zavrzlama wrote:Pa ja ne zna sta vi ocekujete.
Sasvim je normalno da Srbija i Republika Srpska imaju specijalne veze, jer je ipak isti narod vecina u obe, cak je to i pozeljno.
znamo..ti neznas...rs nije drzava srpskog naroda...nego dio teritorije BIH gdje je srpski narod vecinski...isto kao sto je dio Srbije Sandzak vecinski bosnjacki..samo da se stvari postave onako kako treba

Pa ja sam i rekao da je isti narod tj Srbi vecina u obe.
Citaj Srbi su vecina u Republici Srpskoj.
Tako da nisam rekao da je RS iskljucivo srpska.
Ne postavljaj ti stvari kako nisu.
Druga stvar Sandzak nema analogije sa RS-om jer RS ima veliku autonomiju u BIH i postoji u skladu sa ustavom BIH.
Dok Sandzak kao nekakva autonomija ne postoji uopste.
Sanzak ili ti Raska oblast je regija u Srbiji kao recimo Posavina u RS, odnosno BIH.
S druge strane postoji ocigledna analogija Kosova i RS sa jednom bitnom razlikom, Siptari su nacionalna manjina u Srbiji a Srbi konstitutivan narod u BIH.
Mada sve te analogije nemaju ama bas nikakvog znacaja.
simi5 wrote:Pažljivo sam pročitala strane komentara i analiza i moram reći nekoliko stvari.
Prvo ni iz daleka nije svejedno da se tri meseca posle takvog političkog potresa kao što je priznavanje samoopredeljenja Kosova Srbija opredeli za prosperitet i odlučno kaže ne ratnim huškačima. U tom smislu povukla bih paralelu. Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo) u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.
Drugo u Srbiji većinu nisu osvojile fašističke i ultranacionalističke stranke već 8 godina, za razliku od BiH. Sada će izbori i kod vas pa ćemo videti kakvi će sledeći rezultati biti ali trenutno na vlasti su vaši radikali (sSDA) i vaši DSS (SBiH), dok nema odgovarajućeg pandana DS i LDP.
Treće znam da mnogima nije lako da prihvate ideju saradnje ali neko je već rekao da se odnosi između Srbije i BiH mogu poboljšavati na obostranu korist ako i u BiH na vlasti budu političari koji su spremni na poboljšanje odnosa. A takvo poboljšanje kad jednop pređe kritičnu tačku psihološkog otpora može da smeta samo ultrašima sa obe strane dok će ga sigurno sa najvećim oduševljenjem prihvatiti većina građana koji su slično meni porodično i emotivno podeljeni veštački.
Po meni Hrvati su prvi prihvatili realnost, a to je da imaju Hrvatsku a nemaju Herceg Bosnu.
Iako jos dobar dio Hrvata u BIH zeli takvu autonomiju, na sta po meni imaju puno pravo, na tom su spremni raditi demokratskim sredstvima i uz koncezus.
Postoji velika sansa da ne dobiju tu autonomiji ali su ipak prihvatili i trenutno stanje, tj kantone.
U Srbiji opet vecina priznaje BIH kao nezavisnu drzavu.
Izuzetak su radikali ali koji sad imaju ispod 30%.
To sto neki i ove druge nazivaju 'salonskim cetnicima' je do njih.
Ne moze niko nikom nametati sta da misli i zeli ali bitno za sta se formalno zalaze i sta radi.
U RS-u kako vecinu ima SNSD, i oni ipak u krajnjoj liniji priznaju BIH, uako ne uvijek javno ali u praksi svakako, ali sa pravom traze i priznanje RS-a.
I na kraju Bosnjaci.
Apsolutnu vecinu imaju SDA i SBIH i obe otvoreno se zalazu za ukidanje Republike Srpske i rade na tome koliko mogu iako ne mogu nista al valjda je bitna trud.
I pri svakoj reformi jedna drugu optuzuje kako legalizuju RS.
Prema tome ocigledno je da ko ovdje i dalje ne prihvata realnost.
A sto je najsmjesnije upravo ta njihova sizifova borba za jedinstvenu BIH moze doci BIH glave.