Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Valjda nisam fulio sa izborom
Dakle, samo za browsing,office, pdf i sl.
Prošli Lenovaš 4 godine dobro sluzio, chargin port haman otišao prije 2-3 hefte,a evo danas baterija također haman riknula.
45-60 min i ende.
Za popravku treba skoro trećina cijene gore navedenog laptopa,a i ne mogu bez laptopa nijednog radnog dana.
Valjda nisam fulio sa izborom
Dakle, samo za browsing,office, pdf i sl.
Prošli Lenovaš 4 godine dobro sluzio, chargin port haman otišao prije 2-3 hefte,a evo danas baterija također haman riknula.
45-60 min i ende.
Za popravku treba skoro trećina cijene gore navedenog laptopa,a i ne mogu bez laptopa nijednog radnog dana.
Dobar jasta.
Snaga i tehnologija su na vrhuncu,nema tu vise nista slabo hardwareski.
A ja Lenovo volim,imaju "ono nesto",cim njihovu tastaturu koristis. Meni najbolje tastature od svih na laptopima.
Da kupujem nov u radnji,vjerovatno bi neki Lenovo birao.
moonco wrote: ↑13/01/2026 16:16
Ima li neko iskustva sa ovim Micubiši Fuđicu
Mozda mislis Fujitsu Siemens?
Imam ja...kupio prije 5-6 godina jedan polovan,bio kao nov,iz uvoza...bio kod mene neka 3 mjeseca i crkla maticna haha.
Mislim moze na svakom da se desi,nista cudno. Platio polovan 350 KM,prodao u dijelove za 120 KM.
Sto se ostalog tice,ovo je bio poslovna klasa,malo bolja izrada i sigurnost,otisak prsta i tako. Ali generalno,nema to vise veze sa brendom,nego sa klasom koju kupujes.
Svaki brend u istoj klasi bara-bara sa konkurencijom.
Imam ja...kupio prije 5-6 godina jedan polovan,bio kao nov,iz uvoza...bio kod mene neka 3 mjeseca i crkla maticna haha.
Mislim moze na svakom da se desi,nista cudno. Platio polovan 350 KM,prodao u dijelove za 120 KM.
Sto se ostalog tice,ovo je bio poslovna klasa,malo bolja izrada i sigurnost,otisak prsta i tako. Ali generalno,nema to vise veze sa brendom,nego sa klasom koju kupujes.
Ne znam jel Siemens. Fujitsu. Jel polovan ili Refurbished? Bez garancije?
Pa ja ,polovan bez garancije...radi dok ne prestane da radi,logicno.
Ali to mi je prvi i jedini laptop koji je imao neki kvar u zivotu a proslo je kroz moje ruke na desetine. Sto za licnu upotrebu,sto sam ih servisirao i popravljao. Zato i kazem,nema to veze sa brendom,desilo se tako ,svaki dan nekome nesto crkava,koga sta zapadne,tako je sa elektronikom.
zippoo87 wrote: ↑15/01/2026 14:32
Pa ja ,polovan bez garancije...radi dok ne prestane da radi,logicno.
Ali to mi je prvi i jedini laptop koji je imao neki kvar u zivotu a proslo je kroz moje ruke na desetine. Sto za licnu upotrebu,sto sam ih servisirao i popravljao. Zato i kazem,nema to veze sa brendom,desilo se tako ,svaki dan nekome nesto crkava,koga sta zapadne,tako je sa elektronikom.
Uz'o te Ma ja sve kako je ko drndao koristio šta je radio. Koliko je čuvao.
Imao sam i ja Toshibu 17" Satellite Pro, bila kod mene 5-6 godina, prodao je prije 6 jaranu, jos mu radi besprijekorno, samo mu nedavno izvadio SATA i stavio SSD.
no_sekirli wrote: ↑15/01/2026 22:04
Dobri su Japanci, nema zamjerke.
Imao sam i ja Toshibu 17" Satellite Pro, bila kod mene 5-6 godina, prodao je prije 6 jaranu, jos mu radi besprijekorno, samo mu nedavno izvadio SATA i stavio SSD.
I kod mene je bio taj neki Satellite model bijeli, L7xx. Imao i3 procesor. Mislim da je to zadnje što su od laptopa proizvodili.
Da, Toshiba je izašla iz proizvodnje laptopa i to još od 2018, kada je prodala svoj cjelokupan ogranak za proizvodnju kompjutera, uključujući i proizvodnju laptopa. Sada je to Dynabook, a vlasnik je Sharp, koji je u vlasništvu Foxconna.
-Ekser- wrote: ↑16/01/2026 15:56
Da, Toshiba je izašla iz proizvodnje laptopa i to još od 2018, kada je prodala svoj cjelokupan ogranak za proizvodnju kompjutera, uključujući i proizvodnju laptopa. Sada je to Dynabook, a vlasnik je Sharp, koji je u vlasništvu Foxconna.
-Ekser- wrote: ↑16/01/2026 15:56
Design: Brands like Dell or HP design the laptop's specs and features.
Manufacturing: They contract an ODM (like Quanta or Compal) to build it.
Assembly: The ODM uses its massive facilities in China or elsewhere to assemble the parts.
Branding: The finished product is then branded and sold by the original company (e.g., HP, Lenovo).
Regional Hubs
China & Taiwan: Dominate laptop assembly, with Chinese factories handling a large percentage of the world's production.
Other Locations: Some assembly also occurs in countries like Malaysia, India, and others, often by companies like Dell
Last edited by Tananarive on 16/01/2026 20:44, edited 3 times in total.
Tananarive wrote: ↑16/01/2026 20:23
Laptopi se većina njih sklapa u 3 glavna pogona u Kini i Tajvanu, brendovi lijepe svoje marke i prodaju. Ima i manjih proizvođača.
Ja nakon ili tik pred kraj korone 2022 godine uzeo neki HP na šarafe večina dijelova mu je na akciji bio. Dobili tada zaostatak i uzeli meni. Potrefio jednostavno, svidio mi se na oko čitajući u vezi njega. Nisam ni znao da je večina dijelova na šarafe.
Ali već zeza, moguće softver, OS mu je i dalje W10.
Laptopi se većina njih sklapa u 3 glavna pogona u Kini i Tajvanu, brendovi lijepe svoje marke i prodaju. Ima i manjih proizvođača.
Ja nakon ili tik pred kraj korone 2022 godine uzeo neki HP na šarafe večina dijelova mu je na akciji bio. Dobili tada zaostatak i uzeli meni. Potrefio jednostavno, svidio mi se na oko čitajući u vezi njega. Nisam ni znao da je večina dijelova na šarafe.
baci linux na to i ima da leti
Ma nabaciti ću W11 možda, mogao je jedno vrijeme njega podržati, samo u BIOS trebalo nešto uključiti, ima dobar hadver, 500 GB memorije i 12 GB ako se ne varam RAM memorije, i ostalo mu je dobro.
Vidjeti ću možda i pokušam neki Linux da nabacim. Samo da se nakanimo, jer zbog prirode bolesti spavam previše i inače, pa nemam vremena kada da odem s nekim da to odradimo.
baci linux na to i ima da leti
Ma nabaciti ću W11 možda, mogao je jedno vrijeme njega podržati, samo u BIOS trebalo nešto uključiti, ima dobar hadver, 500 GB memorije i 12 GB ako se ne varam RAM memorije, i ostalo mu je dobro.
Vidjeti ću možda i pokušam neki Linux da nabacim. Samo da se nakanimo, jer zbog prirode bolesti spavam previše i inače, pa nemam vremena kada da odem s nekim da to odradimo.
skineš recimo zorin os ili linux mint koji su slični windows sistemu spržiš iso na usb stick sa rufus programom i instališi sam
skineš recimo zorin os ili linux mint koji su slični windows sistemu spržiš iso na usb stick sa rufus programom i instališi sam
balenaEtcher, a po meni ako hoće live da testira više distribucija najbolji je Ventoy. Samo kopira ISO u folder i to je to. Samo će morati naučiti malo oko permisija i oko sudo apt update && sudo apt upgrade