1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
hAZNADAR

#2201 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

Point. wrote:
Kakvs vecina, pa vidjeli smo onaj postotak koji se spominje i da su katalonci jako, jako podjeljeni po tom pitanju.
Znamo kako je prosao referendum i koliko bilo mnogo "tehnickih problema" na mnogim mjestima.
A vidimo koliko desetina hiljada demonstrira za nezavisnost a koliko stotina za uniju.
GIVI

#2202 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by GIVI »

Ovi bi ih mogli prvi priznati.
Karabakh on Catalonia: We welcome ‘civilized self-determination bids’
http://www.gagrule.net/karabakh-catalon ... tion-bids/
Nego primjetih u vjestima jučer navečer one prosvjednike protiv neovisnosti u Barci.Svi dižu ruke i pozdravljaju romanamente.Čim sam ih zamjetio slobodna Katalonija mi odmah draža.
GIVI

#2203 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by GIVI »

Neovisna Katalonija :thumbup:
Image
Grean

#2204 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Grean »

GIVI wrote:Neovisna Katalonija :thumbup:
Image
Najdrazi evropski narod bez konkurencije, nevezano za pricu o nezavisnosti.

U toku naseg rata dok su nam nesebicno pomagali obecao sam sam sebi ako prezivim posjetit cu i ja njih, Barselonu i Kataloniju. Ispunio sam obecanje dato sebi, utakmica sa Espanjolom 2011, titula vec bila osigurana.
Last edited by Grean on 28/10/2017 16:46, edited 1 time in total.
insomnia78

#2205 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by insomnia78 »

Ciganija. Satraće hin “kruna”
Point.

#2206 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

hAZNADAR wrote:
Point. wrote:
Kakvs vecina, pa vidjeli smo onaj postotak koji se spominje i da su katalonci jako, jako podjeljeni po tom pitanju.
Znamo kako je prosao referendum i koliko bilo mnogo "tehnickih problema" na mnogim mjestima.
A vidimo koliko desetina hiljada demonstrira za nezavisnost a koliko stotina za uniju.
Ako su separatisti najglasniji i najvidjeniji da tako kazem ne mora znaciti da su u velikoj vecini. Ima ona prica o tihom otporu nezavisnosti. Ljudi se ne izlazu na otvoreno jednostavno.
Lincoln-Burrows

#2207 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Lincoln-Burrows »

GIVI wrote:Neovisna Katalonija :thumbup:
Image
Ova nosi maju Boicot Israel :D (i to na španjolskom)
SmokingMan

#2208 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by SmokingMan »

:lol:

Image
sinuhe

#2209 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sinuhe »

To je ona iz radikalne komunisticke partije CUP. Kazu ovako: euroskeptici, antikapitalisti...
https://en.wikipedia.org/wiki/Popular_Unity_Candidacy
Kikibombona

#2210 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

pasha078 wrote:Anna Gabriel. Ova cura je karakter kakav se vrlo rijetko nadje u politici
Velika simpatizerka PKK sto potvrdjuje i njen tviter nalog!

Vise puta je progovorila protiv fasisticke drzave Turske i fasisticke drzave Izrael!

https://twitter.com/annagasabate
dragma
Vozim: Pješe

#2211 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by dragma »

Point. wrote:
dragma wrote:
Point. wrote: Takodjer, ne razumijem zasto neki govore da ce biti belaja. Kakvog ba belaja, cime ce katalonci praviti belaja nemaju nista. Centralna vlada binih satrala za jedno popodne.
I taj te zaključak ne navodi na pomisao da bi se takvim razvojem događaja mogla pojaviti neka nova (u ovom slučaju katalonska) ETA koja bi narednih ihi-hi godina pravila velike belaje vladi a i španskom društvu uopšte!?
Kakav bolan terorizam i Katalonci. Pa ako do sada nemaju nikakvu takvu organizaciju nece je ni imati sada. A vidimo kako se isplatio Eti taj terorizam i ubijanje civila, nikako. Nece katalonci krenuti tim putem jer se terorizam nikome ninada nije isplatio. Posebno ne u sadasnjem vremenu.
Nemoj se praviti naivan. Ja ti govorim o mogućem odgovoru katalonaca na satiranje o kojem si pisao, na reakciju koja će uslijediti ako se ponovi divljanje policije u Barseloni. Odgovor na nova hapšenja, represije i sl.
Ne mora nužno značiti da će biti klon ETE i voditi isti način borbe, ali da postoji realna opasnost da se pristalice otcjepljenja okupe oko neke militantne frakcije postoji, i te kako. Kraj priče.
Point.

#2212 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

dragma wrote: Nemoj se praviti naivan. Ja ti govorim o mogućem odgovoru katalonaca na satiranje o kojem si pisao, na reakciju koja će uslijediti ako se ponovi divljanje policije u Barseloni. Odgovor na nova hapšenja, represije i sl.
Ne mora nužno značiti da će biti klon ETE i voditi isti način borbe, ali da postoji realna opasnost da se pristalice otcjepljenja okupe oko neke militantne frakcije postoji, i te kako. Kraj priče.
A i nek se okupe sta ce sa tim postici, osim da navucu gnjev javnosti za terorizam? Spanska vlada ima pravo i da upotrijebi silu ako treba da sacuva ustavni poredak zemlje, kraj price. Katalonci su izabrali put, sami su krivi za moguce posljedice.
dragma
Vozim: Pješe

#2213 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by dragma »

Point. wrote:
dragma wrote: Nemoj se praviti naivan. Ja ti govorim o mogućem odgovoru katalonaca na satiranje o kojem si pisao, na reakciju koja će uslijediti ako se ponovi divljanje policije u Barseloni. Odgovor na nova hapšenja, represije i sl.
A i nek se okupe sta ce sa tim postici, osim da navucu gnjev javnosti za terorizam? Spanska vlada ima pravo i da upotrijebi silu ako treba da sacuva ustavni poredak zemlje, kraj price. Katalonci su izabrali put, sami su krivi za moguce posljedice.

Ne sporim ja to na šta španska vlada ima pravo niti se bavim pitanjima šta bi bilo kad bi bilo, samo ukazujem na sranje koje bi se vrlo lako moglo desiti.
Point.

#2214 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

dragma wrote:
Point. wrote:

Ne sporim ja to na šta španska vlada ima pravo niti se bavim pitanjima šta bi bilo kad bi bilo, samo ukazujem na sranje koje bi se vrlo lako moglo desiti.
Ma kontam sta zelis da kazes ali mislim da katalonci nemaju kapaciteta za to.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2215 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tomahawk11 »

Španija će potvrditi svoje pravo, tj. skinuti ove koji su sve ovo zakuhali i poslije vratiti Kataloniji autonomiju.
Renta

#2216 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Renta »

Zar ima netko tko misli da će imperijalna Španjolska koja je i cijele civilizacije zatrla mirno dopustiti otcjepljenje Katalonije. Naravno da neće, upotrijebiti će sva ustavno dopuštena sredstva, dakle policiju i vojsku po potrebi.

Kao što napisah, nakon toga, ako do toga dođe, separatisti dobijaju većinu u Kataloniji - glatko. Time i puno veći legitimitet nego sada.

Drugim riječima, svaka upotreba oružane sile je doslovno mač s dvije oštrice za Madrid.
insomnia78

#2217 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by insomnia78 »

GIVI wrote:Ovi bi ih mogli prvi priznati.
Karabakh on Catalonia: We welcome ‘civilized self-determination bids’
http://www.gagrule.net/karabakh-catalon ... tion-bids/
Nego primjetih u vjestima jučer navečer one prosvjednike protiv neovisnosti u Barci.Svi dižu ruke i pozdravljaju romanamente.Čim sam ih zamjetio slobodna Katalonija mi odmah draža.
Vako jel?
Image
insomnia78

#2218 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by insomnia78 »

Tomahawk11 wrote:Španija će potvrditi svoje pravo, tj. skinuti ove koji su sve ovo zakuhali i poslije vratiti Kataloniji autonomiju.
To zadnje pogotovo :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2219 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tomahawk11 »

insomnia78 wrote:
Tomahawk11 wrote:Španija će potvrditi svoje pravo, tj. skinuti ove koji su sve ovo zakuhali i poslije vratiti Kataloniji autonomiju.
To zadnje pogotovo :lol:
Što da ne? Skontaj malo, s Baskijom je bilo puno većih problema, pa imaju tu svoju autonomiju.
Tako i sa Katalonijom. Nije Španiji u interesu da od Katalonije pravi izuzetak i žarište.
Kikibombona

#2220 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

Kakvi su odnosi izmedju Baskijaca i Katalonaca?
Maraschino

#2221 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Maraschino »

pici wrote:Katalunja je neovisna idemo ih priznat

Image
Probni balon. :izet:
Danas se sastali da pricaju o budzetu sa Lukacom...yes aha :izet:

Image

Dragi Dragane smisli nesto, okrivi nekoga nije nam uspjelo.
PeppermintSA

#2222 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by PeppermintSA »

Odlična reportaža. Toplo preporučujem svakom koga interesuje pozadina katalonskog secesionizma.
klixo

#2223 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by klixo »

Tomahawk11 wrote:Čak i ako ga održiš mimo zakona, odnosno pogaziš ostalih 16 pokrajina?
Kakva je to demokratija? Subjektivna?
Mogu razumjeti da su nečije simpatije na ovoj ili onoj strani, pa u skladu s tim reaguje, ali treba biti realan, katalonske vođe su zalutale.
Zato što su nam slali pomoć u i poslije rata trebamo pod svaku cijenu biti uz njih...tako nekako bošnjo relavitizira nastalu situaciju u Kataloniji , realnosti nigdje.
Možda je ovo paravan situacija dok se nešto važno odradi u pozadini ili su katalunski pijuni u službi "kraljeva" iz Madrida pa hoće da namjerno sablasnim i neuspješnim proglašenjem nezavisnosti uguše potencijalni bunt u budućnosti tj. kad se situacija dovede u normalu nikom u narednih 10-15 god. neće pasti na pamet otcjepljenje i sl. gluposti.
Ovo je win-win situacija za Madrid.
daddy-kool

#2224 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by daddy-kool »

pasha078 wrote:
No neki komentatori kazu da se trenutno vodi nevidljiva borba oko financijskog sistema, da katalonci pripremaju uspostaviti alternativni porezni sistem. Ne znam koliko je tacno, ali ovakve stvari svojom prirodom nisu bombasticne i za naslovnih stranica poput pendrecenja naroda.

Ali twitter bruji da katalonija planira uvesti kripto-valutu poput bitcoina. U danasnjem dobu to se cini mogucim iako nijedan suvereni element do sad ovo nije pokusao. Mozda katalonija napravi istoriju i sebi i kripto valutama :-)
Ovo zvuči interesantno, konkretna borba za nezavisnost, ali po meni neprovodivo. Jednostavno se prvo mora uspostaviti suverenitet nad teritorijem da bi bilo koje druge politike imale smisla.
sinuhe

#2225 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sinuhe »

Kako su spremali referendum nekoliko godina pomislio bi covjek da su malo kreativniji. Kad ono corak.
Post Reply