Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
duboka_misao
#2201 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
jutros je calak u havazu dokazao nesto revolucionarno, da ce etazni vlasnici sami moci birati predstavnika te da ce onim koji ga ne izaberu biti dodjeljen prinudni, e sad ima jedna recenica za koju ne znam morebit fkt da ce naknada PEV-ovima iznositi 12,5 % uplata jer ne znam koliko iznosi sad ?
-
missko
#2202 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zna li iko ko je zaduzen za brigu o vanjskom izgledu zgrada u Sarajevu? Jel ima drzava nesto s tim ili iskljucivo upravitelji? Mislim opcenito da su zgrade u extra losem stanju ali i ruglo kada se pogleda sa vana, kod svakoga razlicita stolarija pa klime i satelitske vriste s prozora a o vesu koji visi i susi se je suvisno. Prvi primjer koji mi onako bode oci je stometarka na C.Vili, ta zgrada je onako na oku kad god se prodje pored ne moze da se ne primjeti a izgleda kao da je iz nekog proslog vijeka , ma u stvari ne lici ni na sta.
-
Bellica
#2203 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja mislim da je na ovaj post trebao ici jedanduboka_misao wrote:jutros je calak u havazu dokazao nesto revolucionarno, da ce etazni vlasnici sami moci birati predstavnika te da ce onim koji ga ne izaberu biti dodjeljen prinudni, e sad ima jedna recenica za koju ne znam morebit fkt da ce naknada PEV-ovima iznositi 12,5 % uplata jer ne znam koliko iznosi sad ?
Jer, ovo nije nista revolucionarno, od 2003. etazni vlasnici biraju svog PEV, jedina novina je da sada mogu dobiti prinudnog ako ga ne izaberu. Naknada je 12,5% s PDV-om od ukupnih mjesecnih uplata i tako je odavno, samo ovo s PDV-om je uvedeno u januaru ove godine po novom Zakonu.
-
Bellica
#2204 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Vanjski i unutrasnji izgled zgrade je ogledalo njenih vlasnika. Oni su odgovorni za sve sto se desava na i u zgradi. Drzava nema nista s tim, jedino, ako neko ustakli npr. balkon, a ostali nisu, ako ima bijele prozore, a ostali crne, ako okaci klimu ili antenu na fasadu, onda ih PEV moze prijaviti nadleznoj opstinskoj inspekciji. Ja to kod sebe redovno radim. Hajde, prozori, ako su bijeli, jer manje-vise, svi ljudi vremenom zamijene stolariju u postave ovu u bijeloj boji, ali balkoni, ograde, okreci balkon u zelenu jer mu se svidja, a zgrada je inace ljubicasta i svi ostali balkoni su bijeli. Imas u Sarajevu situaciju gdje je stanar jedne zgrade oko svog stana izvana polijepio termo izolaciju, pa ti zamisli kako to ruzno izgleda.missko wrote:Zna li iko ko je zaduzen za brigu o vanjskom izgledu zgrada u Sarajevu? Jel ima drzava nesto s tim ili iskljucivo upravitelji? Mislim opcenito da su zgrade u extra losem stanju ali i ruglo kada se pogleda sa vana, kod svakoga razlicita stolarija pa klime i satelitske vriste s prozora a o vesu koji visi i susi se je suvisno. Prvi primjer koji mi onako bode oci je stometarka na C.Vili, ta zgrada je onako na oku kad god se prodje pored ne moze da se ne primjeti a izgleda kao da je iz nekog proslog vijeka , ma u stvari ne lici ni na sta.
-
duboka_misao
#2205 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica wrote:Ja mislim da je na ovaj post trebao ici jedanduboka_misao wrote:jutros je calak u havazu dokazao nesto revolucionarno, da ce etazni vlasnici sami moci birati predstavnika te da ce onim koji ga ne izaberu biti dodjeljen prinudni, e sad ima jedna recenica za koju ne znam morebit fkt da ce naknada PEV-ovima iznositi 12,5 % uplata jer ne znam koliko iznosi sad ?![]()
Jer, ovo nije nista revolucionarno, od 2003. etazni vlasnici biraju svog PEV, jedina novina je da sada mogu dobiti prinudnog ako ga ne izaberu. Naknada je 12,5% s PDV-om od ukupnih mjesecnih uplata i tako je odavno, samo ovo s PDV-om je uvedeno u januaru ove godine po novom Zakonu.
izmisljaju toplu vodu draga moja,nego imal sta tamo na Grbavici novo vezano za one garaze i gradnju hotela?
-
missko
#2206 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Znaci vjecno cemo gledati onako ruzne zgrade? Moralo bi se to nekako zakonski uraditi da vanjski izgled zgrade mora da odgovara okruzenju i da se sanira i uljepsava pa recimo svakih 10 godina i drzava ili jos blize, grad mora da se pobrine o tome jer mu je to direktni interes. Kad mene ta stometarka zgrozi koji sam na nju navikao , pa mozes mislit kako zgorzi nekog turistu.Bellica wrote:Vanjski i unutrasnji izgled zgrade je ogledalo njenih vlasnika. Oni su odgovorni za sve sto se desava na i u zgradi. Drzava nema nista s tim, jedino, ako neko ustakli npr. balkon, a ostali nisu, ako ima bijele prozore, a ostali crne, ako okaci klimu ili antenu na fasadu, onda ih PEV moze prijaviti nadleznoj opstinskoj inspekciji. Ja to kod sebe redovno radim. Hajde, prozori, ako su bijeli, jer manje-vise, svi ljudi vremenom zamijene stolariju u postave ovu u bijeloj boji, ali balkoni, ograde, okreci balkon u zelenu jer mu se svidja, a zgrada je inace ljubicasta i svi ostali balkoni su bijeli. Imas u Sarajevu situaciju gdje je stanar jedne zgrade oko svog stana izvana polijepio termo izolaciju, pa ti zamisli kako to ruzno izgleda.missko wrote:Zna li iko ko je zaduzen za brigu o vanjskom izgledu zgrada u Sarajevu? Jel ima drzava nesto s tim ili iskljucivo upravitelji? Mislim opcenito da su zgrade u extra losem stanju ali i ruglo kada se pogleda sa vana, kod svakoga razlicita stolarija pa klime i satelitske vriste s prozora a o vesu koji visi i susi se je suvisno. Prvi primjer koji mi onako bode oci je stometarka na C.Vili, ta zgrada je onako na oku kad god se prodje pored ne moze da se ne primjeti a izgleda kao da je iz nekog proslog vijeka , ma u stvari ne lici ni na sta.
-
Bellica
#2207 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nista prije novembra kad dovuku bagere i pocnu raditi, tada cemo znati da je prijedlog regulacionog plana usvojen.duboka_misao wrote:Bellica wrote:Ja mislim da je na ovaj post trebao ici jedanduboka_misao wrote:jutros je calak u havazu dokazao nesto revolucionarno, da ce etazni vlasnici sami moci birati predstavnika te da ce onim koji ga ne izaberu biti dodjeljen prinudni, e sad ima jedna recenica za koju ne znam morebit fkt da ce naknada PEV-ovima iznositi 12,5 % uplata jer ne znam koliko iznosi sad ?![]()
izmisljaju toplu vodu draga moja,nego imal sta tamo na Grbavici novo vezano za one garaze i gradnju hotela?
-
Bellica
#2208 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne mora znaciti da ce biti vjecno, mozda samo jos nekoliko godina dok ljudi ne osvijeste da je zgrada njihovo vlasnistvo i da komsija ne moze nista kaciti na tu zajednicku imovinu i da niko od opstine do drzave nece mrdnuti prstom da nesto sanira na toj istoj zgradi. Ko zna, mozda vec pocnu stediti kao sto je kod mene slucaj, ko zna, za 20 godina ce trebati nova fasada jer je zgrada relativno nova.missko wrote:Znaci vjecno cemo gledati onako ruzne zgrade? Moralo bi se to nekako zakonski uraditi da vanjski izgled zgrade mora da odgovara okruzenju i da se sanira i uljepsava pa recimo svakih 10 godina i drzava ili jos blize, grad mora da se pobrine o tome jer mu je to direktni interes. Kad mene ta stometarka zgrozi koji sam na nju navikao , pa mozes mislit kako zgorzi nekog turistu.Bellica wrote:Vanjski i unutrasnji izgled zgrade je ogledalo njenih vlasnika. Oni su odgovorni za sve sto se desava na i u zgradi. Drzava nema nista s tim, jedino, ako neko ustakli npr. balkon, a ostali nisu, ako ima bijele prozore, a ostali crne, ako okaci klimu ili antenu na fasadu, onda ih PEV moze prijaviti nadleznoj opstinskoj inspekciji. Ja to kod sebe redovno radim. Hajde, prozori, ako su bijeli, jer manje-vise, svi ljudi vremenom zamijene stolariju u postave ovu u bijeloj boji, ali balkoni, ograde, okreci balkon u zelenu jer mu se svidja, a zgrada je inace ljubicasta i svi ostali balkoni su bijeli. Imas u Sarajevu situaciju gdje je stanar jedne zgrade oko svog stana izvana polijepio termo izolaciju, pa ti zamisli kako to ruzno izgleda.missko wrote:Zna li iko ko je zaduzen za brigu o vanjskom izgledu zgrada u Sarajevu? Jel ima drzava nesto s tim ili iskljucivo upravitelji? Mislim opcenito da su zgrade u extra losem stanju ali i ruglo kada se pogleda sa vana, kod svakoga razlicita stolarija pa klime i satelitske vriste s prozora a o vesu koji visi i susi se je suvisno. Prvi primjer koji mi onako bode oci je stometarka na C.Vili, ta zgrada je onako na oku kad god se prodje pored ne moze da se ne primjeti a izgleda kao da je iz nekog proslog vijeka , ma u stvari ne lici ni na sta.
-
moke_31
#2209 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nedavno sam kupio stan na Dobrinji i obratio se upravitelju radi balkonskog stakla koje je vjerovanto još u ratu razbijeno. Radi se o staklu koje s lijeve strane zatvara balkon, naprijed je betonska pregrada, a s desne željezna ograda.
Upravitelj kaže obrati se predstavniku ulaza pa vidi s njim. Ja pitao predstavnika ulaza a on kaže ma nemamo para za to, pola stanara u ulazu ne plaća i potražuje se cifra od preko 4000 KM, te kako to nikom nisu radili, niti nešto slično, bla,bla...!!
Još kaže da upravitelj skida pare sa računa ulaza kad sudski tuži ove koji ne plaćaju, svaki izlazak na sud 50 KM, ali da ni tada nema nikakvog efekta.
Ja zaista ne vidim svrhu da i ostatak stanara u ulazu plaća jer je zgrada sa 4 sprata, nema lifta, i ispade da se plaća samo zbog čistačice koja možda jednom sedmično dođe i ko fol obriše stepenište u ulazu. Kad su u pitanju grijne instalacije u stanovima također ne rade ništa osim kad procuri radijator pa ga zakrpe dok ga vlasnik ne promijeni.
Znam da zakonski mora postojati upravitelj ali u ovakvim situacijama kad pola stanare ne plaća osjećam se ko levat i pitam se što ja plaćam!!!??? Mogu i sam uzeti džoger i očistiti ispred svog stana jednom sedmično
Imali još neko sličnih iskustava i kako se postaviti u ovakvom slučaju?
Upravitelj kaže obrati se predstavniku ulaza pa vidi s njim. Ja pitao predstavnika ulaza a on kaže ma nemamo para za to, pola stanara u ulazu ne plaća i potražuje se cifra od preko 4000 KM, te kako to nikom nisu radili, niti nešto slično, bla,bla...!!
Još kaže da upravitelj skida pare sa računa ulaza kad sudski tuži ove koji ne plaćaju, svaki izlazak na sud 50 KM, ali da ni tada nema nikakvog efekta.
Ja zaista ne vidim svrhu da i ostatak stanara u ulazu plaća jer je zgrada sa 4 sprata, nema lifta, i ispade da se plaća samo zbog čistačice koja možda jednom sedmično dođe i ko fol obriše stepenište u ulazu. Kad su u pitanju grijne instalacije u stanovima također ne rade ništa osim kad procuri radijator pa ga zakrpe dok ga vlasnik ne promijeni.
Znam da zakonski mora postojati upravitelj ali u ovakvim situacijama kad pola stanare ne plaća osjećam se ko levat i pitam se što ja plaćam!!!??? Mogu i sam uzeti džoger i očistiti ispred svog stana jednom sedmično
-
Bellica
#2210 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Takvih slucajeva je otprilike oko 100.000 u KS prema tome, ne sekiraj se, nisi sam. Eto, bar mala utjehamoke_31 wrote:Nedavno sam kupio stan na Dobrinji i obratio se upravitelju radi balkonskog stakla koje je vjerovanto još u ratu razbijeno. Radi se o staklu koje s lijeve strane zatvara balkon, naprijed je betonska pregrada, a s desne željezna ograda.
Još kaže da upravitelj skida pare sa računa ulaza kad sudski tuži ove koji ne plaćaju, svaki izlazak na sud 50 KM, ali da ni tada nema nikakvog efekta.![]()
![]()
Znam da zakonski mora postojati upravitelj ali u ovakvim situacijama kad pola stanare ne plaća osjećam se ko levat i pitam se što ja plaćam!!!??? Mogu i sam uzeti džoger i očistiti ispred svog stana jednom sedmično![]()
![]()
![]()
- novi.dan.nova.nafaka
#2211 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Koja utjeha...Bellica wrote:Takvih slucajeva je otprilike oko 100.000 u KS prema tome, ne sekiraj se, nisi sam. Eto, bar mala utjeha
-
missko
#2212 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Moze li se ukinuti taj trosak na cistacicu, pa da se stanari iz ulaza dogovore ko ce koji dan cistiti stubiste tako ako se stubiste cisti svako drugi dan u ulazu gdje je 15 stanova dodje te mjesecno jednom da pomofas stubiste?! Ta lova za cistacicu bi se mogla extra negdje drugo utrositi
- novi.dan.nova.nafaka
#2213 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
U principu, vi možete dogovarati poslove sa kim hoćete, pa tako i čišćenje.missko wrote:Moze li se ukinuti taj trosak na cistacicu, pa da se stanari iz ulaza dogovore ko ce koji dan cistiti stubiste tako ako se stubiste cisti svako drugi dan u ulazu gdje je 15 stanova dodje te mjesecno jednom da pomofas stubiste?! Ta lova za cistacicu bi se mogla extra negdje drugo utrositi
Upravitelj je tu da vam stoji na usluzi, ali mislim da vi možete i mimo upravitelja naći nekoga da vam čisti. Mi smo neke stvari uradili bez upravitelja, odneseš račun i refundiraš...
-
Bellica
#2214 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
To se definise ugovorom koji potpisuje vas PEV s upraviteljima, oni su duzni raditi sve sto pise u ugovoru i nisu duzni raditi ono sto ne pise, pa ako vas PEV kaze da vam cistacica ne treba, onda to se ne napise pa se dogovorite da cistite sami.missko wrote:Moze li se ukinuti taj trosak na cistacicu, pa da se stanari iz ulaza dogovore ko ce koji dan cistiti stubiste tako ako se stubiste cisti svako drugi dan u ulazu gdje je 15 stanova dodje te mjesecno jednom da pomofas stubiste?! Ta lova za cistacicu bi se mogla extra negdje drugo utrositi
-
levjd
#2215 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Da li se isplati plaćati osiguranje za zgradu? Naime, ja sam PEV u jednoj zgradi. Tek sam preuzeo dužnost i vidim da oko 36 km ide na osiguranje od požara i oko 8 km na osiguranje od odgovornosti. Tek ću proučiti uslove, dobio sam primjerak ugovora. Cilj mi je povećati prihode da bih mogao nešto uraditi korisno u zgradi.
-
Bellica
#2216 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Za cetiri godine koliko sam PEV nikada mimo upravitelja nisam nista uradila u ulazu, zapravo lazem, jesam prosle godine kupila neko staklo (kopilit) i to preko kolege jer se tesko nalazi u Sarajevu, platila svojim parama pa su mi refundirane, upravitelji su ga ugradili. Ovaj nacin mi najvise odgovara, u svakom momentu mogu reci to ne valja radi ponovo, dok s drugim firmama to ne ide bas tako lako, jer, upravitelji ipak zavise od nas i nasih uplata, a druge firme imaju ionako posla preko glave pa ga bas briga hoce li raditi na mom ili na tvom ulazu, ako mu ja otkazem, radit ce kod tebe ili kod nekog drugog.novi.dan.nova.nafaka wrote:U principu, vi možete dogovarati poslove sa kim hoćete, pa tako i čišćenje.missko wrote:Moze li se ukinuti taj trosak na cistacicu, pa da se stanari iz ulaza dogovore ko ce koji dan cistiti stubiste tako ako se stubiste cisti svako drugi dan u ulazu gdje je 15 stanova dodje te mjesecno jednom da pomofas stubiste?! Ta lova za cistacicu bi se mogla extra negdje drugo utrositi
Upravitelj je tu da vam stoji na usluzi, ali mislim da vi možete i mimo upravitelja naći nekoga da vam čisti. Mi smo neke stvari uradili bez upravitelja, odneseš račun i refundiraš...
-
Bellica
#2217 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Isplati! Jer osiguranje pokriva do 20.000KM stete, pa kad nesto sa zgrade padne nekome na glavu i povrijedi ga vi nemate odgovornosti, nego troskove snosi osiguranje. Za slucaj da je iznos preko 20.000 KM npr. 30.000 KM lakse je stanarima skupiti ovih 10.000 nego odjednom 30.000. Isto je i za poplave ili pozar u zgradi, doduse, kod nas je po ugovoru do 20.000KM odnosno Sarajevo osiguranje daje ovoliko, ali uvijek se moze ugovoriti neko dopunsko osiguranje, ali mozes i otkazati osiguranje potpuno, ali ja ti to kao iskusna PEV nikako ne preporucujem.levjd wrote:Da li se isplati plaćati osiguranje za zgradu? Naime, ja sam PEV u jednoj zgradi. Tek sam preuzeo dužnost i vidim da oko 36 km ide na osiguranje od požara i oko 8 km na osiguranje od odgovornosti. Tek ću proučiti uslove, dobio sam primjerak ugovora. Cilj mi je povećati prihode da bih mogao nešto uraditi korisno u zgradi.
-
Bellica
#2218 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Kako nije, ja kad odem kod doktora i vidim da svi kasne na posao jer cekaju red, odmah mi bude lakse, znam da nece samo meni odbiti od dnevnice nego svima koji cekaju, a izasli su s poslanovi.dan.nova.nafaka wrote:Koja utjeha...Bellica wrote:Takvih slucajeva je otprilike oko 100.000 u KS prema tome, ne sekiraj se, nisi sam. Eto, bar mala utjeha![]()
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2219 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Čestitam na referentluku! Promijeni nick u @Sadžida, to je uobičajeno ime za ''tete-referente''.Bellica wrote: Takvih slucajeva je otprilike oko 100.000 u KS prema tome, ne sekiraj se, nisi sam. Eto, bar mala utjehaA sada ozbiljno, od kad sam referent u ovoj oblasti, naisla sam na veliki broj istih situacija. Ovdje pomaze PEV s dobrim zivcima i znanjem koji se ubjedjuje sa stanarima da pocnu placati, ponudi im nesto da odrade upravitelji na otplatu pa vide da se nesto desava i pocnu placati. Ili, jednostavno puste da ulaz propada, pa kad prodaju stan ne moze kvadrat biti iznad 700KM da je tek renoviran, jer je ulaz budi Bog s nama. Vecina ulaza, ma ne vecina, svi u KS imaju parazite koji ne placaju, ali platit ce, evo po novom Zakonu, ne mozes prodati stan dok ne izmiris dug prema upraviteljima, sto je dobro, kad tad ce htjeti da zamijeni ili proda stan, na kraju, neko od nasljednika kad ga bude prevodio na sebe za 50 godina, nece moci dok ne izmiri dug. Zato, nisi levat sto placas, zasto bi bio, uredno izmirujes svoje mjesecne obaveze i ne gomilas dug, neka ti djeca sutra porastu i hoces da selis s Dobrinje u Stari Grad ili Novo Sarajevo, mozes bez problema, ali kad imas dug od 5000 KM prema upravitelju, to ide malo teze. Imam i ja ulaz s 4 sprata pls nadogrdnja, po 13KM je mjesecno zaduzenje, ali kad se rade neki veci poslovi, krecenje ili stolarija, idemo na varijentu dodatnog prihoda, cisti se dva puta sedmicno i ulaz je osiguran, to su jedini fiksni troskovi ovog ulaza i naknada upravitelju 12%. Eto, nadam se da sam ti malo razjasnila situaciju. Vjerujem da ce i vas ulaz biti u malo boljem stanju u skorijoj buducnosti.
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/07/2012 08:15, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2220 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Jučer, nakon što sam se ''zadesio'' među Finom Gradskom Rajom (FGR) na uplatnom mjestu KJKP RAD gdje se uplaćuje naknada za odvoz smeća, otišao sam u šalter-salu i predao svoje pisano obraćanje gospođi novom ministru. Očekujem odgovor za petnaest dana. Akobogda-inšalah!sarajevo63 wrote:Ne(t)ko se obraćao novopostavljenom ministru? Odziv?
- PipiDugaDevetka
#2221 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ovi što su potpisali sa agentom osiguranje u mojoj zgradi, PEV, FG, i referent u FG koji/a je agent osiguranja (znači, radi te poslove kao dopunske) potpisali su, pa u slučaju da je šteta 50 000 KM i veća (recimo, izgori krov), moraju EV prvo skupiti određenu sumu novca da bi se nešto naplatilo od Osiguranja.levjd wrote:Da li se isplati plaćati osiguranje za zgradu? Naime, ja sam PEV u jednoj zgradi. Tek sam preuzeo dužnost i vidim da oko 36 km ide na osiguranje od požara i oko 8 km na osiguranje od odgovornosti. Tek ću proučiti uslove, dobio sam primjerak ugovora. Cilj mi je povećati prihode da bih mogao nešto uraditi korisno u zgradi.
Prvi ja neću uplaćivati u slučaju nesreće jer prethodni ministar nije oduzeo certifikat Upravitelja FG ni kada se desio treći požar od 4 incidenta požarne vrste. Ionako stanujem na 1. katu. Ko ga hebe, nadogradjeni komšija mi sa puškom dolazio na vrata jer sam mu psovao najbližeg ženskog pretka kada se desilo to zapaljenje dimnjaka, a on sa coca-cola flašicom došao da gasi užarenu peć kod komšinice. Mjesec dana ranije sam svima najavio mogućnost zapaljenja jer sam uočio garež na ''horozu'' dimnjaka.
Komšinica telefonom zvala FAMOS-GRADNJU-NIŠTA.
Valjda je razgovarala i sa PEV-om - NIŠTA.
Od uzbudjenja joj je već ionako loše srce, otkazalo čim je došla jesen sa prvim virusima.
Ovako će nas sve pobiti ministar bivši koji nije nadgledao rad proklete firme FAMOS-GRADNJA!
- novi.dan.nova.nafaka
#2222 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pipi, arapi za tvoju situaciju imaju običaj reći - "bukren inshaAllah", što bi otprilike značilo, sutra akoBogda: u stvarnosti, da prevedeš na engleski najbolji termin za to je: tomorrow never dies... (iliti, malo sutra)PipiDugaDevetka wrote:Jučer, nakon što sam se ''zadesio'' među Finom Gradskom Rajom (FGR) na uplatnom mjestu KJKP RAD gdje se uplaćuje naknada za odvoz smeća, otišao sam u šalter-salu i predao svoje pisano obraćanje gospođi novom ministru. Očekujem odgovor za petnaest dana. Akobogda-inšalah!sarajevo63 wrote:Ne(t)ko se obraćao novopostavljenom ministru? Odziv?
-
levjd
#2223 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Prokapavalo u kupatilu komšiji od drugog komšije iznad. Pozvao Sarajevostan na intervenciju i konstatovali da je odvod vode loš i to popravili. Danas da provjerim koliko je to sve koštalo i vidim račun po stavkama a ukupno blizu 300km. Nisam mogao vjerovati kako su tako skupo naplatili. Samo stavka keramičara koji je zalijepio jednu ili dvije pločice (koje je dobio od komšije ,imao ih u rezervi), naplatio je 86,13 km. E stvarno pomislih šta bi bilo da su nešto pravo komplikovano radili, koliko bi tada naplatili? Izgleda da upraviteljska firma baš lijepo zarađuje na svom poslu.
Inače, planirao sam da kao PEV uštedim nešto novca da sredim podrum i smetljarnik i još kojekakve sitnice, ali biće teško pored ovako skupih usluga.
Inače, planirao sam da kao PEV uštedim nešto novca da sredim podrum i smetljarnik i još kojekakve sitnice, ali biće teško pored ovako skupih usluga.
- Garden of illusion
#2224 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nazoveš privatno majstora pa pitaš koji bi iznos radova bio na zamjeni odvoda, ako misliš da će njegova cijena biti manja varaš se, a još bi radio na crno. Ti kao predstavnik sebi nemoj dozvoliti neodređene termine tipa jednu ili dvije pločice, ili je jedna ili su dvije, vodi računa o tome (ovo je usputna opaska, želim reči da uvijek moraš tačno i konkretno znati šta se radilo na tvom ulazu). Problem je što ljudi u globalu misle da su građevinski radovi jeftini, nisu, skupi su ko sam đavo. Kao predstavnik svog ulaza koji ima namjeru da se posveti sređivanju svog ulaza (što je za svaku pohvalu) skontaćeš da će ti trebati popriličan broj redovnih uplata na računu da bi bio u stanju nešto konkretno odraditi. U svakom slučaju, sretno 
- PipiDugaDevetka
#2225 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Gledam uvijek da kada nekoga upoznajem da mu/joj pristupam uz najbolje namjere i mišljenje o njemu/njoj, a kakav je ko vrlo brzo ću spoznati. Dajmo ministrici malo vremena da se upozna sa problematikom i svojim pomoćnicima, te referentima kao što je draga, predraga @Bellica.novi.dan.nova.nafaka wrote: Pipi, arapi za tvoju situaciju imaju običaj reći - "bukren inshaAllah", što bi otprilike značilo, sutra akoBogda: u stvarnosti, da prevedeš na engleski najbolji termin za to je: tomorrow never dies... (iliti, malo sutra)![]()
![]()
![]()
Sretan sam zbog nje,...uskoro bi se moglo desiti i vjenčanje.