Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milojicabrzi

#2201 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by milojicabrzi »

Pozdrav svima,
Danas se vozim na posao i kod "Marsalke" sam u relativnoj koloni jer je guzva.

Semafor pocinje treptati, kada sam na metar od zaustavne linije, i ja prolazim (sigurno sam presao na zeleno), ali odmah nakon semafora, kolona je i jedan se Scenic "naguzio" tako da ja ostajem u sred raskrsnice, a tada se vec pali crveno na semaforu.

Radi predostroznosti, ostajem stajati, do paljenja zelenog (interval tamo kratko traje).

Zanima me, ima li ikakve sanse da me je radar uslikao, jer sam siguran da sam cijelom duzinom vozila prosao senzore dok je bilo zeleno?
goran16v

#2202 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

milojicabrzi wrote:Pozdrav svima,

Semafor pocinje treptati, kada sam na metar od zaustavne linije, i ja prolazim (sigurno sam presao na zeleno), ali odmah nakon semafora, kolona je i jedan se Scenic "naguzio" tako da ja ostajem u sred raskrsnice, a tada se vec pali crveno na semaforu.

Radi predostroznosti, ostajem stajati, do paljenja zelenog (interval tamo kratko traje).

Zanima me, ima li ikakve sanse da me je radar uslikao, jer sam siguran da sam cijelom duzinom vozila prosao senzore dok je bilo zeleno?
Vjerovatno nema nikakve sanse jer je senzor prije semafora, a ti si po opisu semafor tj senzore presao za vrijeme zelenog. Koliko znam o principu rada senzora+kamera, sve i da si stajao direkt na senzorima dok je bilo crveno ne bi doslo do okidanja jer je brzina bila 0.
maxell_sarajevo

#2203 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by maxell_sarajevo »

Po Sarajevu postavljeni znakovi o kontroli brzine prije radara. ;-)
bjuik_rivera

#2204 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bjuik_rivera »

policijska škoda neposredno iza naplatnih kućica kod kaknja... mobilni radar ili tek rutinska kontrola?

primijetio sam da često stoje tamo.
quarterback

#2205 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quarterback »

tamo je cesto radar jer je ogranicenje 40, doduse bilo je prije dok nisu produzili autoput, prosao sam samo par puta od tada pa se sada tacno ne sjecam, moguce je da je sada 60 izmedju kucica i pocetka novog autoputa

u svakom slucaju nisam ih vidio od kako je produzen autoput od tog mjesta
Edin H.

#2206 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Edin H. »

maxell_sarajevo wrote:Po Sarajevu postavljeni znakovi o kontroli brzine prije radara. ;-)
Nije dovoljno :oops:

Kamere se mogu postavljati samo na mjestima gdje postoji evidencija da je zbog prekoracenja brzine doslo do nesreca sa teskim povredama ili ljudskim zrtvama.
Takodje kamere moraju biti vidljive, ofarbane u jarku boju.
Cilj je prevencija ljudskih zrtava i saobracajnih nesreca, a ne punjenje budzeta :dance:

Uostalom kao sto se vidi sa sljedeceg linka :dance:

http://www.speedcam.co.uk/gatso2.htm
eluna

#2207 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

milojicabrzi wrote:Pozdrav svima,

ako si prošao senzore nije te slikalo - SIGURNO .... mislim da je taj dio "operacija" sinhronizovan sa semaforom, dakle nije aktivno dok traje interval zelenog svjetla
eluna

#2208 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Edin H. wrote:
maxell_sarajevo wrote:Po Sarajevu postavljeni znakovi o kontroli brzine prije radara. ;-)

Kamere se mogu postavljati samo na mjestima gdje postoji evidencija da je zbog prekoracenja brzine doslo do nesreca sa teskim povredama ili ljudskim zrtvama.
Cilj je prevencija ljudskih zrtava i saobracajnih nesreca, a ne punjenje budzeta :dance:

dajte molim vas ........... kakve su sto slike i koliko stare??? ....koliko ja znam radari koji se ostavljaju u BiH nisu niti taj tip niti od tog proizvođača, a davno sam negdje pročitala i informaciju da se postavljeni u blindirana kučišta baz zato da se ne bi mogli tako lako uništiti .....

izguglah par fotki, pa nabasah i na članke, pa eto pogledajte sami i uporedite

http://www.rtvusk.ba/content/smanjen-br ... nja-radara

http://www.dernek.ba/blog/2217013/iveg0 ... ara-u-bih-

http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91

a sa zadnje slike iščitah i naziv, pa evo koga zanima :) http://www.traffipax.com/
shlauf

#2209 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by shlauf »

Edin H. wrote:

Dobro se pokazale pa im raja dohakala:

Image

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
eluna

#2210 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

shlauf wrote:
Edin H. wrote:

Dobro se pokazale pa im raja dohakala:

Image

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:

ma bog zna iz koje godine su ti radari i oja je to tehnologija, a pretpostavljam i da je prevaziđena davno ...... bojim se da ove naše nije baš tako lako "onesposobiti" :)
respo

#2211 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

pa dovoljno je prefarbati lece i onesposobio si je ako vec zelis da ne slika
matsuda

#2212 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by matsuda »

Negdje izmedju Viteza i Travnika sam vidio znak na kojem piše "radarska kontrola". Ali iznad tog znaka nema znaka sa ogranicenjem, o cemu je rijec? Je li to znaci da ima kamera koja slika 24/7 ili da s vremena na vrijeme budu policija sa radarom?
Edin H.

#2213 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Edin H. »

respo wrote:pa dovoljno je prefarbati lece i onesposobio si je ako vec zelis da ne slika
Gore se radi o osobama koje nisu bile impresionirane eventualnim posljedicama, nakon sto ih je kamera vec slikala :oops:

Eluna ne radi se ni o kakvim radarima, nego kao sto je slauf postavio uglavnom o Gatso kamerama, koje jos uvijek preovladavaju na engleskim drumovima.
respo

#2214 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Edin H. wrote:
respo wrote:pa dovoljno je prefarbati lece i onesposobio si je ako vec zelis da ne slika
Gore se radi o osobama koje nisu bile impresionirane eventualnim posljedicama, nakon sto ih je kamera vec slikala :oops:

Eluna ne radi se ni o kakvim radarima, nego kao sto je slauf postavio uglavnom o Gatso kamerama, koje jos uvijek preovladavaju na engleskim drumovima.
ovo sam govorio eluni za neosposobljavanje kamera
kakve veze ima o kojim se osobama gore radi i sta su oni radili kamerama
bakonja

#2215 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bakonja »

Moze li konacno neko da kaze jel kod Marsalke slika na 61 ili 71,hvala puno :thumbup:
Edin H.

#2216 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Edin H. »

respo wrote:
Edin H. wrote:

ovo sam govorio eluni za neosposobljavanje kamera
kakve veze ima o kojim se osobama gore radi i sta su oni radili kamerama
Pa zato sto je ona komentarisala slike.
quarterback

#2217 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quarterback »

bakonja wrote:Moze li konacno neko da kaze jel kod Marsalke slika na 61 ili 71,hvala puno :thumbup:
71
Edin H.

#2218 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Edin H. »

quarterback wrote:
bakonja wrote:Moze li konacno neko da kaze jel kod Marsalke slika na 61 ili 71,hvala puno :thumbup:
71
To i nije lose, dobro je, cak sta vise to je velikodusno od nadredjenih :oops:

Znaci picis 70 i dobar, samo kako reci onima ispred sebe da ne peglaju bez veze. Trubljenjem, gestikulacijom rukama ili abledovanjem, ni sam ne znam. Valjda ima neko dovoljno mudar na forumu da posavjetuje.

U Engleskoj je 10 posto plus dvije milje, znaci u ovom slucaju bi te zveknuli na 69 km na cas :skoljka:

Spucaju ti tri poena i 60 funti. Istina u zamjenu mozes platiti 80 funti i ici na kurs da ti objasne da si (al' ono) pravo lud frajer sto brzo vozis.
kakaljin

#2219 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Edin H. wrote:
quarterback wrote:
71

Znaci picis 70 i dobar, samo kako reci onima ispred sebe da ne peglaju bez veze. Trubljenjem, gestikulacijom rukama ili abledovanjem, ni sam ne znam. Valjda ima neko dovoljno mudar na forumu da posavjetuje.

U Engleskoj je 10 posto plus dvije milje, znaci u ovom slucaju bi te zveknuli na 69 km na cas :skoljka:

Spucaju ti tri poena i 60 funti. Istina u zamjenu mozes platiti 80 funti i ici na kurs da ti objasne da si (al' ono) pravo lud frajer sto brzo vozis.
ima clan 45. ZOBS-a koji kaze da se moraju skloniti u desnu traku gdje imaju dvije i vise traka ako peglaju, ali policija slabo primjenjuje taj clan zakona. tako dovode u nervozu i nesigurnost sve ucesnike u saobracaju.

jer tu je policija i radari da te kazne ako vozis preko ogranicenja, a njega nece kazniti ako se skloni, jedino ako se nesklanja.
Edin H.

#2220 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Edin H. »

kakaljin wrote:
Edin H. wrote:
quarterback wrote:71

ima clan 45. ZOBS-a koji kaze da se moraju skloniti u desnu traku gdje imaju dvije i vise traka ako peglaju, ali policija slabo primjenjuje taj clan zakona. tako dovode u nervozu i nesigurnost sve ucesnike u saobracaju.

jer tu je policija i radari da te kazne ako vozis preko ogranicenja, a njega nece kazniti ako se skloni, jedino ako se nesklanja.

Jesi li mislio Policija nece kazniti sporijeg vozaca i ukoliko se ne skloni u sporiju traku premda bi trebali po zakonu?
kakaljin

#2221 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Edin H. wrote:
kakaljin wrote:
Edin H. wrote:

Jesi li mislio Policija nece kazniti sporijeg vozaca i ukoliko se ne skloni u sporiju traku premda bi trebali po zakonu?
Po zakonu bi trebali isto kazniti kao onoga sto brzo vozi, ali policija slabo to primjenjuje iako bi morali po zakonu, ali zato kada se prestrojavas iz jedne trake u drugu ( voznja cik cak ), ako te zaustave radi takve voznje, jer je i to prekrsaj, kazes da nisu zaustavili vozilo u brzoj traci po clanu 45. pa si ga morao zaobilaziti sa desne strane, u 99% slucajeva upali pa ti oprastaju voznju cik cak.
goran16v

#2222 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

kakaljin wrote:

Sto se tice min. brzine zakon ne poznaje nikakvu jasno definisanu donju granicu izrazanu u km/h ili u % od propisom ogranicene brzine. Clan 43/2. ZOBS-a kaze:
Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.
Ako je ogranicenje 60, ako zakon tolerise voznju i do 70 sta je tebi peglanje, onaj ko vozi 60 ili cak 50? Po zakonu nije.
Sto se tice Cl. 45/1 evo sta kaze:
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/prometnim znakom ispod 60 km na cas/sat na magistralnim putevima/cestama, a 40
km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
Znaci na magistrali ogranicenje ne smije biti ispod 60, u naseljenom mjestu/naselju 40, ali to niposto NE ZANACI da vozac ne smije da vozi ispod 60, odnosno 40, ali taj clan nigdje ne pominje prestrojavanje. Mozda je neki drugi clan?
kakaljin

#2223 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

goran16v wrote:
kakaljin wrote:

Sto se tice min. brzine zakon ne poznaje nikakvu jasno definisanu donju granicu izrazanu u km/h ili u % od propisom ogranicene brzine. Clan 43/2. ZOBS-a kaze:
Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.
Ako je ogranicenje 60, ako zakon tolerise voznju i do 70 sta je tebi peglanje, onaj ko vozi 60 ili cak 50? Po zakonu nije.
Sto se tice Cl. 45/1 evo sta kaze:
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/prometnim znakom ispod 60 km na cas/sat na magistralnim putevima/cestama, a 40
km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
Znaci na magistrali ogranicenje ne smije biti ispod 60, u naseljenom mjestu/naselju 40, ali to niposto NE ZANACI da vozac ne smije da vozi ispod 60, odnosno 40, ali taj clan nigdje ne pominje prestrojavanje. Mozda je neki drugi clan?
do mene pogresan clan, nije 45 vec 39.

Clan/Clanak 39.

(1) Vozać je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u
smjeru kretanja.
(2) Vozać je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobračaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge ućesnike/sudionike u saobračaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog ćlana/ćlanka, na putu/cesti
u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobračaj/promet vozila u istom
smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobračajne/prometne trake za kretanje vozila, vozać može koristiti i saobračajnu/prometnu traku koja se ne nalazi
uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se
kreču iza vozila kojim upravlja.

(4) Odredba stava/stavka (3) ovog ćlana/ćlanka ne odnosi se na vozaća
autobusa, vozaća teretnog vozila ćija je največa dozvoljena masa veča od 3.500
kg, vozaća vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veču
od 40 km na ćas/sat i na vozaća vozila koje se ne smatra motornim vozilom,
osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem
vozilo skreče ulijevo.

to je taj clan zakona za vise traka i u gradu
respo

#2224 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

i sta taj clan 39 govori?
nista u vezi ovoga sto se prica
ja ako vozim 50 a ti 60 nekom logikom ti smetam i sta recimo tako treba milion auta voziti desnom koji hoce normalnu voznju da bi ti "profurao" sa citavih 60 lijevom trakom
a ovo se i ne odnosi na ceste u naseljenom mjestu jer je u gradu ne pisano pravilo da je najbrza traka srednja traka iz nekih ocitih razloga

ovaj clan jedino ima smisla na cesti koja nije gradska cesta a posebno jer nije neka brza cesta magistrala i slicno
kakaljin

#2225 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

respo wrote:i sta taj clan 39 govori?
nista u vezi ovoga sto se prica
ja ako vozim 50 a ti 60 nekom logikom ti smetam i sta recimo tako treba milion auta voziti desnom koji hoce normalnu voznju da bi ti "profurao" sa citavih 60 lijevom trakom
a ovo se i ne odnosi na ceste u naseljenom mjestu jer je u gradu ne pisano pravilo da je najbrza traka srednja traka iz nekih ocitih razloga

ovaj clan jedino ima smisla na cesti koja nije gradska cesta a posebno jer nije neka brza cesta magistrala i slicno

odnosi se i te kako na voznju i u naselju i van naselja jer i tako pise u ovom clanu, ( jos sam podebljao gore u postu gdje pise u naseljenom mjestu)

ako ti vozis 50 a ja iza tebe 60 u lijevoj traci ti krsis clan 39. stav 3.
a ako ja vozim vise od 60 tu je policija i radar de me kazne za brzu voznju, a ne drugi sudionik u saobracaju da mi govori koliko moram voziti,

nema nepisanih pravila u zakonu vec samo ono sto pise u zakonu
Post Reply