Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- xamp
#2201 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja to ne bih radio... Radije kupi opet protekt sa istom velicinom nego razlicite velicine guma stavljat... Plus, svakako bih izbjegao protekt 
-
direstraits0078
#2202 Re: Dolazi zima - zimske gume
drunken tiger wrote:Može li pomoć. Imam gume 155/70/13 Protektirane i 155/80/13 Sava. Smijem li staviti Savu naprijed a protekt nazad. Hvala svima koji mi odgovore.
Ako vozilo ima ABS/ESP, na vecim brzinama ABS/ESP nece reagovati kako treba i moze doci do iskljucenja ABS/ESP-a. Ako se radi o vozilu bez ovih sistema, nema problema, osim neznatne promjene geometrije ovjesa.
- drndalo
#2203 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sumnjam da neko s ovom dimenzijom gume ima ESP, ABS ne bi smio biti problem...
- muha_sa
#2204 Re: Dolazi zima - zimske gume
da ne otvaram novu temu pitat cu ovdje
-zna li neko gdje se mogu lagerovat gume
nemam ni podrum a ni tavan--do sad sam ih kod mame u kuci ostavljo al cuh da negdje u gradu ima magacin, platiš-oni ti dadnu broj i profesionalno uskladište--e sad šta je to profesionalno pojma nemam i nemojte oko toga jer je to nebitno.
-zna li neko gdje se mogu lagerovat gume
- johntra
#2205 Re: Dolazi zima - zimske gume
imaš dosta tih hotela za gume...skoro svi gumari, koji se bave prodajom guma na veliko, imaju tu opciju...posljednje što pročitah, jeste da i ovaj Peugeot novi objekat to isto nudi...e sad, ne znam je li to samo za vlasnike Peugeota... 
- drunken tiger
#2206 Re: Dolazi zima - zimske gume
E sad ste me zbunili
Mene brine to hoću l imati problema na snijegu, hoće li mi zadnji kraj bježati jer su manje gume (nemam pojma ima li to kakve veze s veličinama guma), brine me sigurnost. Koliko je sigurno? Imao sam ljetne gume nazad 70 a naprijed 80 i nije bilo nikakvoh problema s upravljanjem ili bilo čime. Snijeg je nešto sasvim drugo.Kao da vozim po drugoj planeti
Hvala vam koji pomažete 
- vukojebina
#2207 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pozdrav ljudovi...imam jedno pitanje..
Ako recimo na 16 zola felgi pise da je promjer rupa 112x5 i ima jos oznaka ET50, a u saobracajnoj pise ET35, ili ET45 zavisno od dimenzije gume, sta uopste znaci to ET i da li se moze stavit to sa ET50..
Hvala na pomoci, i da usput napomenem da sam guglo mali, ali nikako da nadjem konkretan odg...
Sent from my GT-I9505
Ako recimo na 16 zola felgi pise da je promjer rupa 112x5 i ima jos oznaka ET50, a u saobracajnoj pise ET35, ili ET45 zavisno od dimenzije gume, sta uopste znaci to ET i da li se moze stavit to sa ET50..
Hvala na pomoci, i da usput napomenem da sam guglo mali, ali nikako da nadjem konkretan odg...
Sent from my GT-I9505
-
IcedFlame
#2208 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ama nece ba, kakvi crni problemi. Ako nigdje ne kaci rubove, nemas se sta brinuti.drunken tiger wrote:E sad ste me zbuniliMene brine to hoću l imati problema na snijegu, hoće li mi zadnji kraj bježati jer su manje gume (nemam pojma ima li to kakve veze s veličinama guma), brine me sigurnost. Koliko je sigurno? Imao sam ljetne gume nazad 70 a naprijed 80 i nije bilo nikakvoh problema s upravljanjem ili bilo čime. Snijeg je nešto sasvim drugo.Kao da vozim po drugoj planeti
Hvala vam koji pomažete
Nisu ni sve gume iste, bez obzira na istu nazivnu dimenziju. Protekt gume u dosta slucajeva budu "visocije" od normalnih guma, tako da u tvom slucaju, vrlo moguce je da skoro i nema razlike.
Ako uporedis dvije iste Sava gume, u ovim dimenzijamakoje si naveo, sirina gume/gazni sloj je ista, ali je dijametar kod ove 155/80 veci za cca 3 cm. Osim sto ti moze malo lagati kilometar sat, drugih problema neces imati.
Generalno je za snijeg bolje sto uza a visocija guma.
- drug_profi
#2209 Re: Dolazi zima - zimske gume
GumaPro, Makbel, Sava... ima ih jos, ali hajde da kazemo ove najvece.muha_sa wrote:da ne otvaram novu temu pitat cu ovdje![]()
-zna li neko gdje se mogu lagerovat gumenemam ni podrum a ni tavan--do sad sam ih kod mame u kuci ostavljo al cuh da negdje u gradu ima magacin, platiš-oni ti dadnu broj i profesionalno uskladište--e sad šta je to profesionalno pojma nemam i nemojte oko toga jer je to nebitno.
Cijene su uglavnom u zbiru slicne s tim da neki uracunaju i montazu/demontazu u to, a neki to razdvojeno naplacuju.
Mislim da je oko petobanke po setu 4 gume za lezanje, montazu i demontazu orijentacijska cijena.
Znam da znas guglat
- drug_profi
#2210 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo ko laik da ti kazem: to je dodavanje gramskih utega na rub felge radi ponistavanja oscilacija prilikom rotacije.kiki-miki wrote:ŠTa tačno znači balansiranje guma? I kako izgleda to?
Cilj je da voznja na takvim gumama bude sigurnija i ugodnija. Dakle da ne trese....
- makkaj
#2211 Re: Dolazi zima - zimske gume
Uzeo dvije GoodYear UG8 u Robnom prometu u Kasindolskoj. DImenzije 195/65/15, 112 KM komad, sa montažom. DOT 37 sedmica 2013. Uglavnom, 7-8 km po gumi jeftinije nego kod konkurencije, rega momci i nije bilo gužve. Et da podjelim pozitivno iskustvo sa napaćenim forumskim kolegama 
-
IcedFlame
#2212 Re: Dolazi zima - zimske gume
Laicki receno - udaljenost vanjskog dijela felge od srca/dijela koji nalijeze na glavcinu (ili vanjskog ruba felge u odnosu na centar). Sto je ET manji, to je felga vise izbacena prema vani. Mogu se stavljati felge razlicitog ET-a, u zavisnosti od sirine felge i prostora koji imas od vanjskog ruba do amortizera. Ako je fabricka felga recimo ET30, a ti stavis istu sirinu ali ET50, moguce da ce udarati u amortizer ili oprugu, ili u unutrasnji blatobran i obratno, ET10 moze kaciti rub blatobrana.vukojebina wrote:Pozdrav ljudovi...imam jedno pitanje..
Sent from my GT-I9505
Kod mene je fabricki ET38 sa sirinom felge 4,5"(koliko se sjecam), ali sa nizom gumom bez problema vozim puno sire felge 7" ET20 ili nesto uze 6" sa ET18.
-
jefferson
#2213 Re: Dolazi zima - zimske gume
AKo to nisu uradili nemoj vise nikada gume kupiti na tom mjestu.kiki-miki wrote:drugi profil wrote:Evo ko laik da ti kazem: to je dodavanje gramskih utega na rub felge radi ponistavanja oscilacija prilikom rotacije.kiki-miki wrote:ŠTa tačno znači balansiranje guma? I kako izgleda to?
Cilj je da voznja na takvim gumama bude sigurnija i ugodnija. Dakle da ne trese....
Khm čini mi se da mi to prilikom zamjene nisu uradili.Je li to obavezno?
Vidjeću sutra da li se trese?
Moguce je da se desilo:
1. Nisu to uopste uradili
2. Nisu dobro uradili
3. Guma tvornicki nije OK.
4. Tvoje felge su ostecene
5. Imas problem na ovjesu.
4 i 5 iskljuci ako je sve bilo OK prije ulaska u vulkanizer.
-
belfy
#2214 Re: Dolazi zima - zimske gume
da i ja privedem kraju. skoro je sigurno da uzimam Michelin Alpin A4 (205/55/R16). no, sada imam i dodatni izbor (
) a to su one proizvedene 2012 i 2013. ove novije su skuplje oko 50 KM za set. pitanje: isplati li se dati 50 KM vise za "novije" gume, jer su one druge samo prelezale u skladistu nekih mjeseci...
-
Teufik
#2215 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kupi novije, malo su ti spustili za godinu stare gume.belfy wrote:da i ja privedem kraju. skoro je sigurno da uzimam Michelin Alpin A4 (205/55/R16). no, sada imam i dodatni izbor () a to su one proizvedene 2012 i 2013. ove novije su skuplje oko 50 KM za set. pitanje: isplati li se dati 50 KM vise za "novije" gume, jer su one druge samo prelezale u skladistu nekih mjeseci...
Nek ti recimo maximalno traju 5-6 godina-pa ako je u trenutku kupovine guma stara godinu dana onda je to smanjenje životnog vijeka od 16-20%.
Pa toliki popust trazi.
-
direstraits0078
#2216 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne isplati. Michelin ne stari tako brzo kao npr. Conti. Michelin gume se mogu voziti minimum 4 sezone.
-
zilla_
#2217 Re: Dolazi zima - zimske gume
mogu ako ćeš onu 4-tu sezonu vozit sa glavom u torbi... ja u firmi vodim računa o zamjeni guma za 32 vozila i na sva ta vozila stavljamo gume od save do mišelina... Danlop zimske gume koje sam danas zamijenio su vožene 3 sezone i ovo bi trebala bit četvrta al gume nisu mogle na auto jer im se šara istrošila a površina je više ko plastika nego ko guma...direstraits0078 wrote:Ne isplati. Michelin ne stari tako brzo kao npr. Conti. Michelin gume se mogu voziti minimum 4 sezone.
Mislim da ni sa jednom gumom se ne može zgazit više od 40 000 km ako hoće da se vozi koliko toliko sigurno i sa dobrim gumama... Razlika sava i sve ostale marke je možda u nekih 10 000 km...
Mi u firmi gume mijenjamo posle 3 sezone (zimske) a ljetne ipak mogu malo duže...
Ove mišelin alpina a4 su predobre gume... Baš prije par dana sam ih stavio na audi-a... Kupljene u magbelu
- drug_profi
#2218 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moram reci da sam UG7 vozio 5 sezona i prosao 55K na njima. Sare je ostalo jos malo. Zadnje sezone, prosle zime sam isao po onom suhom snijegu uz brdo bez problema. Takodjer i nizbrdo.
Naravno da je sve do vozila i vozaca. Kad sam ja poceo birvaktile voziti, rjetko ko je skidao ljetne gume zimi. Nego hajd polako... Trayal, Tigar, Sava to je bio vrh... Pa zamisli Trayal ljetnu, pa sa stojadinom na Jahorinu na skijanje...
Potrosena UG7 i svaka danasnja premium guma za to vrijeme je vanzemaljska tehnologija.
Naravno da je sve do vozila i vozaca. Kad sam ja poceo birvaktile voziti, rjetko ko je skidao ljetne gume zimi. Nego hajd polako... Trayal, Tigar, Sava to je bio vrh... Pa zamisli Trayal ljetnu, pa sa stojadinom na Jahorinu na skijanje...
Potrosena UG7 i svaka danasnja premium guma za to vrijeme je vanzemaljska tehnologija.
- drug_profi
#2219 Re: Dolazi zima - zimske gume
@kiki miki
Jesu li ti stavljali gume na ovakvu masinu?

Svi vulkanizeri po defaultu rade balansiranje prije montaze, jedino ako nisu pomislili da neces skontati, ali su ti sigurno naplatili. Svakako, ako si sigurna da nije balansirano, nikad vise ne idi tamo.
Jesu li ti stavljali gume na ovakvu masinu?

Svi vulkanizeri po defaultu rade balansiranje prije montaze, jedino ako nisu pomislili da neces skontati, ali su ti sigurno naplatili. Svakako, ako si sigurna da nije balansirano, nikad vise ne idi tamo.
-
goran16v
#2220 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sve zavisi koliko prelazi, ako prelazi 30k km onda ce sa ovogodisnjim gumama za 3 god imati vise glavu u torbi nego sa proslogodnjim za 4 ako prelazi 5-6k km.zilla_ wrote:mogu ako ćeš onu 4-tu sezonu vozit sa glavom u torbi...direstraits0078 wrote:Ne isplati. Michelin ne stari tako brzo kao npr. Conti. Michelin gume se mogu voziti minimum 4 sezone.
-
direstraits0078
#2221 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moje Alpin A4 su postavljene na auto 17.09.2011. Vozene su iskljucivo zimi, tj. kad bi temperature ujutro pale na ispod 7 Celzija. Presle su preko 50.000 km, ove zime ce vjerovatno preci jos oko 20-25 hiljada. Niti su potrosene (oko 5-6 mm dubina profila), niti su ispucale ili otvrdnule. Michelin ima daleko najkvaliteniju gumu, ukupno uzevsi.zilla_ wrote: Mislim da ni sa jednom gumom se ne može zgazit više od 40 000 km ako hoće da se vozi koliko toliko sigurno i sa dobrim gumama... Razlika sava i sve ostale marke je možda u nekih 10 000 km...
Mi u firmi gume mijenjamo posle 3 sezone (zimske) a ljetne ipak mogu malo duže...
Ove mišelin alpina a4 su predobre gume... Baš prije par dana sam ih stavio na audi-a... Kupljene u magbelu
Inace, savjet sam dao znajuci da malo ko prelazi vise od 10-15 k km godisnje na zimskim gumama. A 4 sezone za Michelin nisu nista.
-
jefferson
#2222 Re: Dolazi zima - zimske gume
Razlika je izmedju voznje i skladistenja.direstraits0078 wrote:Ne isplati. Michelin ne stari tako brzo kao npr. Conti. Michelin gume se mogu voziti minimum 4 sezone.
50km nije nista za godinu dana mladji set.
-
belfy
#2223 Re: Dolazi zima - zimske gume
hvala jeff. tebe moram negdje na pivu voditi hebemu. javi na pp kad si u ze.
-
citro
#2224 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naravno, care !drugi profil wrote: Naravno da je sve do vozila i vozaca. Kad sam ja poceo birvaktile voziti, rjetko ko je skidao ljetne gume zimi. Nego hajd polako... Trayal, Tigar, Sava to je bio vrh... Pa zamisli Trayal ljetnu, pa sa stojadinom na Jahorinu na skijanje...
A danas je velika diskusija da li je zaustavni put gume kraci ili duzi za pola metra, na testovima koji se izvode u idealnim uslovima. Pa se onda nisane upravo te gume, kao to ce im glavu spasiti. Pa slijedi ono famozno, gdje su najjeftinije za kupiti.
Citam ovdje npr. velike hvalospjeve o Continental gumama, dobre na testovima (to je glavno), dobro se ponasaju u voznji itd. Ne sporim, ali takodjer niko ne moze osporiti cinjenicu da su trojici mojih kolega u zadnjih godinu dana cetiri Conti gume dozivjele bukvalan raspad po bocnoj strani. A one sto nisu dozivjele raspad izgledaju kao da su stare 6 godina najmanje. Hvala unaprijed. Par puta sam bio vlasnik nekakvih Contija koje su mi dolazile sa autom. Nakon godinu dana bubrega na njima kao u prici.
Ako novcanik dozvoljava premium klasu zimske gume onda Michelin, nema dvojbe. Ako ne dozvoljava, ima dosta dovoljno dobrih a mnogo jeftinijih guma u ponudi.
P.S. Ovo kada si spomenuo Stojadinom na Jahorinu sa ljetnim Trayal gumama, vjerovatno si slucajno ispustio da ni kocnice nisu bile bas najbolje (i to je bio standard onda, malo ozraci kocnice na parkingu pa na planinu ...)
-
jefferson
#2225 Re: Dolazi zima - zimske gume
To je inace poznat problem sa Continentalom.citro wrote:Naravno, care !drugi profil wrote: Naravno da je sve do vozila i vozaca. Kad sam ja poceo birvaktile voziti, rjetko ko je skidao ljetne gume zimi. Nego hajd polako... Trayal, Tigar, Sava to je bio vrh... Pa zamisli Trayal ljetnu, pa sa stojadinom na Jahorinu na skijanje...
A danas je velika diskusija da li je zaustavni put gume kraci ili duzi za pola metra, na testovima koji se izvode u idealnim uslovima. Pa se onda nisane upravo te gume, kao to ce im glavu spasiti. Pa slijedi ono famozno, gdje su najjeftinije za kupiti.
Citam ovdje npr. velike hvalospjeve o Continental gumama, dobre na testovima (to je glavno), dobro se ponasaju u voznji itd. Ne sporim, ali takodjer niko ne moze osporiti cinjenicu da su trojici mojih kolega u zadnjih godinu dana cetiri Conti gume dozivjele bukvalan raspad po bocnoj strani. A one sto nisu dozivjele raspad izgledaju kao da su stare 6 godina najmanje. Hvala unaprijed. Par puta sam bio vlasnik nekakvih Contija koje su mi dolazile sa autom. Nakon godinu dana bubrega na njima kao u prici.
Ako novcanik dozvoljava premium klasu zimske gume onda Michelin, nema dvojbe. Ako ne dozvoljava, ima dosta dovoljno dobrih a mnogo jeftinijih guma u ponudi.
P.S. Ovo kada si spomenuo Stojadinom na Jahorinu sa ljetnim Trayal gumama, vjerovatno si slucajno ispustio da ni kocnice nisu bile bas najbolje (i to je bio standard onda, malo ozraci kocnice na parkingu pa na planinu ...)
Bocna konstrukcija Continentala nije ni blizu Michelina i Bridgestona koji su danas lideri u pravljenju sveukupno vrlo dobre gume.
Ja sam vec spominjao da Continental ima tih problema.
Ali eto, dobio sam ih na Octaviji, evo treve ljeto su presle na njima, kao i evo pocinju trecu zimu na zimskim Continentalima.
Jos nema bubrega niti se raspadaju.