AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ExNihilo

#2201 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:Ovo baca apsolutno novo svjetlo na instituciju prilaska osobama suprotnog spola, zabavljanja, braka...
Kada pitaš nekog da li želi da se uda za tebe: Da li si spremna da ostavimo trag na ovom svijetu putem objedinjavanja naših genetskih materijala u novu jedinku? Jer ti mi se činiš kao idealan partner sa aspekata biologije i fizonomije da presenem svoj genetski materijal na buduće generacije...

:mrgreen:

TReba ovo isprobati.
Veći problem je prepustiti se emociji kada znaš da je prljava podvala evolucije, kada joj ne vjeruješ, kada sumnjaš u vlastito "volim te", ali ne iz romantičnih već darvinističkih razloga. :| :lol:

U svijetu lišenom iluzija i svjetlosti, čovjek je stranac. :cekam:
arzuhal

#2202 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Ako čovjek hoće da ima djecu - to je izraz sebičnosti, želi "vlastiti nastavak" u svojoj djeci, potomstvu.
Ako čovjek neće da ima djecu - to je izraz sebičnosti, želi neki svoj rahatluk, boli ga đon...

Kako god da okreneš tu ljubavi nikake nema, samo Sebični Badass Gen.
arzuhal

#2203 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Ovo baca apsolutno novo svjetlo na instituciju prilaska osobama suprotnog spola, zabavljanja, braka...
Kada pitaš nekog da li želi da se uda za tebe: Da li si spremna da ostavimo trag na ovom svijetu putem objedinjavanja naših genetskih materijala u novu jedinku? Jer ti mi se činiš kao idealan partner sa aspekata biologije i fizonomije da presenem svoj genetski materijal na buduće generacije...

TReba ovo isprobati.
Otvoriti privatnu banku sperme i jajašcadi, lovu namlatiti, sebično i genski... :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2204 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:

TReba ovo isprobati.
Veći problem je prepustiti se emociji kada znaš da je prljava podvala evolucije, kada joj ne vjeruješ, kada sumnjaš u vlastito "volim te", ali ne iz romantičnih već darvinističkih razloga. :| :lol:
MEđu prijateljima imam jedan par (dosta stariji) koji su već godinama u braku i odlučili su da ne žele da imaju djecu u ovakvom svijetu kakav je danas.
Možda je njihova ljubav djelomično Ljubav stvarna (ako ne ubaciš u jednačinu interes da ti treba druga osoba da ne budeš sam itd. itd.) jer nema tog "darvinističkog" momenta.
A možda su samo čudaci jer je on doktor antropologije. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2205 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Bloo »

arzuhal wrote:

TReba ovo isprobati.
Otvoriti privatnu banku sperme i jajašcadi, lovu namlatiti, sebično i genski... :mrgreen:
Zaboravljaš one ostale interese :)
Ljudi stupaju u zajednice ne samo zbog ovog što Nihilo navodi već i iz drugih, oept nesvjesnih interesa. Osjećam se lijepo sa nekim, želim da repliciram taj osjećaj više puta, želiš da budeš voljen, da ne budeš sam, da imaš nekog za konverzaciju, da se brine o tebi, da imaš partnera. Naravno ne stupa se u zajednicu sa tim interesima izloženim svjesno, ali oni su tu.
To ti banka sperme i jajašcadi ne može pružiti :oops: Samo hladni sto od nikla i gumenu rukavicu.
ExNihilo

#2206 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:

TReba ovo isprobati.
MEđu prijateljima imam jedan par (dosta stariji) koji su već godinama u braku i odlučili su da ne žele da imaju djecu u ovakvom svijetu kakav je danas.
Možda je njihova ljubav djelomično Ljubav stvarna (ako ne ubaciš u jednačinu interes da ti treba druga osoba da ne budeš sam itd. itd.) jer nema tog "darvinističkog" momenta.
A možda su samo čudaci jer je on doktor antropologije. :mrgreen:
Kada ljudi pristupe seksu, bez primisli na potomstvo, uz sve moguće mjere kontracepcije, od prezervativa do ugrađene spirale, oni tom činu još uvijek pristupaju vođeni instinktnom reprodukcije i širenja genetskog materijala.

Tako da nije neuobičajeno da su svjesni i nesvjesni mehanizmi u konfliktu. To što svjesno biramo jedno ne znači da eliminiramo naše genetsko programiranje. :D
Bloo
Globalna šefica

#2207 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Bloo »

Ako čovjek hoće da ima djecu - to je izraz sebičnosti, želi "vlastiti nastavak" u svojoj djeci, potomstvu.
I to više vrsta sebičnosti :mrgreen:
1. Poriv (kojeg nisi ni svjestan) da ostaviš svoj genetski materijal.
2. Poriv da sebe realiziraš u potomku, ostavljajući trag sebe u budućnosti. A kad u to ubaciš čitavu dramu oko društvenog konstrukta prezimena i njegove bitnosti, onda nastupa drama :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2208 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Kada ljudi pristupe seksu, bez primisli na potomstvo, uz sve moguće mjere kontracepcije, od prezervativa do ugrađene spirale, oni tom činu još uvijek pristupaju vođeni instinktnom reprodukcije i širenja genetskog materijala.

Tako da nije neuobičajeno da su svjesni i nesvjesni mehanizmi u konfliktu. To što svjesno biramo jedno ne znači da eliminiramo naše genetsko programiranje. :D
Da, ako posmatraš seksualne odnose samo sa jedne strane. Muški element prilikom nereproduktivnih seksualnih odnosa uvijek ima reproduktivnu varijantu zbog sperme.
Ženski ne zbog postojanja klitorisa koji apsolutno nema nikakvu reproduktivnu funkciju niti je potreban da bi došlo do seksualnih odnosa ili začeća. Tako da kod ženskih jedinki (na ovom nekom teoretskom nivou) postoji i varijanta seksualnih odnosa koji nisu pogonjeni instinktom.

Tako da postoji i dimenzija seksualnih odnosa radi užitka prvenstveno, a bez pozadinskog nagona za razmnožavanjem, pogotovo kod parova starije populacije kod koje je djelomično zamro taj nagon.
Bloo
Globalna šefica

#2209 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Bloo »

Došli smo do gerijatrijskog seksa.
:|

Odoh.
ExNihilo

#2210 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:

Da, ako posmatraš seksualne odnose samo sa jedne strane. Muški element prilikom nereproduktivnih seksualnih odnosa uvijek ima reproduktivnu varijantu zbog sperme.
Ženski ne zbog postojanja klitorisa koji apsolutno nema nikakvu reproduktivnu funkciju niti je potreban da bi došlo do seksualnih odnosa ili začeća. Tako da kod ženskih jedinki (na ovom nekom teoretskom nivou) postoji i varijanta seksualnih odnosa koji nisu pogonjeni instinktom.

Tako da postoji i dimenzija seksualnih odnosa radi užitka prvenstveno, a bez pozadinskog nagona za razmnožavanjem, pogotovo kod parova starije populacije kod koje je djelomično zamro taj nagon.
Pa imaju i žene reproduktivnu dimenziju kroz oplodnju precious jajašceta koje se skoro mjesec dana loadalo, a koje će ukoliko ne dođe do oplodnje u krvi i agoniji da se ljušti. :|

:lol:
arzuhal

#2211 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
I to više vrsta sebičnosti :mrgreen:
1. Poriv (kojeg nisi ni svjestan) da ostaviš svoj genetski materijal.
2. Poriv da sebe realiziraš u potomku, ostavljajući trag sebe u budućnosti. A kad u to ubaciš čitavu dramu oko društvenog konstrukta prezimena i njegove bitnosti, onda nastupa drama :mrgreen:
3. da imaš koga mlatit (Pervan)
Diwan

#2212 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Bloo wrote:@Diwan

Lijepe riječi.

Osim ljubavi, ja bih dodala i samilost.
Da, slažem se, samo ne mogu dodavati na Korićane :-D

Treba nam više čojstva, a manje vjernika i ateista. Ljudi su zaroboljeni u svojim svjetonazorima i djeca se odgajaju u skladu sa svjetonazorom svojih roditelja koji postaje naslijeđe i tradicije, bez želje za preispitivanjem. Usljed toga ljudi gledaju jedni na druge kao protivnike i suprostavljenje, svatko se smijuri u svome, gledajući odozgo i snihođenjem na drugoga.

A kao što kaže jedan kur'anski ajet - a ljudi su bili samo jedan ummet, ne mogu da se sjetim koji je to ajet, ali sam ga već postavljao par stranica unazad.

Danas idem ulicom i razmišljam koliko su ljudi stranci jedni drugima, a svi su braća, bez obzira na sve razlike među njima, ali prava braća, ne samo onako filozofski. Danas 'prava' braća nisu braća, a kamoli da budeš brat sa nekim tko ima druga uvjerenja. Zato sam uvijek na vraćanje na početak ili pra-početak, prije svih vjera i izama, na čojstvo i humanity, da prvo budemo ljudi, a poslije nešto drugo, ako je potrebno i ako netko insistira, ali vračanjem na početak bi nestalo i ovo drugo. Žedan čovjek priča o vodi, drugi koji je pije i koji je napojen, nema potrebe za tim.
ExNihilo

#2213 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by ExNihilo »

Braća smo i sa životinjama i biljkama pa ih tamanimo. :(
Diwan

#2214 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

ExNihilo wrote:Braća smo i sa životinjama i biljkama pa ih tamanimo. :(
Da, ali nisam htio da idem tako duboko, pošto postoje velike razmirice i neprijateljstva među ljudima na svim nivoima, unutar istih ideja i pravaca, da se ne govori u suprostavljenim. Uglavnom, dug je put do insanijeta, čojstva i prevazilaženja matrice.

Ko će živjeti Mevlaninu poemu,a mnogi se zaklinju na njega, a koprcaju se u balegama ograničenosti,dogme, laži, licemjerstva itd.

Što da radim, o muslimani? Jer ne prepoznajem samog sebe.
Niti sam kršćanin, niti židov, niti gabr, niti musliman.
Nisam s Istoka, niti sa Zapada, niti s kopna, niti s mora;
Nisam od Prirodne riznice, niti iz kružećeg neba.
Nisam iskustven, niti sam od prašine, niti od postojanja, ni od entiteta.
Nisam iz Indije, niti iz Kine, niti iz Bugarske, niti iz Saqsina,
Nisam iz Iračkog kraljevstva, niti iz zemlje Khorasana,
Nisam od ovog svijeta, niti od drugog svijeta, ni iz Neba, ni iz Pakla.
Nisam od Adama, niti od Eve, niti od Vrta i Rizwana.
Moje mjesto je bezmjesno, moj trag bez traga,
Ni tijelo ni duša, jer ja pripadam duši Voljenog.
Odbacio sam dvojnost, vidio da dva svijeta su jedan;
Jednoga tražim, Jednoga poznajem, Jednoga vidim, Jednoga pozivam.
On je prvi, On je zadnji, On je vanjski, On je unutrašnji;
Ne znam ja drugoga doli "Ya Hu" i "Ya man Hu".
Opijen sam čašom Ljubavi, dva su mi svijeta van dohvata;
Nemam posla osim pijanke i bančenja.
Ako jednom u životu proveo sam trenutak bez tebe,
Od tog časa i od tog trena kajem se za svoj život.
Ako jednom u ovom svijetu osvojim trenutak s tobom,
Gazit ću po oba svijeta, plesati u pobjedi zauvijek.
O, Šamsi Tabriz, pijan sam u ovom svijetu,
Pa osim pijanstva i bančenja nemam o čemu pričati.

Rumi
ExNihilo

#2215 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by ExNihilo »

Znači, Rumi ne bi mogao biti kandidat za Predsjedništvo BiH.
JVC

#2216 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by JVC »

ExNihilo wrote:
Nema potrebe personificirati ljubav. Ljubav nije ni strpljiva ni sebična. Ona je, kako rekoh, barem ako govorimo na linijama biologije i evolucije, tek nusprodukt naših primalnih interesa.
Sam pojam da je evolucija izumila osjecaje jer su kao korisni za prezivljavanje nije znanstveno objasnjenje, jer ne daje nikakav opipljiv dokaz kako su osjecaji moguci kao svojstva koji nastaju u slozenim sustavima koje mi nazivamo organizmima. Tako da je pitanje sta znanost moze reci o izvorima ljubavi? Ogvor sasvim jednostavan - NE MNOGO. Zapravo, ovo pitanje je jos uvijek gotovo tabu tema za neke, bas kao sto je i sama svijest bila donedavno. Svijest ukljucuje osjecaje, ili opcenito ono sto se zove qualia, iskustva kao sto su bol, zadovoljstvo, ljepota i ljubav. Bioloska evolucija nije nam donijela niti jedan najmanji dio dokaza o tome kako su prvi zivi organizmi koji su se pojavili iz nezive materije na ovom planetu i kako napredne eukratiotske celije tj. visoko strukturirani gradevni blokovi naprednih oblika zivota su se pojavili se iz jednostavnijih organizama. Budimo iskreni, biologija, evolucija, pa niti jedna druga grana nauke nije, niti ce biti blizu objasnjenja ove duboke misterije.
Last edited by JVC on 30/04/2018 18:48, edited 2 times in total.
ExNihilo

#2217 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by ExNihilo »

Pričaš gluposti.
Gojeni H

#2218 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:Onda skontaš da je svaka ljubav, deep down, iza vela svijesti, na subgenetskom nivou, uključujući ljubav majke prema vlastitom djetetu, ništa više doli interes.
Kako onda objasnjavas zrtvovanje zbog ljubavi prema Bogu, covjeku, ideji ... ?
Sebicnost, kao vlastita vjerovanja, osjecanja, ideje? :D
Gojeni H

#2219 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:Pričaš gluposti.
Mozda, ali razumijem o cemu govori.

Harari u knjizi Sapiens: kratka historija ljudskog roda, iako ocigledni ateista, evolucionista, itd., navodi bioloski apsurd ukoliko je rigidno primijenjen na covjeka. Naime, ukoliko je serotonin uzrok prijatnih ljudskih osjecaja, onda je odgovor na sve probleme covjeka - Prozac. Tableta vijeka, svi problemi k'o rukom odneseni.
Mozda Prozac Nation ne bude samo naziv knjige i izraz za instant trazitelje srece?
hadzinicasa

#2220 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hadzinicasa »

Zanimljiva stajalista koja su me navela na razmisljanje u nekoliko pravaca. Trenutno nisam u prilici da napisem smislen komentar, a dok budem, pros‘o voz. Utek‘o momentum. (Cesto mi se to desi, u nekom praznom hodu procitam, kliknem da odgovorim i onda me odnese, kad se vratim bude deplasirano)
Elem, zanimljiva razmisljanja, neke od ovih faza sam i sama imala.
Ostaje pitanje - da li je kuhano jaje u svojoj sustini kokosiji zametak.
ExNihilo

#2221 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:Onda skontaš da je svaka ljubav, deep down, iza vela svijesti, na subgenetskom nivou, uključujući ljubav majke prema vlastitom djetetu, ništa više doli interes.
Kako onda objasnjavas zrtvovanje zbog ljubavi prema Bogu, covjeku, ideji ... ?
Sebicnost, kao vlastita vjerovanja, osjecanja, ideje? :D
Ka'e, u pećinama Južne Amerike ima jedna naročita vrsta šišmiša koja se zove Vampirski šišmiš. Specifični su po tome što se hrane krvlju domaćih životinja. Vampirski šišmiš može izdržati nekoliko dana bez krvi nakon čega umire od gladi.

Međutim, istraživači su primijetili zanimljiv fenomen. Kada pripadnik ove porodice šišmiša ne jede danima, drugi pripadnik će mu često dati da se napije njegove vlastite krvi kako bi ga spasio. Iako takvo šta produži šanse preživljavanja izgladnjelog šišmiša, ponekad to dovede do smrti oba šišmiša ili onog šišmiša koji je dao svoju krv.

Primjer vampirskih šišmiša bio je jedan od prvih dokaza postojanja empatije i sposobnosti žrtvovanja drugih vrsta (osim čovjeka) čime je razbijen mit da je empatija rezervirana za čovjeka.

Mislim da sam ovim odgovorio na tvoje pitanje. :D
arzuhal

#2222 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:Mislim da sam ovim odgovorio na tvoje pitanje. :D
A ja mislim da mu je bolje da se ugleda na moju malešnost i prestane ti postavljati pitanja nego samo i eventualno odgovori na neka tvoja :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2223 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Bloo »

:meza:
Bloo
Globalna šefica

#2224 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Bloo »

Ne znam sto gurate koncept Boga u ovaj diskurs i Nihilovo tumacenje o ljubavi kako je on vidi u pojedinim manifestacijama.
Gojeni H

#2225 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote: ...
Primjer vampirskih šišmiša bio je jedan od prvih dokaza postojanja empatije i sposobnosti žrtvovanja drugih vrsta (osim čovjeka) čime je razbijen mit da je empatija rezervirana za čovjeka.

Mislim da sam ovim odgovorio na tvoje pitanje. :D
Vala I nisi oko. Mozda si dokazao da i zivotinje znaju da volU? :D
Post Reply