Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
krogans
#2201 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Januar Bijeljina 110m2 bez izolacije 1t 22.5c do 23c od 09:00 do 23:00 h (samo na tavanu poredan 5cm f80 stiropor i građevinski najlon) peć Ecospar Auriga 25kw kamin (ista radi na modulaciji snaga 4 povremeno 90% snaga 3 postavljena temp vode od 66 do 68c maksimalno) kada postigne zadate temp ide u modulaciju od 1 do 3 odnosno u rasponu od 8kw do 16kw na snazi 3 ili do 20 KW snaga 4 temp vode pada kada se zagreju prostorije oko 55c voda u svim prostorijama ista temp zraka (samo u dvije sobe prema sjeveru oko 0.3 do 0.5c niža temperatura) pošto držim vrata otvorena na ljeto nadogradnja sistema pojačavam radijator u gor spomenutim sobama i u dnevnom ubacujem radijator radi lakšeg dostizanja temperature pošto prostorija ima 43m2 a samo je postavljen jedan panel radijator od 1.6m 0.6m visine i sama peć.
send with Xperia
send with Xperia
- Filter
#2202 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
komsija skoro kupio duga pelet, sokolac. 390KM tona sa prevozom. uzeo od njega da probam tri vrece. nisam vagao, ali kad sam nasuo u silosadoadop wrote: @Filter i meni ostala tona i po a potrošio 3,5. Morat ćemo još uzimati. Kad i gdje?
mescini da bi u silos od 75 kila, stalo sigurno sedam vreca. uvijek bude tih oscilacija u kubikazi, od proizvodjaca do proizvodjca, ali ove su mi vrece bas mrsavo izgledale... al da pici dobro, pici
ovim tempom imam zaliha vjerovatno do sredine marta. ako se malo temperature uhavizaju prelazim na plinski kotao, ako ne, moracu ganjati pelet. valjda ce popustiti ovaj presing sa cijenama...
fekry prodaje po 290KM/t bez prevoza i ceka se mjesec dana.
-
probook
#2203 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja ne bih mogao spavati u sobi koja se grije non stop na 22-23 nema sanse... max bi podnjeo 13 stepeni preko noci 
- Pitarrr82
#2204 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
januar je 
-
shilje
#2205 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
60 vreca januar
150m2 stiropor 10cm
5 cm tervol na potkrovlju
pec lafat 25 kw
temp 22-23 kako kad
150m2 stiropor 10cm
5 cm tervol na potkrovlju
pec lafat 25 kw
temp 22-23 kako kad
-
SaltCity__
#2206 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako sam primijetio kod ovih sa TF pecima najveca potrosnja.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#2207 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet troši kuća/podneblje i željeni komfor ( džemper ili majica kratkih rukava ) , vrste peći i njihovi parametri imaju mnogo manji uticaj.
-
peletiisamopelet
#2208 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Haha, bas me nasmija. Upali ti tu svoju pec od 06: 23:00 svaki dan sedam dana u sedmici citav mjesec pa javi potrosnju. A ne tu pricas kako trosis malo a pec ti radi u prosjeku 9 sati. I digni temperaturu na 25 pa se javi sa tom tvojon izolacijom. Za tvoj info pec kod mene sada radi od 05:30-23:00 temperatura 25°c grije se 185m2 korisnog prostora, izolacija 12 cm. U decembru potroseno dobrih 900kg. Pozdrav
Thermoflux pelling 25kw
Послато са LG-D290 уз помоћ Тапатока
Thermoflux pelling 25kw
-
SaltCity__
#2209 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
peletiisamopelet wrote:Haha, bas me nasmija. Upali ti tu svoju pec od 06: 23:00 svaki dan sedam dana u sedmici citav mjesec pa javi potrosnju. A ne tu pricas kako trosis malo a pec ti radi u prosjeku 9 sati. I digni temperaturu na 25 pa se javi sa tom tvojon izolacijom. Za tvoj info pec kod mene sada radi od 05:30-23:00 temperatura 25°c grije se 185m2 korisnog prostora, izolacija 12 cm. U decembru potroseno dobrih 900kg. Pozdrav
Thermoflux pelling 25kw
Svaka Čast. Respekt.
-
profatr
#2210 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav svima, grijem u kuci dva stana (kuhinje) s drvima, a u spavacim sobama termo pec da malo umlaci. Dimnjaci su stari 40 god i nisu vise sigurni. Planiram da mi kroz stari dimnjak provuku uzu inox cijev i da predjem na pelet.
Dvoumim se da li uzeti dvije peci na pelet ili jedan kotao i provesti centralno grijanje. Ukupno nas je u kući četvero a uskoro ćemo ostati samo žena i ja, mali ce na fakultet a dedo je star, pa se dvoumim isplati li mi se provoditi centralno za nas dvoje.
Unaprijed hvala za savjet.
Dvoumim se da li uzeti dvije peci na pelet ili jedan kotao i provesti centralno grijanje. Ukupno nas je u kući četvero a uskoro ćemo ostati samo žena i ja, mali ce na fakultet a dedo je star, pa se dvoumim isplati li mi se provoditi centralno za nas dvoje.
- golfiista
#2211 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Isplati samo zbog kupatilaprofatr wrote:Pozdrav svima, grijem u kuci dva stana (kuhinje) s drvima, a u spavacim sobama termo pec da malo umlaci. Dimnjaci su stari 40 god i nisu vise sigurni. Planiram da mi kroz stari dimnjak provuku uzu inox cijev i da predjem na pelet.
- Filter
#2212 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
eno hrvati vele da nas tek ceka zima, navodno za desetak dana novi udar zestokih minusa...
mada, najave za ovu zimu su bile blaga i suha

mada, najave za ovu zimu su bile blaga i suha
-
ZPP
#2213 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li neko za preporučiti dobrog stručnjaka/inžinjera za instalacije?!
Negdje mi vraća dim na prizemlju i izbacuje oko prekidača (i to samo kad se na tom spratu odvrnu ventili da se grije).
Ne možemo nikako da skontamo je li do dimnjaka ili nešto drugo. Kotao u podrumu, izvukli sulunar kroz dimnjak do prvog sprata, al opet vraća.
Negdje mi vraća dim na prizemlju i izbacuje oko prekidača (i to samo kad se na tom spratu odvrnu ventili da se grije).
Ne možemo nikako da skontamo je li do dimnjaka ili nešto drugo. Kotao u podrumu, izvukli sulunar kroz dimnjak do prvog sprata, al opet vraća.
- Filter
#2214 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
prvo nadji kakvog cadju da ti pogleda dimnjak, ako si u sa, mislim da sam na temi o majstorima preporucio tipa.ZPP wrote:Ima li neko za preporučiti dobrog stručnjaka/inžinjera za instalacije?!
koja je pec u pitanju, na cumur ili na pelet?
-
ZPP
#2215 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dolazio mi je jedan, kaže da je dimnjak ok.
Pelet je u pitanju.
Pelet je u pitanju.
- otacxxl
#2216 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Izgura se i ovaj janura sa nevjerovatnih 99 vreća. Do sad nisam nikad potrošio u januaru preko 74 (1000 do 1100kg).
Kuća je ima fasadu sa 5cm izolacije i PVC prozore. Mislim da mi je izolacija zadnje ploče to jest tavana prilično slaba. Nekad davno smo preko nje stavili staklenu vudnu preko koje je došla glazura. Sad kontam da je ta staklena vuna presovana na 1cm od te glazure i da apsolutno ne služi svrsi.
Kako sam primjetio kod mene se u komšiluku prvo snijeg otopi sa krova. Trenutno sam u dilemi da li da za vikend kupim 100 kvadrata stiropora od 10cm i da to lijepo prostrem i uvežem preko zadnje ploče.
S obzirom da sam sam sebi napravio wireless termostat za kontrolu kovanove peći imam mogućnost da tačno pratim koliko peć radi, a koliko čeka. Primjetio sam da je na ovim minusima uz histerezu od 0.8 stepeni čekala nekih 50 do 60 min do sljedećeg paljenja. Sto će reči da se kuća prilično brzo izhladi.
Kuća je ima fasadu sa 5cm izolacije i PVC prozore. Mislim da mi je izolacija zadnje ploče to jest tavana prilično slaba. Nekad davno smo preko nje stavili staklenu vudnu preko koje je došla glazura. Sad kontam da je ta staklena vuna presovana na 1cm od te glazure i da apsolutno ne služi svrsi.
Kako sam primjetio kod mene se u komšiluku prvo snijeg otopi sa krova. Trenutno sam u dilemi da li da za vikend kupim 100 kvadrata stiropora od 10cm i da to lijepo prostrem i uvežem preko zadnje ploče.
S obzirom da sam sam sebi napravio wireless termostat za kontrolu kovanove peći imam mogućnost da tačno pratim koliko peć radi, a koliko čeka. Primjetio sam da je na ovim minusima uz histerezu od 0.8 stepeni čekala nekih 50 do 60 min do sljedećeg paljenja. Sto će reči da se kuća prilično brzo izhladi.
-
sabanss
#2217 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jos nisam vidio da pec na pelet ima problem sa dimnjakom. Koji kotao?ZPP wrote:Dolazio mi je jedan, kaže da je dimnjak ok.
Pelet je u pitanju.
-
maks_rs
#2218 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam uradio prošle zime ovo što ti planiraš i sad se kod mene najkasnije otopi snijegotacxxl wrote: Kako sam primjetio kod mene se u komšiluku prvo snijeg otopi sa krova. Trenutno sam u dilemi da li da za vikend kupim 100 kvadrata stiropora od 10cm i da to lijepo prostrem i uvežem preko zadnje ploče.
P.S. Možda je lakše i bolje da staviš dva sloja po 5cm i složiš ih u kontru da ima što manje vazdušnih procjepa. ( ja sam tako uradio ), a cijena je tu negdje. Ako se ne hoda mnogo po tavanu može i meki ( jeftiniji) stiropor.
Last edited by maks_rs on 01/02/2017 09:59, edited 1 time in total.
- Filter
#2219 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
meni sve tu smrdi na dimnjak. spominjes neki prekidac, prekidac cega?ZPP wrote:Dolazio mi je jedan, kaže da je dimnjak ok.
Pelet je u pitanju.
ako je cijev dimnjaka bez prepreka i pukotina, ventilator kotla bi progurao dim i nema sanse da ista osjetis.
kako radi kotao kad pocne vracati dim?
- otacxxl
#2220 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vjerujes da sam se i dvoumio da uzmem dva sloja po 5cm baš iz tog razloga koji si ti naveo. Jos kontam da kupim one široke trake pa da to na spojevima lijepo polijepim da ne bježi.maks_rs wrote:Ja sam uradio prošle zime ovo što ti planiraš i sad se kod mene najkasnije otopi snijegotacxxl wrote: Kako sam primjetio kod mene se u komšiluku prvo snijeg otopi sa krova. Trenutno sam u dilemi da li da za vikend kupim 100 kvadrata stiropora od 10cm i da to lijepo prostrem i uvežem preko zadnje ploče.. Uradi obavezno , nećeš moći da vjeruješ kakav je rezultat.
P.S. Možda je lakše i bolje da staviš dva sloja po 5cm i složiš ih u kontru da ima što manje vazdušnih procjepa. ( ja sam tako uradio ), a cijena je tu negdje. Ako se ne hoda mnogo po tavanu može i meki ( jeftiniji) stiropor.
-
Kondenzator
#2221 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Isao sam u penny 2-3 puta prosle sedmice nije bilo peleta. Da li neko ima info jel doslo?
-
adoadop
#2222 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdravotacxxl wrote:Vjerujes da sam se i dvoumio da uzmem dva sloja po 5cm baš iz tog razloga koji si ti naveo. Jos kontam da kupim one široke trake pa da to na spojevima lijepo polijepim da ne bježi.maks_rs wrote:Ja sam uradio prošle zime ovo što ti planiraš i sad se kod mene najkasnije otopi snijegotacxxl wrote: Kako sam primjetio kod mene se u komšiluku prvo snijeg otopi sa krova. Trenutno sam u dilemi da li da za vikend kupim 100 kvadrata stiropora od 10cm i da to lijepo prostrem i uvežem preko zadnje ploče.. Uradi obavezno , nećeš moći da vjeruješ kakav je rezultat.
I kod mene je slična situacija. Thermofasada 5 i na jdnoj strani 8 cm. Prizemlje obična fasada sa dva vanjska zida. Januar prošle godine 72 vrece ove godine 93 vrece. Ukupno 175 kvadrata ( koliko je kod tebe?).
U krovu po gredama je spakovano 10 cm staklene vune.
Šta mislite jel bolje sa unutrasnje strane po plafonu zalijepiti 2 ili 3 cm stiropora (kažu da je to extra izolacija) i navuci rofix.
- Pitarrr82
#2223 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako se snijeg s krova slabije topi jel kogika da je gubitak manji? 
-
maks_rs
#2224 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Može i tako ako je teško odraditi sa tavanske strane , samo je u tom slučaju bolje koristiti stirodur umjesto stiropora jer je on dobra parna brana.adoadop wrote: Šta mislite jel bolje sa unutrasnje strane po plafonu zalijepiti 2 ili 3 cm stiropora (kažu da je to extra izolacija) i navuci rofix.
- otacxxl
#2225 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav
I kod mene je slična situacija. Thermofasada 5 i na jdnoj strani 8 cm. Prizemlje obična fasada sa dva vanjska zida. Januar prošle godine 72 vrece ove godine 93 vrece. Ukupno 175 kvadrata ( koliko je kod tebe?).
Šta mislite jel bolje sa unutrasnje strane po plafonu zalijepiti 2 ili 3 cm stiropora (kažu da je to extra izolacija) i navuci rofix.[/quote]
Ja grijem porodičnu kuću dimenzija 10x10 sa dva sprata. Kotao je Kovanov od 35KW. Imam evidenciju potrošnje za zadnje četiri godine i ukupna potrošnja se kretala od 4.7t do 5.3t. Ova godina će sigurno probiti ovu potrošnju.
Ja ću najvjerovatnije za vikend ako stignem uzeti 200 kvadrata stiropora od 5cm i složiti ga po tavanu u dva naizmenična reda.
Čisto za uporedbu na donjem spratu temperatura je do 2.5 stepeni veća od temperature na gornjem spratu i sigurno se sporije hladi donji sprat.
Šta mislite jel bolje sa unutrasnje strane po plafonu zalijepiti 2 ili 3 cm stiropora (kažu da je to extra izolacija) i navuci rofix.[/quote]
Ja grijem porodičnu kuću dimenzija 10x10 sa dva sprata. Kotao je Kovanov od 35KW. Imam evidenciju potrošnje za zadnje četiri godine i ukupna potrošnja se kretala od 4.7t do 5.3t. Ova godina će sigurno probiti ovu potrošnju.
Ja ću najvjerovatnije za vikend ako stignem uzeti 200 kvadrata stiropora od 5cm i složiti ga po tavanu u dva naizmenična reda.
Čisto za uporedbu na donjem spratu temperatura je do 2.5 stepeni veća od temperature na gornjem spratu i sigurno se sporije hladi donji sprat.