Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2201 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Zviz »

kenzo wrote:
Zviz wrote:Ako nekoga original parfemi zanimaju nek mi javi - mogao bi poslati kao poklon ako sta pomaze da se izbjegne carina, inace parefmi su original ali zato imaju svoju cijenu.
stigao meni sa strawberry bez fakture..i odma procjenu uradili, pri cemu je obracunato 40km dadzbina

zato faktura uvijek mora stajati uz paket.. :D ak je do 100km mislim da ne ma dadzbina
Ja muke izraditi fakturu, ja samo kazem da moze ici kao poklon, stara je slal svojoj sestri [odnosno sestrinom sinu] neko odjelo za neku manifestaciju i mali nije platio nikakv porez - a fakture nije bilo.
Mehemed
Vozim: automobil

#2202 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mehemed »

Zviz wrote: Ja muke izraditi fakturu, ja samo kazem da moze ici kao poklon, stara je slal svojoj sestri [odnosno sestrinom sinu] neko odjelo za neku manifestaciju i mali nije platio nikakv porez - a fakture nije bilo.
Nema veze sto pise da je poklon, opet podlijeze istim zakonima i da ne pise poklon, ja sve sto sam narucio iz Kine, na svakom paketu je pisalo "gift" ali to ne sprijecaje carinike da otvore i procjene vrijednost
4zr4

#2203 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by 4zr4 »

Mehemed wrote:
Zviz wrote: Ja muke izraditi fakturu, ja samo kazem da moze ici kao poklon, stara je slal svojoj sestri [odnosno sestrinom sinu] neko odjelo za neku manifestaciju i mali nije platio nikakv porez - a fakture nije bilo.
Nema veze sto pise da je poklon, opet podlijeze istim zakonima i da ne pise poklon, ja sve sto sam narucio iz Kine, na svakom paketu je pisalo "gift" ali to ne sprijecaje carinike da otvore i procjene vrijednost
Ja dosta narucujem sa interneta i obicno mi dodje da platim carinu (3,5 kM jer su oni otorili i zatvorili) za malo vece predmete, obicno na malo deblju odjecu. :D Za ostalo ne.
Moj brat je nedavno narucio neku kopiju Iphone-a i nije nista platio.
Zviz

#2204 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Zviz »

Mehemed wrote:
Onda ovi nisu znali koliko je vrijedno odjelo ili sta ja znam, samo znam da nisu platili carinu.
motorola01

#2205 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

kenzo wrote:
Zviz wrote:Ako nekoga original parfemi zanimaju nek mi javi - mogao bi poslati kao poklon ako sta pomaze da se izbjegne carina, inace parefmi su original ali zato imaju svoju cijenu.
stigao meni sa strawberry bez fakture..i odma procjenu uradili, pri cemu je obracunato 40km dadzbina

zato faktura uvijek mora stajati uz paket.. :D ak je do 100km mislim da ne ma dadzbina
Sve parfeme oporezuju tako da nema nikakve granice za carinjenje.

@zviz, tako da ako bi ti to poslao kao gift opet ide na carinjenje.
djigibau

#2206 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by djigibau »

Pozdravcic,
Kako i gdje (ebay ili PayPal) se otvara case?
Molim objašnjenje ako nije problem. Hvala
Zviz

#2207 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Zviz »

Od par ljudi sam cuo da nema poreza / carine na pakete sa dojecom, jel me lazu ili sta vec, ovdje se covjek hvali kako salje paket na paket odjece i da primaoac neplati ni jednog pfennig-a.

Ako je istina onda mi kako obrazloziti da npr. parfem vrijednosti npr. 100KM ce da oporeze a paket odjece mozda vrijedan 400KM ne :?
motorola01

#2208 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

Zviz wrote:Od par ljudi sam cuo da nema poreza / carine na pakete sa dojecom, jel me lazu ili sta vec, ovdje se covjek hvali kako salje paket na paket odjece i da primaoac neplati ni jednog pfennig-a.

Ako je istina onda mi kako obrazloziti da npr. parfem vrijednosti npr. 100KM ce da oporeze a paket odjece mozda vrijedan 400KM ne :?
Mozda nekog puste (odjeca), ali parfemi, alkohol itd idu na carinjenje (visokotarifna roba).
seoBIH

#2209 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

Carini se i odjeca :) Ako se ne carini (radi proizvodjne u EU) onda se placa opet PDV, tako da te je neko slagao. To sto mu dodje npr jedna majica koju oni ne otvaraju jer im se ucini da je jeftina stvar unutra je do njih. Neka posalje 10 majica pa ces vidjeti hocel' cariniti, sta vise postoji sanasa da mu ne dopuste uvoz jer 10 majica moze biti smatrano kao komercijalni uvoz.
wonderboy

#2210 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by wonderboy »

Pozz, da li je neko narucivao sa bb.com bilo kakav suplement koja je procedura sa carinom.
Prije mjesec dana narucio Muscletech Hydroxycut Hardcore Elite (8-20) dana dostave, kontaktirao Bb kazu da je na carini kod nas pa me interesuje koliko obicno zadrze takve prozivode koliko dugo se ceka "zeleno svijetlo"
MrM

#2211 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by MrM »

Mozda je ranije bilo priche oko ovoga ali moram pitati......(puno je stranica da krenem redom citati)

narucio sam tablet iz CHN ,vrijednost USS69. Kada je dosao na priznanici od UIO pise da je procijenjena vrijednost USS90, te su me omrcili za carinu 55KM :twisted: (pored carine i PDV naplaceno je i gomila nekih dadzbina. Cak mi je naplaceno pored ovoga one famozne 3,5 KM. Kada sam pitao zasto jos 3,5KM, kaze to ti je vrijednost carine!!??).

Moze li se uz istampanu potvrdu sa paypala o dokazu placanja otici u carinsku upravu i traziti da mi prizna USS69 koliko je placeno kao osnovica za carinjenje (je li neko pravio nekad kakve reklamacije?)ili je ta njihova odokativna metoda definitivna. Ne vjerujem da imaju carinsku listu za bas svaki proizvod, a ovaj tablet na kineskim stranicama, iako se cijene malo razlikuju, ni na jednoj toliko ne kosta.
Otkud mu bas ta cifra? :-)
seoBIH

#2212 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

Jesi li preuzeo tablet? Ako jesi nema zalbe.carinski postupak mozes ponoviti kada ti postar donese tablet pa odes u postu i tražiš novo carinjenje. Jbi ih takvi su rade sta.hoće.

Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
MrM

#2213 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by MrM »

Da, preuzeo sam tablet jer je za sestricha narucen, dijete cekalo 25 dana, svaki dan gleda na prozor kad ce postar doci, nisam mogao reci da jos nema tableta, iako sam razmisljao da odbijem prijem jer je postar trazio potpis i zbog nekog razloga je insistirao da upisem maticni broj u tamo neku rubriku.

Znaci sljedeci put traziti eventualno ponovno carinjenje i to je to. (I ja polako upoznajem, kako neko rece u jednom postu ranije "chari nase Carine")
Inace nekoliko puta sam narucivao iz bratske nam Chine, bilo je par stvari oko 100Km i vecinom naplati 3,5KM, pa me je ovo bas "prodrmalo".
Melo15

#2214 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Melo15 »

Evo da i ovde pitam, na temi o pik-u sam dobio jedan odgovor, al da ne spamujem tamo temu...
trebao bi naruciti neki dres iz kine, pa koja je cijena koja moze preci carinu bez placanja(na temi o piku mi rekose 50km, al to mi nekako malo izgleda :S ) a koliko se placa carina ako je vrijednost preko te dozvoljene(50km), mene bi premam ojim proracunima trebalo izaci 20E ovo sto narucujem, ali kako oni na carini gledaju tu vrijednost, da ne upisu reda radi preko dozvoljene pa i to naplate...
seoBIH

#2215 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

Rekao sam ti da je 50KM i zaista je 50KM. Kada ode na carinu tebi ce doci kuci pismo da dostavis carinsku dokumentaicju i prema tome ce cariniti. Ukoliko ne budes zadovoljan s carinskim rezultatom ne preuzimas artikal, vec kazes postaru da ces traziti novo carinjenje i trazis. To se radi npr ako platis dres s postarinom do 50KM. Nemoj da zaboravis da se i postarina carini, tako ako platis npr dres 20€ a postarinu 10€ onda ce ti ukupna vrijednost biti 30€ i to ce se cariniti.

PS: banana smo drzava, u normalnim zemljama prag za carinjenje je 100€
Melo15

#2216 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Melo15 »

123456789 wrote:Rekao sam ti da je 50KM i zaista je 50KM. Kada ode na carinu tebi ce doci kuci pismo da dostavis carinsku dokumentaicju i prema tome ce cariniti. Ukoliko ne budes zadovoljan s carinskim rezultatom ne preuzimas artikal, vec kazes postaru da ces traziti novo carinjenje i trazis. To se radi npr ako platis dres s postarinom do 50KM. Nemoj da zaboravis da se i postarina carini, tako ako platis npr dres 20€ a postarinu 10€ onda ce ti ukupna vrijednost biti 30€ i to ce se cariniti.

PS: banana smo drzava, u normalnim zemljama prag za carinjenje je 100€
Pa prijatelj mi iz SRB rece da je kod njih 50E, pa sam mislio da je i kod nas isto :-) :-)
A ovo sto bi narucio bi trebao dobiti besplatnu postarinu, kako to zavode na nasim carinama??
Sta ide u tu dokumentaciju? :S Kako se to dostavlja, prvi mi je put da bi to narucivao...
da ne procjene to na 100$ koliko iznosi vrijednost artikla iz amerike... :-)
Lilyen

#2217 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Lilyen »

Sa kojih stranica naručujete odjeće (ako je naručujete)? Konkretno me zanimaju haljine.

Hvala 8)
rudy81

#2218 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by rudy81 »

Lilyen wrote:Sa kojih stranica naručujete odjeće (ako je naručujete)? Konkretno me zanimaju haljine.

Hvala 8)
http://www.asos.com/Women/?r=2
miss v

#2219 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by miss v »

..
Last edited by miss v on 26/12/2013 20:56, edited 1 time in total.
Modest Musorgski

#2220 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Modest Musorgski »

moze li preporuka za stranicu sa duxevima, trenerkama, nesto jednostavno da nije sareno :D
LekiCA_

#2221 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by LekiCA_ »

sheinside.com
Jel' neko narucivao?!Cini mi se jako primamljivo,a imaju i PayPal :)
rinna0304

#2222 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by rinna0304 »

Da li je neko narucivao suplemente sa stranice bodybuilding.com ? da li ima nekih problema oko narudzbe na granici i za koliko dodje narudzba ?
hvala :)
mirche_

#2223 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mirche_ »

S obzirom da mi je online kupovina relativno nova stvar, moze li mi ko ukratko objasniti dal' svaki predmet kupovine podlijeze iznosu od 3,5 KM ili koliko vec, bez obzira jel vrijednost ispod/iznad 50 KM ?

I da li pakete donosi postar ( placa li se njemu bilo kakav iznos ), ili se direktno ide na carinu ili postu, hoce li me neko obavjestiti u vezi toga ? :-D

P.S. Znam da su glupa pitanja, al' eto bolje da se rijese nedoumice :)
rinna0304

#2224 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by rinna0304 »

mirche_ wrote:S obzirom da mi je online kupovina relativno nova stvar, moze li mi ko ukratko objasniti dal' svaki predmet kupovine podlijeze iznosu od 3,5 KM ili koliko vec, bez obzira jel vrijednost ispod/iznad 50 KM ?

I da li pakete donosi postar ( placa li se njemu bilo kakav iznos ), ili se direktno ide na carinu ili postu, hoce li me neko obavjestiti u vezi toga ? :-D

P.S. Znam da su glupa pitanja, al' eto bolje da se rijese nedoumice :)
Ja sam placala to 3.5. samo ako predmet dodje u kutiji, al vecinom sve dolazi u kesicama i to ne platis nista.... mmeni je postar uvijekcna adresu donosio sve al mislim ako je veci paket ti odes u postu i podignes i postaru placas samo ako je narudzba carinjena
Mehemed
Vozim: automobil

#2225 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mehemed »

rinna0304 wrote: Ja sam placala to 3.5. samo ako predmet dodje u kutiji, al vecinom sve dolazi u kesicama i to ne platis nista.... mmeni je postar uvijekcna adresu donosio sve al mislim ako je veci paket ti odes u postu i podignes i postaru placas samo ako je narudzba carinjena
Kao sto je i rinna0304 napisala, ako ti je veci paket onda se salje na carinu na procjenu i otvaranje, a ako je koverta vrlo je vjerovatno da se nece ni slati na carinu, vec odmah sa aedroma prema tebi, naplate 3.50KM otvaranje, 2.50KM ide carini i 1KM posti
Post Reply