KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#2201 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

salik79 wrote:Samo da prijavim (ako neko vec nije) da se ulje kanabisa moze kupiti i u Bingu, a proizvodjac je GA-ME-HA (Butik Badem).
To je najvjerovatnije ulje od sjemena kanabisa,kod lijecenja karcinoma potrebna je tvar THC koje ima mislim u cvijetu iste biljke.
Ovo drugo ulje se ne smije legalno prodavati.
salik79

#2202 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by salik79 »

kerima1 wrote:
salik79 wrote:Samo da prijavim (ako neko vec nije) da se ulje kanabisa moze kupiti i u Bingu, a proizvodjac je GA-ME-HA (Butik Badem).
To je najvjerovatnije ulje od sjemena kanabisa,kod lijecenja karcinoma potrebna je tvar THC koje ima mislim u cvijetu iste biljke.
Ovo drugo ulje se ne smije legalno prodavati.
Nazalost, nisam bas upucen - vidjoh, pa rekoh da podijelim sa forumasima. Fula :skoljka:
artime

#2203 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by artime »

@Dozer trebao si voditi neku evidenciju ili zapisivati zakljucke na primjeru svog daidje. Bio bi to dobar vodic ili knjiga za sve skeptike. Ne zelim da generalizujem bolesti i bolesnike naravno, ali recimo to bi bilo odlicno stivo. Da bude negdje zapisano, pribiljezeno, jer cini mi se da si dosta upucen u ove bolesti i lijek.
Dozer

#2204 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Dozer »

Pa ima cijela evidencija na onij drugoj temi... Kako god, covjek je jos uvijek ziv, sedmi mjesec od otpisa od strane zvanicne medicine, i treca godina od pocetka bolesti.
Hafis

#2205 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Dozer wrote:Pa ima cijela evidencija na onij drugoj temi... Kako god, covjek je jos uvijek ziv, sedmi mjesec od otpisa od strane zvanicne medicine, i treca godina od pocetka bolesti.
Upadam baš kao padobranac, i nemoj me pogrešno shvatiti, ali tri godine i nisu neki tako rijedak vremenski period. Znao sam neoperabilnih slučajeva karcinoma pluća u progresivnoj fazi bolesti s metastazama koji su, kako ti kažeš nakon ''što su otpisani od zvanične medicine'' živjeli i dvostruko duže od tvog daidže. Imao sam nažalost i nedavno jedan slučaj u obitelji...duga priča....
Najviše ovisi o osobi, ali i dosta ovisi u kojoj je TNM fazi karcinom bio u trenutku započinjanja kemoth i iradijacije (pošto nisam čitao od početka).
Nego, možeš li mi reći koji je patohistološki tip raka....svaki tip je zaseban i daje presadnice u specifične organe kada se čovjek najmanje nada. Pogotovo u postoperacijskom razdoblju kod primarnog sijela, kada čovjek misli da se riješio problema, a to je obično signal za aktiviranje udaljene metastaze.
Svaki tip je zaseban...mikrocellularni se sasvim solidno povlači na kemoth., ali tada u pravilu daje udaljene metastaze...obično mozak, bedrena kost, rebra...planocellularni se teško povlači pred kemoth,ali zato daje manji broj metastaza, a adenocarcinom je priča za sebe.
Da skratim, i ovaj odatak koji iznosiš je doista rijedak i malo ljudi je imalo sreću da provedu kako-tako kvalitetan život tako dugo nakon liječenja proširenog oblika bolesti.
Dozer

#2206 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Dozer »

Microcelularni je.
Hafis

#2207 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Dozer wrote:Microcelularni je.
Tipično. Često se kod tog histološkog tipa postigne solidna regresija s kemtoth. i iradd. Ali kao što rekoh, obično kasnije rezultira udaljenim metastazama, i to nakon relativno duljeg vremena, posebno taj tip raka.
Nevolja je kod svih epitelnih karcinoma (u koje spada i mikrocell.) što relativno kasno daju simptomatologiju , ali i što ih naša postojeća dijagnostika (pod tim mislim na današnje mogućnosti dijagnostike raka pluća postojećom opremom općenito u svijetu) otkriva kada su oni nažalost već u ili postmetastatskoj fazi. Stoga i ne čudi tolika smrtnost. i relativno kratko razdoblje preživljavanja.
Znam samo jedno, poglavito kod mikrocellularnih karcinoma da je preporučljivo raditi MR glave zbog očekivanih metastaza u mozak, a u nekim klinikama je to čak i preporučljivo (čega sam i sam pobornik, budući da sam imao jedan takav slučaj) uraditi i preventivno zračenje glave.
Čak je i sam Lomigorić iz Instituta u KCUS-u pobornik takve ideje u tim slučajevima, ali na žalost zbog velikog pritiska bolesnika u Sarajevu, zgusnutog tajminga, manja kreveta i čestih kvarova opreme to za sada još uvijek nije izvodljivo.

Uglavnom, slažem se da mikrocell. u nekim slučajevima ostavi sasvim dovoljno vremena ljudima da provedu zadnju etapu životnog puta u uvjetno rečeno dobrim uvjetima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2208 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

hafize možeš li skinuti rukavice i reći jasno što misliš o tom ulju
Hafis

#2209 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Black swan wrote:hafize možeš li skinuti rukavice i reći jasno što misliš o tom ulju
Kratko: žalibožepara

S tim da ipak ne treba zanemariti učinak placeba koji svakako postoji u određenim stanjima, pogotovo u osoba koje postižu zavidnu razinu konverzije....doduše placebo može biti i trava ubrana na nekoj planini iza sedam mora i sedam gora, ali i obična molitva...
Truba

#2210 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

SF pitanje...

neš razmišljam kako pobijediti osim teleportiranja :cry:

je li se probalo parcijalnim zamrzavanjem
nešto na staničnom nivou barem na teorijskom nivou
pokušati zaustaviti dijeljenje tih stanica koje su se otele kontroli

mada i da uspiju ne vidim kako održavati zamrznutost a da čovjek živi energija potrebna za to... :cry:
Hafis

#2211 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Nažalost, najviše novca i energije se još uvijek ulaže u dijagnostiku i liječenje otkrivene bolesti. Ne zaboravi da je proizvodnja medicinske opreme i farmakoindustrija nakon vojne industrije najjača privredna djelatnost u razvijenom svijetu (od kojeg se i očekuje da ''smisli'' neki učinkovit lijek koji bi spriječio daljnje razvijanje malingoma). Tu se godišnje okreću stotine milijardi dolara na izum što skuplje i složenije dijagnostičke opreme (pa vidiš li s kojom brzinom izbacuje sve novije i preciznije tipove aparature na principu kompjuterizirane tomografije, onda invazivne radiološke aparature, čitača tumorskih biljega...da ne govorim o sve novijim i skupljim tipovima kemoterapije...
Troškovi (ali i nečija zarada) na raku kao globalnoj bolesti rastu vrtoglavom brzinom....i zamisli sad dođe lik i kaže: ljudi ja riješio problem...dovoljno će biti u preventivne svrhe uzeti to i to..i bila stvar. Paff!! Zbogom MDCT-i, zbogom MR-i, zbogom onkološki sanatoriji, zbogom radioterapeuti, zbogom razvikani kirurzi.....pojela bi ga noć isti dan.
Ova generacija je defnitivno izgubila bitku s ovom opakom bolešću.
bumerangss

#2213 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bumerangss »

Hafise, ocito se razumijes pa hajde mi molim te objasni zasto su, kako kazes, adenokercinomi prica za sebe, kakvi su, njihovu narav, malignost, reagovanje na hemoterapiju, prognoza....? A posebno mi, molim te, objasni sta nas o Dg adenocarcinoma vesicae feleae gradus 3 cum meta peritonei et intestinales
Hafis

#2214 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Kada sam govorio o adenokarcinomu mislio sam na pulmološki tip tog raka.
Naime, on je nevezan s pušenjem (za razliku od planocelularnog kojeg često nazivaju i ''pušačkim rakom pluća'' koji je inače karakterističan za naše mediteransko područje), a uzrok se obično traži u povezanosti s onečišćenjem okoliša (aerozagadjenje) i karakterističan je za industrijski razvijena područja. Kod njega je veoma bitno što mu je lokacija sijela obično smještena periferno i u načelu sijela tvore gladularne strukture...da skratim - složeni su za dijagnosticiranje i obično se otkrivaju u poodmakloj fazi kada su u velikoj mjeri i limitirane terapijske mogućnosti.

Što se tiče dijagnoze za koju te interesira prijevod, nije dobra.
Radi se o raku mokraćnog mjehura trećeg stupnja - T3 s metastazama u trbušnu ovojnicu i crijeva.
S tim da bih nadodao, obzirom na lokaciju relativno udaljenih presadnica da se možda radi i o karcinomu T4.
Reisova

#2215 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Reisova »

Radi se o raku mokraćnog mjehura trećeg stupnja - T3 s metastazama u trbušnu ovojnicu i crijeva.
S tim da bih nadodao, obzirom na lokaciju relativno udaljenih presadnica da se možda radi i o karcinomu T4.[/quote]

Ne znam ni kako da ti postavim pitanje....Recimo ali imaš li informacije sa ovim tipom raka koje metode liječenja daju najbolje rezultate?
Hafis

#2216 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Reisova wrote:
Ne znam ni kako da ti postavim pitanje....Recimo ali imaš li informacije sa ovim tipom raka koje metode liječenja daju najbolje rezultate?
Prognoza nije baš najbolja.
Pošto se radi o poodmaklom stadiju bolesti, onkolozi kod slučajeva T3 i T4 raka mokraćnog mjehura rabe izraz ''proširena bolest'' .
Da ti probam pojasniti, i bit ću sasvim otvoren, to jest iznijet ću ti samo statistički provjerene podatke koji su dobiveni brojnim meta'analizama, a ne svoje osobno mišljenje.

Pošto u onoj gore dijagnozi piše da se radi o trećem stupnju (mada stvarno dvojim, obzirom na lokalizacije metastaza) to se može nazvati ''invanzivni stadij bolesti''.
Ovi pacijenti općenito imaju širenje tumora u mišićni sloj i/ili u perivezikalno masno tkivo. Tradicionalna liječenja su cistektomija (radikalna ili jednostavna) ili iradijacija. Prijeoperacijska radijacijska terapija praćena cistektomijom ne nudi produžetak preživljavanja u usporedbi sa samom cistektomijom. Petogodišnje stope preživljavanja su približno 50%. Glavnina ovih bolesnika umire od udaljenih metastaza prije nego od lokalnih recidiva, unatoč radikalnom zahvatu ili iradijaciji. Osim toga, primjena kombiniranog liječenja, uključujući kemoterapiju s radijacijskom terapijom, može poštedjeti osobe s invazivnom bolešću radikalne cistektomije. Mnoge kliničke studije danas daju sistemsku kemoterapiju prije definitivnog kirurškog zahvata ili radijacijskog liječenja, s pokušajima “ kontrole“ sumnjive sistemske mikrometastatske bolesti, kao i poboljšanja kontrole primarne lezije.

Dalje, u gornjoj dijagnozi se spominju i metastaze.
Metastatska bolest – U bolesnika koji imaju udaljene metastaze u limfne čvorove, visceralne organe ili u kosti, sistemska je kemoterapija postigla odgovor u 30-70% bolesnika, koji obično ne traje više od šest mjeseci. Nakon razvoja metastatske bolesti, većina bolesnika umire unutar dvije godine. Najaktivniji lijekovi su cisplatin, metotreksat, doksorubicin, ciklofosfamid i vinblastin. Kombinacije ovih lijekova katkad proizvode značajne i trajnije remisije.
Comandini

#2217 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Comandini »

Ocu je pronadjen "periuretralni adenom prostate" na ultrazvuku. PSA vrijednost je 6, a bila je i slicna prije 2 godine. Ovaj adenom su konstatirali 2006 poslije prostatitisa- ali je upucen da radi PSA testove tek prije 2 godine. Ovaj put je poslan na biopsiju.
Ocekujemo rezultate biopsije- da li je iko imao iskustva s ovim ? Da li "periuretralni adenom" nuzno znaci i karcinom ? Prostata je inace normalne velicine, ili blago uvecana. Nije mi jasno zasto mu lijecnici nisu nalozili da konstantno radi PSA, ili mu uradili biopsiju prije dvije godine.
Hafis

#2218 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Comandini wrote:Ocu je pronadjen "periuretralni adenom prostate" na ultrazvuku. PSA vrijednost je 6, a bila je i slicna prije 2 godine. Ovaj adenom su konstatirali 2006 poslije prostatitisa- ali je upucen da radi PSA testove tek prije 2 godine. Ovaj put je poslan na biopsiju.
Ocekujemo rezultate biopsije- da li je iko imao iskustva s ovim ? Da li "periuretralni adenom" nuzno znaci i karcinom ? Prostata je inace normalne velicine, ili blago uvecana. Nije mi jasno zasto mu lijecnici nisu nalozili da konstantno radi PSA, ili mu uradili biopsiju prije dvije godine.
Periuretralni adenom prostate je uobičajen naziv za hipertrofiju prostate, a najčešće se pod tim misli na benigno uvećanje kao fiziološki proces koji nastupa nakon pete decenije, i različit je od čovjeka do čovjeka. Mada s druge strane to stvarno može biti uvod u malignu alteraciju.

E sad PSA (prostata specific antigen). Kažeš da je vrijednost 6, i da se nije mijenjala u zadnje dvije godine.

PSA se već niz godina koristi u dijagnostici oboljenja prostate, te praćenju tijeka bolesti i učinka liječenja. Smatra se specifičnim markerom za prostatu. Međutim, PSA nije marker specifičan za bolest, iako određene pravilnosti postoje.
Razina PSA je linearni parametar, što znači da što je veća vrijednost PSA, veća je i vjerojatnost postojanja karcinoma prostate.
Povišene vrijednosti PSA se nalaze u upalnim bolestima prostate,benignim i malignim bolestima, te traumatskim stanjima (kateterizaciji, rektalnom pregledu)...i upravo zbog svoje niske specifičnosti nije savršen kao dijagnostički pokazatelj raka prostate.

U literaturi ne postoji apsolutno slaganje o tome koliki nivo PSA značajno povećava vjerojatnost postojanja karcinoma prostate. Smatra se da je ta vrijednost 4 ng/m.
Međutim, jedan dio PSA se u serumu veže za proteinske nosače (alfa-1-antikimotripsin i alfa makroglobulin). Drugi dio ostaje slobodan u serumu, dakle nevezan za proteinske nosače. Današnje metode detekcije nisu u mogućnosti mjeriti vezani PSA, nego samo ukupnu količinu PSA (i za proteine vezani dio PSA i slobodni dio), te slobodnu, nevezanu PSA. Moguće je mjeriti i količinu proteinskih nosača, ali se obzirom na skupoću i kompliciranost ta se pretraga koristi samo u istraživačke svrhe - hoću reći i vrijednost PSA 6 ng/m ne znači ništa, mada je putokaz za daljnju dijagnostiku, pa i biopsiju koju će izvesti u slučaju tvoga oca i koja će razjasniti sve nedoumice.
Koji su motivi i razlozi zašto nije ranije urađena biosija (prije dvije godine) mogu samo nagađati, obzirom na oskudnost podataka.
Reisova

#2219 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak

Post by Reisova »

oskarboy wrote:
Jimmy McNulty wrote:Novi sam na temi, elem daidža ima rak debelog crijeva i stara je kupilo neko ulje, sad ne znam zašto ali meni djeluje kao da je prevara jer je prejeftino ispalo, bočica od 0.25 l nas je došla 24 marke plus 9 maraka dostava. To je ovo ulje:

Image

Da li je neko imao iskustava ili bilo šta, naručili smo od firme Bios iz Sarajeva ako se ne varam, imaju u ponudi još svašta nešto od konoplje, oni su uvezli to iz Hrvatske?
nazalost to kupovno ulje nema THC koji je kljucan u borbi protiv raka.kod nas je THC jos uvijek ilegalan.jedino u holandiji nije.i pokusaj ako koga imas tamo da ti pomogne da nabavis kanabisovo ulje sa preko 70% THC u sebi.
Jel se ovo kanabisovo ulje sa preko 70% THC u sebi onda samo u holandiji može nabaviti ? Imaš li ideja gdje bi se još moglo kupiti...
sportman1

#2220 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak

Post by sportman1 »

recimo da nabavim takvo ulje. dali je lako naci kupca?
dali tu spada i cbd ulje ili samo thc?
dali moze razrjedjeno ili ne?
zijancer

#2221 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak

Post by zijancer »

Dozer

#2222 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak

Post by Dozer »

sportman1 wrote:recimo da nabavim takvo ulje. dali je lako naci kupca?
dali tu spada i cbd ulje ili samo thc?
dali moze razrjedjeno ili ne?
Sto ces ga nabavljati i onda traziti kupca? Ako vec hoces da prodajes, onda ga sam pravi :D
CBD - ne. Za lijecenje je THC.
Sta podrazumijevas pod "razrijedjeno"?

A, kako je vec receno, egalizovano je u Holandiji, Ceskoj, sad i Madjarskoj, a evo i u Sloveniji. Uskoro ce biti i u Njemackoj, Francuskoj, Spaniji i UK. I HR je vrlo blizu.
centromera

#2223 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by centromera »

Mozda nije prikladno pitanje al bih molio za vasu pomoc. Uzv vrata s punkcijom cvora neka vasa iskustva, to vidim da navode kao dijagnostiku za konkretno oticanje???? Koliko dugo se ceka na pregled, da li je bolno?? Koliko se cekaju nalazi i gdje se tacno radi -SArajevo?? Da li se privatno moze brzo uraditi?

Je li iko ima nazalost isksutva sa Hodg? KOji su konkretni simptomi?? Lijecnik opce prakse kaze da nista nije u pitanju vec jedan bezbolni blago povecani vratni limfni cvor nevidljiv vec na dodir za koji ne zna sto je tu i otkad je tu al iz predostroznosti daje za dalje pa mi je u glavi konfuzija.
Hafis

#2224 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

centromera wrote:Mozda nije prikladno pitanje al bih molio za vasu pomoc. Uzv vrata s punkcijom cvora neka vasa iskustva, to vidim da navode kao dijagnostiku za konkretno oticanje???? Koliko dugo se ceka na pregled, da li je bolno?? Koliko se cekaju nalazi i gdje se tacno radi -SArajevo?? Da li se privatno moze brzo uraditi?

Je li iko ima nazalost isksutva sa Hodg? KOji su konkretni simptomi?? Lijecnik opce prakse kaze da nista nije u pitanju vec jedan bezbolni blago povecani vratni limfni cvor nevidljiv vec na dodir za koji ne zna sto je tu i otkad je tu al iz predostroznosti daje za dalje pa mi je u glavi konfuzija.
Idemo jedno po jedno.
Prtpostavljam da se radi o punkciji uvećanog limfnog čvora u predjelu vrata pod kontrolom UZ.
Nije nešto posebno bolna intervencija.

Što se tiče Hodgikn's lymhoma, ne vidim zašto potežeš takve najgore slutnje. Kada bi se svaka suspektna promjena na limfonodima smatrala Hodgkinom, tko bi od nas preživio.
Npr., za tvoju informaciju, veliki broj infekta uzrokuju uvećanje pripadajućih, tj. regionalnih limfonoda. To se pored axilarne i preponske regije, redovito dešava i u predjelu vrata i njemu pripadajućih limfonoda. Recimo, obični asimptomatski upalni proces na korijenu zuba može dovesti do uvećanja limfnih čvorova..jednoga ili više njih.
Zato, izbij iz glave takve newpotrebne pesimističke primisli, jer tvoje ''šanse'' iznose više 99%. Bit će to u redu :)
Truba

#2225 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

ja sam htio napisati nije ti ništa
ali eto nisam doktor i nemam pojma ni o čemu
samo mnogo čitam pa povezujem stvari što niko ne priznaje jer svi sve znaju bez čitanja :D

ali bolje bude kad profić napiše
Post Reply