Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
beautyfool

#2201 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Lacic cestitke i od mene :kiss:
niko_niko_kao_ja

#2202 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

LaCici cestitam :-D ljubi maju curu :-D
LaCici

#2203 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Hvala vam :-D Stalno se ljubimo i mirisemo. :D Nego, nakon koliko krece pravo mlijeko? Meni jos uvijek ide kolostrum koji mi nije dovoljan da je nahranim pa je skoro po cijeli dan na sisi, pokusavam sto manje da joj dajem dohrane.
beautyfool

#2204 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

LaCici wrote:Hvala vam :-D Stalno se ljubimo i mirisemo. :D Nego, nakon koliko krece pravo mlijeko? Meni jos uvijek ide kolostrum koji mi nije dovoljan da je nahranim pa je skoro po cijeli dan na sisi, pokusavam sto manje da joj dajem dohrane.
Ona ce ti stalno traziti da doji skoro do 2. mjeseca, naravno ako joj nebudes davala dohranu, jer se organizam prociscava a i ona hoce tvoju blizinu, to je sve normalno, ja ti nebih preporucivala da joj dajes dohranu jer ce ti umanjiti produkciju mlijeka i onda tek neces imati dovoljno.
wewa

#2205 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

LaCici, dohrana apsolutno nije potrebna, bebin zelucic je velicine klikera. zamisli samo kako se to brzo napuni - a i prazni, zato je stalno na cici. a sisanje nije samo zbog hrane, bebi treba tvoja blizina i kontakt ;-)
vanad

#2206 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Velike cestitke mami i bebi :-D Samo stavljaj bebicu na sike i mlijeko ce doci...najbolje svaka dva sata po pet minuta na jednu i drugu...
LaCici

#2207 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Mlijeko je danas krenulo tako da se fino hranimo. Samo sto bi ova moja curica mogla 24 sata biti na siki. :-D
yellow cat

#2208 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

LaCici wrote:Mlijeko je danas krenulo tako da se fino hranimo. Samo sto bi ova moja curica mogla 24 sata biti na siki. :-D
samo izdrži prvi mjesec, to 24satno nacicavanje, poslije se to prorijedi, mom dječaku će sad 3 mjeseca, može bez podoja izdržati i 3 sata bez problema, iako ga ja nudim, druge stvari ga zanimaju. :-D

i čestitke na curetku!! Uživajte!
6.april

#2209 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by 6.april »

Pozdrav prisutnim

Tek sam otkrila trudnoću - 6. sedmica.
Mislim da je rano za posjetu ljekaru pa ću pitati vas ovdje, SVAKI odgovor je zaista vrijedan.

Dakle, nemam mučnina ali me konstantno muči stomak. Kao da sam ga pokvarila. I boli me vrlo često.
Sva sam napuhana, mislim da ne mogu biti još obzirom na stadij pa počinjem misliti da umišljam.
Također me i grlo boli, i to vrlo čudno - ne kao klasična upala.
Čak mi se ponekad čini i da mi je temperatura povišena.

Zaista mislim da umišljam ali se u suštini jako loše osjećam. :(

Da li je iko od vas osjećao išta slično?
Aurora_25

#2210 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Aurora_25 »

Draga aprilko, moj savjet ti je da odes kod ginekologa na pregled, da vidi kako se ponasa maternica, ima li kontrakcija, da li je sve onako kako treba biti. Svi poceci su nekako individualni. Mozda si se malo i prehladila, a za temperaturu sam cula da je normalna u nekim granicama; napuhan stomak isto tako. Ja ne bih prepustala slucaju nista. Ne bih da te plasim, ali napuhanost stomaka i bol, meni su u prvoj trudnoci izazvali spontani. Sretno! :thumbup:
6.april

#2211 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by 6.april »

Hvala mnogo.
Otičiću svakako, htjela sam pitati da vidim da li umišljam.
Vazda su me bolešljive trudnice nervirale - ne želim se pretvoriti u jednu.
Aurora_25

#2212 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Aurora_25 »

Da, bolje je da odes nego da sebi nabijas pritisak od razmisljanja. A vjeruj bolesljivost u trudnoci nije zelja nijedne trudnice, vec jednostavno stanje protiv kojeg se ne moze: povracanje, glavobolje, malaksalost, posebno u prvom tromjesecju.. Ja sam bila jedna od :D Zelim ti sve naj, da sve prodje u najboljem redu. Javi kako je prosao pregled.
sarajevo_84

#2213 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Drage forumašice,
zanima me jel neka od vas radila carski rez u Vojnoj bolnici, konkretno kod dr. Mašića?

Interesuju me vaša iskustva, nebitno jel bio Mašić ili neko drugi, dakle, molim vas da mi napišete sam proces od pripreme za carski, pa dalje, sve čega se sjetite će mi dobro doći. Ja se spremam za 10-ak dana ako Bog da, pa sam psihički već :-) :roll:

Pozdrav svima! :)
LaCici

#2214 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

@6.april ja sam imala na pocetku trudnoce temperaturu i generalno osjecaj kao da imam gripu. Te sam simptome dobila 7 dana nakon oplodnje, a mucilo me je narednih 5 sedmica dok nisam saznala da sam trudna. Isla sam doktoru jer mi je bilo cudno da ne mogu nikako da skinem temp i dr je odmah posumnjala na rane simptome trudnoce.
niko_niko_kao_ja

#2215 Re: Trudnjače i porodilje online

sarajevo_84 wrote:Drage forumašice,
zanima me jel neka od vas radila carski rez u Vojnoj bolnici, konkretno kod dr. Mašića?

Interesuju me vaša iskustva, nebitno jel bio Mašić ili neko drugi, dakle, molim vas da mi napišete sam proces od pripreme za carski, pa dalje, sve čega se sjetite će mi dobro doći. Ja se spremam za 10-ak dana ako Bog da, pa sam psihički već :-) :roll:

Pozdrav svima! :)
ja sam zavrsila na hitnom carskom, ali znam da se dan prije legne u bolnicu, nema nista jesti piti, obave ti klistiranje, sutra ti rade carski kad si po rasporedu, kad zavrse vrate te u sobu, tu odspavas, kasnije nekad ti donesu malo bebicu, dignu te da prohodas, i naredni dan vec sve moras samostalno obavljati. meni su kateter izvadili 2. dan, ali mislim da mozes traziti i ranije. ostaje se minimum 5 dana, osim ako ne izadjes na licnu odgovornost (kao ja). meni carski licno nije bio nesto strasno, ali valjda je to sve individualno. nemoj se sikirati i sebi stvarati pritisak i lakse ce ti biti. :-D
niko_niko_kao_ja

#2216 Re: Trudnjače i porodilje online

LaCici wrote:@6.april ja sam imala na pocetku trudnoce temperaturu i generalno osjecaj kao da imam gripu. Te sam simptome dobila 7 dana nakon oplodnje, a mucilo me je narednih 5 sedmica dok nisam saznala da sam trudna. Isla sam doktoru jer mi je bilo cudno da ne mogu nikako da skinem temp i dr je odmah posumnjala na rane simptome trudnoce.
LaCici kako slusa tvoja cujica? :-D
LaCici

#2217 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Odlicna je (da je ne ureknem), sve je super, imam mlijeka tako da je hranim bez dohrane. Zutica prosla, spava fino. Ma uglavnom sve je kako treba. Jedino sto mene sada muce hemoroidi. :( Taman prosli bolovi od rane od epiziotomije a pocelo to. Koristim kremu protiv hemoroida ali slabo da pomaze. Izgleda da ne mogu po tom pitanju nista, nego cekati da samo prodje. I da se pohvalim da imam samo 3 kg viska od prije trudnoce :D , tako da sam i tim prezadovoljna, osim ako se ne udebljam sad dok dojim.
niko_niko_kao_ja

#2218 Re: Trudnjače i porodilje online

ma proci ce i to. ljubi maju curu :-D
putujucidzindas

#2219 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

@sarajevo_84

mene je prije mjesec dana dr. Masic porodio carskim rezom. Sto se same operacije tice, sve je proslo odlicno.
Primili su me dan prije zakazanog termina, ali se nesto ne mogu sjetiti sta radis cijeli taj dan, osim sto drugim trudnicama donosis caj, dodajes bebe, hodas po hodniku i tako to. Taj dan od ne znam koliko sati ne smijes vise jesti - vec ces u bolnici znati kad.
Ono jutro kad ti je operacija, mislim da te bude i tad u 6:00, kupas se, klistiraju te (nije neka drama), stave kateter i urade tu pripremu. Obicno su po dva carska dnevno. Moj je bio u 9:00, tako da prilicno brzo prodje. Onda te spakuju u kolica, odvedu u salu, u sali ti malo pricaju i zamundzavaju te dok se konacno ne onesvistis :D
Poslije toga se sjecam da sam se probudila pred svojom sobom, predjes sam u krevet u kojem ces lezati (obicno je to onaj isti s kojeg si otisla), spreme ti pelene i uloske. Nakon par sati su mi donijeli bebu. Ja licno nisam osjecala nikakve narocite bolove niti mi je tesko palo. Cim su mi donijeli bebu, sestra mi je pomogla da se namjestim na bok i da se pocnem mirisati i pokusati dojiti - na kraju nam je i uspjelo. Dva dana ne smijes nista niti jesti niti piti, samo infuzija, dok ti ne izvade kateter, sto opet zavisi od tvog licno oporavka. kod mene to nije trajal dva dana, mnogo je brze sve bilo. isti dan ti sestre pomognu da ustanes, a poslije tog se moras sama truditi da sto prije dodjes sebi. dobro je sto su po 2 zene u sobi, pa uvijek jedna drugoj pomognu. 3. i 4. dan su smor, tad vec jedva cekas da ides kuci.
obavezno ponesi zvake, mentol bonbone, uloske za grudi, sredstva za dezinfekciju ruku i pranje - sto vise.
sama operacija mi nije bila problem, vec cistoca, zvuci - 4 dana slusas sve porode, ctg-ove, bebe, tako da nije lose ponijeti sebi neku muzikicu. jos mi je smetalo i konstantno upaljeno svjetlo, al boze moj...

beba je bila sa mnom svaki dan, osim od ponoci do 6:00 ujutro, kad ti je vrate. bebe hrane i presvlace 4 x dnevno, tad nije s tobom, ostalo sve vrijeme jeste. sestre ce ti pomoci oko dojenja, samo ih pitaj.

obavezno ponesi bar 1 dekicu za bebu i nekoliko pelenica. u sobi smo imale 1 krevetac za bebe, koji nikad nije ociscen, tako da sam ja bebu drzala pored sebe u svojim dekicama.

eto, ako te jos nesto zanima, pitaj... sve u svemu, nista strasno - gore su ove druge gluposti nego bol i rana. za to ti uvijek mogu dati analgin, a za ovo drugo ne :D
wewa

#2220 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

LaCici wrote:Odlicna je (da je ne ureknem), sve je super, imam mlijeka tako da je hranim bez dohrane. Zutica prosla, spava fino. Ma uglavnom sve je kako treba. Jedino sto mene sada muce hemoroidi. :( Taman prosli bolovi od rane od epiziotomije a pocelo to. Koristim kremu protiv hemoroida ali slabo da pomaze. Izgleda da ne mogu po tom pitanju nista, nego cekati da samo prodje. I da se pohvalim da imam samo 3 kg viska od prije trudnoce :D , tako da sam i tim prezadovoljna, osim ako se ne udebljam sad dok dojim.
probaj s cajem od hrastove kore, kazu da pomaze. i pazi na hranu, sto vise tekucine, suhe sljive i hurme su zakon.
swirl

#2221 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by swirl »

LaCici wrote:Odlicna je (da je ne ureknem), sve je super, imam mlijeka tako da je hranim bez dohrane. Zutica prosla, spava fino. Ma uglavnom sve je kako treba. Jedino sto mene sada muce hemoroidi. :( Taman prosli bolovi od rane od epiziotomije a pocelo to. Koristim kremu protiv hemoroida ali slabo da pomaze. Izgleda da ne mogu po tom pitanju nista, nego cekati da samo prodje. I da se pohvalim da imam samo 3 kg viska od prije trudnoce :D , tako da sam i tim prezadovoljna, osim ako se ne udebljam sad dok dojim.
Cula sam od prijateljice da joj je kod hemeroida pravo pomogla bademova krema, operes se, i stavis ove kreme sto vise, a uz bebu garant imas i bademovu kremu, pa probaj.
otherside

#2222 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

6.april wrote:Hvala mnogo.
Otičiću svakako, htjela sam pitati da vidim da li umišljam.
Vazda su me bolešljive trudnice nervirale - ne želim se pretvoriti u jednu.
@6.april, kod mene je slicna stvar sa nadutoscu i bolovima u stomaku bila na pocetku u obje trudnoce a razlog je rast progesterona koji usporava rast crijeva i dovodi do zatvora. ako uz ove svoje simptome jos imas i poteskoca sa stolicom, to ti je to :D ali ipak, javi se ti i ginekologu :wink:
sretno mama :)
otherside

#2223 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

@LaCici, probaj sa kantarionovim uljem :wink:
vanad

#2224 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Mi smo evo 34. sedmica ali beba jos poprijeko. U srijedu bila kod doktorice, isprepadala me pravo. Te lezi, odmaraj, ne nosaj nista...ako pocnu trudovi pravac porodiliste. A kod mene dijete od 20 mjeseci. Pa hajde ti sad budi pametan. Ja kontam da beba ima mjesta pa se jos vrti jer joj je glavica prosli put bila da drugoj strani (isto poprijeko) a kad joj postane tjesno valjda se i namjesti glavom dole. Ipak kod mene nije proslo ni dvije godine od prosle trudnoce ali opet me strah da nesto ne uprskam. Pa sad malu ne nosam nikako, sto je inace uzasno tesko ali moram. Pitala sam ju i za vjezbe za okretanje ali to je kaze samo kad je beba guzom okrenuta a ne poprijeko...citala sam da ako se ne okrene do 37. sedmice, hospitalizacija i u 38. sedmici carski...
otherside

#2225 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

vanad wrote:Mi smo evo 34. sedmica ali beba jos poprijeko. U srijedu bila kod doktorice, isprepadala me pravo. Te lezi, odmaraj, ne nosaj nista...ako pocnu trudovi pravac porodiliste. A kod mene dijete od 20 mjeseci. Pa hajde ti sad budi pametan. Ja kontam da beba ima mjesta pa se jos vrti jer joj je glavica prosli put bila da drugoj strani (isto poprijeko) a kad joj postane tjesno valjda se i namjesti glavom dole. Ipak kod mene nije proslo ni dvije godine od prosle trudnoce ali opet me strah da nesto ne uprskam. Pa sad malu ne nosam nikako, sto je inace uzasno tesko ali moram. Pitala sam ju i za vjezbe za okretanje ali to je kaze samo kad je beba guzom okrenuta a ne poprijeko...citala sam da ako se ne okrene do 37. sedmice, hospitalizacija i u 38. sedmici carski...
znaci kod tebe ce biti dernek k'o i kod mene :D
jedna beba u stomaku a druga kod kuce :D
sretno!
Post Reply