Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#2201 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Tomahawk11 »

KB9 wrote:te stvari su me vazda fascinirale

isto ko ono lafo ne vjeruje u boga a u psovkama bogara :lol:
Pa veci si ateista ako psujes Boga :mrgreen:

Nego, na temu.....teorija i teorija....ni iz cega, da....od Boga, da......vaMzemaljci, i to smo pretresli....Darvin, majmuni....i....ne skontasmo izgleda nista....tacan odgovor je pod d) ne znamo/malo znamo :-D
sizifinho

#2202 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Ja jos uvijek ne vjerujem da ljudi na ovoj temi ne shvataju sta je teret dokaza. Znaci, ja stvarno zelim voditi civilizovanu raspravu, ali kad neko ne moze shvatiti tako jednostavan koncept, pa sta ocekivati onda dalje od te osobe? Mislik realno... ne pricamo o nuklearnoj fizici.

Likovo misljenje odbili naucnici, i onda Dozer kaze : nisu dokazali da nije tako, ko kaze da su bas oni upravu.

I tu gresku on razvlaci od pocetka teme...

Ali de utuvite jednom vise, kad se iznese tvrdnja koja nije normala nije ocekivana i krsi se sa sadasnjim znanjima i iskustvima, onaj koji je iznio tu tezu je pod teretom da dokaze svoju tvrdnju. Niko drugi.
Nikakvu obavezu nemaju oni kojima taj neko dokazuje tvrdnju. Oni je ne moraju izazivati, jer ako tvrdnja nema argumente ona je po defaultu greska.

Znaci ako mene neko optuzi da sam ubio covjeka, ja sam nevin bez obzira na optuzbu sve dok taj sto me je optuzio ne dokaze suprotno. Jer je pod teretom dokaza.
U suprotnom bi neko rekao- hajd dokazi da nisi ubio, a ja bio kuci, sam spavao... ne mogu dokazati to, i na kraju ja odem u zatvor ni kriv ni duzan.

Brate mili ovo je osnova logickog rezona, znaci pricam doslovno o alfabetu zakljucivanja.
I ako to neko ne razumije... :skoljka:
KB9

#2203 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

pa svima je jasno da od samog pocetka ove teme sva prica ide u fazonu da treba dokazat kako nesto nije teorija zavjere umjesto da treba dokazat kako jest teorija zavjere :lol:
Sanjarko

#2204 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Sanjarko »

Despite its typical whiteness, most people mentally picture the Sun as yellow; the reasons for this are the subject of debate.
Pa evo ovo jos ni naucnici nisu objasnili.
A eto neki ovdje ko biva jesu iako nisu konkretno objasnili
sto se Ja i Milioni drugih ljudi sjecamo Zutog Sunca.
saimidin

#2205 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

Tomahawk11 wrote:
saimidin wrote:
Tomahawk11 wrote:Dobro je pa nemaju vrijednost stripova :roll:
Sve neka pamet izvire, ali kad se pocnu izvaljivati gluposti, onda moras jos jednom procitati naslov teme da vidis da nisi na vicevima slucajno.

tu je to negdje, mozda su stripovi malo bolji

:thumbup:
Biti ateista ne znaci sprdati se sa svetim knjigama.
No, to vise govori o tebi kao covjeku nego ateisti.
izvini ali to bas jeste biti ateista

priznati da se s nekim knjigama nesmije sprdati, je priznati da su svete, tj od boga

te knjige su napisali ljudi, i nema razloga da se s njima ne sprda, jer su pune gluposti

:thumbup:
saimidin

#2206 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

Vizionar 1985 wrote:
Despite its typical whiteness, most people mentally picture the Sun as yellow; the reasons for this are the subject of debate.
mozes li dat tacnu sifru boje, jer nijansi zute ima mnogo

:lol:
sizifinho

#2207 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

KB9 wrote:pa svima je jasno da od samog pocetka ove teme sva prica ide u fazonu da treba dokazat kako nesto nije teorija zavjere umjesto da treba dokazat kako jest teorija zavjere :lol:
:D
sizifinho

#2208 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Vizionar 1985 wrote:
samo zato sto si ti citirao nesto, to cini istinom

ti, koji si vizionar, izmisljao izume pa ti se ljudi smijali a kasnije ti krali patente i ljudi ubirali velike pare a ti se na forumu zadesio
delllboy79

#2209 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by delllboy79 »

saimidin wrote:
delllboy79 wrote: Tacno tako od nastanka su religije koriscene za upravljanje ljudskom vrstom a kasnije je istu ulogu imale razne ideologije. Kao npr komunizam u SSSR u ili danas u nekim dijelovima svijeta. Sjeverna Koreja je savrsen primjer gdje se vidi kako se upravlja ljudskom vrstom i kako je lako manipulisati masama. Uvjek je bilo tako kroz istoriju je "neko vukao konce". A ko bi to najbolje radio nego onaj ko nas je napravio. Valjda smo iz tog razloga nesavrseni.
za mene religije i jesu ideologija, i mislim da su ljudi potpuno sposobni kreirati ideologije, i upravljati drugim ljudima, i nema potrebe izmisljati boga, vanzemaljce i slicne kurce palce

Stvarno pitanje je ko je imislio boga bogove religije ideologije i nacije. Ko je ta elita koja vlada ljudskom rasom pomocu ivih instrumenata.
Ko je elita jesu li to ljudska bica sa ve im znanjima ili su to vanzemaljci.

Ako uzmemo pdedpostavku da su nas stvori vanzemaljci onda se otvaranu dva nova pitanja.

- jesu li nas napusti i ostavili da se sami snalazimo

- jesu li jos ovdje i vladaju nama

Ako predpostavimo da nas je stvorio. bog jehova alah buda ili neko drugo bozanstvo o da se otvara pitanje

- ko su ti koji vladaju ljudskom vrstom
- ko je ta elita
Sanjarko

#2210 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Sanjarko »

http://forum.klix.ba/kako-nastadosmo-ni ... s1300.html
http://forum.klix.ba/kako-nastadosmo-ni ... s1325.html
http://forum.klix.ba/kako-nastadosmo-ni ... s1350.html
http://forum.klix.ba/kako-nastadosmo-ni ... s1375.html
http://forum.klix.ba/kako-nastadosmo-ni ... s1400.html
Vizionar 1985 wrote:

Tako ste takvi kao ti ismijavali moju ideju kako napraviti avion koji Heat Tracking Missile ne može oboriti,
a danas NASA, itd. rade na pravljenju istih.
Plus još mnoge druge ideje.
:?

Napiso da me NASA pokrala. :lol:

Da Mi je neko Ideje pokro.
Da sam Ja nest izumio, patent napravio. :lol:
8) 8-) :oops:

Jb se Meni sada za Ideje, Sunce, Lovu i sve ostalo.
Digo ruke od svega.
Zivim od danas do sutra i cekam dan kad cu zaspat trajno.
Sanjarko

#2211 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Sanjarko »

Nest bi postavio jedno pitanje i odgovor ujedno al cune.
sizifinho

#2212 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

vizionar, naspran tebe dozer i rastafari su izmislili raspravu
Njih dvojica bar pisu smislene recenice, nekad se porjeckaju, ali nista nisu izmislili onako iz vedra neba vec su samo odlucili prihvatiti se jedne strane price koja je, u poredjenju s stvarima o kojim ti pises, zapravo vec razradjena. Mislim, mozda se ne slazem s njima ali ocito je da imaju materijal zbog koje misle ono sto misle. Kod njih je stvar perspektive i odvajanja cinjenica od "pseudo"sti

kod tebe... ne znam te uzivo, ali na osnov ovog sto pises, s tobom niko nece ni pokusati imat smislenu raspravu kao sto je bila recimo izmedju maxxtroa i dozera.
(btw upratio sam tu raspravu)
saimidin

#2213 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

delllboy79 wrote:
Stvarno pitanje je ko je imislio boga bogove religije ideologije i nacije. Ko je ta elita koja vlada ljudskom rasom pomocu ivih instrumenata.
Ko je elita jesu li to ljudska bica sa ve im znanjima ili su to vanzemaljci.

Ako uzmemo pdedpostavku da su nas stvori vanzemaljci onda se otvaranu dva nova pitanja.

- jesu li nas napusti i ostavili da se sami snalazimo

- jesu li jos ovdje i vladaju nama

Ako predpostavimo da nas je stvorio. bog jehova alah buda ili neko drugo bozanstvo o da se otvara pitanje

- ko su ti koji vladaju ljudskom vrstom
- ko je ta elita
dobra su to pitanja, samo mozda ima previse pretpostavki o bozanstvima/vanzemaljcima.

po meni elite kreiraju same sebe, naravno uz pomoc onih koji su im potcinjeni.
svako od nas hoce da bude na vrhu lanca ishrane,da ima sve svoje materijalne i psihicke potrebe zadovoljene,
i onda ide borba za resurse, i jebiga neki se bolje snadju od drugih,imaju vise sretnih okolnosti (rodjenjem i sl)
neki imaju manje apetite i zadovolje se da budu kotacic u masini, i da prepuste drugom volan.

sad ko je upravu nezna niko osim te "elite"

a cisto sumnjam da se oni bave forumima
stari_rastafari

#2214 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by stari_rastafari »

@saimidin
To bi bilo veoma skuceno pojasnjenje. Jasno je da je "nase covjecansko" drustvo nauceno da ima VODJU, gospodara. Ali da li to stvarno treba biti tako? Ja, iskreno ne mislim. Mislim da covjecanstvo moze zivjeti i bez ljudi koji nas vode. Jedini problem je sto smo ili izgubili kompas i ne snalazimo se vise bez nekog vodje - jer jedino taj ima kompas. Ili su nam namjenski taj "kompas" uzeli da bi nas mogli voditi.
Analitikom stvari, i vodjen logikom i nekim, kakvim takvim saznanjima potvrdjenim desavanjima okolo nas, mene licno sve vodi do zakljucka da nam je neko zakljucao nasu svijest o nama samima, odnosno oduzeo kompas. Nemam naucne dokaze za to u smislu u kojem bi ti to mozda htio. Ali mogu sa sigurnoscu potvrditi da nas historija uci, jer sve je u historiji zapisano. A ta nasa historija pocinje upravo sa tzv. svetim knjigama i zato ih treba uzeti kao relevantne, iako ponekad zvuce bajkovito. Barem, onoliko koliko znamo o sebi to pocinje upravo od objasnjenja u svetim knjigama, nazalost.
Time hocu potvrditi svoje neke "teze" objavljene ovdje i takodjer se sloziti sa @delllboy79 jer smo meni se cini dosli do istog zakljucka, i to vjerovatno, koliko sam upratio, ne istim putem ;)
saimidin

#2215 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

mozda jeste "skuceno", mada ja bi rekao da bihejvioristicko i da je dovoljno, te se moze izvesti iz primjera drugih vrsta zivotinja.

meni je uvodjenje bozanstva/vanzemaljca bez nekih jakih provjerenih dokaza, potpuno nepotrebno.

a pogotovu uvodjenje religije, mislim da je veliki korak nazad u razumijevanju svijeta oko nas,
jer religije su pokusaj objasnjenja neshvatljivog tadasnjim (a i sadasnjim) ljudima, na precac, bez dokaza.
stari_rastafari

#2216 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Moje misljenje je da jednostavno nije dovoljno. Mada su po meni ljudi najvece zvijeri koje postoje na planeti ipak se ne mozemo svesti na isti nivo funkcionisanja kao ostale zivotinje. Covjek ima "svijest", sto zivotinje nemaju.

Kada govoris o religijama onda moras biti jako oprezan. Vecina danasnjih dogmi se temelji na religijskim dogmama, svejedno koliko se nas dva sa tim ne slagali. Treba razumijeti da je religija "nas pocetak" - tako to jako mnogo ljudi na ovoj planeti vidi. I u sustini, kada se zadubis u historiju, barem onu nama dostupnoj, mozes doci upravo do tih religijskih knjiga i onda - kapak. Ne znamo nista dalje. Mozda nesto o Sumerima, Babiloncima, Egipcanima al to je u sustini to. Stavise, nas i nasu djecu uce ono kako sebi to "tamo neko" predstavlja na osnovu nekih istrazivanja u koje mi nimalo nemamo uvida. Uopste o tome ne znamo, ali prihvatamo, jer zaboga, neki tamo naucnik je to tako rekao i zdravo - to je tako! I tako je sto se tice svega. Neke stvari mozemo sami dokazati, neke nam se "teorije" svidjaju i mi ih prihvatamo. Ali sta zapravo o sebi znamo?! Koliko sam upucen, o sebi ustvari, ne znamo nista! Nula! Krompir! Pista!

Problem je u tome sto nas to kopka :) Tebe, mene, Dozera, petog, desetog... svi bismo voljeli znati vise o sebi! Za kojeg qrca smo tu?! Da se ne lazemo, sad da mi neko to pojasni, ja bih namah istegn'o papke. No tesko da ce nam bilo ko ista pojasnit, pa upravo i ova tema, gdje mi naglabamo, ovo je ono je. Covjek se tu, jbg, zabavi, pa ne razsmiljsa o nekim drugim problemima. I upravo je tu kvaka. Dok se mi "zabavljamo" , oni, "tamo neki" nam kroz legislativu provuku TPP/TTIP. A mi se i dalje zabavljamo, te igrice, te serije, te filmovi, te ovo te ono i uopste, ali uopste se i ne obaziremo dok nam se o glavi radi.

Naravno, ne mozemo i necemo dokazati nista niti o nasem postojanju niti o vanzemaljcima, ali su "svete knjige" i te kako relevantna dokumentacija o nama samima.
Moje slobodno misljenje je da su religije cisto vrsta manipulacije. Ali sad o tome ne bih. :) EDIT: Sto ne znaci da sam ateista! Moj "Bog" se vjerovatno razlikuje od dogmama ustaljenog "Boga". Vjerujem u svevisnje bice ali definitivno ne u obliku kakvom nam ga prikazuju religijske dogme.
stari_rastafari

#2217 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

@vizionar
Ukoliko zelis biti ozbiljno shvacen na ovoj temi onda molim te probaj napisati smislen post. Hvala.
stari_rastafari

#2218 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Potrebno je shvatiti da pitanje iz naslova teme "Kako nastadosmo" je ustvari metafizicko pitanje. Metafizika je nauka sama za sebe. Njome se bave najveci filozofi no nije zabranjena i najobicnijem covjeku. Nismo mi prvi koji sebi postavljaju isto pitanje! Siguran sam da se isto ovo pitanje provlaci kroz cijelo nase postojanje. Barem od trenutka dokle nase kolektivno sjecanje seze. A to, u poimanju nase planete, pa kosmosa, nije bas daleko.
Ono sto sam ja primjetio je da nam nedostaju komadi historije, tu i tamo. Druga stvar je sto je najveci dio nase historije tek izopaceno pismo. Sve vrijeme, od mog prvog posta na temi, pokusavam da provucem kroz postove bitnost historije. Sve dok ne procistimo nasu historiju, dok ne budemo znali sva fakta, tesko cemo doci do odgovora o nama samima. Ko smo i zasto smo?!

Zato je potrebno, iz ugla danasnjice, kriticki sagledat sva desavanja i razmisliti o istim. Zar vas ne brine sta se trenutno desava? Jer mene, jbg, fakat brine. Nisam paranoidan, al sve sto se desava je za mene previse.

Npr. nigdje u nasim medijima nisam vidio informaciju da su u Parizu trenutno protesti. I ne samo u FR ali i u Belgiji, Njemackoj itd...
Sanjarko

#2219 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Sanjarko »

stari_rastafari wrote:@vizionar
Ukoliko zelis biti ozbiljno shvacen na ovoj temi onda molim te probaj napisati smislen post. Hvala.
Pa smislen je.
Eto neozbiljan je.
Fakat ne kontam.

I ovo nije bas tvoj biznis/poso da se petljas u Moju raspravu sa ovom dvojkom, bez uvrede.
Post je na ovu dvojicu sto sam banirao (pod foe stavio) al ne djeluje ban.
Uvu dvojku na slovo s, ss-ovce ove, Sizifa i Dina na slovo S.

Niko nije jos objasnio od Naucnika sto se Ja i Milioni drugih Ljudi sjecamo Zutog Sunca.
Jos Raspravljaju o tome i Oni (Naucnici) i Oni se jos nisu dogovorili i objesnjenje dali
a eto Pojedini Forumasi na ovoj temi imaju Objasnjenje dok Nauka i Naucnici nemaju.
Mozda da ovi Forumasi daju Naucnoj zajednici Objasnjenje ovoga.
Mozda i Nobela dobiju.
stari_rastafari

#2220 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Valjda ti je jasno zasto te niko ne shvata ozbiljno? NIje moj posao da se mjesam, ali kao ucesnik teme, volio bih vidjeti postove sa stavom, pa makar bili "pogresni" stavovi. Prebacivanje ko je gdje sta kad ko reko je ... :roll:
maraccana

#2221 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Vizionar i žuto sunce 8) :lol:
stari_rastafari

#2222 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

stari_rastafari wrote:Potrebno je shvatiti da pitanje iz naslova teme "Kako nastadosmo" je ustvari metafizicko pitanje. Metafizika je nauka sama za sebe. Njome se bave najveci filozofi no nije zabranjena i najobicnijem covjeku. Nismo mi prvi koji sebi postavljaju isto pitanje! Siguran sam da se isto ovo pitanje provlaci kroz cijelo nase postojanje. Barem od trenutka dokle nase kolektivno sjecanje seze. A to, u poimanju nase planete, pa kosmosa, nije bas daleko.
Ono sto sam ja primjetio je da nam nedostaju komadi historije, tu i tamo. Druga stvar je sto je najveci dio nase historije tek izopaceno pismo. Sve vrijeme, od mog prvog posta na temi, pokusavam da provucem kroz postove bitnost historije. Sve dok ne procistimo nasu historiju, dok ne budemo znali sva fakta, tesko cemo doci do odgovora o nama samima. Ko smo i zasto smo?!

Zato je potrebno, iz ugla danasnjice, kriticki sagledat sva desavanja i razmisliti o istim. Zar vas ne brine sta se trenutno desava? Jer mene, jbg, fakat brine. Nisam paranoidan, al sve sto se desava je za mene previse.

Npr. nigdje u nasim medijima nisam vidio informaciju da su u Parizu trenutno protesti. I ne samo u FR ali i u Belgiji, Njemackoj itd...
Mislim da je bitno procitati ovaj moj citirani post pa ga zato i citiram :D
Sanjarko

#2223 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Sanjarko »

stari_rastafari wrote:Valjda ti je jasno zasto te niko ne shvata ozbiljno? NIje moj posao da se mjesam, ali kao ucesnik teme, volio bih vidjeti postove sa stavom, pa makar bili "pogresni" stavovi. Prebacivanje ko je gdje sta kad ko reko je ... :roll:
Pa dao sam stranice prethodne rasprave pa ko zeli nek cita.
Nigdje nisam napisao da Sunce nije sada Bijelo na Nebu i da u Svemiru ono nije Bijelo.
Nego da je sada na Nebu ono po vazdan skoro Bijelo i ne moze se gledat u njeg.
Samo sekundu i moras pogled sklonit.
A prije nije bilo Bijelo na Nebu i moglo se gledat u njega duze.

Evo na 0:16 se vidi kakvo je bilo prije.
Sad bijelo ko Neonska sijalica Bijele boje.
Zasljepljujuce Bijele boje.
Barem se u Neonku malo moze gledat a sad u Sunce sekund i manje od toga.
Sanjarko

#2224 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Sanjarko »

Sad kad izadze bude Bijelo.
Samo mogu u njeg direktno gledat na jedan nacin sto sam skontao.
stari_rastafari

#2225 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Izvini ali meni nije jasno o cemu pricas. Post, kao i neki pismeni zadatak, treba da ima i glavu i petu. Zato meni nije jasno sta nam tacno zelis podijeliti. Sunce je bilo zuto a sad je bijelo?! Hmmmm, sta to treba da znaci? Mozes li nam ukazati rijecima na sta bismo trebali obratiti paznju? Ipak, forum se svodi na rijeci! ;)
Post Reply