to su ti slagaliBane555 wrote:wow zhixin tiimas staforda i ja sam ga htjeo ali su rekli da se njima moze poremetit nes u mozgu i odjednom postat ludi
Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
-
pakica_
#2201 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
-
Bane555
#2202 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
mlad sam al procito sam i sve znam o psima i izabro sam najbolju pasminu...veliku lijepu pametnu i jaku ali nikad nisam vidio takvo ponasanje zato pitam.....neznam za te kao opasne pasmine ali ja vjerujem ipak ovim ovcarima i najjaci pas na svijetu je tosa inu........ali bernardinac je zakon...
- una_bo
#2203 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ti si zla ženaCholina_Lokica wrote:Tebi je kasno za pomocuna_bo wrote:nisam baš sigurna da psa moraš kažnjavati tako što ćeš ga odvesti u boks. boks treba da je psu sigurno mjesto a ne da ga veže sa kaznom, naravno da neće htjeti ići, misliće da je kažnjen.
a što se tiče tog da te pas grize, mislim da je on u toj kući glavni (imam jednu takvu kući) i tu ti može pomoći neko ko je stručan (pomozite i meni)
![]()
![]()
![]()
On jos moze uspostaviti dominaciju, kad pocne obori ga da lezi i da se malo smiri da skonta da ne moze to raditi, nema potrebe za udaranjem i to. Ili probaj nekog profesionalca uposliti malo
Edit: Ja sam Carlija tako izdominirala, sad kad pocne pravit haos, samo kazem dosta on odmah legne sam i ohladi se![]()
![]()
![]()
- Cholina_Lokica
#2204 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nikad mi nece biti jasno zasto uzimaju prvog psa od 100kg i veze nemaju onda sta ce 
@una_bo
I know it
and that's why you love me 
@una_bo
I know it
-
Bane555
#2205 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
to mi je treci pas ak niste znali...
-
Bane555
#2206 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
to mi je treci pas ak niste znali...
-
klixo
#2207 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ne moze bolje , dakle ne mozeKatarinaKosaca wrote:Kako je samojed? Šta se dešava?covjekizsjene wrote:Hvala selmice![]()
Vid se pogorsao sto je i bilo za ocekivati , skroz skroz slabo vidi to cemo najvjerovatnije rijesiti operacijom,ali prvo cekamo caninsulin i diabetic hranu koja stize za 3 dana , nadam se...
Dakle još da drugo oko operišemo i bice 10/10
-
Bane555
#2208 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
jel zna ko sta napravit kad pas grize povodac
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#2209 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nikada nisam imala psa , stoga bih sve Vas koji ih poznajete nešto upitala. Ukoliko je pitanje besmisleno , naravno zanemarite ga.
Na više mjesta u gradu sam u jutranjim satima vidjela pse lutalice kako napadaju automobile u vožnji (trče za njima i laju , valjda u namjeri da ih zaustave ?) Da li je sve ove pse udario automobil ili ih na neki način ozlijedio pa su oni to zapamtili i pokušavaju da se "osvete" ?
Unaprijed hvala na odgovoru svima.
Pozdrav.
Na više mjesta u gradu sam u jutranjim satima vidjela pse lutalice kako napadaju automobile u vožnji (trče za njima i laju , valjda u namjeri da ih zaustave ?) Da li je sve ove pse udario automobil ili ih na neki način ozlijedio pa su oni to zapamtili i pokušavaju da se "osvete" ?
Pozdrav.
-
bizet
#2210 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ko zna sto laju i trce za ne samo automobilima nego i biciklima, ljudima koji dzogiraju, smeta im cesto dosta toga sto se krece iole brzetvsabina wrote:Nikada nisam imala psa , stoga bih sve Vas koji ih poznajete nešto upitala. Ukoliko je pitanje besmisleno , naravno zanemarite ga.
Pozdrav.
-
bizet
#2211 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
@bane55, sta je bilo sa prva 2 psa?
meni tvoja prica zvuci kao da nisi dovoljno ni upucen, ni odlucan da budes gazda svom psu, a ako neces ti da gazdujes onda ce on
psi, kao i mala djeca, testiraju nase granice i gledaju da ih pomijeraju...po tvom opisu tebe tvoj pas ne benda ni 2%...to je naravno tvoja greska...u tvom slucaju ako se ti ne pokazes kao gazda on ce
mi smo svoje vaspitavali sa novinom...kad bi bas napravili pasjaluk novina u ruke i par udaraca u pod da im smeta zvuk...fakat ga se boje...a ja sam znala dodati i puc po dupet istom novinom, da znaju da ne lupam uprazno
eh kad malo narastu, kao sto je taj tvoj sad, onda moras biti malo grublji....kad bi pretjerali u igri, jbg ponese mene kako nece njih, pa se desi nezgoda onda slijedi refleksna reakcija jauka od kojeg se povuku pa onda jod blagi udarac u njusku...fakat blagi....sa muzjakom se mora malo ostrije, vjerujem sa svim vecim psima, pa kad pretjera ubodes ga palcem u rebra
nista od navedenog nije strasno, njih samo trzne, nije da ih boli, neces ih povrijediti...ALI ti moras u svakom trenu vladati situacijom, ostati priseban i pokazati da si jaci, inace dzaba trosis energiju a i mucis psa koji ce vremenom postati divlji i gristi i raditi sto mu je cejf, a ti ces biti njegov ljubimac
box ne bi trebao sluziti kao kazna, pogresno si to osmislio
i ne zaboravi, pas je onakav kakav je njegov gazda, zato ili zi prodji obuku kd kakvog trenera, pa onda sa psom i postani odlucniji i sigurniji u dvoje postupke, ili dok je jos mlad daj psa nekom iskusnijem, a sebi nabavi sta drugo, da nije ps po mogucnosti
i sto se tice trikova, svaki.iole bistar pas ce ih savladati vrlo brzo...bitnije je psa nauciti da te slusa i da se ponasa pristojno, sa osnovnim komandama...to je odgoj i dobro provedeno zajednicko vrijeme
halali ako zvucim ostro, ovo su cinjenice
meni tvoja prica zvuci kao da nisi dovoljno ni upucen, ni odlucan da budes gazda svom psu, a ako neces ti da gazdujes onda ce on
psi, kao i mala djeca, testiraju nase granice i gledaju da ih pomijeraju...po tvom opisu tebe tvoj pas ne benda ni 2%...to je naravno tvoja greska...u tvom slucaju ako se ti ne pokazes kao gazda on ce
mi smo svoje vaspitavali sa novinom...kad bi bas napravili pasjaluk novina u ruke i par udaraca u pod da im smeta zvuk...fakat ga se boje...a ja sam znala dodati i puc po dupet istom novinom, da znaju da ne lupam uprazno
eh kad malo narastu, kao sto je taj tvoj sad, onda moras biti malo grublji....kad bi pretjerali u igri, jbg ponese mene kako nece njih, pa se desi nezgoda onda slijedi refleksna reakcija jauka od kojeg se povuku pa onda jod blagi udarac u njusku...fakat blagi....sa muzjakom se mora malo ostrije, vjerujem sa svim vecim psima, pa kad pretjera ubodes ga palcem u rebra
nista od navedenog nije strasno, njih samo trzne, nije da ih boli, neces ih povrijediti...ALI ti moras u svakom trenu vladati situacijom, ostati priseban i pokazati da si jaci, inace dzaba trosis energiju a i mucis psa koji ce vremenom postati divlji i gristi i raditi sto mu je cejf, a ti ces biti njegov ljubimac
box ne bi trebao sluziti kao kazna, pogresno si to osmislio
i ne zaboravi, pas je onakav kakav je njegov gazda, zato ili zi prodji obuku kd kakvog trenera, pa onda sa psom i postani odlucniji i sigurniji u dvoje postupke, ili dok je jos mlad daj psa nekom iskusnijem, a sebi nabavi sta drugo, da nije ps po mogucnosti
i sto se tice trikova, svaki.iole bistar pas ce ih savladati vrlo brzo...bitnije je psa nauciti da te slusa i da se ponasa pristojno, sa osnovnim komandama...to je odgoj i dobro provedeno zajednicko vrijeme
halali ako zvucim ostro, ovo su cinjenice
-
Bane555
#2212 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
hvala i tu siupravu..nemam bas para za platit dresera al pomazu novine.....1. sam imao lesija morali smo ga uspavat 2. jos imamo hrv. ovcara 8 godina i on je samostalan slusa i sve ....i sad bernardinac....tata mu je dao neku veliku kost ja se idem snjim mal igrat uzmem za tu kost i on pocne rezat a provodim svo slobono vrijeme snjim kazu ljudi moras mu od malena pocet uzimat kosti i tako njemu nece smetat kad mu uzimas.....i sad imam komsiju on ima bordoske doge kaze da ja svog psa jos mogu pripitomit sto see toga tice...kak brate da ga pripitomim nesmijem mu ni doc blizu..mislim mogu ga dragat al kost nesmijem dirat...i kad ostavi kost miran je koda nista nije ni bilo...zasto to radi sta se boji da cu mu zauvijek uzet kost ili???? zovem hrv.ovcara kojeg inace slusa i miki ga par puta ugrize nesmije mu ni on pric
-
zengi
#2213 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Uh, nisam znao da su Bernandinci tako zeznuti, ili si ti dobio neku iznimku...
Moj prijateljski savjet ti je da tog psa zamjenis za nesto normalnije ili da ga prodas ili poklonis. U svakom slucaju, to je izgleda pas za nekog ko ima 120 kg (a žilav) i agresivan. Kako je krenulo na kraju ga neces smjeti iz boksa pustiti i onda ces tek imati pravi problem i ti i on. On je jos mlad i ako ga das nekom jos se to da rijesiti. Pazi samo da ga ne das nekome ko isto nece moci sa njim na kraj da izadje, pa ce ga morati vjecno drzati u kavezu ili ubiti. najbolje je mozda da ga vratis onome od koga si ga uzeo. Mozda bi zenka te rase bila bolja, pa ako se kako mognete dogovoriti da ti da nesto normalnije. Pitaj ga kakvi su mu ostali psi. Da li su svi ovakvi ili je ovo neka iznimka.
Problem moj prijatelju sa psima koji imaju te tendencije je da im to nikad potpuno ne mozes izbiti iz glave i cak i ako ga uspjednes nekako korigovati uvjek postoji opasnost da mu se vrate stare navike i onda kuku pomagaj sa psom od 100 kg.
Moj prijateljski savjet ti je da tog psa zamjenis za nesto normalnije ili da ga prodas ili poklonis. U svakom slucaju, to je izgleda pas za nekog ko ima 120 kg (a žilav) i agresivan. Kako je krenulo na kraju ga neces smjeti iz boksa pustiti i onda ces tek imati pravi problem i ti i on. On je jos mlad i ako ga das nekom jos se to da rijesiti. Pazi samo da ga ne das nekome ko isto nece moci sa njim na kraj da izadje, pa ce ga morati vjecno drzati u kavezu ili ubiti. najbolje je mozda da ga vratis onome od koga si ga uzeo. Mozda bi zenka te rase bila bolja, pa ako se kako mognete dogovoriti da ti da nesto normalnije. Pitaj ga kakvi su mu ostali psi. Da li su svi ovakvi ili je ovo neka iznimka.
Problem moj prijatelju sa psima koji imaju te tendencije je da im to nikad potpuno ne mozes izbiti iz glave i cak i ako ga uspjednes nekako korigovati uvjek postoji opasnost da mu se vrate stare navike i onda kuku pomagaj sa psom od 100 kg.
-
zengi
#2214 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ovo psi vecinom rade iz dosade i zbog lovackog nagona da nesto gone. Posto nema drugih zivotinja jedino im ostaju auta i biciklisti.tvsabina wrote:Nikada nisam imala psa , stoga bih sve Vas koji ih poznajete nešto upitala. Ukoliko je pitanje besmisleno , naravno zanemarite ga.
Pozdrav.
Vrlo rijetko ovo ima veze sa cuvanjem teritorije, mada ponekad tako izgleda. To psi glume da cuvaju teritoriju samo da bi imali razloga da za necim trce i laju.
Recimo, vidjao sam pse koji sjede pored prometnog puta i ne reaguju na auta koja prolaze sve do kasno u noc kad je saobracaj rjeđi i onda oni nesto kao ganjaju auta i prave halabuku.
Ako zaganjaju neko odredjeno auto, a ostala ne ganjaju, onda to auto ima neku specificnost po cemu se razlikuje od ostalih... npr. mene cesto ganjaju jer mi je progorio auspuh i dosta bucno radi.
Uglavnom, nema u tome nikakvog zla ako se toga bojis.
-
Bane555
#2215 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
da ga prodam hahahhahaahah to je nemoguce evo ko nudi 20000 tisuca kn moze odma.....ja njega volim i necu ga zamjenit nikada on je pas za mene sad kada sam ga poceo zatvarat u box kao kaznu kad ga setam da nelaje na druge pse i da se ne zalijece na djecu....stim su mi puno pomogle novine skojima ga malo istucem i hrvam se snjim da vidi da sam ja gazda haha....hvala vam svima ponasanje mu je sad normalno dobro to sa djecom i psima nekad laje na njih ali smirim ga sa novinama......ali ima jos jedan problem ........ kad duboko dise npr. kada nesta trazi po podu onako se cuje ko roktanje nemojte se smijat molim vas nije smjesno pa mislim da mu je zacepljen nos....po noci dok spava hrce i brzo se umori sad kad nes radi......kaze prijatelj da mu probam stavljat one kapi za nos jel to valja??? moram zvat veterinara a skupo mi je nemam para...jedino da ga pitam preko tel. za savjet
-
pakica_
#2216 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ako nemas para za veterinara kada ti je veterinar potreban, onda ne nabavljas psa.. no, sta je tu je..
-
Bane555
#2217 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
JA VAS PITAM ZA SAVJET AVI MEN TU NES SERETE DA GA PRODAM DA GA NISAM TREBO NI NABAVLJAT...ZA HRV. OVCARA NISAM DAO NI KUNE A TAK JE DOBAR I PAMETAN....dajte nekom vi svoje pse jebite se.....kakve veze imaju novci sa psom ...??hranu mu mogu kupit i hvala bogu sto je takav debel ko sad a ne ja vas pitam nes vi odma nes serete zakoljite vi svog psa ak vam nije zao ajd da vidim bas -.-
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#2218 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
zengi wrote:Ovo psi vecinom rade iz dosade i zbog lovackog nagona da nesto gone. Posto nema drugih zivotinja jedino im ostaju auta i biciklisti.tvsabina wrote:Nikada nisam imala psa , stoga bih sve Vas koji ih poznajete nešto upitala. Ukoliko je pitanje besmisleno , naravno zanemarite ga.
Pozdrav.
Vrlo rijetko ovo ima veze sa cuvanjem teritorije, mada ponekad tako izgleda. To psi glume da cuvaju teritoriju samo da bi imali razloga da za necim trce i laju.![]()
Recimo, vidjao sam pse koji sjede pored prometnog puta i ne reaguju na auta koja prolaze sve do kasno u noc kad je saobracaj rjeđi i onda oni nesto kao ganjaju auta i prave halabuku.
Ako zaganjaju neko odredjeno auto, a ostala ne ganjaju, onda to auto ima neku specificnost po cemu se razlikuje od ostalih... npr. mene cesto ganjaju jer mi je progorio auspuh i dosta bucno radi.
Uglavnom, nema u tome nikakvog zla ako se toga bojis.
Hvala vam puno na odgovorimabizet wrote: ko zna sto laju i trce za ne samo automobilima nego i biciklima, ljudima koji dzogiraju, smeta im cesto dosta toga sto se krece iole brze...mozda samo stite svoju teritoriju...mada obicni prolaznici tek u malom procentu za njih predstavljaju opasnost, mozda su vise navikli da dijele teritoriju sa "obicnim" ljudima, nego ovim sto vole ds su fit
-
pakica_
#2219 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
nije jedina briga za psa kupiti hranu.. sam si rekao da nemas para da ga vodis veterinaru.. prema tome, moli Boga da ti se psu nista ne desi, jer ne znam kako bi ga onda lijecioBane555 wrote:JA VAS PITAM ZA SAVJET AVI MEN TU NES SERETE DA GA PRODAM DA GA NISAM TREBO NI NABAVLJAT...ZA HRV. OVCARA NISAM DAO NI KUNE A TAK JE DOBAR I PAMETAN....dajte nekom vi svoje pse jebite se.....kakve veze imaju novci sa psom ...??hranu mu mogu kupit i hvala bogu sto je takav debel ko sad a ne ja vas pitam nes vi odma nes serete zakoljite vi svog psa ak vam nije zao ajd da vidim bas -.-
-
Bane555
#2220 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
pa zato vas pitam sta da radim vi tu serete....jedino ga mogu nazvat pa ga pitat....hrana je osnovno
-
febo_acm
#2221 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nije pas za tebe... Pokloni ga nekom ko ima mogućnost da se brine o njemu. Pa kad malo narasteš nabavi sebi jednogBane555 wrote:pa zato vas pitam sta da radim vi tu serete....jedino ga mogu nazvat pa ga pitat....hrana je osnovno
-
Bane555
#2222 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
svaki pas se moze popravit....ja vam kazem dajte vi svoje pse tam japancima pa nek ih kuvaju zive i pojedu...svaki pas se moze popravit bio mali veliki svi psi su isti
-
pakica_
#2223 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
nije ovdje problem tvoj pas (ali ce to postati, i to VELIKI problem od 100kg), problem si ti koji si nabavio pasce od 100kg a nemas pojma o njima.. jeste svaki pas isti, i problemi im se isto rjesavaju, i moras biti autoritet, a ti to nisi..
i nije isto kad imas problem sa ponasanjem kod pekinezera i kod bernardinca.. pitat cu te ja kad ga ne mognes odvuci u boks da ga kaznis (btw, prekretenska kazna, jer to ce ogromno biće jedan dan moci izvaliti vrata od boksa, kad mu bude pun k.. i tebe i tvojih i onda pomagaj Boze), pa kad te nafata za nogu, ruku, vrat i pocne te trest ko krpu jer mu habas zivce, sjetit ces se onih koji su ti govoriti da taj ker nije za tebe i da je bolje da ga nekome das dok se jos moze promijeniti..
i da, hrana osnovna? mozda jeste, ali im sigurno nije jedina potreba.. ti nisi za kera jer nemas para i kraj price.. mozes ti meni rec da posaljem svoje kerove na mars, da ih skuham, pojedem i sl. ali moji kerovi imaju njegu, sto zdravstvenu sto sminkersku i imaju autoritetnu vlasnicu i nema potrebe da ih dajem japancima da ih kuhaju, jer njima nista ne fali, sto se ne moze reci za tvog, jer pri prvom problemu (zacepljenom nosu ili sta vec) ti nemas para za veterinara.. sta ce biti kad ga ne daj Boze safata krpelj, ako ne daj Boze slomi nogu, ako ne daj Boze fasuje neku trecu bolest.. hoces i onda dolaziti na forum i pitati sta da radim?? kazes, drugi ker ti je zdrav, i hvala Bogu na tome, i dabogda bio i drugi, ali ljudi koji nemaju para za njegu psa ga ne bi trebali nabavljati.. nek' mu se, ne daj Boze, samo upali treci kapak, i ti i pas bi bili u belaju.. a kamoli nesto drugo.. razumijem da u tebi sad divljaju hormoni, jer mi djelujes ko tinejdzer, pa bi se ti samo svadj'o, al, iskreno, boli me uho za tebe, meni je briga tvoj pas..
i nije isto kad imas problem sa ponasanjem kod pekinezera i kod bernardinca.. pitat cu te ja kad ga ne mognes odvuci u boks da ga kaznis (btw, prekretenska kazna, jer to ce ogromno biće jedan dan moci izvaliti vrata od boksa, kad mu bude pun k.. i tebe i tvojih i onda pomagaj Boze), pa kad te nafata za nogu, ruku, vrat i pocne te trest ko krpu jer mu habas zivce, sjetit ces se onih koji su ti govoriti da taj ker nije za tebe i da je bolje da ga nekome das dok se jos moze promijeniti..
i da, hrana osnovna? mozda jeste, ali im sigurno nije jedina potreba.. ti nisi za kera jer nemas para i kraj price.. mozes ti meni rec da posaljem svoje kerove na mars, da ih skuham, pojedem i sl. ali moji kerovi imaju njegu, sto zdravstvenu sto sminkersku i imaju autoritetnu vlasnicu i nema potrebe da ih dajem japancima da ih kuhaju, jer njima nista ne fali, sto se ne moze reci za tvog, jer pri prvom problemu (zacepljenom nosu ili sta vec) ti nemas para za veterinara.. sta ce biti kad ga ne daj Boze safata krpelj, ako ne daj Boze slomi nogu, ako ne daj Boze fasuje neku trecu bolest.. hoces i onda dolaziti na forum i pitati sta da radim?? kazes, drugi ker ti je zdrav, i hvala Bogu na tome, i dabogda bio i drugi, ali ljudi koji nemaju para za njegu psa ga ne bi trebali nabavljati.. nek' mu se, ne daj Boze, samo upali treci kapak, i ti i pas bi bili u belaju.. a kamoli nesto drugo.. razumijem da u tebi sad divljaju hormoni, jer mi djelujes ko tinejdzer, pa bi se ti samo svadj'o, al, iskreno, boli me uho za tebe, meni je briga tvoj pas..
- Janjicar
#2224 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
I ako su ga buhe bile okupirale uspio sam ih iskorinijeti Hvala Bogu
Kupi se prasak za baje za krompira ( prodaje se po 1KG)
Zaprasite psa (mora biti na otvorenom) i mjesto gdje se krece (avlija) , kucicu, oko kucice i ja Vam garantujem da ih nece biti vise
oko 7KM je 1KG tog praska
veoma efikasno
Zaprasite psa (mora biti na otvorenom) i mjesto gdje se krece (avlija) , kucicu, oko kucice i ja Vam garantujem da ih nece biti vise
veoma efikasno
- una_bo
#2225 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ima i ona ampula što se razblaži sa vodom, pa se cijela kuća popršće s timJanjicar wrote:I ako su ga buhe bile okupirale uspio sam ih iskorinijeti Hvala Bogu
veoma efikasno