Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
liliac

#2201 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by liliac »

Pedja Kojovic wrote:hercegovac_pravi

Stranke i politicari koji otvoreno zastupaju Bosnjacki nacionalizam polaze od pretpostavke da je BiH iskljucivo ili primarno drzava Bosnjaka i da su oni "jednakiji od drugih" naroda i gradjana. On se moze okarakterisati kao odgovor na srpski ili hrvatski nacionalizam, ali to niti mjenja njegov ideoloski karakter nit umanjuje njegovu pogubnost po BiH kao drzavu ravnopravnih naroda i gradjana. Da li on svoje ciljeve ostvaruje po nacionalnoj i vjerskoj sukobljenosti sa drugim narodima ili se, kao sto je to slucaj sa SBiH, skriva iza demokratskog principa "jedan covjek jedan glas" je potpuno nebitno. Srpski nacionalizam ima za cilj da zadrzavanjem status quoa i nefunkcionalne drzave prikaze BiH kao nemoguc projekat.Bosnjacki se nada ostvarenju svog cilja demografskim metodama.(Hrvatski koji je u osnovi separatisticki kao i srpski ovdje ne spominjem jer ne pricamo o njemu).

Nasa stranka se zalaze za BiH kao drzavu ravnopravnih gradjana i naroda Srba, Bosnjaka, Hrvata i Ostalih i u tom smislu je spremna, bez obzira na ideoloske razlike, okupljati sve politicke snage, a posebno one iz RS-a, kao sto je Zdravko Krsmanovic, koje u svom djelovanju prihvataju , kao neupitne pretpostavke, da je BiH nedjeljiva i neupitna, da je evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama nadredjena Ustavu, da se unutrasnje administrativno uredjenje BiH moze mjenjati samo zakonski propisanim procedurama, da su euroatlantske integracije dobre za nasu zemlju i da je najvazniji posao nove vlasti izgradnja institucija sistema, ubrzan ekonomski razvoj i jacanje zivotnog standarda gradjana.
Mi smatramo da ce smanjenje medjuetnickih tenzija i porast zivotnog standarda stvoriti neophodne preduslove u kojima ce se javna debata o najoptimalnijem uredjenju Bosne i Hercegovine voditi racionalno a ne emotivno i da ce nove generacije BiH gradjana biti pametnije, tolerantnije i progresivnije i od nas i od onih prije nas.

Smatramo takodje da ce u takvoj politickoj atmosferi biti moguce sakupiti i sagledati sve relevantne cinjenice - ukljucujuci i one koje vi spominjete - o uzrocima i toku rata i iskoristiti ta saznanja kako se to nikad vise ne bi dogodilo na ovim prostorima.

p.k.

pedja, svaka cast majstore. pobili nas sto hiljada (evo, da vjerujemo tokaci), raselilo nas, silovalo, popalilo, popljackalo, nema nas na dvije trecine teritorije bih i ti nas optuzujes da imamo tajni plan da demografijom uzmemo bih za sebe. niste vi NS vi ste SANU NS...
Pedja Kojovic

#2202 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

illiac

Ja govorim o bosnjackim nacionalistima a ne o bosnjacima, ali ako ste se vi prepoznali u opisu....

p.k.
Alfons Kauders

#2203 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:hercegovac_pravi

Stranke i politicari koji otvoreno zastupaju Bosnjacki nacionalizam polaze od pretpostavke da je BiH drzava Bosnjaka i da su oni jednakiji od drugih naroda i gradjana.On se moze okarakterisati kao odgovor na srpsi i hrvatski nacionalizam ali to ne umanjuje njegovu opasnost po BiH drzavu ravnopravnih naroda i gradjana.Da li on svoje ciljeve ostvaruje po nacionalnoj i vjerskoj sukobljenosti ili se predstavlja kao demokratski princip jedan covjek jedan glas je potpuno nebitno. Srpski nacionalizam ima za cilj zadrzavanjem status quoa i nefunkcionalne drzave prikaze BiH kao nemoguc projekat.Bosnjacki se nada ostvarenju svog cilja demografskim metodama.(Hrvatski koji je u osnovi separatisticki kao i srpski ovdje ne spominjem jer ne pricamo o njemu).
Nasa stranka se zalaze za BiH kao drzavu ravnopravnih gradjana i naroda Srba, Bosnjaka, Hrvata i Ostalih i u tom smislu je spremna, bez obzira na ideoloske razlike, okupljati sve politicke snage koje u svom djelovanju prihvataju , kao neupitne pretpostavke, da je BiH nedjeljiva i neupitna, da se Ustav drzave moze mjenjati samo zakonski propisanim procedurama, da su euroatlantske integracije dobre za nasu zemlju i da je najvazniji posao nove vlasti ekonomski razvoj i jacanje zivotnog standarda gradjana.
Mi smatramo da ce smanjenje medjuetnickih tenzija i porast zivotnog standarda stvoriti neophodne preduslove u kojima ce se javna debata o najoptimalnijem uredjenju Bosne i Hercegovine voditi racionalno a ne emotivno i da ce nove generacije BiH gradjana biti pametnije, tolerantnije i progresivnije i od nas i od onih prije nas.

p.k.
Izvini, ali ne kontam ovo "demografskim metodama"... Sve i da se Bosnje jebu ko zecevi na viagri i ex-u, opet imamo etnicki monolitna podrucja i mehanizme zastite "vitalnih" nacionalnih interesa. Taman da Sarajevo ima milion stanovnika, a Lukavica 10,000, to nije bitno jer ce tih 10,000 imati politicku moc da stiti svoje interese. Odokativno, preko 90% Bosnjaka zive na nekih 20% teritorije BiH - u ostatku su manjina u izumiranju, a isto vazi i za Srbe i Hrvate na vecinsko bosnjackim podrucjima. Osim Tuzle naravno, koja je vecinski bosanska pa je malo i jednih, i drugih i trecih. :D

Ako vec pricamo o igranju da demografsku kartu, onda valja napomenuti da su lideri Srba i Hrvata upravo svojim narodima ucinili medvjedju uslugu. Svako vrijedan ce zavrsiti u Zagrebu ili Beogradu, ili se zaboraviti vratiti nakon studija. S druge strane, Bosnje trbuhom za kruh idu u Sarajevo i tamo ostaju.

Jos malo pa ce u Hercegovini morati vezati doktore lancima da ne idu u Dalmaciju, a slicno je i sa ostalim strukama... To ipak nije rezultat bosnjackog nacionalizma ili osmisljene politike, vec nuspojava srpskohrvatskog nacionalizma. Krajisnik i Boban su izgleda kontali da ce npr. profesor knjizevnosti iz Sarajeva rado doci da zivi u Srebrenicu ili Bobanovo, ali to je ljudima doslo kao tranzitna stanica prema Srbiji i Hrvatskoj. Cak i oni koji se nisu ispalili ce se sigurno pobrinuti da im djeca ne prodju poput njih. Sve je to opet nebitno jer se Ustav ne moze promijeniti u toliko mjeri da obespravi Srbe i Hrvate, cak i ako Bosnjaci nekad budu cinili 50, 55 ili 60% stanovnistva.

Ako se taj trend nastavi, Hercegovina ce podsjecati na Hrvatsko zaledje i pasivne dijelove Dalmacije, gdje u selima od 100 kuca zivi 50 ljudi. Slicno vazi i za RS, pogotovo njen istocni dio. Dok god najsposobniji furaju vani, ekonomskog razvoja nece biti, a samim tim sve vise ljudi ce dizati sidro. Dok ja umrem, etnicka slika BiH ce se promijeniti do neprepoznatljivosti, voljom nacionalista sve tri boje, ali prije svega srpskih i hrvatskih lidera.

Zato se pusti te Bojanove suplje o nekom bosnjackom planu da se Bosnjaci demografski dignu iznad ostalih. Vec ih ima oko 50%, ali dzaba im, barem sad. Medjutim, ako se nista ne promijeni za koju deceniju Bosnjaci ce ciniti 70tak posto stanovnistva, dok ce dijelovi Hercegovine i RS podsjecati na staracke domove u jednom velikom nacionalnom parku. Vise ce Hrvata ostati u Sarajevu i Tuzli nego u S. Bosni ili Z. Hercegovini...
liliac

#2204 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by liliac »

Pedja Kojovic wrote:illiac

Ja govorim o bosnjackim nacionalistima a ne o bosnjacima, ali ako ste se vi prepoznali u opisu....

p.k.

hahahahahahahahahahah. duhovit si ti, stvarno si duhovit. jezik kojim ti pricas o bosnjacima je jezik kojim o njima prica tvoj sef kojim su o bosnjacima govorili srbijanski "orijentalisti" kao sto je miroljub jeftic i kao sto su o albancima osamdesetih godina proslog vijeka govorili "demografi" kao sto je milos macura... nikakav ja nacionalista nisam, ali je tvoj argument da je to sto ja hocu da imam djecu mozebitno dio nekog velikog bosnjackog plana i da to ne moze biti moja privatna zelja, nego dio politicke "agende". P.F.U.J.
in33sa

#2205 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by in33sa »

Pedja, nisam znao da si ubijao u proslom ratu, silovao, palio i pljackao :-)

Jebiga, nije dobro govoriti o bosnjackom nacionalizmu, dok se ogranicis na srpski i hrvatski, dobar si i mozes racunati na :bih: i :thumbup: cim spomenes SDA, Silajdzica, Fatmira i slicne bosnjacke soviniste, namah si cetnik il` ustasa.

Tako stvari stoje na ovom forumu.

Ili okrenes na onu "nemaju Bosnjaci zelju da se demografskom politikom docepaju 100% BiH, Srbi i Hrvati sami idu iz Bosne". Eto ga Alfons nam lijepo objasnio da se Hercegovina iseljava, a sigurno nije nosa promolio preko Neretve. Da jeste, znao bi da se Hrvati iz Hercegovine ne iseljavaju nigdje.
staza

#2206 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by staza »

Krsmanović Zdravko:
Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић подсјетио је да је, упркос великим жртвама, а храброшћу свих српских бораца и народа, Фоча храбро одбрањена од непријатеља на Никољдан 1992. године.
Krsmanović Zdravko:
Načelnik općine Foča Zdravko Krsamnović podsjetio je da je, usprkos pojedinačnim žrtvama civilâ srp. nacionalnosti, a hrabrošću pojedinih građana Foče što su pomogli svojim komšijama Bošnjacima, Foča hrabro ušla u ginisovski rekord po gotovo 10-ak genocidâ nad muslimanskim življem, a usto je počinjen i urbicid, jer je džamija što je Mihajlović Draža nije srušio, ipak spaljena u zadnjem ratu. Krsmanović je izjavio da se stidi kao načelnik Foče i da moli da se njemu i njegovim sugrađanima oproste grijesi, te da prihvata da bude persona non grata u Federalnom dijelu države.
;-)
Last edited by staza on 25/05/2010 12:17, edited 3 times in total.
liliac

#2207 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by liliac »

in33sa wrote:Pedja, nisam znao da si ubijao u proslom ratu, silovao, palio i pljackao :-)

Jebiga, nije dobro govoriti o bosnjackom nacionalizmu, dok se ogranicis na srpski i hrvatski, dobar si i mozes racunati na :bih: i :thumbup: cim spomenes SDA, Silajdzica, Fatmira i slicne bosnjacke soviniste, namah si cetnik il` ustasa.

ja sam objasnio sta je moj problem sa pedjinom izjavom. ona je sustinski rasisticka jer, da se ponovim, meni porice pravo da pravim djecu kao rezultat moje zelje ili ako hoces poriva, nego to tumaci kao dio politickog plana. fatmir je fasista naravno, o sda i silajdzicu ja garant mislim gore nego ti, ali necu pristati na to da se odbrana interesa ove drzave odmah poistovjecuje sa bosnjackim nacionalizmom. a to je ono sto rade ovi bajici, krsmanovici, kojovici, dizdarevici...
susc_ovjek

#2208 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by susc_ovjek »

Abacija wrote:
Pedja Kojovic wrote:abacija

Mi smatramo da vjerske trebaju bit oslobodjene poreza za one vjerske objekte koje koriste u svom radu.
Za one objekte koje izdaju pod zakup i komercijalnim uslovima trebaju placati ne samo porez na poslovni prostor nego i porez na prihod.

Sto se tice vjerskih praznika....
Broj radnih sata i dana u sedmici za sve sluzbenike mora biti isti.
Broj slobodnih placenih praznika mora za sve drzavne sluzbenike biti jednak.
Svaki drzavni sluzbenik u okviru tog broja ima pravo izabrati vjerski praznik koji zeli da slavi.
Kada se drzavni sluzbenik na pocetku svog drzavnog angazmana izjasni po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi to se vise ne moze mjenjati odnosno iz tog promjenjenog iskaza se ne mogu izvlaciti nikakva prava-kao sto je na primjer pravo na adekvatnu nacionalnu zastupljenost u drzavnim organima.

p.k.
Nisam pitao o oporezivanju vjerskih objekata nego na ustanove, obdanista i skole koje su povezane sa vjerskim imenima, praznicima i simbolima a u drustvenoj su svojini. Na primjer, ukidanje Djeda Mraza i uvodjenje nekog sveca u Banja Luci. (Slicna stvar i u Sarajevu...)

Ponavljam pitanje od ranije. Ukoliko dodje do glasanja o ukidanju prefiksu Srpska u nazivu entiteta da li ce NS glasati za to, DA ili NE? Ili mozda jos bolje pitanje - da li ce NS predloziti ovu tacku na zasjedanju Parlamenta BiH? (Naravno, sve je pod pretpostavkom da NS udje u parlament.)
Valjda je svima jasno da je upravo TO pitanje trenutni problem u BIH!!
Stranke koje na ovo pitanje odgovore sa "da" dobivaju glasove, a ne one stranke koje imaju politiku i znaju nacin kako da dovedu do situacije da se ovo pitanje samo nametne.
Alfons Kauders

#2209 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

in33sa wrote:Pedja, nisam znao da si ubijao u proslom ratu, silovao, palio i pljackao :-)

Ili okrenes na onu "nemaju Bosnjaci zelju da se demografskom politikom docepaju 100% BiH, Srbi i Hrvati sami idu iz Bosne". Eto ga Alfons nam lijepo objasnio da se Hercegovina iseljava, a sigurno nije nosa promolio preko Neretve. Da jeste, znao bi da se Hrvati iz Hercegovine ne iseljavaju nigdje.
Jok, nisam ni radio godinama po Hercegovini, niti provedem dobar dio godine u svojoj kuci u Dalmaciji, u koju se fakat ne sele Hercegovci, nikako... :D

Ovo je isto kao da si rekao da se Bosnjaci Sandzaka ne izeljavaju nigdje. Hercegovci i Sandzaklije su trcali ka Sarajevu, Zagrebu, Splitu, Makarskoj decenijama prije rata... Ekonomija care, sto bi neko cuvao koze i prskao loze kad moze zavristi skolu u Hrvatskoj i naci dobro placen posao...

Al' eto, ako ti kazes da se ne iseljavaju, ne iseljavaju se. I ja se u papirima vodim da zivim kod staraca... A odselio se u onom mileniju. :D
kecher II

#2210 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kecher II »

Abacija wrote:Ukoliko dodje do glasanja o ukidanju prefiksu Srpska u nazivu entiteta da li ce NS glasati za to, DA ili NE?
evo ja bih rekao da je ovo odgovor i da se na takva pitanja sa politickog aspekta ne moze jednostavno odgovoriti sa DA ili NE. meni je ovaj odgovor kao ''apstinentu'' dovoljno dobar i razumijem ga i ne samo ovaj vec i milion drugih koje je P.K. ponudio tako da bih mogao sada prvi put glasati na izborima u BiH.
Pedja Kojovic wrote:Mi smatramo da ce smanjenje medjuetnickih tenzija i porast zivotnog standarda stvoriti neophodne preduslove u kojima ce se javna debata o najoptimalnijem uredjenju Bosne i Hercegovine voditi racionalno a ne emotivno
bicebolje

#2211 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bicebolje »

Dozer wrote:Prava pitanja za P.K. i NS u svemu ovome jesu sta i na koji nacin oni misle uvesti promjene o kojima pricaju i koje obecavaju, slazem se, ali, isto tako je mozda nadrealno u ovom momentu, dakle prilicno prije izbora i prije nego je ta NS uopste i usla u vlast na bilo koji nacin, ocekivati i konkretne odgovore na ova pitanja.
Zaista ne znam kako uopšte mogu doći na vlast bez konkretnog odgovora na pitanje:
Kako misle uvesti promjene o kojima pričaju i koje obećavaju ?
Konkretno, a ne zakukuljeno, zamumuljeno jezikom koji obični narod ne razumije. Glasači ne čitaju kojekakve kilometarske izvještaje i planove.
Real Khan je imamo konkretno pitanje koje je zaobiđeno. Ako Real Khan nije potencijalni glasač NS siguran sam da dosta ljudi zanima konkretan odgovor na njegovo pitanje. U predizbornoj kampanji ćete se susresti sa stotinama takvih pitanja, dobro se pripremite.
Ne može se graditi politička karijera na obećanjima tipa „Hoćemo, majke mi“ i „Kako ? Vidićete (namig)“, te konstantno kritikovanje tamo onih nacionalističkih stranaka. Ne može se doći na vlast isključivo govoreći šta drugi nisu uradili, glasači se stiču vizijom šta će se uraditi i kako će se uraditi.
in33sa

#2212 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by in33sa »

Alfons Kauders wrote:
Jok, nisam ni radio godinama po Hercegovini, niti provedem dobar dio godine u svojoj kuci u Dalmaciji, u koju se fakat ne sele Hercegovci, nikako... :D

Ovo je isto kao da si rekao da se Bosnjaci Sandzaka ne izeljavaju nigdje. Hercegovci i Sandzaklije su trcali ka Sarajevu, Zagrebu, Splitu, Makarskoj decenijama prije rata... Ekonomija care, sto bi neko cuvao koze i prskao loze kad moze zavristi skolu u Hrvatskoj i naci dobro placen posao...

Al' eto, ako ti kazes da se ne iseljavaju, ne iseljavaju se. I ja se u papirima vodim da zivim kod staraca... A odselio se u onom mileniju. :D
Ima jedna stara poslovica, Hercegovina svijet naseli, ali sebe ne raseli.

Ne znam kako kod vas idu poslovice, i imate li koju za stotine tisuca iseljenih Bosnjaka po bijelom svijetu.
no_pasaran

#2213 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by no_pasaran »

Prosto je nevjerovatno da se ovdje sada javljaju ljudi koji još brane stavove o "odbrani" Foče, pardon Srbinja.

Ne treba nama ni Hag ni presuda, samo ćemo sad lagano da relativizujemo - zato što zaboga na RS forumu piše obratno. A to što Hag misli nije bitno, bitno je šta je na RS forumu pa da mi vagamo.

Da samo znaju ove kvazikozmopolite kako su identični onim "balijama" koji slave pokolje nevinih Srba i Hrvata, pogeli bi glave i repove do poda.

SRAM VAS BILO! SRAM VAS BILO ZBOG SVIH SILNIH UBIJENIH I PROTJERANIH IZ FOČE!

PEĐA SRAM TE BILO ZBOG OVOG LICEMJERSTVA! ZAKLETI STE MI DUŠMANI VI LICEMJERI, NIŠTA MANJE NEGO FAŠISTI - SVI VI ŽMIRITE PRED KRVLJU NEVINIH!

I prekini sa tim licemjerstvom da pričaš kako osuđuješ ratne zločine a presuđuješ koalicionu "odbranu" Foče - ko šuti slaže se! FUJ!
Alfons Kauders

#2214 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

in33sa wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ima jedna stara poslovica, Hercegovina svijet naseli, ali sebe ne raseli.

Ne znam kako kod vas idu poslovice, i imate li koju za stotine tisuca iseljenih Bosnjaka po bijelom svijetu.
Mi u Tuzli nemamo vremena za kovanje poslovica. Valja raditi i graditi, a imali smo sasvim dovoljno dobrih pisaca koji su opisali nas mentalitet i Ahmeta Saba koji su dokazivali da je opis bio bolno tacan.

Nisu raseljene samo stotine hiljada Bosnjaka, vec i Srba i Hrvata. Ja ovdje ne potenciram nacionalnu pripadnost kao odlucujuci faktor pri iseljavanju, vec cisto ekonomske prilike i urbaniziranost regija iz kojih se iseljava.

Npr. i Bosnjaci rado pice iz Krajine prema Sloveniji i Hrvatskoj u potrazi za poslom. Od pocetka recesije do danas vratilo ih se 15,000. Etnicka slika je slicna onoj u zapadnoj Hercegovini - i prije rata su bili vecinsko stanovnistvo, preko 90% u nekim opstinama. Gore se ne zivi lose - statisticki gledano, bolje im je nego ljudima u ZDK ili BPK. Ali ljudi su blizu Slovenije i Hrvatske, dosta ih ima hrvatsko drzavljanstvo i naravno da ce radije raditi za 6000KN nego za 600KM. Idu bratski, i Hrvati i Bosnjaci - zato jer je bolje preko Une i Save.

Stanovnistvo oko Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara i vecih centara bas i ne fura vani tako cesto. Doduse, idu oni najsposobniji, sto da ne? Fol je sto sposoban Hrvat iz Hercegovine pici za Mostar, a ako moze dalje, ide u Zagreb. Isto npr. vazi za Srbina iz Krajine, koji pici za BL, pa onda za Beograd. Bosnjama je teze radi papira, a imaju dodatnu stanicu nakon Tuzle, Zenice, Bihaca ili Mostara - Sarajevo. Ako su prejaki i za Sarajevo, onda se ide puno dalje.

Zasto bi npr. programer ili arhitekta koji je studirao u Zagrebu radio u Mostaru za 2000KM, ili u Sarajevu za 2500KM, ako ce u Zagrebu klepiti 4000-5000, i jos ce imati x puta kvalitetniji zivot, a njegova djeca ce odrastati u zdravijem i naprednijem drustvu?

Hercegovina se nece raseliti, nece ni Sandzak, ni istocni dio RS... Ali ce ostati bez dosta sposobnih ljudi koji nam trebaju. Skontaj koliko nas kosta kad u Zagreb ili Beograd ode samo 1000 sposobnih, obrazovanih ljudi... Za 40 godina radnog vijeka, po 2000KM mjesecno, ostali smo kratki za skoro milijardu maraka. Siguran sam da svake godine izgubimo par hiljada takvih ljudi, bez obzira na etnicko i regionalno porijeklo...
Real Khan

#2215 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

kecher II wrote:
Abacija wrote:Ukoliko dodje do glasanja o ukidanju prefiksu Srpska u nazivu entiteta da li ce NS glasati za to, DA ili NE?
evo ja bih rekao da je ovo odgovor i da se na takva pitanja sa politickog aspekta ne moze jednostavno odgovoriti sa DA ili NE. meni je ovaj odgovor kao ''apstinentu'' dovoljno dobar i razumijem ga i ne samo ovaj vec i milion drugih koje je P.K. ponudio tako da bih mogao sada prvi put glasati na izborima u BiH.
Pedja Kojovic wrote:Mi smatramo da ce smanjenje medjuetnickih tenzija i porast zivotnog standarda stvoriti neophodne preduslove u kojima ce se javna debata o najoptimalnijem uredjenju Bosne i Hercegovine voditi racionalno a ne emotivno
Dragi "apstinente", toplo preporučujem da izađete na izbore i glasate...eto, ako hoćete eksplicitno, toplo vam preporučujem da glasate za Našu stranku koja daje tako "iscrpne" odgovore na pitanje KAKO boboljšati standard u datim okolnostima. :roll: Ja sam prosto oduševljen :D ovom teorijom o uslovljenosti perspektive za poboljšanje političke klime obećanim boljim standardom građana...Hmm, jako zanimljiva teorija, ali se nekako pitam kako to dođosmo u ovakvu društvenu kloaku kada smo prije rata imali mnogo manje nezaposlenih ljudi nego sada. (Još uvijek nismo dostigli onaj predratni GDP koji je bio daleko iznad sadašnjeg).

Da razjasnim svoju ironiju: nervira me uporno predstavljanje ove stranke kao nekakve "građanske" opcije. Ja bih prema svemu dosada što sam pročitao prije stekao utisak da se radi o, da citiram i dopunim @draganbl-a: "relativno novoj i (RELATIVNO) građanski orijentisanoj građanskoj opciji". Zašto "relativno građanska"? Pa zato što se deklarativno fura na spiku o građanskoj opciji a bježe od temeljnih postulata građanskog (civilnog) društva, a to je SLOBODA POJEDINCA... Ja ovdje, međutim, stalno čitam o nekakvim KOLEKTIVNIM PRAVIMA Srba, Bošnjaka i Hrvata (do duše, pominju se i "Ostali", ali ono u kontekstu "ma, ko ih šiša" jer su ipak najbitniji ovi konstitutivni...).

Vjerovatno se pitate zašto sam ja toliko razočaran ovom "građanskom opcijom"? Upravo zato što se lažno predstavlja kao nova i građanska snaga dok nam u stvari nude nam samo novu formu starih ubleha svih ovih dosadašnjih stranaka koje su figurirale u vlasti... Dakle, ja tu ne vidim ništa novo (ni nove ideje, ni novi pristup, ni novu metodologiju,...) ali to im ne smeta da nas ovdje ubjeđuju kako trebamo više vjerovati njima nego svojim očima.

Da se razumijemo, kada sam čuo da se formira neka nova stranka, liberalnog profila, Danis Tanović i Dino Mustafić,... bilo mi je drago čuti da se napokon počinje stvarati građanska politička svijest...međutim, odmah nakon ulaska Bojana Bajića (moderne verzije Dr. Uroša Krulja, pročitati Bajićevu "teoriju opasnosti od bošnjačke demografije") i raznih ublehaša poput Šere i raznih drugih "šera", razočarao sam se jer su nam velikosrpski agenti vješto uzurpirali i ovaj pokušaj zdravog političkog rezonovanja... Umjesto istinske GRAĐANSKE stranke dobili smo nekog mutanta koji zarad očekivanja onih par glasova u RS-u vagaju na tankoj žici i stavljaju znak jednakosti između velikosrpskih pretenzija i pitanja suvereniteta i FUNKCIONALNOSTI DRŽAVE Bosne i Hercegovine. Pitam se kada će većina ljudi shvatiti da Bosna nikada neće biti funkcionalna država koja je u stanju da se bori za svoje građane (i za njihov standard) sve dok postoje mehanizmi blokade u rukama bradatih i golobradih četnika (poput SNSD, SDS, Radikala, PDP, svejedno jer se oni samo razlikuju po imenu stranke i imenu lidera, dok im je odnos prema BiH potpuno ISTI... neprijateljski)

Da još nešto razjasnim, meni se niti jedna stranka koja je sada u vlasti ne sviđa, i znam da sa njima nikada nećemo na zelene grane (možda baš zato što su "zelene" :D )... ali sa njima barem znam na čemu smo...jer se narod zna braniti od onih bradatih četnika sa kokardom na glavi, ali postavlja se pitanje da li se znaju braniti od maskirane velikosrpske ideologije upakovane u celofan sa tufnicama...
Eto, toplo preporučujem svim "apstinentima" da izađu na izbore i daju glas Našoj stranci da napokon vidimo ta grandiozna djela i političku mudrost...promjene, CHANGE...
8-)
nosara

#2216 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Slazem se sa Pedjom... Prvo borba protiv kriminala i koprupcije, stvaranje uslova za investiranje, pokretanje javnih radova, reforma obrazovnog i zdravstvenog sistema... Tek nakon toga zvaka o unutrasnjoj organizaciji BiH...

Klero-nacisti ovo posljednje stavljaju u prvi plan jer nisu u stanju rijesit stvari od vitalnog znacaja za gradjane BiH...

A osladila im se pljacka... :-)

Sto se tice "demografije"... Pa da 'prostite, niko ne brani Srbima i Hrvatima da se vise i produktivnije *uze... :D
Abacija

#2217 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

kecher II wrote:
Na ovo cu odgovoriti malo kasnije.

Mene trenutno vise interesuje sta NS predlaze povodom zelje bosnjackih nacionalista o ostvarenju svoga cilja demografskim metodama. Da li to znaci da NS misli da se broj Bosnjaka treba regulisati i kako bi NS provela regulaciju?
Alfons Kauders

#2218 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:Slazem se sa Pedjom... Prvo borba protiv kriminala i koprupcije, stvaranje uslova za investiranje, pokretanje javnih radova, reforma obrazovnog i zdravstvenog sistema... Tek nakon toga zvaka o unutrasnjoj organizaciji BiH...

Klero-nacisti ovo posljednje stavljaju u prvi plan jer nisu u stanju rijesit stvari od vitalnog znacaja za gradjane BiH...

A osladila im se pljacka... :-)

Sto se tice "demografije"... Pa da 'prostite, niko ne brani Srbima i Hrvatima da se vise i produktivnije *uze... :D
Ne jesmo li dogurali do te tacke da se neka stranka otvoreno zalaze protiv borbe protiv kriminala i korupcije i investicija. Mozda i jesmo, ali sve stranke ce se vazda pred izbore sjetiti iste price.

Sve to lijepo zvuci, ali ja npr. nisam cuo da se bilo koja stranka, ukljucujuci NS, oglasila protiv nekih drugih bitnih stvari, npr. aranzmana sa IMF-om.

Naime, svi podrzavaju zaduzivanje, pa i eto fol socijala stranke poput NS i SDP. Niko od njih se nije sjetio da kaze "ne moze"... Zasto? Zato jer vecinu stranaka cine ljudi koji su radni vijek proveli u upravi, skolstvu, zdravstvu, nauci i kulturi. Zato jer su cijeli zivot trosili pare i nije im jasno da je ponekad potrebno stvarati novu vrijednost. Naucili da pare same dolaze, a kad ih zafali, uvali narodu na ledja kredit.

Kredit od 2.4 milijarde KM cemo vratiti mi koji radimo u privredi. Ima nas oko 450,000. U prosjeku, svaki od nas ce kroz narednih pet godina odvajati 1,000KM godisnje da se namiri dug koji su drage vodje napravile, i to bez kamata. Prosjecni radnik u privredi ce u tih 5 godina zaraditi, po sadasnjim prosjecnim platama, 35,000KM. Jednu sedminu ce pojesti dzabojedi, iz svih stranaka, od najcrnjih fasista od ultra liberala.

Kad treba jebavati narod i zastititi sebe i 3 koljena svoje porodice koje su uvalili na budzet, i opozicija i pozicija nadju zajednicki jezik u roku od par minuta... :D Svi su isti paraziti, cijeli zivot su na tudjoj grbaci. :D

I kad me neko pita kako nemas za koga glasati, eto kako - jebe mi se za nacionalnost, jebe mi se za program, borbu protiv ovog i onog ili za ovo i ono, hocu da glasam za ljude koji predstavljaju radnika u privredi. Da rudari sutra naprave stranku, prvi bi glasao za njih i uletio par milja donacije. Sadasnjim stetocinama ne dam ni glas, ni obraz, ni marku.
buzzer

#2219 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

Real Khan wrote: Da se razumijemo, kada sam čuo da se formira neka nova stranka, liberalnog profila, Danis Tanović i Dino Mustafić,... bilo mi je drago čuti da se napokon počinje stvarati građanska politička svijest...međutim, odmah nakon ulaska Bojana Bajića (moderne verzije Dr. Uroša Krulja, pročitati Bajićevu "teoriju opasnosti od bošnjačke demografije") i raznih ublehaša poput Šere i raznih drugih "šera", razočarao sam se jer su nam velikosrpski agenti vješto uzurpirali i ovaj pokušaj zdravog političkog rezonovanja... Umjesto istinske GRAĐANSKE stranke dobili smo nekog mutanta koji zarad očekivanja onih par glasova u RS-u vagaju na tankoj žici i stavljaju znak jednakosti između velikosrpskih pretenzija i pitanja suvereniteta i FUNKCIONALNOSTI DRŽAVE Bosne i Hercegovine. Pitam se kada će većina ljudi shvatiti da Bosna nikada neće biti funkcionalna država koja je u stanju da se bori za svoje građane (i za njihov standard) sve dok postoje mehanizmi blokade u rukama bradatih i golobradih četnika (poput SNSD, SDS, Radikala, PDP, svejedno jer se oni samo razlikuju po imenu stranke i imenu lidera, dok im je odnos prema BiH potpuno ISTI... neprijateljski)

Da još nešto razjasnim, meni se niti jedna stranka koja je sada u vlasti ne sviđa, i znam da sa njima nikada nećemo na zelene grane (možda baš zato što su "zelene" :D )... ali sa njima barem znam na čemu smo...jer se narod zna braniti od onih bradatih četnika sa kokardom na glavi, ali postavlja se pitanje da li se znaju braniti od maskirane velikosrpske ideologije upakovane u celofan sa tufnicama...
Eto, toplo preporučujem svim "apstinentima" da izađu na izbore i daju glas Našoj stranci da napokon vidimo ta grandiozna djela i političku mudrost...promjene, CHANGE...
8-)
mozes li biti malo jasniji? da li si se razocarao jer si shvatio da su mustafic i tanovic ti velikosrpski agenti koji su vješto uzurpirali i ovaj pokušaj zdravog političkog rezonovanja..., ili su oni samo naivni i glupi, pa dozvolili da im velikosrpski agenti bajic i sero uzurpiraju stranku?
gdje si procitao bajicev tekst pod naslovom "teorija opasnosti od bošnjačke demografije"?
Alfons Kauders

#2220 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Abacija wrote: Mene trenutno vise interesuje sta NS predlaze povodom zelje bosnjackih nacionalista o ostvarenju svoga cilja demografskim metodama. Da li to znaci da NS misli da se broj Bosnjaka treba regulisati i kako bi NS provela regulaciju?
:D
nokia6170

#2221 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nokia6170 »

Pedja ostao si mi duzan spisak ljudi koji djeluju u NS na polju medjunarodnog prava.

Nebitno sada ko je unutra imenom i prezimenom, smatram da NS mora iznijeti svoj stav u pogledu popisa stanovnistva i usvajanja novog zakona, te da prilikom vrsenja analiza i zauzimanja stava mora uzeti izmedju ostalog i presude Evropskog suda za ljudska prava u pogledu ove i slicnih materija.

Pisao sam o ovoj temi na jedan pomalo slikovito ironicno-sarkastican nacin.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=76323
Alfons Kauders

#2222 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

seka wrote:AK, rudaru, :D prilika da osnujes novu stranku :D ...novi dzabojed :D

p.s. pardon za upad :D
SDP - SocijalDemokratski Paraziti
HDZ - Hrvatski DZabojedi
SDA - Samo Daj Allaha ti
NS - Na Sisi

Mrsko mi gledati sad clanstvo i rukovodstvo, ali zadnji put kad smo nesto interno provjeravali, ispalo je da skoro pa niko ni u jednoj bitnoj stranci nije radio u privredi.

S 18 izvadili partijsku i do dana danasnjeg muzu li muzu... :D
Corto Maltese

#2223 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Abacija wrote: Mene trenutno vise interesuje sta NS predlaze povodom zelje bosnjackih nacionalista o ostvarenju svoga cilja demografskim metodama. Da li to znaci da NS misli da se broj Bosnjaka treba regulisati i kako bi NS provela regulaciju?
Zadnji put sam ovako konstruktivna pitanja viđao krajem osamdesetih u beogradskoj Politici, rubrika "Odjeci i Reagovanja"
buzzer

#2224 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

Alfons Kauders wrote: Sve to lijepo zvuci, ali ja npr. nisam cuo da se bilo koja stranka, ukljucujuci NS, oglasila protiv nekih drugih bitnih stvari, npr. aranzmana sa IMF-om.

Naime, svi podrzavaju zaduzivanje, pa i eto fol socijala stranke poput NS i SDP. Niko od njih se nije sjetio da kaze "ne moze"... Zasto? Zato jer vecinu stranaka cine ljudi koji su radni vijek proveli u upravi, skolstvu, zdravstvu, nauci i kulturi. Zato jer su cijeli zivot trosili pare i nije im jasno da je ponekad potrebno stvarati novu vrijednost. Naucili da pare same dolaze, a kad ih zafali, uvali narodu na ledja kredit.
pa zar i ti sine brute? pa makar si ti dosada koristio argumente, a ne insinuacije poput real kana i drugih agenata.

Korištenje novca MMFa je spasilo javni sektor, preciznije plaće budžetskih korisnika, ali je
još više otežalo stanje privatnom sektoru, jer ga je diskonektovalo od međunarodnog tržišta
kapitala. Gdje je MMF aktivan, tu privatni investitori ne vide pogodno odnosno sigurno
okruženje za svoj angažman. Na kraju kako povjerovati da će BiH vlastodršci koji nisu imali
rješenje za probleme 2009, smisliti rješenja sredinom 2012. godine kad MMFovi krediti,
uvećani za kamate, dođu na naplatu.
Sadašnja vlast i njene politike jasno su i višekratno potvrdile svoju nesposobnost i odsutnost
volje za promjenama na bolje.

Deklaracija NS o ekonomskom razvoju http://nasastranka.ba/index.php?option= ... &Itemid=96
nosara

#2225 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
seka wrote:AK, rudaru, :D prilika da osnujes novu stranku :D ...novi dzabojed :D

p.s. pardon za upad :D
SDP - SocijalDemokratski Paraziti
HDZ - Hrvatski DZabojedi
SDA - Samo Daj Allaha ti
NS - Na Sisi

Mrsko mi gledati sad clanstvo i rukovodstvo, ali zadnji put kad smo nesto interno provjeravali, ispalo je da skoro pa niko ni u jednoj bitnoj stranci nije radio u privredi.

S 18 izvadili partijsku i do dana danasnjeg muzu li muzu... :D
Tebi ne vrijedi govorit... 8-)

:D
Locked