Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
AsmirVD

#2201 Re: Одг: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by AsmirVD »

Pa sta se desilo? Daj bar istinu da znamo..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2202 Re: Одг: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by PipiDugaDevetka »

AsmirVD wrote:Pa sta se desilo? Daj bar istinu da znamo..
I ja bih volio saznati istinu, pa taman najcrnja bila.
julisiz es grant

#2203 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by julisiz es grant »

Dok se po nalogu paljanskog tužilaštva u Goraždu hapse njegovi branioci, niko nije odgovarao niti je optužen, a kamoli osuđen, za držanje njegovih građana u opsadi više od 1300 dana, za hiljade ubijenih, što granatama, što mučki, nakon hvatanja, kao što se desilo sa ljudima sa ovih snimaka:

http://www.youtube.com/watch?v=VyKedSMr ... dgTb9D_qKQ

Zaboraviti...šta? Oprostiti...kome? I u čije ime?
julisiz es grant

#2204 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by julisiz es grant »

Jedan od preživjelih, svjedok četničkog zločina u Goraždu u maju 1992, čije se neke od žrtava vide na gornjem snimku, daje izjavu:

Profil na FB jednog od zlikovaca (kojeg svjedok navodi kao najgoreg), koji danas mirno živi u Novom Sadu:

http://www.facebook.com/davor.tamburic
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2205 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

julisiz es grant wrote:Dok se po nalogu paljanskog tužilaštva u Goraždu hapse njegovi branioci, niko nije odgovarao niti je optužen, a kamoli osuđen, za držanje njegovih građana u opsadi više od 1300 dana, za hiljade ubijenih, što granatama, što mučki, nakon hvatanja, kao što se desilo sa ljudima sa ovih snimaka:

http://www.youtube.com/watch?v=VyKedSMr ... dgTb9D_qKQ

Zaboraviti...šta? Oprostiti...kome? I u čije ime?
Prvo ide utvrđivanje istine, obećanje da više nikada neće ponoviti, učiniti sve da se popravi što se može popraviti (nadoknada štete, pronalazak ubijenih), pa pitanje hoćeš li mi oprostiti (život ide dalje rađaju se sve nova i nova djeca), pa u ime te nove djece gledati da se oprosti (Ako nije prekasno za to).
Dalke, najvažnije je to pitanje HOĆEŠ LI MI OPROSTITI?
Neko neće ni zaboraviti, ni oprostiti,...Malo mudriji će zarad djece i njihovog suqrtza=suživota oprostiti. Ja bih rado oprostio, ali nema pitanja za oprost,...nema ni izvinjenja, nema....NIČEGA na vidiku. Prazno i pusto je sve,...evo ovaj @rendžer nudi se za sliku ''šta je bilo sa djetetom'', ali upozorava da ''nije vesela''.

Vjerovatno, možda bi dao tu sliku za €€€€€$$$$$, ali nema obični čovjek te pare.
PipiDugaDevetka

#2206 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Image
Tamburićevi u sreći i zadovoljstvu nastavljaju svoj život u Novom Sadu.
Četvorica Bošnjaka u istražnom zatvoru u Republici srpskoj čekaju presudu jer su navodno ubili neke zarobljene vojnike. Pfuj!
vivace

#2207 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by vivace »

danas se u svetu obelezava dan holokausta...
PipiDugaDevetka

#2208 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Holocaust to je kada se prebrojavaju samo preživjeli. Tokom Holocausta u BiH je oko 30% bh. Jevreja nekako preživjelo.

Image

http://www1.yadvashem.org/yv/en/righteo ... istics.asp
dweia

#2209 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by dweia »

U znak sjecanja na ubijene pripadnike moje porodice i prijatelja koji su ubijeni 25. maja 1992 godine u Ustikolini-Kosova.

http://www.focaci.org/index.php?option= ... Itemid=139
IBM

#2210 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by IBM »

Javni poziv – Udruzenje Cuprija – Dokumentarni film “NA DRINI KRVAVI VISEGRAD”

Dragi Visegradjani, Podrinjci, Bosanci i Hrecegovci!

U pripremi je realizacija dokumentarnog filma “Na Drini krvavi Visegrad”.

Ciljevi filma su da se osvijetle brutalnosti kontinuiranog stradanja bosnjackog naroda na prostoru Visegrada i BiH. Sve raspolozive argumente zelimo upotrijebiti i sto vise osvijetliti surovu istinu. Autor filma je Avdo Huseinovic.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iwl9hFzt ... r_embedded[/youtube]

Udruzenje „Cuprija“ je artikulisalo ideju, podrzalo i pristupilo realizaciji.
Sve Vas koji osjecate vrijednost i znacaj ovog projekta, pozivamo da isti podrzite u skladu sa Vasim mogucnostima i date vise sanse da film bude vrijednost i sto uspjesniji prikaz surove historije naseg vremena.
Vase uplate mozete izvrsiti na racune Udruzenja „Cuprija“

E-mail: [email protected]
Webstranica: http://www.cuprija.org.ba

Za uplate u KM:
Žiroračun: 3386902265840672 – Unicredit bank d.d., Mostar,

Za uplate u EUR:
IBAN BA39 3386 9048 6594 9146
SWIFT: UNCRBA 22

Za uplate u USD:
IBAN BA39 3386 9048 6595 0795

Sve troskove sredstava za film, po okoncanju projekta, cemo transparentno objaviti na web stranici Udruzenja Cuprija.

http://genocideinvisegrad.wordpress.com ... -visegrad/
PipiDugaDevetka

#2211 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

IBM wrote:Javni poziv – Udruzenje Cuprija – Dokumentarni film “NA DRINI KRVAVI VISEGRAD”

Dragi Visegradjani, Podrinjci, Bosanci i Hrecegovci!

U pripremi je realizacija dokumentarnog filma “Na Drini krvavi Visegrad”.

Ciljevi filma su da se osvijetle brutalnosti kontinuiranog stradanja bosnjackog naroda na prostoru Visegrada i BiH. Sve raspolozive argumente zelimo upotrijebiti i sto vise osvijetliti surovu istinu. Autor filma je Avdo Huseinovic.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iwl9hFzt ... r_embedded[/youtube]

Udruzenje „Cuprija“ je artikulisalo ideju, podrzalo i pristupilo realizaciji.
Sve Vas koji osjecate vrijednost i znacaj ovog projekta, pozivamo da isti podrzite u skladu sa Vasim mogucnostima i date vise sanse da film bude vrijednost i sto uspjesniji prikaz surove historije naseg vremena.
Vase uplate mozete izvrsiti na racune Udruzenja „Cuprija“

E-mail: [email protected]
Webstranica: http://www.cuprija.org.ba

Za uplate u KM:
Žiroračun: 3386902265840672 – Unicredit bank d.d., Mostar,

Za uplate u EUR:
IBAN BA39 3386 9048 6594 9146

Za uplate u USD:
IBAN BA39 3386 9048 6595 0795

Sve troskove sredstava za film, po okoncanju projekta, cemo transparentno objaviti na web stranici Udruzenja Cuprija.

http://genocideinvisegrad.wordpress.com ... -visegrad/
I ja bih rado učestovao u snimanju ovog filma, ali kako ću se pojaviti u banci da uplatim 5 KM recimo....Fali ''humanitarni'' telefon, pa tipkam dva puta i dosta od mene penzionisanog umirovljenika, da proste djeca koja čitaju ovo. Marka po marka-tomahawka!
:mrgreen:
Keiko

#2212 Re: Одг: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Keiko »

Ovog djecaka je neko podigao i dodao nekome na kamionu. Moguce cak da imam i sliku u jednoj knjizi ali mi je kasno sad za trazit'. Koliko ja znam, djecak je 1993 stigao u Tuzlu i pronasao je majku a za poslije ne znam.
FOČANSKI PROPISI

#2213 Re: Одг: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by FOČANSKI PROPISI »

irishgirl wrote:
Ovog djecaka je neko podigao i dodao nekome na kamionu. Moguce cak da imam i sliku u jednoj knjizi ali mi je kasno sad za trazit'. Koliko ja znam, djecak je 1993 stigao u Tuzlu i pronasao je majku a za poslije ne znam.
Ovaj dječak je ,nažalost,kao i mngi drugi dječaci u BiH,još uvijek,bez nade.
PipiDugaDevetka

#2214 Re: Одг: Da se nikad ne zaboravi ...

FOČANSKI PROPISI wrote: Ovaj dječak je ,nažalost,kao i mngi drugi dječaci u BiH,još uvijek,bez nade.
Ne širi defetizam, moja nada je Građanska inicijativa ''1. mart''. Prvi put da građani sami za sebe nešto učine. Hebeš političare i njihovu kleptokratiju.
http://www.prvimart.ba/misija
PipiDugaDevetka

#2215 Re: Одг: Da se nikad ne zaboravi ...

irishgirl wrote:
Molim te da nađeš tu knjigu i postaviš sliku iz te knjige ovdje.
Keiko

#2216 Re: Одг: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Keiko »

PipiDugaDevetka wrote:
irishgirl wrote:
Molim te da nađeš tu knjigu i postaviš sliku iz te knjige ovdje.
Knjiga je Bosnia 1992 - 1995, izdata je prosle godine na Engleskom i Bosanskom jeziku. Evo link za pregled http://bosnia-book.com/bs/multimedia (taj djecak se vidi negdje oko 3:25 na videu).
PipiDugaDevetka

#2217 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Hvala @Irish, dojavi oviim novinama da si saznala sudbinu dječaka koji je sada vjerovatno odrastao čovjek negdje u bijelom svijetu. Stvarno dramatična fotografija.
http://bosnjak-ks.info/bolno-sjecanje-n ... ije-iz-93/
%tacno*

#2218 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by %tacno* »

Da se ne zaboravi koji monstrumi jos uvijek medju nama zive. Neki su igrom slucaja otkriveni a koliko ih jos ima koji slobodno hodaju ovom napacenom i krvlju natopljenom zemljom. :oops:
Osuđeni "Simini četnici" koji su ubili trudnicu i sedmero djece u Zvorniku

BEOGRAD - Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas sedmoro pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" na zatvorske kazne u trajanju od dvije do 20 godina, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine 1992. i 1993. godine.

Presuda je donesena za ratni zločin protiv civila u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača, javio je Tanjug.

Sedmočlana grupa osuđena je na ukupno 73 godina zatvora, od čega Damir Bogdanović na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, Zoran Stojanović na 20, Tomislav Gavrić 10, Đorđe Šević pet, Zoran Alić 10, Zoran Đurđević 20 i Dragana Đekić na pet godina.
Njima će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

U završnoj riječi zamjenik tužitelja je naveo da je ta kazna tražena zato što su optuženi sudjelovali u ubojstvu 28 civila - jedne osobe u Skočiću i 27 osoba na mjestu zvanom "Hamzići" u Šetićima "pri čemu su pokazali potpuno odsustvo ljudskosti".
Precizirana izmijenjena optužnica Tužilaštva od 25. decembra prošle godine tereti za ratne zločine protiv civila pripadnike paravojne postrojbe od oko 20 naoružanih ljudi kojom je zapovijeda Sima Bogdanović zvani "Sima četnik", koji je preminuo u pritvoru tokom suđenja.

Oni se terete u preciziranoj optužnici da su na mjestu zvanom "Hamzići" ubili trudnu ženu sa djetetom od dvije godine u naručju kao i da su "ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina".

Optuženi se terete i da su silovali prije ubojstva Zlatiju Ribić (13) kao i da su "dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica".
http://www.vijesti.ba/vijesti/regija/13 ... rniku.html

.
PipiDugaDevetka

#2219 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

%tacno* wrote:Da se ne zaboravi koji monstrumi jos uvijek medju nama zive. Neki su igrom slucaja otkriveni a koliko ih jos ima koji slobodno hodaju ovom napacenom i krvlju natopljenom zemljom. :oops:

BEOGRAD - Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas sedmoro pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" na zatvorske kazne u trajanju od dvije do 20 godina, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine 1992. i 1993. godine.

.
Jedini preživjeli od ovih Roma se zove Zijo i prisustvovao je izricanju presude u Beogradu.
bogoljub

#2220 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by bogoljub »

PipiDugaDevetka

#2221 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

bogoljub wrote:

Da se nikad ne zaboravi!
E, @bogoljube, ne razumijem te, da li ti to oplakuješ umrlu Bosnu i Hercegovinu ili te ova pjesma ''dirnula''?

Ako je ovo prvo u pitanju, samo pogledaj u svoj pasoš, OS BiH, tablice svoje vozilice,... i znaćeš da NIJE UMRLA I DA NEMA POTREBE da stavljaš ovu pjesmu na temu ''Da se ne zaboravi.
vivace

#2222 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by vivace »

PipiDugaDevetka wrote:
%tacno* wrote:Da se ne zaboravi koji monstrumi jos uvijek medju nama zive. Neki su igrom slucaja otkriveni a koliko ih jos ima koji slobodno hodaju ovom napacenom i krvlju natopljenom zemljom. :oops:

.
Jedini preživjeli od ovih Roma se zove Zijo i prisustvovao je izricanju presude u Beogradu.

sta mislis koliko je takvih u srbiji. koliko ih ima u beogradu? da ti se krv sledi.
PipiDugaDevetka

#2223 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

vivace wrote:sta mislis koliko je takvih u srbiji. koliko ih ima u beogradu? da ti se krv sledi.
Ima da sudovi rade bez prestanka tokom narednih godina. Pogotovu sada kada su dvije države potpisale nekakav dogovor o saradnji sudova/tužilaštava. Doduše, na štetu BiH.
argyle

#2225 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Post Reply