Stellantis (FCA + PSA)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- beco
#2201 Re: Stellantis (FCA + PSA)
A dobro zato su automatici i dobri, stalno te drži na vrhu momenta.
- Rockefeller
#2202 Re: Stellantis (FCA + PSA)
pa nije ga konektovani kupio da ga vozi po autoputu na 160+, hajmo biti realni… gradskom i magistralom, sasvim dovoljno…
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#2203 Re: Stellantis (FCA + PSA)
nisam ja nista rekao za to, vec mi se ne svidja kako "padne" napola raspona obrtaja 
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2204 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Pa gore u obrtajima ti svakako snaga treba, a ona je tu.
- Haris.ba
#2205 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Meni nije bilo normalno kad sam skontao da je na daciji na sestoj godini redovnog servisa zamjena zupcastog.milojicabrzi wrote: ↑30/12/2025 09:07
U pravu je kolega, nemojte to prodavati kao "normalno", kao da je zamjena pločica i diskova...![]()
![]()
![]()
Na benzincu koji je tehnologija tada bila stara oko 15ak godina. Mozda i vise.
Zamjena bila oko 600KM.
Ali, bilo to auto relativno jeftino i nista se na njemu nije kvarilo, pa se to nekako i proguta.
Ali, i to je bilo klepanje.
Vole Francuzi izgleda na zupcastom uzeti.
-
milojicabrzi
#2206 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Pa šta je tu problem, na 6 godina, veliki servis od cca 600 KM?
Znači uradit će se "u vrh glave" 3-4 puta za radnog vijeka auta.
Da se razumijemo, bez velikog servisa se ne može, samo je dobro kad je on na 5-6 ili plus godina i na 150+ hiljada km.
Nije dobro kad motor ima konstrukcijsku grešku koja mu saspe razvod ventila na 100 kkm.
Heh, džaba Stelantisu šuškanje, kako kažu stari ljudi-"dobar glas daleko se čuje, a loš, još dalje", pročulo se već i na Balkanu i u BiH pofino o problemu 1,5 d kod Peugeota, Citroena, Opela...
Eno auto-kuća Rašević, koja ima dosta ovih auta u ponudi, reklamira ponudu - veliki servis i zamjena lanca već od 850 KM.
Što bi a.r. Alija rekao-nije narod blećak

Znači uradit će se "u vrh glave" 3-4 puta za radnog vijeka auta.
Da se razumijemo, bez velikog servisa se ne može, samo je dobro kad je on na 5-6 ili plus godina i na 150+ hiljada km.
Nije dobro kad motor ima konstrukcijsku grešku koja mu saspe razvod ventila na 100 kkm.
Heh, džaba Stelantisu šuškanje, kako kažu stari ljudi-"dobar glas daleko se čuje, a loš, još dalje", pročulo se već i na Balkanu i u BiH pofino o problemu 1,5 d kod Peugeota, Citroena, Opela...
Eno auto-kuća Rašević, koja ima dosta ovih auta u ponudi, reklamira ponudu - veliki servis i zamjena lanca već od 850 KM.
Što bi a.r. Alija rekao-nije narod blećak
- sime_cipol
#2207 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Za taj problem se znalo godinama. Sutio si dok si vozao taj motor, sad se deres ko telal kroz carsiju 
-
milojicabrzi
#2208 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Nije tačno, nisam ćutao, već ganjao po internetu i hvatao informacije, zvao i kontaktirao ovlaštene servise, sve u nadi povoljnog rješenja unutar ovlaštene mreže, kupujem nova auta u cijeni od 35+ hiljada KM, ne bježim ni da platim, samo da se korektno riješi.
Za taj problem se nije znalo baš godinama, počelo je kad su auti dostizali 100 kkm i pokazivali problem, a ovlašteni zastupnici se pravili mutavi. Mogao sam ga vozati još skoro dvije godine u garanciji, bez problema, ali ne volim da me neko pravi budalom.
Nakon raznih problema, šaltanja, fintanja, odlučio se riješiti uz solidan kolateral i ići dalje...sretno svima kojima taj motor i auta odgovaraju

Za taj problem se nije znalo baš godinama, počelo je kad su auti dostizali 100 kkm i pokazivali problem, a ovlašteni zastupnici se pravili mutavi. Mogao sam ga vozati još skoro dvije godine u garanciji, bez problema, ali ne volim da me neko pravi budalom.
Nakon raznih problema, šaltanja, fintanja, odlučio se riješiti uz solidan kolateral i ići dalje...sretno svima kojima taj motor i auta odgovaraju
- sime_cipol
#2209 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Taj motor se ugradjuje od 2017. Neki su 100k prelazili vec kroz 2 godine. Dakle, zna se vec godinama. Kao sto rekoh, upecao se isprepadani narod. Umjesto da problem rijese za 500 KM, oni su plaćali hiljade ili su pusili hiljade kroz kolateral. Čestitam 
- Optimist
#2210 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Na dusteru 1.5dci je za BiH servisni interval zupcastog 6 god ili 60.000km, dok je kod drugih uglavnom 120-150 hiljada.Haris.ba wrote: ↑31/12/2025 17:27Meni nije bilo normalno kad sam skontao da je na daciji na sestoj godini redovnog servisa zamjena zupcastog.milojicabrzi wrote: ↑30/12/2025 09:07
U pravu je kolega, nemojte to prodavati kao "normalno", kao da je zamjena pločica i diskova...![]()
![]()
![]()
Na benzincu koji je tehnologija tada bila stara oko 15ak godina. Mozda i vise.
Zamjena bila oko 600KM.
Ali, bilo to auto relativno jeftino i nista se na njemu nije kvarilo, pa se to nekako i proguta.
Ali, i to je bilo klepanje.
Vole Francuzi izgleda na zupcastom uzeti.
Znam ovo jer sam ih licno vozio nekoliko kom u servis.
Putpuno nepotrebno i neopravdano. Ali moralo se tako radi firme i garancije.
Doduse, taj veliki servis uopce nije bio skup.
Ali opet, nakon 60 hiljada je pretjerano.
-
milojicabrzi
#2211 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Dobri moj druže, daj ne truni...sime_cipol wrote: ↑31/12/2025 20:19 Taj motor se ugradjuje od 2017. Neki su 100k prelazili vec kroz 2 godine. Dakle, zna se vec godinama. Kao sto rekoh, upecao se isprepadani narod. Umjesto da problem rijese za 500 KM, oni su plaćali hiljade ili su pusili hiljade kroz kolateral. Čestitam![]()
Ko to prelazi 50 kkm godišnje, osim taxista i ljutih komrcijalnih vozila...nadalje nastupio je početkom 2020. Covid period, nije se toliko ni vozilo, prve informacije o problemima, pojavljuju se stidljivo, tek nekad 2022. ili 2023.
Da je ovlašteni servis rekao, dođite na velikom servisu, platite dodatnih 500 KM (malo akcijski spuste cijenu velikog servisa da ne bude veliki finansijski udar) i riješit ćemo problem u garanciji, nema vlasnika koji sa pjesmom ne bi pristao.
Uvijek su veliki servisi bili 500-1000 KM, pogotovo nakon inflacije 2021. godine.
Ali ne, pravit ćemo se budale, ako nekome "drekne" u garanciji, riješavat ćemo, a izvan garancije, neka se vlasnici izvale 4-5 hiljada KM, ko im *ebe mater...
Hoćeš reći da su ljudi u Njemačkoj, Francuskoj, koji su riješenje problema plaćali 2000+ eura budale, a ti pametan, ok poštujem
-
probook
#2212 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Ma samo 2.0 TDI 150ks 
- Haris033
- ElRe
#2215 Re: Stellantis (FCA + PSA)
600 je od početka promašaj, a Junior je dostigao svoj peak u prodaji 2025. godine. Bez novih motora nema ni prodaje.Jučer je vijest o otpuštanju preko 700 radnih mjesta u fabrici Stellantis u Tychyju, u Poljskoj, izazvala priličnu pometnju. Vijest je prvi objavio poljski medij koji je razgovarao s lokalnim sindikatima, koji su potvrdili 320 direktnih otpuštanja, a očekuju se daljnja otpuštanja zbog neuspjeha u obnavljanju ugovora na određeno vrijeme, čime bi ukupan broj dosegao preko 700. Razlog za to je prelazak s tri na dvije smjene u martu 2026. godine. Očekuje se da će otpuštanja biti formalizirana do kraja aprila.
Pad potražnje za Alfa Romeo Junior, Jeep Avenger i Fiat 600 je fatalan za fabriku Stellantis Tychy.
Razlog za ova otpuštanja i prelazak s tri na dvije smjene je pad potražnje za modelima koji se proizvode u fabrici: Jeep Avenger, Fiat 600 i Alfa Romeo Junior. Tri modela o kojima je riječ igraju ključnu ulogu u evropskoj strategiji Stellantis u segmentima B i C, područjima na koja grupa usmjerava većinu svojih očekivanja rasta. Cilj je efikasno zadovoljiti potražnju za kompaktnim vozilima, koja su sve više orijentirana na elektrifikaciju, ali i dalje uključuju udio tradicionalnih motora.
- ElRe
#2216 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Ypsilon dobija ICE 100 motor kako bi mu se spustila cijena.
Nova direktorica Lancia-e kaže da će fokus marke biti na dostupnom premium dizajnu, odnosno nižim cijenama budućih Lancia vozila. Trenutno se rade prerade na Gama projektu kako bi se postigl niža cijena proizvoda.
Po meni to će biti Opel ali avangardnog dizajna.
Projekat buduće Delte koja je bila planirana za 2028. je stavljen na čekanje.
DS, Lancia, Fiat Evropa/Citroen van Evrope, Chrysler, Abarth, Maserati su besmisleni brendovi u Stellantisu.
Nova direktorica Lancia-e kaže da će fokus marke biti na dostupnom premium dizajnu, odnosno nižim cijenama budućih Lancia vozila. Trenutno se rade prerade na Gama projektu kako bi se postigl niža cijena proizvoda.
Po meni to će biti Opel ali avangardnog dizajna.
Projekat buduće Delte koja je bila planirana za 2028. je stavljen na čekanje.
DS, Lancia, Fiat Evropa/Citroen van Evrope, Chrysler, Abarth, Maserati su besmisleni brendovi u Stellantisu.
- beco
#2217 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Ma čitav Stelantis postaje rapidno besmislen. Kako su samo uništili Dodge i Jeep u US to je čudo. Charger/ Challenger jesu bili stari ali su barem bili dobri proizvodi koji su imali svoju publiku. Novi Charger EV katastrofa, a pošto je osmišljen prvo kao EV i sa ICE je previsok i pretežak i preskup. Na Wagoner i Grand Wagoner štedili su gdje god su mogli a ta vozila koštaju preko 80 hiljada dolara.
Mislim da je budućnost Stelantisa dezintegracija i prodaja interesantnih djelova kinezima.
Mislim da je budućnost Stelantisa dezintegracija i prodaja interesantnih djelova kinezima.
- ElRe
#2218 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Charger je nevidjeni promašaj u zadnjih 30 godina auto industrije (uz Levante i Grecale). A imali su jack pot sa prethodnim modelom.
Gledao sam na šta liče postCOVID Jeep modeli na USA oglasima - GC, Wagoner…ono je užas. Ne znam ko to ima hrabrosti da kupi.
Gledao sam na šta liče postCOVID Jeep modeli na USA oglasima - GC, Wagoner…ono je užas. Ne znam ko to ima hrabrosti da kupi.
- Haris.ba
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2220 Re: Stellantis (FCA + PSA)
isto ko sto ti licis na Brenu,..takva je slicnost.. 
- beco
- ElRe
#2222 Re: Stellantis (FCA + PSA)
740 radnika iz Stellantis Poljska dobilo otkaz ili im nije produžen ugovor zbog slabije potražnje za modelima Avenger, 600 i Junior.
Menadžmentu Stellantisa bi trebalo biti jasno da u ponudi ne mogu imati 7 skoro identičnih B SUV i 8. model na putu, 5 skoro identičnih B hachback vozila (3+2)...U Francuskoj i Italiji im je dovoljan po 1 odnosno 2 proizvodna pogona (Italija 1 za Pandinu i 500 i drugi za Alfa Romeo i Maserati vozila D i E segmenta ako ih bude), u Njemačkoj 1 pogon (ili u Francuskoj 2 pogona, Njemačku ugasiti) u istočnoj Evropi previše su 2 pogona u Poljskoj, 1 Slovačka, 1 Srbija i Bursa.
Trenutno se pogon u Portugalu, Gliwice i Bursa održavaju na vještačkom disanju kao support u proizvodnji LCV vozila za Atessa, Vigo i Sevel Nord pogon.
U Španiji imaju 3 pogona, Maroko 2, Alžir 1 pogon.
Svi nabrojani opskrbljuju Evropu, sjever Afrike i Bliski istok. Previše je to pogona, deverzifikacije dobavljača, kontrole kvaliteta za proizvodnju tehnološki jednih te istih modela plus 500, Pandina i Alfa Romeo i Maserati za niša tržišta.
Od svih pogona punim kapacitetom rade samo Saragosa i Vigo (208, Corsa, 2008, LCV C) Kragujevac (C3 i Grande Panda) i Trnava (208, Frontera, C3 i C3 Aircross). U Italiji je iskorištenost kapaciteta u 2025. bila ispod 60% što je rekordno nisko još od WWII.
Logično bi bilo da u Francuskoj zadrže proizvodnju Stellantis C vozila, u Italiji 500, Pandina, Alfa Romeo, Maserati vozila, a sve ostalo podijele u 2 fabrike na istoku Evrope, 3 pogona u Španiji i sjever Afrike.
Menadžmentu Stellantisa bi trebalo biti jasno da u ponudi ne mogu imati 7 skoro identičnih B SUV i 8. model na putu, 5 skoro identičnih B hachback vozila (3+2)...U Francuskoj i Italiji im je dovoljan po 1 odnosno 2 proizvodna pogona (Italija 1 za Pandinu i 500 i drugi za Alfa Romeo i Maserati vozila D i E segmenta ako ih bude), u Njemačkoj 1 pogon (ili u Francuskoj 2 pogona, Njemačku ugasiti) u istočnoj Evropi previše su 2 pogona u Poljskoj, 1 Slovačka, 1 Srbija i Bursa.
Trenutno se pogon u Portugalu, Gliwice i Bursa održavaju na vještačkom disanju kao support u proizvodnji LCV vozila za Atessa, Vigo i Sevel Nord pogon.
U Španiji imaju 3 pogona, Maroko 2, Alžir 1 pogon.
Svi nabrojani opskrbljuju Evropu, sjever Afrike i Bliski istok. Previše je to pogona, deverzifikacije dobavljača, kontrole kvaliteta za proizvodnju tehnološki jednih te istih modela plus 500, Pandina i Alfa Romeo i Maserati za niša tržišta.
Od svih pogona punim kapacitetom rade samo Saragosa i Vigo (208, Corsa, 2008, LCV C) Kragujevac (C3 i Grande Panda) i Trnava (208, Frontera, C3 i C3 Aircross). U Italiji je iskorištenost kapaciteta u 2025. bila ispod 60% što je rekordno nisko još od WWII.
Logično bi bilo da u Francuskoj zadrže proizvodnju Stellantis C vozila, u Italiji 500, Pandina, Alfa Romeo, Maserati vozila, a sve ostalo podijele u 2 fabrike na istoku Evrope, 3 pogona u Španiji i sjever Afrike.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2223 Re: Stellantis (FCA + PSA)
Jednostavno receno, ludilo..
- beco
#2224 Re: Stellantis (FCA + PSA)
HEMI Is Back in a Big Way: Stellantis Targets 100,000+ V8 Engines for 2026 - Autoblog https://share.google/uhi1XcfBS2nTlvH5A
- sime_cipol
#2225 Re: Stellantis (FCA + PSA)
https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktual ... c-15664246
Krenula proizvodnja Grande Pande sa benzinskim motorom (bez struje) i 6brz rucnim mjenjacem.
Krenula proizvodnja Grande Pande sa benzinskim motorom (bez struje) i 6brz rucnim mjenjacem.