Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Capsicum

#2201 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Hafis wrote:Slažem se. Zaboravio si samo nadodati da unitaristička većina u Federaciji, shvativši da nema ništa od priče 100%BiH, i trenutno gonjena kolektivnim nacionalizmom pošto-poto želi osporiti jednakopravnost malobrojnijem narodu i nekako pretvoriti barem Federaciju u svoj ekskluzivni nacionalni dio BiH.
A ostalo što si naveo stoji svakako, jer jedno drugo uzajamno potiče.
Vidiš da se možemo dogovoriti :thumbup:
Ispravit ću ti malo greške u postu:

Slažem se. Zaboravio si samo nadodati da unitaristička većina u Federaciji, pošto-poto želi osporiti da bilo koji građanin ima veća ili manja prava isključivo zbog pripadnosti nekoj određenoj etničkoj grupi i pretvoriti barem Federaciju u građanski dio BiH, a kad se stvore uslovi i cijelu državu.
Vidiš da se možemo dogovoriti :thumbup:
Hafis

#2202 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Hafis »

malakh wrote:
Hafis wrote:Ne vidim nikakve razlike između zastupanja građanske države i zastupanja tri građanska entiteta.
To ti ga je u bobu, samo bi situacija bila kudikamo relaksiranija s tri građanska entiteta, nego s jednim građanskom entitetom, gdje bi jedna nacionalna većina ugrožavala druge dvije nacionalne manjine - jer to bi i postali na kraju.
kako čovječe?
Pa fino. Da živim u državi gdje me najmanji koračić dijeli od toga da me nazovu ustašom, UZP-ejcem, fašistom...gdje mi ne bi bilo naklonjeno ni pravosuđe, javni mediji, sudstvo...gdje bih stalno mortao dokazivati lojalnost i učiti pod stare dane neke nove kolektivne istine iz svih ljudskih djelatnosti... Ne hvala, kao što rekoh: Danas mogu hrvatovati do mile volje (ako mi je ćeif), a da to nikome ne smeta.
Hafis

#2203 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Hafis »

Kud će bolji primjer od ovoga gore s ivanom lovrenovićem.

Jedan realan tekst, i već mu se implicira islamofobija.
Reuf je jel'te musliman i Ivan se ne bi koristio izrazom taliban u slučaju recimo Ćovića.
Pa jebote, ja ne bih 24 žive glave izvukao kada bih društveno-politički javno djelovao u ''građanskom'' društvu.
Heartbeats

#2204 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

Nego sjećate se kako su Naša Stranaka, Ivana Marić i FGR osuli paljbu po GS kada su prvi put upozorilii na Noćne Vukove, nazvavši ih lažnom ljevicom, radikalima?
http://www.rtvbn.com/3901661/srbska-cas ... cica-u-rat
O tempora, o mores..
Capsicum

#2205 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Hafis wrote:Kud će bolji primjer od ovoga gore s ivanom lovrenovićem.

Reuf je jel'te musliman i Ivan se ne bi koristio izrazom taliban u slučaju recimo Ćovića.
Pa jebote, ja ne bih 24 žive glave izvukao kada bih društveno-politički javno djelovao u ''građanskom'' društvu.
Niko mu ne implicira nešto što nije sam izjavio. Fino je usaglasio stavove sa Čovićem. To prije svega govori da je obični licemjer i ljigavac.
Hafis

#2206 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Hafis »

Capsicum wrote:

Niko mu ne implicira nešto što nije sam izjavio. Fino je usaglasio stavove sa Čovićem. To prije svega govori da je obični licemjer i ljigavac.
Kako bolan. Evo neću citirati onog gore delegata koji je napisao da se ivan odnosi kako se odnosi u ovom tekstu prema Reufu tako samo zato što je Reuf musliman.
Da vidimo tebe:
Ivan i Dragan smatraju da ako je pripadnost bošnjačkom narodu (ili ne daj Bože da si musliman), jedina dimenzija kroz koju te posmatraju, jer za njih nije moguće biti istovremeno Bošnjak i zalagati se za građansku državu. I Ivan i Dragan smatraju da ako si Bošnjak (ili ne daj Bože musliman), automatski tvoj glas mora manje vrijediti.
I ovdje ga neizravno ne optužuješ za islamofobiju???
E to ti ja govorim. U takvog građanskoj državi bi manjina dibidus nahebala, jer bi stalno morala dokazivati svoju lojalnost, bilo političku, bilo kulturološku.
Jebote, čovjek ovdje na glasu kao ''daidža', alijin hrvat, a sad mu gore prišivaju islamofobičnost.
Bit će ipak da je do sviju nas, a da je on ipak nekako u pravu.
Capsicum

#2207 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Hafis wrote:
Capsicum wrote:

Kako bolan. Evo neću citirati onog gore delegata koji je napisao da se ivan odnosi kako se odnosi u ovom tekstu prema Reufu tako samo zato što je Reuf musliman.
Da vidimo tebe:
Ivan i Dragan smatraju da ako je pripadnost bošnjačkom narodu (ili ne daj Bože da si musliman), jedina dimenzija kroz koju te posmatraju, jer za njih nije moguće biti istovremeno Bošnjak i zalagati se za građansku državu. I Ivan i Dragan smatraju da ako si Bošnjak (ili ne daj Bože musliman), automatski tvoj glas mora manje vrijediti.
I ovdje ga neizravno ne optužuješ za islamofobiju???
E to ti ja govorim. U takvog građanskoj državi bi manjina dibidus nahebala, jer bi stalno morala dokazivati svoju lojalnost, bilo političku, bilo kulturološku.
Jebote, čovjek ovdje na glasu kao ''daidža', alijin hrvat, a sad mu gore prišivaju islamofobičnost.
Bit će ipak da je do sviju nas, a da je on ipak nekako u pravu.
Kao što rekoh, ništa mu ja nisam prišio što sam nije rekao.
pemanapemani

#2208 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

U 90% političkih tekstova Ivana Lovrenovića se raskrinkava tzv. Herceg Bosna i njeni fašistički i zločinački temelji.

Onda zbog jednog teksta, odnosno, rečenice sve padne u vodu i Ivan postane islamofob sa dna kace. :-)

Šta je sljedeće? Možda da se jučer pokopani akademik Vladimir Premec isto proglasi islamofobom i mrziteljem Bosne.

Možda da se iskopa i kakva rečenica pokojnog fra Luke Markešića, pa da i najvećeg franjevca Bosanca proglasimo mrziteljem Bosne i muslimana.

Pušete u istu tikvu kao poskok, dnevnik.ba i ostali polufašistički kvazi mediji. Oni bi Lovrenovića i slične sa apetitom skratili za glavu.
Za vas mrzitelji Bosne i islamofobi, za ustaše mrzitelji svega hrvatskog, dajdže, Alijini Hrvati koje treba tamaniti na svakom koraku.

Odlično.
pemanapemani

#2209 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

Da ne spominjemo kako je @Hafis tog istog Lovrenovića do prije pola sata smatrao antihrvatskom sotonom, a sad kači njegov tekst i kao brani ga. :-)
Corto Maltese

#2211 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Corto Maltese »

Jer, svi Muslimani treba da znaju da bi pobjeda naših neprijatelja, neprijatelja Narodnooslobodilačke borbe, značila potpuno istrebljenje Muslimana, zato je svim Muslimanima jedini put Narodnooslobodilačka borba.

Ova istorijska izjava pripada Nuriji Pozdercu.

Piše: Emir Suljagić
Emir Suljagić, na Poskoku, slavi Nuriju Pozderca.
Šta je sljedeće?
Veselin Gatalo u majici sa likom Koče Popovića?
Nino Raspudić pjeva "Ivo Lola. Ivo Lola..."?
Last edited by Corto Maltese on 28/03/2018 16:02, edited 2 times in total.
Capsicum

#2212 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

channel10 wrote:Gdje je ova stranka ovdje https://www.klix.ba/vijesti/bih/usaglas ... /180328087
?
Davno rečeno da GS neće ni u kakvu koaliciju ni na kojem nivou sa SDA. Kad je Duraković počeo s tim nekim pokretom "Odgovor", prvi je GS eksplicitno odbio saradnju zbog SDA, kasnije su ga slijedile i ostale građanske i stranke ljevice.
Corto Maltese

#2213 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Corto Maltese »

pemanapemani wrote: Pušete u istu tikvu kao poskok, dnevnik.ba i ostali polufašistički kvazi mediji. Oni bi Lovrenovića i slične sa apetitom skratili za glavu.
Za vas mrzitelji Bosne i islamofobi, za ustaše mrzitelji svega hrvatskog, dajdže, Alijini Hrvati koje treba tamaniti na svakom koraku.

Odlično.
Ta ljubav se više i ne krije: https://--- NO LINKS ---/na-opce-izbore-pod- ... h-ljevice/
channel10

#2214 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by channel10 »

Capsicum wrote:
channel10 wrote:Gdje je ova stranka ovdje https://www.klix.ba/vijesti/bih/usaglas ... /180328087
?
Davno rečeno da GS neće ni u kakvu koaliciju ni na kojem nivou sa SDA. Kad je Duraković počeo s tim nekim pokretom "Odgovor", prvi je GS eksplicitno odbio saradnju zbog SDA, kasnije su ga slijedile i ostale građanske i stranke ljevice.
Znaci svrstavaju se u stranke koje rade samo u FBIH-a?

Valjda bi svima trebalo biti jasno nakon 23 godine da moraju zajedno izaci u RS-u! Kome oni prodaju mu.a pod bubrege?
Capsicum

#2215 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

pemanapemani wrote:U 90% političkih tekstova Ivana Lovrenovića se raskrinkava tzv. Herceg Bosna i njeni fašistički i zločinački temelji.

Onda zbog jednog teksta, odnosno, rečenice sve padne u vodu i Ivan postane islamofob sa dna kace. :-)

Šta je sljedeće? Možda da se jučer pokopani akademik Vladimir Premec isto proglasi islamofobom i mrziteljem Bosne.

Možda da se iskopa i kakva rečenica pokojnog fra Luke Markešića, pa da i najvećeg franjevca Bosanca proglasimo mrziteljem Bosne i muslimana.

Pušete u istu tikvu kao poskok, dnevnik.ba i ostali polufašistički kvazi mediji. Oni bi Lovrenovića i slične sa apetitom skratili za glavu.

Odlično.
Ivan je sam u istu ravan stavio Reufa i Bakira. Izjednačio je pojam građanske države sa islamskom državom. Oni koji se zalažu za jednaku vrijednost glasa svakog građanina BiH su za njega talibani.

Evo ja tebe pitam. Po čemu se stavovi Ivana Lovrenovića u pogledu vrijednosti glasa svakog građanina ove zemlje, demokratskih principa, ustava itd. ove zemlje razlikuju od Čovića?

To što on nekad napiše nešto protiv Čovića samo govori o njegovom licemjerstvu. U ovom momentu, on je apsolutno pođonio stavove jednog neosuđenog ratnog zločinca u liku Dragana Čovića. U ovom momentu on je priznao da svoje sugrađane Bošnjake i muslimane smatra manje vrijednim od sebe i svojih sunarodnjaka.
Capsicum

#2216 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

channel10 wrote:
Capsicum wrote:
?

Valjda bi svima trebalo biti jasno nakon 23 godine da moraju zajedno izaci u RS-u! Kome oni prodaju mu.a pod bubrege?
Kome svima? SDA je razjebala koaliciju Domovina. SDA je razjebala 1. mart. SDA je četniku isporučila Srebrenicu. Mani se demagogije. SDA po ovu državu nije ništa manje štetna od HDZ i SNSD.
Corto Maltese

#2217 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Corto Maltese »

Capsicum wrote:Ivan je sam u istu ravan stavio Reufa i Bakira.
Tu je pogriješio.
Reuf je, ipak, nešto radikalniji.
Last edited by Corto Maltese on 28/03/2018 16:02, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#2218 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Capsicum wrote:
pemanapemani wrote:U 90% političkih tekstova Ivana Lovrenovića se raskrinkava tzv. Herceg Bosna i njeni fašistički i zločinački temelji.

Odlično.
Ivan je sam u istu ravan stavio Reufa i Bakira. Izjednačio je pojam građanske države sa islamskom državom. Oni koji se zalažu za jednaku vrijednost glasa svakog građanina BiH su za njega talibani.

Evo ja tebe pitam. Po čemu se stavovi Ivana Lovrenovića u pogledu vrijednosti glasa svakog građanina ove zemlje, demokratskih principa, ustava itd. ove zemlje razlikuju od Čovića?

To što on nekad napiše nešto protiv Čovića samo govori o njegovom licemjerstvu. U ovom momentu, on je apsolutno pođonio stavove jednog neosuđenog ratnog zločinca u liku Dragana Čovića. U ovom momentu on je priznao da svoje sugrađane Bošnjake i muslimane smatra manje vrijednim od sebe i svojih sunarodnjaka.
Nastranju lupanje o talibanima, ali Ivanov tekst je totalno realan. Pocelo se pricati o manjini i vecini, sto je totalno u suprotnosti sa konstitutivnim narodima. Mozemo se mi sloziti sa tim ili ne, ali takav je ustav, i brojanje pripadnika raznih naroda je nadasve opasno, jer ce sutra isto tako iz RS-a reci "sveli smo vas na 5 posto, nemate pravo glasa, mi odosmo svojim putem, vozdrica"...
Capsicum

#2219 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Corto Maltese wrote:
Tu je pogriješio.
Reu je, ipak, nešto radikalniji.
Jest. Talibani su ipak umjereniji malo. Reuf je ISIL. :D
channel10

#2220 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by channel10 »

Capsicum wrote:
channel10 wrote:
Capsicum wrote:Gdje je ova stranka ovdje https://www.klix.ba/vijesti/bih/usaglas ... /180328087
?

Kome svima? SDA je razjebala koaliciju Domovina. SDA je razjebala 1. mart. SDA je četniku isporučila Srebrenicu. Mani se demagogije. SDA po ovu državu nije ništa manje štetna od HDZ i SNSD.
Tačno sve, ali to nije razlog da se ne ide u koaliciju zbog nama svima znanih ciljeva. Zar se nije dosad izvukla pouka?
Capsicum

#2221 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

GandalfSivi wrote:Nastranju lupanje o talibanima, ali Ivanov tekst je totalno realan. Pocelo se pricati o manjini i vecini, sto je totalno u suprotnosti sa konstitutivnim narodima. Mozemo se mi sloziti sa tim ili ne, ali takav je ustav, i brojanje pripadnika raznih naroda je nadasve opasno, jer ce sutra isto tako iz RS-a reci "sveli smo vas na 5 posto, nemate pravo glasa, mi odosmo svojim putem, vozdrica"...
Konstitutivnost je konstrukt koji je izmišljen da bi se očuvali nekakvi etnički ekskluziviteti. Ne može se koristiti konstitutivnost da bi se blokirala država kad god kojem legitimnom vođi ona stvar krene na lijevu ili desnu stranu. Treba je svesti na zaštitu identiteta, jezika, kulture i sl. A koncept jednakosti svih građana je daleko iznad koncepta konstitutivnosti naroda.

A što se tiče RS, oni po Ustavu nemaju pravo na "vozdrica", tako da se u Bosanskom jeziku to vozdrica prevodi kao objava rata.

Treba svakom izbit iz glave da to što pripada nekom određenom narodu znači da ima neka posebna veća prava od nekog drugog. To nije primjereno modernoj demokratskoj državi.
Capsicum

#2222 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

channel10 wrote:
Capsicum wrote:
channel10 wrote:Znaci svrstavaju se u stranke koje rade samo u FBIH-a?

Tačno sve, ali to nije razlog da se ne ide u koaliciju zbog nama svima znanih ciljeva. Zar se nije dosad izvukla pouka?
Jeste. Pouka je da se s SDA više ni kafa ne popije. Nikad.
GandalfSivi

#2223 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Capsicum wrote:
GandalfSivi wrote:Nastranju lupanje o talibanima, ali Ivanov tekst je totalno realan. Pocelo se pricati o manjini i vecini, sto je totalno u suprotnosti sa konstitutivnim narodima. Mozemo se mi sloziti sa tim ili ne, ali takav je ustav, i brojanje pripadnika raznih naroda je nadasve opasno, jer ce sutra isto tako iz RS-a reci "sveli smo vas na 5 posto, nemate pravo glasa, mi odosmo svojim putem, vozdrica"...
Konstitutivnost je konstrukt koji je izmišljen da bi se očuvali nekakvi etnički ekskluziviteti. Ne može se koristiti konstitutivnost da bi se blokirala država kad god kojem legitimnom vođi ona stvar krene na lijevu ili desnu stranu. Treba je svesti na zaštitu identiteta, jezika, kulture i sl. A koncept jednakosti svih građana je daleko iznad koncepta konstitutivnosti naroda.

A što se tiče RS, oni po Ustavu nemaju pravo na "vozdrica", tako da se u Bosanskom jeziku to vozdrica prevodi kao objava rata.

Treba svakom izbit iz glave da to što pripada nekom određenom narodu znači da ima neka posebna veća prava od nekog drugog. To nije primjereno modernoj demokratskoj državi.
Upadas u zamku da se zoves na ustav kada ti odgovora, a da ga izbjegavas kada ti se ne svidja. Konstitutivnost je takodjer dio ustava, a ne izmisljeni konstrukt.
pemanapemani

#2224 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

Capsicum wrote:

Odlično.

Ne moraš se slagati sa njim, kao što se i ja ne slažem sa većinom iz ovog njegovog teksta, ali ga ne moraš odmah etiketirati i proglasiti islamofobom.

Nekad nešto protiv Dragana Čovića? On i još desetak bosanskih Hrvata intelektualaca su se suprotstavili i raskrinkali politiku HDZ još dok je Reuf igrao sa drugovima pola - cijelo na velikom odmoru u osnovnoj školi.

Ako ćemo se odreći svih koji nemaju do u detalj identično mišljenje o građanskoj državi kao mi, onda meni lično i ne treba takva građanska država.

Posebno ako će takvu politiku provoditi likovi koji su u periodu od dvije godina, sa dvije stranke (SDP i DF) dva puta koalirali sa SDA i jednom sa HDZ.

Ja sam zbog Suljagića i Komšića doslovno odjebao nekoliko dobrih prijatelja i rođaka. Emir mi je bio doslovno kralj političkog sistema u BiH, pratio svaki njegov tv nastup, kao luđak čitao sve njegove tekstove... Danas vidim da sam bio žestoka budala i glupan.
Corto Maltese

#2225 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Corto Maltese »

Capsicum wrote:
Corto Maltese wrote:
Tu je pogriješio.
Reu je, ipak, nešto radikalniji.
Jest. Talibani su ipak umjereniji malo. Reuf je ISIL. :D
Bogu hvala, i jedni i drugi su dosta ispod pomenutih standarda radikalizma.
Ali si odnos dobro opisao.
To je ta razmjera.
Locked