niđe vezeConnaisseur Karlin wrote:Poligamija je prakticiranja sa primarnim ciljem sirenja bogtastva i politicke moci, a kasnije i religijskog oblika kontorole drustva. Zene su u nizim klasama, u takvim brakovima bile izvor rada, proizvodjaca, npr. u poodicma tekstilne industrije ili agro kulture, a u visim klasama zene su bile izvor radjanja djece , i vise brakova je praticirano radi sastavljanja zemlje, a koju je posjedovala zena ili njeni roditelji, zena je bila element razmjene, trgovine
Položaj žene u islamu
- arzuhal
#2201 Re: da li je žena u islamu ponižena?
- Bloo
- Globalna šefica
#2202 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Djelomicno se slazem sa Karlinkom.
Pgotovo kod vise kaste...vise djece, vise delegiranja vlasti u udaljene pokrajine.
Pgotovo kod vise kaste...vise djece, vise delegiranja vlasti u udaljene pokrajine.
- triconja
#2203 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Connaisseur Karlin wrote:Poligamija je prakticiranja sa primarnim ciljem sirenja bogtastva i politicke moci, a kasnije i religijskog oblika kontorole drustva. Zene su u nizim klasama, u takvim brakovima bile izvor rada, proizvodjaca, npr. u poodicma tekstilne industrije ili agro kulture, a u visim klasama zene su bile izvor radjanja djece , i vise brakova je praticirano radi sastavljanja zemlje, a koju je posjedovala zena ili njeni roditelji, zena je bila element razmjene, trgovine
Logika na nivou obdanista, vi ko da ste to vidjele na total war igrama pa transponujete u stvarnostBloo wrote:Djelomicno se slazem sa Karlinkom.![]()
- arzuhal
#2204 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ja se onim većim dijelom u kojem se ti ne slažeš s Ljubinkom slažem s tobom.Bloo wrote:Djelomicno se slazem sa Karlinkom.![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#2205 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Zašto sve tvoje rečenice zvuče kao neki innuendo?arzuhal wrote:Ja se onim većim dijelom u kojem se ti ne slažeš s Ljubinkom slažem s tobom.Bloo wrote:Djelomicno se slazem sa Karlinkom.![]()
S obzirom da se konverzacija opet rasplinula i otišli smo predalekooo, daleko od mora...oops nije Politika...
Moje viđenje je slijedeće:
- mogućnost poligamije koja je dana u islamu (da ne ulazim u meritum rasprave tebe, Nurke i Nihila da li je obavezna ili samo opcionalna ako se zadovolje uvjeti) ne bi trebala da smeta muslimanki koja taj propis posmatra kroz vizuru vaše diskusije (preferira se mnogoženstvo samim tumačenjem propisa na jedan način, te uzimajući u obzir Muhamedov primjer) ili samo kroz neko prosto rezonovanje da je i jedno i drugo dozvoljeno uz ispunjavanje uvjeta i notion da je to propis od boga (ispravi me ako griješim, nisam uvijek načisto oko šta je od boga, sta je preporuceno, sta je...). Naravno, ako posmatramo ove propise odvojeno od ideja da postoje ISLAMI (referenca na E. Karića) i različiti konteksti islama. Samim prihvaćanjem takve interpretacije, te prihvaćajući da je propis od Boga/Poslanika, žena pristaje na takav brak i nije ponižena jer svjesno ulazi u njega.
Da li poligamija generalno ponižava žene? Zavisi. Da li islam ponižava ženu? To nam mogu samo vjernice reći. Jer i među njima ima onih koje mogu kritički da se osvrnu na pojedine postulate i propise.
S obzirom da nemam kontakte sa ženama koje su u poligamnim brakovima ili odbile da stupe u isti, ili odbile da se dovede druga žena, mogu samo da špekulišem.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2206 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Wooow , kakva salva ad hominem reakcija na to što sam rekao da bih vjerovatno postupio isto kao i Muhamed.
Upravo o tome govorim cjelo vrijeme, jednoj ogromnoj distorziji realnog ili barem približno objektivnog sagledavanja
činjenica od strane vjernika.
Ti si nemoralan ali Muhamedu će se naći 1001 opravdanje.
A uopšte nisam rekao ništa uvredljivo, nego naveo primjer Muhamedove nedosljednosti primjenjivanja principa pravičnosti
nad ženama. Pa kako da se ima neka normalna rasprava i komunikacija , a da vi ne počnete vrištati ?
Problem tog iskrivljenog poimanja same moralnosti i jeste vjerovatno najveći problem vjernika, kojeg oni nisu uopće svjesni.
"Njihovi" mogu raditi najužasnije moguće stvari drugim ljudima, ali vjernici će za to naći opravdanje.
Zato je komunikacija sa takvim profilima nemoguća
Upravo o tome govorim cjelo vrijeme, jednoj ogromnoj distorziji realnog ili barem približno objektivnog sagledavanja
A uopšte nisam rekao ništa uvredljivo, nego naveo primjer Muhamedove nedosljednosti primjenjivanja principa pravičnosti
nad ženama. Pa kako da se ima neka normalna rasprava i komunikacija , a da vi ne počnete vrištati ?
Problem tog iskrivljenog poimanja same moralnosti i jeste vjerovatno najveći problem vjernika, kojeg oni nisu uopće svjesni.
"Njihovi" mogu raditi najužasnije moguće stvari drugim ljudima, ali vjernici će za to naći opravdanje.
- Idemedosumom
#2207 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ti i dadinjo ste kraljevi ad hominem kmečanja 
- animals
#2208 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa Bogu je sve dozvoljeno, cak i najuzasnije..Nurudin wrote:Wooow , kakva salva ad hominem reakcija na to što sam rekao da bih vjerovatno postupio isto kao i Muhamed.
tako se opravdavaju vjernici za svoja nedjela..
jer je to Bog odobrio...
- arzuhal
#2209 Re: da li je žena u islamu ponižena?
De, polahko...Ja sam svoju reakciju objasnio: ti na osnovu nekih stvari (činjenica i pretpostavki) izvedeš svoj zaključak i onda ga uzmeš kao mjeru istine i njime samjeravaš. Ko se pobuni protiv takvog tvog metoda i načina: histeriše, vrišti, napada adhominem, idealizira, nema kritički otklon, ima skrivenu agendu...Prvo kažeš da je Poslanik imao dvostruke standarde, jedne kao otac prema Fatimi, a druge kao muž prema Aiši. Ja sam tražio da mi daš dokaz da je taj slučaj isti. Potom si, bez da si mi dokazao svoju tvrdnju, tražio od @Euridike da se opredjeli za izbor kojeg si joj postavio ti pa da bi je ti na osnovu toga ocijenio koliko je objektivna.Nurudin wrote:Wooow , kakva salva ad hominem reakcija na to što sam rekao da bih vjerovatno postupio isto kao i Muhamed.
Ja sam te lijepo pitao da mi navedeš hadis (jer si rekao da ih ima dosta) u kojem mi možemo nedvojbeno utvrditi da je ono što ti govoriš o Poslaniku istina: da je Aiša bila protiv njegovog braka s drugom ženom (kako je bila Fatima) a on se na to nije obazirao.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2210 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Nema smisla nastavljati uopće razgovor o tome , ako zapnemo kod stvari koja je još najmanje problematična.
Sam sam rekao da mi je razumljiva.
Da ponovo uvodimo u priču Aišine godine kad ju je oženio i ostale stvari (jer pitaš me za Aišino protivljenje spram ženidbe drugih žena, a
kako da dijete od 6 godina može da odluči o vlastitoj udaji, kamo li da se protivi poligamiji, to je došlo kasnije kad je
porasla) , kažem nema smisla .
Da ponovo uvodimo u priču Aišine godine kad ju je oženio i ostale stvari (jer pitaš me za Aišino protivljenje spram ženidbe drugih žena, a
kako da dijete od 6 godina može da odluči o vlastitoj udaji, kamo li da se protivi poligamiji, to je došlo kasnije kad je
- arzuhal
#2211 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Znači nemaš dokaza kojim bi potvrdio svoju tvrdnju o Poslanikovoj nepravičnosti? To me je interesovalo, poredio si pogrešne (ili različite) stvari pa izvlačio pogrešne zaključke koji su išli u korist neke tvoje predstave o Poslaniku, alejhi-selam.Nurudin wrote:Nema smisla nastavljati uopće razgovor o tome , ako zapnemo kod stvari koja je još najmanje problematična.
- Bloo
- Globalna šefica
#2212 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ko uopšte potegne priču o Aiši, njenim godinama, braku, pubičnim dlakama i ostalim stvarima koje se iznose pro i kontra and all that jazz koji se i prije iznosio, automatski dobiva ban.
- Nurudin
#2213 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Imam dokaze, samo što to tebi ne znači ništa , to si već pokazao svojom tvrdnjom da islam preferira monogamijuarzuhal wrote:Znači nemaš dokaza kojim bi potvrdio svoju tvrdnju o Poslanikovoj nepravičnosti? To me je interesovalo, poredio si pogrešne (ili različite) stvari pa izvlačio pogrešne zaključke koji su išli u korist neke tvoje predstave o Poslaniku, alejhi-selam.Nurudin wrote:Nema smisla nastavljati uopće razgovor o tome , ako zapnemo kod stvari koja je još najmanje problematična.
- arzuhal
#2214 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Nurudin wrote:Imam dokaze, samo što to tebi ne znači ništa , to si već pokazao svojom tvrdnjom da islam preferira monogamijuarzuhal wrote:Znači nemaš dokaza kojim bi potvrdio svoju tvrdnju o Poslanikovoj nepravičnosti? To me je interesovalo, poredio si pogrešne (ili različite) stvari pa izvlačio pogrešne zaključke koji su išli u korist neke tvoje predstave o Poslaniku, alejhi-selam.Nurudin wrote:Nema smisla nastavljati uopće razgovor o tome , ako zapnemo kod stvari koja je još najmanje problematična.
- Nurudin
#2215 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa onda reci svome kolegi da ne traži dokaze i da ne govori da ih nema.Bloo wrote:Ko uopšte potegne priču o Aiši, njenim godinama, braku, pubičnim dlakama i ostalim stvarima koje se iznose pro i kontra and all that jazz koji se i prije iznosio, automatski dobiva ban.
- Connaisseur Karlin
#2216 Re: da li je žena u islamu ponižena?
dobila sam pusicuarzuhal wrote:niđe vezeConnaisseur Karlin wrote:Poligamija je prakticiranja sa primarnim ciljem sirenja bogtastva i politicke moci, a kasnije i religijskog oblika kontorole drustva. Zene su u nizim klasama, u takvim brakovima bile izvor rada, proizvodjaca, npr. u poodicma tekstilne industrije ili agro kulture, a u visim klasama zene su bile izvor radjanja djece , i vise brakova je praticirano radi sastavljanja zemlje, a koju je posjedovala zena ili njeni roditelji, zena je bila element razmjene, trgovine![]()
![]()
arzonja, poligamiju posmatram kao dio zajednice koja je imala svrhu i tadasnjim drustima, a li danas poligamija nema takvu svrhu
ne vidim smisao u obrazlozenju, da je to, Bozanstveni propis, i da je blagoslovljen od Boga
da, imala je postavljen cilj, tocno se znalo sto je svrha poligamijeBloo wrote:Djelomicno se slazem sa Karlinkom.![]()
- arzuhal
#2217 Re: da li je žena u islamu ponižena?
A šta treba, pričati kao ti bez ikakvih dokaza,Nurudin wrote:Pa onda reci svome kolegi da ne traži dokaze i da ne govori da ih nema.Bloo wrote:Ko uopšte potegne priču o Aiši, njenim godinama, braku, pubičnim dlakama i ostalim stvarima koje se iznose pro i kontra and all that jazz koji se i prije iznosio, automatski dobiva ban.
tjerati ljude da tvrdnju iznesenu bez valjanih dokaza prihvate kao istinitu
i čak spram te tvrdnje samjeravati ko je od forumaša objektivan a ko subjektivan!? Pa halo, bolan! Pa dokle!?
- Bloo
- Globalna šefica
#2218 Re: da li je žena u islamu ponižena?
klix off topic 
[quote="Connaisseur Karlin"]
dobila sam pusicu
[/quote]
Nek te on ljubi, kad ne mogu ja...
[quote="Connaisseur Karlin"]
dobila sam pusicu
[/quote]
Nek te on ljubi, kad ne mogu ja...
- arzuhal
#2219 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ja sam od onih koji vjeruju, kažu i tvrde (za islamsko poimanje): brak započinje monogamijom i on je temelj braka kao braka. Poligamija je opcija ukoliko postoje uvjeti za to. Ukoliko ne, vratimo se na temelj, na monogamiju. Ukoliko nekada (sada ili bilo kada) potpuno nestanu uvjeti za poligamiju - tamamConnaisseur Karlin wrote: dobila sam pusicu![]()
arzonja, poligamiju posmatram kao dio zajednice koja je imala svrhu i tadasnjim drustima, a li danas poligamija nema takvu svrhu![]()
ne vidim smisao u obrazlozenju, da je to, Bozanstveni propis, i da je blagoslovljen od Boga![]()
- Nurudin
#2220 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ne razumijem, jel ti hoćeš da ja iznesem dokaze, a istovremeno ova kaže da ako ih iznesem dobijam ban ?!arzuhal wrote:A šta treba, pričati kao ti bez ikakvih dokaza,Nurudin wrote:Pa onda reci svome kolegi da ne traži dokaze i da ne govori da ih nema.Bloo wrote:Ko uopšte potegne priču o Aiši, njenim godinama, braku, pubičnim dlakama i ostalim stvarima koje se iznose pro i kontra and all that jazz koji se i prije iznosio, automatski dobiva ban.
tjerati ljude da tvrdnju iznesenu bez valjanih dokaza prihvate kao istinitu
i čak spram te tvrdnje samjeravati ko je od forumaša objektivan a ko subjektivan!? Pa halo, bolan! Pa dokle!?
- Bloo
- Globalna šefica
#2221 Re: da li je žena u islamu ponižena?
A catch-22 is a paradoxical situation from which an individual cannot escape because of contradictory rules.
- Connaisseur Karlin
#2222 Re: da li je žena u islamu ponižena?
arzonja, pa poligamija je postojala i prije pisanja Kurana , u hidnuzimu i judaizmu su isto postavili pravilo 1 muskarac a 4 zenearzuhal wrote:Ja sam od onih koji vjeruju, kažu i tvrde (za islamsko poimanje): brak započinje monogamijom i on je temelj braka kao braka. Poligamija je opcija ukoliko postoje uvjeti za to. Ukoliko ne, vratimo se na temelj, na monogamiju. Ukoliko nekada (sada ili bilo kada) potpuno nestanu uvjeti za poligamiju - tamamConnaisseur Karlin wrote: dobila sam pusicu![]()
arzonja, poligamiju posmatram kao dio zajednice koja je imala svrhu i tadasnjim drustima, a li danas poligamija nema takvu svrhu![]()
ne vidim smisao u obrazlozenju, da je to, Bozanstveni propis, i da je blagoslovljen od Boga![]()
Međutim ona je u Kur'anu (nema veze šta ti osobno misliš o Kur'anu i to, trebaš samo da prihvatiš da muslimani vjeruju da je on od Boga i da je time i ajet o dopuštanju poligamije - božanski propis; nećeš time postati muslimanka, ne boj se
) pa je nećemo brisati iz Kur'ana i dirati, neka stoji.
@Bloo, uh on dadne jedan, i ponekda ruzu, a ja se slomih koliko mu dadnem pusica , mah, arzonja pravi se vazan
- arzuhal
#2223 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Evo, pa da razumiješ (nemoj više ponavljat crnogorske doskočice tipa "jel to ti stvaaaarno misliš da ja nemam dokaza, jel!?Nurudin wrote:Ne razumijem, jel ti hoćeš da ja iznesem dokaze, a istovremeno ova kaže da ako ih iznesem dobijam ban ?!
Sam Ebu Bekr je želio da ima tazbinsku vezu s Poslanikom, alejhi-selam, i on - kao Aišin otac, staratelj i zaštitnik - nije uvjetovao Poslanika ničim.
Zato ti NEMAŠ DOKAZA da su te dvije situacije iste e da bi na osnovu toga mogao doista i pokazati da je Poslanik u istoj situaciji postupio različito i bio nepravičan.
A baška je to što bi ti osobno, lično & personalno postupao nepravično, to je tvoje. Nemoj samo to prebacivati Poslaniku, alejhi-selam.
I nije Bloo za tebe "ova"...
- arzuhal
#2224 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa ne tvrdim ni ja da je poligamija počela s objavom Kur'ana, ona je postojala tisućama godina prije. Bog je postavio okvire za poligamiju, za muslimane. Mogla je, pored Kur'ana, istovremeno postojati poligamija u nekim sredinama i narodima, i funkcionisati na drukčiji način, s drukčijim uvjetima, itd.Connaisseur Karlin wrote:arzonja, pa poligamija je postojala i prije pisanja Kurana , u hidnuzimu i judaizmu su isto postavili pravilo 1 muskarac a 4 zenearzuhal wrote:Ja sam od onih koji vjeruju, kažu i tvrde (za islamsko poimanje): brak započinje monogamijom i on je temelj braka kao braka. Poligamija je opcija ukoliko postoje uvjeti za to. Ukoliko ne, vratimo se na temelj, na monogamiju. Ukoliko nekada (sada ili bilo kada) potpuno nestanu uvjeti za poligamiju - tamamConnaisseur Karlin wrote: dobila sam pusicu![]()
Međutim ona je u Kur'anu (nema veze šta ti osobno misliš o Kur'anu i to, trebaš samo da prihvatiš da muslimani vjeruju da je on od Boga i da je time i ajet o dopuštanju poligamije - božanski propis; nećeš time postati muslimanka, ne boj se
) pa je nećemo brisati iz Kur'ana i dirati, neka stoji.
Stari Zavjet i Rig Veda
ono sto poksuavam reci, ne uvjeriti tebe ili druge vjernike, da je tad sve bilo u ljudskoj svijesti prihvaceno kao Bozanstvo, bozanstvena priroda , bozanstvena cuda , zato sama juce spomenula da je vagina bila uokvirena na nivo bozanstva jer nosi i radja novi zivot. Drugo, primjer koristenja jezika ne npr. bio vlro specifican kod oslobodjenih afro-americkih robova, a koji su doslovno pricali jezikom baptizma, jezikom Biblije, doslovno ih crnci sa drugog dijela amerike nisu mogli razumjeti , eh zato podvlacim, da je i jezik tad bio drugaciji u svim kulturama
![]()
@Bloo, uh on dadne jedan, i ponekda ruzu, a ja se slomih koliko mu dadnem pusica , mah, arzonja pravi se vazan![]()