Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
axe22

#2201 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by axe22 »

bitanga_sa_otesa wrote:
preludezalude wrote:i specificna ulja u mjenjacu i reduktoru i to kupujem u Bg.
ima toga i u sarajevu..

Nasao sam u jednoj radnji ovdje u Tuzli ali hoce 80 KM za litar da naruce, sto je stvarno previse.
basicm

#2202 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by basicm »

A svako koliko se mijenja? 1 litar nekos soka za bmw samo original postoji 75 KM u Tomicu, a mijenja se svakih 170 hiljada, opet realno.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2203 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by bitanga_sa_otesa »

preludezalude wrote: Ja nisam nigdje u BiH pronasao ATF+4 specifikacije MS9602, ulje za reduktor specifikacije MS10216, ulje za volan specifikacije MS5931. Proizvodjac mi nije bio bitan vec specifikacija.
ko ti je kriv ,ja sam pronasao :-D
preludezalude

#2204 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

bitanga_sa_otesa wrote:
preludezalude wrote: Ja nisam nigdje u BiH pronasao ATF+4 specifikacije MS9602, ulje za reduktor specifikacije MS10216, ulje za volan specifikacije MS5931. Proizvodjac mi nije bio bitan vec specifikacija.
ko ti je kriv ,ja sam pronasao :-D
Bas me interesuje sta si pronasao ako nije tajna. Ako si pronasao ovo sto sam ja naveo a ne neko sto "moze proci", onda super. Ja kad sam trazio prebrao sam od Banjaluke, Tuzle, Viteza, Sarajeva, Mostara i zapadne hercegovine i nisam nasao. Svasta su nudili kao moze i ovo i ono ali nigdje nema odgovarajuce specifikacije. Ima i u Tuzli ulje za mjenjac Comma atf plus koji nema Crysler specifikaciju i kao moze ici to ulje, cijena 25KM, interval zamjene 30 000. A u Beogradu je Petronas Tutela atf+ 4 certificirano od Chryslera sa njihovom specifikacijom kosta 27KM, interval zamjene 150 000. Kod vozila koja koriste specificna ulja sa posebnim aditivima ja nebi eksperimentisao. Ja jednom eksperimentisao sa uljem za reduktor pa se zeznuo.
bitanga_sa_otesa

#2205 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Image
Image
Image
jedino za reduktor nema,al njega ide litar pa i nije problem kupiti na ebay
axe22

#2206 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by axe22 »

basicm wrote:A svako koliko se mijenja? 1 litar nekos soka za bmw samo original postoji 75 KM u Tomicu, a mijenja se svakih 170 hiljada, opet realno.
Ne bi znao, negdje kazu 100 000, a negdje 30 000.
Kod mene je problematicni opelov mjenjac m32 koji se pregrijava i haos nastane tako da je bolje mjenjati cesce ulje nego citav mjenjac.
E sad, u servisnj knjigi (prosli vlasnik) ne mogu nigdje da nadjem da je mjenjano ulje u mjenjacu pa bi preventivno posto se voza auto svaki dan.

(problem je 5 i 6 brzina, a iskreno ako u 7 dana jednom ubacu u 5 brzinu na nasim cestama to je cudo)
amar1994

#2207 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

problem su lezajevi , ljudi su rjesavali problem ubacivanjem dijelova sa F40 mjenjaca
axe22

#2208 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by axe22 »

Koji nastradaju zbog loseg podmazivanja i hladjenja.

Zato je napravljeno citavo novo kuciste doke bolje dovodi ulje do tih lezaja i bolje ih hladi.

Jedna od caka kod alfi je sipanje vece kolicine ulja, fabricki ide 2.3 ali svi koji rade reparaciju mjenjaca preporucuju min 2.7.
amar1994

#2209 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

onda ti je bolje nac F40 i stavit :D
axe22

#2210 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by axe22 »

Da je tako lahko ubaciti f40 umjesto m32.
(za sad ne zeza, ali preventiva a dolazi ljeto)

Jedna od solucija je kad pocne zezati promjeniti citav set lezaja u mjenjacu i budes miran,
UmaX

#2211 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by UmaX »

Nadji M32 iz 2013+, taj ima rijesene probleme.
preludezalude

#2212 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
Image
Image
jedino za reduktor nema,al njega ide litar pa i nije problem kupiti na ebay
Ovo prvo je ok i ima pravu specifikaciju. I ja sipam ovo i narucivao sam ga iz Poljske. Litar me je kostao 30KM. Ova druga dva su ulja koja "mogu ici" a nemaju specifikaciju.Kad vidim listu sta sve zadovoljava odmah mi padne mrak na oci. Zadovoljava Dexron III i zadovoljava atf+4 sto mi je malo kontradiktorno jer kod npr granda podebljanim slovima pise da se ne sipa Dexron III. Ima i u Tuzli takvih ulja, pisao sam u proslom postu. Ja ne volim takve stvari koje kao mogu ici a nemaju specifikaciju. Ja sam u reduktor nasuo neki mercedesov atf koji je kupljen u Njemackoj i kao moze ici u grandov reduktor. Bilo je ok 5-6 dana i onda se pocelo cuti kliktanje iz reduktora i grand je totalno izgubio prednju vucu. Kad sam nasuo pravo ulje, kroz predjenih 50-ak km kliktanje prestade i prednja vuca proradi. Od tada samo gledam specifikaciju, nikakvi savjeti prodavaca me ne interesuju. Mada moram priznati da nisam cuo da se neko zali na ovo Comma atf sto sipaju u grandov mjenjac. Jedino sto mu je kratak interval zamjene u odnosu na pravo atf+4 ulje.
bitanga_sa_otesa

#2213 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

preludezalude wrote: Ovo prvo je ok i ima pravu specifikaciju. I ja sipam ovo i narucivao sam ga iz Poljske. Litar me je kostao 30KM. Ova druga dva su ulja koja "mogu ici" a nemaju specifikaciju.Kad vidim listu sta sve zadovoljava odmah mi padne mrak na oci. Zadovoljava Dexron III i zadovoljava atf+4 sto mi je malo kontradiktorno jer kod npr granda podebljanim slovima pise da se ne sipa Dexron III. Ima i u Tuzli takvih ulja, pisao sam u proslom postu. Ja ne volim takve stvari koje kao mogu ici a nemaju specifikaciju. Ja sam u reduktor nasuo neki mercedesov atf koji je kupljen u Njemackoj i kao moze ici u grandov reduktor. Bilo je ok 5-6 dana i onda se pocelo cuti kliktanje iz reduktora i grand je totalno izgubio prednju vucu. Kad sam nasuo pravo ulje, kroz predjenih 50-ak km kliktanje prestade i prednja vuca proradi. Od tada samo gledam specifikaciju, nikakvi savjeti prodavaca me ne interesuju. Mada moram priznati da nisam cuo da se neko zali na ovo Comma atf sto sipaju u grandov mjenjac. Jedino sto mu je kratak interval zamjene u odnosu na pravo atf+4 ulje.
19 maraka kosta litar tog za volan ovdje.
kakvi ba prodavci,nisam pitao prodavce ,vec ljude koji se bave servisiranjem automatskih mjenjaca .
jedan grand je presao vec 30.000 s tim uljem u mjenjacu i nema problema nikakvih,zamjenjeni su i filteri kad se mijenjalo ulje,( auto je star 250.000 milja na satu..)
koji ti to imas reduktor pa ide atf4+ u njega ? selec-trac? u quadra drive ide nv 247 koliko se sjecam...
preludezalude

#2214 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

bitanga_sa_otesa wrote:
preludezalude wrote: Ovo prvo je ok i ima pravu specifikaciju. I ja sipam ovo i narucivao sam ga iz Poljske. Litar me je kostao 30KM. Ova druga dva su ulja koja "mogu ici" a nemaju specifikaciju.Kad vidim listu sta sve zadovoljava odmah mi padne mrak na oci. Zadovoljava Dexron III i zadovoljava atf+4 sto mi je malo kontradiktorno jer kod npr granda podebljanim slovima pise da se ne sipa Dexron III. Ima i u Tuzli takvih ulja, pisao sam u proslom postu. Ja ne volim takve stvari koje kao mogu ici a nemaju specifikaciju. Ja sam u reduktor nasuo neki mercedesov atf koji je kupljen u Njemackoj i kao moze ici u grandov reduktor. Bilo je ok 5-6 dana i onda se pocelo cuti kliktanje iz reduktora i grand je totalno izgubio prednju vucu. Kad sam nasuo pravo ulje, kroz predjenih 50-ak km kliktanje prestade i prednja vuca proradi. Od tada samo gledam specifikaciju, nikakvi savjeti prodavaca me ne interesuju. Mada moram priznati da nisam cuo da se neko zali na ovo Comma atf sto sipaju u grandov mjenjac. Jedino sto mu je kratak interval zamjene u odnosu na pravo atf+4 ulje.
19 maraka kosta litar tog za volan ovdje.
kakvi ba prodavci,nisam pitao prodavce ,vec ljude koji se bave servisiranjem automatskih mjenjaca .
jedan grand je presao vec 30.000 s tim uljem u mjenjacu i nema problema nikakvih,zamjenjeni su i filteri kad se mijenjalo ulje,( auto je star 250.000 milja na satu..)
koji ti to imas reduktor pa ide atf4+ u njega ? selec-trac? u quadra drive ide nv 247 koliko se sjecam...
Neee. Kod mene ne ide u reduktor atf+4. Naravno da se dobro sjecas... atf+4 ide u select track. Kod mene je reduktor nv247 i ide totalno drugo ulje. Sipao sam taj atf Mercedesov po preporuci prodavca...pa pojeo govno. Ali nema veze, na greskama se uci. Ja sipam Petronas Tutela transmission powergear4 koje ima samo jednu specifikaciju ...MS-10216.
A za to ulje za volan...jbg, nisam uspio naci kod nas pa narucio iz Poljske dva litra. Kad dodam i postarinu, litar me izasao 30KM.
jefferson

#2215 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

basicm wrote:A svako koliko se mijenja? 1 litar nekos soka za bmw samo original postoji 75 KM u Tomicu, a mijenja se svakih 170 hiljada, opet realno.
Prema ZF-u, ulja u njihovim mjenjacima se mjenjaju izmedju 100-120,000km pod uslovom da se koristi ZF ulje.
jefferson

#2216 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

axe22 wrote:
Ne bi znao, negdje kazu 100 000, a negdje 30 000.
Kod mene je problematicni opelov mjenjac m32 koji se pregrijava i haos nastane tako da je bolje mjenjati cesce ulje nego citav mjenjac.
E sad, u servisnj knjigi (prosli vlasnik) ne mogu nigdje da nadjem da je mjenjano ulje u mjenjacu pa bi preventivno posto se voza auto svaki dan.

(problem je 5 i 6 brzina, a iskreno ako u 7 dana jednom ubacu u 5 brzinu na nasim cestama to je cudo)
Ako imas problema sa mjenjacem zbog ulja, probaj da ti neko ovo nabavi:
https://www.amazon.com/Red-Line-30504-A ... B000CPI5XM
vauvau

#2217 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by vauvau »

Pa ne može vam atf u motor šta vam je
Može se naliti u rezervoar za čišćenje dizni kome su začepljene
condy

#2218 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

Da, i to samo ako auto nema dpf/fap.
axe22

#2219 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by axe22 »

jefferson wrote: Ako imas problema sa mjenjacem zbog ulja, probaj da ti neko ovo nabavi:

Nemam i nadam se da necu ni imati, ali preventivno hocu da zamjenim ulje.
jefferson

#2220 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

axe22 wrote:
jefferson wrote: Ako imas problema sa mjenjacem zbog ulja, probaj da ti neko ovo nabavi:

Nemam i nadam se da necu ni imati, ali preventivno hocu da zamjenim ulje.
Onda se drzi originalnog ulja striktno. Ako mjenjac ima problema zbog temperature ulja to znaci da ulje ne moze zadrzati potrebnu viskoznost. Desava se kod svih mjenjaca a neki su vise osjetlljivi ako se losije ulje koristi.
bitanga_sa_otesa

#2221 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

vauvau wrote:Pa ne može vam atf u motor šta vam je
Može se naliti u rezervoar za čišćenje dizni kome su začepljene
ja sam nalio 2litra neki dan za svaki slucaj,kad je na plinu sestira mi il sedmira malo,ne mogu tacno ocijeniti...
Throttle

#2222 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Throttle »

Jarana zezao sestak bmw kockica, kaze on trokira, kaze ovaj drugi koji je mehanicar, ne moze trokirat, moze peterokirat
bitanga_sa_otesa

#2223 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Throttle wrote:Jarana zezao sestak bmw kockica, kaze on trokira, kaze ovaj drugi koji je mehanicar, ne moze trokirat, moze peterokirat
kaze se petira :)
basicm

#2224 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by basicm »

Throttle wrote:Jarana zezao sestak bmw kockica, kaze on trokira, kaze ovaj drugi koji je mehanicar, ne moze trokirat, moze peterokirat
Uh to je gadnije od trokiranja. To se sircetom rjesava.
commendatore

#2225 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by commendatore »

sta kae mijenjat ulje u mjenjacu svakih 120 000 :lol:

ulje jebenije od celicnih dijelova :lol: :mrgreen:

bosnjakoid longlife oil _ nema potrebe za zamIjenom
Post Reply