Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ambrozija

#2201 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

@Zelena_Carapa

Tako cu i uraditi, hvala na savjetu.....

@Comrad

hmm....ja znam vrlo malo ljudi koji su kupili stan i ako su kupili to nije u Centru, a moje komsije su manje vise cijeli zivot u stanu u kojem zive, pa nemam koga pitati....Cijene gledam svaki dan, ali bas svaki dan...I nevjerovatno mi je da neko uspije prodati stan za 3000 po m2 a neko drugi za 1800 po m2 na istoj lokaciji...Uredu, gleda se kakva je zgrada, ima li lift, da li je stan renoviran, kakav je raspored prostorija, balkon, ulica i parking....ali kad je sve manje vise isto onda sam zaista zbunjena...Koja je realna cijena?

@kockice

Hvala ti puno jos jednom :)
Zelena Carapa

#2202 Re: Cijene stanova All about

Post by Zelena Carapa »

Ambrozija wrote:@Zelena_Carapa

@Comrad

hmm....ja znam vrlo malo ljudi koji su kupili stan i ako su kupili to nije u Centru, a moje komsije su manje vise cijeli zivot u stanu u kojem zive, pa nemam koga pitati....Cijene gledam svaki dan, ali bas svaki dan...I nevjerovatno mi je da neko uspije prodati stan za 3000 po m2 a neko drugi za 1800 po m2 na istoj lokaciji...Uredu, gleda se kakva je zgrada, ima li lift, da li je stan renoviran, kakav je raspored prostorija, balkon, ulica i parking....ali kad je sve manje vise isto onda sam zaista zbunjena...Koja je realna cijena?

@kockice

realna je cijena koju je kupac spreman da plati a da ti budes zadovoljna - pazi u mojoj zgradi dva ista stana mogu biti ko nebo i zemlja. Jedan renoviran, centralno grijanje, nova stolarija, portali, spanske plocice u kupatima, kuhinji, tresnja parketi na podovima, najskuplja verzija blindo vrata, ugradbena kuhinja placena 15,000 KM, ugradbeni plarai u svim sobama (svaki kostao preko 2500 KM). Drugi isto tvrdi da je renoviran a ima "plin do vrata", laminat na podovima i zivopisno okrecene prostorije. Plocice zlj klase.

Kvadratura oba stana ista. Ovaj bolje renoviran na drugom spratu a ovaj gori na cetvrtom (zgrada bez lifta) - logicno je da ce im razlika u cijeni biti ogromna. A sve to zavisi od kupca, neko se zaljubi u perfektno renoviran i uredjen stan i ne pita za cijenu, neko gleda da kupi stan u sto losijem stanju jer nema para ali ima zlatne ruke.

A u sustini sve zavisi od ponude i potraznje, ako se vlasniku savrseno renoviranog stana iz gornje price bude zurilo da dodje do novca, neko ce ga vjerovatno kupiti za neku "nerealno" nisku cijenu. ALi u toj brzini ona se vlasniku cinila jedina realna.
kockica_kockica

#2203 Re: Cijene stanova All about

Post by kockica_kockica »

Comrad wrote:
Prije svega moram reci da ovo nije tacno - provizija nije fiksna. Mislim da nije ok da se sire dezinformacije. Provizija se placa od prodajne cijene, znam ljude koji su je platili. Dakle, ako ti procjene stan na 100.000 KM, potpises ugovor na tih 100.000KM u ugovoru stoji provizija 3000KM, ali pise i da je provizija 3% od prodajne cijene. Sutra se proda stan za 90.000KM, placa se 3% od 90000. Jeste tacno da ne mozes prodavati stan dok si pod ugovorom, ali isto tako ti mozes navesti svoje kupce koji su ti gledali stan od prije, navedes ime i prezime u ugovoru i ako nekome od njih prodas stan, ne placas proviziju. Isto tako nakon isteka ugovora ne placas nista. Meni je ovo u neku ruku i posteno, mislim niko nikoga ne tjera da ide u agenciju. Ali ako vec odes, jbg onda ispostuj to. Bosnjo bi i jare i pare.
Provizija je fiksna 3% od pocetne cijene i tako pise u ugovoru ( ja vjerujem svojim ocima)
Nisam rekla da nakon isteka ugovora placas proviziju, vec da proviziju placas u tri slucaja: njihovom prodajom, svojom prodajom, raskidanjem ugovora prije vremena.
Da ne zelis automatsko produzenje ugovora moras naglasiti 15 dana prije isteka u protivnom oni to rade automatski.

Niko nikog ne tjera ali mi je smijesna stavka da ako nadjes sam kupca njima placas proviziju.
Naknada provizija je fiksna jer je navedena brojem i slovom u ugovoru ( ne pise 3% od prodajne cijene vec 3% sto iznosi xy KM )

Ja ovo govorim iz iskustva koje imam :oops:
Ambrozija

#2204 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Zelena Carapa wrote:
Ambrozija wrote:@Zelena_Carapa

@Comrad

@kockice

realna je cijena koju je kupac spreman da plati a da ti budes zadovoljna - pazi u mojoj zgradi dva ista stana mogu biti ko nebo i zemlja. Jedan renoviran, centralno grijanje, nova stolarija, portali, spanske plocice u kupatima, kuhinji, tresnja parketi na podovima, najskuplja verzija blindo vrata, ugradbena kuhinja placena 15,000 KM, ugradbeni plarai u svim sobama (svaki kostao preko 2500 KM). Drugi isto tvrdi da je renoviran a ima "plin do vrata", laminat na podovima i zivopisno okrecene prostorije. Plocice zlj klase.

Kvadratura oba stana ista. Ovaj bolje renoviran na drugom spratu a ovaj gori na cetvrtom (zgrada bez lifta) - logicno je da ce im razlika u cijeni biti ogromna. A sve to zavisi od kupca, neko se zaljubi u perfektno renoviran i uredjen stan i ne pita za cijenu, neko gleda da kupi stan u sto losijem stanju jer nema para ali ima zlatne ruke.

A u sustini sve zavisi od ponude i potraznje, ako se vlasniku savrseno renoviranog stana iz gornje price bude zurilo da dodje do novca, neko ce ga vjerovatno kupiti za neku "nerealno" nisku cijenu. ALi u toj brzini ona se vlasniku cinila jedina realna.
Problem je sto sam ja upravo vidjela dva identicna stana (iste kvadrature, u istoj zgradi i istog rasporeda prostorija), oba jako kvalitetno uredjena, ugradbena kuhinja, jako lijepo kupatilo, sve zaista kvalitetno, parket, nova stolarija u oba....Jedan se prodaje za 2500 KM po m2 a drugi za 1900 KM po m2....Cak mi je u nekim detaljima ljepsi ovaj jeftiniji.....Mene to buni, 600 KM nije malo, pogotovo ako je stan vece kvadrature.....Shvatam ja ako se nekome zuri da proda, ali...uvijek, postoji ono ali...ili sto neko gore rece, to smo mi Bosanci, "puknemo" cijenu pa sta bude na kraju....hmm
Zelena Carapa

#2205 Re: Cijene stanova All about

Post by Zelena Carapa »

uvijek gledaj koliko je ko dobio za stan a ne koliko trazi - i ja bih za svoj trazila 5000 KM po kvadratu ali ne vjerujem da bi iko dao ;)

znaci cinjenica da ti se zuri ne ide ti bas u prilog - to vjerovatno znaci da ces prodati malo nize nego sto bi da ti se ne zuri.
amko76

#2206 Re: Cijene stanova All about

Post by amko76 »

Ja sam tražio od njih (agencija Prostor) njihov prijedlog ugovora o posredovanju u prodaji nekretnine, i nakon što sam ga proučio, bacio u Miljacku odmah blizu njih :)
Ambrozija

#2207 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Zelena Carapa wrote:uvijek gledaj koliko je ko dobio za stan a ne koliko trazi - i ja bih za svoj trazila 5000 KM po kvadratu ali ne vjerujem da bi iko dao ;)

znaci cinjenica da ti se zuri ne ide ti bas u prilog - to vjerovatno znaci da ces prodati malo nize nego sto bi da ti se ne zuri.
Sad je opet problem sto su obojica prodala stan...Zacarani krug, kazem ti...Nikad udovoljiti....
Raspitat cu se jos malo oko cijene pa cemo vidjeti...
amko76 wrote:Ja sam tražio od njih (agencija Prostor) njihov prijedlog ugovora o posredovanju u prodaji nekretnine, i nakon što sam ga proučio, bacio u Miljacku odmah blizu njih :)
Dakle, niko nije zadovoljan ovom agencijom....da zakljucimo :D
Comrad

#2208 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

kockica_kockica wrote: Provizija je fiksna 3% od pocetne cijene i tako pise u ugovoru ( ja vjerujem svojim ocima)
Nisam rekla da nakon isteka ugovora placas proviziju, vec da proviziju placas u tri slucaja: njihovom prodajom, svojom prodajom, raskidanjem ugovora prije vremena.
Da ne zelis automatsko produzenje ugovora moras naglasiti 15 dana prije isteka u protivnom oni to rade automatski.

Niko nikog ne tjera ali mi je smijesna stavka da ako nadjes sam kupca njima placas proviziju.
Naknada provizija je fiksna jer je navedena brojem i slovom u ugovoru ( ne pise 3% od prodajne cijene vec 3% sto iznosi xy KM )

Ja ovo govorim iz iskustva koje imam :oops:
Ja ti sad kazem covjek platio 3% od prodajne cijene koja je ugovorena kod notara, tako da 100% znam da provizija nije fiksna, jer je cijena koju je on potpisao bila veca od ostvarene. Pa to bi bilo suludo, ko bi im onda dao onolike nekretnine... :-)

A to ako pise fiksno, vjerovatno se odnosi na to ako ti prodas ili ako hoces da raskines ugovor, onda platis fiksno 3% od pocetne cijene.
bjelic

#2209 Re: Cijene stanova All about

Post by bjelic »

može li neko reći koliko se kreću cijene stanova na malti, envera šehovića neadaptiran stan po kvadratu
sabanss

#2210 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

bjelic wrote:može li neko reći koliko se kreću cijene stanova na malti, envera šehovića neadaptiran stan po kvadratu
1800 KM cijene... Mislim da se moze uzeti po 1700 KM, mislis na one zgrade na strani gdje je KUD Lola ili ...?
bjelic

#2211 Re: Cijene stanova All about

Post by bjelic »

sabanss wrote:
bjelic wrote:može li neko reći koliko se kreću cijene stanova na malti, envera šehovića neadaptiran stan po kvadratu
1800 KM cijene... Mislim da se moze uzeti po 1700 KM, mislis na one zgrade na strani gdje je KUD Lola ili ...?
hvala na brzom odgovoru, ustvari nije ta zgrada, ali jeste preko puta, to je ona kockasta bijela zgrada u kojoj je apoteka i frizeraj.
po nekoj mojoj računici to bi okvirno mogla da bude ta cijena kvadrata.

pozdrav
sabanss

#2212 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

bjelic wrote:
sabanss wrote:
hvala na brzom odgovoru, ustvari nije ta zgrada, ali jeste preko puta, to je ona kockasta bijela zgrada u kojoj je apoteka i frizeraj.

pozdrav
Tu su stanovi nesto skuplji... No nista strasno da se ne bi moglo spustiti ukoliko imas kes :D
Ambrozija

#2213 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

bjelic wrote:
sabanss wrote:

pozdrav
Ja sam razmisljala tu kupiti stan kad prodam ovaj, to mi se cini bas lijepom lokacijom....
Ili u Uniprometu...e sad, znam da se dosta pisalo o istom, ali me zanima koja je cijena stanova u Uniprometu i kakvi su zapravo stanovi...Negdje vidim da je od 1900 pa ide do 2500 KM po m2, ali navodno se sve moze dogovoriti s njima, pogotovo ako imate kes....sta mislite koliko bi me dosao stan od nekih 60m2 u toj zgradi?
iceman ze

#2214 Re: Cijene stanova All about

Post by iceman ze »

Ja planiram takodjer uzeti do 40 m2, na potezu Otoka-Kovačići. Velika je razlika u tom rasponu naselja, ali trenutno sam na Grbavici gdje zivim skoro 9 godina, tako da se mislim strpiti jos neko vrijeme dok jos neskupim love za vlastiti stan; nekako meni licno se svidja najvise taj dio grada Sarajeva.

Posreduje mi jedna mala agencija i takodjer uzimaju 3 %, mislim da je to standard u Sarajevu. Nije mi stalo do tih 3% ako dobijem ono sto zelim po razumnoj cijeni.

Licno mi odgovara da stan nije uredjen jer mlada je arhitekt, tako da cemo ga pomalo skuckati po svom ukusu..... :-)
Lalina lopta

#2215 Re: Cijene stanova All about

Post by Lalina lopta »

Sretno iceman :-D

zna li neko hoce li cijene stanova jos padati, da li se isplati cekati i koliko?
berb1r

#2216 Re: Cijene stanova All about

Post by berb1r »

kockica_kockica wrote:Agencija Prostor :-)

Oni ti procijene stan na neku cifru .. Pocetna cijena uvijek bude nesto veca od procjenjene...
Ugovor sastave tako da odmah utvrdjuju 3% od pocetne cijene stana koliko im trebas dati kad stan prodas, i ta cifra njihova je fiksna. Nije vazno za koliko novca stan prodas njima ide fiksno koliko su odrezali od pocetne cijene.
Ako ti oni prodaju stan dobiju proviziju
Ako sam nadjes kupca opet oni dobiju proviziju
Ako zelis prekinuti ugovor s njima opet placas proviziju
Ugovor vrijedi 3 mjeseca i ako se ne izjasnis da ne zelis produzenje automatski ga produzju na dodatna 3 mjeseca

:roll: pa eto ko voli nek izvoli :oops:

Provizija agenciji mora biti fixna u procentima na cijenu za koju je nekretnina realno prodana a ne na neku spekulativnu pocetnu cijenu. To nema nigdje na svijetu.
Ugovor na 3 mjeseca je realan. Isto tako da, ako ti raskines ugovor u toku ta tri mjeseca, ipak platis proviziju.
budva

#2217 Re: Cijene stanova All about

Post by budva »

Agencija prostor je koliko ja znam jedina agencija koja insistira na ugovoru sa prodavcem na 3 mjeseca, u kojem oni ISKLJUCIVO prodaju nekretninu, tj. ako vlasnik proda svoju nekretninu isplacuje njima...ovo je najveci apsurd nasi ljudi koji se odluce potpisati ovakav ugovor
kockica_kockica

#2218 Re: Cijene stanova All about

Post by kockica_kockica »

budva wrote:Agencija prostor je koliko ja znam jedina agencija koja insistira na ugovoru sa prodavcem na 3 mjeseca, u kojem oni ISKLJUCIVO prodaju nekretninu, tj. ako vlasnik proda svoju nekretninu isplacuje njima...ovo je najveci apsurd nasi ljudi koji se odluce potpisati ovakav ugovor

O tome ja i govorim, da se njima isplacuje provizija cak i u slucaju kada ti nadjes kupca a ne oni. Ali mene niko ne slusa :roll:
chuchumbamayumbe

#2219 Re: Cijene stanova All about

Post by chuchumbamayumbe »

Koliko bi se sada po kvadratu moglo dobiti za renovirani stan, Alipašino polje, kod Fahdovke?!
sabanss

#2220 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

kockica_kockica wrote:
budva wrote:Agencija prostor je koliko ja znam jedina agencija koja insistira na ugovoru sa prodavcem na 3 mjeseca, u kojem oni ISKLJUCIVO prodaju nekretninu, tj. ako vlasnik proda svoju nekretninu isplacuje njima...ovo je najveci apsurd nasi ljudi koji se odluce potpisati ovakav ugovor

O tome ja i govorim, da se njima isplacuje provizija cak i u slucaju kada ti nadjes kupca a ne oni. Ali mene niko ne slusa :roll:
Sto je apsurd? Nadju ti kupca, kupac vidi stan, zna gdje stanujes, dodje i dogovori bez provizije...
budva

#2221 Re: Cijene stanova All about

Post by budva »

ja vise podvlacim apsurdnost da prodavac bira takvu opciju, to stoji sto kazes, jer kao prodavac koji ne potpise ugovor sa prostorom ima u opticaju X agencija + on moze prodati. Ovako ima samo jednu agenciju...
chuchumbamayumbe

#2222 Re: Cijene stanova All about

Post by chuchumbamayumbe »

chuchumbamayumbe wrote:Koliko bi se sada po kvadratu moglo dobiti za renovirani stan, Alipašino polje, kod Fahdovke?!
Oko 75 kvadrata.
Comrad

#2223 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Pa mozda jese apsurdno nasim ljudima koji bi sve za djabaluka, sto je poznato za nase pondeblje. Poznanik mi je isao preko te agencije i ljudi su sve korektno odradili, dali mu ugovor da procita, sve fino pise, objasnili i tako je kako je, ako hoces, hoces, neces ne moras idi dalje. Isto tako su mu rekli, ako on ima neke kupce kojima je ranije pokazivao svoj stan, samo neka upise njihova imena i ako njima proda stan ne mora isplatit proviziju. I ponovo kazem, covjek je platio proviziju od prodajne cijene, znaci provizija uopste nije fiksna. I to je jos jedna odlika naseg naroda, koji potpisuje sve zivo, a ni da ne procita sta mu pise u ugovoru i kasnije se zali.

Meni je to posteno, ljudi ti iznesu svoje uslove, ako hoces potpises, neces, ne moras niko te ne tjera. A lik mi je rekao da ga je svako drugi kupac kontaktirao i htio da zaobidje agenciju, uz pucanje price sto ces bezveze placat proviziju, ovo, ono, a naravno da bi se oni jeftinije izvukli i to je nasa realnost. I sad ti skontaj da nije takav ugovor, da li bi oni ista mogli prodat. Jer nase ljude zaboli karina sto je neko potpisao neki ugovor, daj da se ja izvucem jeftnije. Tako da ih ja potpuno shvatam zasto su se tako ogradili.

Ja licno kad bih prodavao stan to bi mi bila zadnja opcija, jedino mozda da zivim u inostranstvu. U danasnjem dobu tehnologija gdje su oglasi besplatni, gdje su informacije tako lako dostupne, dovoljno je malo vremena posvetiti i stan se moze prodati istom brzinom kao sto ce to i agencija uraditi.
zokozoka

#2224 Re: Cijene stanova All about

Post by zokozoka »

Pošto ne zivim u Sarajevu, a volio bih se nekad nastaniti. I tako zujeći po gradu svidilo mi se naselje Breka ( crvene i žute zgrade od fasadne cigle) pa me interesuje koliko košta kvadrat u tom naselju i kakava je perspektiva cijena u Sarajevu tj. hoćeli rasti ili padati u periodu od naredne dvije godine?
valter.ba

#2225 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Tu ti je cjena 4-5000 ne dolazi molim te ostani gdje jesi jer nemamo gdje ni sa sobom:)))) Svi bi u sa wtf :shock:
Post Reply