ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sheilak

#2201 Re: ZOBS

Post by sheilak »

condy wrote:Zakonska terminologija : " specijalno ugrađena svjetla za osvjetljenje ceste na prednjoj strani vozila namjenjena za vožnju po danu " :-)

Valjda je lakše bilo propisati " Svjetla ugrađena na prednjoj strani vozila, namjenjena za vožnju po danu ".

Ako se kaže specijalno ugrađena, onda se misli na određene preinake na vozilu u odnosu na standardnu ugradnju.
Specijalno ugradjena znaci da je fabrika stavila specijalno za to
Ovako mogu i ja postaviti i reci po zakonu
Sto znaci da mnoga sada ugradjena dl se mogu smatrati kao krsenje zakona sto je dobro kad se pogleda kakvih sve daylights ima i kako su sve postavljeni (r)
klixo

#2202 Re: ZOBS

Post by klixo »

bitanga_sa_otesa wrote:
direstraits0078 wrote: PP aparat samo u vozilima preko 3.5 tona i preko 8 sjedista. ;)
zaboravio si vozila koja voze prikolicu :-D
Kombi vozila moraju imati takodjer PP aparata ,a nisu preko 3.5t.
_Reds_

#2203 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Dozer wrote:Sve 4 zimske gume, i lance ukoliko pogon nije na sva 4, sajlu za vucu. To je zimska oprema.
Ostalo moras imati uvijek - Prva pomoc, sijalice, trokut, aparat za gasenje pozara, dizalica, kljuc za tockove, rezervni tocak, reflektujuci prsluk.
Ja sam negdje citao da ne trebaju lanci ukoliko su sve gume zimske, moguce da sma nasao neki zakon od prije.
Dzontra_Volta

#2204 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

_Reds_ wrote:
Dozer wrote:Sve 4 zimske gume, i lance ukoliko pogon nije na sva 4, sajlu za vucu. To je zimska oprema.
Ostalo moras imati uvijek - Prva pomoc, sijalice, trokut, aparat za gasenje pozara, dizalica, kljuc za tockove, rezervni tocak, reflektujuci prsluk.
Ja sam negdje citao da ne trebaju lanci ukoliko su sve gume zimske, moguce da sma nasao neki zakon od prije.
Ne trebaju lanci do 3,5 tone (i do 8 sjedišta), piše negdje gore.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2205 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

klixo wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
direstraits0078 wrote: PP aparat samo u vozilima preko 3.5 tona i preko 8 sjedista. ;)
zaboravio si vozila koja voze prikolicu :-D
Kombi vozila moraju imati takodjer PP aparata ,a nisu preko 3.5t.
svako teretno vozilo mora imati....z 101 poly mora imati ,punto van i sl...
ali putnicko vozilo ,ako vuce prikolicu mora imati pp aparat ...
_Reds_

#2206 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Dzontra_Volta wrote:
_Reds_ wrote:Moze nako navesti šta tačno sve podrazumjeva zimska oprema.

Je li isto u Federaciji i RS-U?
Pitanje je bilo šta se podrazumijeva pod zimskom opremom.

Evo odgovor nadležnog ministarstva: http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
Ovo sam ja negdje slično i pročitao, samo ne znam da li važi sada kad se stalno nešto mjenja.

zaustavili me nedavno, nemaju šta i onda kažu nemaš lance, ja kažem pa imam nove 4 gume, a ni snijega na vidiku. Ali jok, pa jok, moraš imati lance.
530i

#2207 Re: ZOBS

Post by 530i »

Zakon je nejasan i zbog toga sva ta zajebancija sa policijom. Lance nije teško ni nositi ni imati, a mogu i zatrebati.
Dzontra_Volta

#2208 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Da razjasnimo jedno: što se tiče propisa, apsolutno nije obavezno imati lance kao obaveznu zimsku opremu (osim tamo gdje stoji onaj "plavi znak sa gumom sa lancima" :wink: ).
Policajac to uglavnom zna, ali ide na neukost vozača, ne bi li šta hajrovao.
Na bilo kojem sudu, bez bilo kakve posebne pravne pomoći, nećeš biti kažnjen ako si imao samo zimske gume, bez lanaca.

E sad, ja u zimskom periodu, pored zimskih guma, u gepeku uvijek imam lance iz sljedećih razloga:
1) nikad se ne zna kad mi stvarno mogu zatrebati,
2) ne volim se prepirati s policijom, jer ako ih i ubijedim u to da lanci nisu obavezni, uvijek me mogu peglati za nešto drugo (uvijek se može naći nešto za šta će se uhvatiti, a mogu mi u zadnjoj varijanti prišiti "naročito drsko ponašanje", za koje teško da možeš imati alibi pred sudijom, koji uvijek više vjeruje policiji),
3) ukoliko se odlučim za sudsko odlučivanje, neće mi se isplatiti jer taj dan moram uzimati slobodno sa posla, a pogotovo ako je nadležni sud negdje van mjesta mog prebivališta, valja mi još i trošiti pare na gorivo, pa ispadne skuplja pita nego tepsija.
condy

#2209 Re: ZOBS

Post by condy »

sheilak wrote:
condy wrote:Zakonska terminologija : " specijalno ugrađena svjetla za osvjetljenje ceste na prednjoj strani vozila namjenjena za vožnju po danu " :-)

Valjda je lakše bilo propisati " Svjetla ugrađena na prednjoj strani vozila, namjenjena za vožnju po danu ".

Ako se kaže specijalno ugrađena, onda se misli na određene preinake na vozilu u odnosu na standardnu ugradnju.
Sto znaci da mnoga sada ugradjena dl se mogu smatrati kao krsenje zakona sto je dobro kad se pogleda kakvih sve daylights ima i kako su sve postavljeni (r)
To je proizvoljno tumačenje zakona.
Zakonska norma treba da bude precizna i jasna odnosno da ne ostavlja nikakve dvojbe u pogledu primjene. Specijalno ugrađeno i fabrički ugrađeno su po meni dvije različite stvari. Specijalno ugrađene stvari na vozilu ( dnevna svjetla npr. ) mogu biti i naknadne preinake, a fabričke to ne mogu biti nikada :wink:

I što bi neko bio vezan samo za ono što je ugradila fabrika ?
Dzontra_Volta

#2210 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

A šta fali i da je naknadno ugrađeno, ako je napravljeno po standardima i ima neki atest?
Ovako kad kažeš "fabrički" ispade da samo proizvođač može ugrađivati dnevna svjetla (ako se naknadno može ugraditi plinska instalacija ili nešto mnogo složenije, zašto bi bilo zabranjeno da se ugrade i dnevna svijetla).
condy

#2211 Re: ZOBS

Post by condy »

Ne fali ništa :)
sheilak

#2212 Re: ZOBS

Post by sheilak »

condy wrote:
sheilak wrote:

To je proizvoljno tumačenje zakona.
Zakonska norma treba da bude precizna i jasna odnosno da ne ostavlja nikakve dvojbe u pogledu primjene. Specijalno ugrađeno i fabrički ugrađeno su po meni dvije različite stvari. Specijalno ugrađene stvari na vozilu ( dnevna svjetla npr. ) mogu biti i naknadne preinake, a fabričke to ne mogu biti nikada :wink:

I što bi neko bio vezan samo za ono što je ugradila fabrika ?
pa i tvoje tumacenje je onda proizvoljno
specijalno ugradjeno se ne odnosi na onoga ko je ugradio nego na to da je specijalno ugradjeno za dnevna svjetla po propisima atestima i sl
to se vjerovatno odnosi i na servise koji naknadno ugrade al odrade atest i sl (r)
530i

#2213 Re: ZOBS

Post by 530i »

Dzontra_Volta wrote:
E sad, ja u zimskom periodu, pored zimskih guma, u gepeku uvijek imam lance iz sljedećih razloga:
1) nikad se ne zna kad mi stvarno mogu zatrebati,
2) ne volim se prepirati s policijom, jer ako ih i ubijedim u to da lanci nisu obavezni, uvijek me mogu peglati za nešto drugo (uvijek se može naći nešto za šta će se uhvatiti, a mogu mi u zadnjoj varijanti prišiti "naročito drsko ponašanje", za koje teško da možeš imati alibi pred sudijom, koji uvijek više vjeruje policiji),
3) ukoliko se odlučim za sudsko odlučivanje, neće mi se isplatiti jer taj dan moram uzimati slobodno sa posla, a pogotovo ako je nadležni sud negdje van mjesta mog prebivališta, valja mi još i trošiti pare na gorivo, pa ispadne skuplja pita nego tepsija.
Ma upravo to :thumbup:
Bakir1

#2214 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

novo vozilo svake 2 godine na tehnicki u 4 godine 2 odlaska, zabrana mladim vozacima od 22 do 5, dnevna, ogranicenje upotrebe oldtajmera i jos mnogo toga..........
KB9

#2215 Re: ZOBS

Post by KB9 »

i kad pocinje sprovodjenje ovih novih zakona i kazni? :mrgreen:
Bakir1

#2216 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

jucer su primili nacrt, dug je put do zakona
Dzontra_Volta

#2217 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Bakir1 wrote:novo vozilo svake 2 godine na tehnicki u 4 godine 2 odlaska, zabrana mladim vozacima od 22 do 5, dnevna, ogranicenje upotrebe oldtajmera i jos mnogo toga..........
Zar nije bilo da je prvi tehnički nakon 36 mjeseci, a drugi nakon 60 mjeseci? Tek nakon toga jednom godišnje.

Ta zabrana mladim vozačima je nekad postojala, pa je bila ukinuta zbog kršenja prava na rad (recimo takva osoba ne može raditi kao vozač dostavnog vozila za pekare i sl. koji obično rade u noćnim satima). Nije valjda da opet to uvode?
Bakir1

#2218 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

nije, vazda je bilo prvi nakon 24 mjeseca, sada je i drugi nakon 24 mjeseca, tj za 48 mjeseci novi auto ide 2x na tehnicki.
zabrana mladim vozacima u periodu od 24-05 izuzev onih kojima je to posao.
Dzontra_Volta

#2219 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Bakir1 wrote:nije, vazda je bilo prvi nakon 24 mjeseca, sada je i drugi nakon 24 mjeseca, tj za 48 mjeseci novi auto ide 2x na tehnicki.
zabrana mladim vozacima u periodu od 24-05 izuzev onih kojima je to posao.
Član 51.

Član 218. mijenja se i glasi:
„Član 218.
(1) Novoproizvedena motorna i priključna vozila nakon identifikacije vozila prije prve registracije, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu u toku mjeseca u kojem ističe rok od 36 mjeseci od dana prve registracije vozila, te u toku mjeseca u kojem ističe rok od 60 mjeseci od dana prve registracije vozila.
(2) Vozila stara pet i više godina vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tokom svakog 12. mjeseca, od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.“.
(3) Vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu, a nisu novoproizvedena, prije prve registracije, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu.
(4) Izuzetno od odredbi stava (1), motorna vozila koja su tokom eksploatacije ostvarila ukupnu pređenu kilometražu više od 150000 pređenih kilometara vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu, te tokom svakog 12 mjeseca, od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.
(5) Izuzetno od odredbi stava (1) i (2), motorna vozila koja su tokom eksploatacije ostvarila ukupnu pređenu kilometražu više od 300000 pređenih kilometara vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tokom svakog 6. mjeseca, od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.

Obrazloženje:
Propisuje se obaveza vlasnika novog vozila da je dužan da nakon identifikacije vozila prije prve registracije vozila, vozilo podvrgne redovnom tehničkom pregledu u toku mjeseca u kojem ističe rok od 36 mjeseci od dana registracije vozila. Za vozila koja su stara pet i više godina, obaveza je vlasnika vozila da iste podvrgne redovnom tehničkom pregledu vozila tokom svakog 12 mjeseca, od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda, izuzev kad je ostvaren određeni broj pređenih kilometara vozilom tokom perioda eksploatacije.
Bakir1

#2220 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

nacrt, ne zakon, u zakonu to nije nikada pisalo
Dzontra_Volta

#2221 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Bakir1 wrote:nacrt, ne zakon, u zakonu to nije nikada pisalo
Pa i pričamo o nacrtu, odnosno o izmjenama i dopunama.
Znam da je neko već ranije na ovoj temi napisao da je prvi tehnički nakon 36 mjeseci, zato sam i rekao da mi se čini kao da sam to vidio ranije.
Bakir1

#2222 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

nikada nije bilo da novi auto ide poslije 3 godine na tehnicki, nacrt za javne konsultacije je imao tu odredbu kao i niz drugih pomalo besmislenih, ovo sto ide na glasanje nema, promjena je da novo vozilo ne mora poslije 24 mjeseca svakih 12, nego opet za 24, a poslije toga svakih 12
Dzontra_Volta

#2223 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Bakir1 wrote:nikada nije bilo da novi auto ide poslije 3 godine na tehnicki, nacrt za javne konsultacije je imao tu odredbu kao i niz drugih pomalo besmislenih, ovo sto ide na glasanje nema, promjena je da novo vozilo ne mora poslije 24 mjeseca svakih 12, nego opet za 24, a poslije toga svakih 12
Ne znam, nisam upućen u to šta je na kraju otišlo kao prijedlog zakona, zato sam i pitao: "zar nije bilo 36 mjeseci...", i ispostavilo se da je bilo, bar u nacrtu.
E sad da li je besmisleno, ne znam. Ja mislim da auto ne mora na tehnički pregled nikako u prvih 5 godina i da je to samo dodatni harač za vozače, ali eto... neko drugi (da ne kažem kompetentniji) je zakonom propisao drugačije i gotovo.
Ne znam kako je sad propisano, ali u Italiji se auto nekad vozilo na tehnički pregled prvi put tek nakon 10 godina od proizvodnje, a drugi put nakon 15 godina (istina, taj tehnički je puno ozbiljniji od ovog našeg).
Bakir1

#2224 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

u uslovima gdje postoji:

1.kultura odrzavanja vozila
2.uslov vlasnika vozila (lizing ili slicno) za redovnim odrzavanjem
3.drakonske kazne za neispravno vozilo a posebno ono neispravno vozilo koje napravi nesrecu

nema potrebe za ucestalim tehnickim pregledom.
u tim nekim zemljama o kojima fantaziramo prosjek starosti automobila je 5-7 godina, kod nas 16, imaju ljudi instrumente da natjeraju ljude da kupuju nove automobile, od eko poreza do drakonskog osiguranja sve ide u prilog novog vozila, s time u skladu primjenjivo, u uslovima u kojima zivimo i radimo, 12 mjeseci za krseve je puno, mene da se pita 12+ godina svake pola godine na tehnicki po cijeni u zbiru koja je ekvivalent ovom sada od 12 mjeseci
condy

#2225 Re: ZOBS

Post by condy »

Ja nemam ništa protiv tehničkog pregleda, i smatram ga neophodnim, ali stičem dojam da se on svodi na keširanje 60 KM i dobijanje potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila, za površni tehnički pregled koji traje svega 10 minuta.
Post Reply