GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
criticos

#21976 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by criticos »

dresdener78 wrote: :( :( :(

Pruga se bukvalno raspada, nažalost kao što sam već ranije rekao... sarajevskom tramvaju ostaje godina dvije jer će biti tramvajska pruga definitivno neupotrebljiva. I one guzonje i glavonje u kantonalnim foteljama jesu totalno van realnosti ako misle da par miliona će nešto da popravi.

Da vas uvedem u svijet REALNIH CIJENA.

U mađarskom gradu Miškolc su realizovali KOMPLETAN REMONT tramvajskog sistema, otprilike 10 km novih dvokolosiječnih pruga zajedno sa stajalištima, nabavku 31 niskospodnih modernih tramvaja sa klimom, wi-fi. U Miškolcu tramvajski sistem dosta podsjeća na Sarajevo, jedna preduga linija sa jednim kratkim odvojkom (do bivše tamošnje željezare), prolazi kroz cijeli grad dugačkog oblika.

Cijena: 37,7 milijardi forinta što je otprilike 227 miliona KM!

Nešto od toga je sufinansirala EU, ali opet ogromne iznose je morao platiti grad Miškolc.
I tu pričamo o "istočnjačkim" cijenama dakle plusminus i realno za BiH, jer na Zapadu je sve još skuplje, npr. jedan kilometar nove tramvajske pruge u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji itd. košta ovisno o konkretnim prilikama 10-20 miliona EUR, jedan kilometar metro-a DESET PUTA VIŠE. Bez vozila.

Onih tu i tamo par miliončića o kojima ona politička bagra priča u medijima je dovoljno za pritezanje davno korodiranih šarafa.

I da se koristi neka "jednostavnija" tehnologija (što je idiotizam jer takva pruga će biti naravno puno manje izdržljiva i kvalitetna), cijene kretaju na nivou DESETINA MILIONA MARAKA i samo za sanaciju pojedinih dionica tramvajske pruge.

Preuzeto sa webstranice URBANRAIL.NET:
Šema tramvajskih pruga i linija u Sarajevu:
Image

Šema tramvajskih pruga i linija u Miškolcu:
Image
Da malo dopunim tekst:

Škoda je npr. sa Gradom Rigom u Latviji potpisala sporazum od 62,5 milijuna EUR za dopremu 20 novih tramvaja. Po ovoj računici otpada 180 milijuna KM na tramvaje u Miškolcu. Prostom računicom u KS da treba 500 tisuća KM za uređenje jedne tramvajske stanice (u jednom smijeru) sa naplatom, kamerama i svim ostalim modernim elementima, dođemo do cifre cca 25 milijuna KM. U Beogradu je računica bila da je 1km nove trase između 5 i 10 milijuna EUR. Kako je trasa postavljena u Sarajevu, radilo bi se revilatiziranje i uzmemo računicu od 10 milijuna KM po 1km i dođemo do cifre 110 milijuna za 11km sarajevske trase sa novom kontaktnom mrežom i pratećom opremom. U prevodu:
30 novih tramvaja najmodernije generacije Škoda = 180 milijuna KM
Nova stajališta sa svom modernom opremom = 25 milijuna KM
Nove šine i nova prateća oprema za 10,7km = 110 milijuna KM
Ukupno: 315 milijuna KM

Samo sam malo razložio tvoju računicu koja je točna. Treba uzeti u obzir da su u Miškolcu uzeli sigurno neke jeftinije tramvaje, da su obnavljali šine i vršili uštede i da nisu išli u masnu grande izgradnju stajališta, pa se time cijena može regulirati sa svim stavkama ka 227 milijuna KM. (30 tramvaja 140 milijuna jer tramvaji se kreću od 2,5 do 5 milijuna EUR, stajališta 10 milijuna i šine opet izađu oko 7 milijuna po 1km).

Ako ćemo krenuti u obnovu šina i kontakt mreže, definitivno se cifra sama kreće oko 70-100 milijuna KM.
Thorgerson

#21977 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

tempuser wrote:
Thorgerson wrote:
Zapamtite ovo, radnici GRAS-a nisu nista drugaciji nego radnici bilo koje druge javne institucije. Neka vam to udje vise u glavu. Dakle, ima tu vrijednih ljudi, a ima i neradnika teških. Kod privatnika je to malo teže. Možeš bit neradnik 1, 2, pa i 3 mjeseca. Nakon toga ti je noga.

Jedina razlika izmedju radnika GRAS-a i između radnika Elektroprivrede ili BH telecoma ili uposlenika Opštine jeste što ovi imaju ili monopol ili su prikopčani na odgovarajući budžet. A situacija sa radnicim je apsolutno ista. Imaš radnike koji tegle i vuku i imaš na to hrpu neradnika koji su tu, eto..statiraju.
Razlika je sto su EP i BH Telecom "samo" Javna i profitabilna preduzeca, koja BTW nemaju monopol (pogotovo Telecom), i prikopcana su na budzet tako da ga pune, dok je Gras Komunalno Javno preduzece koje je do 2013 imalo apsolutni monopol i cije je funkcija pruzanje primatnoh usluga, a koje prikopcano na budzet tako da ga prazni.
Tvoj komentar ima smisla, ali i dalje ne opravdava i ne objasnjava indolentnost radnika. Cijela drzava znala da ih je bilo duplo vise zaposlenih sa nerealnim platama i da ce propasti, jedino oni nisu!?!J :-) esu li oni sampinjoni da ih drze u mraku ili kmetovi bez prava glasa, sta je svrha sindikata ako ce nijemo posmatrati kako se nakucavaju dugovi i kako firma propada? Ja ne cuh da su ijednom strajkovali do 2013.
Da, ali zaboravljas ovu stvar.

Telekomunikacije i struja su dvije pa mozda i najprofitabilnije industrije svijetu. I opet, opet te nase industrije ne prave toliku dobit koliku bi trebale.

S druge strane, javni gradski prevoz nigdje, ali bas nigdje nije profitabilan. I zasto ocekivati kod nas neko cudo, ako jedan telecom ne moze da bude super profitabilan koliko bi trebao biti (biće kad ga švabo uzme pod svoje). A kod nas je svima cudno, eto gras ima monopol bla bla i stalno se zale.

Ja nisam ni rekao da nema indolentnosti radnika, nego samo dajem tu tezu da je kod javasluk u svim javnim firmama. Negdje izadje na vidjelo kao kod GRAS-a, negdje nece nikad izac na vidjelo jer se vrti lova - Elektroprivreda.

Pa bolan u elektroprivredu udjes docekaju te 3 portira koja samo sjede. I ti cekas u redu po sat vremena da bi neki dokument zavrsio, njih trojica sjede li sjede, APSOLUTNO nista ne rade. A bruto plate su im sigurno 2000 KM i vise.

Ja samo hocu da kazem, da se trebamo sistematski boriti protiv toga, jer toga ima svugdje od opstine pa do telecoma, elektroprivrede itd itd. I dok se to ne uradi, nece ni u GRAS-u nikad biti bolje stanje.
Last edited by Thorgerson on 01/12/2018 11:07, edited 1 time in total.
Thorgerson

#21978 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

studiorum_tuzlaensis wrote:I dalje, analogija je niđe veze. I GRAS IMA MONOPOL, puno veći od BH Telecoma. Ja mogu promijenit operatera za 5 minuta, ali koristit tramvaj moram GRASov. Ako krenem trolom, opet GRAS, ako hoću komericjalu OPET GRAS!?! Doduše malo im je Centrotrans ušo , onda je nastala ona uzeše nam poso.

Ljudi se voze džaba, a 700 ljudi u kancelarijama grije se i drka kurac.

Ma hajte molim Vas.

Istjerat pola bagre. Gusinje, Rožaje A bogami i Sjenica, viška hiljadu guzica.
Covjece pa kontas li ta monopol u javnom gradksom prevozu i monopol na polju električne energije je nebo i zemlja. :-)

Ponavljam i tebi, uhljupa ima svugdje. Samo su u grasu isplivali na povrsinu, jer nema love. Tamo gdje ima love, tišu mišu. Sve do jednom.
Thorgerson

#21979 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

criticos wrote:
dresdener78 wrote: U mađarskom gradu Miškolc su realizovali KOMPLETAN REMONT tramvajskog sistema, otprilike 10 km novih dvokolosiječnih pruga zajedno sa stajalištima, nabavku 31 niskospodnih modernih tramvaja sa klimom, wi-fi. U Miškolcu tramvajski sistem dosta podsjeća na Sarajevo, jedna preduga linija sa jednim kratkim odvojkom (do bivše tamošnje željezare), prolazi kroz cijeli grad dugačkog oblika.

U prevodu:
Kad vidis ove cifre, bude ti jasno da su sve sanse da cemo mi prugu zabetonirati, jer nema sanse da su ovi sposobni za takav projekat. Mislim ni kanton sam to nema sanse da pondese.

Da se ide sa nekim polovicnim rjesenjem, da napravis prugu, da po njoj drndaju ovi stari tramvaji, ne znam ni to je li pametno. Jedino sto se iz ove jednacine mozda moze izbaciti to su ove stanice. Al opet to je velika cifra.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21980 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bitanga_sa_otesa »

Thorgerson wrote: A bruto plate su im sigurno 2000 KM i vise.
ne lupaj,vk monteri nemaju toliku platu...
BadBoy

#21981 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

criticos wrote:
dresdener78 wrote: :( :( :(

Pruga se bukvalno raspada, nažalost kao što sam već ranije rekao... sarajevskom tramvaju ostaje godina dvije jer će biti tramvajska pruga definitivno neupotrebljiva. I one guzonje i glavonje u kantonalnim foteljama jesu totalno van realnosti ako misle da par miliona će nešto da popravi.

Da vas uvedem u svijet REALNIH CIJENA.

U mađarskom gradu Miškolc su realizovali KOMPLETAN REMONT tramvajskog sistema, otprilike 10 km novih dvokolosiječnih pruga zajedno sa stajalištima, nabavku 31 niskospodnih modernih tramvaja sa klimom, wi-fi. U Miškolcu tramvajski sistem dosta podsjeća na Sarajevo, jedna preduga linija sa jednim kratkim odvojkom (do bivše tamošnje željezare), prolazi kroz cijeli grad dugačkog oblika.

Nešto od toga je sufinansirala EU, ali opet ogromne iznose je morao platiti grad Miškolc.
I tu pričamo o "istočnjačkim" cijenama dakle plusminus i realno za BiH, jer na Zapadu je sve još skuplje, npr. jedan kilometar nove tramvajske pruge u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji itd. košta ovisno o konkretnim prilikama 10-20 miliona EUR, jedan kilometar metro-a DESET PUTA VIŠE. Bez vozila.

Onih tu i tamo par miliončića o kojima ona politička bagra priča u medijima je dovoljno za pritezanje davno korodiranih šarafa.

I da se koristi neka "jednostavnija" tehnologija (što je idiotizam jer takva pruga će biti naravno puno manje izdržljiva i kvalitetna), cijene kretaju na nivou DESETINA MILIONA MARAKA i samo za sanaciju pojedinih dionica tramvajske pruge.

Preuzeto sa webstranice URBANRAIL.NET:
Šema tramvajskih pruga i linija u Sarajevu:
Image

Šema tramvajskih pruga i linija u Miškolcu:
Image
Da malo dopunim tekst:

Škoda je npr. sa Gradom Rigom u Latviji potpisala sporazum od 62,5 milijuna EUR za dopremu 20 novih tramvaja. Po ovoj računici otpada 180 milijuna KM na tramvaje u Miškolcu. Prostom računicom u KS da treba 500 tisuća KM za uređenje jedne tramvajske stanice (u jednom smijeru) sa naplatom, kamerama i svim ostalim modernim elementima, dođemo do cifre cca 25 milijuna KM. U Beogradu je računica bila da je 1km nove trase između 5 i 10 milijuna EUR. Kako je trasa postavljena u Sarajevu, radilo bi se revilatiziranje i uzmemo računicu od 10 milijuna KM po 1km i dođemo do cifre 110 milijuna za 11km sarajevske trase sa novom kontaktnom mrežom i pratećom opremom. U prevodu:

Samo sam malo razložio tvoju računicu koja je točna. Treba uzeti u obzir da su u Miškolcu uzeli sigurno neke jeftinije tramvaje, da su obnavljali šine i vršili uštede i da nisu išli u masnu grande izgradnju stajališta, pa se time cijena može regulirati sa svim stavkama ka 227 milijuna KM. (30 tramvaja 140 milijuna jer tramvaji se kreću od 2,5 do 5 milijuna EUR, stajališta 10 milijuna i šine opet izađu oko 7 milijuna po 1km).

Ako ćemo krenuti u obnovu šina i kontakt mreže, definitivno se cifra sama kreće oko 70-100 milijuna KM.

Odlično razlaganje troškova. Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu iznosi 928 miliona KM.

Cifra potrebna za kompletan remont tramvajskog saobraćaja bi se mogla rasporediti na 10 godina npr. Kad se sagleda u odnosu na budžet KS, to nije uopšte toliko strašno i izvodivo je.

Najveća kočnica je nedostatak VOLJE i SPOSOBNOSTI.
Thorgerson

#21982 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

bitanga_sa_otesa wrote:
Thorgerson wrote: A bruto plate su im sigurno 2000 KM i vise.
ne lupaj,vk monteri nemaju toliku platu...
Pa koliko imaju? Nemaju platu cca 1100 - 1200 KM?
bitanga_sa_otesa

#21983 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Thorgerson wrote: Pa koliko imaju? Nemaju platu cca 1100 - 1200 KM?
portir 800
VK monter oko 1500
nije tamo bas sjajno kako vi mislite ...
Thorgerson

#21984 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

bitanga_sa_otesa wrote:
Thorgerson wrote: Pa koliko imaju? Nemaju platu cca 1100 - 1200 KM?
portir 800
VK monter oko 1500
nije tamo bas sjajno kako vi mislite ...
Zao mi je samo sto idemo off topic, ali...

Dakle, VK monter ima vecu platu nego doktor opste prakse, portir ima malo manju plati nego npr prosvjetni radnik i onda napises "nije ni tamo sjajno..." :-)

S obzirom sta portiri tamo rade, sto sam vidio licno svojim ocima, i tih 800 KM im je previse.

:oops:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21985 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

Da je tako loše stanje, napustili bi mnogi, ali takav se slucaj još nije zabiljezio....
tempuser

#21986 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by tempuser »

Thorgerson wrote:
Ja nisam ni rekao da nema indolentnosti radnika, nego samo dajem tu tezu da je kod javasluk u svim javnim firmama. Negdje izadje na vidjelo kao kod GRAS-a, negdje nece nikad izac na vidjelo jer se vrti lova - Elektroprivreda.

Pa bolan u elektroprivredu udjes docekaju te 3 portira koja samo sjede. I ti cekas u redu po sat vremena da bi neki dokument zavrsio, njih trojica sjede li sjede, APSOLUTNO nista ne rade. A bruto plate su im sigurno 2000 KM i vise.
Sve je to tacno, medjutim jako je velika razlika u javasluku radnika u firmu gdje je pitanje hoce li ostvariti veliki ili ogroman prihod, pa mu posao nij eu pitanju i firmi koja je svaki mjesec u minusu cca 2 miliona.
tempuser

#21987 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by tempuser »

Thorgerson wrote: Zao mi je samo sto idemo off topic, ali...

Dakle, VK monter ima vecu platu nego doktor opste prakse, portir ima malo manju plati nego npr prosvjetni radnik i onda napises "nije ni tamo sjajno..." :-)

S obzirom sta portiri tamo rade, sto sam vidio licno svojim ocima, i tih 800 KM im je previse.

1500 neto plate je cca 2500 bruto plate, cisto da se zna...
amar1994

#21988 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

plate u elektroprivredi :lol: :lol: :lol:

trebas bit dobro bezobrazan i frustriran da se bavis njihovim platama,a firma posluje dobro i nije u gubitku,ima i tamo ljudi koji rade.

Borit se za sebe treba ljudi,jebo vas prica kolko ko ima,ja za 2-3 posla uzmem izmedju 150 i 400KM pa treba i mene lincovat jelde :lol: :lol:

pitanje za vas u realnom kojim se tako da ne kazem hvalite/kudite ga ili sta vec,kada se zadnji put neko pobunio za minimalac i platu,kada????

najlakse je srat po ostalima,ja recimo namjerno lazem da imam 5000 platu iz inata,pa nek jede govna,nek prevrce ocima,nek zavidi po cijeli dan,seljackog razmisljanja mi pun kurac :run:

Gleda se plata cistacice,sta je za policiju nabavljeno i tako,a vladi prolazi 20000 sluzbenih audija i opet se glasa za iste :lol: :lol: ,to je taj seljakluk i rak rana drustva,nema ovde napretka ni za 1000god..

Sto se tice grasa,pa tu je najvise kriva uprava i grad tj. vlast koji su krali i krast ce i dalje..
Last edited by amar1994 on 01/12/2018 13:57, edited 3 times in total.
dresdener78

#21989 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

criticos wrote: Da malo dopunim tekst:

Kolega da Te malo ispravim: Tramvaji Škoda za Rigu jesu onaj najmoderniji tip 15T, i HEBENO ali baš HEBENO su skupi, čak i mnogi latvijski stručnjaci su protestovali zbog takve cijene za tramvaje za grad gdje penzioneri imaju jedva 300 eur penzije i gdje vidiš siromaštvo već tri stanice od centra.
https://en.wikipedia.org/wiki/Škoda_15_T

Miškolc je nabavio jeftinji model Škoda 26T, ipak sasvim savremen, po cijeni od oko 2,1 milijuna EUR po komadu to je otprilike 4 milijuna KM.
https://en.wikipedia.org/wiki/Škoda_26_T

Dakle 31 tramaja x 4 = 124 milijuna, umjesto 180 milijuna - i još ima onaj Miškolcki tip širu karoseriju (2,65 umjesto 2,5 m) dakle unutar više prostora za putnike. Vozio sam se u Miškolcu sa onim novim tramvajima, sve super. Minimalno bučni, vožnja glatka ugodna, wi-fi radio punom parom, klima funkcionisala.

Svakako U PRAVU SI da su REALNI TROŠKOVI obnove tramvajske pruge negdje oko 100 milijuna.

Sa druge strane, kakvi su prioriteti: Sada sto posto PRUGA. Nije potrebno zajedno odmah kupovati "svemirske brodove" da na njoj voze. Mogu se remontovati postojeći tramvaji. To nije nikakva sramota.

Čuj, čak i famozan Prag se suočava sa finansijskim problemima kod velikih nabavki, dakle odlučili su REMONTOVATI trodijelne tramvaje KT8D5 (u Sarajevu je taj tip predviđen 1990. godine kao zamjena starih dvodijelnih čehoslovačkih tramvaja K2, danas ima ovih trodijelnih 5 komada u Sarajevu od čega 4 voze). Stave novi srednji dio sa niskim podom za invalide i dječija kolica, kompletnu obnovu unutrašnosti, elektronike, mehaničkih dijelova, i čovječe tramvaj pouzdano dalje služi 15-20 godina, za ODLOMAK novca koji bi bio potreban za novo vozilo.
Sarajevo je MOGLO imati priliku da preuzme ove tramvaje upravo iz Miškolca, u čemu sam se malo angažovao, ali eto ne može u Sarajevo ništa osim sadaka i donacija. Mađari su ipak tražili da se plaća određena cijena za ova vozila. Na kraju je veći dio preuzeo upravo PRAG koji sada od njih pravi modernizovane verzije koje će služiti naredne decenije.

Image
amar1994

#21990 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

Thorgerson wrote:
Dakle, VK monter ima vecu platu nego doktor opste prakse
Kad je to tako lako i bezopasno za radit sto rijetko ko zavrsava to,sve gospoda u pm..

I sta ako je placen kad dobro posluje firma,neka je,znasli koliko su u EU i svijetu placeni :-)

Sve supljara,izvolte pa radite sa 10 ili 20 hiljada volti,lako je to,treba mu 500KM dat :thumbup:,il mozda na dalekovod da se popne sa 110kV i vise..moze i za 485KM u februaru..
mousstapha

#21991 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mousstapha »

Dosta razocaravajuce djeluje ova procjena dresdenera da je vijek ove pruge jos 2-3 godine.
bitanga_sa_otesa

#21992 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Thorgerson wrote:

a ti si kao mjerodavan da odredjujes portirima sta da rade.sta to rade portiri u drugim firmama ? savjetuju direktore?zaljevaju cvijece,bave se sitrazivanjem ruda?
mani se supljare,taj doktor opste prakse nek se rokne odmah ako radi za 1500.dobar automehanicar ima platu 1500,ja sam imao platu 1500 u privatnoj firmi kao vodja ekipe .ponovicu ti opet nije sjajno tim ljudima s obzirom da ti vjerovatno tipkas iz sredine koja je susta suprotnost od njihove i ne znas uslove rada.monteri su uvijek vani ,na zimi ,kisi,suncu ,snijegu...rade teske i odgovorne poslove da bi ti i slicni imali struju u svakom momentu.uslovi rada nisu ni slicni npr nekom u bh telecomu koji ima vecu platu ili vozacu grasa koji sjedi u toplom i okrece volan...mozemo nabrajati do sutra.ali i ti vjerovatno ne cijenis svoj rad i radis za 800 cim ti je ta plata od 1500 velika i zabremedet.
nlt

#21993 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nlt »

ja mislim da se ovdje najviše bune oni koji rade kod privatnika za 6 stoja, pa im krivo što zaposlenici grasa, vodovoda, bh telecoma i ostalih imaju plate višestruko veće od njihovih
e pa jbg, ne možemo svi da radimo tamo, mada bi bilo lijepo u neku od tih firmu se uvalit
Sodom1

#21994 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

Tanke su to sve plate da bi insan zivio kako treba
bitanga_sa_otesa

#21995 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Sodom1 wrote:Tanke su to sve plate da bi insan zivio kako treba
o tome pricam,normalna plata za pristojan zivot minimalno 2000.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21996 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

nlt wrote:ja mislim da se ovdje najviše bune oni koji rade kod privatnika za 6 stoja, pa im krivo što zaposlenici grasa, vodovoda, bh telecoma i ostalih imaju plate višestruko veće od njihovih
e pa jbg, ne možemo svi da radimo tamo, mada bi bilo lijepo u neku od tih firmu se uvalit
Mozes na prste pobrojati privatne firme koje ce vss dati platu koja se navodi
Posebno inzinjera razlicitih struka
Govorim o regularnom primanju bez davanja na ruke

Drzava je tome kriva nije gras :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#21997 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

mk ultra wrote:
kriva je ciganija koja je sljegla u grad i koja radi za kikiriki i koja je svima spustila cijene rada ,takodjer i mazohisti koji ne cijene svoj rad i rade za 4 stoje kod privatnika,ono daj sta das..takvi sefovima lizu guzice,smekaju radne kolege ,a dodju na forum da seru kako im nevalja i kako im je tesko...
bolje dzaba lezat nego dzaba radit...
amar1994

#21998 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

mk ultra wrote: Mozes na prste pobrojati privatne firme koje ce vss dati platu koja se navodi

dodao bi jos seljacki mentalitet..

inzinjeri ET imaju oko 2000KM,ima jakih firmi,ima i smeca a ima i stranih firmi :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21999 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

amar1994 wrote:
mk ultra wrote: Mozes na prste pobrojati privatne firme koje ce vss dati platu koja se navodi

dodao bi jos seljacki mentalitet..

inzinjeri ET imaju oko 2000KM,ima jakih firmi,ima i smeca a ima i stranih firmi :thumbup:
Ako monter ima toliko ima onda i inzinjer 2000 :mrgreen: :skoljka:
Takve plate uz sve pogodnosti mozes sanjati u privatnim firmama
Ostavi mi 100m kabla treba mi za kuce, odoh danas ranije (izadje samnom nesto da mjerimo gotovi do 10, a nasli se u 9 u mimozi - samo da se otkucam i uzmem izlaznicu), ponese firmin alat kuci i proglasi ga pokvarenin itd :mrgreen:

Jednostavno nije normalno da arhitekta u dobrom birou u gradu ne moze doci ni do sss plate ovog u grasu , montera pogotovo. Nije normalno. A uz to kako je prijatelju bilo, za 10 godina rada ima 2 godine staza uplacenog, ugovori bili po 6mj ili manje ili ih i nema... i nije drugacije ni kod drugih
Opet moras sam da se cupas, radis umjesto da odmaras dodatne sate poslije posla itd... ovi u inspekciji nisu ni svjesni koliko zajebu ljude za 500KM mita j dopustanja raznim gazdama da rade sta im ćejf
Ode tema u off ima slicnih... al eto :skoljka:
nlt

#22000 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nlt »

kad narod odbije da radi za male pare bit ce i plate veće, do tada uvijek ce biti '' ako neces ti, ima ko hoće''
živio gras i ostale firme gdje se cijeni radnik i ima platu dostojnu čovjeka :D
Post Reply