hvalajohntra wrote:ja sam sebi nekad davno za Brava uzimao u Car Audio...prije jedno sedam godina, cijena je bila 20 KM...sad imaš toga po piku dosta ili ebay, a nazovi i Car Audio, možda je sad jeftinije...
FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Altsa
#2201 Re: FIAT KONZUMENTI
- punta
#2202 Re: FIAT KONZUMENTI
evo ga u caraudio
http://caperformance.pik.ba/artikal/740 ... punto-mk2/
bilo je na piku i po 15km a na otpadu pokusaj za 10km
http://caperformance.pik.ba/artikal/740 ... punto-mk2/
bilo je na piku i po 15km a na otpadu pokusaj za 10km
-
jasko__
#2203 Re: FIAT KONZUMENTI
Stilo 2002 1.9jtd trosi litar ulja na 2000 km..
Sta velite koji su moguci uzroci???
- punta
#2204 Re: FIAT KONZUMENTI
moze ih bit vise
ali to sto trosi nije opasno vecina fiata tako trosi
-
jasko__
#2205 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma ne znam na nekim sam forumima citao da ne bi trebalo da trosi uopste ulje...nekih pola litra mozda na 10.000 km...dakle zanemarivo...a u mene bi na 10.000 posrkao cijeli rezervoar ulja...znam da je kapacitet 4,7 litara u Stila....punta wrote:moze ih bit vise
-
530i
#2206 Re: FIAT KONZUMENTI
Malo je to mnogo...počni od kontrole turbine, pa dalje...
-
hostapler
#2207 Re: FIAT KONZUMENTI
To je previse.jasko__ wrote:Stilo 2002 1.9jtd trosi litar ulja na 2000 km..
Ja sam imao AR 156 sa tim motorom,na 10k km,odnosno od mjenjanja do mjenjanja nije bilo potrebe uopste dosipati ulje,ako je i trosila mislim da je to u nekoj mjeri do max pola litra. A na satu je imala 200 000.
Kreni redom,kao sto ti je 530 rekao,trubina,semerinzi itd.
- punta
#2208 Re: FIAT KONZUMENTI
mozes rijesit ali na kraju ti racun moze izac i do 1000km
-
LeKo
#2209 Re: FIAT KONZUMENTI
Prodaj ga, od početka te za.ebava. Ispravan JTD ne troši ulje (primjetno) i ne dimi, imao sam taj motor u Lybri i perfektan je bio.
- Zvek
#2210 Re: FIAT KONZUMENTI
Moja Lybra 1.9 JTD sa 360000+ km je trošila 0.5 do 1l ulja na 10000 km, tako da je ta potrosnja ulja prevelika.
Pogledaj gumice ventila, karike, turbina ...
Pogledaj gumice ventila, karike, turbina ...
- _mufljuz_
#2211 Re: FIAT KONZUMENTI
definitivno ili gori ulje ako gori onda je dim prilicno intenzivan - dakle ulje dolazi u kontakt sa cilindarskim prostorom preko ubrizgavanja dakle ventili i nasjedi ventila losi - glava motora ne dihtuje (jesi li imao problema sa temperaturom nekad?), pogledati rashladnu tekucinu je li kakve boje je li prljava je li posuda zatamnila onecistila prljava, pogledat okolo motora moguce kapanje ulja i sl.... mozda je jednostavno karter izgubio nepropusnost pa pusta na karteru, ja sam na jednom autu gubio ulje zbog sarafa na karteru - neki as ga preteg'o i prakticno je saraf visio u karteru skoro.... prvo pogledaj jeftinije pa onda trazi skuplje razloge...
postoji samo par razloga nestanka ulja
ne "dihtuje negdje" u zatvorenom prostoru podmazivanja i izbija
izbija u rashladni prostor - pisi remont motora
izbija u injekcioni prostor - glava motora otisla eventualno ventili i slicno, deformisana glava motora usljed visokih temperatura (a tu opet treba trazit uzrok pregrijavanja)....
izbija vani - curenje ulja iz zadihtovanih tijela spojeva motora glave kartera i sl...
kod bivseg gazde je ulje izbilo opet na dovodu pumpe ulja na uglastom supljem sarafu koji je kao i u slucaju sa karterom bio previnut (jebi ga moron ko god je zavrt'o zbog ko zna cega nije vodio racuna da je saraf mesingan a blok celicni)
uglavnom ako nema signifikatnog gubitka snage - dobro cupa vuce - postize max brzinu - ne bih se usudio reci da je turbina ciknula imao bi ti bruku problema sa paljenjem, vozanjem i do 100km/h da dodjes, ako ne dimi strasno izvan nekih standarda dobro je, ako je ulje na sipki i cepu crno bez ikakvih zelatinoznih primjesa dobro je....
ne bi bilo lose prikacit na dijagnostiku pa polako i uzdravlje i sretno
postoji samo par razloga nestanka ulja
ne "dihtuje negdje" u zatvorenom prostoru podmazivanja i izbija
izbija u rashladni prostor - pisi remont motora
izbija u injekcioni prostor - glava motora otisla eventualno ventili i slicno, deformisana glava motora usljed visokih temperatura (a tu opet treba trazit uzrok pregrijavanja)....
izbija vani - curenje ulja iz zadihtovanih tijela spojeva motora glave kartera i sl...
kod bivseg gazde je ulje izbilo opet na dovodu pumpe ulja na uglastom supljem sarafu koji je kao i u slucaju sa karterom bio previnut (jebi ga moron ko god je zavrt'o zbog ko zna cega nije vodio racuna da je saraf mesingan a blok celicni)
uglavnom ako nema signifikatnog gubitka snage - dobro cupa vuce - postize max brzinu - ne bih se usudio reci da je turbina ciknula imao bi ti bruku problema sa paljenjem, vozanjem i do 100km/h da dodjes, ako ne dimi strasno izvan nekih standarda dobro je, ako je ulje na sipki i cepu crno bez ikakvih zelatinoznih primjesa dobro je....
ne bi bilo lose prikacit na dijagnostiku pa polako i uzdravlje i sretno
- sorcerer
#2212 Re: FIAT KONZUMENTI
al se ti mufljuze svega nalupa i osta ziv.... hahahah al ovo zadnje dijagnostika da pokaze gdje ulje curi
koliko ja znam mesinganih sarafa u nijednom motoru nema jer je mesing krt i puca,zbog vibracija svi sarafi su celicni i na glavi sarafa pise broj(5.6;8.8;10.9) koji oznacava cvrstocu na kidanje(zilavost materijala za laike)
ulje moze ulaziti u komoru ako su otisle gumice ventila(protivuljni zaptivaci) ,a to nije otisla glava ni sjediste ventila, vec gumice,jedna gumica kosta marku .ako su potrosene karike i stubline ostaje na cilindru u fidu tankog filma i izgara(male kolicine plavog dima na auspuhu).ako izbija u rashladnu tekucinu to se odmah vidi u posudi rashladne tekucine, jer ulje ima veci pritisak nego rashladna tekucina .ulje ne moze curiti izmedju glave i bloka jer je na dihtungu glave bakrena sajba koja drzi pritisak do 10 bar.dihtung kartera ne moze otic sam nikad ,vec usljed skidanja kartera i ponovnog vracanja bez zamjene dihtunga tako da se tu moze pojaviti curenje.u karteru nema pritiska ulja (osim ako karike i stubline nisu potrosene do te mjere da kompresija prolazi u karter)jer je to posuda u koju se slobodnim padom vraca ulje,da bi ga uljna pumpa pokupila i ponovo vratila u uljnu magistralu .ulje najcesce curi na poklopcu ventila ili na turbini .kada curi na poklopcu ventila vrlo lako je uocljivo jer cijeli motor bude mastan .kad curi na turbini onda ulazi u usisni ili izduvni kanal a to je lako uocljivo na auspuhu u vidu plavicastog dima .dijagnostika za sve ovo kvarove je oko i iskustvo dobrog majstora.pozdrav i sretno
koliko ja znam mesinganih sarafa u nijednom motoru nema jer je mesing krt i puca,zbog vibracija svi sarafi su celicni i na glavi sarafa pise broj(5.6;8.8;10.9) koji oznacava cvrstocu na kidanje(zilavost materijala za laike)
ulje moze ulaziti u komoru ako su otisle gumice ventila(protivuljni zaptivaci) ,a to nije otisla glava ni sjediste ventila, vec gumice,jedna gumica kosta marku .ako su potrosene karike i stubline ostaje na cilindru u fidu tankog filma i izgara(male kolicine plavog dima na auspuhu).ako izbija u rashladnu tekucinu to se odmah vidi u posudi rashladne tekucine, jer ulje ima veci pritisak nego rashladna tekucina .ulje ne moze curiti izmedju glave i bloka jer je na dihtungu glave bakrena sajba koja drzi pritisak do 10 bar.dihtung kartera ne moze otic sam nikad ,vec usljed skidanja kartera i ponovnog vracanja bez zamjene dihtunga tako da se tu moze pojaviti curenje.u karteru nema pritiska ulja (osim ako karike i stubline nisu potrosene do te mjere da kompresija prolazi u karter)jer je to posuda u koju se slobodnim padom vraca ulje,da bi ga uljna pumpa pokupila i ponovo vratila u uljnu magistralu .ulje najcesce curi na poklopcu ventila ili na turbini .kada curi na poklopcu ventila vrlo lako je uocljivo jer cijeli motor bude mastan .kad curi na turbini onda ulazi u usisni ili izduvni kanal a to je lako uocljivo na auspuhu u vidu plavicastog dima .dijagnostika za sve ovo kvarove je oko i iskustvo dobrog majstora.pozdrav i sretno
- _mufljuz_
#2213 Re: FIAT KONZUMENTI
koji seljacki upad - ko je rek'o dziberu da dijagnostika pokazuje gdje ulje curi???sorcerer wrote:al se ti mufljuze svega nalupa i osta ziv.... hahahah al ovo zadnje dijagnostika da pokaze gdje ulje curi![]()
![]()
![]()
![]()
zahod kuci pa se istovari i svoje frustracije
- sorcerer
#2214 Re: FIAT KONZUMENTI
zdravo i tebi gradjanine,
vidim da si se nasao uvrijedjen istinom pa vrijedjanjem bez argumenata pokusavas ispast faca ,moram te razocarati ne vrijedjam se na pixele ,a i znam sve o sebi tako da me ne mozes uvrijediti .ti si spomenuo dijagnostiku,ne ja...ja nisam pisao naucne ''traktate''-sta god ti to bilo,pokusao sam objasniti laickim zargonom da skontaju i ljudi koji se manje razumiju u mahaniku.saraf moze biti samo zuto cincani, ako znas sta je to ,a ako je stvarno bio od mesinga to je neki dundjer pravio .i ja ne vidim bolje ,ja znam bolje nego ti ,jer sam rastavio motora ,mjenjaca i auta,koliko ti nisi vidjeo u zivotu.
CMOK

vidim da si se nasao uvrijedjen istinom pa vrijedjanjem bez argumenata pokusavas ispast faca ,moram te razocarati ne vrijedjam se na pixele ,a i znam sve o sebi tako da me ne mozes uvrijediti .ti si spomenuo dijagnostiku,ne ja...ja nisam pisao naucne ''traktate''-sta god ti to bilo,pokusao sam objasniti laickim zargonom da skontaju i ljudi koji se manje razumiju u mahaniku.saraf moze biti samo zuto cincani, ako znas sta je to ,a ako je stvarno bio od mesinga to je neki dundjer pravio .i ja ne vidim bolje ,ja znam bolje nego ti ,jer sam rastavio motora ,mjenjaca i auta,koliko ti nisi vidjeo u zivotu.
CMOK
-
brazzo19
#2215 Re: FIAT KONZUMENTI
Imam jedan problem , danas sam upalio auto otisao od tacke A do tacke B i sve je bilo regularno , ugasio auto i otisao za poslom . Kada sam se vratio , primijetio sam prikom paljenja da mi se nista ne pojavljuje na instrument ili ti tabli sa komandama znaci , dam kontakt nista , stoji mi kazaljka za tempreaturu zakucana do vrha a ove dvije za obrtaje i brzinu spustene , upalim svjetla , ne pali se lampica nikakva da su upaljena a svijetla regularno gore , dodajem gas , kazaljke miruju , isto tako i kazaljka za gorivo spustena do kraja , ugasim auto ponovo dam kontakt , upali se i opet nista , samo sam primijetio mi prilikom paljenja se upali jedino ona crvena lampica u desnom cosku koja je za sjediste ili za pojas nisam siguran ali i ona se ugasi nakon sekund dva ( i prije se gasila ali su ostale radile ) , ostalo nista isto kao da je tabla mrtva , vratio sam se kuci znaci , nista , nikakvih lampica , kazaljki , obrtaja ni nista , isto ko da je ugaseno auto ..... a bilo sve uredu ....... moze pomoc oko dijagnoze dok sutra ne odem u servis , nadam se da nije nista puno i skupo
Fiat punto 1.2 , 2001 godiste u pitanju ...
Fiat punto 1.2 , 2001 godiste u pitanju ...
- punta
#2216 Re: FIAT KONZUMENTI
za to ti preporurucujem http://www.pik.ba/profil/audib4/
nek napravi dijagnostiku on samo to radi
osim ako imas nekog majstora gdje ces pravit auto a on ima i dijagnostiku tad ce ti dijagnostika bit besplatna jer on ce je zbog sebe palit da utvrdi kvar
a evo poslacu ti privatnu poruku za elektricara ako si iz Sarajeva
nek napravi dijagnostiku on samo to radi
osim ako imas nekog majstora gdje ces pravit auto a on ima i dijagnostiku tad ce ti dijagnostika bit besplatna jer on ce je zbog sebe palit da utvrdi kvar
a evo poslacu ti privatnu poruku za elektricara ako si iz Sarajeva
-
brazzo19
#2217 Re: FIAT KONZUMENTI
Ok , hvala ti , a do cega bi moglo biti , ne kontam majke mi , sve bilo ok , vratim se upalim auto i to mi se desi ..
- punta
#2218 Re: FIAT KONZUMENTI
isto ko i covjek sto ne zna kad ce da umre
postoje kvarovi koji se samo dese nema nikakvi znakova da ce se desit
postoje kvarovi koji se samo dese nema nikakvi znakova da ce se desit
- johntra
#2219 Re: FIAT KONZUMENTI
Može biti samo do instrument table...ako nisi imao nikakvih promjena u vožnji, tipa trzanje i slično, onda nije ECU..a opet, mogu biti simptomi početka crkavanja tog istog ECU, mada Punto nije imao serijskih problema sa tim, kao Stilo...
-
brazzo19
#2220 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma nije mi trzalo nista auto koliko znam u poslednje vrijeme , jest ono nekad prije malo ali obicno kad naspem gorivo , vjerovatno zbog vode unutra , a da je trazlo u zadnjih 10 dana , nije vala , jesam danas malo vozio po makadamu ali nista strasno ....
- johntra
#2221 Re: FIAT KONZUMENTI
ako si vozio po makadamu, džekovi su vjerovatno popustili pozadi, na istrument tabli...
-
brazzo19
#2222 Re: FIAT KONZUMENTI
johntra wrote:ako si vozio po makadamu, džekovi su vjerovatno popustili pozadi, na istrument tabli...
Moguce i to , ali i prije sam vozio po makadamu , jucer mozda jednu manju dionicu ali eto ko ce mu ga znati , uglavnom ako su popustili samo dzekovi nista strasno jeli ??
- johntra
#2223 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma nije strašno, možda i proradi samo od sebe opet...
Jesi provjeravao danas?
Jesi provjeravao danas?
-
brazzo19
#2224 Re: FIAT KONZUMENTI
Obisao par mehanicara , elektiracara , osiguraci i ostalo sve uredu, otisao kod zadnjeg , prikljucio mi je auto na laptop i uradio dijagnozu , kaze da mu prijavljuje neku gresku kao prekid "dovoda" struje na kontrolnu tablu i zato nema nista , svjetla mi ne idu preko table kako sam ga razmio i zato rade kad ih upalim al nista ne prikazuje na tabli , kaze kao neka greska u dovodu struje u nekim zicama do kontrolne table , moguce je to a moguce je i da je crkla tabla .... uglavnom to mi je rekao i uputio na drugog majstora , ne znam ni sam sta da radim , auto mogu voziti i sve , ali nemam nikakav uvid , ni kilometraze ni koliko imam goriva ni nista .... 
- johntra
#2225 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa eto...onda je tabla...nađi električara da ti to rastavi i vidi šta je sa džekovima i strujom...nije to neki veliki posao, možeš čak i sam...