Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Alfons Kauders

#2201 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:Tačno, ali to je sve druga faza ... Koje nikako ne može biti bez prve ...
Prva je rekonstrukcija Federacije i Daytona, novi i abd definitivan teritorijalni ustroj i konačno definiranje ustavnog uređenja ... i to sve veliko abd ...
Ja ne vjerujem da ce ikad doci do neke velike rekonstrukcije, osim ako ne bude fakat nekih ogromnih ekonomskih poremecaja.

Ako se i dogovore da nesto mijenjaju, sve ce se zavrsiti na kozmetici. Taman i da se sutra ukinu entiteti i kantoni, svi podobni uhljebljenici bi se opet zbrinuli na budzetskoj sisi - zato jer se bez njih ne mogu dobiti izbori.

Sjecam se nekih grafova od prije nekoliko godina, kada se zakuhalo u Grckoj... I kako svake cetiri godine, godinu pred izbore, skoci javna potrosnja, pa opet padne, i tako ukrug, da se kupi podrska - i na kraju nije ostalo nista.
Mister Yes

#2202 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

MuaDib wrote:DF treba da dobro razmisli, da li će preko Hanke i dalje biti jezičak ovoj nesposobnoj parlamentarnoj većini u KS. To može biti itekakav otežavajući faktor. Jer DF nema šta da traži u društvu Radeljaša, SDU, Čardžića ili BPS-a, te drugih SDA priljepaka. Mislim da bi trebali dobro da razmisle o tome.
Znate li koliko je ljudi svjesno činjenice da je DF preko Hanke u vlasti? Mi koji ovdje pišemo i možda još par stotina ljudi. Znači oni koji na klixu izglasaju da Naša stranka sigurno pobjeđuje. Znači potpuno nebitno za rezultat DF-a.
novi.dan.nova.nafaka

#2203 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Alfons Kauders wrote:Nazalost takvu vladu necemo docekati, dok imamo ovoliko "plijena" za raspodjelu. Stotine firmi, upravnih odbora, institucija... Zato sam vazda govorio da fakat sve treba privatizirati, pa onda nek se bore za fotelje do sutra.
Cim se u bilo koju drustvenu djelatnost ukljucis pare, sve ide u kurac.
Upravni odbori? Moze, ali bez naknade (ili sa simbolicnom naknadom)... Reklamiranje po novinama? Jok, promijeniti zakon da se nista vise ne oglasava, da nema pretplata i sl... Imenovanja i zaposljavanje u svemu od obdanista do Telecoma? Eliminisati sve sto je moguce, na bilo koji nacin, po cijenu privatizacije svega.
Dok god na stolu bude i markica da se zavrne, necemo imati kvalitetan javni sektor, medije, skolstvo - nista. Radeljasa nesto raja proziva, a covjek je samo olicenje cijele jedne klase u nasem drustvu - svaka mahala ima makar jednog takvog, samo sto nisu svi konji da se eksponiraju.
:thumbup:
Samo, jedno je veliko pitanje tu - koja vladajuća garnitura će biti dovoljno dobronamjerna da presiječe granu na kojoj sjedi, i da sama sebi oduzme ogromnu moć. A sve za dobrobit naroda...
Alfons Kauders

#2204 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Alfons Kauders wrote:Nazalost takvu vladu necemo docekati, dok imamo ovoliko "plijena" za raspodjelu. Stotine firmi, upravnih odbora, institucija... Zato sam vazda govorio da fakat sve treba privatizirati, pa onda nek se bore za fotelje do sutra.
Cim se u bilo koju drustvenu djelatnost ukljucis pare, sve ide u kurac.
Upravni odbori? Moze, ali bez naknade (ili sa simbolicnom naknadom)... Reklamiranje po novinama? Jok, promijeniti zakon da se nista vise ne oglasava, da nema pretplata i sl... Imenovanja i zaposljavanje u svemu od obdanista do Telecoma? Eliminisati sve sto je moguce, na bilo koji nacin, po cijenu privatizacije svega.
Dok god na stolu bude i markica da se zavrne, necemo imati kvalitetan javni sektor, medije, skolstvo - nista. Radeljasa nesto raja proziva, a covjek je samo olicenje cijele jedne klase u nasem drustvu - svaka mahala ima makar jednog takvog, samo sto nisu svi konji da se eksponiraju.
:thumbup:
Samo, jedno je veliko pitanje tu - koja vladajuća garnitura će biti dovoljno dobronamjerna da presiječe granu na kojoj sjedi, i da sama sebi oduzme ogromnu moć. A sve za dobrobit naroda...
NVZ, samo NVZ kolega. :D
Mister Yes

#2205 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote: mnogi su ovdje pokopali sda 2010 iako sam x puta rekao da sda moze izgubiti samo jedne izbore, isto tako su sahranjivali mnogi hdz-ove, skijas je jos najvaljivao da ce mnoge hdz lopine prebjeci u hsp zbog fotelja i interesa, doce do raspada hdz- itd, na kraju je doslo do toga da se i ona saka jada od hsp-a raspala na dvije stranke, a hdz jos ojacao.
SDA, HDZ i SDS ne mogu propasti i tu si u pravu. Naravno da je SBB prolazna priča jer udara na "tržište" SDA. Ali SDP i SNSD mogu propasti itekako i tu je šansa DF-a jer udara na "tržište" SDP-a.
Pisistratus

#2206 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

Alfons Kauders wrote:
Pisistratus wrote:
KatarinaKosaca wrote:Komšić neće da otvori niti jedno radno mjesto... niti to radi ijedan političar . Politika je ta koja kreira ambijent za otvaranje radnih mjesta. Prevashodno fiskalnom politikom. Stimulacijom privatnog sektora u smislu ulaganja i otvaranja radnih mjesta.. duga tema.. kako god.
Od Komšića ili onog ko bude značajan faktor na BIH političkoj sceni 2014 se očekuje kreiranje ambijenta liberalizacije i davanja podstreka privredi. Za početak i borba protiv korupcije bi bila dovoljna, jer bi kreirala jednake šanse za sve BIH građane. To sad nemamo.

Izvini, ne znam jesi li studirala/studirao ekonomiju, ali ovo meni izgleda više kao pamfletska izjava prepisana iz neke kolumne ovih naših servilnih medija.

Borba protiv korupcije,to jest najvažnije u BiH, ali zahtijeva ne samo da neko tamo(u ovom slučaju Željko Komšić) kaže treba iskorijenit' korupciju, haj'mo se time bavit'. Nego se prvo moraju izmijeniti zakonski i podzakonski akti, koji trenutno štite korumpiranu političku elitu, onda se treba formirati niz agencija i koordinacionih tijela, pa se tek onda ganjaju kriminalci i njihovi trabanti. Jasno ti je valjda da u ovom odnosu snaga, čak i ako dobiju značajan broj glasova na izborima, bez pristanka "onih drugih" iz Federacije barem, neće moći napraviti ni prvi korak.. :bih:
Izvini, ali i ovo sto si ti napisao zvuci kao pamfletska izjava s nekog okruglog stola u reziji NVO.

Koji zakoni i podzakonski akti stite "korumpiranu politicku elitu"? Dakle konkretno molim.

Koje agencije i koordinaciona tijela nam trebaju? Pa vec ih imamo metar.

Nije problem u losim zakonima, ili u nedostatku institucija, problem je sto se ne radi.

Pa koja se to agencija bavi borbom protiv korupcije na Federalnom nivou? :skoljka: Izvinjavam se, pogrešno sam se izrazio. Njih ne štite zakoni, nego zakoni koji bi ih eventualno ograničavali ne postoje, jer ihe nije još niko donio.
Mister Yes

#2207 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

rajvosa1 wrote:@madner

to ti nesto vrijedjas? Eto, odustao. Vidio krimose u vrhu DF, isto kao u SDA, SDP, SBiH... Za koga god da glasas, uvijek iste moralne nakaze vladaju, zato sto je sistem u drustvu nakazan.
Onda smanji kriterije. Ne očekuj poštenje od političara (pošteni ljudi se ne bave politikom već rade neki pravi posao). Ako su svi lopovi glasaj za onoga ko je najveći patriota. Works for me.
Banksy

#2208 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:Tačno, ali to je sve druga faza ... Koje nikako ne može biti bez prve ...
Prva je rekonstrukcija Federacije i Daytona, novi i abd definitivan teritorijalni ustroj i konačno definiranje ustavnog uređenja ... i to sve veliko abd ...
Ja ne vjerujem da ce ikad doci do neke velike rekonstrukcije, osim ako ne bude fakat nekih ogromnih ekonomskih poremecaja.

Ako se i dogovore da nesto mijenjaju, sve ce se zavrsiti na kozmetici. Taman i da se sutra ukinu entiteti i kantoni, svi podobni uhljebljenici bi se opet zbrinuli na budzetskoj sisi - zato jer se bez njih ne mogu dobiti izbori.
Ne vjerujem ni ja u velike promjene, ali prije pristupnih pregovora (ako ih ikad i bude) moramo riješiti probleme: Sejdić i Finci, rekonstrukciju Fedracije, hrvatsko pitanje - što sve vjerovatno nosi i određene teritorijalne rekonstrukcije kao i neizbježne ustavne promjene, u kojem god obimu bile. Tek nakon toga, tek kad budemo imali definiran, zaokružen, nepromjenjiv, zakucan okvir, kad najzad, nakon dugog i neizvjesnog puta, shvatimo da smo stigli na odredište, pa polako raspakujemo kofere, tek nakon toga slijedi sve ono što si gore ispravno pobrojao.

edit: a kad dođe do tih neizbježnih pregovora i novih krojenja osjećaću se nekako sigurnije ako znam da će u moje ime s neprijateljem (ili političkim protivnikom) umjesto Zlatka Lagudmžije, Fahrudina Radončića i Sulejmana Tihića pregovarati Željko Komšić.
Mister Yes

#2209 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote: to su uvijek bile samo zelje, a ne realna mogucnost. sda je beton medju bosnjacima, kao sto je hdz jos jaci beton medju hrvatima i nema sile nebeske koja ce to uskoro promjeniti. njih moze poraziti samo neko ko se uspije nametnuti ko veci bosnjak/hrvat od njih. to je u bih do sada uspjelo samo miletu koji je postao turbo verzija sds i tako se etabliro ko alfa srbin .

sva ova ostala pomjerenja su povremene senzacije medju tim nenacionalnim birackim tijelom, mahom mijesanim brakovima, koje je jako i brojno u sarajevu, tuzli i jos par gradova. to tijelo nije malo, ali je ograniceno i ne moze da raste. istina, moze biti cesto jezicak na vagi, ali sve je to privremeno.
Tačno. Zato Željko ima šansu ako za njega glasaji ti nenacionalni PLUS patriote među Bošnjacima. Znači da mu treba agresivni pristup na dva fronta:
1. Mi ostali/mi Bosanci jebeš etničku pripadnost i seljakluk /Živio drug Tito (odobrit će i Bošnjaci stratezi)
2. Lupam po prstima sve za ljiljanom zlatnim / Crko svak u Bosnu bocka / Revolution is our solution

Ali nekako mi se čini da se on odmiče od tih udarnih parola koje su ga i napravile. Ako tako nastavi nema šansi.
Mister Yes

#2210 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote: nisu kod nas nista vece lopine od drugih, ali je nas problem sto ce kod nas ozdravljenje zbog ubjedljivo najslozenijeg uredjenja ici najsporije jer za razliku od drugih nama ne treba 1 good guy vec 3 i to istovremeno sto znatno otezava.
Naše uređenje dovodi do toga da glavonje mogu prebaciti odgovornost na druge u fazonu "ne možemo jer nas blokiraju dušmani". A onda kada bi narod i pomislio izaći na ulicu neće jer se sjeti "radovat će se dušmani". Da nemamo mehanizme blokade (a samim tim ni konstitutivnosti) narod bi davno bio na ulicama.
Alfons Kauders

#2211 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

Pisistratus wrote:

Pa koja se to agencija bavi borbom protiv korupcije na Federalnom nivou? :skoljka: Izvinjavam se, pogrešno sam se izrazio. Njih ne štite zakoni, nego zakoni koji bi ih eventualno ograničavali ne postoje, jer ihe nije još niko donio.
FUP, SIPA i Tuzilastvo BiH. Djelimicno Agencija za Koordinaciju Pol. Tijela sa Selimovicem na celu, naravno uz saradnju svega i svacega na kantonalnom nivou.

Ok, reci onda koji zakoni nam fale. Recimo sta to ima Hrvatska a da mi nemamo, bilo na drzavnom, bilo na federalnom nivou?
Alfons Kauders

#2212 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ne vjerujem ni ja u velike promjene, ali prije pristupnih pregovora (ako ih ikad i bude) moramo riješiti probleme: Sejdić i Finci, rekonstrukciju Fedracije, hrvatsko pitanje - što sve vjerovatno nosi i određene teritorijalne rekonstrukcije kao i neizbježne ustavne promjene, u kojem god obimu bile. Tek nakon toga, tek kad budemo imali definiran, zaokružen, nepromjenjiv, zakucan okvir, kad najzad, nakon dugog i neizvjesnog puta, shvatimo da smo stigli na odredište, pa polako raspakujemo kofere, tek nakon toga slijedi sve ono što si gore ispravno pobrojao.

edit: a kad dođe do tih neizbježnih pregovora i novih krojenja osjećaću se nekako sigurnije ako znam da će u moje ime s neprijateljem (ili političkim protivnikom) umjesto Zlatka Lagudmžije, Fahrudina Radončića i Sulejmana Tihića pregovarati Željko Komšić.
Da, upravo na to i ide, a vjerujem da se moze jako dobro prodati - jer isto misli dobar dio ljudi s kojim sam pricao.

Ovi su se bilmezi od 2010 do danas toliko ispljuvali i isprozivali za izdaju, da glasaci vise ne vjeruju nijednom. Sami su sebe upucali u nogu. I oni i njihovi medijski poslusnici.

A veliko je pitanje kakav cemo i kada okvir "zakucati"... Nas cijeli politicki sistem pociva na instituciji nepoznatoj u ostalim clanicama EU, koja bi se ovisno od tumacenja mogla smatrati diskriminatorskom, tj. mogla bi krsiti evropske konvencije - sto su donekle dokazali Sejdic - Finci.
ElEmin

#2213 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ElEmin »

Sve stoji. Mozda ŽK jeste covjek koji je za nijasnu razlicit od drugih mu kolega. No medjutim, imamo mi jos zlatnih ljiljana, imamo mi jos postenih ljudi koji su u sjeni ovih malo liberalnijih jer su pobogu u strankama sa nacionalnim predznakom. U svakom slucaju, ŽK je kad mu je tako odgovoralo, u Rim otisao po potvrdu da je Hrvat da bi se dokazao nezadovoljnim Hrvatima koji ga nisu izabrali, nego su to ucinili Bosnjaci.

I ova stranka i ideja "Bosanac i Hercegovac" pred popis stanovnista samo je jos jedan nacin podjele i nacin indirektnog marginaliziranja jednog naroda.

A i sto neko rece, koju smo to adekvatnu i de facto aktivnost od ŽK dozivjeli? Sta je to on uradio? Dobio nas je na svojim TV okrsajima sa velikosrpskim fanaticima.

U svakom slucaju, nista nama nema bez mladjih narastaja koji bez obzira na stranacko opredjeljenje ne pokusaju uciniti nesto u skladu sa obrazovanjem i iskustvom koje su stekli. Ovi srednjovjecni, vec dobro oprskrbljeni (sto samo novu stranku osnovase) nama ne mogu pomoci. Manite se suplje.
jasko1921

#2214 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by jasko1921 »

ElEmin wrote:Sve stoji. Mozda ŽK jeste covjek koji je za nijasnu razlicit od drugih mu kolega. No medjutim, imamo mi jos zlatnih ljiljana, imamo mi jos postenih ljudi koji su u sjeni ovih malo liberalnijih jer su pobogu u strankama sa nacionalnim predznakom. U svakom slucaju, ŽK je kad mu je tako odgovoralo, u Rim otisao po potvrdu da je Hrvat da bi se dokazao nezadovoljnim Hrvatima koji ga nisu izabrali, nego su to ucinili Bosnjaci.

I ova stranka i ideja "Bosanac i Hercegovac" pred popis stanovnista samo je jos jedan nacin podjele i nacin indirektnog marginaliziranja jednog naroda.

A i sto neko rece, koju smo to adekvatnu i de facto aktivnost od ŽK dozivjeli? Sta je to on uradio? Dobio nas je na svojim TV okrsajima sa velikosrpskim fanaticima.

U svakom slucaju, nista nama nema bez mladjih narastaja koji bez obzira na stranacko opredjeljenje ne pokusaju uciniti nesto u skladu sa obrazovanjem i iskustvom koje su stekli. Ovi srednjovjecni, vec dobro oprskrbljeni (sto samo novu stranku osnovase) nama ne mogu pomoci. Manite se suplje.

ne mogu a da ne spomenemza taj mladji narastaj,evo ti primjer onaj ministar kaplan balo iz SDA fujjjjjj kako napreduje bice gori od tihica,ili onoaj nacelnik opstine novi grad takodje balavac.nemojte misliti da imam nesto protiv SDA jer opcenito imam protiv svake danasnje stranke sve su to lopovi i licemjeri......fujjjjjjj stoka je to neotesana.a i mi smo jos gori sto sve sutimo i to trpimo.
ElEmin

#2215 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ElEmin »

jasko1921 wrote: ne mogu a da ne spomenemza taj mladji narastaj,evo ti primjer onaj ministar kaplan balo iz SDA fujjjjjj kako napreduje bice gori od tihica,ili onoaj nacelnik opstine novi grad takodje balavac.nemojte misliti da imam nesto protiv SDA jer opcenito imam protiv svake danasnje stranke sve su to lopovi i licemjeri......fujjjjjjj stoka je to neotesana.a i mi smo jos gori sto sve sutimo i to trpimo.
Tako neki dan zena zove jedan radio, i kaze ne valjaju politicari nista, i kad bi drugi dosli bili bi isti. Da li to znaci da bi i ona bila ista? Lopov i prevrtljivac? Da li to znaci da bi i ti?
Pisistratus

#2216 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

Dupli post.
Last edited by Pisistratus on 11/04/2013 13:32, edited 1 time in total.
Pisistratus

#2217 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

Alfons Kauders wrote:
Pisistratus wrote:

FUP, SIPA i Tuzilastvo BiH. Djelimicno Agencija za Koordinaciju Pol. Tijela sa Selimovicem na celu, naravno uz saradnju svega i svacega na kantonalnom nivou.

Ok, reci onda koji zakoni nam fale. Recimo sta to ima Hrvatska a da mi nemamo, bilo na drzavnom, bilo na federalnom nivou?

Evo šta fali:

http://www.dorh.hr/Default.aspx?sec=53

Od osnivanja do danas USKOK je dobio veće zakonske ovlasti. Kadrovski se kontinuirano osnažuje, djelatnici prolaze različite edukativne programe u zemlji i inozemstvu. U tijeku je informatizacija koja će, uz ostalo, spajanjem s bazama podataka ostalih tijela u državnoj upravi Uredu uvelike olakšati rad.

Možemo se zavaravati koliko hoćemo, dok ne budemo imali tijelo koje je prije svega zakonski i operativno nezavisno, nema od borbe s korupcijom ništa. I da dodam; sigurno si čuo/čula za onu famoznu agenciju za borbu protiv korupcije na državnom nivou kod nas. Osnivanje te agencije je uslov eto za ulazak naše zemlje u EU. I formirali su političari agenciju na papiru, a u njoj radi samo direktor i njegova dva zamjenika. :lol:
Last edited by Pisistratus on 11/04/2013 13:41, edited 1 time in total.
Pisistratus

#2218 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

Preporučujem svima da pročitaju ovaj tekst:

http://tacno.net/kolumna/sedmorica-tirana/
Alfons Kauders

#2219 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

Pisistratus wrote:
Alfons Kauders wrote:
Pisistratus wrote:

Evo šta fali:

http://www.dorh.hr/Default.aspx?sec=53

Od osnivanja do danas USKOK je dobio veće zakonske ovlasti. Kadrovski se kontinuirano osnažuje, djelatnici prolaze različite edukativne programe u zemlji i inozemstvu. U tijeku je informatizacija koja će, uz ostalo, spajanjem s bazama podataka ostalih tijela u državnoj upravi Uredu uvelike olakšati rad.

Možemo se zavaravati koliko hoćemo, dok ne budemo imali tijelo koje je prije svega zakonski i operativno nezavisno, nema od borbe s korupcijom ništa.
Sve ovlasti koje ima USKOK imaju SIPA i ostale institucije koje kod nas vec postoje. Bilo je rasprava i novinskih tekstova na tu temu, kada je SDP predlagao da se na federalnom nivou uspostavi dodatno tijelo po uzoru na USKOK - jednostavno je bilo suvisno, morao bi onda umanjiti ovlasti postojecih organa da bi za njega stvorio prostor, ili bi imali preplitanje nadleznosti.

Za nezavisnost se slazem u potpunosti - ali opet ne vidim sta garantuje da neka nova agencija nece biti isti krs kao ove postojece. Na sta bi licila ta "nezavisnost" koju bi osigurala nasa vladajuca koalicija, ako uopste postoji vladajuca koalicija.
Alfons Kauders

#2220 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

Nije bas tema, ali da se u necemu slozim i sa Lagumdzijom:
Lagumdžija: Ne postoji ni teoretska mogućnost da se 7 lidera dogovore o presudi

Ne vjerujem da postoji čak i teorijska mogućnost da sedam političkih lidera napravi dogovor o presudi "Sejdić-Finci" - rekao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDPBiH, nakon razgovora s evropskim komesarom Štefanom Fueleom.

"Šest ili sedam političkih lidera koji se dogovaraju o implementaciji presude Sejdić-Finci, kako sam shvatio svakog dana mijenjaju svoja mišljenja. Možda bismo se mi i mogli dogovoriti ukoliko bismo imali aktivnu ulogu i podršku Evropske komisije, Vijeća Evrope i institucija EU u cjelini", rekao je Lagumdžija.
Bio je red da neko konacno ovo kaze.
jasko1921

#2221 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by jasko1921 »

ElEmin wrote:
jasko1921 wrote: ne mogu a da ne spomenemza taj mladji narastaj,evo ti primjer onaj ministar kaplan balo iz SDA fujjjjjj kako napreduje bice gori od tihica,ili onoaj nacelnik opstine novi grad takodje balavac.nemojte misliti da imam nesto protiv SDA jer opcenito imam protiv svake danasnje stranke sve su to lopovi i licemjeri......fujjjjjjj stoka je to neotesana.a i mi smo jos gori sto sve sutimo i to trpimo.
Tako neki dan zena zove jedan radio, i kaze ne valjaju politicari nista, i kad bi drugi dosli bili bi isti. Da li to znaci da bi i ona bila ista? Lopov i prevrtljivac? Da li to znaci da bi i ti?

da budemo iskreni u svakoj drzavi u vlasti ima lopovluka i ja ne kazem da se moze to 100% iskorijeniti ali mislim da je narod tup jer suti i ne trazi da nam daju neka osnovna prava.pustili smo sljam sa raznih strana da nam dolazi i uzima nama i nasoj djeci posao,zato i nemamo buducnosti.jos povrh svega sutimo.vidjeli ste juce koje gledao sjednicu kantona ko nas vodi i o nama brine pa ono je fujjjjjj......cast malobrojnim pojedincima.zato glasajte opet za ovakve supke i sutite i polako pustite da se drugi bogate a mi necemo moci ni na kazan crvenog krsta.
Pisistratus

#2222 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

Alfons Kauders wrote:
Možemo se zavaravati koliko hoćemo, dok ne budemo imali tijelo koje je prije svega zakonski i operativno nezavisno, nema od borbe s korupcijom ništa.

Sve ovlasti koje ima USKOK imaju SIPA i ostale institucije koje kod nas vec postoje. Bilo je rasprava i novinskih tekstova na tu temu, kada je SDP predlagao da se na federalnom nivou uspostavi dodatno tijelo po uzoru na USKOK - jednostavno je bilo suvisno, morao bi onda umanjiti ovlasti postojecih organa da bi za njega stvorio prostor, ili bi imali preplitanje nadleznosti.

Za nezavisnost se slazem u potpunosti - ali opet ne vidim sta garantuje da neka nova agencija nece biti isti krs kao ove postojece. Na sta bi licila ta "nezavisnost" koju bi osigurala nasa vladajuca koalicija, ako uopste postoji vladajuca koalicija.

E pa tu i jest bit svega. Nema dakle uopće političke volje da se stvori jedno takvo tijelo koje će zaista biti neovisno. Nije sada pitanje struke, nego kako da političari formiraju jedno takvo tijelo koje će njima samima raditi o glavi, tj. koje će istraživati njihove dosadašnje zloupotrebe. Zato su u Hrvatskoj pali i Sanader i Kosorka i još par njih, a kod nas niko. Ta inicijativa SDP-a je bila dobra, ali su znali da od toga nema ništa, jednostavno jer tu in inicijativu u Parlamentu Federacije nije imao ko podržati.
Banksy

#2223 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:Nije bas tema, ali da se u necemu slozim i sa Lagumdzijom:
Lagumdžija: Ne postoji ni teoretska mogućnost da se 7 lidera dogovore o presudi

Ne vjerujem da postoji čak i teorijska mogućnost da sedam političkih lidera napravi dogovor o presudi "Sejdić-Finci" - rekao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDPBiH, nakon razgovora s evropskim komesarom Štefanom Fueleom.

"Šest ili sedam političkih lidera koji se dogovaraju o implementaciji presude Sejdić-Finci, kako sam shvatio svakog dana mijenjaju svoja mišljenja. Možda bismo se mi i mogli dogovoriti ukoliko bismo imali aktivnu ulogu i podršku Evropske komisije, Vijeća Evrope i institucija EU u cjelini", rekao je Lagumdžija.
Bio je red da neko konacno ovo kaze.
Bio je. S tim da mislim da je težište izjave na ovom boldiranom, na još jednom vapaju za pomoć i intervenciju MZ. Ako su ga stranci i doveli na vlast, po drugi put, ako je dvaput dobio priliku, pa je dvaput majstorski prokockao, ne vjerujem da više u njima ima ikakvu podršku, tako da mislim da džaba kukumavči ...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2224 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by KatarinaKosaca »

Odoste daleko na temi... a tako je jednostavno. :D
12 i 05 je, a 2014 će biti 12.15 da se objavi otvoreni rat kriminalu i korupciji.. nešto kao u Srbiji sad gdje nije samo Mišković u zatvoru, nego je pokrenuto hiljade sudskih postupaka od utajivanja poreza do krivičnih dijela i dokazivanja porijekla imovine. Da li će se to raditi sa zakonom ili sa nekim podzakonskim aktom, sa okruglim hastalom ili bez njega, građane nije briga. Ako se ne počne sa tim, ko god činio izvršnu vlast.. onda smo zaista gotovi.. i onda treba ići odavde i pustiti ovu zemlju njima i njihovoj djeci kao privatnu prćiju. Nekako ne gubim nadu.. ne mogu sebi dopustiti taj luxuz.
Banksy

#2225 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Pisistratus wrote:
Nema dakle uopće političke volje da se stvori jedno takvo tijelo koje će zaista biti neovisno. Nije sada pitanje struke, nego kako da političari formiraju jedno takvo tijelo koje će njima samima raditi o glavi, tj. koje će istraživati njihove dosadašnje zloupotrebe.Ta inicijativa SDP-a je bila dobra, ali su znali da od toga nema ništa, jednostavno jer tu in inicijativu u Parlamentu Federacije nije imao ko podržati.
Ta ''inicijativa'' je bila prašina u oči i pokušaj da se sud i zakoni izmjeste u neformalne centre odlučivanja, u partijske centrale, gdje bi se vrh jedne stranke, putem ''komisije - batine'', obračunavao sa svojim političkim, ekonomskim i medijskim neprijateljima. Nije bilo i nema potrebe za bilo kakvim novim komisijama i novim tijelima. Dovoljno je samo striktno poštovati i sprovoditi postojeće zakone.
Post Reply