CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dinooh

#2201 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Meni na 17track nema nista, na deutsche post ima da je u frankfurtu a danas na posta.ba promjenili i stavili ovo gore, da je primljen u sarajevo i poslan u Mostar.
Melo15

#2202 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

123456789 wrote:Moguce da su ti dali pogresan TN. Desilo se par puta.
Evo sta mi oni kazu da im izbacuje na http://order.4px.com/
Image
A meni za isti ovaj TN na posta.ba nista ne izbaci, dok na 17track izbaci da je u argentini...
e><pert

#2203 Re: CARINA U BiH

Post by e><pert »

Pozdrav svima,
Čekam jedan važan paket iz Singapura poslan je Singapurskom EMS poštom i pratim pošiljku na njihovoj stranici gdje trenutno pise da je kod nas na carini. Posto se EMS paketi mogu pratiti i na stranici naše poste nakon sto paket udje u BIH, ali na toj našoj nema nikakve evidencije, zvao sam nasu postu centar u Sa i kazu da paket nije u BiH, je li imao neko sličnih iskustava?

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
seoBIH

#2204 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ako nema na posta.ba onda nije ni usao u BIH.
Nefs-i Mulhima

#2205 Re: CARINA U BiH

Post by Nefs-i Mulhima »

123456789 wrote:Ako nema na posta.ba onda nije ni usao u BIH.
Ili su spori pa nisu izvrsili evidenciju.
dinooh

#2206 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Moguce da su spori. Mobitel poslan u nedjelju za mostar jos nije evidentiran na post.ba (web stranica poste u Mostaru). Mozda ce sutra evidentirat TN.
daramo

#2207 Re: CARINA U BiH

Post by daramo »

dinooh wrote:Moguce da su spori. Mobitel poslan u nedjelju za mostar jos nije evidentiran na post.ba (web stranica poste u Mostaru). Mozda ce sutra evidentirat TN.
Nije evidentiran na post.ba jer i nije došao na poštu nego je zadržan na carini u Mostaru, tako da očekuj bijelu kovertu s pozivom da se dostavi račun.
dinooh

#2208 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

daramo wrote:
dinooh wrote:Moguce da su spori. Mobitel poslan u nedjelju za mostar jos nije evidentiran na post.ba (web stranica poste u Mostaru). Mozda ce sutra evidentirat TN.
Nije evidentiran na post.ba jer i nije došao na poštu nego je zadržan na carini u Mostaru, tako da očekuj bijelu kovertu s pozivom da se dostavi račun.
U pravu si, stiglo pismo da treba dostavit racune. Moze li da se ne dostave racuni a da oni procjene mobitel, jer do izvoda iz banke ne moze doci jer nije kupio preko svoje kartice. Moze li samo prt screen paypala posluzit i stranica sa koje je kupljen?
aura lajt

#2209 Re: CARINA U BiH

Post by aura lajt »

zanima me da li je EMS isto deracka dostava poput DHL-a?? (mislim na one ogromne carinske takse koje su neizbjezne u slucaju DHLa i slicnih.) Hvala.
e><pert

#2210 Re: Odg: CARINA U BiH

Post by e><pert »

e><pert wrote:Pozdrav svima,
Čekam jedan važan paket iz Singapura poslan je Singapurskom EMS poštom i pratim pošiljku na njihovoj stranici gdje trenutno pise da je kod nas na carini. Posto se EMS paketi mogu pratiti i na stranici naše poste nakon sto paket udje u BIH, ali na toj našoj nema nikakve evidencije, zvao sam nasu postu centar u Sa i kazu da paket nije u BiH, je li imao neko sličnih iskustava?

Evo da podijelim iskustvo vezano za ovaj slučaj.
Ako poručujete EMS-om te pošiljke kada uđu u BiH preuzima DHL iz tog razloga nije bilo evidencije.

daramo

#2211 Re: CARINA U BiH

Post by daramo »

dinooh wrote:
daramo wrote:
U pravu si, stiglo pismo da treba dostavit racune. Moze li da se ne dostave racuni a da oni procjene mobitel, jer do izvoda iz banke ne moze doci jer nije kupio preko svoje kartice. Moze li samo prt screen paypala posluzit i stranica sa koje je kupljen?
Može ali to ti je lutrija i kladim se da že ga procijeniti skuplje.

Nema veze preko čije je kartice, ne treba izvod, ja uvijek nosim isprintan paypal izvod i račun od shopa.
Oni to malo gledaju, usporede cijene na internetu i carine po tom računu.
Adi-g

#2212 Re: CARINA U BiH

Post by Adi-g »

Zdravo,
narucio sam iz kine mnogo nekih stvarcica(citaj 200kom) i poslano mi je DHL-om. Medjutim na carini nece da mi daju robu jer kako kazu nije za ličnu upotrebu(tj kontaju da za to treba firma da prodaje). Ja sam voljan platiti carinu i sve(sto je u njihovom interesu) pa me zanima ima li neko upucen da mi kaze sta da radim. Robu nedaju ni da platim carinu nego traze neke dokaze i fakture kao da sam pravno lice
dinooh

#2213 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Adi-g wrote:Zdravo,
narucio sam iz kine mnogo nekih stvarcica(citaj 200kom) i poslano mi je DHL-om. Medjutim na carini nece da mi daju robu jer kako kazu nije za ličnu upotrebu(tj kontaju da za to treba firma da prodaje). Ja sam voljan platiti carinu i sve(sto je u njihovom interesu) pa me zanima ima li neko upucen da mi kaze sta da radim. Robu nedaju ni da platim carinu nego traze neke dokaze i fakture kao da sam pravno lice
kolika je vrijednost robe, ukupno. Naravno da 200 komada nije za licnu upotrebu
Adi-g

#2214 Re: CARINA U BiH

Post by Adi-g »

Vrijednost je po posiljci 150$ a stvarno placeno 240$
dinooh

#2215 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Procitaj zakone o carini pa vidi ima li ista. Imas ih na stranici uprave za indirektno oporezivanje ili cekaj da neko ovdje odgovori ko je upuceniji
w0rld

#2216 Re: CARINA U BiH

Post by w0rld »

.
Eniac

#2217 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

dinooh wrote:
kolika je vrijednost robe, ukupno. Naravno da 200 komada nije za licnu upotrebu
Ja sam imao slican problem. Bio sam uporan i na kraju su mi pustili robu. Ali 200 komada bilo cega bi i meni bilo sumnjivo. Najbolje ti je pitati advokata koji se razumije u carnske i porezne propise sta da radis, ali bi to vjerovatno bila skuplja pita nego tepsija. Maltretirali su me nekoliko dana ali na kraju su prihvatili moje argumente i pustili mi robu. Ali kod mene je bilo mnogo manje stvari i sve su bile razlicite tako da je bila potpuno drugacija situacija nego kod tebe.

Sve zavisi sta je u pitanju. Kod tebe je sigurno problem sa vrstom robe, mora biti da je to roba koju u velikim kolicinama niko ne koristi iz "zabave" nego samo za posao. Na primjer narucis 200 razlicitih prstenova po cijeni od 1 centa i platis to 2 eura. Ovdje ih mozes prodati za 5 KM po komadu. To je sigurno za prodaju, ko ce sebi, pa i prijateljima i rodbini, naruciti 200 prstenova? A narucis samo jedan Rolex sat koji kosta 50.000 Eura. To je sigurno za tebe licno. Dakle ne vrijednost, nego vrsta robe odredjuje kako ce je carinici posmatrati, kao robu za licnu upotrebu ili kao robu za firmu.

Inace carinski propisi su ovdje po mom misljenju za neke stvari poglupi, ali takvi su kakvi su. Ne znam je li se sta promijenilo, ali na primjer, mozes uvesti vozilo na primjer neki terenac sa kabinom bez problema. Ako to isto vozilo, isti model, uvozis u varijanti sa kratkom kabinom i teretnim dijelom (pickup tip vozila) onda se to smatra privrednim vozilom, ne licnim, i onda moras imati firmu ili registrovanu djelatnost pa samo na firmu mozes uvesti i registrovati takvo vozilo.
Adi-g

#2218 Re: CARINA U BiH

Post by Adi-g »

Ma to su custom made okviri za mobitele. Naravno je da su za rasprodaju. Je li trebam njima licno ici ili sta da radim. Zivkati ih?
seoBIH

#2219 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Zaboravi, neces moci uvest ako nemas veze u carini i biti ce vraceno. Spremi se da ces seleru morati platiti i povrat, tj da ti nece vratit sav novac.
Eniac

#2220 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

.
sanela1111

#2221 Re: CARINA U BiH

Post by sanela1111 »

http://prntscr.com/2p09ul zanima me da li ce ovaj moj paketic ici na carinu, cijena paketica je 40 $ , u pitanju je audio oprema :?
agent_001

#2222 Re: CARINA U BiH

Post by agent_001 »

sanela1111 wrote:http://prntscr.com/2p09ul zanima me da li ce ovaj moj paketic ici na carinu, cijena paketica je 40 $ , u pitanju je audio oprema :?
Ako si sretna neće, obzirom da je audio oprema vjerovatno hoće, za to se ljepe ko muha za govno, sad kako će je procjeniti ..... a možda i ne ode :D
sanela1111

#2223 Re: CARINA U BiH

Post by sanela1111 »

agent_001 wrote:
sanela1111 wrote:http://prntscr.com/2p09ul zanima me da li ce ovaj moj paketic ici na carinu, cijena paketica je 40 $ , u pitanju je audio oprema :?
Ako si sretna neće, obzirom da je audio oprema vjerovatno hoće, za to se ljepe ko muha za govno, sad kako će je procjeniti ..... a možda i ne ode :D
narudžba je iz Kine , rekla sam Kinezu da stavi cijenu na paketic 20 $ :-)
agent_001

#2224 Re: CARINA U BiH

Post by agent_001 »

sve ti zavisi od sreće, ali se ljepe na tehnuku baš..
lajkujMe

#2225 Re: CARINA U BiH

Post by lajkujMe »

Paulaner wrote:Moze li se izbjeci carina ako napravim 2 narudzbe na svoje i mamino ime (ni jedna ne prelazi 50KM),ali ista nam je adresa i obe narudzbe cu ja platiti svojom karticom? :mrgreen:
Ako koristis ebay + paypal ne mozes slati na niciju adresu osim na ime i adresu vlasnika kartice
Post Reply