Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
costacurta

#2201 Re: Freelancing

Post by costacurta »

Mene kao poreskog obveznika interesuje samo jedna stvar, obzirom da neki u ovom freelancing-u ostvaruju prihode veće nego što je moja godišnja bruto plata jeste li vi na birou, ili ste u radnom odnosu a ovo su vam dodatni prihodi?
Bluemore

#2202 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Bluemore »

ExNihilo wrote:
ferratilis wrote:Ne bi Damir bio Damir kad ne bi svaku temu okrenuo na samopromociju :-) Ali je u pravu, freelanceri imaju ekonomsku slobodu koja ih distancira od politike i ovima na vlasti to ocito ne odgovara. Ako niste vjerovali da zivimo u neo-feudalizmu, ovo je dokaz
Kaže, uveli ovo da njega lično sjebu. :lol: :D Koji ego, jbt.
Pa i jesu da svakog licno sjebu
Mos mislit zdravo imat ego po Tom pitanju
AmirBaa

#2203 Re: Freelancing

Post by AmirBaa »

costacurta wrote:Mene kao poreskog obveznika interesuje samo jedna stvar, obzirom da neki u ovom freelancing-u ostvaruju prihode veće nego što je moja godišnja bruto plata jeste li vi na birou, ili ste u radnom odnosu a ovo su vam dodatni prihodi?
to je znaci bolna tacka, da ljudi svojim radom zaradjuju vise ? To, plus nema rodbinskih i stranackih veza u freelancingu, da te neko "ubaci" za poslic neki :)
ExNihilo

#2204 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Bluemore wrote:
ExNihilo wrote:
ferratilis wrote:Ne bi Damir bio Damir kad ne bi svaku temu okrenuo na samopromociju :-) Ali je u pravu, freelanceri imaju ekonomsku slobodu koja ih distancira od politike i ovima na vlasti to ocito ne odgovara. Ako niste vjerovali da zivimo u neo-feudalizmu, ovo je dokaz
Kaže, uveli ovo da njega lično sjebu. :lol: :D Koji ego, jbt.
Pa i jesu da svakog licno sjebu
Mos mislit zdravo imat ego po Tom pitanju
"Svakog lično" je besmislena konstrukcija. Ili je "lično", dakle usmjereno na individuu, ili je usmjereno prema svima podjednako, dakle nije lično. Razmisli prije nego zasviraš po tastaturi.

Damir Nikšić tvrdi da je porez uveden lično zbog njega, tj. kako bi se inhibiralo njegovo političko djelovanje.
costacurta

#2205 Re: Freelancing

Post by costacurta »

AmirBaa wrote:
costacurta wrote:Mene kao poreskog obveznika interesuje samo jedna stvar, obzirom da neki u ovom freelancing-u ostvaruju prihode veće nego što je moja godišnja bruto plata jeste li vi na birou, ili ste u radnom odnosu a ovo su vam dodatni prihodi?
to je znaci bolna tacka, da ljudi svojim radom zaradjuju vise ? To, plus nema rodbinskih i stranackih veza u freelancingu, da te neko "ubaci" za poslic neki :)
Levat,
Pun mi qrac hadalja na birou kojima plaćam zdravstveno osiguranje, ustajem rano, radim rintam ko konj a on na birou i ima para više nego ja a zarađuje tako što skida/krade programe bez dopuštenja, tuđi intelektualni rad i to fol onda priča"sposoban....snalažljiv....". Aha. How jes no.
nemam ništa protiv, radi zarađuj troši. Al vi bi da mećete a Muzafer da se kupa. Ne ide rođače.
Barem mi se skini s grbače tako što ćeš sebi uplaćivati zdravstveno osiguranje.
jahh

#2207 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

Potaknut lavinom komentara po internetu vezano situaciju oko PUF i freelance-inga, dosao sam na ideju pokretanja UG - Zajednice IT radnika BiH.

U biti kao sto je BitAlijansa pokrenuta za firme, imati tako nesto za radnike. Licno sam kontaktirao ljude iz bitalijanse vezano za trenutnu situaciju, i odgovor je bio da se nece oglasavati. Svakako njima ide i u korist ova situacija, jer postoji odliv radnika iz firmi koji zele da samostalno rade, tako da ako mogu sprijeciti to - sto da ne.

Osnovna funkcija udruzenja bi bila da se pred zakonom ima registrovano udruzenje koje bi moglo zastupati interese IT radnika, ne firmi. Osim toga, medjusobno razmjenjivanje iskustava sa firmama, problemima radnika u IT-u, idejama, konkursima i sl.

Clanstvo bi se naplacivalo cirka 20KM mjeseceno. Zanima me da li bi ovako nesto podrzali?
Last edited by jahh on 27/07/2018 10:32, edited 2 times in total.
kraljezak

#2208 Re: Freelancing

Post by kraljezak »

costacurta wrote:
AmirBaa wrote:
Levat,
Pun mi qrac hadalja na birou kojima plaćam zdravstveno osiguranje, ustajem rano, radim rintam ko konj a on na birou i ima para više nego ja a zarađuje tako što skida/krade programe bez dopuštenja, tuđi intelektualni rad i to fol onda priča"sposoban....snalažljiv....". Aha. How jes no.
nemam ništa protiv, radi zarađuj troši. Al vi bi da mećete a Muzafer da se kupa. Ne ide rođače.
1. Ja nisam na birou
2. Ja nemam drzavno zdravstveno nego privatno
3. Pokusavao 2 godine platiti porez odbili me, rekli da ne treba
4. Traze mi pare za zdravstveno sad ovih 4%

Ko je kriv ja ili drzava, ko bi trebao odgovarati, ja ili uposlenici PU?
Melo15

#2209 Re: Freelancing

Post by Melo15 »

kraljezak wrote:
costacurta wrote:
AmirBaa wrote: to je znaci bolna tacka, da ljudi svojim radom zaradjuju vise ? To, plus nema rodbinskih i stranackih veza u freelancingu, da te neko "ubaci" za poslic neki :)
Levat,
1. Ja nisam na birou
2. Ja nemam drzavno zdravstveno nego privatno
3. Pokusavao 2 godine platiti porez odbili me, rekli da ne treba
4. Traze mi pare za zdravstveno sad ovih 4%

Ko je kriv ja ili drzava, ko bi trebao odgovarati, ja ili uposlenici PU?
Bas te odbili ili rekli da ne mozes otvoriti obrt nego mora firma? :?
DexterTZ

#2210 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

jahh wrote:Potaknut lavinom komentara po internetu vezano situaciju oko PUF i freelance-inga, dosao sam na ideju pokretanja UG - Zajednice IT radnika BiH.

U biti kao sto je BitAlijansa pokrenuta za firme, imati tako nesto za radnike. Licno sam kontaktirao ljude iz bitalijanse vezano za trenutnu situaciju, i odgovor je bio da se nece oglasavati. Svakako njima ide i u korist ova situacija, jer postoji odliv radnika iz firmi koji zele da samostalno rade, tako da ako mogu sprijeciti to - sto da ne.

Osnovna funkcija udruzenja bi bila da pred zakonom da se ima registrovano udruzenje koje bi moglo zastupati interese IT radnika, ne firmi. Osim toga, medjusobno razmjenjivanje iskustava sa firmama, problemima radnika u IT-u, idejama, konkursima i sl.

Clanstvo bi se naplacivalo cirka 20KM mjeseceno. Zanima me da li bi ovako nesto podrzali?
Prva stvar.Mi moramo biti ujedinjeni u ovome.Ovo su problemi nas Freelancera.Ne dopustimo da se sa nama manipuliše proturajući nam priču da je za ovo krivac HDZ.Krivac su stranke na vlasti i SDA i HDZ. Trebamo istrajati u ovome i mijenjati stvari na bolje bez popuštanja. Sva spinovanja koja će biti u budućem periodu gdje će oni kriviti jedni druge ne rješavajući naša pitanja trebaju biti odbačena bez imalo razmišljanja.Ako nas oni mogu ujedinjeni lihvariti i lagati nam onda se i mi možemo ujedinjeni odupirati i tražiti naša prava.Ovo nije nacionalni problem,ovo je problem poštenih,radnih ljudi i države koja ga želi opljačkati.
jahh

#2211 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

Zasto stranke spominjes meni? Ja nisam ni politiku ni stranku spomenuo.
kraljezak

#2212 Re: Freelancing

Post by kraljezak »

Bas me odbili, rekli da nemaju jos sistema za to, cak mi inspektor rekao tad da se neće moći retroaktivno, platit cu ja porez opet , ali kazem da nije do nas nego uhljeba, i po meni oni iz PU su ostetili drzavu u milionskim iznosima, sta cemo sa zastarom iz perioda iz 2009-2014, za to nece niko odgovarati.
sandra01

#2213 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

jahh wrote:Potaknut lavinom komentara po internetu vezano situaciju oko PUF i freelance-inga, dosao sam na ideju pokretanja UG - Zajednice IT radnika BiH.

Osnovna funkcija udruzenja bi bila da pred zakonom da se ima registrovano udruzenje koje bi moglo zastupati interese IT radnika, ne firmi. Osim toga, medjusobno razmjenjivanje iskustava sa firmama, problemima radnika u IT-u, idejama, konkursima i sl.

Freelancing nije samo IT industrija. Ima i drugih industrija gdje ljudi rade kao freelanceri.Po mom misljenju ovo bi samo rasparcalo ionako razjedinjeno freelance tijelo i radilo samo za odredjeni dio freelancera sto nije dobro.
DexterTZ

#2214 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

jahh wrote:Zasto stranke spominjes meni? Ja nisam ni politiku ni stranku spomenuo.
Nije vezano za tebe već za ostale koji iznad pišu da je to neki stranački problem.Svi oni vrlo dobro znaju o čemu se tu radi.S tobom se u svemu slažem.
jahh

#2215 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

Nije, ovo ne bi bilo iskljucivo za freelancere, nego za IT djelatnike.

Ta opcija mi izgledakonkretnija nego udruzenja freelance-ra, i to bih licno gurao, iako se i sam bavim freelancing-om (part-time).

Ako neko misli da pokrene freelancing UG, ja cu mu rado pomoci, ali necu voditi i gurati.
Last edited by jahh on 27/07/2018 10:34, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#2216 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Tako je sandra :-D
vjesticanametli

#2217 Re: Freelancing

Post by vjesticanametli »

Radila 10 do 12 h dn3vno uvijek i plus frilens ta tlane....nisam bila na birou...kupila licence za sw s kojim radim
AmirBaa

#2218 Re: Freelancing

Post by AmirBaa »

costacurta wrote:
AmirBaa wrote:
Levat,
Ponavljam, to je znaci bolna tacka, neko sposobniji od tebe i zaradjuje vise od tebe :thumbup: ko vec mlati tolike pare (mada ne znam sta su vama sto samo rintate i slomiste se velike pare) ne vjerujem da se lijeci u nasim raspadnutim klinikama nego idu u privatne klinike :thumbup:
sandra01

#2219 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

redhat wrote:@sandra01:

Pravilnik Zakona o porezu na dohodak. Samo ga ukucaj na google. Imao do sada 5 ili 6 dopuna.
Koje su stranke izglasale taj Zakon?
sandra01

#2220 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

vjesticanametli wrote:Tako je sandra :-D
:kiss:
ado_sar

#2221 Re: Freelancing

Post by ado_sar »

costacurta wrote:
AmirBaa wrote:
Levat,
Lagano das otkaz, prijavis se na biro i uzimas grdne pare tako sto skidas software i tudji rad
Benq

#2222 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Benq »

Ricken

#2223 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ricken »

sandra01 wrote:

Pravilnik Zakona o porezu na dohodak. Samo ga ukucaj na google. Imao do sada 5 ili 6 dopuna.
One koje su bile u V. sazivu parlamenta FBiH. Ali na samom zakonu, u pripremi materijala, najviše su radili SDP., jer su oni kroz Revicon inicirali izmjenu starog zakona o porezu na plaću. Sam zakon o porezu na dohodak je iniciran 2005. ili 2006. godine, u vrijeme alijanse.
DexterTZ

#2224 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Ricken wrote:
sandra01 wrote:

One koje su bile u V. sazivu parlamenta FBiH. Ali na samom zakonu, u pripremi materijala, najviše su radili SDP., jer su oni kroz Revicon inicirali izmjenu starog zakona o porezu na plaću. Sam zakon o porezu na dohodak je iniciran 2005. ili 2006. godine, u vrijeme alijanse.
Sam zakon nema nikakve veze s ovim. Ovo je djelo SDA i HDZ..Sporan je pravilnik koji je donešen prije 2 mjeseca gdje SDA,HDZ udara harač na sve uplate iz inostranstva.
sandra01

#2225 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

Ricken wrote:
sandra01 wrote:

Alijansa je bila na vlasti u periodu 2000-2002 ako se ne varam.
Dali je SDP predlozio i izglasao ovaj zakon?
Imas lidokaze da je ovo inicirao Revicon crno na bijelo?
Post Reply