Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#2201 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

S obzirom da se gore pominje ego evo da i ja pridodam da sam gornji "ispravak" u vezi Menandra postavio ne toliko iz ljubavi prema istini kao Sati već više iz ljubavi, privrženosti prema vlastitom egu, ;-)
fatamorgana

#2202 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Neko nije u pravu, il' ti il' ja, a ne možeš vjerovati u Isusa i Muhameda istovremeno, ne možeš istovremeno biti protiv kamenovanja i za kamenovanje.

Da, djeca su iskrena, i preduslov za "spasenje" svih nas je da budemo iskreni, i prema sebi a i prema drugima, da se ne plašimo iskrenosti ili da se plašimo da bi iskrenost nekome mogla nauditi.
Onda budi iskren pa priznaj jel' ti dala ona tamo, ;-)
Great Cornholio

#2203 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:Neko nije u pravu, il' ti il' ja, a ne možeš vjerovati u Isusa i Muhameda istovremeno, ne možeš istovremeno biti protiv kamenovanja i za kamenovanje.

Da, djeca su iskrena, i preduslov za "spasenje" svih nas je da budemo iskreni, i prema sebi a i prema drugima, da se ne plašimo iskrenosti ili da se plašimo da bi iskrenost nekome mogla nauditi.
Bez komentara.
fatamorgana

#2204 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:

Bez komentara.
sorry, htjedoh napisat malim slovima .... meni "ona moja " nije dala, :( .... doduše nisam joj ni tražio, :lol:
Great Cornholio

#2205 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
sorry, htjedoh napisat malim slovima .... meni "ona moja " nije dala, :( .... doduše nisam joj ni tražio, :lol:
Nismo tema ni ti, a ni ja, niti naši privatni životi, ali sigurno je da čovjek slabo šta može dobiti ako ne traži :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2206 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Zašto ne možeš? pa ja vjerujem da su oba božiji izaslanici ljudima ,a siguran sam da je i Buda ne neki način prenosio poruku .
Isus a.s. je bio tačno onakav kakav je trebalo za to vrijeme, Muhamed a.s. nakon njega i obojica su neke ezotrijski rečeno nadduše "visoko" uzdignute s tim da je po nekom mojem razmišljanju Isa a.s. nije transcendentirao svoje Ja-stvo već ga nije uopće ni imao ,rođen je kao Ruhullah (čisti Ruh) ali taj duh ima u svima i udahnut je u nas prilikom postajanja samo što je zaklonjen tim našim zastorima od ega od nagona od Ja-stva te ga mi ne "vidimo" iako je to stalno tu u nama.
Međutim to je cilj i o tome je na vrhuncu svih religija riječ ,dosegnuti TO
fatamorgana

#2207 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Nismo tema ni ti, a ni ja, niti naši privatni životi, ali sigurno je da čovjek slabo šta može dobiti ako ne traži :D
tako je , "kucaj i biće ti otvoreno", :lol:
Great Cornholio

#2208 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
tako je , "kucaj i biće ti otvoreno", :lol:
Ti nisi budista, nit ćeš ikada biti :D

Drugovi, nastavićemo ... :)
Great Cornholio

#2209 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Nurudin wrote:

Zašto ne možeš? pa ja vjerujem da su oba božiji izaslanici ljudima ,a siguran sam da je i Buda ne neki način prenosio poruku .
Isus a.s. je bio tačno onakav kakav je trebalo za to vrijeme, Muhamed a.s. nakon njega i obojica su neke ezotrijski rečeno nadduše "visoko" uzdignute s tim da je po nekom mojem razmišljanju Isa a.s. nije transcendentirao svoje Ja-stvo već ga nije uopće ni imao ,rođen je kao Ruhullah (čisti Ruh) ali taj duh ima u svima i udahnut je u nas prilikom postajanja samo što je zaklonjen tim našim zastorima od ega od nagona od Ja-stva te ga mi ne "vidimo" iako je to stalno tu u nama.
Međutim to je cilj i o tome je na vrhuncu svih religija riječ ,dosegnuti TO
Znači, ti misliš da je Isus "prevaziđen", da je On bio dobar samo za vrijeme u kojem je hodio Zemljom, a da je Muhamed za sva vremena.
Ja mislim suprotno, ali pošto smo obojica poprilično sigurni da smo na pravom putu, ne mislim da bi dijalog između nas dvojice urodio nekim "plodom", a ne bi se držali ni teme :)
odr0n

#2210 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by odr0n »

U tome se krije čitava zabluda "božjih" objava, jedna poništava drugu, a kao od jednog te istog su boga. :-) Realno govoreći, ljudi što stvoriše objave preveslaše sami sebe / jedni druge. :mrgreen:
dr.Gonzo

#2211 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Svako vidi ono sto hoce da vidi - sve je stvar tacke gledista ;) Ako hoces da vidis da su sve religije "jedna protiv druge", onda i jesu. I obrnuto.

Ako na trenutak predpostavimo da postoji neka "duhovna sfera", Bog, nazovite to kako hocete, meni je onda puno lakse zamisliti da su sve religije samo ljudske strukture formirane da "omoguce" pronalazak istog, nastale u razlicitim vremenima i razlicitim kulturama. Puno puteva ka istom cilju.
Cak i ako su u pocetku bile dobre ideje, vremenom je dogma izjela srz tih ucenja.
Sati

#2212 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

775. Rad

Na rad možemo gledati kao na priliku za razvijanje duhovnih kvaliteta kao što su strpljenje, brižnost i saosećanje sa drugima. Mogao bih sastaviti dugu listu duhovnih kvaliteta koji su u vezi sa radom. Tako je na ono što radite moguće gledati kao na vežbu u pomaganju sebi i drugima.

U svakodnevnim aktivnostima iskoristite svog prijatelja dah da osetite stvarnost sadašnjeg trenutka, makar samo na nekoliko minuta. Možete to uzemljenje uspostaviti više puta tokom dana, a naročito onda kada vam se nagomilaju posao, napetost i stres. Samo se zaustavite na nekoliko minuta. Možete to učiniti ostajući da sedite u stolici. Čak ne morate ni da zatvorite oči, ljudi oko vas ne moraju ni da znaju da meditirate. Pomislite na svog prijatelja dah i vraćate se u stvarnost sadašnjeg trenutka, zaustavljajući time dalje gomilanje tenzije, koja je jačala sve do tog trenutka.

Godwin Samararatne

Image
ime_kojeg_nema

#2213 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

[quote="Great Cornholio"]Meni fakat ne "ide u glavu" činjenica da neki ljudi Ego (Ja) doživljavaju kao nekog neprijatelja[quote]

Mislim da se ne radi o poimanju ega kao neprijatelja vec u oslobadjanju od iluzije iskostruisanog identiteta. Biti Bosnjak, Srbin, Hrvat, Englez, Amerikanac, ljevicar, desnicar, velezovac, metalac... pa jos te i slicne (ovosvjetske) identitete nakalemiti na instikte i nagone koji upravljaju uslovljenim tokom misli znaci skoro pa sigurno zamajavanje iluzijom i zivot po inerciji. Skidanje svih tih maski tj, njihovo svodjenje na ono sto u sustini i jesu, slojevi iluzije, trebalo bi da nas vodi ka sustastvenom bitku. O kojem, makar ja, ne znam puno :)
Great Cornholio

#2214 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

dr.Gonzo wrote:Svako vidi ono sto hoce da vidi - sve je stvar tacke gledista ;) Ako hoces da vidis da su sve religije "jedna protiv druge", onda i jesu. I obrnuto.

Ako na trenutak predpostavimo da postoji neka "duhovna sfera", Bog, nazovite to kako hocete, meni je onda puno lakse zamisliti da su sve religije samo ljudske strukture formirane da "omoguce" pronalazak istog, nastale u razlicitim vremenima i razlicitim kulturama. Puno puteva ka istom cilju.
Cak i ako su u pocetku bile dobre ideje, vremenom je dogma izjela srz tih ucenja.
Da, i to što vidi može biti objektivno stanje, a i ne mora. Eto, npr. ti smatraš da su religije isključivo "ljudskih ruku djelo", a ja smatram da nisi u pravu. Ako vjeruješ u Boga, onda vjeruješ i u to da nam se On nekada obraćao, da to čini i danas, i da će to činiti i u budućnosti.
Jedan je Bog, jedna je Istina, jedan je pravi put to nje, a dokaz za to mi je taj što su prirodni zakoni, na osnovu kojih sve funkcioniše, isti za sve, zakoni se ne prilagođavaju nikome, već se mi moramo prilagođavati njima, u stvari ne moramo ako ne želimo da budemo zdravi, srećni i na korist i sebi i drugima.

A ovo što kažeš da su dogme danas to u šta ljudi vjeruju, tu se slažem s tobom , ljude toliko ne interesuje Istina, bitno im je da budu dio neke grupe, nečega što ima moć, jer se kao pojedinci osjećaju bespomoćno.
Great Cornholio

#2215 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ime_kojeg_nema wrote: Mislim da se ne radi o poimanju ega kao neprijatelja vec u oslobadjanju od iluzije iskostruisanog identiteta. Biti Bosnjak, Srbin, Hrvat, Englez, Amerikanac, ljevicar, desnicar, velezovac, metalac... pa jos te i slicne (ovosvjetske) identitete nakalemiti na instikte i nagone koji upravljaju uslovljenim tokom misli znaci skoro pa sigurno zamajavanje iluzijom i zivot po inerciji. Skidanje svih tih maski tj, njihovo svodjenje na ono sto u sustini i jesu, slojevi iluzije, trebalo bi da nas vodi ka sustastvenom bitku. O kojem, makar ja, ne znam puno :)
Osjećaj vlastitog identiteta nam je potreban, bez tog osjećaja osjećali bi se "izgubljenim" u svijetu u kojem svako želi da nametne vlastiti identitet drugome.
Normalno je da se trebamo truditi da izgrađujemo vlastiti identitet, samo treba biti vrlo oprezan pri biranju "materijala za gradnju", jer nešto je dobro a nešto loše za nas, mislim na vrstu Čovjek.
Ne biti pohlepan, ne lagati, ne varati... ja vjerujem da je to dobar materijal za "gradnju" :)
dr.Gonzo

#2216 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

a, i to što vidi može biti objektivno stanje, a i ne mora. Eto, npr. ti smatraš da su religije isključivo "ljudskih ruku djelo", a ja smatram da nisi u pravu. Ako vjeruješ u Boga, onda vjeruješ i u to da nam se On nekada obraćao, da to čini i danas, i da će to činiti i u budućnosti.
Jedan je Bog, jedna je Istina, jedan je pravi put to nje, a dokaz za to mi je taj što su prirodni zakoni, na osnovu kojih sve funkcioniše, isti za sve, zakoni se ne prilagođavaju nikome, već se mi moramo prilagođavati njima, u stvari ne moramo ako ne želimo da budemo zdravi, srećni i na korist i sebi i drugima.

A ovo što kažeš da su dogme danas to u šta ljudi vjeruju, tu se slažem s tobom , ljude toliko ne interesuje Istina, bitno im je da budu dio neke grupe, nečega što ima moć, jer se kao pojedinci osjećaju bespomoćno.
Pitanje je da li je Isus bio kriscan ili nije :wink:
On je nesto sigurno propovijedao, ali mislim da kriscanstvo kakvim ga danas dozivljavamo od toga dosta odstupa. Recimo, par stoljeca nakon smrti Isusa bilo je rasprostranjeno i gnosticko kriscanstvo, al je gotovo iskorijenjeno djelovanjem crkve, postoje su ortodoksne struje bile agresivnije.
Osjećaj vlastitog identiteta nam je potreban, bez tog osjećaja osjećali bi se "izgubljenim" u svijetu u kojem svako želi da nametne vlastiti identitet drugome.
Normalno je da se trebamo truditi da izgrađujemo vlastiti identitet, samo treba biti vrlo oprezan pri biranju "materijala za gradnju", jer nešto je dobro a nešto loše za nas, mislim na vrstu Čovjek.
Ne biti pohlepan, ne lagati, ne varati... ja vjerujem da je to dobar materijal za "gradnju"
Ego je dobar sluga, ali los gospodar, i problemi nastaju kada to zaboravimo. Na zalost, vecina ljudi na svijetu je to zaobravila.
Great Cornholio

#2217 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

dr.Gonzo wrote: Pitanje je da li je Isus bio kriscan ili nije :wink:
On je nesto sigurno propovijedao, ali mislim da kriscanstvo kakvim ga danas dozivljavamo od toga dosta odstupa. Recimo, par stoljeca nakon smrti Isusa bilo je rasprostranjeno i gnosticko kriscanstvo, al je gotovo iskorijenjeno djelovanjem crkve, postoje su ortodoksne struje bile agresivnije.

Ego je dobar sluga, ali los gospodar, i problemi nastaju kada to zaboravimo. Na zalost, vecina ljudi na svijetu je to zaobravila.
Niče je u "Antihristu" rekao da je "Jedini i pravi hrišćanin umro na krstu, jevanđelje ( radosna vijest ) je umrlo na krstu.

Ono što je On propovijedao i danas je nedostižni ideal, jer svijet u kojem živimo nam je toliko neprijateljski nastrojen da je nemoguće ne "isprljati" dušu, nemoguće je biti Isus.

Ono što je sigurno je da Isus nije bio budista, iako ga mnogi optužuju za "plagijatorstvo" , jer da je bio Niče bi ga "prozreo", jer on je bio čovjek koji je u sve sumnjao, o svemu mislio i ničega se nije plašio.

Zato postoji i Super Ego, Super Ego obuzdava želje Ega da bude gospodar.
odr0n

#2218 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by odr0n »

dr.Gonzo wrote:Svako vidi ono sto hoce da vidi - sve je stvar tacke gledista ;) Ako hoces da vidis da su sve religije "jedna protiv druge", onda i jesu. I obrnuto.

Stvar kamenovanja nije nikakvo gledište i mnogi slični primjeri u kojima abrahamske religije dolaze u međusobnu kontradikciju, a "od jednog su boga". To da su ljudske strukture se kosi sa religijskim tvrdnjama u kojima se kaže da su božje, a ne ljudske.
odr0n

#2219 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:

Da, i to što vidi može biti objektivno stanje, a i ne mora. Eto, npr. ti smatraš da su religije isključivo "ljudskih ruku djelo", a ja smatram da nisi u pravu. Ako vjeruješ u Boga, onda vjeruješ i u to da nam se On nekada obraćao, da to čini i danas, i da će to činiti i u budućnosti.

Čuj prirodni zakoni :lol: , ti zaboravio šta sve spada u to (zakon jačeg, lanac ishrane, neinteligentni dizajni...) i direktno se kosi sa mogućnošću postojanja miroljubivog, moralnog, inteligentnog stvoritelja.
Great Cornholio

#2220 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

odr0n wrote: Čuj prirodni zakoni :lol: , ti zaboravio šta sve spada u to (zakon jačeg, lanac ishrane, neinteligentni dizajni...) i direktno se kosi sa mogućnošću postojanja miroljubivog, moralnog, inteligentnog stvoritelja.
Ako si imao priliku da posmatraš igru mačića mogao si uvidjeti da se oni ponašaju na identičan način, "bore" se, "hvataju miševe" , "održavaju higijenu" i međusobno se maze , a niko ih tome nije učio, njima je to ponašanje urođeno, njima upravljaju instinkti.

Čovjek ima dosta toga zajedničko sa životinjama ali čovjek ne posjeduje instinkte, posjeduje samo nagone koje ne zna kako da zadovolji dok mu neko ne pokaže, čovjek ima urođene potrebe ali nisu mu urođeni obrasci po kojima bi urođene potrebe mogao zadovoljiti, čovjek uči kako da ih zadovolji.

E sad postoje različiti oblici učenja, mehaničko učenje, učenje uviđanjem, učenje uslovljavanjem itd, i ako čovjek nauči pravilne načine zadovoljavanja urođenih potreba neće se dovesti u situaciju da se sa drugima mora boriti za hranu ili za seksualnog partnera.
Da ne duljim, čovjek nije životinja i ponašanje čovjeka se ne zasniva na istim prirodnim zakonima koji vladaju u životinjskom svijetu, samosvjest i mašta su čovjeka "izdvojili" iz životinjskog svijeta.

I što se ti stalno smiješ :D
fatamorgana

#2221 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Da ne duljim, čovjek nije životinja i ponašanje čovjeka se ne zasniva na istim prirodnim zakonima koji vladaju u životinjskom svijetu, samosvjest i mašta su čovjeka "izdvojili" iz životinjskog svijeta.
A dok se taj isti čovjek ponaša mnogo, mnogo gore od bilo koje životinje šta radi tvoj bog?

Po svemu sudeći ovo: :meza1:
dr.Gonzo

#2222 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Stvar kamenovanja nije nikakvo gledište i mnogi slični primjeri u kojima abrahamske religije dolaze u međusobnu kontradikciju, a "od jednog su boga". To da su ljudske strukture se kosi sa religijskim tvrdnjama u kojima se kaže da su božje, a ne ljudske.
Nije kamenovanje, a ni zlo uopste, iskljucivo vezano za religiju i religiozna drustva. Vecina starih ljudskih zajednica je imala neki oblik surovih drustvenih pravila, ukljucujuci npr. prinosenje ljudskih zrtava. Cak i danas u mnogim razvijenim zapadnim zemljama postoji smrtna kazna, postoje ideoloski zlocini itd.

To da je religija ljudska struktura meni uopste nije upitno. Naravno da je ljudska struktura. Eventualno moze imati "bozansku inspiraciju", ali ljudi je praktikuju i realizuju. Obzirom na to u kakvom stanju duha zivi vecina svjetske populacije danas, organizovana religija ocigledno ne ispunjava svoju duznost. Sto je sasvim za ocekivat, obzirom na dekadenciju u degeneraciju kroz koje je prosla na zapadu u zadnjih 2000. godina.

Na srecu, danas zivimo u liberalnijim drustvima i imamo pristup raznim informacijama i sredstvima, tako da organizovana religija vise nema monopol na duhovni zivot. Religija i duhovnost su dva veoma razlicita pojma. Religije kazu da je put samo jedan, kako bi opravdale svoje postojanje. Istina je sasvim drugacija - svaki covjek ima svoj duhovni put.
Great Cornholio

#2223 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
A dok se taj isti čovjek ponaša mnogo, mnogo gore od bilo koje životinje šta radi tvoj bog?

Nemojmo generalizirati, ne postoje dva čovjeka koja se ponašaju na identičan način. A šta radi Bog? Pa On je uvijek u "pripravnosti", čeka iskrene zahtjeve za istinsku pomoć, ali rijetko ko to želi, većina uglavnom želi veće plate, stanove, luksuznija auta itd.
fatamorgana

#2224 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:

Nemojmo generalizirati, ne postoje dva čovjeka koja se ponašaju na identičan način. A šta radi Bog? Pa On je uvijek u "pripravnosti", čeka iskrene zahtjeve za istinsku pomoć, ali rijetko ko to želi, većina uglavnom želi veće plate, stanove, luksuznija auta itd.
dodaj na spisak i taj mračni predmet želje, :lol:
Great Cornholio

#2225 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
dodaj na spisak i taj mračni predmet želje, :lol:
Ono što Savle kaže o Pavlu, više govori o Savlu nego o Pavlu :D
Post Reply