Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#2201 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote::lol:
Ozbiljno sam te pitao, koliki je procenat renta+računi (voda, struja, grijanje...) za 50 m2 stan u "radničkom" naselju u odnosu na prosječnu i na minimalnu platu u Francuskoj. Ne znam, a interesuje me.

Smajli nije odgovor.
insomnia78

#2202 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

A ne smijem se tebi. Nemam pojma fakat. Znam samo da se s minimalcem neces usreciti.
Fudo387

#2203 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

moonca wrote:
detroit-mercy wrote:
moonca wrote:U Njemackoj radnik u Mcd - ima navodno satnicu 6 eura u Americi je oko 8 dollara. :-)
Blizu posla imam jedan Mc oko $12 ali ko ti radi u mc :) i tinejdzeri :mrgreen:
Neko mora poceti , no iznenadjujem se da vidjam u Starbucksu osobe i preko 40 god starosti, pocetna je mislim oko $9 i tempo rada je prilicno zestok. :-)
Jest’ vala, zestok im tempo. Ima jedan buco, da smo u normalnoj drzavi dosad bih ga onom dzezvurinom gadj’o 30 puta u glavu...isti usporeni snimak. Dok je pristavi, dohvati krofnu, i umiljatim glasom k’o u fredi krugera progovori, jos nesto, prodje pola sata. Najbolje mi je kad me na kraju dobro isprovocira, jos me pita, how’s your day going...mrs upm debelu, dosadnu. :twisted:
AmirBaa

#2204 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by AmirBaa »

insomnia78 wrote:A ne smijem se tebi. Nemam pojma fakat. Znam samo da se s minimalcem neces usreciti.
zato ces se u BiH bas usreciti sa minimalcem :lol:
insomnia78

#2205 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Pa u cemu je razlika. U BiH ces se makar patiti medju svojima
Fudo387

#2206 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Pa u cemu je razlika. U BiH ces se makar patiti medju svojima
Ma nece se niko zadrzati na minimalcu, to je najgori moguci scenario dok ne skontas nesto bolje.
U Bosni je to malo teze, ako te zakuju na dno moras ili bjezat’ ili u kriminal.
Edin H.

#2207 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Edin H. »

AmirBaa wrote:
insomnia78 wrote:A ne smijem se tebi. Nemam pojma fakat. Znam samo da se s minimalcem neces usreciti.
zato ces se u BiH bas usreciti sa minimalcem :lol:
Razlika je sto u BiH zasadis krompir, pomuzes kravu :D i dobar, a na zapaduti casu vode ne daju ako ne uletis cifru. :oops:
insomnia78

#2208 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

To one price kako je danju deset sati hrmbacio a onda citavu noc ucio i iso na fakultet?
AmirBaa

#2209 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by AmirBaa »

ne znam, pitaj ove desetine hiljada koji idu i kojima je bolje vani nego ovdje ? Na kraju krajeva sto se ti prvi ne vratis ?
Fudo387

#2210 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:To one price kako je danju deset sati hrmbacio a onda citavu noc ucio i iso na fakultet?
Sto, nema takvih?
insomnia78

#2211 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Pa ja ne zaradjujem minimalac
Hakiz

#2212 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hakiz »

OK. Znam da se nisi smijao meni.

Sa minimalcem se niko nigdje nije usrećio.

Ali mislim da ne griješim da je tamo negdje na tom uređenom zapadu relativni odnos prihoda i troškova bolji nego u BiH.

Bilo je ovdje tema u kojima su ljudi navodili na u Njemačkoj litar ullja može da se nađe za manje od 1 Euro, u BiH nema ispod 1,5 Eura. Struja je možda skuplja tamo nego ovdje. Ali kada se sve sabere i stavi u odnos sa prosječnim ili minimalnim prihodima, mislim da je standard života ipak puno bolji na zapadu nego u BiH. Čak i ljudima sa minimalnim, a pogotovo prosječnim prihodima.

Mi ovdje nemamo sniženja od 80%, nemamo low cost letove za skoro sve destinacije (nemamo ni standardne a pogotovo low cos), nemamo firme koje svake 3 godine mijenjaju kompjutere pa kompjuter koji je nov koštao 1.000 Eura rasprodaju za 100-200, nemamo razne usluge koje ako ne pruža država jeftino, onda ih jeftino ili džaba pružaju dobrotvorne organizacije, nemamo donatore, mecene itd, nemamo mnogo toga što ima na zapadu a što s vremena na vrijeme, čak i značajno, pomaže u standardu života ljudima koji nemaju dobre prihode.

A pogotovo nam je problem to što nikada nisi siguran da čak i ako ispunjavaš uslove za nešto da ćeš do toga i doći. Imaš sve potrebno za neki dokument, neku dozvolu itd i opet ti je lutrija da li ćeš do toga doći, pravna zaštita je skoro nepostojeća, zdravstvo i školstvo su propali itd.

Tako da zaista ne mogu se porediti uređene zapadnoevropske zemlje sa BiH ni u čemu, pa ni u standradu života. Ipak je tamo puno bolje.
Last edited by Hakiz on 24/02/2018 14:46, edited 1 time in total.
Edin H.

#2213 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Edin H. »

Fudo387 wrote:
insomnia78 wrote:To one price kako je danju deset sati hrmbacio a onda citavu noc ucio i iso na fakultet?
Sto, nema takvih?
Od ovih sto drndaju po kliksu nema garant. :D
insomnia78

#2214 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote:
Sto, nema takvih?
Pa naravno da ima. Takvi nidje nece ostati gladni. Nego koliko ih je prosjecno od onih koji se citav zivot pate. I po zapadu ima pun kurac bjede znas i sam
Edin H.

#2215 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:
Fudo387 wrote:
Sto, nema takvih?
Pa naravno da ima. Takvi nidje nece ostati gladni. Nego koliko ih je prosjecno od onih koji se citav zivot pate. I po zapadu ima pun kurac bjede znas i sam
Sinoc mi pridje beskucnik sa vrecom, sav poblijedio, kaze strasno je hladno bilo sinoc (-7),
Strava.
Fudo387

#2216 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:
Fudo387 wrote:
Sto, nema takvih?
Pa ima pun kurac bjede, ali je uglavnom njihov izbor da budu bjeda. Nece u skolu, nece da radi, nece da misli...sta’s od njega?
Kod nas je vec zesca jebada,
Imas ljude koji su zavrsili fakultet, pametni, obrazovani, zeljni rada, dokazivanja...ali, sistem je tankosava.
Zavrsio prirodno-matematicki fakultet, u Francuskoj bi ga jos kroz skolovanje ganjale firme, u Bosni, jebi ga, mozda se nedje zaposli za pristojnu platu ako ga dedo uvali.
U startu je sjeban u odnosu na vrsnjaka u Tuluzu. Jel se rekne Tuluz?
insomnia78

#2217 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Rekne :-D
Fudo387

#2218 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Dobro je, znam i francuski. :D
Hakiz

#2219 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hakiz »

Fudo387 wrote: Pa ima pun kurac bjede, ali je uglavnom njihov izbor da budu bjeda. Nece u skolu, nece da radi, nece da misli...sta’s od njega?
Kod nas je vec zesca jebada,
Imas ljude koji su zavrsili fakultet, pametni, obrazovani, zeljni rada, dokazivanja...ali, sistem je tankosava.
Zavrsio prirodno-matematicki fakultet, u Francuskoj bi ga jos kroz skolovanje ganjale firme, u Bosni, jebi ga, mozda se nedje zaposli za pristojnu platu ako ga dedo uvali.
U startu je sjeban u odnosu na vrsnjaka u Tuluzu. Jel se rekne Tuluz?
Da, ovdje je problem što bijeda nisu samo nezaposleni ili oni koji nelegalno borave, nago su bijeda i domicilni ljudi koji rade i primaju platu, to jeste rade ali im plate ne isplaćuju mjesescima, godinama ili su im plate i kada ih primaju nedovoljne za osnovno preživljavanje.
toska

#2220 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by toska »

Fino rečeno.
Da, olakšavajuća okolnost je da ćeš se patiti među svojima, ta socijalna povezanost sigurno pomaže, ali ostaje ono glavno, a to je riječ patnja ili kako se sada kaže Inedeks sreće.

Koliko pozanajete srećnih i zadovoljnih ljudi u BiH, uključujući i region ?

Neko ko je malo vani, malo ovdje, da usporedi ?
madner

#2221 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Koji smjer?
Fudo387

#2222 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

toska wrote:
Fino rečeno.
Da, olakšavajuća okolnost je da ćeš se patiti među svojima, ta socijalna povezanost sigurno pomaže, ali ostaje ono glavno, a to je riječ patnja ili kako se sada kaže Inedeks sreće.

Ovo je zanimljiv fenomen,
Mislim da su Bosanci srecniji, vedrijeg duha od vecine zapadnjaka. Ovdje na svakom koraku imas psihijatrijsku kliniku, ne znam sat tacno u procentima, al’ odokativno je vise od polovice na nekim tabletama za depresiju, za ovo, za ono..
Melje i ovo, masina, jebo i Zapad.
mirsek

#2223 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
toska wrote:
Fino rečeno.

Ovo je zanimljiv fenomen,
Mislim da su Bosanci srecniji, vedrijeg duha od vecine zapadnjaka. Ovdje na svakom koraku imas psihijatrijsku kliniku, ne znam sat tacno u procentima, al’ odokativno je vise od polovice na nekim tabletama za depresiju, za ovo, za ono..
Melje i ovo, masina, jebo i Zapad.
Mozda u USA, u Austriji i Njemackoj ljudi su duhom 2 koplja iznad BIH.
Edin H.

#2224 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Edin H. »

Bolja je elektrifikacija na Zapadu.

Kaze meni Bosanac iz Krajine: "Ja popijem socijalu za dan, dva, pa mi iskljuce struju.
"Pa sta onda radis?"
"ima svijetla u komsiluku, pa gledam kroz prozor!"

E sada poredi to sa nekim nasim selom, a nisu ni gradovi previse osvjetljeni.

Naravoucenije: nije da nema prednosti. :wink:
moonca

#2225 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

Fudo387 wrote:
moonca wrote:
moonca wrote:U Njemackoj radnik u Mcd - ima navodno satnicu 6 eura u Americi je oko 8 dollara. :-)

Neko mora poceti , no iznenadjujem se da vidjam u Starbucksu osobe i preko 40 god starosti, pocetna je mislim oko $9 i tempo rada je prilicno zestok. :-)
Jest’ vala, zestok im tempo. Ima jedan buco, da smo u normalnoj drzavi dosad bih ga onom dzezvurinom gadj’o 30 puta u glavu...isti usporeni snimak. Dok je pristavi, dohvati krofnu, i umiljatim glasom k’o u fredi krugera progovori, jos nesto, prodje pola sata. Najbolje mi je kad me na kraju dobro isprovocira, jos me pita, how’s your day going...mrs upm debelu, dosadnu. :twisted:
:hihihi:

Pa gdje to ti zivis, sve ti je naopako.
Ozbiljno, ima i kod mene debeljuca al' su zbilja brzi, inace ih ostali gaze.Znas koliku knjigu dobiju da nauce sva kombinacije. :-)

E, nedavno mi se desilo da je djevojka -afrikanka naplatila mi i okrenu se uze phone i poce listati :shock: mi svi u redu :lol: u nju blejimo i sutimo, skontala je brzo- smije se - reko' ej nece on pobjeci :oops:
Post Reply