Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

@cernica

Sto se mene licno tice, apsolutno ne vjerujem u piramidu, ali ako bi piramida, kojim cudom, postojala, bio bih presretan. Zbog Bosne, zbog svih nas i prvi bih rekao da sam gadno i grdno pogrijesio i u svoje licno ime i prezime se izvinuo Semiru za moje sumnje, ako treba i u otvorenom pismu.

postuje tako misljenje

Sada, jedno pitanje za tebe.
Sta ako ne nadju piramidu? Znam da je za tebe nemoguce, ali odgovori mi, onako, hipoteticno, sta ako ne otkriju piramidu? Sta cemo onda?
eh ako se ne nadje , bice bruka i to teza , ali ako bude neka druga kamena gradjevina a ne piramida opet ce se izvuci , jedino ako ne nadju nista tako ce se obrukati
znanje

Post by znanje »

Macuser wrote:El-bosniaco, drzi se ti lava, mozda kaze jos koju.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 628#683628.
A mozda i knjigu koju napise: "Kako sam izgovorio Semir kada sam se popeo na piramidu"
Šta je ovo ljudi moji????? Pa ja se šalio kad nazvah onog mračnjaka talibanom. Ali ovo više nije smiješno. Ovi ljudi su ozbiljni i opasni.
kekec

Post by kekec »

Macuser wrote:@cernicaSto se mene licno tice, apsolutno ne vjerujem u piramidu, ali ako bi piramida, kojim cudom, postojala, bio bih presretan. Zbog Bosne, zbog svih nas i prvi bih rekao da sam gadno i grdno pogrijesio i u svoje licno ime i prezime se izvinuo Semiru za moje sumnje, ako treba i u otvorenom pismu.
Sada, jedno pitanje za tebe.Sta ako ne nadju piramidu? Znam da je za tebe nemoguce, ali odgovori mi, onako, hipoteticno, sta ako ne otkriju piramidu? Sta cemo onda?
Cesto sam se pitao: "Sta se to iza brda valja".
Mozda je odgovor u sljedecem:
Rjesenjem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine ovog mjeseca odobren je rad Fondacije kao “neprofitne, nevladine i nepoliticke organizacije za zastitu kulturnog nasljedja na teritoriji BiH”. Njen prvi projekt bice iskopavanje, obnavljanje i trajna zastita piramidalnog kompleksa u Visockoj dolini.
UNESCO je na listi kojoj ce se Fondacija u skoro vrijeme obratiti. Ponavljam po ko zna koji put, Fondacija je svega oko mjesec dana stara. Mnogo toga treba uraditi I organizovati se. Treba vremena dok se ne pokriju sve planirane aktivnosti. Polako, strpljenja malo. Cucete. Zar ne primjecujete da svaki dan dolaze nove informacije.
Ako nista ne bude od piramida, ostaje ZASTITA KULTURNOG NASLIJEDJA BiH. O tome ce se brinuti Fondacija. Cini mi se da je prica o piramidi samo pokrice za stvaranje Fondacije, koja ce poslije neuspjeha sa piramidama imati zadatak da se brine o kulturnom naslijedju cijele BiH. A tu ima dosta posla. Ulaskom u ovu danasnju Fondaciju, u stvari se ulazi u posao brige oko kulturnog naslijedja, koji je bitan za BiH. Finansiranje prelazi u okvire drzave, mozda UNESKO-a i drugih izvora. A to znaci zaposlenje za one koji prvi ulete u Fondaciju. A ko ce dobiti "posao" i po kakvim kriterijima, to je drugo pitanje.
Nisam protiv zastite kulturnog naslijedja BiH, ali da li je ovo pravi put, upitno je.
[/quote]
znanje

Post by znanje »

kekec wrote:
Macuser wrote:@cernicaSto se mene licno tice, apsolutno ne vjerujem u piramidu, ali ako bi piramida, kojim cudom, postojala, bio bih presretan. Zbog Bosne, zbog svih nas i prvi bih rekao da sam gadno i grdno pogrijesio i u svoje licno ime i prezime se izvinuo Semiru za moje sumnje, ako treba i u otvorenom pismu.
Sada, jedno pitanje za tebe.Sta ako ne nadju piramidu? Znam da je za tebe nemoguce, ali odgovori mi, onako, hipoteticno, sta ako ne otkriju piramidu? Sta cemo onda?
Cesto sam se pitao: "Sta se to iza brda valja".
Mozda je odgovor u sljedecem:
Rjesenjem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine ovog mjeseca odobren je rad Fondacije kao “neprofitne, nevladine i nepoliticke organizacije za zastitu kulturnog nasljedja na teritoriji BiH”. Njen prvi projekt bice iskopavanje, obnavljanje i trajna zastita piramidalnog kompleksa u Visockoj dolini.
UNESCO je na listi kojoj ce se Fondacija u skoro vrijeme obratiti. Ponavljam po ko zna koji put, Fondacija je svega oko mjesec dana stara. Mnogo toga treba uraditi I organizovati se. Treba vremena dok se ne pokriju sve planirane aktivnosti. Polako, strpljenja malo. Cucete. Zar ne primjecujete da svaki dan dolaze nove informacije.
Ako nista ne bude od piramida, ostaje ZASTITA KULTURNOG NASLIJEDJA BiH. O tome ce se brinuti Fondacija. Cini mi se da je prica o piramidi samo pokrice za stvaranje Fondacije, koja ce poslije neuspjeha sa piramidama imati zadatak da se brine o kulturnom naslijedju cijele BiH. A tu ima dosta posla. Ulaskom u ovu danasnju Fondaciju, u stvari se ulazi u posao brige oko kulturnog naslijedja, koji je bitan za BiH. Finansiranje prelazi u okvire drzave, mozda UNESKO-a i drugih izvora. A to znaci zaposlenje za one koji prvi ulete u Fondaciju. A ko ce dobiti "posao" i po kakvim kriterijima, to je drugo pitanje.
Nisam protiv zastite kulturnog naslijedja BiH, ali da li je ovo pravi put, upitno je.
Odlično primjećeno. :thumbup: Pa ko bi se ovoliko na forumima i medijima borio ovako grčevito (tj. raznoraznim glupostima i svim i svačim osim činjenicama) da mu nije ili plaćeno ili obećani novci. Sve je jasno, neće se na proljeće ni pokušati otkopati nikakvi zidovi jer ih nema a to piramidaši odlično znaju. Već su najavili da bi zidovi mogli biti otkopani u oktobru 2006. Međutim plan rada fondacije predviđa to tek za 2007.

Nakon svih bjelosvjetih protuha i prevaranata vrijeme je da i policija zaradi platu.
Macuser

Post by Macuser »

Hadzi-Blecak se kaze.
Sjecam se Kaktusa, Likovne Akademije, Parkuse, pametne sarajevske raje.
Sta nam se desilo? Mracnjastvo i praznovjerica postaju nasa svakodnevnica. Umjesto akademski obrazovanih ljudi, Bosnom se sepure pseudo naucnici, pseudo novinari, pseudo intelektualci. Grade se kule u vazduhu i cita se Avaz (list bez kulturne rubrike).
kekec

Post by kekec »

Nakon svih bjelosvjetih protuha i prevaranata vrijeme je da i policija zaradi platu.
Znanje, ne bih isao ovako daleko. Ne poznajem detalje.

Mislim, ako postoji Ministarstvo za O,N, kulturu i sport,
da je zastita kulturnog naslijedja BiH u domenu njihovih
nadleznosti i da nema potrebe formirati Fondaciju koja "ce raditi"
iste poslove. :)
S druge strane, ako ce se kulturna bastina STVARNO I ISPRAVNO
stititi, podrzavam formiranje i Fondacija i nevladinih organizacija,
uz raspodjelu, a ne poduplavanje poslova. :)
Fair Life

Post by Fair Life »

cernica wrote:... Mali blento :-) , eto, uzima sebi za pravo da kaze da zna ko je pri Fondaciji, a ko nije.
(...)
Image
Macuser

Post by Macuser »

@cernica
Nisi mi odgovorio na pitanje, sta ako nema piramide?
Fair Life

Post by Fair Life »

Ako se ne nadje piramida sve ih optuziti za svjesnu obmanu javnosti...

Kao da su kod Terzica zanat obmane ispekli.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

sa semirove stranice alternativnahistorija

NOVI GEOLOŠKI IZVJEŠTAJ

Nadležnim državnim organima u novembru 2005. odlazi Izvještaj o geološkom ispitivanju tla. Slijede izvodi iz tog Izvještaja čiji je autor iskusni dipl. geolog iz BiH:

S obzirom da je oblik Visočice pravilan geometrijski oblik, čije su sve četiri strane identične (osim prednjeg dijela zbog ulaznog platoa), može se zaključiti da priroda u toku svog stvaranja nije mogla istaložiti ovako pravilan geometrijski oblik, jer svi ovi materijali pripadaju sedimentnim kastičnim stijenama, koje su nastale od sitnih čestica nošenih vodom i taložene.
Prilikom izovođenja početnih istražnih radova već je potvrđeno da je ulazni plato najvjerovatnije popločan sa obrađenim pločama pješčara.
Utvrđeno je da se nakon određene dužine penjanja pod istim konstantnim uglom dolazi na jedan zaravnjen plato, širine cca 2,5 metra, da bi nakon toga ponovno bio uspon, pa opet plato i sve tako do vrha “Visočice”.
Grubim otkopavanjem su se ukazale već određene konture, za koje se može reći da imaju određenu geometriju. Čišćenjem blokova špartlom i metlicom može se vidjeti da su blokovi slagani jedan na drugi, s tim da je onaj koji se nalazio iznad smaknut prema unutra, ali su poredani kao cigle pri gradnji objekata. Pošto je sloj humusa jako male močnosti nije u mogućnosti da zaštiti površinski sloj breče. Interesantna je pojava da na blokovima koji su bili prekriveni mahovinom, blok je čitav i neoštečen. Takva dva bloka su otkrivena ispod ovog sondažnog bunara, gdje se jasno vide ravne strane ta dva bloka i mjesto njihovog spajanja. Daljnjim detaljnim čišćenjem spoja između dva bloka, na mjestu gdje je humus ušao dublje u dubinu, otkriveno je da je taj blok ispod obrađen i ravne glatke površine.
Ekipa koja je radila na ravnom dijelu platoa izvršila je skidanje površinskog dijela humusa površine 2,00 x 2,00 m. Cijela ova otkopana površina je ravna. Nažalost, zbog prekida radova nismo bili u mogućnosti da izvršimo i detaljno čiščenje ove površine da bi vidjeli na koji način je uradena geometrija ovog platoa.
Sondažni bunar SB-2: na dubini od 0,60-0,70 m konstatovana je pojava ploča različite veličine od dolomita i pješčara. Ploče su pravilno raspoređene u istom nivou po cijeloj površini sondažnog bunara. Na dubini izvađena je ploča pješčara na kojoj se jasno vide koncentrični krugovi…
Sondažni bunar SB-3: Iz dosada otkopanog se može konstatovati da je plato najvjerovatnije svojom cijelom dužinom centralnog dijela popločan… Popločavanje nije bilo u vidu stepenica, već je postavljanje ploča pratilo nagib padine. Vizuelno se može vidjeti da su te ploče djelo ljudskih ruku, što znači izrezane u dimenzije koje su im bile potrebne. Nažalost, pri radu sa bagerom od strane vlasnika imanja, neke od tih ploča su slomljene, ali one koje su ostale neoštećene su pravilnih ivica i iste debljine.
Ploče koje je vlasnik imanja izvadio bi bilo poželjno na neki način zaštititi ne od utjecaja atmosferilija, nego od mehaničkih oštećenja, tako da bi se pri rekonstrukciji pokušalo te ploče vratiti na njihova prvobitna mjesta. Treba svaku ploču izmjeriti (dužinu, širinu i debljinu), označiti i kompjuterski pokušati ih smjestiti na njihovo prvobitno mjesto.
znanje

Post by znanje »

kekec wrote:
Znanje, ne bih isao ovako daleko. Ne poznajem detalje.

Mislim, ako postoji Ministarstvo za O,N, kulturu i sport,
da je zastita kulturnog naslijedja BiH u domenu njihovih
nadleznosti i da nema potrebe formirati Fondaciju koja "ce raditi"
iste poslove. :)
S druge strane, ako ce se kulturna bastina STVARNO I ISPRAVNO
stititi, podrzavam formiranje i Fondacija i nevladinih organizacija,
uz raspodjelu, a ne poduplavanje poslova. :)
Principijelno, to je ispravan stav. Lijepo je imati uravnotežen nastup, tj. biti i mehametli i racionalan u isto vrijeme. Međutim, ovdje se ne radi o uobičajenoj situaciji, nekoj u okviru zdravog sistema društvenih normi ponašanja i sa poznatim sistemom vrijednosti koje odozgo grade zakone. Uvedeni su neki novi zakoni, nepisani: H.Čengić je prije nekoliko dana na TV otvoreno izrekao nešto temeljno fašistički - da naime, parafraziram, stranci ne razumiju da se njihove pravne norme ponašanja ne odnose na naše društvo u kome su takve norme tradicionalno drugačije. Dakle, pisani zakoni ne važe. Pa kakvi onda važe?

Ovdje je upravo problem i u tome što se baš sad, u vrijeme izrazite nestabilnosti (pravne, političke, ekonomske, socijalne) nahuškala jedna bezočna skupina šorc-vandala (npr. napad na Zemaljski Muzej) da proždere i ono malo principa etike i društvenih vrijednosti što nam je preostalo. Pa da potpunim antidruštvenim djelovanjem (šok-terapija) umjesto odgovora na pitanja koja građani osjećaju do bola, istima podare - ublehu. Zamisli, piramida! Pa još kakvu svijet nije vidio, pa još koja mijenja cjelokupnu nauku čovječanstva, pa još to sve prenijeli BBC i Reuters - inače, jel da, poznati promotori naše sreće. Pa još fondacijom direktoruje neko od evropskih obavještajaca iz OSCE. Eh, zamisli ti što nas vole. Hoće da nam pomognu. Naša draga europska braća. Da nađemo pravi put. Do Egipta. Bez nazad. Ali šta je to za zemlju kojoj je guverner engleski špijun koji je, među ostalim akterima, radi zloupotrebe vatrene sile kojom je ubijeno 14 civila (6 maloljetnika) pod otvorenom istragom već 34 godine?

Oni koji stoje iza svega ovog međutim (projekat je itekako dobro osmišljen, koordiniran i finansiran u iznosima o kojima i ne sanjate), našli su par domaćih slugana koji su namirisali šuškave novčanice, čak i u medijima, pa tu na forumu, itd. Pri tome nije bitno što oni kažu da je to novac za Bosnu - ništa ovo oni ne rade bez novčane naknade jal' u cashu jal' u perspektivi, u to budi ubijeđen. Takvih se uvijek nađe podosta u svakom narodu, od J. Amerike do Afrike. Ovi jade što se tu lomataju po forumu da kao bajagi "dokažu" nedokazivo, ti nekakvi dječaci u kratkim pantalonicama, nedorasli mišlju i srcem, oni blage veze nemaju o tome šta se oko njih događa. Ali pustimo njih.

Sve ovo događa se u jednom užasno teškom političko-historijskom momentu za Bosnu. Ako si gledao Centralni Dnevnik večeras, mogao si vidjeti uistinu svjetski poznatog (redovnog) profesora međunarodnog prava Francisa Boylea koji kaže da je trenutno na sceni najprljavija igra u historiji Bosne. U Face to Face mogao si čuti i prof. Čekića i jednog takvog stranog plaćenika koji se baš našao da nam svima kaže kako će, jelte, baš on, kako reče "precizno matematićki" sam do marta završiti prebrojavanje žrtava agresije 92-96! Zamisli, do marta. Univerzitetska institucija to nije uspjela izvesti usljed hiljada objektivnih problema (uništene evidencije te raseljeni izvori informacija... - samo su neki). Međutim i to je dosta da se advokat SCG pozove na njegovo "istraživanje" (primijeti da ni on nije doktor nauka baš kao ni amater piramidaš, ali to više nije važno - po H.Čengiću novi su zakoni na sceni odnosno iza scene). Pa će onda Sud u Haagu dodijeliti nam pet puta manju odštetu nego što trebamo dobiti... Nije šala - o milijardama je riječ! Da ne govorimo o historijskoj nepravdi.

Tipovi poput nabrojanih se obavezno biraju iz redova izuzetno ambicioznih kadrova s bijednom akademskom karijerom (najgori studenti, magistri s nekakvim sumnjivim motivima, doktori s nekakvih rudokopa po pustinjskim vukojebinama bjelosvjetskim), kao npr. Federalni ministar N.Branković, pa A.Terzić i njegov savjetnik Z.Hurtić koji, jelte, kao sasma slučajno upravlja fondacijom, pa nekakvo dijete koje će zaokružiti pet od pedeset i pet sivih tačaka na mutnom satelitskom snimku zapišavajući svoj nalaz onim "dr.", i beskrajni drugi isti takvi. To su potpuno slijepi poslušnici, ljudi kojima se na brifinzima u centrali u ponedeljak ujutru izbifla šta imaju da urade te hefte, i oni krenu i onda to odrade. Gazeći sve pred sobom. Tako, kad pitaše Terzića što ne pravi luku u Neumu i ne vuče koridor do Neuma, on odgovara sasvim izgubljeno da je to "neodgovorno" tražiti. Ministar saobraćaja (!) Branković kaže "nemamo mi para za te stvari". To su ljudi bez mozga pa time i savjesti. Ljudi koji se, kao Terzić, upišaju (javno) od sreće kad ih guverner Ashdown potapše po ramenu. Ali dosta o njima.

Žalosno je da je ovo malo pameti probosanske što je preostalo uglavnom skoncentrisano u i oko Sarajeva. Ali ko zna, možda je to i dobro. Znaš onu Napoleonovu, pregrupisavanje pa protivnapad – najbolja odbrana!

Nakon što su neprijatelji Bosne dočekali da i A.Izetbegović kao realno jedina snaga (ne ulazeći u njegove državničke kvalitete) koja je mogla okupiti većinu Bosanaca u jedinstvenu silu - umre - i da ga po ubrzanoj proceduri zaboravimo (mi smo eksperti za kratku pamet, 2-3 godine su više nego dosta), red je došao na konačno rješenje za Bosnu. Srećom, nešto se ipak valja iza brda. Ovaj put, nadajmo se, na nesreću neprijatelja Bosne.
Last edited by znanje on 14/01/2006 23:55, edited 1 time in total.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

ma nisi ti znanje zdrav :-?
Macuser

Post by Macuser »

Znanje, svaka ti valja.

El-bosniaco, pazi arslan. :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

El-bosniaco wrote:ma nisi ti znanje zdrav :-?
I te kako je zdrav... i pri svijesti.
kekec

Post by kekec »

:lol: :lol: :lol:

Zdrav je on, samo ti nemas vise efektne "municije" (odgovora).
Macuser

Post by Macuser »

Ne dirajte mi El-bosniaca, vrijedi k'o biser:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 952#683952
kekec

Post by kekec »

Znanje, svasta se u ovoj nasoj Bosni desava. Gdje god pogledas,
gdje god zagrebes, uvijek prljavstine ima. A busamo se da smo fini,
posteni. Ma jesmo, klinac.
Ne da mi se pisati duge postove, obrazlagati i proturijeciti, a pogotovu
ako je to vec neko uradio.
I ovim kratkim "javljanjima", zelim pokusati otvoriti, bar malo oci onima
koji sumnjaju. Zelim smanjiti onaj procenat od oko 35 posto anketiranih
koji vjeruju u postojanje piramidA. Licno za mene, taj procenat je bitan,
jer pokazuje kolikom broju ljudi mozes prodavati "muda za bubrege".
Danas je u pitanju postojanje piramida, sutra ce to biti nesto drugo, mozda
mnogo vaznije za zivot i bitisanje obicnog, normalnog, svakodnevnog bosanskog covjeka.
A mnogo je onih koji na njega i ne obracaju paznju, vazan im je samo licni dobitak
i ne biraju sredstva u ostvarenju svojih ciljeva.
Fair Life

Post by Fair Life »

kekec wrote:
:lol: :lol: :lol:
Zdrav je on, samo ti nemas vise efektne "municije" (odgovora).
Image
. . . . . Image
Last edited by Fair Life on 15/01/2006 00:33, edited 1 time in total.
kekec

Post by kekec »

:thumbup:
Fair Life

Post by Fair Life »

kekec wrote::thumbup:
Image
Fair Life

#2221 Re: Bosanska piramida Sunca

Post by Fair Life »

vedderedi wrote:Jel' moguce da jos niko nije pokrenuo ovu temu?

Arheologija u Bosni upravo postaje uzbudljiva

Otkrice prve evropske piramide monumentalnih dimenzija opisano je u knjizi "BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA", autora Semira Osmanagica iz Houstona (SAD)
(...)
Image
Macuser

Post by Macuser »

Odavno se ovoliko nisam smijao. Piramide, lavovi koji izgovaraju Allahovo ime, lavovi na stulama (po kazni!!!, thanks Fair Life), Indiana Sam Osmanagich Jones, Bosanska Piramida Mjeseca, Bosanska Piramida Sunca, stadion Marakana (pardon, to je u Srbiji).

Dr. Samir Osmanagic: "Bosanske piramide starije su od onih u Egiptu i Meksiku!"

Kako ekspert Osmanagic to zna? Cime Samir odredjuje starost navodnih piramida? Rolling On The Floor Lauging My Ass Off Out Loud:

"Činjenica da piramide obrazuju jednakostranični trougao razlikuje ih od onih u Egiptu i Meksiku i za Osmanagića predstavljaju dodatni argument da su bosanske piramide starije od njih."

Ja mogu samo da kazem: Bravo Semire, diko nasa. Argumenti su ti zlata vrijedni.

Da li se bolje prodaju casopisi kao Riznica Tajni ili naucne publikacije? Dakle, smisli se nesto tipa "Moj pc hardware mi je pojeo mamu!", a istu zatvori u podrum na 2-3 mjeseca. Posto prodju 2-3 mjeseca, vrati je nazad i kaze "Krave mutanti iz druge galaksije su vratile moju mamu!"
helo

Post by helo »

Fair Life wrote:Ako se ne nadje piramida sve ih optuziti za svjesnu obmanu javnosti...

Kao da su kod Terzica zanat obmane ispekli.
A šta ako bude piramida! Dali imate dovoljno klempave uši da se pokrijete sa njima da se crven vaša nevidi. Mene bi bilo stid kada bi kao ti i ostali istomišljenika kao ti malo vjere i nade imao a + ljude ohrabrivao da su naučnici ublehe i da nama pametnog svjeta netreba.

Bože koliko pametnjakoviča imamo da smo počeli da ih i tjeramo.
A-ZO

Post by A-ZO »

..............................................................................................................Image

Zna li neko sta radi ova piramida na dolaru, i da li to znaci da piramide imaju nesto zajednicko sa lovom?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

http://www.miniclip.com/crypt/cryptraider.htm

naucite kako se izvuci iz piramide :D
Locked