Dešavanja u Srbiji

Post Reply
vox-populi

#2201 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vox-populi »

simi5 wrote:Pažljivo sam pročitala strane komentara i analiza i moram reći nekoliko stvari.

Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo) u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.
Zasto ima isto pravo? Ko to ugnjetava Srbe u RS kao sto je Milosevic ugnjetavao Albance na Kosovu? Koja prava Srba u RS-u su ugrozena?
Sa druge strane, Srbija je izgubila Kosovo kao rezultat pogubne politike koju je demokratski izabrani Milosevic vodio od 1987 do 2001.
simi5 wrote: Drugo u Srbiji većinu nisu osvojile fašističke i ultranacionalističke stranke već 8 godina, za razliku od BiH. Sada će izbori i kod vas pa ćemo videti kakvi će sledeći rezultati biti ali trenutno na vlasti su vaši radikali (sSDA) i vaši DSS (SBiH), dok nema odgovarajućeg pandana DS i LDP.
Vecinu do ovih izbora u srpskom parlamentu je imala SRS. SRS je ultranacionalisticka, desnicarska stranka. U svim drzavama Evrope ovakve stranke postoje, ali imaju izmedju 5-15% podrske. U Srbiji je (na srecu) do ovih izbora, SRS imala gotovo 50% podrske. I ne bih stavio u isti kos SDA i SRS. Ne branim SDA, ne slazem se sa njihovom politikom i smatram ih desnicarskom strankom, ali nikako ih ne bih stavio u ravan SRS. Predsjednik SRS je optuzen za genocid i zlocine protiv covjecnosti a njegovi sljedbenici ga i danas smatraju idlolom. Sto se DS-a i LDP-a tice, tu si upravu, u BiH u vlasti ne postoji demokratska stranka.
sojka

#2202 Re: Desavanja u Srbiji

Post by sojka »

vox-populi wrote:
simi5 wrote:Pažljivo sam pročitala strane komentara i analiza i moram reći nekoliko stvari.

Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo) u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.
Zasto ima isto pravo? Ko to ugnjetava Srbe u RS kao sto je Milosevic ugnjetavao Albance na Kosovu? Koja prava Srba u RS-u su ugrozena?
Sa druge strane, Srbija je izgubila Kosovo kao rezultat pogubne politike koju je demokratski izabrani Milosevic vodio od 1987 do 2001.
simi5 wrote: Drugo u Srbiji većinu nisu osvojile fašističke i ultranacionalističke stranke već 8 godina, za razliku od BiH. Sada će izbori i kod vas pa ćemo videti kakvi će sledeći rezultati biti ali trenutno na vlasti su vaši radikali (sSDA) i vaši DSS (SBiH), dok nema odgovarajućeg pandana DS i LDP.
Vecinu do ovih izbora u srpskom parlamentu je imala SRS. SRS je ultranacionalisticka, desnicarska stranka. U svim drzavama Evrope ovakve stranke postoje, ali imaju izmedju 5-15% podrske. U Srbiji je (na srecu) do ovih izbora, SRS imala gotovo 50% podrske. I ne bih stavio u isti kos SDA i SRS. Ne branim SDA, ne slazem se sa njihovom politikom i smatram ih desnicarskom strankom, ali nikako ih ne bih stavio u ravan SRS. Predsjednik SRS je optuzen za genocid i zlocine protiv covjecnosti a njegovi sljedbenici ga i danas smatraju idlolom. Sto se DS-a i LDP-a tice, tu si upravu, u BiH u vlasti ne postoji demokratska stranka.

RS nastala je uslijed zelje da ne dolazi do diskriminacije. Proglasena je genocidnom tvorevinom. Treba li jos??
Zar ne stoje pred diskriminirajucom osudom? Izvini molim te, a sta su gradjani te RS- genocidni tvorci.
Hvala ! Bas ok.
Tema Kosovo spomenuo si masakre nad Srbima vjekovima ? Spomenuo si kriminalne radnje sa strane Albanaca i trgovinu
organima u 22. stoljecu?
Necemo tako. Sve ima i 2 strane.
Da sa srpske nije ok mnogo toga- nije, ali da ste samo vi ok, cvjecke- da vasa argumentacija me navodi da mislim tako- e pa to je daleko od puta u EU i Evropu. Sagledati situaciju sa svih strana- onakvu kakva ona jeste- a ne samo zelimo.
Last edited by sojka on 12/05/2008 19:53, edited 1 time in total.
simi5

#2203 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

vox-populi wrote:

Recimo da je moja percepcija o odnosima unutar BiH danas slična onoj iz vremena Miloševića između vlade Srbije i Pokraine Kosovo i Metohija. Kao što se sećaš Milošević je pokušavao pritiscima i pretnjama, nedemokratskim metodama da spreči volju za secesiju u pokraini u kojoj je tada bilo 30% Srba 60% Albanaca i 10% drugih uglavnom Roma.Efekti su bili da su Albanci lokalno pritiskali, tlačili i prisiljavali Srbe na prodaju imanja i odlazak u Srbiju. Takvo stanje naravno samo je više iritiralo javnost Sbije. Meni lično je stravično slično.

I mala ispravka, do sredine 99. kaad su se policija i vojska, a sa njima i 200 000 Srba civila, povukli sa Kosova i Metohije, a 100 000 Srba ostalo.
krivorijek

Post by krivorijek »

zavrzlama wrote: Nije po meni...Srbjanska politika prema BIH ili Kosovu je ostala ista ,samo se vodi unutrasnji rat u Srbiji kako doci do ciljeva koje je zacrtao velikosrpski stab...sutra nek MZ se odluci da podijeli BIH..Tadic ce promijeniti plocu i njegovo kao postivanje suvereniteta i drzavnosti BIH nebi vazilo ni popisane pare..ista stvar sa Kosovom..nek Tadic dobije mig od MZ..on ce poslat vojsku na Kosovo da urade istu stvar sto je pokusao Milosevic...
Ma cuj, to sto ti pricas je jedno veliko nista, (cuo ja na forumu i rijec) defetizam, i svakojako odvlacenje paznje u pravcu 'nasih izvornih snaga' i kako ce 'oni' sve to na kraju rijesiti bez pomoci (znaci, zabetoniranim granicama prema Srbiji i Hrvatskoj) komsija (koje su se pokazale nedvojbeno i nedvosmisleno od velike 'pomoci' kroz nedavni rat). Pa necemo valjda jos zivjeti u takvoj psihozi!

Kada bi barem mogla postojati, pa sve i usprkos historijsko-statistickoj ( :D ) gresci, nekakva 'neutralna' susj(a)dna briznost do zemlje (Hrvata, Srba, Bosnjaka, Bosanaca i ostalih) BiH, ja bih se strasno obradovao. Pa neka samo i 4 godine. Pauza za SANU :D

I nekakvom izgledu (najavi, lijepom ophodenju :D ) da bi oni htjeli (jeste, slazem se: koliko god neposteno to bilo!!!) na kraju krajeva izmiriti racune sa tom Bosnom, kojoj su toliko zla onda ucinili (pa ono reda radi, hajd')!?

Hajd' pusti ih. Da vidimo. Tadic (demokrat) nije ni spomenuo Bosnu u govoru poslije 'pobjede'. Ali Kosovo, Haradinaji... To se prijatelju mora!!!
vox-populi

#2205 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vox-populi »

sojka wrote:
RS nastala je uslijed zelje da ne dolazi do diskriminacije.
Ok, sa ovim se mogu sloziti, ne vjerujem da su se Srbi bas mogli ugodno osjecati u drzavi u kojoj je Alija predsjednik.
sojka wrote: Proglasena je genocidnom tvorevinom. Treba li jos??
Vjerovatno zbog toga sto su vlasti, vojska i policija RS pocinili genocid. Ovo nije samo moja tvrdnja, nego i tvrdnja Medjunarodnog suda u Hagu.
sojka wrote: Zar ne stoje pred diskriminirajucom osudom? Izvini molim te, a sta su gradjani te RS- genocidni tvorci.
Hvala ! Bas ok.
Uobicajena zamjena teza, ja nigdje nisam rekao niti mislim da su gradjani RS-a genocidni tvorci. Ali rukovodstvo, vojska i policija od 1992 do 1995 jeste. Opet, ne samo moja tvrdnja, dokazano na Medjunarodnom sudu u Hagu. (a i stav mnogi svjetskih vlada)
sojka wrote: Tema Kosovo spomenuo si masakre nad Srbima vjekovima ? Spomenuo si kriminalne radnje sa strane Albanaca i trgovinu
organima u 22. stoljecu?
Slazem se, sve ima dvije strane. Nisam ni rekao da su Albanci sveci te da su diskriminisani ni krivi ni duzni. Ipak, odgovornost je vecine da manjini bude dobro, to Albanci nisu uspjeli ispuniti na Kosovu od 1980 do 1989 a Milosevic u Srbiji od 1989 do 1999. Rezultat, izgubljeno Kosovo.
krivorijek

Post by krivorijek »

...Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo)...
Nema ista prava!

Zato sto nisu nekakvi 'Srbi' (kao sto je bio slucaj sa Kosovom) godinama terorizirali RS (nego nesto drugo je bilo, pogledaj clanak pod 1a), kao sto su Kosovo, pa se zato te dvije stvari ne daju ni usporediti!
sojka

#2207 Re: Desavanja u Srbiji

Post by sojka »

vox-populi wrote:
sojka wrote:
RS nastala je uslijed zelje da ne dolazi do diskriminacije.
Ok, sa ovim se mogu sloziti, ne vjerujem da su se Srbi bas mogli ugodno osjecati u drzavi u kojoj je Alija predsjednik.
sojka wrote: Proglasena je genocidnom tvorevinom. Treba li jos??
Vjerovatno zbog toga sto su vlasti, vojska i policija RS pocinili genocid. Ovo nije samo moja tvrdnja, nego i tvrdnja Medjunarodnog suda u Hagu.

Molim te nadji mi taj dokument te tvrdnje? Glasi li njeno ime tako ili kako? Sta o tome kaze Dayton?
sojka wrote: Zar ne stoje pred diskriminirajucom osudom? Izvini molim te, a sta su gradjani te RS- genocidni tvorci.
Hvala ! Bas ok.
Uobicajena zamjena teza, ja nigdje nisam rekao niti mislim da su gradjani RS-a genocidni tvorci. Ali rukovodstvo, vojska i policija od 1992 do 1995 jeste. Opet, ne samo moja tvrdnja, dokazano na Medjunarodnom sudu u Hagu. (a i stav mnogi svjetskih vlada)

E pa razgranicimo sa tim. To sto misle se koristi kao osuda Srpskog naroda i do danas. Ne znam.. na toliko osuda nailazimo da su normalni komsijski odnosi sa mnogima nemoguci.
sojka wrote: Tema Kosovo spomenuo si masakre nad Srbima vjekovima ? Spomenuo si kriminalne radnje sa strane Albanaca i trgovinu
organima u 22. stoljecu?
Slazem se, sve ima dvije strane. Nisam ni rekao da su Albanci sveci te da su diskriminisani ni krivi ni duzni. Ipak, odgovornost je vecine da manjini bude dobro, to Albanci nisu uspjeli ispuniti na Kosovu od 1980 do 1989 a Milosevic u Srbiji od 1989 do 1999. Rezultat, izgubljeno Kosovo.
Ne slazem se. Diskriminacija se izvrsava nad neduznima. Problemi se drugacije rijesavaju.Tragicno je sto se ne zalaze dovoljno da se odgovorni izvedu pred sud i uvede mir medju onima koji to nisu i koji zele normalan, miran zivot.
sojka

#2208 Re:

Post by sojka »

krivorijek wrote:
...Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo)...
Nema ista prava!

Zato sto nisu nekakvi 'Srbi' (kao sto je bio slucaj sa Kosovom) godinama terorizirali RS (nego nesto drugo je bilo, pogledaj clanak pod 1a), kao sto su Kosovo, pa se zato te dvije stvari ne daju ni usporediti!

Teror je bio obostran. I sam kazes. Prema tome razmisli koliko je to nakon usklicnika i validno i upitno i sa ljudske strane.

Pozdravljam vas!
krivorijek

Post by krivorijek »

sojka wrote:
krivorijek wrote:
Nema ista prava!

Teror je bio obostran. I sam kazes. Prema tome razmisli koliko je to nakon usklicnika i validno i upitno i sa ljudske strane.

Pozdravljam vas!
Pa dobro Sojka, ne poznajem te (mislim tvoje komentare), pa se ovako sa ljudske strane nismo jos ni kako treba upoznali.

Sta je tebi toliko upitno sa ove tzv. ljudske strane poslije usklicnika? Evo (da ne iskrivljujem istoriju) da ti pitanje bude jasnije: jesu li se Bosnjaci/Hrvati ukopali oko Beograda onih 90-tih godina, ili su isli Hrvati/Bosnjaci braniti Beograd visegodisnjom opsadom i bombardovanjem grada Beograda? I izborili svoje nezavisno Kosovo svojom mitolosko-nacionalnom obavezom i sjecanjem, dugogodisnjim bombardovanjemem i izbijanjem (tako nesretnim, ali i neophodno eksplozivnim i nezamjenjivim sredstvima) suludih ideja iz glava beogradana o nezavisnosti Kosova?

Ali vidis, nije im upalilo!

Pozdravljam i ja vas!
friman

#2210 Re: Desavanja u Srbiji

Post by friman »

zavrzlama wrote:
Pa ja ne zna sta vi ocekujete.
Sasvim je normalno da Srbija i Republika Srpska imaju specijalne veze, jer je ipak isti narod vecina u obe, cak je to i pozeljno.
znamo..ti neznas...rs nije drzava srpskog naroda...nego dio teritorije BIH gdje je srpski narod vecinski...isto kao sto je dio Srbije Sandzak vecinski bosnjacki..samo da se stvari postave onako kako treba ;-)
Pa ja sam i rekao da je isti narod tj Srbi vecina u obe.
Citaj Srbi su vecina u Republici Srpskoj.

Tako da nisam rekao da je RS iskljucivo srpska.
Ne postavljaj ti stvari kako nisu.

Druga stvar Sandzak nema analogije sa RS-om jer RS ima veliku autonomiju u BIH i postoji u skladu sa ustavom BIH.
Dok Sandzak kao nekakva autonomija ne postoji uopste.
Sanzak ili ti Raska oblast je regija u Srbiji kao recimo Posavina u RS, odnosno BIH.

S druge strane postoji ocigledna analogija Kosova i RS sa jednom bitnom razlikom, Siptari su nacionalna manjina u Srbiji a Srbi konstitutivan narod u BIH.

Mada sve te analogije nemaju ama bas nikakvog znacaja.

Prvo ni iz daleka nije svejedno da se tri meseca posle takvog političkog potresa kao što je priznavanje samoopredeljenja Kosova Srbija opredeli za prosperitet i odlučno kaže ne ratnim huškačima. U tom smislu povukla bih paralelu. Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo) u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.

Drugo u Srbiji većinu nisu osvojile fašističke i ultranacionalističke stranke već 8 godina, za razliku od BiH. Sada će izbori i kod vas pa ćemo videti kakvi će sledeći rezultati biti ali trenutno na vlasti su vaši radikali (sSDA) i vaši DSS (SBiH), dok nema odgovarajućeg pandana DS i LDP.

Treće znam da mnogima nije lako da prihvate ideju saradnje ali neko je već rekao da se odnosi između Srbije i BiH mogu poboljšavati na obostranu korist ako i u BiH na vlasti budu političari koji su spremni na poboljšanje odnosa. A takvo poboljšanje kad jednop pređe kritičnu tačku psihološkog otpora može da smeta samo ultrašima sa obe strane dok će ga sigurno sa najvećim oduševljenjem prihvatiti većina građana koji su slično meni porodično i emotivno podeljeni veštački.
Po meni Hrvati su prvi prihvatili realnost, a to je da imaju Hrvatsku a nemaju Herceg Bosnu.
Iako jos dobar dio Hrvata u BIH zeli takvu autonomiju, na sta po meni imaju puno pravo, na tom su spremni raditi demokratskim sredstvima i uz koncezus.
Postoji velika sansa da ne dobiju tu autonomiji ali su ipak prihvatili i trenutno stanje, tj kantone.

U Srbiji opet vecina priznaje BIH kao nezavisnu drzavu.
Izuzetak su radikali ali koji sad imaju ispod 30%.
To sto neki i ove druge nazivaju 'salonskim cetnicima' je do njih.
Ne moze niko nikom nametati sta da misli i zeli ali bitno za sta se formalno zalaze i sta radi.
U RS-u kako vecinu ima SNSD, i oni ipak u krajnjoj liniji priznaju BIH, uako ne uvijek javno ali u praksi svakako, ali sa pravom traze i priznanje RS-a.

I na kraju Bosnjaci.
Apsolutnu vecinu imaju SDA i SBIH i obe otvoreno se zalazu za ukidanje Republike Srpske i rade na tome koliko mogu iako ne mogu nista al valjda je bitna trud.
I pri svakoj reformi jedna drugu optuzuje kako legalizuju RS.

Prema tome ocigledno je da ko ovdje i dalje ne prihvata realnost.
A sto je najsmjesnije upravo ta njihova sizifova borba za jedinstvenu BIH moze doci BIH glave.
krivorijek

Post by krivorijek »

friman wrote: Po meni Hrvati su prvi prihvatili realnost, a to je da imaju Hrvatsku a nemaju Herceg Bosnu.
Iako jos dobar dio Hrvata u BIH zeli takvu autonomiju, 1. na sta po meni imaju puno pravo, na tom su spremni raditi demokratskim sredstvima i uz koncezus.
Postoji velika sansa da ne dobiju tu autonomiji ali su ipak prihvatili i trenutno stanje, tj kantone.

U Srbiji opet vecina priznaje BIH kao nezavisnu drzavu.
Izuzetak su radikali ali koji sad imaju ispod 30%.
To sto neki i ove druge nazivaju 'salonskim cetnicima' je do njih.
Ne moze niko nikom nametati sta da misli i zeli ali bitno za sta se formalno zalaze i sta radi.
U RS-u kako vecinu ima SNSD, 2. i oni ipak u krajnjoj liniji priznaju BIH, uako ne uvijek javno ali u praksi svakako, ali sa pravom traze i priznanje RS-a.

I na kraju Bosnjaci.
Apsolutnu vecinu imaju SDA i SBIH i obe otvoreno se zalazu za ukidanje Republike Srpske i rade na tome koliko mogu iako ne mogu nista al valjda je bitna trud.
I pri svakoj reformi jedna drugu optuzuje kako legalizuju RS.

Prema tome ocigledno je da ko ovdje i dalje ne prihvata realnost.
3. A sto je najsmjesnije upravo ta njihova sizifova borba za jedinstvenu BIH moze doci BIH glave.
1. To puno pravo su probali i ostvariti tamo negdje uz rat, kad sam ja (i tisuce drugih) najebo zbog njihovog osjecaja za pravo (Mostar, ljeto 93).

2. Pa to ti je to: neskriveni patrijotizam.

3. E vidis, ova ti je najbolja. Procitaj jos jednom pa vidi koliko je tu neskrivene radosti oko bosnjacke sizifove borbe. U kombinaciji su: smijesno-doci do glave.
zavrzlama

#2212 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

U RS-u kako vecinu ima SNSD, i oni ipak u krajnjoj liniji priznaju BIH, uako ne uvijek javno ali u praksi svakako, ali sa pravom traze i priznanje RS-a
Vidis ja sam iskren...ovakvo pisanje ja nazivam salonskim cetnikovanjem.. ;-)

Da bi normalan gradjanin se pomirio sa postojanjem entiteta koji je nastao na genocidu i etnickom ciscenju i najgorim torturama nesrpskog naroda..taj entitet mora postati entitet bez bilo kakvih institucionalnih diskriminacija(naziv entiteta,obiljezja,himna,skolstvo i masa toga)..a kad taj entitet sve te diskriminacije otkloni.....zapitaj se pa sta je svrha postojanja istog..

Zalaganje za ukidanje rs-a je moralan,castan i ljudski cin...a to sto su prvaci stranka koje predstavljaju gradjane BIH onakvi kakvi jesu, ne umanjuje vaznost i ispravnost ukidanja oba entiteta i svih diskriminacija..ako je Silajdjic ili Tihic prevarant ili profiter to ne znaci da cu ja odustati od ponistenja diskriminacije u BIH zato sto su oni losi...ne nego cu se zalagati da predvodinici u borbi protiv diskriminacije budu posteni ljudi ali nikad necu stati sa borbom protiv diskriminacije jer u timu imam lose igrace...mijenjet cemo kapitena tima....ali tim mora ici dalje ;-)
Last edited by zavrzlama on 12/05/2008 21:25, edited 1 time in total.
Umjetnik a

#2213 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

1.TEMA JE DEŠAVAJA U SRBIJI

2. SIMI5 OPET SI SE VRATILA SAROJ ČETNIČKOJ POLITICI
Umjetnik a

#2214 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

DS-SPS
sigurno će oni formiati vladu

jedino mogući slučaj da bez vlade ostane DS je vlada DSS-SRS-SPS
krivorijek

Post by krivorijek »

zavrzlama wrote:...ako je Silajdjic ili Tihic prevarant ili profiter to ne znaci da cu ja odustati od ponistenja diskriminacije u BIH...
To care!!!

Kriminalci u zatvor, Bosna ljudima!
zavrzlama

#2216 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Umjetnik a wrote:DS-SPS

tako nesto je najizvjesnije..trenutno je jedino nejasno sta SPS trazi kao protuuslugu od tadica....a sta Tadic dobiva od EU da privoli SPS da sprijece vladu SRS/DSS/SPS....ako Tadic dobije odgovor od EU da zaboravi na Kosovo(a dobije neke manje kredite i mnogo obecanja bez pokrica)mozda tadic i stab SANU-a..prepuste vladu grobaru..
Umjetnik a

#2217 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

zavrzlama wrote:

tako nesto je najizvjesnije..trenutno je jedino nejasno sta SPS trazi kao protuuslugu od tadica....a sta Tadic dobiva od EU da privoli SPS da sprijece vladu SRS/DSS/SPS....ako Tadic dobije odgovor od EU da zaboravi na Kosovo(a dobije neke manje kredite i mnogo obecanja bez pokrica)mozda tadic i stab SANU-a..prepuste vladu grobaru..
sada je sve čini se u SPS-u

SRS i DSS će se brzo dogovriti
a SPS može da traži sada čini mi se sve
zavisi dokle će pristati na to Tadić
Umjetnik a

#2218 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

zoom66 wrote:
Umjetnik a wrote:1.TEMA JE DEŠAVAJA U SRBIJI

2. SIMI5 OPET SI SE VRATILA SAROJ ČETNIČKOJ POLITICI

1. Tachno.

2. ne provociraj. :)

izvini zoom
ali kad neko kaže da kosovo i rs imaju ista prava...
stvarno pa dokle
friman

#2219 Re: Desavanja u Srbiji

Post by friman »

Umjetnik a wrote:
zavrzlama wrote:

sada je sve čini se u SPS-u

SRS i DSS će se brzo dogovriti
a SPS može da traži sada čini mi se sve
zavisi dokle će pristati na to Tadić
Bice zanimljivo u svakom slucaju.
Nikolic je vec indirektno ponudio mjesto premijera Dacicu.
Pitanje je dokle ce Tadic dizati cijenu.

Kao i inace ko vise ponudi ima vladu.

Mada znajuci Tadica on nece stediti sredstva bilo koje vrste da opet ima vladu i cini mi se vjerovatnije opcija DS+SPS nego SRS+DS+SPS
krivorijek

Post by krivorijek »

Mislim da je danasnji prvi postizborni dan u Srbiji okarakterisao najbolje jedan ruski website (nemogusesjetitsad.com), sa clankom poznatog dopisnika (ranije radio u Ruandi i Washingtonu), Vladimira Chelsee, koji u prijevodu ovako nekako kaze i prica:

"Kad sam zadnji put bio u Londonu u posjeti rodaku, koji ima nekakve poslove tamo, sta ja znam sad sta, stotinuijedan, bas kao i ja, i kad sam ga upitao: 'pa dobro, posao ide super, imas para i sve ti je na dohvat ruke, evo npr. kultura, prvi red koncerta Madone ti je samo 300 ovih slabasnih engleskih funti daleko. Ali kako si ti? Nedostaje li ti Rusija?'

Vlasnik: Rusija mi fali vise od uspjeha!

V.C. Vi ste meni sumnjivi sa ovim izjavama iz prve ruke. Sta vam fali, ruski jezik?

Vlasnik: Pa da, to najvise.

V.C. A ovdje u Londonu nema Rusa? Ma nije moguce!

Vlasnik: Ima, ima. Ali to je najgore. Ne pustaju me na miru!

V.C. Pa sta obicno hoce?

Vlasnik: Pare, pare, pare...

V.C. A niko nista ne zna, kao i obicno?

Vlasnik: :lol:
krivorijek

#2221 Re:

Post by krivorijek »

krivorijek wrote:Mislim da je danasnji prvi postizborni dan u Srbiji okarakterisao najbolje jedan ruski website (nemogusesjetitsad.com), sa clankom poznatog dopisnika (ranije radio u Ruandi i Washingtonu), Vladimira Chelsee, koji u prijevodu ovako nekako kaze i prica:

"Kad sam zadnji put bio u Londonu u posjeti rodaku, koji ima nekakve poslove tamo, sta ja znam sad sta, stotinuijedan, bas kao i ja, i kad sam ga upitao: 'pa dobro, posao ide super, imas para i sve ti je na dohvat ruke, evo npr. kultura, prvi red koncerta Madone ti je samo 300 ovih slabasnih engleskih funti daleko. Ali kako si ti? Nedostaje li ti Rusija?'

Vlasnik: Rusija mi fali vise od uspjeha!

V.C. Vi ste meni sumnjivi sa ovim izjavama iz prve ruke. Sta vam fali, ruski jezik?

Vlasnik: Pa da, to najvise.

V.C. A ovdje u Londonu nema Rusa? Ma nije moguce!

Vlasnik: Ima, ima. Ali to je najgore. Ne pustaju me na miru!

V.C. Pa sta obicno hoce?

Vlasnik: Pare, pare, pare...

V.C. A niko nista ne zna, kao i obicno?

Vlasnik: :lol:
I sta sad, jel' zavrsila prica ili nije :? Mislim ne kuzim :-)
redondo72

#2222 Re: Desavanja u Srbiji

Post by redondo72 »

Ništa sad. Izgleda da si počeo da razgovaraš sa samim sobom. :D
cogni

#2223 Re: Desavanja u Srbiji

Post by cogni »

friman wrote: Mada znajuci Tadica on nece stediti sredstva bilo koje vrste da opet ima vladu i cini mi se vjerovatnije opcija DS+SPS nego SRS+DS+SPS
Mislim da bi bilo suludo da Srbija na silu pravi anti-EU vladu kada se ocekuje da bi Europa mogla maksimalno pomoci Srbiji u integracijama. Kako sada stvari stoje, iako je matematicki moguce da se oformi SRS/DSS/SPS vlada mislim da prakticno ne postoji sansa da se to desi.
Kada bi EU pokazala makar malo vise neutralnosti u pogledu Kosova mislim da bi Srbija mogla da napreduje jako brzo, nazalost ja ne ocekujem da ce to da se desi i ova hipotetska nova vlada ce tesko moci da nesto vishe uradi ako bude trazeno da Srbija prizna Kosovo.
Uzred budi receno, mislim da ova nova proeuropska vlada u Srbiji znaci da se prvi put otvara mogucnost da Mladic konacno dolija.
krivorijek

#2224 Re: Desavanja u Srbiji

Post by krivorijek »

redondo72 wrote:Ništa sad. Izgleda da si počeo da razgovaraš sa samim sobom. :D
Evo u duetu: Sad je kasno, a i nista, u pravu si, pa strofa bla-bla-bla, po principu sam sa sobom :D

Fora je: ako se Srbija odluci za EU, morace dohakati odredenim tzv. EU-standardima (o kojima se nerado i rijetko govori) kao npr.: reforma sudstva i policije i njihovo pristajanje na briefing na engleskom o najnovijim (exclusive) regulacijama iz Brisela. Jasno je da takve strukture nisu najfleksibilnije, pa ce sve to, i u najboljem slucaju, potrajati godinama.

Ali ako dodu Rusiiiii....

Oni su navikli na taj nacin rada, pa ce jednostavno tako i da nastave. Jebo reformu sudstva!
krivorijek

Post by krivorijek »

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=298209

Podsetimo, nosilac liste SPS-PUPS-JS, Ivica Dačić, izjavio je sinoć da je ta koalicija "jedini pravi pobednik izbora" i poručio svima koji budu pravili buduću parlamentarnu većinu da mogu da računaju na njih ukoliko se budu zalagali za odbranu teritorijalnog integriteta i socijalnu pravdu.

Sinoć je, po objavljivanju preliminarnih rezultata, lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao da će ta stranka biti ključni činilac buduće vlade.

Tadić je naveo i da pregovori o sastavu buduće vlade neće biti laki.

Da je spreman da učestvuje u pregovorima o formiranju Vlade Srbije, tvrdi i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Jovanović je kazao da će LDP biti najodlučnija prepreka formiranju vlade koju bi činile "gubitničke" stranke - Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija.
Evo, zar nije totalno nemoguce razumjeti namjere DS, LDP, SPS?

To nije toliko ni vazno. Vazno je ko ce napraviti vladu.
Post Reply