Sirija vol. 2

Locked
Ratoborna Gljiva

#2201 Re: Sirija vol. 2

Post by Ratoborna Gljiva »

KUZNETSOV wrote:
Misliš da ce turci bezbrizno da spavaju veceras? barem oni koji znaju koje bi mogle biti posljedice? evo ako poredimo bombardovanje iračkih kurda i danasnje obaranje ruskog aviona, kada su turci bili u modu "boli me q" :?
BIĆE BRZO SMAK SVETAAA, NEKA BUDE NIJE ŠTETAAA.
Ratoborna Gljiva

#2202 Re: Sirija vol. 2

insomnia78 wrote: "Iskopase" ga zacas
Alparslan Çelik, MHP, babo bivsi major
Image
Image
:lol:
po držanju i ponašanju a i izgledu zaključujem da je BELIBER
KUZNETSOV

#2203 Re: Sirija vol. 2

Post by KUZNETSOV »

Freamon Lester wrote:
KUZNETSOV wrote: ocito je da nisi pratio proslu temu, tj. nisam te vidjao na prosloj temi... rusi su udarali svakim danom na Isis istom silom, u prvim danima su unistili (prije pariza) glavnu rutu snadbljevanja kozojeba preko eufrata tj. most kojeg ameri nisu vidjeli od kada je krenula prica sa isisom... i ja kazem da svako gleda svoj interes, i da rusija je ovdje zbog interesa... al' pogledaj i ko je u najlegitimnijoj poziciji da bude u siriji i bombarduje podivljalu bagru? Turska? koja povrijedjuje zracni prostor Iraka te bombarduje saveznike iračkih jedinica u iračkome kurdistanu... Ameri? koji snadbljevaju "opoziciju" od koje i nastade ovo sranje, sve u cilju sirenja demokratije i ljudskih prava.... ako je demokratija da se zarobljeni piloti ubiju ja ne znam onda... Rusija? Rusi dodjose na poziv legitimne vlade iz Damaska koju je narod proglasio jedinom pravednom i koju podrzava 60% sirijskoga naroda... U cemu je problem onda?
Nema tu pravednog, legalnog i legitimnog. Tu su interesi i nista vise. Koliko koga narod podrzava sasvim je nebitno osim za naslikavanja po UN-u. I jedni i drugi traze svoje interese preko ISIL-a. Rusija gradi poziciju Asadu, NATO gradi poziciju opoziciji, Turska handri Kurde. Nema tu pravde i postenja. Da se bori za pravdu i postenje svi bi ostali u svojim avlijama i slali zabrinute telegrame.
sve to stoji, ne rade ovo rusi djaba ja sam u to siguran, nisu oni vojnici koji sire mir i ljubav sve je to interes... ali ako gledas legitimnost "svih sa strane" rusima se tu nema sta dodati, oni su dosli na poziv legitimne vlade iz damaska...
tandmand

#2204 Re: Sirija vol. 2

Post by tandmand »

piše Mihail Rostovski, politički analitičar lista Moskovskij komsomolec

Ruski avion je oboren, i nema puta nazad, smatra on. Rusiju su izazvali na takav način da ona jednostavno ne može ne odgovori. Erdogan je skupio hrabrost, učinio presedan, a taj presedan će završiti tako kako se Erdogan nije nadao.

Pred Rusijom su tri zadatka, nastavlja Rostovski. Prvi je da se Turskoj na bilo koji način objasni da ne smije tako postupati. Drugi je da se Turska odsiječe od NATO saveznika. I u tom pogledu, optužbe koje je Putin uputio Turskoj za suradnju sa ID pred kraljem Jordana nisu samo emocije. To je jedini pametan i otvoren strateški korak za Moskvu u nastaloj situaciji.

"Erdogan pokušava okrenuti NATO protiv Rusije", smatra novinar, "a mi moramo zabiti klin između Erdogana i NATO". Malo je vjerojatno da će Francuska nakon terorističkih napada u Parizu biti spremna odobriti Erdoganovu podršku islamskim militantima. A to je šansa za Moskvu, smatra analitičar MK.

"I treći zadatak sastoji se u tome da prva dva napravimo tako da se ne posvađamo s Turskom za sva vremena. Samo zbog pragmatičnosti. Nakon ovoga što se dogodilo ne može biti nikakve sentimentalnosti, tvrdi Mihail Rostovski. "Dovoljna nam je Ukrajina. Ne treba nam čitav pojas neprijatelja oko Crnog mora."

"Dugoročni konflikt u stilu 'do posljednje kapi krvi' proturječi temeljnim nacionalnim interesima Rusije. Naravno, proturječi i nacionalnim interesima Turske, ali neka o tome misle sami Turci "
Freamon Lester

#2205 Re: Sirija vol. 2

Post by Freamon Lester »

KUZNETSOV wrote: sve to stoji, ne rade ovo rusi djaba ja sam u to siguran, nisu oni vojnici koji sire mir i ljubav sve je to interes... ali ako gledas legitimnost "svih sa strane" rusima se tu nema sta dodati, oni su dosli na poziv legitimne vlade iz damaska...
Legitimitet je izgubila kad je krenula na narod oruzijem.
Ratoborna Gljiva

#2206 Re: Sirija vol. 2

Svjesno ili ne turci započeše igranku a ko će jebat mladu vidjet ćemo
Ratoborna Gljiva

#2207 Re: Sirija vol. 2

Freamon Lester wrote:
KUZNETSOV wrote: sve to stoji, ne rade ovo rusi djaba ja sam u to siguran, nisu oni vojnici koji sire mir i ljubav sve je to interes... ali ako gledas legitimnost "svih sa strane" rusima se tu nema sta dodati, oni su dosli na poziv legitimne vlade iz damaska...
PRESTANITE PISAT ORUŽIJEM TA RIJEČ NE POSTOJI, PIŠE SE ORUŽJEM
KUZNETSOV

#2208 Re: Sirija vol. 2

Post by KUZNETSOV »

Freamon Lester wrote:
mislim da cemo otici u beskraj sa ovom diskusijom...
Freamon Lester

#2209 Re: Sirija vol. 2

Post by Freamon Lester »

tandmand wrote:

Ruski avion je oboren, i nema puta nazad, smatra on. Rusiju su izazvali na takav način da ona jednostavno ne može ne odgovori. Erdogan je skupio hrabrost, učinio presedan, a taj presedan će završiti tako kako se Erdogan nije nadao.

Pred Rusijom su tri zadatka, nastavlja Rostovski. Prvi je da se Turskoj na bilo koji način objasni da ne smije tako postupati. Drugi je da se Turska odsiječe od NATO saveznika. I u tom pogledu, optužbe koje je Putin uputio Turskoj za suradnju sa ID pred kraljem Jordana nisu samo emocije. To je jedini pametan i otvoren strateški korak za Moskvu u nastaloj situaciji.

"Erdogan pokušava okrenuti NATO protiv Rusije", smatra novinar, "a mi moramo zabiti klin između Erdogana i NATO". Malo je vjerojatno da će Francuska nakon terorističkih napada u Parizu biti spremna odobriti Erdoganovu podršku islamskim militantima. A to je šansa za Moskvu, smatra analitičar MK.

"I treći zadatak sastoji se u tome da prva dva napravimo tako da se ne posvađamo s Turskom za sva vremena. Samo zbog pragmatičnosti. Nakon ovoga što se dogodilo ne može biti nikakve sentimentalnosti, tvrdi Mihail Rostovski. "Dovoljna nam je Ukrajina. Ne treba nam čitav pojas neprijatelja oko Crnog mora."

"Dugoročni konflikt u stilu 'do posljednje kapi krvi' proturječi temeljnim nacionalnim interesima Rusije. Naravno, proturječi i nacionalnim interesima Turske, ali neka o tome misle sami Turci "
Dakle u prevodu. Mi Rusi smo sila iz proslog vremena koja nema konvencionalnog naoruzanja da odgovori. Ne mozemo avijacijom i mornaricom, a izvrsiti invaziju na zemlju od 80 miliona ljudi nije preporucljivo.

Samim tim cemo na koljena da se sagnemo i pokusati oralno zadovoljiti Erdoana bolje nego sto to radi NATO.

P.S. Gospodina bi trebalo uputiti u cinjenicu da kad bi Erdoan ozbiljno okrenuo ka Rusiji da bi sjevnuo vojni udar brzinom svjetlosti. :izet:
Freamon Lester

#2210 Re: Sirija vol. 2

Post by Freamon Lester »

KUZNETSOV wrote: mislim da cemo otici u beskraj sa ovom diskusijom...
:izet:
sarajevoxxxx

#2211 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

KUZNETSOV wrote:
Freamon Lester wrote:
KUZNETSOV wrote: ocito je da nisi pratio proslu temu, tj. nisam te vidjao na prosloj temi... rusi su udarali svakim danom na Isis istom silom, u prvim danima su unistili (prije pariza) glavnu rutu snadbljevanja kozojeba preko eufrata tj. most kojeg ameri nisu vidjeli od kada je krenula prica sa isisom... i ja kazem da svako gleda svoj interes, i da rusija je ovdje zbog interesa... al' pogledaj i ko je u najlegitimnijoj poziciji da bude u siriji i bombarduje podivljalu bagru? Turska? koja povrijedjuje zracni prostor Iraka te bombarduje saveznike iračkih jedinica u iračkome kurdistanu... Ameri? koji snadbljevaju "opoziciju" od koje i nastade ovo sranje, sve u cilju sirenja demokratije i ljudskih prava.... ako je demokratija da se zarobljeni piloti ubiju ja ne znam onda... Rusija? Rusi dodjose na poziv legitimne vlade iz Damaska koju je narod proglasio jedinom pravednom i koju podrzava 60% sirijskoga naroda... U cemu je problem onda?
Nema tu pravednog, legalnog i legitimnog. Tu su interesi i nista vise. Koliko koga narod podrzava sasvim je nebitno osim za naslikavanja po UN-u. I jedni i drugi traze svoje interese preko ISIL-a. Rusija gradi poziciju Asadu, NATO gradi poziciju opoziciji, Turska handri Kurde. Nema tu pravde i postenja. Da se bori za pravdu i postenje svi bi ostali u svojim avlijama i slali zabrinute telegrame.
sve to stoji, ne rade ovo rusi djaba ja sam u to siguran, nisu oni vojnici koji sire mir i ljubav sve je to interes... ali ako gledas legitimnost "svih sa strane" rusima se tu nema sta dodati, oni su dosli na poziv legitimne vlade iz damaska...

Došli su na poziv masovnog ubice.
KUZNETSOV

#2212 Re: Sirija vol. 2

Post by KUZNETSOV »

sarajevoxxxx wrote:

nadam se da ne smatraš bradatu bagru (Islamski front, al nusra, demokrate, turkemni) pacifistima? koji ubiše dva zarobljena pilota istog trenutka? a ne znaju koliku vrijednost oni nose sa sobom, debili....
husein_kapetan

#2213 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Ono sto se trenutno profilira na sjeveru Latakije i defakto duz sirijsko-turske granice je no-fly zona skaturisana naprasno od strane rusa.. mislim da upozorenja (dosadasnja) gube bilo kakav smisao.. i kako ovi rekose svako priblizavanje na perimetar dejstva vlastitih zrakoplova ce biti tretirano kao napad..a kako rece majstor ona Moskva je vec napravila zastitnu koprenu u radijusu od 150 km. .
Ova novonastala situacija se izgleda svodi na igru zivaca.. sa oponentima lahkog obaraca... nece ovo na dobro izaci..
Edit.. ima par izvora koji se zaklinju da ruski specnac vec dijeluju u ovoj zoni...valjda zbog onog helikoptera..ja ne bih dalje..
Kikibombona

#2214 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Freamon Lester wrote:
Kikibombona wrote:
Turci su napravili medvjedju uslugu pobunjenicima i dali Rusima alibi da nastave jos zesce lupati po pobunjenickim uporistima. Bilo bi puno bolje da su poslali kopnene snage. Ovo rusenje aviona nema nikakvog smisla i nista dobro im nece donijeti. Naprotiv.
Rusija ne moze dobiti proxy rat protiv Turske koji se vodi u Siriji uz Tursku granicu. Ne treba biti genije da se to shvati...
Naravno da moze!

U priobalnom dijelu Sirije, u provinciji Lataka, 90 je Alavita i Armena, koji su na strani Asada. Pobunjenici su tu bili teska defanziva i bez Rusa. Na tom dijelu ratista je Asad najjaci. Sada sa Rusima, poderat ce tu malu turkmensku zajednicu koja broji par desetina hiljada ljudi zbijenih na izrazito malom podrucju.

Rusi na pocetku nisu postavili stvari kako treba. Nisu ocekivali da ce ih iko napasti jer su vec sklopili dogovor sa Amerikancima o nenapadanju.

Sada su porucili da ce uzvatiti i unistiti svakoga ko napadne ruske avione. Stigla je krstarica Moskva sa protuzracnom odbranom, te su porucili da ce od sada bombardere pratiti lovci. Od sada ce pratiti kretanje turske avijacije i PVO sistema. Ako bi Turci napali, to bi bila definitivna objava rata. To je sada svima jasno.

Rusi sada imaju alibi da poderu Turkmene jer su im pogubili pilote. Uz to, vec su pustili u javnost da na tom podrucju operira 1 000 radikala sa Kavkaza koje moraju unistiti da ne bi imali problem u vlastitoj drzavi. :mrgreen: Tacno je da tamo ima boraca sa Kavkaza, ali Rusi lazu oko broja da bi imali alibi poravnati taj dio Sirije.

Po meni, Turci su napravili grozan potez. Iskljucili su se iz pregovora za buducnost Sirije. Rusi sa njima za stol sigurno nece sjesti, a bez ruskog angazmana Sirija sada ne moze prezivjeti.
sarajevoxxxx

#2215 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

tandmand wrote:

Rusi su se kako stvari stoje prekontali. Očigledno je računica bila uzeti keš od zemalja zaljeva i za dvije tri sedmice završiti posao. Umjesto lagane parice, dobili samo taku šamarčinu.
llull

#2216 Re: Sirija vol. 2

Post by llull »

sarajevoxxxx wrote:
Image

Ranije si napisao '' Sa kim si, takav si'' Pozdrav za tvoju demokratsku opoziciju u Siriji , njihove drugare Nusru i ISIS za koje ti kazes nevin narod...

Ne pratim dugo ovu temu ali sam jedno vidio, ti nemas ni gram ljudskosti i morala u sebi, nisi nasao shodno da upotrijebis 5 rijeci da napises jednu recenicu kojom osudjujes ovaj ljudski sljam ali zato ne stedis epitete za plasiranje svojih ekstremistickih ciljeva.
insomnia78

#2217 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
Freamon Lester wrote:
Kikibombona wrote:
Turci su napravili medvjedju uslugu pobunjenicima i dali Rusima alibi da nastave jos zesce lupati po pobunjenickim uporistima. Bilo bi puno bolje da su poslali kopnene snage. Ovo rusenje aviona nema nikakvog smisla i nista dobro im nece donijeti. Naprotiv.
Rusija ne moze dobiti proxy rat protiv Turske koji se vodi u Siriji uz Tursku granicu. Ne treba biti genije da se to shvati...
Naravno da moze!

U priobalnom dijelu Sirije, u provinciji Lataka, 90 je Alavita i Armena, koji su na strani Asada. Pobunjenici su tu bili teska defanziva i bez Rusa. Na tom dijelu ratista je Asad najjaci. Sada sa Rusima, poderat ce tu malu turkmensku zajednicu koja broji par desetina hiljada ljudi zbijenih na izrazito malom podrucju.

Rusi na pocetku nisu postavili stvari kako treba. Nisu ocekivali da ce ih iko napasti jer su vec sklopili dogovor sa Amerikancima o nenapadanju.

Sada su porucili da ce uzvatiti i unistiti svakoga ko napadne ruske avione. Stigla je krstarica Moskva sa protuzracnom odbranom, te su porucili da ce od sada bombardere pratiti lovci. Od sada ce pratiti kretanje turske avijacije i PVO sistema. Ako bi Turci napali, to bi bila definitivna objava rata. To je sada svima jasno.

Rusi sada imaju alibi da poderu Turkmene jer su im pogubili pilote. Uz to, vec su pustili u javnost da na tom podrucju operira 1 000 radikala sa Kavkaza koje moraju unistiti da ne bi imali problem u vlastitoj drzavi. :mrgreen: Tacno je da tamo ima boraca sa Kavkaza, ali Rusi lazu oko broja da bi imali alibi poravnati taj dio Sirije.

Po meni, Turci su napravili grozan potez. Iskljucili su se iz pregovora za buducnost Sirije. Rusi sa njima za stol sigurno nece sjesti, a bez ruskog angazmana Sirija sada ne moze prezivjeti.
Al ovo ubijanje pilota je, osim sto je ratni zlocin, nevjerovatno glup potez
Nevjerovatno
Da su ih uhvatili zive i pustili mogli su sve preokrenuti u svoju korist
KUZNETSOV

#2218 Re: Sirija vol. 2

Post by KUZNETSOV »

sarajevoxxxx wrote:
tandmand wrote:

Rusi su se kako stvari stoje prekontali. Očigledno je računica bila uzeti keš od zemalja zaljeva i za dvije tri sedmice završiti posao. Umjesto lagane parice, dobili samo taku šamarčinu.
misliš da se bradata bagra zadojena djihadom moze poraziti samo iz zraka? ne zavisi kraj rata u siriji samo od rusije, zavisi i od SAA čizme... pa nije ISIS Srbija da se za dva mjeseca preda :lol: ti ljudi misle da mogu sami protiv citavog svijeta, moral im je najmanji problem dovoljna je jedna dzuma i hutba i eto ih ko zapete puške...
sarajevoxxxx

#2219 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
Freamon Lester wrote:
Kikibombona wrote:
Naravno da moze!

Turci nemaju šta izgubiti.A Rusi očigledno će morati i oni i zemlje koje im daju keš podobro zavući ruku u džep i to sve da bi masovni ubica prošao nekažnjen. Ispade od lagano zarađenog keša noćna mora hahaha
Last edited by sarajevoxxxx on 24/11/2015 23:55, edited 1 time in total.
zrakomlat

#2220 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Ratoborna Gljiva wrote: bolesti ove :-)
Ratoborna Gljiva :lol: :lol: :thumbup:
Last edited by zrakomlat on 24/11/2015 23:54, edited 1 time in total.
Kikibombona

#2221 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote: Al ovo ubijanje pilota je, osim sto je ratni zlocin, nevjerovatno glup potez
Nevjerovatno
Pa bila bi solidna fora da su im predali zive i ponizene pilote.
vivaldi

#2222 Re: Sirija vol. 2

Post by vivaldi »

insomnia78 wrote:Da su ih uhvatili zive i pustili mogli su sve preokrenuti u svoju korist
nisu mogli nista preokrenuti..u trenutku kad je ispaljena raketa vise se nista nije moglo vratiti na staro
insomnia78

#2223 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote: Al ovo ubijanje pilota je, osim sto je ratni zlocin, nevjerovatno glup potez
Nevjerovatno
Pa to, to bi bila pobjeda
Ovako su u pravo pickastom fazonu pobili nemocne ljude

PS: Kaze, nasli smo perfektnog covjeka da vodi "crveni kurdistan" :lol: :lol:
Image
KUZNETSOV

#2224 Re: Sirija vol. 2

Post by KUZNETSOV »

Kikibombona wrote:
Nevjerovatno
nema tu fore, mogli su pilote da mijenjaju za dva duluma pice, strateski vazna podrucija, njihove zarobljene vojnike, primirje na nekoliko mjeseci itd... npr. da su mjenjali za neko strateski vazno mjesto, sta mislis kakav bi bio moral SAA boraca na tome podruciju? oni su ginuli za to mjesto da ga odbrane ili osvoje a sada ga mjenjaju za ruskog pilota koji je povrijedio zracni prostor turske tj. bio nespretan... mozda bi doslo i do nekih pobuna, prebjega nekih likova iz SAA na stranu turkmena, jer bi ocito vlada iz damaska lizala guzicu rusima te time postala satelit vlada same Rusije naravno sve u razmisljanjima vojnika na tome podruciju...
madner

#2225 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Koje ludilo od teme, savo u svom filmu, ovaj rusofil jos nije banovan, onaj kurdofil u svemu vidi sansu za kurde...
Locked