Skijaš wrote:salter071 wrote:Mister Yes wrote:
Tako zaista izgleda. Djeluje kao neminovan poraz i da se radi o bilo kome drugom već sada bi u HDZ-u mogli slaviti. Ali radi se o Bošnjacima. Bošnjaci su kontraši i inačije kakvih nema na planeti. Samo njihovo postojanje do dokazuje. Ako proradi inat prije će dopustiti da sve ode do vraga nego što će popustiti. Budemo vidjeli ne.
Moze i tako. EU je vec spremna i na taj potez, sto se vidi brzom reakcijom ukidanja IPA Fondova. To ukidanje je nedvosmislen signal, a skodi samo Bosnjacima. Skup inat! Odavno vec Srbi RS-a rade sa Srbijom, Hrvati BH sa Hrvatskom, a jedini koji ostaju u izolaciji su Bosnjaci.
Možeš li obrazložiti kako ukidanje IPA fondova šteti samo jednom od naroda ? Ali argumentovano, bez šupljih o nekakvoj saradnji manjeg entiteta sa Srbijom kada znamo kako srbijanske firme tretiraju područje BiH.
Mogu. Najveci dio IPA Fondova namjenjen je da se DRZAVA postavi na svoje noge, upravo ista drzava koju se trenutno pokusava odrzati na zivotu. A drzava znaci u prijevodu ADMINISTRACIJA, koja se, opet, nalazi u Sarajevu.
IPA Fondovi su se do sada maksimalno zlorabili i to na slijedeci nacin. Prvo se podignu ti fondovi, pa se iskoriste kao POLOG za druge kredite (MMF i/ili komercijalne) u iznosu 5 ili 10 naprema 1, sto znaci da ovih,ugrubo, 50 miliona treba da se pretvori u oko 500 miliona sekundanih kredita. A od tih 500 miliona se onda vracaju dugovi, dio ide za administraciju (placanje budzetlija, uposlenika javnih firmi i ostalih politicki podobnih uhljebljenih na drzavnu sisu - tj. u NEPROIZVODNI SEKTOR), dok drugi dio ide u dzepove 80-tak novopecenih BH milijadera.
Druga dva dijela BiH dobijaju simbolicne doznake od tih fondova i godinama se vec oslanjaju na svoju proizvodnju (koliko god simbolicna bila) i poslovne i druge veze sa susjednim drzavama (koliko god lose te veze bile) i tako prezivljavaju.
Tako dolazimo do situacije da ako nestane medjunarodnih poticaja i kredita, dva dijela ove drzave mogu nastaviti manje-vise neometano zivotariti kao i do sada, dok u vecinski bosnjackom dijelu nema dovoljno ni simbolicne proizvodnje, niti se taj dio drzave moze osloniti na susjede (ako se previse inati), a upravo tu je sustina onoga sto sam gore naveo- to je da ce Bosnjake najvise pogoditi nedostatak ovih fondova.
Neki njemacki analiticari su cak spominjali mogucnost da u tom dijelu BiH dodje do ekonomskog i socijalnog kraha. Nisu mi zvucali nimalo optimisticno...
Ja na inat ne bih igrao. Ludo je raditi u korist svoje stete i ocekivati bilo kakve pozitivne rezultate. To moze samo doprinijeti ubrzanju privrednog kolapsa, a zatim i ka jos gorim situacijama.
Mi smo se popeli EU da ne kazem sad gdje...i nece vise da se natezu sa nama. Presli su na "razgovor sankcijama" i to ne sad u Briselu, nego reci cu ti tacno kad - onog dana kada su u Parlamentu izazvali paniku blokiranjem stranih bankara, investitora i diplomata iz svijeta.
Jedna austrijska bankarka neposredno nakon napustanja Sarajeva izjavila da se suosjeca sa nasim problemima, ali da nasa zemlja nece vidjeti vise ni centa ulaganja. Tu su izjavu izvukli i njemcki analiticari koje sam gore spomenuo u obrazlaganju svojeg vidjenja moguceg razvoja dogadjaja kod nas.