Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#2201 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma nista matematika i fizika u realnosti ba.
Lezi, sjedi, sta vec...odredi daljinu, fikni jedan-dva testna da utvrdis, i to je to. Ko ce se zajebavat s digitronima, papirima i olovkama kad je rokanje, jebo to :D
(Btw, ovo je ubjedljivo najbolji nacin jer matematicki izracuni podrazumijevaju idealno drzanje, oslonce, potezanje obaraca, bla, bla, a to su sve individualne stvari od strijelca do strijelca, pa je najbolje da se svako usteli - prakticno :D ).

Slazemo li se? Slazemo! :D
madner

#2202 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by madner »

Linearna aproksimacija je sasvim dovoljna metoda.

Evo imam ja program koji sam napravio za nase ministarstvo odbrane kada smo svercovali oruzje, jeste da je za haubice ali trebalo bi biti ok :D

Ako me se neki Taliban sjeti kada vidi tablicu, sjeti me se.
Dozer

#2203 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Pa samo ubaci i tablice za manja zrna :D
felsh

#2204 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Gojeni buraz kazem ti ja :linearna aproksimacija hahahaah
Cuj ti bi da te nastavnica propita malo hahahah
direstraits0078

#2205 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Seawolf wrote:Razumijem, naravno, da pri upucavanju nišana oružja na daljine od 5, 10, ili 15 m, putanja zrna ne presjeca dva puta nišansku liniju. Laički govoreći, za takvo nešto "nema mjesta", na tako malome rastojanju.

U tome slučaju se nišanska linija i putanja zrna presjecaju (odnosno dodiruju) samo jednom, u nišanskoj tačci.

Ali to ne mijenja tezu po kojoj zrno do te tačke dolazi po paraboli, a ne po pravolinijskoj putanji (odnosno po pravcu). Uostalom i sam si naveo da je nišanska linija tangenta na putanju zrna u cilju. A priznat ćeš i sam da pravac ne može imati tangentu na drugi pravac.
Razumijemo se mi veoma dobro. :thumbup:

Ja sam dao primjer iz prakse, upucavanje zavisi od prakticne upotrebe oruzja/orudja. Ako se vratis malo unatrag vidjeces da sam te podrzao kad si napisao da se zrno krece po paraboli (koja je dalje uslovljena faktorima koje si nabrojao, od otpora zraka, prirodnih sila, atmosferilija, polozaja itd.).

Zato sam i postavio tangentu na putanju onog zrna koje je Dozer postavio da docaram kako slika vara. Medjutim, na 15 ili 20 metara kod zrna velike energije i brzine, koja su pravljena za vece prakticne i upotrebljive domete (maxR>1.000 m), ta parabola se moze sasvim lijepo uzeti kao pravolinijska putanja, jer drugi faktori (polozaj oruzja itd.) imaju veci uticaj od inherentnih koje sam gore nabrojao. Citava ova polemika se i razvila zbog toga sto sam ispravio uslovnu gresku kod racunanja putanje, a to je projektovani domet zrna (municije), oruzja i nisanske daljine.

Pogledaj koji je drop kod zrna velike energije i brzine na nekim modernijim municijama i rorama, pa ces vidjeti da kalkulacija ignorise parabolicnu putanju u prvih 20-30 metara. Tako da ako upucavas oruzje s niskim nisanom na 10-20 m, tj. upucavas laserom, upucavas u sjecicu, ne u tangentu, jer je drop izrazen u dijelovima milimetra, a to je frakcija promjera zrna koja u praksi nije bitna. Bitnija je grupa po horizontali, prije nego po vertikali.
Dozer wrote:Ma nista matematika i fizika u realnosti ba.
Lezi, sjedi, sta vec...odredi daljinu, fikni jedan-dva testna da utvrdis, i to je to. Ko ce se zajebavat s digitronima, papirima i olovkama kad je rokanje, jebo to :D
(Btw, ovo je ubjedljivo najbolji nacin jer matematicki izracuni podrazumijevaju idealno drzanje, oslonce, potezanje obaraca, bla, bla, a to su sve individualne stvari od strijelca do strijelca, pa je najbolje da se svako usteli - prakticno :D ).

Slazemo li se? Slazemo! :D
Teoretski ljubav lijepo zvuci... :D U stvarnosti cesto nema prostora i vremena za jedan-dva testna. Zato ima streliste i kalkulator. Streliste da znas cime pucas, a kalkulator da znas gdje pucas.
Dozer

#2206 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Jes'...i onda banes na teren na kojem podloga nije horizontalna kao na strelistu, aa samim tim ni ugao pucanja, gdje puse vjetar 3x jace nego na strelistu, pada kisa, ciljevi stalno mijenjaju svoju udaljenost i velicinu sto meta na strelistu nije radila, itd., i onda imas dvije-tri fule. Ali - na njima skontas sta je i kako je i korigujes, pa si tako, htio ne htio, fikno ta 1-2 radi stele :D
Gojeni H

#2207 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

felsh wrote:Gojeni buraz kazem ti ja :linearna aproksimacija hahahaah
Cuj ti bi da te nastavnica propita malo hahahah
Jos @Dozer postavi nekakve crteze, prava linija, kriva linija ... i jos kaze "evo vidi se" ...jah, vidi se al' u k.rcu.
Ja postavio nacrt space shuttle-a, ja one svoje chitabe ... havdika.
direstraits0078

#2208 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Dozer wrote:Jes'...i onda banes na teren na kojem podloga nije horizontalna kao na strelistu, aa samim tim ni ugao pucanja, gdje puse vjetar 3x jace nego na strelistu, pada kisa, ciljevi stalno mijenjaju svoju udaljenost i velicinu sto meta na strelistu nije radila, itd., i onda imas dvije-tri fule. Ali - na njima skontas sta je i kako je i korigujes, pa si tako, htio ne htio, fikno ta 1-2 radi stele :D
Zato kalkulator košta toliko koliko košta. A kad fikneš 1-2 na terenu a ne pogodiš, može da košta mnogo više.
Dozer

#2209 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Slazem se :)
A, naravno, ucinak nikad nije 100%. Bar ja ne znam za takav slucaj...
direstraits0078

#2210 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Učinak od 100% ne postoji. Ali postoje ljudi koji vrijedno i redovno rade i poznaju svoje oružje i municiju 100%. Takvi su uz pomoć ASAK-a i taktički dobro postavljenog spottera veoma blizu 100% kad se radi o učinku prvog metka. Pogotovo kad uzmemo u obzir da imaju praktično neograničene resurse.
TheMule

#2211 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Seawolf wrote:
TheMule wrote:...
Nema razloga za ovoliku polemiku. Ovo sto kaze Dozer se uopste ne kosi sa fizikom.

Gravitacija je slaba sila u odnosu na pocetnu silu koja ispali metak. On pada odjednom nakon sto napusti cijev, ali zbog ogromne brzine, taj pad nakon samo 50 metara je zanemarljiv, tako da se moze reci da je radi nasih potreba putanja prilicno "ravna". Moze se to vrlo lahko onako, od oka, izracunati:

Metak: 7,62x39
Tezina: 0, 008 kg
Gravitacija: 9.8 m/s/s
Pocetna Brzina: v=738 m/s
Distanca do mete d = 50m

Formula:
DuzinaPada Dp= gd^2 / 2v^2
Dp=0,022m

Znaci, na 50m, ovaj metak ce pasti otprilike 0,2 milimetra (debljina dlake). Naravno, moze se to izracunati dosta preciznijom forumulom, neka me fizicari isprave ako grijesim s ovom gornjom, plus mogu se uvrstati stvari kao temperatura, pritisak, koeficijent frikcije itd, ali nije potrebno.

Posto je u streljastvu najmanja jedinca preciznosti centimetar, moze se reci da do 50m, ovaj metak "ne pada" i da je putanja "prava linija".
Dobro si primijenio formulu, sve do zadnjega koraka.

Tačno je da je pad na 50 m od usta cijevi, izračunat po ovoj formuli, jednak 0,0225 m.

9,81 m/s^2 x 50 m x 50 m / (2 x 738 m/s x 738 m/s) = 0,0225 m

Samo što je 0,0225 m, u stvari, 22,5 mm, a to je puno više od debljine dlake. Mjerljivo je i običnim linijarom, i tri puta je veće od prečnika zrna.

U praksi je pad zrna na 50 m, i veći, zbog usporenja nastalog pod utjecajem sile otpora zraka.
U pravu si naravno, nedostatak prakse znaci da sam zbog nekog cudnog razloga pomjerio zarez za samo jedno mjesto!?

Bilo kako bilo, 22mm + jeste previse.

Dozerov test se samo cini tacnim jer kroz cijev se moze vidjeti veliki dio cilja, tako da se cini da je metak pogodio tacno gdje je ciljo.
PM72

#2212 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Gojeni,
U pravu si.Počela me glava boljeti od ovakvih Dp= gd^2 / 2v^2 formula.Kao da polažu ispite na mašinstvu.Dozer,moj školski drug :thumbup: ,ovakve matematičke ispade pred tablama nije pravio :D

De malo i nama pješadincima približite temu.Yebo vas ugao pod kojim pada metak.
shandrprcSA

#2213 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by shandrprcSA »

sto dozer kaze :D probaj koji radi stele :D :D :D

Image
TheMule

#2214 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

shandrprcSA wrote:sto dozer kaze :D probaj koji radi stele :D :D :D

Image
Ono je Dozerov pogodak dolje na osmici :D
TheMule

#2215 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

PM72 wrote:Gojeni,
U pravu si.Počela me glava boljeti od ovakvih Dp= gd^2 / 2v^2 formula.Kao da polažu ispite na mašinstvu.Dozer,moj školski drug :thumbup: ,ovakve matematičke ispade pred tablama nije pravio :D

Pa dobro malo teorije nije na odmet. Fizika (kad je ispravno uradjena :D ) ne laze.
PM72

#2216 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Pa dobro malo teorije nije na odmet. Fizika (kad je ispravno uradjena :D ) ne laze.
Davno smo napustili školske klupe a staro magare se ne da "učit'".Sad kad mi pomeneš fiziku,odmah kontam nešto treba nosat' jal' krampat'.
Gojeni H

#2217 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

TheMule wrote:

Image
Sto bi rek'o kolega vodnik jednom prilikom "Dje je Dozer upucavao tu je uskoro pisalo vjecno duzna otadzbina" :D
TheMule

#2218 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Gojeni H wrote:
TheMule wrote:

Image
Sto bi rek'o kolega vodnik jednom prilikom "Dje je Dozer upucavao tu je uskoro pisalo vjecno duzna otadzbina" :D
Ma nisam mislio da je los strijelac, vec da gadja u jetru radi maksimalnog bola :P
TheMule

#2219 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

PM72 wrote:
Davno smo napustili školske klupe a staro magare se ne da "učit'".Sad kad mi pomeneš fiziku,odmah kontam nešto treba nosat' jal' krampat'.
Ja sam tek nakon sto sam skolu zavrsio zavolio fiziku, a kad sam bio u klupi, mrak mi pado na oci kad je spomenes
felsh

#2220 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

shandrprc

ako je osmica dozerova ja vise slova ovdje napisati necu.Inace ko je ovo iz sacmarice puco na ovu metu :D :D
trocadero

#2221 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Једно озбиљно питање за стручњаке-"оптичаре," ...Дозера, Силвану, Рамзеса и остале :D

Како подесити мушецу ако се пуца из пушке која је окренута наопако под углом од 180 степени, може и под 90 ако је лакше? Какав је трзај и како пада метак тј,каква му је путања? Хајд да вас видим сад , а, ....једначина са пар непознатих :idea:

Интересује ме и колики је рецимо постотак погодка оптиком мете који трчи на даљини од 400 метара?
Из искуства једног осредњег стријелца!

И једно неозбиљно питање..... јел вам шта остало од оптике и осталог шта у Зраковој фабрици или је то ЈНА на вријеме све споткупила
И да, па гдје је више тај Сарајмен, бар слику неку да постави!
felsh

#2222 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Ma ja nije se imalo a i naopako se pucalo :D
Kud poce o naopako ja se obradovo reko evo rastabirili su konacno ovo normalno a ti : de sad naopako :D
Ramzess Veliki

#2223 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

PM72 wrote:Gojeni,

A i ja sve pokušavam da ih razumijem pa ne vidim svrhu ... jel' cilj položiti kolokvij iz matematike ili nekoga kvalitetno okinut' na 1000 metara?
Teoretsko znanje je potrebno, da znaš da će ti na višim temperaturama zrno prebacivati, da znaš da na jakom vjetru možeš vrijeme iskoristiti za čišćenje i podmazivanje oružja i da safataš neku konu, a kad pokrivaš teren prvo - PRVO (da naglasim) okineš par probnih zrna i upucaš optiku prema njima.
Dalje je iskustvo - pronaći a ne biti pronađen.

I da ... te ratne traume ... podsjetili ste me i zato vam neću halaliti - sjetih se jedne iz Jablanice, joj kakve je sise imala, k'o granate za brodske topove, čista petica odnosno petice, a našiljene naprijed. :shock:
Ali me konji opet prekomandovaše, pasmtr, i ništa ne stigoh ... !!! :twisted:
Ramzess Veliki

#2224 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

trocadero wrote:Једно озбиљно питање за стручњаке-"оптичаре," ...Дозера, Силвану, Рамзеса и остале :D

Како подесити мушецу ако се пуца из пушке која је окренута наопако под углом од 180 степени, може и под 90 ако је лакше? Какав је трзај и како пада метак тј,каква му је путања? Хајд да вас видим сад , а, ....једначина са пар непознатих :idea:

Интересује ме и колики је рецимо постотак погодка оптиком мете који трчи на даљини од 400 метара?

И једно неозбиљно питање..... јел вам шта остало од оптике и осталог шта у Зраковој фабрици или је то ЈНА на вријеме све споткупила
И да, па гдје је више тај Сарајмен, бар слику неку да постави!
U tim slučajevima mušicu podešavaš krampom. Udaraš je dok ne otpadne. :lol:
Meta koja trči na 400 metara pogađa se sve tačnije kako se ponavlja prepričavanje tog događaja. :thumbup:
Seawolf

#2225 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

trocadero wrote:Једно озбиљно питање за стручњаке-"оптичаре," ...Дозера, Силвану, Рамзеса и остале :D

Mehanički (a i optički) nišan na streljačkom oružju ima smisla podešavati samo za slučaj kada su nišanski pravac i putanja zrna u približno istoj ravni. Dakle kada su nišani tačno iznad ose cijevi (položaj 0 stepeni, ili 12 sati) ili kada su tačno ispod ose cijevi (položaj 180 stepeni, ili 6 sati).

Ovaj drugi položaj je interesantan, ako si Spiderman i zauzeo si poziciju za gađanje viseći na plafonu.

Naravno kada podešavaš mehaničke nišane za gađanje na veću daljinu, onda podižeš prorez (otvor) stražnjeg nišana i/ili spuštaš mušicu prednjeg nišana ukoliko gađaš iz normalnog položaja (položaj 0 stepeni, ili 12 sati), a obratno, kada gađaš iz Spiderman položaja onda za gađanje na veću daljinu, onda spuštaš prorez (otvor) stražnjeg nišana i/ili podižeš mušicu prednjeg nišana.

Korištenje, pa samim ti i podešavanje nišana kada gađaš iz oružja koje je nageto pod nekim drugim uglom u odnosu na vertikalnu ravan (npr. pod 90 stepeni) je besmisleno.
trocadero wrote:Интересује ме и колики је рецимо постотак погодка оптиком мете који трчи на даљини од 400 метара?
Ovo ne znam. Ja sam za vrijeme rata dijelio humanitarnu ;-)
Post Reply