Irak
- Lincoln-Burrows
#2201 Re: ISIS zauzeo Mosul
Petroldolari su jedino što Amerikance tu zanima, kakav ISIL i demokracija.
- Gojeni H
#2202 Re: ISIS zauzeo Mosul
Krv za naftu
Irak je sedmi po redu proizvodjac nafte u svijetu. Iracki dio u proizvodnji na globalnom naftnom trzistu je 3,3 miliona barela dnevno. Napredovanje ISIS-a na irackom sjeveru, te prijetnja od produzenih nemira u regionu podigli su cijenu nafte, koja je 23-eg juna dostigla najvisi nivo u zadnjih 9 mjeseci – 115 dolara po barelu. Medjunarodne naftne kompanije poput BP i ExxonMobil-a su pocele da evakuisu strano osoblje iz zemlje…
Uzimajuci u obzir da su sunitski militanti trenutno parkirani van samog glavnog grada, globalno trziste reaguje iznenadjujuce samouvjereno. Razlog je djelimicno taj da su skoro sva iracka veca naftna polja, kao i infrstruktura, locirani na siitskom jugu, daleko od borbi. Ovo znaci da proizvodnja nije obustavljena niti ometena borbama na sjeveru.
Trenutno trziste ima dovoljne rezerve koje mogu ublaziti ovakve vrste udara, zahvaljujuci u velikoj mjeri zemlji koja je poznata po nezasitoj zedji prema nafti – SAD.
“Fracking” revolucija je otvorila mogucnost ka dobijanju velikih kolicina americke nafte za koju se do skora smatralo da je nedostupna.
Od 2010. godine, SAD su povecale proizvodnju za 2,5 miliona barela, dostizuci kolicinu od 7,4 miliona u 2013. godini, sto je skoro ukupno globalno povecanje tokom ovih godina.
“Fracking” je mozda kontroverzni metod eksploatacije, zbog mogucih posljedica po okolinu, ali da nije ovog metoda, svijet bi placao naftu po mnogo vecoj cijeni nego sto to cini u ovom trenutku.
2012. godine IEA (Internationa Energy Agency) je prognozirala da bi iracka proizvodnja mogla biti udvostrucena do 2020. godine, dostizuci kolicinu od 6 miliona barela po danu. Ovakav porast bio bi veci nego u bilo kojoj drugoj zemlji.
Medjutim, ovaj porast uslovljen je velikim investicijama, a one su prekinute akcijama ISIS-a.
Bryan Walsh - TIME
Irak je sedmi po redu proizvodjac nafte u svijetu. Iracki dio u proizvodnji na globalnom naftnom trzistu je 3,3 miliona barela dnevno. Napredovanje ISIS-a na irackom sjeveru, te prijetnja od produzenih nemira u regionu podigli su cijenu nafte, koja je 23-eg juna dostigla najvisi nivo u zadnjih 9 mjeseci – 115 dolara po barelu. Medjunarodne naftne kompanije poput BP i ExxonMobil-a su pocele da evakuisu strano osoblje iz zemlje…
Uzimajuci u obzir da su sunitski militanti trenutno parkirani van samog glavnog grada, globalno trziste reaguje iznenadjujuce samouvjereno. Razlog je djelimicno taj da su skoro sva iracka veca naftna polja, kao i infrstruktura, locirani na siitskom jugu, daleko od borbi. Ovo znaci da proizvodnja nije obustavljena niti ometena borbama na sjeveru.
Trenutno trziste ima dovoljne rezerve koje mogu ublaziti ovakve vrste udara, zahvaljujuci u velikoj mjeri zemlji koja je poznata po nezasitoj zedji prema nafti – SAD.
“Fracking” revolucija je otvorila mogucnost ka dobijanju velikih kolicina americke nafte za koju se do skora smatralo da je nedostupna.
Od 2010. godine, SAD su povecale proizvodnju za 2,5 miliona barela, dostizuci kolicinu od 7,4 miliona u 2013. godini, sto je skoro ukupno globalno povecanje tokom ovih godina.
“Fracking” je mozda kontroverzni metod eksploatacije, zbog mogucih posljedica po okolinu, ali da nije ovog metoda, svijet bi placao naftu po mnogo vecoj cijeni nego sto to cini u ovom trenutku.
2012. godine IEA (Internationa Energy Agency) je prognozirala da bi iracka proizvodnja mogla biti udvostrucena do 2020. godine, dostizuci kolicinu od 6 miliona barela po danu. Ovakav porast bio bi veci nego u bilo kojoj drugoj zemlji.
Medjutim, ovaj porast uslovljen je velikim investicijama, a one su prekinute akcijama ISIS-a.
Bryan Walsh - TIME
- dragma
- Vozim: Pješe
#2203 Re: ISIS zauzeo Mosul
+18 ISIL masakrirao kršćansku porodicu u Mosulu.dječak sa šibicama wrote:https://www.facebook.com/photo.php?v=68 ... =2&theater
ISIS rape two Christian females in the middle of Mosul!
#ISIS raping Christian females in the middle of the street. They take the females trousers off with tens of men acting like wild hyenas!
Mogu biti ponosni na sebe...
https://www.youtube.com/watch?v=7VWgPlF ... ata_player
-
Fact
#2204 Re: ISIS zauzeo Mosul
Dobro,a šta je sa svom palestinskom djecom koju izraelci ubijaju svakoga dana?dragma wrote:
+18 ISIL masakrirao kršćansku porodicu u Mosulu.
Je li?Koga briga za kršćane i židove.
- dragma
#2205 Re: ISIS zauzeo Mosul
Američka uloga u jačanju ISIL-a
- dragma
#2206 Re: ISIS zauzeo Mosul
Prijatelju, ti si očigledno mene pogrešno razumio.Fact wrote:Dobro,a šta je sa svom palestinskom djecom koju izraelci ubijaju svakoga dana?dragma wrote:
-
Avetinho
#2207 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ovo ti je Modus Operandi mladih ruskih kurircica. Svaki dan ovdje mozes naci bar neku izmisljenu vijest.Svemirski_Putnik wrote:False flagdječak sa šibicama wrote:https://www.facebook.com/photo.php?v=68 ... =2&theater
ISIS rape two Christian females in the middle of Mosul!
#ISIS raping Christian females in the middle of the street. They take the females trousers off with tens of men acting like wild hyenas!
Mogu biti ponosni na sebe...![]()
Ovaj video je iz Egipta kada je Muslimansko bratstvo preuzelo vlast. Sjećam se da sam ga vidio još davno.
http://www.liveleak.com/view?i=e6d_1398663672
Čisto sumnjam da je ijedan kršćanin ostao u Mosulu kada je devla uzjahala vlast.
- daxon
#2208 Re: ISIS zauzeo Mosul
Daj neka neko banuje ovu budaluFact wrote:Dobro,a šta je sa svom palestinskom djecom koju izraelci ubijaju svakoga dana?dragma wrote:
- dragma
#2209 Re: ISIS zauzeo Mosul
Glasnogovornik ISIL-a, Abu Safiya iz Čilea, predstavlja uspostavu khalifata i uklanjanje granice između Iraka i Sirije.
- Lincoln-Burrows
#2210 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jadni li su ako će im ovakvi krojiti obrazovanje i voditi ekonomiju.....dragma wrote:Glasnogovornik ISIL-a, Abu Safiya iz Čilea, predstavlja uspostavu khalifata i uklanjanje granice između Iraka i Sirije.
- dragma
#2211 Re: ISIS zauzeo Mosul
Irački kurdi namjeravaju održati referendum o otcjepljenju Iračkog Kurdistana od Iraka.
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28103124
-
Fact
#2212 Re: ISIS zauzeo Mosul
Srećo,jedino ti ovdje možeš biti banovan.daxon wrote: Daj neka neko banuje ovu budalu
Vrijeđaš me i nazivaš pogrdnim stvarima.
Dok u mome slučaju,ja imam demokratsko pravo da volim ili ne volim koga hoću,te da to javno kažem.
Nečiju patnju mogu prepoznati i sa njom suosjećati,a isto tako ne moram i to mogu javno reći.
- dragma
#2213 Re: ISIS zauzeo Mosul
Na temi "Izrael je opet počinio zločin!" si bezrezervno branio Židove. Otkud odjednom briga za palestinskom djecom?dragma wrote:Fact wrote:Dobro,a šta je sa svom palestinskom djecom koju izraelci ubijaju svakoga dana?dragma wrote:
Je li?Koga briga za kršćane i židove.Fact wrote:Palestinski teroristi ponovo provociraju!Izrael po tko zna koji put mora koristiti silu kako bih zaštitio svoje građane.
-
Fact
#2214 Re: ISIS zauzeo Mosul
Eto blizu si da skontaš šta sam želio da kažem sa tim svojim postom.dragma wrote:
Na temi "Izrael je opet počinio zločin!" si bezrezervno branio Židove.
- Herr Flick
#2215 Re: ISIS zauzeo Mosul
Šta kažu na AJ Balkans:"Borci iz pokreta Islamska Država"

-
jefferson
#2216 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nemas demokratsko pravo jer je ovo privatni forum a ne javni!Fact wrote:Srećo,jedino ti ovdje možeš biti banovan.daxon wrote: Daj neka neko banuje ovu budalu
Vrijeđaš me i nazivaš pogrdnim stvarima.
Dok u mome slučaju,ja imam demokratsko pravo da volim ili ne volim koga hoću,te da to javno kažem.
Nečiju patnju mogu prepoznati i sa njom suosjećati,a isto tako ne moram i to mogu javno reći.
Kada kazes da te nije briga za pripadnike neke religije (po ceu sebe svrstavas u isti rang s onima koje nije briga za palestinsku djecu) onda te neko moze banovati a ti mozes pjevati koliko hoces o svom pravu.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#2217 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ja tvrdim da su Kurdi jedini koji ce profitirati od ovog sukoba.dragma wrote:Irački kurdi namjeravaju održati referendum o otcjepljenju Iračkog Kurdistana od Iraka.
Sve su prilike da ce uskoro ostvariti i formalnu kurdsku drzavu.
U Iraku sustinski vec postoji.
Imaju vlast, narod i vojsku.
A ovaj sukob ISIS-a i siitske armije ce vjerovatno potrajati i prouzrokovati samo zrtve, patnju i razaranja.
-
Fact
#2218 Re: ISIS zauzeo Mosul
Banovati će me netko jer sam rekao da me nije briga za nekoga trećeg?Vidiš li ti šta pišeš?jefferson wrote: Nemas demokratsko pravo jer je ovo privatni forum a ne javni!
Kada kazes da te nije briga za pripadnike neke religije (po ceu sebe svrstavas u isti rang s onima koje nije briga za palestinsku djecu) onda te neko moze banovati a ti mozes pjevati koliko hoces o svom pravu.
Nađi tu stavku u pravilima foruma,hajde ljepotanu.
-
jefferson
#2219 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kakvu ba stavku? Ovdje moderator interpretira pravila forma a ne ti ili ja.Fact wrote:Banovati će me netko jer sam rekao da me nije briga za nekoga trećeg?Vidiš li ti šta pišeš?jefferson wrote: Nemas demokratsko pravo jer je ovo privatni forum a ne javni!
Nađi tu stavku u pravilima foruma,hajde ljepotanu.
Inace covjek ti je dobro rekao, nisu bas tebi sve zice dobro uvezane.
-
Fact
#2220 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne nego imaju jasno definisana praila(trebao si ih pročitati kada si se registriraojefferson wrote: Kakvu ba stavku? Ovdje moderator interpretira pravila forma a ne ti ili ja.
Inace covjek ti je dobro rekao, nisu bas tebi sve zice dobro uvezane.
Evo ja tebe ne volim i nije me briga za tebe.Šta ćemo sada?
Slijedi mi banana po tvome?Mnogo si zabavan.
-
jefferson
#2221 Re: ISIS zauzeo Mosul
Uopste nisam rekao da cete neko banovati. Ja sam ti rekao da je forum privatni a ne drzavni. Stoga, moderator te moze banovati bas zato sto te ne voli.Fact wrote:Ne nego imaju jasno definisana praila(trebao si ih pročitati kada si se registriraojefferson wrote: Kakvu ba stavku? Ovdje moderator interpretira pravila forma a ne ti ili ja.
Inace covjek ti je dobro rekao, nisu bas tebi sve zice dobro uvezane.).On je prekršio jedno,a ja nisam ništa.
Evo ja tebe ne volim i nije me briga za tebe.Šta ćemo sada?
Slijedi mi banana po tvome?Mnogo si zabavan.
A ko je sta prekrsio tacno me zaboli qrtz.
- dragma
#2222 Re: ISIS zauzeo Mosul
Izgleda da je ISIL tiho pokušao ući u Jordan ali ih je Jordanski SOF preduhitrio i tiho ušao u Irak gdje je eliminisao grupu ISIL-ovaca.
http://english.alarabiya.net/en/views/n ... r-now.html
http://english.alarabiya.net/en/views/n ... r-now.html
- daxon
#2223 Re: ISIS zauzeo Mosul
Čim ti vidim datum registracije, vidim da si neki patološki slučaj koji je banovan bar 100 puta.truba-dur wrote:znači kad tip navede fakte tip se nađe da poziva na ban, kakav je to forum ako će se tako raspravljati
Inače, fakt ti je taj da ako neko ubija palestinsku djecu, ko jebe onda hrišćane i židove i kao koga briga, ne treba, niti se smije pisati o ubijenim ljudima, a koji ne pripadaju narodu koji ti i takvi simpatišete
I to sve na temi koja nema veze sa palestinom, već sa ISIL-om i njihovom orgijanju po Iraku
Logika, a i fakti su ti jedino za ludare i nizašta više.
Čovjek postavio link o zločinu, a ovaj ga napao, kao šta nas briga za tamo neke hrišćane i židove, kao šta nas daviš sa njima... i još se čudi u čemu je problem
To isto da ti postaviš link koji govori o ubijanju palestinske djece, a neko se javi sa postom, u stilu: "a šta je sa židovima i hrišćanima koje teroristi ISIL-a ubijaju, je li? Koga briga za židove i hrišćane".
Naravno, i tada bi napisao neka neko banuje ovu budalu... ali ne kontate vi to, niste vi krivi...
-
Fact
#2224 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne kontaš ti još uvijek ništa mladi padovane.
- Challenger__
#2225 Re: ISIS zauzeo Mosul
Skontao je on tebe na prvu. Još samo da dobiješ ban i mirna Bosna.Fact wrote:Ne kontaš ti još uvijek ništa mladi padovane.