Hm, mislim da nisi baš detaljno čitao, ako si to sve zaključio. Dakle, nakon desetogodišnjeg iskustva sa Jeepom, mogu ti reći sljedeće:
Ne kvare se ništa manje ni više od ostalih auta. Problem su majstori koji se ne razumiju u materiju, pa je rješavanje i malih problema malo teže upravo iz tog razloga. Jednostavno, u BiH ne postoji majstor koji ih ima u malom prstu, pa da ti može riještiti ako šta iskoči. Svojim očima sam gledao Jeep-a kojem je recimo majstor "stručnjak za amerikance" na full time reduktoru skinuo prednji kardan, pa se čudio što auto ne ide!!! Zato imaš na forumu pitanja tipa kako se mijenja termoprekidač, jer ga niko ne zna zamjeniti (pa uleti Krešo sa objašnjenjem

). Moje iskustvo sa dva XJ-a (Cherokee) kaže da ni na jednom, u 10 godina nimalo nježne exploatacije (imaš video na nekoj od strana ove teme) nisam mijenjao kugle ni krajnice.
Dijelovi, slična stvar. Nemoj očekivati da će ti i za jedno 4x4 vozilo dijelovi i održavanje biti jeftini. Takođe, ne očekuj da ćeš ih naći da sjede na policama kod dilera dijelovima. Nazovi Interauto u Tuzli, pa pitaj za, recimo kinetički za Tuarega, pa da vidimo koliko je i za koliko će ga imati na stanju. Prijatelj mi je imao baš Galopera kojeg gledaš i njemu je bio noćna mora. Na glavu motora je u Hyundaiju čekao mjesec dana. Za uzvrat, čitava Jeep zajednica dijelove kupuje online preko nekoliko stranica bez ikakvih problema. Po tom pitanju je Jeep odličan, jer je klasifikacija dijelova odlična i ne moraš se brinuti hoćeš li puno fuliti.
Na kraju potrošnja. Moj XJ sa tim 4.0 motorom troši oko 22 litra po gradu. Zvuči strašno, ali kada računam u parama, sa golfom 5 tdi, koji mi je drugo auto, za 50 KM mogu preći 37 km više. Nema terenca dizela da može postići tu ekonomičnost. Naravno, mogao si iz teme skontati da je dobro ugrađen plin ključ i da su tu opet majstori najslabija karika. Koliko shvatih, jedini ko garantuje da ti lampica neće goriti u BiH je taj servis u Brčkom i tamo se ugrađuje plin.
Od potencijalnih mana, mjenjači mogu biti problem zbog neadekvatnog ulja. Ostalo je sve OK.
Jeep definitivno nije auto za svakoga, pogotovo za nekoga ko neće iskoristiti šta sve nudi. Ako ne kontaš šta voziš i šta možes sa njim (neću slagati ako kažem da 90% vozača u BiH ne zna kako radi 4x4 sistem, a kamoli da razumiju zašto su Jeep-ovi sistemi po mnogočemu među najboljima, ako ne i najbolji), mislićeš da je trava zelenija drugdje.
Ako baš hoćeš dizela, ima boljih izbora od Jeepa.