julisiz es grant wrote:I dok mi seremo o krivici, pomirenju i novim ratovima, više nas hvale Amanpurova i Serž Bramerc, nas koji smo preživjeli.
Sjetimo se ljudi, stotina svjedoka koji su prošli kroz Mladićev i ranije slučajeve, i hrabro iznijeli sav užas koji su proživjeli.
Sjetimo se Jean Rene Rueza, koji je prvi otkrio masovne grobnice Srebreničana i godinama radio na njihovom otkrivanju i drugim istražnim radnjama, gradeći za Tužilaštvo najveći sudski slučaj u Hagu-slučaj genocida u Srebrenici.
Sjetiti se i onog nažalost anonimnog Srbina (koji je morao biti anoniman radi svojih sunarodnika) koji je spasao ono ranjeno i pogubljeno dijete sa stratišta u Orahovcu, ispred zapjenjenog potpukovnika Vujadina Popovića koji je nadgledao smaknuća. Trebalo je za to mudrosti i hrabrosti.
Sjetiti se i stotina hiljada Sarajlija koji preživješe nečovječnu opsadu i nikad isti kao dželati ne postaše.
Sjećam se i sebe, jer sam preživio, jer sam dočekao dan koji sam čekao godinama, o kojem sam zadnjih mjeseci mislio svaki dan. Sad je to završeno. Stavljena je tačka. Iako ima i žalba, znam da je ta tačka stavljena zauvijek.
Sutra je novi dan.
Sutra je naše...naše je jer smo preživjeli i za razliku od desetina hiljada drugih za koje se danas sudilo, mi smo dobili šansu da doživimo to sutra. Dalje je sve do nas.
Post dana