Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
-
teAMICA
#2203 Re: Šta trenutno čitate?
imaš (imamSoul_Sista wrote:Ooo ho!anais_nin wrote:to je dio trilogije...ja sam prvi dio (Miris Kise na Balkanu) procitala jedno 7 putaSoul_Sista wrote:..upravo sam pocela citati "Cvat lipe na Balkanu" od Gordane Kuic. jel iko citao? utisci..?ta knjiga za mene nosi puno puno uspomena...ujedno mi je ta prva i najbolja
Cvat lipe na Balkanu i Smiraj dana na Balkanu su interesantne utoliko sto pojasnjavaju "sta je poslije bilo", ali mislim da su i radnja i likovi najinteresantniji u prvom djelu
Ja to nisam ni znala, stas seljak coek
zezu na stranu, mogu li se citati odvojeno, ima li smisla da bi se povezalo?
Jelde glupo pitanje
![]()
Vec sam se zacitala...
- anais_nin
#2204 Re: Šta trenutno čitate?
knjige iz balkanske trilogije jesu povezane sadrzajemteAMICA wrote: imaš (imam) mislim 7 dijelova (možda sam lupila, mrsko mi sad ići tražit), meni je takođe prva (miris kiše) najbolja, ostale su OK, ali nakon one valjda sam očekivala da će sve takve biti pa se malo razočarah. I nisu nastavci, možeš svaku zasebno čitati
1. Mirise kise na Balkanu
2. Cvat lipe na Balkanu
3. Smiraj dana nad Balkanom
4. Duhovi nad Balkanom
Cetvrti dio je napisan dosta kasnije (2005)i stilski i sadrzajem je puno drugaciji nego sama trilogija tj. prve 3 knjige...iako se svaka moze citati zasebno, ipak te tri knjige cine jednu cijelinu (jer jesu pisane kao nastavci) i pravi smisao odredjenih desavanja ima smisao tek kad se cita po redu
Njene druge 2 knjige: Legenda o Luni Levi i nastavak te knjige koji se zove Bajka o Benjaminu Baruhu nemaju veze sa gore pomenutom trilogijom
-
teAMICA
#2205 Re: Šta trenutno čitate?
hvala što sve to fino objasni,
meni bilo mrsko pisati (ufatio me ishijas pa jedva i ovo)...
u svakom slučaju, meni se ni jedna ne može porediti sa mirisom kiše...
meni bilo mrsko pisati (ufatio me ishijas pa jedva i ovo)...
- anais_nin
#2206 Re: Šta trenutno čitate?
i meni je ta najboljateAMICA wrote:hvala što sve to fino objasni,![]()
meni bilo mrsko pisati (ufatio me ishijas pa jedva i ovo)...![]()
- anais_nin
#2207 Re: Šta trenutno čitate?
malo laganice
francuski krimic...nije lose

-
King Kikapu
#2208 Re: Šta trenutno čitate?
tarik kulenović-politički islam
-
teAMICA
#2209 Re: Šta trenutno čitate?
Pročitala sam par njegovih knjiga (na engleskom i njemačkom), pa me zanima ima li išta od njega prevedeno na naški, da nije ko naletio?
Pisac se zove Ken Follet
Pisac se zove Ken Follet
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2211 Re: Šta trenutno čitate?
ken folet
to onaj o spijunima folovi hladni rat?
-
teAMICA
#2213 Re: Šta trenutno čitate?
Meni napeto do kraja, ono nešto tipa R. Ludluma. Pročitaj svakako pa javi
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#2214 Re: Šta trenutno čitate?
spremam se za ispit tomorrow

-
teAMICA
#2215 Re: Šta trenutno čitate?
Ja pročitah 2 njegove na engl. (iako ga ne govorim perfektno bez problema skontahkomi wrote:ken folet
-Whiteout
-The Third Twin
i mislim da sam pročitala još 2-3 na njemačkom, ne znam kako se zovu, na poslu sam
-
teAMICA
#2216 Re: Šta trenutno čitate?
corolla02 wrote:spremam se za ispit tomorrow
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#2217 Re: Šta trenutno čitate?
ja, citam samo kad moramteAMICA wrote:corolla02 wrote:spremam se za ispit tomorrow
![]()
![]()
-
teAMICA
#2218 Re: Šta trenutno čitate?
eee tako sam i ja u tvojim godinama, a sad po plate skršim na sajmu knjigecorolla02 wrote:ja, citam samo kad moramteAMICA wrote:corolla02 wrote:spremam se za ispit tomorrow
![]()
![]()
ajd nek ti je sa srećom
- corolla02
#2219 Re: Šta trenutno čitate?
thank you 
- anais_nin
#2220 Re: Šta trenutno čitate?
i ja imam Stubove Zemlje ali nije jos dosla na red (imam puno nekih drugih knjiga koje bih puno radije procitala)...ali interesantno nisam znala da je on napisao i Kljuc za Rebeku, sjecam se te serijejOFLA wrote:Ova njegova knjiga Stubovi Zemlje je neka radnja u dvanaestom vijeku. Ali znam da je napisao Ključ za Rebeku, špijunsko iz Drugog svjetskog rata, snimljena je mini serija po tom njegovom romanu. Nisam čitao ali sam gledao seriju prije nekih dvadesetak godina; Njemački spijun u Kairu, pa ga saveznici motre i traže šifru za dekodiranje poruka koje on šalje nacistima u pustinji i njihovoj komandi u Evropi, pa ga love po Kairu...komi wrote:ken folet
takodje samo da napisem za ljubitelje Alexander McCall Smitha uskoro na TV ekrane u sjevernoj americi dolazi i TV serija
Inace ja sam sada presla na ovo

Strasno me interesuje kanadska literatura, posebno ona iz francuskog govornog podrucja
Told from multiple points of view, "The Fugitives" is the labyrinthine story of four generations of women trying to escape the legacy of their families. The women, and men, of the related dysfunctional Saint-Arnaud and Dumont families are at various stages of rebelling against familial bonds and obligations in order to fulfill their destinies. Set against a backdrop of family secrets that include rape, rumours of murder, incest, adultery, and false identities, "The Fugitives" is a highly original contemplation on how families can go bad. Suzanne Jacob’s seventh novel is rendered in an unusual multi-dimensional series of fractal-like episodes that capture the emotional and psychic complexities of kinship. The family here is a ground that can be murderous as one father is accused of molesting a minor, a mother has fainting spells and seems to go crazy, a sister fakes her death, another sister wants to be a boy and contemplates poisoning her family, a great-grandmother has a lesbian affair, and each relative has his or her own version of the truth. Carried forward with the use of various interior monologues, a veritable tornado of lies and secrets is unleashed that cuts through the four generations. In the background are the seductive couple Francois and Catherine Piano who in their own pernicious way have set this storm in motion. "The Fugitives" evokes the mysterious, often cruel, ways that knowledge is passed down from parents to children. Most important, the novel shows us how the sins of the mothers and fathers that plague the generations can be released. "The Fugitives" is a breathtaking literary masterpiece of family drama.
- Point.
#2221 Re: Šta trenutno čitate?
Citam od Erika Laurent-a Nepoznati nepoznati svijet Bush-a....izgledaa zanimljivo..
- StLouis
#2222 Re: Šta trenutno čitate?
Jergovica, "Dvori od oraha" - kako je genijalan ovaj Jergovic! Ko ubi ludu Mandu Delavale
Gospodjo Marija, kcer sam, nisam cudoviste! Brinula sam se za nju trideset godina, i zivot mi je u tome prosao i nikom se nisam zalila. Nisam bjezala, kao sto djeca pobjegnu od roditelja. Na drugi kraj svijeta pobjegnu. I nije cudno da pobjegnu. Svakakvih nas ima.
Gospodjo Marija, kcer sam, nisam cudoviste! Brinula sam se za nju trideset godina, i zivot mi je u tome prosao i nikom se nisam zalila. Nisam bjezala, kao sto djeca pobjegnu od roditelja. Na drugi kraj svijeta pobjegnu. I nije cudno da pobjegnu. Svakakvih nas ima.
- corolla02
#2223 Re: Šta trenutno čitate?
Charles Darvin - On the Origin of Species
I moram otici u prirodno-historijski muzeja cim prije!
I moram otici u prirodno-historijski muzeja cim prije!
- Arminovski
-
callmethebreeeze
#2225 Re: Šta trenutno čitate?
citam ovo, samo na svedskom: