Dešavanja u Srbiji

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#21976 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by novi.dan.nova.nafaka »

spartanac bg wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Rata neće biti jer tako Amerikanci kažu. Njihova je na Balkanu posljednja!
americka je poslaednja, al zamalo, pitaj Putka u moskvi :skoljka:
Ah da, zaboravismo na svesrdnu pomoć koju ste od Rusije dobili tokom NATO napada. Vas i rusa 200 miliona, zar ne !? ;-)
vivace

#21977 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

cuti,dobro je,zamisli da je rusija usla u rat, bio bi 3.svetski rat. pa niko nije toliko lud za sada.
%tacno*

#21978 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by %tacno* »

spartanac bg wrote: americka je poslaednja, al zamalo, pitaj Putka u moskvi :skoljka:
jesi li se ikada zapitao ko je vise pomogao srbiji i jos uvijek pomaze (finansijski)?
zar jos ima srba koji vjeruju rusima :lol: :lol:
vivace

#21979 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

%tacno* wrote:
spartanac bg wrote: americka je poslaednja, al zamalo, pitaj Putka u moskvi :skoljka:
jesi li se ikada zapitao ko je vise pomogao srbiji i jos uvijek pomaze (finansijski)?
ima i to sve vise i vise. zasto ? to niko ne zna. mozda zbog medija.
draganbl

#21980 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by draganbl »

ultima_palabra wrote:
draganbl wrote:Istorijski gledano, Srbija i Bosna su uglavnom i bile u sastavu iste države. Zapravo, osim u posljednjih dvadesetak godina, ne mogu ni da se sjetim kada nisu.
Moramo znati da istorija ne počinje sa nama. Na sreću, i ne završava se.
1815-1918? Skoro kompletan srednji vijek?
Ako sam dobro izračunao, osim od Berlinskog kongresa, pa do 1918 (znači nekih 40 godina), u 19 vijeku su i BiH i Srbija bile u istoj državi (turskoj carevini). Pa i u periodu poslije Berlinskog kongresa, neki dijelovi Srbije su bili u istoj zemlji kao i BiH (pod austrougarskom).
Čak i u srednjem vijeku, granica nije bila baš na Drini, nego se pomjerala u zavisnosti od toga koji velikaš je u kom trenutku jači ili pametniji.
U savremenoj istoriji, ako gledamo u proteklih 2000 godina, moja gruba procjena je da su najmanje 1500 godina BiH i Srbija bile u zajedničkoj državi. A u proteklih 500, skoro 450.
Opet da ponovim, istorija niti počinje, niti se završava sa nama.
vivace

#21981 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

ma vidim ja da ste mi neodoljivo privlacni,a sve ne znam sto, a mi ono ziveli u istoj drzaji. :D
ultima_palabra

#21982 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ultima_palabra »

draganbl wrote:
ultima_palabra wrote:
draganbl wrote:Istorijski gledano, Srbija i Bosna su uglavnom i bile u sastavu iste države. Zapravo, osim u posljednjih dvadesetak godina, ne mogu ni da se sjetim kada nisu.
Ako sam dobro izračunao, osim od Berlinskog kongresa, pa do 1918 (znači nekih 40 godina), u 19 vijeku su i BiH i Srbija bile u istoj državi (turskoj carevini). Pa i u periodu poslije Berlinskog kongresa, neki dijelovi Srbije su bili u istoj zemlji kao i BiH (pod austrougarskom).
Čak i u srednjem vijeku, granica nije bila baš na Drini, nego se pomjerala u zavisnosti od toga koji velikaš je u kom trenutku jači ili pametniji.
U savremenoj istoriji, ako gledamo u proteklih 2000 godina, moja gruba procjena je da su najmanje 1500 godina BiH i Srbija bile u zajedničkoj državi. A u proteklih 500, skoro 450.
Srbija je bila de facto nezavisna dugo prije Berlinskog kongresa. Ako ćeš mak na konac, BiH je bila formalno osmanska sve do Aneksije 1908.

Opet, pitanje je šta je poenta svega toga... i Hrvatska i Slovenija su kroz čitavu istoriju zajedno, sad će i u EU biti skupa. Da li to znači neku veliku ljubav i želju za ujedinjenjem među njima... rekao bih da ne.
BatoS

#21983 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by BatoS »

draganbl wrote:
ultima_palabra wrote:
Ako sam dobro izračunao, osim od Berlinskog kongresa, pa do 1918 (znači nekih 40 godina), u 19 vijeku su i BiH i Srbija bile u istoj državi (turskoj carevini).
Tursko carstvo nije bilo drzava.
Pa i u periodu poslije Berlinskog kongresa, neki dijelovi Srbije su bili u istoj zemlji kao i BiH (pod austrougarskom).
Koji dijelovi Srbije? Mislis na Sandzak?

Sandzak je bosanska zemlja koji je i za vrijeme Turskog carstva bio dio Bosne, odnosno bosanskog vijaleta:

Image

A i za vrijeme bosanske kraljevine dijelovi Sandzaka su pripadali Bosni.
Granice su se mijenjale, ali to ne znaci da su u Srednjem vijeku Srbija i Bosna bili dio iste drzave... gdje je logika :roll:
U savremenoj istoriji, ako gledamo u proteklih 2000 godina, moja gruba procjena je da su najmanje 1500 godina BiH i Srbija bile u zajedničkoj državi.
Sad je Srbija postojala 2000 godina... :lol:

A i sta pokusavas da nam kazes? Da Srbija i Bosna treba opet da budu dio jedne drzave?

Pa dobro, bicemo dio EU nakon sto vi priznate uskoro Kosovo :lol:
%tacno*

#21984 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by %tacno* »

draganbl wrote:Ako sam dobro izračunao, osim od Berlinskog kongresa, pa do 1918 (znači nekih 40 godina), u 19 vijeku su i BiH i Srbija bile u istoj državi (turskoj carevini). Pa i u periodu poslije Berlinskog kongresa, neki dijelovi Srbije su bili u istoj zemlji kao i BiH (pod austrougarskom).
Bilo pa sta.
Zasto se to samo Srbi stalno preracunavaju? Zato sto sa tom logikom nikada nece biti mira.
Vec sada se prica kako je teritorija manjeg entiteta eksluzivno pravo Srba pa ce naredna generacija da nekome objasnjava kako su Srbi na tim podrucjima uvijek bili vecina i da je to njihova teritorija. Etnicka ciscenja kako Srbije tako i manjeg entiteta naravno da ce precutati.

Cista mitologija.
draganbl

#21986 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by draganbl »

ultima_palabra wrote:
draganbl wrote: Ako sam dobro izračunao, osim od Berlinskog kongresa, pa do 1918 (znači nekih 40 godina), u 19 vijeku su i BiH i Srbija bile u istoj državi (turskoj carevini). Pa i u periodu poslije Berlinskog kongresa, neki dijelovi Srbije su bili u istoj zemlji kao i BiH (pod austrougarskom).
Srbija je bila de facto nezavisna dugo prije Berlinskog kongresa. Ako ćeš mak na konac, BiH je bila formalno osmanska sve do Aneksije 1908.

Opet, pitanje je šta je poenta svega toga... i Hrvatska i Slovenija su kroz čitavu istoriju zajedno, sad će i u EU biti skupa. Da li to znači neku veliku ljubav i želju za ujedinjenjem među njima... rekao bih da ne.
Poenta je da, htjeli mi to ili ne, moramo priznati da su kroz istoriju Srbija i BiH (uz kratkotrajne pauze) bile u jednoj državi. Da li će tako i biti ne znam, ali mi je glupo konstatovati kako neće, kada nam istorija govori suprotno.
draganbl

#21987 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by draganbl »

BatoS wrote:
A i sta pokusavas da nam kazes? Da Srbija i Bosna treba opet da budu dio jedne drzave?

Pa dobro, bicemo dio EU nakon sto vi priznate uskoro Kosovo :lol:
Ne, ne kažem da trebaju biti, ali ne kažem i da neće, jer nam istorija govori da su mnogo duži periodi kada su BiH i Srbija bile dio iste države, nego oni kada nisu.
I kada kažeš da "vi priznate uskoro Kosovo", ne znam tačno na koga misliš, da li na nas (Bosna i Hercegovina) ili na njih (Srbija). U svakom slučaju, ja podržavam priznanje Kosova.
CSKA

#21988 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by CSKA »

Suspendovati DS,dok ne istjeraju Djilasa iz stranke,nema druge.

Brat Gangula.
BatoS

#21989 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by BatoS »

draganbl wrote:Ne, ne kažem da trebaju biti, ali ne kažem i da neće, jer nam istorija govori da su mnogo duži periodi kada su BiH i Srbija bile dio iste države, nego oni kada nisu.
Osim EU druga opcija ne postoji. Samo ni EU nije "drzava"... tako da ne znam sta imas na umu...

Mada ja bih radije na Drini podigao zid visine 50-100 metara.
vivace

#21990 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

muzicar_iz_parka

#21991 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muzicar_iz_parka »

BatoS wrote:
Osim EU druga opcija ne postoji. Samo ni EU nije "drzava"... tako da ne znam sta imas na umu...

Mada ja bih radije na Drini podigao zid visine 50-100 metara.
Samo ima jedna caka u tome, nakon ulaska HR vrata EU će biti dugo zatvorena za nove članove.

A što se tiče zida, tome bi se najviše besposleni zidari obradovali, kako je udarila recesija ništa se ne gradi, gradnja toga bi bila naš "The Big Deal", onako iz glave granica sa Srbijom je najmanje 300 km duga, kad to pomnožiš sa tom visinom koju si pomenuo, eto više posla nego na svim planiranim autoputevima koji će se graditi. :mrgreen:
Maverick78

#21992 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

%tacno* wrote:
Definitivno Rusi, Ruje redovno salju Srbiji i sakom i kapom, tolika je ta ljubav da donacije prste na sve strane :oops: :lol:
EU najviše, Rusi ništa

Beograd - Evropska unija je samo ove godine donirala Srbiji skoro 215 miliona evra, pa tako ukupna cifra od 2000. do danas iznosi oko 2,4 milijarde evra, rečeno je Danasu u Delegaciji EU u Beogradu. To znači da je EU najveći donator Srbije, koja u ukupnoj međunarodnoj pomoći našoj zemlji učestvuje sa 50 odsto.

Srbija je od 2000. ukupno dobila 4,8 milijardi evra bespovratne pomoći. Najbogatije donacije, skoro 660 miliona evra, stiglo je u 2001, dok ove godine ta cifra iznosi 460 miliona evra.

Prema podacima Isdacon-a (Informacioni sistem za koordinaciju razvojne pomoći u Republici Srbiji), EU po veličini donacija prate SAD - 612 miliona evra od 2000. godine, Nemačka - skoro 300 milona evra, Italija - 195 miliona evra, Švedska - 169 miliona evra, Norveška - 140 miliona evra i Švajcarska - 122 miliona evra.

Prema prikupljenim podacima, Rusija za 12 godina u Srbiji nije ništa donirala :lol: :dance: , dok je Kina izdvojila oko 3,6 miliona evra, od čega milion u 2012. U ukupnoj finansijskoj pomoći našoj zemlji dve najveće istočne sile, Kina i Rusija, učestvuju statistički skoro pa neprepoznatljivo. Moskva čak nije ni zavedena na listi „razvojnih partnera Srbije“, među kojima su, između ostalih, Luksemburg, Češka i Turska.

http://www.danas.rs/danasrs/politika/eu ... _id=253141
vivaldi

#21993 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Maverick78 wrote:Definitivno Rusi, Ruje redovno salju Srbiji i sakom i kapom, tolika je ta ljubav da donacije prste na sve strane
dala im je najvazniju stvar - bescarinsko trziste. Praksa je i kod nas i kod drugih pokazala da donacije mahom prodju kroz guzicu
vivaldi

#21994 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

lepkaodzonidep wrote:Sta bi sa onim gasovodom kroz srbiju?
s rusima se nikad ne zna - dok ne bude gotovo, nista od toga
sherbett wrote:a šta je sa onim "balanserom" što Rusi nešto grade kod Niša? Je li to gotovo?
ne znam na sta mislis? znam da je bila neka baza vatrogasna, gasili su pozara - i nama je dolazio onaj helikopter cim smo skupili pare za gorivo
muzicar_iz_parka

#21995 Re: Dešavanja u Srbiji

lepkaodzonidep wrote:Sta bi sa onim gasovodom kroz srbiju?
Zvaničan sajt sa mapama:
http://www.south-stream.info/en/maps/
Maverick78

#21996 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

vivaldi wrote:
Maverick78 wrote:Definitivno Rusi, Ruje redovno salju Srbiji i sakom i kapom, tolika je ta ljubav da donacije prste na sve strane
dala im je najvazniju stvar - bescarinsko trziste. Praksa je i kod nas i kod drugih pokazala da donacije mahom prodju kroz guzicu
Da, pa eno ih mole da im puste bez carine da izvoze Fijate. Znaci nista se to sa Rusima ne zna, a to si sam napisao u sljedecem postu.

Btw.
EU je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije

Robna razmena Srbije u 2012. godini bila je najveća sa zemljama sa kojima je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, a preko 50 odsto trgovine odnosi se na EU, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stevan Nikčević.

http://glassrbije.org/privreda/eu-je-na ... ner-srbije
Sto se tice donacija... ja mogu da ti kazem sa lokalnog nivoa. Sve sto nam je tu u carsiji obnovljeno, od ulica do skola su donacije ili EU ili USAID-a. Hebiga, to je tako... Kompletna vozila za Hitnu Pomoc koliko vidim donacija Kraljevine Norveske, tako pise na autima.
muzicar_iz_parka

#21997 Re: Dešavanja u Srbiji

Maverick78 wrote:
vivaldi wrote:
Da, pa eno ih mole da im puste bez carine da izvoze Fijate. Znaci nista se to sa Rusima ne zna, a to si sam napisao u sljedecem postu.

Btw.
EU je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije

Robna razmena Srbije u 2012. godini bila je najveća sa zemljama sa kojima je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, a preko 50 odsto trgovine odnosi se na EU, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stevan Nikčević.

http://glassrbije.org/privreda/eu-je-na ... ner-srbije
Sto se tice donacija... ja mogu da ti kazem sa lokalnog nivoa. Sve sto nam je tu u carsiji obnovljeno, od ulica do skola su donacije ili EU ili USAID-a. Hebiga, to je tako... Kompletna vozila za Hitnu Pomoc koliko vidim donacija Kraljevine Norveske, tako pise na autima.
Bivša "Zastava" ne radi ništa drugo nego sklapa italijanska auta, sa djelovima koje uveze iz EU, nisu Rusi glupi pa da će pustiti Italijanima da uvoze auta preko Srbije za džabe, mislim da je carina na uvoz novih auta 30% u Rusiji. Zbog toga svi poznati svjetski proizvođači otvaraju fabrike u Rusiji, pa za njihovo tržište tamo prave, isti slučaj kao i sa USA, auti za tamošnjo tržište se pretežno proizvode u samoj Americi i Meksiku (sa njima postoji bescarinski ugovor), jer su carine visoke i negativno utiču na cjenu finalnog proizvoda.
vivaldi

#21998 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Maverick78 wrote:Da, pa eno ih mole da im puste bez carine da izvoze Fijate. Znaci nista se to sa Rusima ne zna, a to si sam napisao u sljedecem postu.
ja sam mislio upravio ono sto sam napisao - rusija je srbiji dala OGROMNU stvar sa bescarinskim izvozom jer to osim srbije ima cini mi se bjelorusija i jos mozda par bivsih sovjetskih drzava.

to je ogromna stvar jer je rusija ogormno trziste i to se vec iskoristava

http://www.poslovni.hr/strane-kompanije ... ara-179747

Srbija zahvaljujući slobodnoj trgovini povećava izvoz u Rusiju na milijardu dolara

"Ruske kompanije postale su najveći kupac srpskog voća, prije svega jabuka i šljiva, a povećani plasman namještaja omogućen je uvrštenjem tih roba na popis slobodnog izvoza na rusko tržište. Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, što joj omogućava da se proizvodi prilikom uvoza u Rusiju ne opterećuju carinskim pristojbama pa su, u odnosu na konkurenciju, jeftiniji od 30 do 35 posto.

Za razliku od hrvatskih, tu mogućnost koriste slovenska poduzeća koja u Srbiji osnivaju tvrtke s namjerom da proizvedenu robu izvezu na rusko tržište pod povoljnim uvjetima. U tome prednjači Gorenje, čija tvornica hladnjaka i zamrzivača radi u dvije smjene, a gotovo 90 posto proizvedene robe odlazi na rusko tržište. Gorenju će se u tome pridružiti i valjaonica aluminija Impol Seval, također u vlasništvu slovenske tvrtke, jer će od lipnja na popis roba sa slobodnim režimom izvoza na rusko tržište biti uvršteni i metalurški proizvodi"

jel ti sada jasnije? Kao sto sto vidis privreda od toga vec ima konkretne koristi. Vec ima - perfekat i prezent.

fiat i juzni tok su futur - more bit bidne more bit nebidne jer se s rusima nikad ne zna, posto oni nisu tipicna zapadna ekonomija.

mislim da sam bio krajnje jasan.
vivaldi

#21999 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

muzicar_iz_parka wrote:Bivša "Zastava" ne radi ništa drugo nego sklapa italijanska auta, sa djelovima koje uveze iz EU, nisu Rusi glupi pa da će pustiti Italijanima da uvoze auta preko Srbije za džabe, mislim da je carina na uvoz novih auta 30% u Rusiji. Zbog toga svi poznati svjetski proizvođači otvaraju fabrike u Rusiji, pa za njihovo tržište tamo prave, isti slučaj kao i sa USA, auti za tamošnjo tržište se pretežno proizvode u samoj Americi i Meksiku (sa njima postoji bescarinski ugovor), jer su carine visoke i negativno utiču na cjenu finalnog proizvoda.
ne sklapaju, u srbiji prave vecinu fiata, ali psotoji vise problema sa fiatom i rusijom. dva najveca su sto je fiat snajavio otvaranje fabrike i u rusiji, a drugi problem sto je ovaj fiat generalno skup za istocno trziste, cini mi se oko 15.000 eura
Maverick78

#22000 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

Sve je to fino, ali nedovoljno da izvuce Srbiju iz govana u kojim je. Potrebne su i druge promjene u samom drustvu. Ogromna korupcija i organizirani kriminal, pljacka drzavne imovine, velika nezaposlenost, ogromna administracija gdje vecina ne radi nista, a prima platu, prezaduzenost zemlje. Sve su to slicni problemi kao i u BiH. Ja svakodnevno tu gledam ljude koji rove po kontejnerima, pune narodne kuhinje, a mlade koji se usljed nezaposlenosti bacaju u poslove sa drogom. Tako kako kazu najbrze "naprave pare". Saricev klan, u kojem su neki od vodecih ljudi prijepoljci, je itekako ziv, a usljed velike nezaposlenosti ovo im je pogodno tle za regrutovanje novih kurira tu u Prijepolju, Priboju, Pljevljima. Tuga je kuda ide puno tih mladih, zalosno. S druge strane pojedinci se bogate, ne mislim samo na te narko dilere, vec ove politicare i njihove porodice, prijatelje i td.

Volio bih ja promjene na bolje, ali ih ne vidim, a i iskreno ne ocekujem ih sigurno u nego dogledno vrijeme. Trenutno kad zaradim 250 eura mjesecno, sav sretan. To je jedino zato jer imam svoj privatni posao. Inace raja koja radi kod nekog privatnika, obicno radi za nekih 100 do 150 eura mjesecno max. Gore po Srbiji je nesto bolje, ali opet je to sve tanko...
Post Reply