Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Seyfo
#2201 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Autor je naveo konkretan primjer Chevroleta, to su Opelovi motori,bar kod nas? I da,na pocetku teksta spominje japanske motore ali to sve moze vrijediti za bilo koje druge. A u Srbiji,odakle je autor, je LPG mnogo rasprostranjeniji nego kod nas. Volio bih da jos neko prokomentarise.
- drug_profi
#2202 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Mislim da ili ja ili ti nismo dobro pročitali. Chevrolet se pominje u vezi dijagnostike i mapinga, a japance u vezi sa ventilima, lezistima i diznama.Seyfo wrote:Autor je naveo konkretan primjer Chevroleta, to su Opelovi motori,bar kod nas? I da,na pocetku teksta spominje japanske motore ali to sve moze vrijediti za bilo koje druge. A u Srbiji,odakle je autor, je LPG mnogo rasprostranjeniji nego kod nas. Volio bih da jos neko prokomentarise.
Chevrolet se pominje konkretno u vezi ove konstatacije:
Vlasnici koji imaju ugrađeni sekvent plin stalno muku muče sa lampicama koje se pale i gase u kokpitu, a često se pali i “chek engine”.
-
Seyfo
#2203 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma ok, u pravu si,ali je to opet sve previse generalizovano. Koji japanci,koji modeli? Da li je realno pretpostaviti da servisi za plin imaju odgovarajuce softvere za svaki brend, i za Opel,Renault,VW?
- drug_profi
#2204 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kako ja to kontam, svaka instalacija ima svoj plinski ECU i softver kod instalatera komunicira sa tim ECU. Auto dok radi na benzin koristi fabricki, kad se prebaci na plin, onda to radi plinski.Seyfo wrote:Ma ok, u pravu si,ali je to opet sve previse generalizovano. Koji japanci,koji modeli? Da li je realno pretpostaviti da servisi za plin imaju odgovarajuce softvere za svaki brend, i za Opel,Renault,VW?
Instalater spram svog znanja i iskustva podesi smjesu jer i njegov procesor ocitava parametre izduvnih gasova, broja obrtaja, temperature motora itd.
Ja nisam nikad imao check engine lampicu dok mi nije otisla lambda na nekih 150K+ pređenih km. Prvi put se tad upalila. Nakon zamjene sonde opet sve ok.
Zato ti majstori za plin nece raditi nista ako ti i na benzinu gori check engine lampica ili motor lose radi.
Za japanska auta rjesenje je ugrađivanje mazalice i stelovanje ventila na određenim intervalima. Naravno pametno je prvo se raspitati prije kupovine, da li je konkretan motor kompatibilan plinu.
-
tabija
#2205 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Planiram uzeti Octaviu 4x4, 2008 ili 2009 godiste.
Prvi pik je bio na 1.9 TDI 77 KW ali onda nesto kontam da ne bi ni benzinac bio los.Jeftiniji su oko 1500 - 2000 KM, jeftiniji za odrzavati, uglavnom dolaze sa manjom kilometrazom itd...
Mene interesuje kako ide plin u ove 1.8 TSI i FSI motore? Moze li i koliko para?
Prvi pik je bio na 1.9 TDI 77 KW ali onda nesto kontam da ne bi ni benzinac bio los.Jeftiniji su oko 1500 - 2000 KM, jeftiniji za odrzavati, uglavnom dolaze sa manjom kilometrazom itd...
Mene interesuje kako ide plin u ove 1.8 TSI i FSI motore? Moze li i koliko para?
-
Tuzla111
#2206 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
kao covjek koji nije imao te motore ali sam imao i benzinca na plin i dizela tj jos uvijek imam, moj ti je savjet drzi se dizela, pogotovo tog za kojeg u Bosni ima djelova na svakom cosku.tabija wrote:Planiram uzeti Octaviu 4x4, 2008 ili 2009 godiste.
-
preludezalude
#2207 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Sad je 2018. godina a ne 1998. Dijelova ima za sve automobile i u Bosni. Ja vozim amerikanca i ima dijelova i u Bosni i to cak novih u radnji. Sto se tice oktavije... dobri su to automobili, dizelski motori su prilicno dobri ali...2009. godiste dizel je u 90% slucajeva vec prilicno pregazen motor dok benzinca sigurno mozes dobiti sa najmanje upola manjom kilometrazom i jos za 2000KM manje. Sa plinom ce trositi novca kao dizelas a mozda i manje. Odrzavanje jeftinije od dizelasa. Sve stavis na papir i odvagas.Tuzla111 wrote:kao covjek koji nije imao te motore ali sam imao i benzinca na plin i dizela tj jos uvijek imam, moj ti je savjet drzi se dizela, pogotovo tog za kojeg u Bosni ima djelova na svakom cosku.tabija wrote:Planiram uzeti Octaviu 4x4, 2008 ili 2009 godiste.
Last edited by preludezalude on 23/12/2018 02:37, edited 2 times in total.
-
Tuzla111
#2208 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Vozim i ja.preludezalude wrote:Sad je 2018. godina a ne 1998. Dijelova ima za sve automobile i u Bosni. Ja vozim amerikanca i ima dijelova i u Bosni i to cak novih u radnji.Tuzla111 wrote:kao covjek koji nije imao te motore ali sam imao i benzinca na plin i dizela tj jos uvijek imam, moj ti je savjet drzi se dizela, pogotovo tog za kojeg u Bosni ima djelova na svakom cosku.tabija wrote:Planiram uzeti Octaviu 4x4, 2008 ili 2009 godiste.
-
tabija
#2209 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
To me upravo i interesuje.preludezalude wrote:Sad je 2018. godina a ne 1998. Dijelova ima za sve automobile i u Bosni. Ja vozim amerikanca i ima dijelova i u Bosni i to cak novih u radnji. Sto se tice oktavije... dobri su to automobili, dizelski motori su prilicno dobri ali...2009. godiste dizel je u 90% slucajeva vec prilicno pregazen motor dok benzinca sigurno mozes dobiti sa najmanje upola manjom kilometrazom i jos za 2000KM manje. Sa plinom ce trositi novca kao dizelas a mozda i manje. Odrzavanje jeftinije od dizelasa. Sve stavis na papir i odvagas.Tuzla111 wrote:kao covjek koji nije imao te motore ali sam imao i benzinca na plin i dizela tj jos uvijek imam, moj ti je savjet drzi se dizela, pogotovo tog za kojeg u Bosni ima djelova na svakom cosku.tabija wrote:Planiram uzeti Octaviu 4x4, 2008 ili 2009 godiste.
U startu stedim 1500 do 2000 KM a dobivam auto sa vjerovatno manje kilometara i jeftinijim odrzavanjem.
Ono sto mene interesuje je koliko taj 1.8 tsi motor trosi gradske? Znaci 100% gradska voznja.
Moja fabia 1.4 mpi 50 kw stara 18 godina gradske voznje trosi 12 litara(doduse sve je u jutarnjoj i posljepodnevnoj guzvi, kad je vecernja gradska bez guzve onda padne na 9.5 - 10).Otvorene je na 6l.
Sumnjam da ovaj motor trosi vise iako je duplo jaci.MPI su poznati po ogromnoj potrosnji.
I naravno, je li plin moguc na njega i koliko kosta ugradnja?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2210 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Plin ti je minimum 2000, pa gore, zavisi koji proizvođač
-
Throttle
#2211 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kupi TDI u toj varijanti
-
clio_dci120
#2212 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Evo da napišem svoje iskustvo. Vozim upravo Octaviu 2 fl na plin ali sa atmosferskim motorom. Nikakvih nikada problema nisam imao što se tiče plina (samo jednom otišao onaj pokazivač u garanciji ga besplatno zamijenili).Po računici dodje ti kao da dizel vozis ,na manjim motorima i isplativije (u slučaju tsi pogotovo). O održavanju da ne govorim koje ide u korist benzinca. Međutim, kao što sam napisao kod mene je atmosferski motor.
Prije godinu dvije mogao sam povoljno uzeti Iguana tsi medjutim odustao sam. Nisu još radili tsi motore. Nedavno je otac mjenjao auto,prvi izbor je bio benzin i plin medjutim na kraju se završilo kupovinom pasata dizelaša iz 2014 godine (meni najmrzi auto).Namjerno pišem godinu jer svi noviji benzinca u vw grupi su uglavnom tsi benzinca,. Činjenica jeste da se sada više plin ugrađuje u temotore,. Ali mi smo odustali iz razloga što to nije sistem koji smo željeli. Ovdje taj plin rađena način da uvijek troši nešto benzina, kazu kao 5% ali čuo sam od ljudi da zna biti i 15. Kod nas još ne ugrađuju LDI sisteme za ove motore (tsi, gdi i sl). Ja sam lično gledao Hyundai gdi sa takvim sistemom i taj se auti čak i palio na plin i uvijek vozis na plin. Eh, mod nas nema jos tih sistema ,svi rade ove gdje mora i benzin trošiti i to je bio razlog zašto je otac uzeo dizela iako je i on na plin vozio..Plin je zakon Ija bi ga uvijek prije dizela izabrao, ali samo sa pravim sistemom da je to kako treba što kod nas još nema....nažalost naši lpg serviser ne prate tokove ako hoćeš plin na novijem autu isključivo mora biti atmosferski motor što je teško naci. Mislim da Opel i Fiat ima ju turbo motore koji nisu na fazon tsi gdi i hpi motora, ali ti svakako obidji servise i pogledaj ponudu.
Btw,ja sam plin ugradio u auto kući uno i sve preporuke za njih. Lp. Izvinjavam se na greškama u tekstu , nije do mene do tableta je
Prije godinu dvije mogao sam povoljno uzeti Iguana tsi medjutim odustao sam. Nisu još radili tsi motore. Nedavno je otac mjenjao auto,prvi izbor je bio benzin i plin medjutim na kraju se završilo kupovinom pasata dizelaša iz 2014 godine (meni najmrzi auto).Namjerno pišem godinu jer svi noviji benzinca u vw grupi su uglavnom tsi benzinca,. Činjenica jeste da se sada više plin ugrađuje u temotore,. Ali mi smo odustali iz razloga što to nije sistem koji smo željeli. Ovdje taj plin rađena način da uvijek troši nešto benzina, kazu kao 5% ali čuo sam od ljudi da zna biti i 15. Kod nas još ne ugrađuju LDI sisteme za ove motore (tsi, gdi i sl). Ja sam lično gledao Hyundai gdi sa takvim sistemom i taj se auti čak i palio na plin i uvijek vozis na plin. Eh, mod nas nema jos tih sistema ,svi rade ove gdje mora i benzin trošiti i to je bio razlog zašto je otac uzeo dizela iako je i on na plin vozio..Plin je zakon Ija bi ga uvijek prije dizela izabrao, ali samo sa pravim sistemom da je to kako treba što kod nas još nema....nažalost naši lpg serviser ne prate tokove ako hoćeš plin na novijem autu isključivo mora biti atmosferski motor što je teško naci. Mislim da Opel i Fiat ima ju turbo motore koji nisu na fazon tsi gdi i hpi motora, ali ti svakako obidji servise i pogledaj ponudu.
Btw,ja sam plin ugradio u auto kući uno i sve preporuke za njih. Lp. Izvinjavam se na greškama u tekstu , nije do mene do tableta je
-
Tuzla111
#2213 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Mislim da taj benzinac uvijek trosi oko 20-25% benzina. Ugradnja tog sistema plina je skuplja nego kod obicnih benzinaca. Ja sam racunao na svome, treba ti 30k KM samo da ti se otplati sto si platio za ugradnju plina. Moras racunati da ce ti ga biti teze kasnije i prodati. DIzeli laksi za voznju u gradu jer imaju bolji obrtni momenat na niskim obrtajima.
-
SHTEVELEC
#2214 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pitao sam u Darkomu prije par mjeseci i kako skontah oni ugradjuju, samo je cifra poveca, 2-3k eura ako se dobro sjecamclio_dci120 wrote: Kod nas još ne ugrađuju LDI sisteme za ove motore (tsi, gdi i sl). D
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2215 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
na plin se kuha,a na naftu se ore
-
clio_dci120
#2216 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Da, i meni su rekli u auto kuci uno da mogu taj sistem po toj cijeni ugraditi, ali i da nikome nisu do sada ugradili u BiH....znaci nista od toga. Možda da neko prelazi 50 hiljada godišnje ali i tada hajde daj tolike pare...SHTEVELEC wrote:Pitao sam u Darkomu prije par mjeseci i kako skontah oni ugradjuju, samo je cifra poveca, 2-3k eura ako se dobro sjecamclio_dci120 wrote: Kod nas još ne ugrađuju LDI sisteme za ove motore (tsi, gdi i sl). D
Isplatilo bi se da kao u zapadnoj Europi imas kod niz povlastice pored ustede na benzinu, ali ovdje te kod nas samo kazne zato sto na plin vozis.
- muha_sa
#2217 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
na ložiku se vozibitanga_sa_otesa wrote:na plin se kuha,a na naftu se ore
-
NediM17
#2218 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja ti ne bih preporucio ugradnju gasa na motor sa direktnim ubrizgavanjem.tabija wrote:Planiram uzeti Octaviu 4x4, 2008 ili 2009 godiste.
Prije svega, te TSI masine imaju svakojakih problema i na benzin, ali koliko sam upoznat 1.8 TSI je jos najmanje zlo.
Sto se tice sistema direktnog ubrizgavanja imaju dvije varijante, s jednom niko nema iskustva i preskupa je (ubrizgavanje gasa u tecnoj fazi kroz benzinske injektore), a druga je tako-tako (dodatni plinski injektori u usisnu granu + rad benzinskih injektora).
Sto se tice druge varijante, nije znacajno skuplja od obicnog sekvent sistema i trosi uvijek 25-33% benzina.
Kod DI benzinaca gorivo se ubrizgava u tri faze, kod glavne faze ubrizgavanje u cilindar ide plin, a kod ostale dvije je benzin, te se na taj nacin pokusava postici ispravan rad DI motora i jos hladjenje injektora benzina.
Dakle, usteda je znatno manja, jos postoji rizik da dodje do ostecenja skupih benzinskih injektora. Puno bolja varijanta je naci MPI benzinca i na njega ugraditi plin.
Ako si bas zagrizao za Octaviju 4x4, trazi 1.9 TDI u sto boljem stanju, i sretno.
-
il dottore
#2219 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Upravo si opisao potrosnju octavie 1.8 tsi, to su te cifre. Npr. moja gradska, kako si je opisao 100% gradska, se odvija pri prosjecnoj brzini od 15 km/htabija wrote:To me upravo i interesuje.tabija wrote:Planiram uzeti Octaviu 4x4, 2008 ili 2009 godiste.
U startu stedim 1500 do 2000 KM a dobivam auto sa vjerovatno manje kilometara i jeftinijim odrzavanjem.
Ono sto mene interesuje je koliko taj 1.8 tsi motor trosi gradske? Znaci 100% gradska voznja.
Moja fabia 1.4 mpi 50 kw stara 18 godina gradske voznje trosi 12 litara(doduse sve je u jutarnjoj i posljepodnevnoj guzvi, kad je vecernja gradska bez guzve onda padne na 9.5 - 10).Otvorene je na 6l.
Sumnjam da ovaj motor trosi vise iako je duplo jaci.MPI su poznati po ogromnoj potrosnji.
I naravno, je li plin moguc na njega i koliko kosta ugradnja?
Ne razmisljam o plinu, em je preskupo em mi ne pada na pamet eksperimentisati
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2220 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
samo trafo uljemuha_sa wrote:na ložiku se vozibitanga_sa_otesa wrote:na plin se kuha,a na naftu se ore
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2221 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako ti je samo za po gradu sta ce ti 4x4
Uostalom, dizel ce ti trositi 9-10, tsi 1.8 11-12l tako da i nije neka razlika
-
tabija
#2222 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Hvala Nedime.mk ultra wrote:Ako ti je samo za po gradu sta ce ti 4x4
Po gradu ali u brdu i to velikom brdu zivim.
Plus odlazak na vikendicu 10-15puta godisnje a ima barem 1.5 km makadama.
Ovu trenutnu fabiu sam u zadnje 2 zime moro ostaviti negdje ispod kuce barem 10 puta pa se vracat kuci pjeske.
Ne mislim na onaj snjeg iz 2012 vec na obicni prvi snjeg koji pada par sati.
Sto se potrosnjr tice na toj 4x4 octavi 1.9 tdi.
Ima je neka raja i kazu da ne trosi vise od 6.5 gradske jer ona zapravo ide na 2 tocka dok ne zatreba pogon na sva 4.
- amar1994
#2223 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pa ide jer koristi haldex,nema tu blokade diferencijala niti zakljucavanja centralnog,za tebe je onda neki starii quattro sa torsenom ili subaru sa simetricnim AWD.
Ja bi trazio ako vec mora skoda,octaviu scout,ta je i dignutai ima AWD,samo dobre gumei ide to jako dobro
Ja bi trazio ako vec mora skoda,octaviu scout,ta je i dignutai ima AWD,samo dobre gumei ide to jako dobro
-
tabija
#2224 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja mislim da je za mene bas ta sto se pali 4x4 kad zatreba.amar1994 wrote:Pa ide jer koristi haldex,nema tu blokade diferencijala niti zakljucavanja centralnog,za tebe je onda neki starii quattro sa torsenom ili subaru sa simetricnim AWD.
Kako sam citao sistem osjeti putem neke elektronike ili cega veca da nema dovoljno potiska na prednje tockove, kazu da je dovoljno manje od 1/6 tocka da proklize, sto je haman neosjetljivo za covjeka, i da se 4x4 upali...
Zivim u brdu ali je asfalt, nema rupa, kratera po putu i slicno. Svaki put kad sam ostao zaglavljen je bilo "zamalo". Na zadnjem "piklicu" mi neko stane i onda se moram vracati i onda ne mogu izaci vise.To se desi 4-5, maximalno 6 puta godisnje poput ovog zadnjeg petka, mescini 14. decembar da je bio, kad je padao citav dan a ja se u pola 6 vraco kuci.Izasao sam ovaj put ali uz 2 vracanja po 100 metara, dosta proklizavanja.Stari je tu istu vece radio nocnu i u subotu ujutro nije mogao do kraja izaci vec smo u 1 popodne morali po auto.
Ili na vikendicu kad je u pitanju makadam, tu svakako ne idemo zimi ali eto, i sa obicnim autima smo izlazili kad kisa padne pa se stvori blato.
Ova sa 4x4 ce to vjerovatno jos lakse uraditi, ne pricam ja o nemogucim misijama samo da imam odredjenu komociju u tim slucajevima.
-
NediM17
#2225 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Vozio sam tu Octaviu nekad davno na -20 po snijezno ledenoj podlozi, 4x4 i 1.9 TDI, dvica karavan prije FL (nije Scout dakle). Odlican auto, po tim neuslovima Sarajevo-Bihac turu odradila kao sa pjesmom.