Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Previše je elemenata koji upućuju da je u gradnji piramide sudjelovala ljudska ruka tako da će istraživanja biti nastavljena, a za SREDINU MAJA najavljen je dolazak stručnjaka iz Egipta i to arheologa i geologa koji bi usporedbom s piramidama iz Egipta trebali dati odgovore na neka od pitanja.
Tesko da se priroda bas ovako mogla ''poigrati'', ali nije na nama da sudimo.Povratak gos. Osmanagica iz SAD ocekuje se 12. maja. U svakom slucaju postaje sve vise zanimljivije, cije su teze validnije ?
Ljudi kako su Visočaci već napravili biznis od piramide, to je ludilo. Razglednice sa piramidom na kojoj ima zvekir majice i ostali suveniri sa bosanskom piramidom sunca.
Pravi sajam kiča, al je dobro za vidjeti, imaš šta prepričavati 10 dana.
horns&drums wrote:Mirco jesi vodila Husniju da vidi piramidu? :D
Mumija 1 2 ili 3....
ne znam tacno koji...i kao CUVARI da te zle dushe ne izadju iz objekta su machke...hmmm...u sred egipta TURSKI VAN...bijeli....veliki....sarenih ociju...
uhmm....
Husniju za reklamu!!!!
idic wrote:Ljudi kako su Visočaci već napravili biznis od piramide, to je ludilo. Razglednice sa piramidom na kojoj ima zvekir majice i ostali suveniri sa bosanskom piramidom sunca.
Pravi sajam kiča, al je dobro za vidjeti, imaš šta prepričavati 10 dana.
Jeste, ludilo, i to pozitivno
mozda najpozitivnija stvar u cijelij prici. Samo kad bi jos vrijeme posluzilo...
piramide su to 100%...nego nisu piramide sve....ima jos cuda u BiH.....kao ovo dole....(izvor je Start)
Gorepomenuti amidža Hajrudin već godinama ima penziju od nekih, slagaću: jal 149,50 jal 149,70 KM mjesečno, ne zamjerite. I sa tom penzijom on uredno plati struju, telefon, RTV pretplatu, vodu
Ostalo potroši na hranu, ili kako se već na bosanskom zove dnevni meni od kilo hljeba (cca. 375 grama), malo riže-solo i ajnpren juhe koja ima mnogo ljepše ime nego ukus. Zbog toga opravdano smatramo da moj amidža Hajrudin sa 63 do 78 feninga dnevnog budžeta za hranu, novine, cigarete, gorivo i kulturne sadržaje spada u jedno od čuda moderne BiH i da to zaslužuje objavu, sorry pojavu si en ena u našem kraju. Te vas stoga molimo iskoristite svoj uticaj i dovedete ih ovamo...
rumenko wrote:piramide su to 100%...nego nisu piramide sve....ima jos cuda u BiH.....kao ovo dole....(izvor je Start)
Gorepomenuti amidža Hajrudin već godinama ima penziju od nekih, slagaću: jal 149,50 jal 149,70 KM mjesečno, ne zamjerite. I sa tom penzijom on uredno plati struju, telefon, RTV pretplatu, vodu
Ostalo potroši na hranu, ili kako se već na bosanskom zove dnevni meni od kilo hljeba (cca. 375 grama), malo riže-solo i ajnpren juhe koja ima mnogo ljepše ime nego ukus. Zbog toga opravdano smatramo da moj amidža Hajrudin sa 63 do 78 feninga dnevnog budžeta za hranu, novine, cigarete, gorivo i kulturne sadržaje spada u jedno od čuda moderne BiH i da to zaslužuje objavu, sorry pojavu si en ena u našem kraju. Te vas stoga molimo iskoristite svoj uticaj i dovedete ih ovamo...
sve to stoji, ali to nema veze s piramidom...
nemoj da brkamo stvari tita ti...
rumenko wrote:piramide su to 100%...nego nisu piramide sve....ima jos cuda u BiH.....kao ovo dole....(izvor je Start)
sve to stoji, ali to nema veze s piramidom...
nemoj da brkamo stvari tita ti...
tj, ono sto zelim reci je DA CUDO JE DA NEKO PREZIVI SA TAKO MALO PARA, ali ako ja zelim da se zajebavam na temu piramide, ako ja zelim da sebi uljepsam dan pricajuci o piramidi i saljuci SMSove podrske Semiru Osmanagicu, a ako vi nemate sta reci na pitanje piramide onda nemojte ni skretati s teme i nemojte piramidase prozivati budalama kretenima jadnicima itd itd itd....
svakom svoje...
"Tom prigodom voditelj tima prof. dr. Sejfudin Vrabac kazao je kako je ustanovljeno da je Visočica prirodna geološka tvorevina, koja se sastoji od klasičnih sedimenata slojevite građe različite debljine te da je njezin oblik posljedica je endodinamičkih i egzodinamičkih procesa u postmiocenskom razdoblju. "
Ima li iko kadar da mi objasni sta znace ove rijeci?
Goran_35 wrote:"Tom prigodom voditelj tima prof. dr. Sejfudin Vrabac kazao je kako je ustanovljeno da je Visočica prirodna geološka tvorevina, koja se sastoji od klasičnih sedimenata slojevite građe različite debljine te da je njezin oblik posljedica je endodinamičkih i egzodinamičkih procesa u postmiocenskom razdoblju. "
"egzodinamicki" i "endodinamicki" procesi?
Nishta znacajno,vishe vezano za rudnike mrkog uglja.
Goran_35 wrote:
Ovi pojmovi su lako dostupni u strucnoj literaturi, enciklopedijama i slicno.
Vi ste nama vec odavno duzni objasnjenje pojma kosmicki sjever, ... .... nema ga ni u literaturi, ni u enciklopedijama, ni na internetu, .... ... spominje se samo u jeftinim SF romanima, ....
Goran_35 wrote:
Ovi pojmovi su lako dostupni u strucnoj literaturi, enciklopedijama i slicno.
Vi ste nama vec odavno duzni objasnjenje pojma kosmicki sjever, ... .... nema ga ni u literaturi, ni u enciklopedijama, ni na internetu, .... ... spominje se samo u jeftinim SF romanima, ....
Pa eto,ako gospodinu nije tesko,da mi objasni?
Ja sam koliko se sjecam pokusao i uspio objasniti sta je "kosmicki sjever"...
Goran_35 wrote:
Gospodinu nista nije tesko, ....
Prvo da vidimo to objasnjenje o kosmickom sjeveru ili bar link, .... pa nije valjda da tako bitan termin nije nigdje strucno pojasnjen !?
Vrabac: Visočica je prirodna geološka tvorevina
Visočica
Profesori Rudarsko geološkog fakulteta Tuzla, članovi Tima za geološka istraživanja Visočice kod Visokog lokaliteta na kojemu se navodno nalazi jedna od bosanskih piramida, prezentirali su na današnjoj konferenciji za novinstvo u Tuzli rezultate istraživanja provedenih na zahtjev Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida sunca" Visoko.
Tom prigodom voditelj tima prof. dr. Sejfudin Vrabac kazao je kako je ustanovljeno da je Visočica prirodna geološka tvorevina, koja se sastoji od klasičnih sedimenata slojevite građe različite debljine te da je njezin oblik posljedica je endodinamičkih i egzodinamičkih procesa u postmiocenskom razdoblju.
Prema riječima prof. Vrabca, na području Sarajevsko-Zeničkog rudarskog bazena takvih morfoloških oblika ima na desetine
Izvješće Tima za geološka istraživanja Visočice, načinjeno na osnovi ispitivanja šest bušotina dubine od 3 do 17 metara, podržalo je Znanstveno-nastavno vijeće Rudarsko geološkog fakulteta i Udruženje geologa FBiH.
Današnjoj konferenciji nazočili su također predstavnici Fondacije "Bosanska piramida sunca" iz Visokog, a članica te fondacije i koordinatorica za geološka istraživanja Nedžija Nukić kazala je kako se radi o suviše površnom istraživanju za donošenje konkretnih zaključaka.
Previše je elemenata koji upućuju da je u gradnji piramide sudjelovala ljudska ruka tako da će istraživanja biti nastavljena, a za sredinu svibnja najavljen je dolazak stručnjaka iz Egipta i to arheologa i geologa koji bi usporedbom s piramidama iz Egipta trebali dati odgovore na neka od pitanja, kazala je Nukić.
Prema njezinim saznanjima, Visočica kod Visokog nije usamljen primjer jer postoji devet građevina ili prirodnih pojava u obliku piramide na području BiH, a što teško može biti slučajnost.
Tuneli čije je postojanje neupitno također upućuju na potrebu dodatnih istraživanja koja se bez obzira na izvješće tuzlanskih geologa nastavljaju, kazala je Nukić.
Uvod: hipoteze o postanku zemlje, građa zemlje, struktura geoloških nauka, sadržaj i zadaci kao i metode inženjerske geologije. Mineralogija, fizičke osobine minerala, sistematika minerala, oksidi, hidroksidi, karbonati, sulfati, hloridi, fosfati, sistematika silikatnih minerala, magmatske stijene, postanak, struktura i tekstura, način pojavljivanja, podjela magmatskih stijena. Sedimentne i metamorfne stijene, postanak, struktura i tekstura, podjela i glavne karakteristike pojedinih grupa stijena sa osvrtom na njihov značaj u građevinskoj tehnici i praksi. Endodinamika-zemljotresi, vulkanizam, tektonika, nabori i rasjedi. Egzodinamika-egzodinamski procesi i pojave, elementi hidrologije, poroznost i vodopropusnost stijena, izdani, klasifikacija stijena u hidrogeološkom smislu. Podjela inženjerske geologije, klasifikacija stijena u inženjerskogeološkom smislu, čvrste, poluvezane i nevezane stijene kao sredine za izgradnju objekata. Egzogene geološke pojave i procesi na prirodnim padinama i vještački u kosinama, erozija, vrste erozije, bujice odroni, klizišta-definicije, značaj izučavanja ovih pojava u prirodi, klasifikacija klizišta, elementi klizišta, izbor elemenata za sanaciju klizišta
LITERATURA
"Petrografija i geologija", Zagreb, 1972 Tajder, Herak
"Inženjerska geologija", Beograd, 1965 Panjukov
Goran_35 wrote:
Gospodinu nista nije tesko, ....
Prvo da vidimo to objasnjenje o kosmickom sjeveru ili bar link, .... pa nije valjda da tako bitan termin nije nigdje strucno pojasnjen !?