A ja, a meniOticon wrote:Armine, meni je ovaj žuti veliki fantastičnog ukusa. Sadim ga tri godine. Ove godine samo dvije sadnice preživjele. Ima nešto roda. Armine, ostaviću ti ja sjeme ako Mumin ne uspije da skonta način kako da nam pošalje sve što tražimo.Nažalost žute kruškice mi ove godine nisu preživjele.armin_jocker wrote:
Mumine, koje su ti ovo vrste zutog paradajza, kakav okus imaju? ima li kakvih sansi da se dobije malo tog sjemena, ako ostavljas sjeme, volio bi probati s tim paradajzom?
Bášča
Moderator: anex
-
flag
#2201 Re: Bášča
-
Oticon
#2202 Re: Bášča
flag wrote: A ja, a meni
-
kerima1
#2203 Re: Bášča
i meni Oticon ako moze barem tri sjemenke tog zutog
imal ko od vas da je doktor treba mi nesto?
-
Oticon
#2204 Re: Bášča
Ma valjda će biti za sve...kerima1 wrote:i meni Oticon ako moze barem tri sjemenke tog zutog![]()
A za ovog doktora
-
flag
#2205 Re: Bášča
Ma jok, ništa... zelen totalno. Jedan sam jučer otkino (samo da probam) ma nikakvog ukusa nema.Oticon wrote:flag wrote: A ja, a meniMa i tebi, naravno. Nego ne reče mi ima li koja zelena zebra kod tebe zrela, Ja sam tek danas probala jedenu zrelu i ukus mi je isti kao i jabučar, nigdje one "limeta note" što najavljuju, ali je ukusan.
Kod mene je onaj žuti i obični cherry sazreo. Žuti ima dosta dobar ukus - a ovaj obični, standardno je dobar. A ovi veliki, volovsko srce, zatim onaj zgužvani, i onaj naš domaći krupni paradajz tek malo, skroz malo počeli se crvrniti. Ali zato onaj bijeli patlidžan... jučer sam htio za tebe ga uslikati - ali kiša me istjerala iz bašte. Ja nisam neki ljubitelj patlidžana (osim sa roštilja - u kombinaciji sa... svašta nešta
-
Oticon
#2206 Re: Bášča
Odmah iza Bajrama...ponesi sličice da se mjenjamo...ti meni bijeli patlidžan...ja tebi žuti paradajz...flag wrote: Ma jok, ništa... zelen totalno. Jedan sam jučer otkino (samo da probam) ma nikakvog ukusa nema.
Kod mene je onaj žuti i obični cherry sazreo. Žuti ima dosta dobar ukus - a ovaj obični, standardno je dobar. A ovi veliki, volovsko srce, zatim onaj zgužvani, i onaj naš domaći krupni paradajz tek malo, skroz malo počeli se crvrniti. Ali zato onaj bijeli patlidžan... jučer sam htio za tebe ga uslikati - ali kiša me istjerala iz bašte. Ja nisam neki ljubitelj patlidžana (osim sa roštilja - u kombinaciji sa... svašta nešta) ali moja žena jeste. Kaže da je dosta ukusniji od običnog.
-
kerima1
#2207 Re: Bášča
bolesna sam,a vidim masallah pametna ste raja reko necul naletit na hecima da ne moram sutra ranit u bolnicuOticon wrote:Ma valjda će biti za sve...kerima1 wrote:i meni Oticon ako moze barem tri sjemenke tog zutog![]()
A za ovog doktora![]()
![]()
, izvini ali nasmija me. Vidiš bona da smo svi prvačići jedino su Vrtlar i Mumin doktorirali botaniku i hortikulturu
![]()
![]()
, teško da ćeš ovdje naći hećima za to što ti treba. Da si tražila manikira, ja bih možda i znala
![]()
![]()
znala sam ja da cu vas nasmijat i sebe sam
-
flag
#2208 Re: Bášča
Odmah iza Bajrama... ja odoh da vidim jel' baš more slano k'o što pričaju, makar heftu ću provjeravatiOticon wrote: Odmah iza Bajrama...ponesi sličice da se mjenjamo...ti meni bijeli patlidžan...ja tebi žuti paradajz...
- Mu'min
#2209 Žuti bosanski paradajz
Selam Arminearmin_jocker wrote:Mumine, koje su ti ovo vrste zutog paradajza, kakav okus imaju? ima li kakvih sansi da se dobije malo tog sjemena, ako ostavljas sjeme, volio bi probati s tim paradajzom?
naravno da ima, pošto si postao stalni član foruma.
Za padobrance nema.
Čujemo se ako Bog da u jesen tj. u zimu da kako prešvercam za sve vas.
FLAG / KERIMA1
i za vas naravno da će biti bar koja sjemenka.
Inače taj Žuti bosanski paradajz (to mu je službeno ime) je fenomenalna sorta:
1. rani
2. vrlo otporan
3. odlučna okusa, ker nije previše slatak
Mi ga dobili od rahmetli nene i samo u našoj familiji ga sijemo skoro 40 godina a koliko nena samo Allah zna.
E sad koliko je mutirao kroz sve ove godine ne znam jer je kod mene mogo da se miješa sa mnogim sortama.
Sve u svemu još je žut i lijep.
- Mu'min
#2210 Zelena zebra
Vidim da pišete o zelenoj zebri.

Imam tu sortu i kao većina zelenih paradjzi unatoč hvaljenju pojedinih osoba preko interneta mene nije privukao.
Za većinu raje je belaj pogoditi kad je zreo jer obično uberu ili zelen ili prezreo.
ms
Mu'min

Imam tu sortu i kao većina zelenih paradjzi unatoč hvaljenju pojedinih osoba preko interneta mene nije privukao.
Za većinu raje je belaj pogoditi kad je zreo jer obično uberu ili zelen ili prezreo.
ms
Mu'min
- Mu'min
#2211 Torkulja
Evo obećana slike (nisu naj kvaliteta, al posluži će) o TORKULJI.
Drveni "stroj" sa kojima su naši djedovi i nene pa i roditelji pripremi pravio BIO pekmez, kojeg su poslije ukuhavali u tavulji.
Torkulja je sastavljena iz BLANE ili tucala, gdje se tucaju jabuke te CJEDILJA kroz kojeg cijedimo kom tj. jabuke da bi dobili širu.
Nakon toga širu ukuhajemo na vatri u bakrenoj tavulji.

Komplet torkulja, cjedilo ispred, blana iza.

Blana gdje se tucaju ili razbijaju jabuke i kruške.

Cjediljo izbliza

Ukuhavanje pekmeza u bakrenoj tavulji
Eto neka mlađi članovi ove teme vide kako se je to nekad radilo na selu i šta je pravio BIO pekmez a ne tegla sa napisom BIO kako bi mogli varati kupce i udarati 4x veću cijenu.
Drveni "stroj" sa kojima su naši djedovi i nene pa i roditelji pripremi pravio BIO pekmez, kojeg su poslije ukuhavali u tavulji.
Torkulja je sastavljena iz BLANE ili tucala, gdje se tucaju jabuke te CJEDILJA kroz kojeg cijedimo kom tj. jabuke da bi dobili širu.
Nakon toga širu ukuhajemo na vatri u bakrenoj tavulji.

Komplet torkulja, cjedilo ispred, blana iza.

Blana gdje se tucaju ili razbijaju jabuke i kruške.

Cjediljo izbliza

Ukuhavanje pekmeza u bakrenoj tavulji
Eto neka mlađi članovi ove teme vide kako se je to nekad radilo na selu i šta je pravio BIO pekmez a ne tegla sa napisom BIO kako bi mogli varati kupce i udarati 4x veću cijenu.
- vrtlar
#2212 Re: Bášča
flag wrote:Ma jok, ništa bijeli luk i mlijeko, samo ovim kalcijem. Moram probati i ovim alternativnim sredstvima. Doduše, moguće da je jedno prskanje malo. Sutra će dobiti još jednu dozu, pa ćemo onda vidjeti šta dalje.
Najmanje tri cetiri prskanja pa ce biljka doci sebi naravno uz redovno i obilno zalijevanje.Pa i covjek kad je bolestan treba dva tri antibiotika da pocnu dijelovati.
- vrtlar
#2213 Re: Bášča
Novi propisi od prvog vaze a tebe smo propustili zbog laka. Nije lako sa lakom raditi bastu.Oticon wrote:Dobro došla Ney The Ha!vrtlar wrote:
Neytheha pozdrav i dobro dosla eh da bi bila dio raje moras posaditi 10 chilija,10 paradajzOVA,i 20 paprika,30 mrkvi i nekoliko salata.
Vrtlar kako mene primiste u raju sa manje od 30 mrkvi, to mi kompenzirali sa viškom paradajza?
- vrtlar
#2214 Re: Zelena zebra
Mu'min wrote:Vidim da pišete o zelenoj zebri.
ms
Mu'min
Sto se ovaj crveni bas ko trava.Kod mene je samo crven paradajz pravi paradajz a ovi zuti crni zebrasti ma
E moj Mumine da ti je sad cijediti voce na onoj spravi sto postavi slike.Jeli ovo tvoja ili si negdje nasao slike.
- vrtlar
#2215 Re: Bášča
Evo slike mog paradajza koji sam ubrao poslije onog prskanja oko 25 jula i jos nije pocrvenio. Skoro 4 sedmice a nista ni makac inace sorta je volovo srce i ovaj primjerak ima 1kg i 17g.

Last edited by vrtlar on 18/08/2012 14:36, edited 1 time in total.
-
kerima1
#2216 Re: Bášča
vrtlar,citala sam negdje da je paradajz porijeklom iz Amerike i da mu je prava boja zuta pa su ga ljudi valjda kasnije izmijenili nekim krizanjem u crvenog,crnog i eto zelenog
ne bih ni probala taj zeleni isti smokva 
- vrtlar
#2217 Re: Bášča
kerima1 wrote:vrtlar,citala sam negdje da je paradajz porijeklom iz Amerike i da mu je prava boja zuta pa su ga ljudi valjda kasnije izmijenili nekim krizanjem u crvenog,crnog i eto zelenogne bih ni probala taj zeleni isti smokva
Znam ja da je prvi paradajz bio mali i zuti ali ja kazem za mene je samo paradajz crveni.
-
kerima1
#2218 Re: Bášča
ma i za mene je,jedino sto mi je fin ovaj bosanski zuti probala sma ga isti ukus kao i crveni jabucar svidja mi se.volila bih probat jos crni ruska sorta neka.
- vrtlar
#2219 Re: Bášča

Ovo je slika paprike od prosle godine pa ako neko hoce sjeme pokusacu da posaljem inace kod prijatelja rodila nemoguce a ja mu dao sjeme pa sam rekao da ostavi koju papriku za sjeme.Inace paprika je dobra samo za salatu friska ne valja da se pece ili kuha.
- vrtlar
#2220 Re: Bášča
kerima1 wrote:ma i za mene je,jedino sto mi je fin ovaj bosanski zuti probala sma ga isti ukus kao i crveni jabucar svidja mi se.volila bih probat jos crni ruska sorta neka.
Kazu da ima oko 7000 sorti paradajza i mislim da sam bar deseti dio od ovoga probao bio prosle god u francuskoj na degustaciji paradajza nema kojih vrsta nema ali ja imam svoje dvije tri sorte i ostalo me ne zanima.
- Mu'min
#2221 Re: Zelena zebra
To mi je od jarana. Mislim da još gore na njivi stoji a koliko znam i upotrebi!!vrtlar wrote:E moj Mumine da ti je sad cijediti voce na onoj spravi sto postavi slike.Jeli ovo tvoja ili si negdje nasao slike.
-
Oticon
#2222 Re: Bášča
Viidm zafalilo soli za paradajz...samo ti idi i skupljajflag wrote: Odmah iza Bajrama... ja odoh da vidim jel' baš more slano k'o što pričaju, makar heftu ću provjeravati
-
Oticon
#2223 Re: Bášča
Samo da se "tuspasim" za sjeme. Pišeš li ti šta sam ti sve tražilavrtlar wrote:
Ovo je slika paprike od prosle godine pa ako neko hoce sjeme pokusacu da posaljem inace kod prijatelja rodila nemoguce a ja mu dao sjeme pa sam rekao da ostavi koju papriku za sjeme.Inace paprika je dobra samo za salatu friska ne valja da se pece ili kuha.
-
kerima1
#2224 Re: Bášča
bih i ja koju sjemenku te paprike jer ako previse tako radja,a ne da se kuhat niti przit kud bih sa njima
ja bih koju sjemenku i paradajza od vrtlara ako moRe 
-
kerima1
#2225 Re: Bášča
oticon ja kad sam tek vidila ovu sliku od vrtlara pomislila sma kuka nam osusene paprike tako mi izgledaju