VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
DaffyDuck

#2201 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

Alhemicarkaa wrote:
DaffyDuck wrote: Sta ima sudija, nisam te prepoznala :roll:
Licno poznanstvo. Ne pada mi na pamet da tebi ovdje iznosim necija imena i podatke.
I ne napadaj me kao da sam negdje napisala da sam protiv vakcina i da ih ne treba davati.
Rekla sam ne vakcini pod svaku cijenu- jer svako dijete je drugacije, svaki organizam je drugaciji i svaki TRENUTAK je drugaciji. Pristup uz vrisku "moras", "sta ti znas" i uz vakcinisanje kao na traci nije ok. Zato neka djeca imaju posljedice iako ih ne bi trebali imati da je vakcinacija pomjerena, mozda samo mjesec kasnije. A za to ti treba dobar pedijatar i sistematican pristup poslu. A ne pelcovanje kao kod stoke, zaredas sve redom.
Ti ako to ne razumijes, zao mi je.
Omg. Ja poznajem isto tako ljude iz Agencije. I uvoznike i predstavnike proizvodjaca. Lazes da idu vani da ih vakcinisu.
OMG, jel znas bas sve :shock: :-)

I sta rece, Torlak dobio zabranu? A koliko je njihovih vakcina ubrizgano u djecije organizme u BiH prije zabrane?
vrapcic

#2202 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by vrapcic »

Moje dijete je vakcinisano i bilo ja dosta straha i mozda pokoja dilema. Ali sagledavsi + i - nismo pogrijesili. Na nas se niko nije derao (osim kcerke pri primanju same vakcine, derala se kao pivara hahaha) nego su je pri svakoj vakcinaciji stvarno detaljno pregledali i dok je bila skroz mala davali nam da joj izmjerimo temperaturu. Ako je bila i nahladjena dr bi predlzio da se vratimo kada bude skroz zdrava. Obicno dom zdravlja kojem pripadamo, nikakva privatna ustanova. Kada je trebala dobiti neku od vakcina pitali nas jede li jaje, mi rekli jede oni pitali ima li alergija - nema? ok onda idemo na vakcinaciju.
Da je lako nije, znas da djetetu ubacujes virus koji ga potencijalno moze ubiti ili nanijeti drugu vrstu stete. Ali kao sto neko spomenu, sta je stvarna alternativa- cvikati i Boga moliti da se ospice recimo ne prosire.. Ovdje se ne pikaju ljudi cija su djeca imala tesku reakciju na vakcinaciju - zato i kazu da je ok kada je preko cini mi 80% stanovnistva vakcinisano- oni pruzaju zastitu ovima koji nisu vakcinisani iz bilo kojih (opravdanih razloga).
I stvarno nije provokacija ali ove koji sumnjaju u korupciju, los sistem, los kvalitet vakcina.. sta vi radite kada se razbolite, pijete li antibiotike, neke druge lijekove - stvarno kako se lijecite? I kako lijecite svoju nevakcinisanu djecu. Jer ako su vakcine ko zna kakve, onda i lijekovi moraju biti takvi? A ako ih piju kako onda objasnjavate zasto ih uzimaju - neposredna zivotna opasnost i nemogucnost izbora vs potencijalna opasnost - jer ce dijete mozda oboliti od morbila recimo? Kako pravite tu distinkciju i donosite odluke o lijecenju?
mirza_15

#2203 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by mirza_15 »

Šta je alternativa? To je pravo pitanje. Kada se sve uzme u obzir, na kraju se sve svede na za ili protiv. Posljedicu drugog odgovora imamo priliku da gledamo ovih dana.
vrapcic

#2204 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by vrapcic »

I ako moze jos jedno pitanje za obje grupe :) - ne mogoh pronaci informaciju o sastavu vakcina ali i kolicini sastojaka po jedinici. Znam da se spominje stetnost zive i da vakcine sadrze neke od drugih teskih metala. Ima li ih neko informaciju koliko je toga po vakcini? Ali da su neki podaci sa zvanicnih stranica/deklaracija proizvodjaca ili slicno.. Ili ako nisu, da se obavezno da izvor.
Zanima me da uporedim te informacije sa recimo konzervom tunjevine- ja cu se potruditi naci negdje podatke u kolicinama teskih metala u konzervi tunjevine.. mislim da bi moglo biti zanimljivo.
Da smo razvijenija zemlje pa pronaci informaciju koliko se teskih metala zimi udahne i koliko ih se ZADRZI (sto je jos vaznije) u organizmu, pa opet napraviti poredjenje sa vakcinom...
I ni slucajno nikome nikada nista ne sugerisem- dijete je previse dragocjeno da bi se ista ikome sugerisalo. Savjest mi ne bi dozvolila da nekoga nagovaram na vakcinu pa da se desi nesto lose za bebu/dijete ali isto tako ne bih mogla nekome reci da ga ne vakcinise pa da dijete oboli od polia recimo.. koji je iskorijenjen u svijetu i kod nas ali ga i dalje ima u Pakistanu i Indiji (unaprijed se izvinjavam ako je moja info netacna).. a trend vec imamo da nam kroz BiH prolazi jako puno migranata iz tih dijelova svijeta. Meni je to proslo kroz glavu recimo kada su migranti i izbjeglice poceli stizati u BiH.
vrapcic

#2205 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by vrapcic »

DaffyDuck wrote:
Alhemicarkaa wrote:
DaffyDuck wrote: Sta ima sudija, nisam te prepoznala :roll:
Licno poznanstvo. Ne pada mi na pamet da tebi ovdje iznosim necija imena i podatke.
I ne napadaj me kao da sam negdje napisala da sam protiv vakcina i da ih ne treba davati.
Rekla sam ne vakcini pod svaku cijenu- jer svako dijete je drugacije, svaki organizam je drugaciji i svaki TRENUTAK je drugaciji. Pristup uz vrisku "moras", "sta ti znas" i uz vakcinisanje kao na traci nije ok. Zato neka djeca imaju posljedice iako ih ne bi trebali imati da je vakcinacija pomjerena, mozda samo mjesec kasnije. A za to ti treba dobar pedijatar i sistematican pristup poslu. A ne pelcovanje kao kod stoke, zaredas sve redom.
Ti ako to ne razumijes, zao mi je.
Omg. Ja poznajem isto tako ljude iz Agencije. I uvoznike i predstavnike proizvodjaca. Lazes da idu vani da ih vakcinisu.
OMG, jel znas bas sve :shock: :-)

I sta rece, Torlak dobio zabranu? A koliko je njihovih vakcina ubrizgano u djecije organizme u BiH prije zabrane?
Da se ne lazemo imamo djecu koja se radjaju u BiH i djecu ciji roditelji zakazuju porode u Zagrebu dvije privatne klinike. Znaci ne vjeruju nasim doktorima. Tako ima i roditelja koji svoju djecu vakcinisu u Hrvatskoj - isto privatne klinike i kazu kako nasim ne vjeruju. Vrlo cesto ih vakcinisu i vakcinama kojih nema kod nas HPV, onda neke vakcine za upale pluca, neke vrste meningitisa. Drugi svoju djecu radjaju ovdje, ovdje ih i (ne)vakcinisu.. od covjeka do covjeka. Imam neke poznanike u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i UNICEF-u i znam da oni koje ja poznajem svoju djecu vakcinisu ovdje. Za druge ne znam :) . pa onda slijedeci tu logiku oni prvi to ne bi radili, em imaju novca da to rade negdje drugo, em pretpostavljam da znaju bolje od mene sta i gdje. Ako nista blize su izvoru informacija te pretpostavljam da se i oni interesuju za dobrobit svoje djece.
Sanjarko

#2206 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sanjarko »

Mene zanima sto sam ja kao dijete imao ospice a bio vakcinisan protiv njih.
polacijela

#2207 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

S4mpion wrote:
Alhemicarkaa wrote:A zasto primatima ne iskljucuju elektriku? Oni ionako rijetko citaju. A i to sto citaju krive stvari citaju.

Eto zato im ne daju u 5. Godini.
https://forum.klix.ba/vakcinacija-djece ... #p15443494

Zanima me kakav je tvoj komentar na ovaj post u kojem je iznesen konkretan problem?

Kako bi riješila ovaj problem?
Problem koji ste imali i to kako ste ga shvatili je isključivo greška pedijatra koji vas je pustio iz ordinacije a nije vam objasnio šta su moguće nuspojave (a to kako ste opisali postvakcinalnu reakciju svoje djece, apsolutno je opisana nuspojava).
Je li reakcija sa plačem bila polio vakcina?
Je li osip uslijedio nakon mmr?

Svaka od vakcina u tijelu će pokrenuti u nekom smislu imitaciju bolesti sa simptomima izrazenijim kod neke djece, kod neke djece ne. Na to niko ne moze uticati. Ponavljam, 0,01% za vas je bilo 100%. Ali bez ikakve posljedice po zdravlje djece.

Kako se osjećate kad znate da ste dvoje djece vakcinisali a jedno ne? Znate li kakvom ga riziku izlazete u odnosu na stariju djecu?
polacijela

#2208 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

Vizionar 1985 wrote:Mene zanima sto sam ja kao dijete imao ospice a bio vakcinisan protiv njih.
Vakcinisan si protiv ospica a ne protiv varičele, koju u nekom dijelovima zovu ospice pogrešno.
100% nas nije vakcinisano protiv varičele i svi smo imali varičelu.

Ali, ako si dijete osamdesetih/sedamdesetih, vakcinisani smo samo jednom sto se pokazalo nedovoljno i zato je uvedena revakcinacija krajem devedestih
easy

#2209 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

polacijela wrote:
Vizionar 1985 wrote:Mene zanima sto sam ja kao dijete imao ospice a bio vakcinisan protiv njih.
Vakcinisan si protiv ospica a ne protiv varičele, koju u nekom dijelovima zovu ospice pogrešno.

Ali, ako si dijete osamdesetih/sedamdesetih, vakcinisani smo samo jednom sto se pokazalo nedovoljno i zato je uvedena revakcinacija krajem devedestih
Ja sam djecu i protiv varicele vakcinisao
Sanjarko

#2210 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sanjarko »

polacijela wrote:

Primao sam vakcine sve do srednje skole, i u srednjoj. Mislim i protiv opsica dvaput ali nisam siguran. Ali ja sam imao blazi oblik ospice. Druge svrbilo, izasuti bili pravo itd., ja ne toliko. Moguce zbog vakcine. Da je ublazila bolest, ospice.
polacijela

#2211 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

easy wrote:
polacijela wrote:

Ja sam djecu i protiv varicele vakcinisao
Nije u programu redovne vakcinacije u BiH, niti je bila u exYu
vrapcic

#2212 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by vrapcic »

Vizionar 1985 wrote:
polacijela wrote:

Primao sam vakcine sve do srednje skole, i u srednjoj. Mislim i protiv opsica dvaput ali nisam siguran. Ali ja sam imao blazi oblik ospice. Druge svrbilo, izasuti bili pravo itd., ja ne toliko. Moguce zbog vakcine. Da je ublazila bolest, ospice.
Ako je moje zaista limitirano znanje o vakcinaciji tacno, onda slicno kao i kod vakcine za gripu - to nije 100%-na zastita ali su simptomi daleko daleko laksi ako se se i dobije grip. Znaci nece biti temperatura 40 i kolaps sistema na par dana plus oporavak danima, nego neka povisena temp koja prodje za par dana. Tako je pretpostavljam i sa varicelom. Opet ponavljam, nistam strucnjak ali mi ima neke logike - orgnizam se jednom vec izborio sa tom bolescu pa je negjde ostao zapisan neki kod ili jos zaostao neki "borac"od ranije protiv te bolesti pa ce se i organizam lakse sjetiti kako se izboriti sa njim i samim tim ranije krenuti u proizvodnju antitijela dok bolest jos nije uzela maha. A lakse je ocistiti 100 gadova neko 1000 ili 10 000 :) - moja majka je bila doktor pa mi je cesto slikovito opisivala neke stvari da lakse shvatim, odatle, ne zamjerite, i ova objasnjenja.
Sanjarko

#2213 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sanjarko »

Ma ne zamjerim. Meni tako objasnjeno bilo. Kao zato sto sam vakcinisan bio da sam ja imao blazi oblik a drugi tezi oblik. Cak ne sjecam se ali mislim da je tad neko i umro od ospica. Davno je to bilo. U ratu ili malo poslije rata, oko 96 godine.
Sanjarko

#2214 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sanjarko »

Najgore sto nam je sistem los sto se tice svega pogotovo sto se tice birokratije pa zagubili mi karton gdje je pisalo sta sam primio od vakcina. A sve sam primio obavezne vakcine. Tako kad bi sad negdje vani htjeo da odem moguce da bi me opet htjeli vakcinisati.
Sanjarko

#2215 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sanjarko »

Iako nije tema, osoblja po bolnicama ima manjak. Pa moraju majke da se brinu za djecu. Imamo nedostatak po bolnicama osoblja. Vjerovatno sto je dosta kadra otislo vani, dosta u penzije, neki stariji strucnjaci umrli, i nije se skolovalo ovog kadra za djecu, za pedijatriju.
no_sikiriki

#2216 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by no_sikiriki »

zna li neko pedijatra (u Sarajevu) koji privatno daje vakcine (MRP)? s obzirom da vjerujem da ce radi epidemije sad domovi zdravlja biti puni...
Naslovnica

#2217 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Naslovnica »

Koliko mene sjećanje služi, rizične grupe se ne bi trebale vakcinisati u toku epidemije ili sam možda ja to nekada pogrešno shvatio?
Ono...epidemija nečega u vrtiću, daj cijepi cijeli vrtić...mislim da tako ne bi trebalo ići?
Mogy87

#2218 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Mogy87 »

no_sikiriki wrote:zna li neko pedijatra (u Sarajevu) koji privatno daje vakcine (MRP)? s obzirom da vjerujem da ce radi epidemije sad domovi zdravlja biti puni...
Mogu privatne ustanove dati vakcinu, ali je Vi morate donijeti. Neke vakcine se mogu kupiti u apoteci Dina. Za ovu konkretno ne znam da li je imaju.
Mogy87

#2219 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote:Koliko mene sjećanje služi, rizične grupe se ne bi trebale vakcinisati u toku epidemije ili sam možda ja to nekada pogrešno shvatio?
Ono...epidemija nečega u vrtiću, daj cijepi cijeli vrtić...mislim da tako ne bi trebalo ići?
Za ovu vakcinu vazi pravilo da 72 sata nakon izlozenosti ukoliko se primi vakcina pruza zastitu. Zato nije problem da djeca koja primaju tu vakcinu je prime i kad su okruzeni potencijalno zarazenom djecom.
no_sikiriki

#2220 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by no_sikiriki »

Mogy87 wrote:
no_sikiriki wrote:zna li neko pedijatra (u Sarajevu) koji privatno daje vakcine (MRP)? s obzirom da vjerujem da ce radi epidemije sad domovi zdravlja biti puni...
Mogu privatne ustanove dati vakcinu, ali je Vi morate donijeti. Neke vakcine se mogu kupiti u apoteci Dina. Za ovu konkretno ne znam da li je imaju.
Hvala za info, pretpostavljam da bi se morao dobiti recept od pedijatra da bi se uopce mogla kupiti vakcina (ako bi je bilo u apoteci)?
zvali smo nasu pedijatricu i pitali nju da li moze dati, ona je rekla ne, samo u Domu zdravlja, pa me interesuje da li se moze kod nekog drugog privatnika to rijesiti...
Mogy87

#2221 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Mogy87 »

no_sikiriki wrote:
Mogy87 wrote:
Hvala za info, pretpostavljam da bi se morao dobiti recept od pedijatra da bi se uopce mogla kupiti vakcina (ako bi je bilo u apoteci)?
zvali smo nasu pedijatricu i pitali nju da li moze dati, ona je rekla ne, samo u Domu zdravlja, pa me interesuje da li se moze kod nekog drugog privatnika to rijesiti...
Nema na cemu. Za recept ne znam. Znam da u Suncokretu i Eurofarmu nude tu uslugu.
S4mpion

#2222 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Samo za vaxx fanatike(mitomane i ljubitelje Jelene Karleuše) koji su se javljali na ovoj temi:
Samo 25 roditelja prošle godine se izjasnilo da će vakcinisati djecu u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što su i ispoštovali uz dostavu nalaza o izvršenoj vakcinaciji. Za ostale roditelje službeni postupak je u toku. Roditelji koji su se odazvali pozivima ističu da je razlog odbijanja vakcinacije djece sumnja na kvalitet vakcina te bojazan od eventualnih posljedica.
Očigledno ovi roditelji ne poznaju citate Jelene Karleuše, jer njen rad ne prate tako dobro kao vi.
DaffyDuck

#2223 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

Image

I zasto niko ne napise da je primafrna bolest preminule bebe bila upala pluca zbog koje je i bila hospitalizirana, te da je krzamak dobila za vrijeme hospitalizacije i usljed vec oslabljenog orzanizma preminula? Ono sto oni objasnjavaju kao "komplikacije respiratornih puteva"...
S4mpion

#2224 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Dr. Željko Poljak je napisao mnogo toga što je već na ovoj temi napisano, ali vaxx fanatici su ubijeđeni da još uvijek iza svega stoji Jelena Karleuša.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2225 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Velkoski »

KOLIKO VI ZNATE LJUDI SA AUTIZMOM??????? Kakav crni autizam, postoji li više iko normalan na ovoj jebenoj planeti? Oduzimati djecu za nevakcinaciju, jedino rješenje izgleda

Zatvor i za promovisanje izbjegavanja vakcinisanja
Post Reply