zagortenej wrote:Jest se hodzica ufuro, tebe Allah samo moze pitati za plave kovertekakav Poslanik a.s. i sehidi, pusti tu pricu sto vazis narodu.
Islam - pitanja i odgovori
- arzuhal
#2201 Re: Islam - pitanja i odgovori
- zagortenej
#2202 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne pije arzo redovno terapiju sto mu je doktor prepisao, pa ima povremeno ove vjerske prenose. ali biće to dobro, ide ramazan, valjda ce i njegov šejtan biti svezansalik79 wrote:Ja nikako da skontam zasto se vas dvojica medjusobno lozite?! Obojica, po mom misljenju, lijepi insani - na priblizno istim talasnim duzinama po pitanju vjere,....Dajte, ba, nemojte i u Ramazan uci u takvom raspolozenju! Stvarno nema potrebe![]()
- Kroksica
#2204 Re: Islam - pitanja i odgovori
irac300 wrote:Što bi Iblis (Lucifer) bio vjernik ili nevjernik kada je upozn'o lično glavnog Baju. Ne kontam? Vjeruju oni koji misle da Bog postoji, tj. ne vjeruju oni koji misle da ne postoji. On se po mitologiji samo oholio, tj. uskurčio pa dobio po p.... te je katapultiran južnije. (sve sam ovo naučio gledajući Supernatural, šta veliš @Kroksice)
Tako nekako, samo sto Iblis kod nas nije andjeo ko Lucifer u Supernatural-u.
- Towelie
#2205 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hajde vas dvojica da se izmirite pre Ramazana i da trazite halala jedan od drugog. Hajde, Allah vam dao svako dobro.arzuhal wrote:zagortenej wrote:Jest se hodzica ufuro, tebe Allah samo moze pitati za plave kovertekakav Poslanik a.s. i sehidi, pusti tu pricu sto vazis narodu.
![]()
- kritichar
#2206 Re: Islam - pitanja i odgovori
kako jedan sljedbenik hanefijske pravne škole Muaviju naziva munafikom?salik79 wrote:
Ako ti mislis da je zbog brade...onda zaboravi. Samo bih napomenuo da nas, sljedbenike hanefijske pravne skole, maturidijskog akaida, smatra zabludjelom sektom. Opcenito, esarijsko-maturidijski akaid, po njegovom (i njemu slicnim) misljenju je dalaletski.
- kritichar
- salik79
#2208 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pogledaj ovaj video i obrati paznju sta voditelj vjerske emisije veli, a pogotovo sta uvazeni sejh Ahmed al-Kubaisi (jedan od najuticajnijih sunijskih ucenjaka, porijeklom iz irackog Anbara, bivsi dekan serijatskih studija na bagdadskom Univerzitetu) kaze na ovu temu:kritichar wrote:kako jedan sljedbenik hanefijske pravne škole Muaviju naziva munafikom?salik79 wrote:
Ako ti mislis da je zbog brade...onda zaboravi. Samo bih napomenuo da nas, sljedbenike hanefijske pravne skole, maturidijskog akaida, smatra zabludjelom sektom. Opcenito, esarijsko-maturidijski akaid, po njegovom (i njemu slicnim) misljenju je dalaletski.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZZphou3rVis [/youtube]
- kritichar
#2209 Re: Islam - pitanja i odgovori
gdje se u Muslimovom sahihu govori o Muavijinom proklinjanju Alije?salik79 wrote:Pogledaj ovaj video i obrati paznju sta voditelj vjerske emisije veli, a pogotovo sta uvazeni sejh Ahmed al-Kubaisi (jedan od najuticajnijih sunijskih ucenjaka, porijeklom iz irackog Anbara, bivsi dekan serijatskih studija na bagdadskom Univerzitetu) kaze na ovu temu:kritichar wrote:kako jedan sljedbenik hanefijske pravne škole Muaviju naziva munafikom?salik79 wrote:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZZphou3rVis [/youtube]
saznaj kad već tvrdiš da je istina, da provjerim, jer ne vjerujem isjeckanim klipovima
- salik79
#2210 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne vjerujes ni sejhu Kubaisiju?! Nista nije isjeckano u njegovom govoru, misao zavrsena, sta jos zelis? Da idem listati Muslimove tomove, da bih nekome nesto dokazao?! Uostalom, ako ti je Muavija drag - moli da budes prozivljen u njegovom drustvu...i mirna Bosna.
- asurbanipal
#2211 Re: Islam - pitanja i odgovori
salik79 wrote:Ne vjerujes ni sejhu Kubaisiju?! Nista nije isjeckano u njegovom govoru, misao zavrsena, sta jos zelis? Da idem listati Muslimove tomove, da bih nekome nesto dokazao?! Uostalom, ako ti je Muavija drag - moli da budes prozivljen u njegovom drustvu...i mirna Bosna.
I Osmanlije su bile hanefije, pa su Muaviju i njegove sljedbenike smatrali dušmanima Muhammeda a.s....
Od vremena emevijske vlasti se razvio i kler, tako da razumijem i ove neke današnje hodžice što ga brane ili smatraju ashabom...
Last edited by asurbanipal on 16/06/2015 10:20, edited 1 time in total.
- zagortenej
#2212 Re: Islam - pitanja i odgovori
Narration from Sa’eed ibn Jubair, who said: "I was sitting with ibn Abbas at Arafat when he said: Why don’t I hear people reciting Talbiyya?
I said: ”Out of fear of Muawiya".
Ibn Abbas got out of his tent and said: ”Labbayk Allahumma labbayk, labbayk Allahumma labbayk. They have left the SUNNAH IN THE HATRED OF ALI.”
Ref: Sahih Sunan al-Nisai’, investigated by al-Albani, volume 2 page 343, hadith number 3006
Al-Albanis comment: This hadith is "Sahih"
_____
Muawiyah, the son of Abu Sufyan, give order to Sa'd, and told him:
"What prevents you that you are refraining from cursing Abu Turab (nickname of Ali)?" Sa'd replied: "Don't you remember that the Prophet said three things about (the virtue of) Ali? So I will never curse Ali."
Reference: Sahih Muslim, Chapter of Virtues of Companions, Section of virtues of Ali, Arabic, v4, p1871, Tradition No 32.
For the English version of Sahih Muslim, see Chapter CMXCVI, p1284,Tradition No 5916
I said: ”Out of fear of Muawiya".
Ibn Abbas got out of his tent and said: ”Labbayk Allahumma labbayk, labbayk Allahumma labbayk. They have left the SUNNAH IN THE HATRED OF ALI.”
Ref: Sahih Sunan al-Nisai’, investigated by al-Albani, volume 2 page 343, hadith number 3006
Al-Albanis comment: This hadith is "Sahih"
_____
Muawiyah, the son of Abu Sufyan, give order to Sa'd, and told him:
"What prevents you that you are refraining from cursing Abu Turab (nickname of Ali)?" Sa'd replied: "Don't you remember that the Prophet said three things about (the virtue of) Ali? So I will never curse Ali."
Reference: Sahih Muslim, Chapter of Virtues of Companions, Section of virtues of Ali, Arabic, v4, p1871, Tradition No 32.
For the English version of Sahih Muslim, see Chapter CMXCVI, p1284,Tradition No 5916
- zagortenej
#2213 Re: Islam - pitanja i odgovori
It is narrated on the authority of Abu Hazim that:
The Governor of Medina who was one of the members of the house of Marwan called Sahl Ibn Sa'd, and ordered him to curse Ali but Sahl refused to do so. The governor said: "If you don't want to curse Ali, just say God curse Abu Turab (the nickname of Ali)." Sahl said: "Ali did not like any name for himself better than Abu Turab, and Ali used to become very happy when somebody would call him Abu Turab."
Reference: Sahih Muslim, Chapter of Virtues of Companions, Section of Virtues of Ali, Arabic version, v4, p1874, Tradition No 38.
The Governor of Medina who was one of the members of the house of Marwan called Sahl Ibn Sa'd, and ordered him to curse Ali but Sahl refused to do so. The governor said: "If you don't want to curse Ali, just say God curse Abu Turab (the nickname of Ali)." Sahl said: "Ali did not like any name for himself better than Abu Turab, and Ali used to become very happy when somebody would call him Abu Turab."
Reference: Sahih Muslim, Chapter of Virtues of Companions, Section of Virtues of Ali, Arabic version, v4, p1874, Tradition No 38.
- kritichar
#2214 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne vjerujem nikome bez dokaza, svako svašta priča, a i svako se svakako naziva i priklanja gdje mu pašesalik79 wrote:Ne vjerujes ni sejhu Kubaisiju?! Nista nije isjeckano u njegovom govoru, misao zavrsena, sta jos zelis? Da idem listati Muslimove tomove, da bih nekome nesto dokazao?! Uostalom, ako ti je Muavija drag - moli da budes prozivljen u njegovom drustvu...i mirna Bosna.
ne moraš ti listati, valjda su ti vaši učenjaci prelistali i imaju konkretan dokaz, kad su već izašli sa tom tvrdnjom
čuo sam da postoje neke predaje koje govore o tome, ali sa isjeckanim lancem prenosilaca
zašto bi molio da budem sa Muavijom, ja ne slijedim Muaviju, a niti Aliju, Ebu Bekra, ili Ebu Hanifu
- salik79
#2215 Re: Islam - pitanja i odgovori
A koga su slijedili gore pobrojani, s izuzetkom Muavije?! Zasto bi se slijedjenje njih, s izuzetkom Muavije, kosilo sa slijedjenjem Poslanika s.a.v.a. ?! Dakle, ako si siguran u Muavijinu iskrenost u slijedjenju Poslanika s.a.v.a., slobodno mozes moliti da budes prozivljen u njegovom drustvu, jer znas da je to najodabranije drustvo...Evo, npr. ja, toliko sam siguran u iskrenost ovog Insana k.s., sa moga avatara, u slijedjenju Poslanika s.a.v.a., da serbez molim Allaha da budem prozivljen u njegovom drustvu, iako mi je dobro poznato da ini ljakici ga nazivaju "ajetulsejtanom" i "imamom kufra i dalaleta".kritichar wrote:ne vjerujem nikome bez dokaza, svako svašta priča, a i svako se svakako naziva i priklanja gdje mu pašesalik79 wrote:Ne vjerujes ni sejhu Kubaisiju?! Nista nije isjeckano u njegovom govoru, misao zavrsena, sta jos zelis? Da idem listati Muslimove tomove, da bih nekome nesto dokazao?! Uostalom, ako ti je Muavija drag - moli da budes prozivljen u njegovom drustvu...i mirna Bosna.
ne moraš ti listati, valjda su ti vaši učenjaci prelistali i imaju konkretan dokaz, kad su već izašli sa tom tvrdnjom
čuo sam da postoje neke predaje koje govore o tome, ali sa isjeckanim lancem prenosilaca
zašto bi molio da budem sa Muavijom, ja ne slijedim Muaviju, a niti Aliju, Ebu Bekra, ili Ebu Hanifu
- kritichar
#2216 Re: Islam - pitanja i odgovori
A zašto bi tražio da budem s Muavijom ako mogu i trebam tražiti da budem u društvu Poslanika a.s.?!salik79 wrote: A koga su slijedili gore pobrojani, s izuzetkom Muavije?! Zasto bi se slijedjenje njih, s izuzetkom Muavije, kosilo sa slijedjenjem Poslanika s.a.v.a. ?! Dakle, ako si siguran u Muavijinu iskrenost u slijedjenju Poslanika s.a.v.a., slobodno mozes moliti da budes prozivljen u njegovom drustvu, jer znas da je to najodabranije drustvo...Evo, npr. ja, toliko sam siguran u iskrenost ovog Insana k.s., sa moga avatara, u slijedjenju Poslanika s.a.v.a., da serbez molim Allaha da budem prozivljen u njegovom drustvu, iako mi je dobro poznato da ini ljakici ga nazivaju "ajetulsejtanom" i "imamom kufra i dalaleta".
Svi oni su sljedbenici te iste osobe, i svi oni su njega slijedili i svi oni su se nadali da budu u njegovom društvui svako je za sebe slijedio, tako i ja za sebe.
primarno se slijedi Muhamed s.a.w.s., a oni su sekundarni, i preko njih se opet slijedi Muhamed s.a.w.s
ali samo se od Poslanika uzima sve, a od svih ostali se bira
ti moliš da budeš sa ovim utemeljenim hanefijom(
to mi liči na posredništvo, kao kod kršćana
- Diwan
#2217 Re: Islam - pitanja i odgovori
nije ništa pogriješio što ga je nazvao munafikomkritichar wrote:kako jedan sljedbenik hanefijske pravne škole Muaviju naziva munafikom?salik79 wrote:
- Diwan
#2218 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne možeš biti u društvu Poslanika a.s. ,a da istovremeno braniš one koji su mu pobili porodicu, to prokleto drvo koje se spominje u Kur'anu. Što bi naš narod rekao, 'Ne može i jare i pare'kritichar wrote:A zašto bi tražio da budem s Muavijom ako mogu i trebam tražiti da budem u društvu Poslanika a.s.?!salik79 wrote: A koga su slijedili gore pobrojani, s izuzetkom Muavije?! Zasto bi se slijedjenje njih, s izuzetkom Muavije, kosilo sa slijedjenjem Poslanika s.a.v.a. ?! Dakle, ako si siguran u Muavijinu iskrenost u slijedjenju Poslanika s.a.v.a., slobodno mozes moliti da budes prozivljen u njegovom drustvu, jer znas da je to najodabranije drustvo...Evo, npr. ja, toliko sam siguran u iskrenost ovog Insana k.s., sa moga avatara, u slijedjenju Poslanika s.a.v.a., da serbez molim Allaha da budem prozivljen u njegovom drustvu, iako mi je dobro poznato da ini ljakici ga nazivaju "ajetulsejtanom" i "imamom kufra i dalaleta".
Svi oni su sljedbenici te iste osobe, i svi oni su njega slijedili i svi oni su se nadali da budu u njegovom društvui svako je za sebe slijedio, tako i ja za sebe.
primarno se slijedi Muhamed s.a.w.s., a oni su sekundarni, i preko njih se opet slijedi Muhamed s.a.w.s
ali samo se od Poslanika uzima sve, a od svih ostali se bira
ti moliš da budeš sa ovim utemeljenim hanefijom(), a zašto ne moliš da budeš sa Poslanikom?
to mi liči na posredništvo, kao kod kršćana
- kritichar
#2219 Re: Islam - pitanja i odgovori
I Osmana koji je progurao Muaviju, a i Ebu Bekra, koji je hinjski preuzeo hilafet?Diwan wrote: Ne možeš biti u društvu Poslanika a.s. ,a da istovremeno braniš one koji su mu pobili porodicu, to prokleto drvo koje se spominje u Kur'anu. Što bi naš narod rekao, 'Ne može i jare i pare'
- Diwan
- Diwan
#2221 Re: Islam - pitanja i odgovori
Stvar o niima traži istinoljubivost, nepristrasnost, oslobođenost od vjerske dogme i ideologije, a ti si daleko od toga.kritichar wrote:I Osmana koji je progurao Muaviju, a i Ebu Bekra, koji je hinjski preuzeo hilafet?Diwan wrote: Ne možeš biti u društvu Poslanika a.s. ,a da istovremeno braniš one koji su mu pobili porodicu, to prokleto drvo koje se spominje u Kur'anu. Što bi naš narod rekao, 'Ne može i jare i pare'
- arzuhal
#2222 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kada navodiš poučne hićaje i israilijate onda barem navedi da ima smisla: riječ je o lomači spremljenoj za Ibrahima, alejhi-selam, pa su se i hajvani borili da zaustave vatru i ''da se zna na čijoj sam strani''. Šta će iko biti na strani nakog dvorca koji gori, tamam i da je Sulejmanov, alejhi-selam!?Diwan wrote:
@Kriticharu, poznato je da su emevije naredile proklinjanje hazreti Alije i članova Ehli-bejta, naredili su da se proklinje džumom sa mimbera, i svakako. Tražili su od pojedinih velikana islama da bilo kako prokunu, istresali su svoj zulum (osim rijetkih, poput Omer b. Abdul-Aziza, Allah mu se smilovao), kroz svoje vladare i namjesnike. Pa nije Hadždž b. Jusuf, krvolok koji je rijeke muslimanske krvi proljevao po Iraku, Siriji i poluotoku s neba spao...Zauzvrat je krenulo proklinjanje od strane ši'atu-Alija.
I onda, u tom moru međusobnog proklinjanja, rađa se sekta Jezidije, porijeklom od Jezida b. Muavije kojeg su šiije proklinjale, s učenjem da se niko nikada ne bi smio proklinjati i da trebaju prestati sva proklinjanja. Tako u svoje učenje unose zabranu proklinjanja i Iblisa, kojeg počinju smatrati prvim učiteljem ljudskog roda, Adema i Have...
- kritichar
#2223 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dobro bilo je svega, ja neću braniti sve halife a posebno ne dinastije, ali ovdje je bila riječ konkretno o Muaviji, da li je on to radio i da li postoji dokaz.arzuhal wrote: @Kriticharu, poznato je da su emevije naredile proklinjanje hazreti Alije i članova Ehli-bejta, naredili su da se proklinje džumom sa mimbera, i svakako. Tražili su od pojedinih velikana islama da bilo kako prokunu, istresali su svoj zulum (osim rijetkih, poput Omer b. Abdul-Aziza, Allah mu se smilovao), kroz svoje vladare i namjesnike. Pa nije Hadždž b. Jusuf, krvolok koji je rijeke muslimanske krvi proljevao po Iraku, Siriji i poluotoku s neba spao...Zauzvrat je krenulo proklinjanje od strane ši'atu-Alija.
I onda, u tom moru međusobnog proklinjanja, rađa se sekta Jezidije, porijeklom od Jezida b. Muavije kojeg su šiije proklinjale, s učenjem da se niko nikada ne bi smio proklinjati i da trebaju prestati sva proklinjanja. Tako u svoje učenje unose zabranu proklinjanja i Iblisa, kojeg počinju smatrati prvim učiteljem ljudskog roda, Adema i Have...
- asurbanipal
#2224 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote:
Jesi li siguran da su samo ši'ije ?
- nasa
#2225 Re: Islam - pitanja i odgovori
E dobro, odmah mi je lakse kad znam da nisu sije usamljene u proklinjanju....
Nego, imal sta pozitivno po toj historiji
Nego, imal sta pozitivno po toj historiji