Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Stani, to su neke ploče izdigli u odnosu na druge na šetnici
To je isto kao da neko napravi stepenište sa različitim visinama gazišta.
Ko je to napravio i ko je to dozvolio
Nisu ih izdigli, vec su neke ravne odozgo a neke malo rustikalne i nemaju ravnu gornju povrsinu, tako da se ne mogu savrseno poravnati.
Kad su sve kocke rustikalne ondcovjek navikne da hoda po neravnom, kad hodas po ravnom i naletis na tu malo ispupcenu bas moze biti nezgodno. Mislim da su i njih mogli poravnati, ne bi bio isti vizuelni efekat ai bi bilo sigurnije za hodanje.
Aha.
Pravili su eksperimente sa stepenicama. Na jednom stepeništu jedan stepenik "podebljali" samo 2 mm da bude viši od ostalih. VIše od 60 % ljudi na njemu zapelo.
dječak sa šibicama wrote: ↑01/08/2023 21:53
Nemoguce je uraditi bilo sta, kod mene u komsiluku je sitna riba, nepoznat siroj javnosti ali u odlicnim vezama sa politikom i zelenom strankom, prosirio mini tvornicu napravio dva poslovna objekta u sred parka, gradjani se zalili radovi dva puta stali (na oba objekta po jednom) po nekih mjesec dana, dobije sve papire koje mu trebaju i zavrsi posao. Kako dobije papire? neka svako za sebe donese zakljucke.
Na otvorenju mu bio licno princ, na kraju gradjanima porucio "mogu vam do balkona graditi ako hocu".
A sitna riba, sta tek rade ovi sto grade poslovne centre, trzne centre, zgradurine.
Nisu to ni veze koliko bolikurac
Ne trebaju ti neke ogromne veze da bi riještio to oko opštine.
Kada je neko vidio da se neka zgrada ruši? Nikad, bukvalno. Opštine to ovdje iz principa ne rade.
Ne trebaju ti ni dozvole, ništa. U najgorem slučaju ćeš dobiti neki dokument od opštine koji nije vrijedan ni papira na kojem je napisan.
Nama su ljudi iz opcine SG otvoreno rekli da oni ne mogu rusiti nelegalne objekte jer je to preskupo. Odnosno, bolje ne rusiti nego rusiti, kao kad bi oni rusili svaki nelegalni objekat koliko bi to novca iziskivalo za tu akciju.
Mozda je prebukvalno receno, ali ja zaista ne znam da je ikada ikome srusen objekat. Izgleda je bitno samo da izgradis, a poslije halali huso materi.
Nisu ih izdigli, vec su neke ravne odozgo a neke malo rustikalne i nemaju ravnu gornju povrsinu, tako da se ne mogu savrseno poravnati.
Kad su sve kocke rustikalne ondcovjek navikne da hoda po neravnom, kad hodas po ravnom i naletis na tu malo ispupcenu bas moze biti nezgodno. Mislim da su i njih mogli poravnati, ne bi bio isti vizuelni efekat ai bi bilo sigurnije za hodanje.
Aha.
Pravili su eksperimente sa stepenicama. Na jednom stepeništu jedan stepenik "podebljali" samo 2 mm da bude viši od ostalih. VIše od 60 % ljudi na njemu zapelo.
Baš se igraju sa ljudima.
Da, zato sve stepenice po propisu morajau da budu iste visine, nevjerovatno je kako se ljudsko tijelo navikne na neke stvari nesvjesno.
Mislim da se moze samo kontra desiti
Da stara prćija od stana vrijedi duplo u blizini neke nove zgrade
Pogotovo na trgu heroya
Vec bio slucaj sa Sibicom i Sarajevo tauverom. Nisu cijene u Sibici grohnule, ali nisu rasle koliko su mogle jer se imalo izbora novogradnje.
realno gledajući pola ove montažne gradnje od prije 45+ godina je za rušenja i bez utopljavanja na pravi način, postat će toliko neisplativo grijati i hladiti te objekte da nije normalno
da ne govorim o svim drugim instalacijama, olovnim cijevima, starim keramičkim kanalizacijama itd itd... hoćeš da cijena raste grohnutoj zgradi... teško.
Vec bio slucaj sa Sibicom i Sarajevo tauverom. Nisu cijene u Sibici grohnule, ali nisu rasle koliko su mogle jer se imalo izbora novogradnje.
realno gledajući pola ove montažne gradnje od prije 45+ godina je za rušenja i bez utopljavanja na pravi način, postat će toliko neisplativo grijati i hladiti te objekte da nije normalno
da ne govorim o svim drugim instalacijama, olovnim cijevima, starim keramičkim kanalizacijama itd itd... hoćeš da cijena raste grohnutoj zgradi... teško.
Pa zato se i buni i ne da novogradnja. Nimby na sarajevski nacin.
Ovako nemas izbora i moras kupiti starogradnju ako ti je fazon lokacija.
Ja sam cuo za gradnju na onoj lokaciji u Hrasnom. Valjda se rusi zgrada koja je bila stari penzionerski dom (ili sta vec) i na njenom mjestu ide nova. Koliko ce se siriti ne znam.
Ali, ne znam kakva je ovo prica da se ne gradi minus 2 u zemlju.
Isao kupiti prosle godine stan odmah pored te zgrade. Vidim prodavac nesta po rukama sa crvenim tackicama. Kasnije saznam da citava zgrada je pod stjenicama. Samo se suti, kakva omerta vlada medju stanarima. I onda stjenice putuju od stana do stana.
Slicno je i sa zoharima.
Ma zgrada od 5 spratova upada između dvije od 12 spratova, i to umjesto postojeće napuštene rugobe. Širi se prema ulici, tj. zauzima prilaznu cestu toj zgradi (gdje su ovi stanari susjednih zgrada navikli da parkiraju auta).
Podzemne etaže čak i poželjne, da se riješi saobraćaj u mirovanju, što bi trebalo podržati, a ne da novi stanari zauzimaju postojeće javne parkinge.
U prizemlju će možda osvanuti i neki Bingo, Konzum, šta ja znam, što nedostaje u naselju.
Po meni sve ok, ako ostane ovako.
Dzontra_Volta wrote: ↑02/08/2023 09:34
Ma zgrada od 5 spratova upada između dvije od 12 spratova, i to umjesto postojeće napuštene rugobe. Širi se prema ulici, tj. zauzima prilaznu cestu toj zgradi (gdje su ovi stanari susjednih zgrada navikli da parkiraju auta).
Podzemne etaže čak i poželjne, da se riješi saobraćaj u mirovanju, što bi trebalo podržati, a ne da novi stanari zauzimaju postojeće javne parkinge.
U prizemlju će možda osvanuti i neki Bingo, Konzum, šta ja znam, što nedostaje u naselju.
Nije lose mjesto, kad bi ovo trebalo poceti i kod gradi?
Haris.ba wrote: ↑02/08/2023 09:01
Isao kupiti prosle godine stan odmah pored te zgrade. Vidim prodavac nesta po rukama sa crvenim tackicama. Kasnije saznam da citava zgrada je pod stjenicama. Samo se suti, kakva omerta vlada medju stanarima. I onda stjenice putuju od stana do stana.
Slicno je i sa zoharima.
Ne znam fkt sta da ti napisem posto licno covjeka znam
I ozbiljno ti kazem, preberi mozak prije ovakvih izjava, taj covjek je klasa sa sebe
Zec jeste majstor svog posla.
Ovdje je poenta u tome da je projekat u konacnici ispao qrac. Ko je kriv ne znam, arhitekta najmanje mozda.
Druga poenta je koji ce nam djavo jedan od najskupljih arhitekata da posrani trotoar projektuje.
Da mu je dato da se citava parkusa preuredi, da se ta citava cjelina zaokruzi, uredu. Shvatio bih da to neko ozibljan mora da uradi i da napokon to sredimo. Ali to ovdje nije slucaj. Ponovo se parcijalno nesto izvodi.
Al trotoar, jer ono jeste obicni poplocani trotoar koji samo eto ima ime. Rasvjetu i klupe. Te grancice od drveca. I za to ti angazujes Zec-a.
Sad ti reci jel to bacanje para ili ne?!
Vec sam pisao, setaliste kod opstine novi grad duzina vise od 1km kostalo 215 hiljada.
Cilim kostao 7x vise. Jos ako nastavi dalje do higijenskog znaci jos koji milion. Pa tako dodje setaliste id 500-600m gotovo 2,5 - 3 miliona KM
Kako?
Zec je taj projekat poklonio gradu od sebe, sama izgradnja trotoara jeste skupa, ali i kvalitetno urađena.
Ja ne znam šta je ljudima tamo toliko katastrofalno.
E vidi sta stanari kazu.
Građani nisu za dodatne izgradnje na prostoru mjesne zajednice Trg heroja
Sugrađani su poručili da gradnjom ovog objekta bi se narušio kvalitet života sugrađana, dvostruko veće zemljište površine i desetak metara visočijeg od postojećeg gubi se zelena površina, gubi se sloboda kretanja, gubi se pravo na pogled, pravo na sunce.
Dučić je kazao da su sugrađani poručili da ono što se dobija jeste zagađeniji zrak, znatno uvećan protok vozila i buka koju taj protok izaziva (ispod samih prozora i ispred ulaza u slijepoj ulici koja je do sada služila samo za parking).
Oni su poručili i da će se dobiti nesigurnost u kretanju pješaka, posebno djece, dobit će se betonska grdosija, otprilike veličine TC Robot, koja sprječava sunce, koja ljeti isijava toplotu.
"Kraće rečeno, kvalitet života se trajno pogoršava. Građani to, jednostavno, neće dozvoliti. Zbog njihovih života i zbog budućnosti njihove i naše djece. Kao i zbog onih koji će ovdje biti poslije svih nas", rekao je Dučić.
Ako bi se izgradilo 4-5 spratova, kako planiraju, meni se ovo ne čini loše. Bolje nego ova napuštena grdosija. Problem je jedino što se "u hodu" dopusti još etaža (npr. Unipromet sa 6 na 16 ili Nova Malta sa 8 na 11).
Doduše nema sad Koldže, ali ko zna.
tehnički sa 6 na 11 - maksimalna dozvoljena visina je bila visina susjedne zgrade a to je šesti sprat
Ako bi se izgradilo 4-5 spratova, kako planiraju, meni se ovo ne čini loše. Bolje nego ova napuštena grdosija. Problem je jedino što se "u hodu" dopusti još etaža (npr. Unipromet sa 6 na 16 ili Nova Malta sa 8 na 11).
Doduše nema sad Koldže, ali ko zna.
tehnički sa 6 na 11 - maksimalna dozvoljena visina je bila visina susjedne zgrade a to je šesti sprat
može li ikako da zgrada ne bude na 100% parcele dodatno uz Miljacku ne smiju ići visoke zgrade? Zašto se ne ugledati na Ljubljanu - možeš graditi ali se tačno zna koliko može biti izgrađenost parcele i koliko u visinu ići.
Last edited by VladaFBiH on 02/08/2023 12:36, edited 1 time in total.
Thorgerson wrote: ↑01/08/2023 18:15
Zec jeste majstor svog posla.
Ovdje je poenta u tome da je projekat u konacnici ispao qrac. Ko je kriv ne znam, arhitekta najmanje mozda.
Druga poenta je koji ce nam djavo jedan od najskupljih arhitekata da posrani trotoar projektuje.
Da mu je dato da se citava parkusa preuredi, da se ta citava cjelina zaokruzi, uredu. Shvatio bih da to neko ozibljan mora da uradi i da napokon to sredimo. Ali to ovdje nije slucaj. Ponovo se parcijalno nesto izvodi.
Al trotoar, jer ono jeste obicni poplocani trotoar koji samo eto ima ime. Rasvjetu i klupe. Te grancice od drveca. I za to ti angazujes Zec-a.
Sad ti reci jel to bacanje para ili ne?!
Vec sam pisao, setaliste kod opstine novi grad duzina vise od 1km kostalo 215 hiljada.
Cilim kostao 7x vise. Jos ako nastavi dalje do higijenskog znaci jos koji milion. Pa tako dodje setaliste id 500-600m gotovo 2,5 - 3 miliona KM
Kako?
Zec je taj projekat poklonio gradu od sebe, sama izgradnja trotoara jeste skupa, ali i kvalitetno urađena.
Ja ne znam šta je ljudima tamo toliko katastrofalno.
može li ikako da zgrada ne bude na 100% parcele dodatno uz Miljacku ne smiju ići visoke zgrade? Zašto se ne ugledati na Ljubljanu - možeš graditi ali se tačno zna koliko može biti izgrađenost parcele i koliko u visinu ići.
Zgrada od 5 spratova je velika zgrada? Zgrada koja se nalazi izmedju dvije zgrade od 12 spratova. Zgrada koja ne bi izasla iz gradjevinske linije kakve imaju susjedne zgrade od 12 spratova?
Zgrada od 5 spratova je velika zgrada? Zgrada koja se nalazi izmedju dvije zgrade od 12 spratova. Zgrada koja ne bi izasla iz gradjevinske linije kakve imaju susjedne zgrade od 12 spratova?
uz korito Miljacke - apsolutno, to što se nekada nije razmišljali ili znalo da se ne gradi visoko uz korita rijeke pogotovo za grad u kotlini više nije opravdanje. Posebno ovdje jer tih 5 spratova obično bude nakon dva sprata poslovnih prostora koji su visine obično barem 3 sprata - pogledaj zgradu kod stadiona Grbavica - ovdje nije navedena gornja kota objekta.
Last edited by VladaFBiH on 02/08/2023 12:51, edited 1 time in total.
VladaFBiH wrote: ↑02/08/2023 12:49
uz korito Miljacke - apsolutno, to što se nekada nije razmišljali ili znalo da se ne gradi visoko uz korita rijeke pogotovo za grad u kotlini više nije opravdanje
Ne kontam. Kako moze smetati izgradnja zgrade od 5 spratova izmedju dvije zgrade od 12 spratova.
A od kada je zabranjena izgradnja visokih zgrada uz korito Miljacke? I zgrada od 5 spratova je visoka? Koliko nije visoka? 4, 3, 2 sprata?
VladaFBiH wrote: ↑02/08/2023 12:49
uz korito Miljacke - apsolutno, to što se nekada nije razmišljali ili znalo da se ne gradi visoko uz korita rijeke pogotovo za grad u kotlini više nije opravdanje
Ne kontam. Kako moze smetati izgradnja zgrade od 5 spratova izmedju dvije zgrade od 12 spratova.
A od kada je zabranjena izgradnja visokih zgrada uz korito Miljacke?
na žalost nije zabranjena ali glavnina "protočnosti" zraka u Sarajevu je upravo koritom Miljacke i niko normalan ne bi gradio visoke zgrade uz obalu a ovo je na doslovno na obali i iz istog razloga s druge strane u Vilsu su zgrade ucrtane max 4 sprata (aleja ambasada). Dodatno, koja je zgrada u Sa završila sa visinom za koju je dobila dozvolu - maltene nijedna?
VladaFBiH wrote: ↑02/08/2023 12:55
i niko normalan ne bi gradio visoke zgrade uz obalu a ovo je na doslovno na obali i iz istog razloga s druge strane u Vilsu su zgrade ucrtane max 4 sprata (aleja ambasada)
Zgrada od 5 spratova da se napravi izmedju zgrada od 12 spratova. Fakat ne kontam u cemu je problem.
Evo, neka uzmu te neke instrumente i izmjere smeta li zgrada od 5 spratova izmedju zgrada od 12 spratova? Moze li tako, a ne po osjecajima i pretpostavkama.
Ta Aleja ambasada je poslijeratna ideja. Nisu ambasade postojale prije rata. Ima neki razlog zasto su se cuvale te parcele u Vilsonovom. Imaju pored Elektroprivrede temelji nove zgrade opcine NS zapoceti prije rata. Mislim da bi bila nekih 5 spratova minimalno.
VladaFBiH wrote: ↑02/08/2023 12:55
Dodatno, koja je zgrada u Sa završila sa visinom za koju je dobila dozvolu - maltene nijedna?
Pa to je nacionalni sport. Neko kucu na tri sprata fikne bez gradjevinske na brdu, neko na zgradu nadoda spratova.
uz korito Miljacke - apsolutno, to što se nekada nije razmišljali ili znalo da se ne gradi visoko uz korita rijeke pogotovo za grad u kotlini više nije opravdanje. Posebno ovdje jer tih 5 spratova obično bude nakon dva sprata poslovnih prostora koji su visine obično barem 3 sprata - pogledaj zgradu kod stadiona Grbavica - ovdje nije navedena gornja kota objekta.
Zna se dobro šta znači P+5, nisu to nikakva "dva sprata poslovnih pa pet spratova"..
I pogledaj još jednom odluku o izmjeni RP koju je neko postavio par postova iznad tvog, visinske kote najviše tačke objekta su itekako navedene