Moje misljenje je da jednostavno nije dovoljno. Mada su po meni ljudi najvece zvijeri koje postoje na planeti ipak se ne mozemo svesti na isti nivo funkcionisanja kao ostale zivotinje. Covjek ima "svijest", sto zivotinje nemaju.
Kada govoris o religijama onda moras biti jako oprezan. Vecina danasnjih dogmi se temelji na religijskim dogmama, svejedno koliko se nas dva sa tim ne slagali. Treba razumijeti da je religija "nas pocetak" - tako to jako mnogo ljudi na ovoj planeti vidi. I u sustini, kada se zadubis u historiju, barem onu nama dostupnoj, mozes doci upravo do tih religijskih knjiga i onda - kapak. Ne znamo nista dalje. Mozda nesto o Sumerima, Babiloncima, Egipcanima al to je u sustini to. Stavise, nas i nasu djecu uce ono kako sebi to "tamo neko" predstavlja na osnovu nekih istrazivanja u koje mi nimalo nemamo uvida. Uopste o tome ne znamo, ali prihvatamo, jer zaboga, neki tamo naucnik je to tako rekao i zdravo - to je tako! I tako je sto se tice svega. Neke stvari mozemo sami dokazati, neke nam se "teorije" svidjaju i mi ih prihvatamo. Ali sta zapravo o sebi znamo?! Koliko sam upucen, o sebi ustvari, ne znamo nista! Nula! Krompir! Pista!
Problem je u tome sto nas to kopka

Tebe, mene, Dozera, petog, desetog... svi bismo voljeli znati vise o sebi! Za kojeg qrca smo tu?! Da se ne lazemo, sad da mi neko to pojasni, ja bih namah istegn'o papke. No tesko da ce nam bilo ko ista pojasnit, pa upravo i ova tema, gdje mi naglabamo, ovo je ono je. Covjek se tu, jbg, zabavi, pa ne razsmiljsa o nekim drugim problemima. I upravo je tu kvaka. Dok se mi "zabavljamo" , oni, "tamo neki" nam kroz legislativu provuku TPP/TTIP. A mi se i dalje zabavljamo, te igrice, te serije, te filmovi, te ovo te ono i uopste, ali uopste se i ne obaziremo dok nam se o glavi radi.
Naravno, ne mozemo i necemo dokazati nista niti o nasem postojanju niti o vanzemaljcima, ali su "svete knjige" i te kako relevantna dokumentacija o nama samima.
Moje slobodno misljenje je da su religije cisto vrsta manipulacije. Ali sad o tome ne bih.
EDIT: Sto ne znaci da sam ateista! Moj "Bog" se vjerovatno razlikuje od dogmama ustaljenog "Boga". Vjerujem u svevisnje bice ali definitivno ne u obliku kakvom nam ga prikazuju religijske dogme.