Poziv za iskazivanje interesa za poslovne aktivnosti u cilju razvoja novih proizvoda i usluga u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća
MarketMakers program je podržan od strane Švicarske vlade, a provodi ga konzorcij koji čine Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o. (Posao.ba). MarketMakers potiče rast privatnog tržišta u odabranim sektorima, koji će voditi do kreiranja novih radnih mjesta za mlade žene i muškarce. Jedan od odabranih sektora koji podržava MarketMakers program je sektor proizvodnje i prerade hrane koji ima potencijal za rast u regiji sjeveroistočne BiH.
Ovaj poziv za iskazivanje interesa se odnosi isključivo na proizvodnju i preradu voća i povrće te na registrovane kompanije/djelatnosti koje djeluju u sljedećim općinama/opštinama:
Banovići, Bijeljina, Bosanski Brod, Bratunac, Čelić, Gračanica, Gradačac, Domaljevac-Šamac, Doboj Istok, Donji Žabar, Han Pijesak, Kalesija, Kladanj, Lopare, Lukavac, Milići, Modriča, Osmaci, Odžak, Orašje, Pelagićevo, Petrovo, Sapna, Srebrenik, Srebrenica, Šamac, Šekovići, Teočak, Tuzla, Ugljevik, Vlasenica, Vukosavlje, Zvornik, Živinice te na području Brčko distrikta BiH.
Pismo interesa je polazna tačka za odluku o nastavku razgovora vezanih za potencijalnu poslovnu saradnju sa projektom i zajedničko razvijanje poslovnog modela koje će program podržati. U sadržaju pisma obavezno navedite:
1. puni naziv podnosioca zahtjeva (registrovane kompanije/djelatnosti) i kontakt detalje (adresa, mail, broj telefona), sjedište registrovane kompanije/djelatnosti, kontakt osobu;
2. osnovnu djelatnost;
3. kratak opis poslovne ideje vezane za razvoj novih proizvoda i usluga u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća;
4. potencijalni utjecaj ideje na zapošljavanje u sektoru.
Poziv je otvoren do 31.01.2015. godine.
Pismo za iskazivanje interesa možete dostaviti na sljedeće e-mail adrese: [email protected]. i [email protected] sa naznakom: „MarketMakers program: Pismo interesa za razvoj poslovnih aktivnosti u cilju razvoja novih proizvoda i usluga u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća“.
Za dodatne informacije o projektu i pozivu, nazovite 035 369 901 (Biljana Smajić) ili 033 942-294 (Ajla Vilogorac) ili pošaljite upit na e-mail adrese: [email protected]. i [email protected].
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- JanuaryJones
#2201 Re: Jadi nas nezaposlenih
-
SSemir
#2202 Re: Jadi nas nezaposlenih
ne treba se smijati tudjoj nesrecimali_balon wrote:SSemir wrote: ma znam jbg, klasicni neradnik. 9 nisam radio jer sam neradnik, i onda sam odabrao da pocnem raditi u firmi koja ce nakon 6 mjeseci mog rada prestati da postoji zato sto sam neradnik....
osjecam se ko popisan.. dat filing
![]()
![]()
To je stepenica vise od neradnika to je peh, to je onda do tebe
![]()
![]()
, ma hajde bit ce nesta, znas onu i corava koka nadje zrno...
- Internetowska
#2203 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kad sam zavrsila fax, nisam prestala citati literaturu i clanke vezane uz moju struku. Nema posla, ok... Upisala sam master studije. Moja poenta je bila samo to da nije tacno da ukoliko ne nadjes posao u struci, gubis 'strucnost', a ne to da se ne treba prekvalificirati ili bjezati iz Bosne.Zeljoooo wrote:Cuj otkud mi ideja. Okreni se malo oko sebe. Zivimo u BiH i znas li ti koliko je ekonomista na birou (zavrsen fakultet Ekonomije na drzavnim fakultetima) koji nikad nece raditi u struci a i kamara je takvih fakulteta poslije kojih u Bosni nikad neces dobiti posao.Internetowska wrote:Ne znam odakle ti ovakva ideja? Stručno se usavršavaš valjda cijelog svog života. Osim ako nisi završio onu 'ekonomiju bez matematike' ili neki od 'renomiranih, a nelicenciranih privatnih fakulteta', onda nemaš šta da usavršavaš.Zeljoooo wrote:....Nakon zavrsenog faxa ako ne dobijes posao prvih 4-5 godina halali se sa strukom i prekvalifikacija i daj sta das.
Pa bolje je Njemackoj mijenjati pelene nego sjediti u BiH 10 godina onako i opet na kraju nista.
Pa sta ces se strucno usavrsavati kod kuce. Nema sta veliki ces strucnjak postati na taj nacin tako da je posao na Wall Street-u zagarantovan.
-
Dzole_SSS
#2204 Re: Jadi nas nezaposlenih
Reimo, da ste u sitvaciji mog prijatelja (citaj ispod i mene) sta bi vi zapravo uraditi da zelite Vani sto prije?
Zavrsen pravni fakultet u Sarajevu (dakle 240 ECTS)
ECDL Full Certifikat
Engleski Perfektan (Dokaz TOEFL)
Njemacki (U pocetnom stadiju ucenja)
Sta uciniti po pitanju odlaska Vani?
Da me pogresno ne razumijete. Momak se trudi stvarno, pokusava na sve strane ali ovdje ga jednostavno ne ide i gotovo.
Dobio je dva posla u US, ali posladavci se nisu zeljeli zezati sa tim. Prosao razgovore i sve sto je trazeno od njega, ali kada su mu rekli kada mozes biti gore, tu je nastao problem jer ima jebeni BH papos?
Po Skandinaviji je slao svugdje i ima tacno 83 odbijenice od 208 poslanih aplikacija. Ovi ostali se nisu ni javljali vise.
recimo, ja sam ga savjetovao, posto zna dosta IT stvari da upisi neki programerski program, tipa Java ili Oracle pa da sa tim pokusa nesto naci Vani jer se toga dosta trazi.
Zna li neko gdje imaju ti kursevi kod nas?
Dakle, sta ciniti?
A sto se tice mene, ja sam farmaceutski tehnicar, poznajem Njemacki i Engleski dovoljno za komunikaciju (srednji napredi kurs).
Da se razumijemo, ja ovdje radim sa svojim strukom, ali zelim vani takoder.
Da ste ja, gdje bi vi gledali vani?
Hvala svima unaprijed...
@Internetowska - Nemoj se nista cuditi, evo i ja muntam prijatelja da zavrsava ove IT kurseve ili da se prebacuje na moju struku gdje mu sigurno ima posla ovdje.
Pravo je da izvines ***** i ne znam koji ga je vrag na to natjerao jer sam tim ako nemas nekoga kod koga da praksu radis i ucis zanat od svoje druge godine studija svatit ce po zavrsetku da tek tada nista ne znas, i ko ce te kao takvu zaposliti?
On ima nekog kolegu koji je tako radio praksu kod jednog advokata (navodno porodickog prijatelja) i samo je nastavio kasnije. Drugi, tko nije imao neke veze, svi na birou zavrsili...
Moras samo svatiti jedno, niko nije izasao sa faksa kao ekspert u svojoj struci vec je tek kasnije kroz rad to postajao...
Zavrsen pravni fakultet u Sarajevu (dakle 240 ECTS)
ECDL Full Certifikat
Engleski Perfektan (Dokaz TOEFL)
Njemacki (U pocetnom stadiju ucenja)
Sta uciniti po pitanju odlaska Vani?
Da me pogresno ne razumijete. Momak se trudi stvarno, pokusava na sve strane ali ovdje ga jednostavno ne ide i gotovo.
Dobio je dva posla u US, ali posladavci se nisu zeljeli zezati sa tim. Prosao razgovore i sve sto je trazeno od njega, ali kada su mu rekli kada mozes biti gore, tu je nastao problem jer ima jebeni BH papos?
Po Skandinaviji je slao svugdje i ima tacno 83 odbijenice od 208 poslanih aplikacija. Ovi ostali se nisu ni javljali vise.
recimo, ja sam ga savjetovao, posto zna dosta IT stvari da upisi neki programerski program, tipa Java ili Oracle pa da sa tim pokusa nesto naci Vani jer se toga dosta trazi.
Zna li neko gdje imaju ti kursevi kod nas?
Dakle, sta ciniti?
A sto se tice mene, ja sam farmaceutski tehnicar, poznajem Njemacki i Engleski dovoljno za komunikaciju (srednji napredi kurs).
Da se razumijemo, ja ovdje radim sa svojim strukom, ali zelim vani takoder.
Da ste ja, gdje bi vi gledali vani?
Hvala svima unaprijed...
@Internetowska - Nemoj se nista cuditi, evo i ja muntam prijatelja da zavrsava ove IT kurseve ili da se prebacuje na moju struku gdje mu sigurno ima posla ovdje.
Pravo je da izvines ***** i ne znam koji ga je vrag na to natjerao jer sam tim ako nemas nekoga kod koga da praksu radis i ucis zanat od svoje druge godine studija svatit ce po zavrsetku da tek tada nista ne znas, i ko ce te kao takvu zaposliti?
On ima nekog kolegu koji je tako radio praksu kod jednog advokata (navodno porodickog prijatelja) i samo je nastavio kasnije. Drugi, tko nije imao neke veze, svi na birou zavrsili...
Moras samo svatiti jedno, niko nije izasao sa faksa kao ekspert u svojoj struci vec je tek kasnije kroz rad to postajao...
- Internetowska
#2205 Re: Jadi nas nezaposlenih
@Dzole_SSS Tema rasprave nije bilo to da li se treba prekvalificirati ili da li treba otići iz Bosne, već 'gubljenje stručnosti'. Temelj se postavlja u toku fakulteta, sve ostalo je nadogradnja i to koliko ti se da raditi na sebi ili neda. Volontirala sam, nikada nisam odbila bilo kakav vid dodatne edukacije kroz neki vid treninga ili seminara i uvijek ću rado pročitati nešto od stručne literature. Reći da neko ko je bio dobar student i koga je zanimala materija kojom se bavio u toku studija, izlapi poslije 4-5 godina bez posla u struci mi je jako klimava. A situacija u BiH i regionu je takva da je bio ili ne bio stručnjak i sa fakultetom i bez njega, odron. I nije misterija zašto je tako - štela zamijenjuje bilo kakvu struku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2206 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sta je ovo NSoft?
-
mali_balon
#2207 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma razni razvijaci aplikacija, koliko ja skontah, traze 50 djelatnika._BataZiv_0809 wrote:Sta je ovo NSoft?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2208 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vidim da traze, pa reko da dojavim rajimali_balon wrote:Ma razni razvijaci aplikacija, koliko ja skontah, traze 50 djelatnika._BataZiv_0809 wrote:Sta je ovo NSoft?
- Sodom1
#2209 Re: Jadi nas nezaposlenih
Praxa je sve,i otac i majka. Kad se skolovanje zavrsi bilo zanat,srednja ili fax.Posao se mora znati iste sekunde.
Pojma mi nemamo
Pojma mi nemamo
-
mali_balon
#2210 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sto je najgore, za koju godinu nece imati ko da prakticno pokaze djeci kako se sta radi, negdje vec i nema. Firme propale, radnici na cekanju, penzija itd itd. Sto bi se reklo nece biti nekog da prenese prakticno znanje novim narastrajima.
-
mali_balon
#2211 Re: Jadi nas nezaposlenih
Lezihljebovici radi li se sta
.
-
mefistofilis
#2212 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma nista, ubi nas hronicnost 
-
Gandra_1
#2214 Re: Jadi nas nezaposlenih
Provjereno znam da ljudi razvaljuju od posla... Rade razne vrste softvera, aplikacija... Imaju milionske promete, direktor mlad momak mislim da nema vise od 25 godina..._BataZiv_0809 wrote:Vidim da traze, pa reko da dojavim rajimali_balon wrote:Ma razni razvijaci aplikacija, koliko ja skontah, traze 50 djelatnika._BataZiv_0809 wrote:Sta je ovo NSoft?
Zbog nedostatka kadrova u BiH iz IT sektora, otvorili dio firme i u Zagrebu...
Ko ima potrebne reference i ko je spreman raditi u Mostaru, jer im je tamo sjedište, mislim da se neće pokajati... Imaju i web stranicu i FB page, pa se može dosta saznati o njima.
-
razonoda
#2215 Re: Jadi nas nezaposlenih
Koliko je sarajlija spremno otici u Mostar 
-
mali_balon
#2216 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sutra bi isao da znam to raditi, rentas stan ili ugradis plin i eto te za 2 sata u mostaru.razonoda wrote:Koliko je sarajlija spremno otici u Mostar
-
kazo
#2217 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne znam da li je odgovarajuca tema, ali ovdje bi mogla biti akutelna. Jeste li isli danas na sajam, ima li kakvog hajra od toga ? 
- perfect_guy
#2218 Re: Jadi nas nezaposlenih
bio sam. Očekujem tradicionalnih 0 pozivakazo wrote:Ne znam da li je odgovarajuca tema, ali ovdje bi mogla biti akutelna. Jeste li isli danas na sajam, ima li kakvog hajra od toga ?
-
kazo
#2219 Re: Jadi nas nezaposlenih
Koje su poslove "nudili", ako ti nije mrsko napisati.perfect_guy wrote:bio sam. Očekujem tradicionalnih 0 pozivakazo wrote:Ne znam da li je odgovarajuca tema, ali ovdje bi mogla biti akutelna. Jeste li isli danas na sajam, ima li kakvog hajra od toga ?
- perfect_guy
#2220 Re: Jadi nas nezaposlenih
ekonomija i pravo tradicionalno dosta ponuda, zatim grafički dizajn, kalea i ećo iz segmenta namještaja tražili svoju struku, nešto malo i za medicinsku struku...kazo wrote:Koje su poslove "nudili", ako ti nije mrsko napisati.perfect_guy wrote:bio sam. Očekujem tradicionalnih 0 pozivakazo wrote:Ne znam da li je odgovarajuca tema, ali ovdje bi mogla biti akutelna. Jeste li isli danas na sajam, ima li kakvog hajra od toga ?
-
smijesni_ste
#2221 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma realno ne isplati se ako plata nije bar 1300-1400 maraka pogotovo ako nemaš automali_balon wrote:Sutra bi isao da znam to raditi, rentas stan ili ugradis plin i eto te za 2 sata u mostaru.razonoda wrote:Koliko je sarajlija spremno otici u Mostar
-
mali_balon
#2222 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sta ja znam meni su ovo savrsene pozicije za omladince, da se usavrsajavu i da imaju za pive hamburgera i kirije a vikendom ima voz sa sarajevo, tako da bi tu i tisucica bila dobra, jebiga malo skromnije zvijeti. E kad se malo nauci i usavrsi onda se ide na te sinior razvijace programenre i sta ja znam sta jos i onda se cilja na vecu lovu.smijesni_ste wrote:Ma realno ne isplati se ako plata nije bar 1300-1400 maraka pogotovo ako nemaš automali_balon wrote:Sutra bi isao da znam to raditi, rentas stan ili ugradis plin i eto te za 2 sata u mostaru.razonoda wrote:Koliko je sarajlija spremno otici u Mostar
U vezi sajma, koje su firme bile, naravno to je samo reklama ali et nada zadnja umire
-
razonoda
#2223 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nekad je vazniji kako se predstavis na inter. nego sta si zavrsio. Radi malo na tome. 
- Kosato
#2224 Re: Jadi nas nezaposlenih
[/quote]
Koje su poslove "nudili", ako ti nije mrsko napisati.[/quote]
ekonomija i pravo tradicionalno dosta ponuda, zatim grafički dizajn, kalea i ećo iz segmenta namještaja tražili svoju struku, nešto malo i za medicinsku struku...[/quote]
Kalea isto vec godinu dana izbacuje oglase da traze radnike iz oblasti...ne znam kako je kod njih ali nije to dobro cim svaki drugi mjesec traze po 10 radnika....
Eco uvijek trazi radnike i bez konkursa...dovoljno je otici dole da se pojavis i kazes ja hocu raditi(nosanje, montiranje, ciscenje itd) ...radis svasta budes mjesec dva zavisi koliko mozes izdrzati i sam od sebe odes od njih...
Koje su poslove "nudili", ako ti nije mrsko napisati.[/quote]
ekonomija i pravo tradicionalno dosta ponuda, zatim grafički dizajn, kalea i ećo iz segmenta namještaja tražili svoju struku, nešto malo i za medicinsku struku...[/quote]
Kalea isto vec godinu dana izbacuje oglase da traze radnike iz oblasti...ne znam kako je kod njih ali nije to dobro cim svaki drugi mjesec traze po 10 radnika....
Eco uvijek trazi radnike i bez konkursa...dovoljno je otici dole da se pojavis i kazes ja hocu raditi(nosanje, montiranje, ciscenje itd) ...radis svasta budes mjesec dva zavisi koliko mozes izdrzati i sam od sebe odes od njih...
-
razonoda
#2225 Re: Jadi nas nezaposlenih
Koje su poslove "nudili", ako ti nije mrsko napisati.[/quote]Kosato wrote: