Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- pustopoljina
- dacina_curica
#2202 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dobar i jednostavan receptic
....znaci nemoj bariti pastu nego poredaj onako kako pise....samo obavezno otpocni sa redom mesa (da lazanje mogu upiti
) ....ja umjesto besamela cesto pravim smjesu od mladog sira i jaja i malo friskog parmezana, prelijem i naljepim jos tovar ribanog sira preko
njam, njam, uh mogla bih i ja veceras lazanje praviti

- pustopoljina
#2203 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hej,vidis,mogu i ja to,sa mladim sirom i jajima? ok,znaci,obavezno prvo sos sa mesom,pa onda lazanje. nema vise javljanja,pocelo pravo kuhanje.hvalaaaa!
- dacina_curica
#2204 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
da, da, prvo meso pa lazanje
meni uvijek uspiju
....good luck

- pustopoljina
#2205 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ovako...
lazanje su bile ooodliicneee.
naravno,ja ne bih bila ja kad bih se drzala recepta,pa sam dodala i sampinjona,i sitno isjeckanu mrkvu i malo paprika-paste u sos i mozarrele pri slaganju...na kraju gauda i parmezan na vrh...jest da sam bila malo velikodusnija sa polijevanjem,pa se fino krckalo i oni listovi lazanja sve fino upili
.
steta sto ne znam postaviti sliku...a i da znam,ostao je samo jos komadic
naravno,ja ne bih bila ja kad bih se drzala recepta,pa sam dodala i sampinjona,i sitno isjeckanu mrkvu i malo paprika-paste u sos i mozarrele pri slaganju...na kraju gauda i parmezan na vrh...jest da sam bila malo velikodusnija sa polijevanjem,pa se fino krckalo i oni listovi lazanja sve fino upili
- dacina_curica
#2206 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
eno hadzinica je ostavila postupak kacanja slika, sad zeljno iscekujemopustopoljina wrote:ovako...![]()
naravno,ja ne bih bila ja kad bih se drzala recepta,pa sam dodala i sampinjona,i sitno isjeckanu mrkvu i malo paprika-paste u sos i mozarrele pri slaganju...na kraju gauda i parmezan na vrh...jest da sam bila malo velikodusnija sa polijevanjem,pa se fino krckalo i oni listovi lazanja sve fino upili.
btw. i ja uvijek u meso dodam malo gljiva, nekad i tikvica narendanih
-
b.boja
#2207 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja danas nit sam kuhala, nit sam sta jela.
- dacina_curica
#2208 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja sam prije 5 minuta doruckovala (a sad ce 1 popodne) i to jednu kesu M&M-ova
sinoc sam pravila ovo ali ne stigoh uslikati od onih mojih lesinara
http://www.coolinarika.com/recept/strud ... nilin-krem

sinoc sam pravila ovo ali ne stigoh uslikati od onih mojih lesinara
- neprilagodjena
#2209 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ja sam danas pravila burek,nista specijalno
al dobro se pojelo 
- dalmatinka
#2210 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ne kuham ništa već tri tjedna jer nemam za koga - sebe tu ne računam, nego danas pročitah nešto porazno ali istinito, kad vidim sebe i ljude oko sebe sve je ovo istina
http://www.index.hr/vijesti/clanak/medi ... 96887.aspx
Moje pitanje je - koliko ste promijenili način prehrane s obzirom na vaše bake? Ja poprilično i nije mi to plus u životu.
Moje pitanje je - koliko ste promijenili način prehrane s obzirom na vaše bake? Ja poprilično i nije mi to plus u životu.
-
b.boja
#2211 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
a zar nisi primjetila,da od kad su usli u EU, one cehinje, sve deblje i deblje.dalmatinka wrote:Ne kuham ništa već tri tjedna jer nemam za koga - sebe tu ne računam, nego danas pročitah nešto porazno ali istinito, kad vidim sebe i ljude oko sebe sve je ovo istina
- pustopoljina
#2212 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
opet ja
danas imam novi poziv u pomoc:
http://www.recepti-torte.com/med_torta.html
to hocu da pravim. htjela sam praviti onu renatinu tortu sa beze korama,ali 1.ckrla mi OBA miksera,2.tamo nista ne kaze koliko i na kojoj temperaturi da pecem kore,pa sam nasla da moze kratko(mekano,gumasto) i dugo(puslica) na nekih 180.
medjutim-ne mogu ja ulupati snijeg bez miksera.
sad...ovaj recept sa linka,drage zene,mogu li ja to napraviti samo sa metlicom/zicom?cak se ne treba odvojiti zumanjak od bjelanjka.kora se valja? i drugo:1.mogu li ja umjesto skrobnog brasna upotrijebiti maizenu?2.mogu li umjesto malo sode bikarbone ubaciti malo praska za pecivo?
opet hvala unaprijed. ako napravim tortu i ako bude ok,dobicete slike...u suprotnom ne pitajte nista
danas imam novi poziv u pomoc:
http://www.recepti-torte.com/med_torta.html
to hocu da pravim. htjela sam praviti onu renatinu tortu sa beze korama,ali 1.ckrla mi OBA miksera,2.tamo nista ne kaze koliko i na kojoj temperaturi da pecem kore,pa sam nasla da moze kratko(mekano,gumasto) i dugo(puslica) na nekih 180.
medjutim-ne mogu ja ulupati snijeg bez miksera.
sad...ovaj recept sa linka,drage zene,mogu li ja to napraviti samo sa metlicom/zicom?cak se ne treba odvojiti zumanjak od bjelanjka.kora se valja? i drugo:1.mogu li ja umjesto skrobnog brasna upotrijebiti maizenu?2.mogu li umjesto malo sode bikarbone ubaciti malo praska za pecivo?
opet hvala unaprijed. ako napravim tortu i ako bude ok,dobicete slike...u suprotnom ne pitajte nista
- dacina_curica
#2213 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
JOpet i ja
e ovako: koliko ja procitah posto se kore "razvijaju'' mozes rahat sa zicom zamijesiti.....jer ti ne treba snijeg od bjelanaca.....za maizenu nemam pojma, nisam nikad stavljala maizenu u kolac
....sodu bikarbonu ne mozes zamijeniti praskom za pecivo jer imaju drugaciji hemijski sadrzaj i time stvaraju drugaciju hemijsku reakciju u tijestu (koliko ja bar znam)...Arsla brate pomagaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prelistaj malo ovu temu, dina_qa je stavljala nekoliko odlicnih a laganih recepata
nije problem bjelanca umutiti bez miksera
...samo malo ruka boli posle

e ovako: koliko ja procitah posto se kore "razvijaju'' mozes rahat sa zicom zamijesiti.....jer ti ne treba snijeg od bjelanaca.....za maizenu nemam pojma, nisam nikad stavljala maizenu u kolac
prelistaj malo ovu temu, dina_qa je stavljala nekoliko odlicnih a laganih recepata
- pustopoljina
#2214 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
e ja sad iz kupovine.sto se tice sode bikarbone i praska za pecivo...moje znanje govori da je soda natrijevhidrogenkarbonat,a prasak za pecivo amonijev hidrogenkarbonat.u oba slucaja bi trebalo sa vodom doci do ugljicnog dioksida,tj.do baloncica koji prorahle tijesto.sad sto se tice natrija,ima ga i u kuhinjskoj soli,pa nije bed.a sto se tice amonijevih soli,tj.amonijaka...pa i njega imamo u sebi...tako da ne znam...
isla sam kupiti 24 formu...imam 26...ali mi se cini prevelika,a necu siroke niske torte,nego malo vise a uze.joj jedva cekam da prodje nekoliko sati pa da vidim sta sam uradila.
isla sam kupiti 24 formu...imam 26...ali mi se cini prevelika,a necu siroke niske torte,nego malo vise a uze.joj jedva cekam da prodje nekoliko sati pa da vidim sta sam uradila.
- dacina_curica
#2215 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja se sjecam neke od emisija na food network-u o sodi bikarboni vs. prasku za pecivo pa se pozivam na moje (lose) pamcenje
.....ali evo sad malo progooglah i pise da za "kisele" sastojke tipa jogurta, cokolade i meda koristis sodu bikarbonu jer dobijas bolji rezultat (pjenastiju i mekaniju smjesu) 
hajd' napravi, eto mene na "tasting"

hajd' napravi, eto mene na "tasting"
-
Leonid Breznjev
#2216 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
pa moze maizena, to je naziv produkta skrobnog brasna tako da se moze i u pâtisserie koristiti. sto se tice sode bikarbone i praska za pecivo, najbolje je kako recepat kaze, osim ako se misli kulinarski experimentirati..dacina_curica wrote:JOpet i ja![]()
![]()
![]()
e ovako: koliko ja procitah posto se kore "razvijaju'' mozes rahat sa zicom zamijesiti.....jer ti ne treba snijeg od bjelanaca.....za maizenu nemam pojma, nisam nikad stavljala maizenu u kolac![]()
....sodu bikarbonu ne mozes zamijeniti praskom za pecivo jer imaju drugaciji hemijski sadrzaj i time stvaraju drugaciju hemijsku reakciju u tijestu (koliko ja bar znam)...Arsla brate pomagaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
prelistaj malo ovu temu, dina_qa je stavljala nekoliko odlicnih a laganih recepatanije problem bjelanca umutiti bez miksera
...samo malo ruka boli posle
![]()
![]()
a ima jos nesto
ovisno od potrebne sorte tijesta ponekad prasak za pecivo (koji sadrzi sodu bikarbonu) nije dovoljan da bi tijesto "naraslo", te je potrebno dodati sode bikarbone. dodavanjem praska za pecivo, nebi nista postigli
- pustopoljina
#2217 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
evo mene...poluvrijeme 
upotrijebila sam prasak za pecivo...mekano je...ali ima neke plikove malecke po kori (trenutno nestaju kako se hlade),ali mislim da je ipak trebalo slusati recept,sto se sode bikarbone tice.
grozno! sigurno ste za sodu bikarbonu u pravu,jer ovdje u ovo tijesto ide med...medjutim...al'nije ni to...ona kolicina tijesta meni ni iz glave ne moze biti za 8 kora...i ja sam ipak podijelila na 8 kuglica...posto se ono raspadalo,malo stavim u frizider,pa onda opet izvadim...lijepo se onda dalo razvlaciti,naravno sa folijom...medjutim-kaze da svaka kora treba biti par mm debela a ja jedva milimetar dobijem. ovo je najmanja i najtanja torta na svijetu.
onda,dok sam pekla tijesto skontam da je ovo na fazon keksa pa sam sad ljuta na sebe...mogla sam uzeti keks i rijesiti se muke...
sad imam 7 super tankih kora i jednu super tanku izgorenu (posto nema teoretske da ide desetak minuta na 200 celzijevih...pa sam ja to 7 minuta na 160....vise susila...
ipak cu je sklepati...do slijedeceg javljanja.
upotrijebila sam prasak za pecivo...mekano je...ali ima neke plikove malecke po kori (trenutno nestaju kako se hlade),ali mislim da je ipak trebalo slusati recept,sto se sode bikarbone tice.
grozno! sigurno ste za sodu bikarbonu u pravu,jer ovdje u ovo tijesto ide med...medjutim...al'nije ni to...ona kolicina tijesta meni ni iz glave ne moze biti za 8 kora...i ja sam ipak podijelila na 8 kuglica...posto se ono raspadalo,malo stavim u frizider,pa onda opet izvadim...lijepo se onda dalo razvlaciti,naravno sa folijom...medjutim-kaze da svaka kora treba biti par mm debela a ja jedva milimetar dobijem. ovo je najmanja i najtanja torta na svijetu.
onda,dok sam pekla tijesto skontam da je ovo na fazon keksa pa sam sad ljuta na sebe...mogla sam uzeti keks i rijesiti se muke...
sad imam 7 super tankih kora i jednu super tanku izgorenu (posto nema teoretske da ide desetak minuta na 200 celzijevih...pa sam ja to 7 minuta na 160....vise susila...
ipak cu je sklepati...do slijedeceg javljanja.
- pustopoljina
#2218 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

da vidimo...to bi trebala biti torta,malo cudnog izgleda,kao busen zemlje
- pustopoljina
#2219 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja nista ne vidim-mozda ovako?
http://img171.imageshack.us/my.php?imag ... 012fc8.jpg
http://img171.imageshack.us/my.php?imag ... 012fc8.jpg
-
budala_mahnita
#2220 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Mala pomoc za jami tortupustopoljina wrote:
da vidimo...to bi trebala biti torta,malo cudnog izgleda,kao busen zemlje

- pustopoljina
#2221 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
fala ti 
e sad...ako neko pokusa napraviti ovu tortu,neka komotnio uzme za 50% vise tijesta...ostalo sve-po receptu i bilo bi super...moja je malo kuglasta...ali stvarno je ukusna
e sad...ako neko pokusa napraviti ovu tortu,neka komotnio uzme za 50% vise tijesta...ostalo sve-po receptu i bilo bi super...moja je malo kuglasta...ali stvarno je ukusna
- pustopoljina
- pustopoljina
-
Leonid Breznjev
#2224 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
samo tako, samo tako

-
d2