Seawolf wrote:Razumijem, naravno, da pri upucavanju nišana oružja na daljine od 5, 10, ili 15 m, putanja zrna ne presjeca dva puta nišansku liniju. Laički govoreći, za takvo nešto "nema mjesta", na tako malome rastojanju.
U tome slučaju se nišanska linija i putanja zrna presjecaju (odnosno dodiruju) samo jednom, u nišanskoj tačci.
Ali to ne mijenja tezu po kojoj zrno do te tačke dolazi po paraboli, a ne po pravolinijskoj putanji (odnosno po pravcu). Uostalom i sam si naveo da je nišanska linija tangenta na putanju zrna u cilju. A priznat ćeš i sam da pravac ne može imati tangentu na drugi pravac.
Razumijemo se mi veoma dobro.
Ja sam dao primjer iz prakse, upucavanje zavisi od prakticne upotrebe oruzja/orudja. Ako se vratis malo unatrag vidjeces da sam te podrzao kad si napisao da se zrno krece po paraboli (koja je dalje uslovljena faktorima koje si nabrojao, od otpora zraka, prirodnih sila, atmosferilija, polozaja itd.).
Zato sam i postavio tangentu na putanju onog zrna koje je Dozer postavio da docaram kako slika vara. Medjutim, na 15 ili 20 metara kod zrna velike energije i brzine, koja su pravljena za vece prakticne i upotrebljive domete (maxR>1.000 m), ta parabola se moze sasvim lijepo uzeti kao pravolinijska putanja, jer drugi faktori (polozaj oruzja itd.) imaju veci uticaj od inherentnih koje sam gore nabrojao. Citava ova polemika se i razvila zbog toga sto sam ispravio uslovnu gresku kod racunanja putanje, a to je projektovani domet zrna (municije), oruzja i nisanske daljine.
Pogledaj koji je drop kod zrna velike energije i brzine na nekim modernijim municijama i rorama, pa ces vidjeti da kalkulacija ignorise parabolicnu putanju u prvih 20-30 metara. Tako da ako upucavas oruzje s niskim nisanom na 10-20 m, tj. upucavas laserom, upucavas u sjecicu, ne u tangentu, jer je drop izrazen u dijelovima milimetra, a to je frakcija promjera zrna koja u praksi nije bitna. Bitnija je grupa po horizontali, prije nego po vertikali.
Dozer wrote:Ma nista matematika i fizika u realnosti ba.
Lezi, sjedi, sta vec...odredi daljinu,
fikni jedan-dva testna da utvrdis, i to je to. Ko ce se zajebavat s digitronima, papirima i olovkama kad je rokanje, jebo to

(Btw, ovo je ubjedljivo najbolji nacin jer matematicki izracuni podrazumijevaju idealno drzanje, oslonce, potezanje obaraca, bla, bla, a to su sve individualne stvari od strijelca do strijelca, pa je najbolje da se svako usteli - prakticno

).
Slazemo li se? Slazemo!

Teoretski ljubav lijepo zvuci...

U stvarnosti cesto nema prostora i vremena za jedan-dva testna. Zato ima streliste i kalkulator. Streliste da znas cime pucas, a kalkulator da znas
gdje pucas.