Ukrajina

Čitalac

#219626 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Firsov, 109. brigada TO: Ovaj rat se temelji na dvije stvari. Prva je potpuna mržnja prema nama od strane ludog susjeda, a druga suludo uvjerenje Rusa da ćemo uskoro biti poraženi.
Imao sam čast govoriti, zajedno s drugim vojnim osobljem, na završnom panelu konferencije, nakon predsjednika Zelenskog, Keitha Kellogga, Borisa Johnsona i mnogih drugih uglednih gostiju. Tema je bila: "Kako završiti rat".
Tri i pol godine shvaćam da se ovaj rat temelji na dvije stvari. Prvo: potpuna mržnja prema nama od strane ludog susjeda. Žele nas uništiti i od tog cilja ne odustaju. Drugo: ludo uvjerenje Rusa da ćemo uskoro biti poraženi. Što točno uništava vjeru Rusa u njihovu pobjedu? Samo naša snaga! I obrnuto - što jača vjeru Rusa u pobjedu? Slabost! Povlačenje iz naselja, slabašne izjave partnera, nepravovremene odluke, nemogućnost suzbijanja dronova. Sve su to signali: Ha! Pogledajte, uskoro će biti poraženi! Sve to produžuje prokleti rat.
Čega se boje moji vojnici? Projektila i bombi. Ali ne tamo gdje smo mi, već tamo gdje su njihove obitelji, u Harkivu, Dnipru, Kijevu, Lavovu, tamo gdje su žena, dijete, otac ili majka. Oni koje ste navikli štititi, ali ih ne možete zaštititi od zračnog napada. I pitate se: ako deseci najbogatijih zemalja svijeta, za tri i pol godine, ne mogu kombinirati proizvodne i tehnološke snage kako bi zaštitili jednu Ukrajinu od Šaheda i raketa, pa kako će se braniti u mogućim ratovima budućnosti?! Zadatak je odlučne i učinkovite koalicije blokirati naš zračni prostor kako niti jedan Šahed ne bi postigao svoj cilj. To je moguće učiniti i to će biti snažan udarac uvjerenju Rusije da nas je moguće uništiti!
I konačno...Ne znam kako i kada će rat završiti. Ali jedno znam sigurno: Mnogi od nas su umorni i iscrpljeni. Mnogi su preživjeli ozljede i kontuzije. U ovom ratu izgubili smo mnogo rođaka i prijatelja. Bilo kako bilo, mi nikada, ali nikada, nećemo dopustiti da ovaj rat završi našim porazom ili našom sramotom! Nadam se da su me uvaženi strani gosti čuli.
karanana

#219627 Re: Ukrajina

Post by karanana »

neki analiticari kao i neki pro-ruski/neutralni akaunti tvrde da se rusija sad vise fokusira na juzno zaporoshko bojiste i prodor sa istoka prema gradu zaporozju. to mi nekako sad i ima smisla da tu probaju jer su tu imali uspjehe pocetkom godine zauzimanjem velike novosilke i mogu zaobilizaiti neke ukrajinske linije odbrane. moja pretpostavka je da ce pokrovsk sporo "masirati" a da ce probati jaci prodor na juznom dijelu pokrovskog kotlica probijajuci ka zapadu, kljucno mjesto ce da bude jos jedan pokrovsk, ali se mjesto ustvari zove pokrov'ske na raskrsnici puteva n15 i to401 i sve juzno prema galipolju i vidi ima jos jedna dobropilija i tu. uglavnom, mislim da ce rusi jace probat gurat ka zaporozju.
melac

#219628 Re: Ukrajina

Post by melac »

karanana wrote: 17/09/2025 16:48 neki analiticari kao i neki pro-ruski/neutralni akaunti tvrde da se rusija sad vise fokusira na juzno zaporoshko bojiste i prodor sa istoka prema gradu zaporozju. to mi nekako sad i ima smisla da tu probaju jer su tu imali uspjehe pocetkom godine zauzimanjem velike novosilke i mogu zaobilizaiti neke ukrajinske linije odbrane. moja pretpostavka je da ce pokrovsk sporo "masirati" a da ce probati jaci prodor na juznom dijelu pokrovskog kotlica probijajuci ka zapadu, kljucno mjesto ce da bude jos jedan pokrovsk, ali se mjesto ustvari zove pokrov'ske na raskrsnici puteva n15 i to401 i sve juzno prema galipolju i vidi ima jos jedna dobropilija i tu. uglavnom, mislim da ce rusi jace probat gurat ka zaporozju.
Jednom ces i ti pogoditi :D
karanana

#219629 Re: Ukrajina

Post by karanana »

melac wrote: 17/09/2025 16:52
karanana wrote: 17/09/2025 16:48 neki analiticari kao i neki pro-ruski/neutralni akaunti tvrde da se rusija sad vise fokusira na juzno zaporoshko bojiste i prodor sa istoka prema gradu zaporozju. to mi nekako sad i ima smisla da tu probaju jer su tu imali uspjehe pocetkom godine zauzimanjem velike novosilke i mogu zaobilizaiti neke ukrajinske linije odbrane. moja pretpostavka je da ce pokrovsk sporo "masirati" a da ce probati jaci prodor na juznom dijelu pokrovskog kotlica probijajuci ka zapadu, kljucno mjesto ce da bude jos jedan pokrovsk, ali se mjesto ustvari zove pokrov'ske na raskrsnici puteva n15 i to401 i sve juzno prema galipolju i vidi ima jos jedna dobropilija i tu. uglavnom, mislim da ce rusi jace probat gurat ka zaporozju.
ma svi smo tu samo da pogadjamo i nagadjamo. nekad ubodemo, a najcesce ne. svi. cak bi reko da u zadnje vrijeme ja najmanje fulam. mislim fulam vecinu ali sam blizi pogodku u metu. mada mozda imam i lakse predikcije....na primjer kupjansk ce pasti. lakse je to reci jer nemam vremensko ogranicenje i onda se to desi za dvije godine i kao ja pogodio. a ja u sustini ocekivo pad kupjanska u roku od mjesec dana. ali eto, opet sam kao blizi meti od onih koji guraju na drugu stranu i govore o potpunom slomu ruske soldateske.
Crvene_brigade

#219630 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Putinovi fašisti lete u nebo zajedno sa motorima...

zigzag

#219631 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Gas pipeline to Kupiansk over Oskil river was blown up
Dobro su se sjetili....
zilog

#219632 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Crvene_brigade wrote: 17/09/2025 17:24 Putinovi fašisti lete u nebo zajedno sa motorima...

Otkazana Motorijada... :mrgreen:
zilog

#219633 Re: Ukrajina

Post by zilog »

karanana wrote: 17/09/2025 16:57
ma svi smo tu samo da pogadjamo i nagadjamo. nekad ubodemo, a najcesce ne. svi. cak bi reko da u zadnje vrijeme ja najmanje fulam. mislim fulam vecinu ali sam blizi pogodku u metu. mada mozda imam i lakse predikcije....na primjer kupjansk ce pasti. lakse je to reci jer nemam vremensko ogranicenje i onda se to desi za dvije godine i kao ja pogodio. a ja u sustini ocekivo pad kupjanska u roku od mjesec dana. ali eto, opet sam kao blizi meti od onih koji guraju na drugu stranu i govore o potpunom slomu ruske soldateske.
Nismo te kvotali u augustu, ali valjda mozemo u septembru?
karanana wrote: 25/07/2025 14:58
Zorge wrote: 24/07/2025 13:21 Hoće li se Pokrovsk uspjeti odbraniti?
nece. rusi su vec na ulazu uz jos opasnije napredovanje na flankovima (kotlic) sjeverno i juzno. ista, uspjesna taktika koju su naucili pred kraj bahmuta i upotrebljavaju od tada na nekoliko gradova i mjesta. to je gotova prica za mjesec najdalje. znam da ce me neki kvotat za mjesec i po ako se pokrovsk jos bude drzo, ali kraj price se nece promjeniti.
karanana wrote: 26/07/2025 17:04 reko sam mjesec do pada grada, sad kad sam vidio ovu mapu koja navodno objavljuje dobru vijest, mislim da 7-10 dana grad se mora evakuirat i da ce pasti.
alijagoro

#219634 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Ja se sjecam nekih koji su govorili ako padne Bakmut,da ce osjeci sebi cune :D
ovo_malo_duse

#219635 Re: Ukrajina

Post by ovo_malo_duse »

A jesu ih Ukri nacepili na Pokrovskom pravcu. Kotlici se predaju izgleda nema cecena u pozadini.

https://m.youtube.com/watch?v=Y0-q2s5P9eA
karanana

#219636 Re: Ukrajina

Post by karanana »

zilog wrote: 17/09/2025 21:31
karanana wrote: 17/09/2025 16:57

Nismo te kvotali u augustu, ali valjda mozemo u septembru?
karanana wrote: 25/07/2025 14:58
Zorge wrote: 24/07/2025 13:21 Hoće li se Pokrovsk uspjeti odbraniti?
nece. rusi su vec na ulazu uz jos opasnije napredovanje na flankovima (kotlic) sjeverno i juzno. ista, uspjesna taktika koju su naucili pred kraj bahmuta i upotrebljavaju od tada na nekoliko gradova i mjesta. to je gotova prica za mjesec najdalje. znam da ce me neki kvotat za mjesec i po ako se pokrovsk jos bude drzo, ali kraj price se nece promjeniti.
karanana wrote: 26/07/2025 17:04 reko sam mjesec do pada grada, sad kad sam vidio ovu mapu koja navodno objavljuje dobru vijest, mislim da 7-10 dana grad se mora evakuirat i da ce pasti.
kao sto rekoh, nema ko nije pogrijesio. ali ovo gore, i nije tako strasno. jesu li na ulazu u pokrovsk? jesu. samo sto se cinilo da ce pasti brze jer su ono na kratko prodrli mnogo na sjeveru ali su bar privremeno zaustavljeni sada.
zigzag

#219637 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Jel to skupa nastupate da date podršku ruskoj četničiji. :lol:

Nas i rusa 100.000 i trojica na Pokrovsku....

Još vam fali dječak sa kokardom, pardon, šibicama.
melac

#219638 Re: Ukrajina

Post by melac »

alijagoro wrote: 17/09/2025 21:45 Ja se sjecam nekih koji su govorili ako padne Bakmut,da ce osjeci sebi cune :D
Ti su igrali na siguricu... :D
tokio25

#219639 Re: Ukrajina

Post by tokio25 »

licno bih volio da se pocnu odvajati one njihove republike dagestan kalmikija tamo istok sibir ako ima kakvu svoju republiku i sl i da ne bude vise najveca drzava na svijetu
siguran sam da bi onda ukrajinci dosli do granice ko oluja u hrvatskoj
alijagoro

#219640 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Rusko a svjetsko :D
karanana

#219641 Re: Ukrajina

Post by karanana »

naglasavam da smo svi grijesili, od toga da ce ukrajina/kijev past za 3 dana (ja sam to mislio), pa preko jesenje kontraofanzive i rasula rusa gdje se govorilo da su gotovi, pa do ukrajinske ljetnje ofanzive u 2023..... pa evo sve do sad gdje mi ruso chetnici govorimo da rusi razvaljuju a vi proukrajinci brojite dane do plavo zute, zuto plave zastave na kremlju.....

ali po meni naj naj najveca i najkomicnija greska je vas proukrajinaca da ste potcijenili rusiju i ruse i zakljucili da je rusija karina drzava, da su pred kolapsom, da nemaju sta jesti, da se citava drzava urusava. a kad je u pitanju vojno/obavjestajni aspekt nasjeli ste na ukrajinsku propagandu (ili je mozda fsb podmetak) rusa koji se mlate lopatama, koji imaju zahrdjale 80 godina stare kalashe, koji koriste magarce koji nemaju hljeba jesti, koji su 50 godina zaostali u elektronskom i dron ratovanju......
onda ste nasjeli na pricu o labavosti ruskog putinovog aparatusa....te umire, te umro je, te ovi mu rade iza ledja te gotov je, ubice ga njegovi, te fsb je karina, te nema kontrolu nad drzavom......
rusija je svasta, i smijesna i jadna i glupava, ali da ce se tek tako raspasti pod kgb covjekom koji vedri i oblaci 30 godina, koji je sve ocistio, sve stavio pod kontrolu, ciji je obavjestajni aparatus uvijek bio jedan od jacih....to je smijesno.
zigzag

#219642 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Što duže traje ovo ludilo, teže će posljedice po rusiju biti.

Ne gine par miliona ljudi tek tako. Ili će izaći na svjetski rat ili će rusija ići u reset.

Olako se ovdje prelazi preko hiljada mrtvih svake sedmice....

Jebeš pokrovske i kupjanske i ostale zabiti za koje niko nikad nije čuo.
alijagoro

#219643 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

zigzag wrote: 17/09/2025 22:48 Što duže traje ovo ludilo, teže će posljedice po rusiju biti.

Ne gine par miliona ljudi tek tako. Ili će izaći na svjetski rat ili će rusija ići u reset.

Mogu li Ukrajinci pratiti tempo,Rusa ima vise,pa mogu podnijeti i malo vece gubitke na osnovu Ukrajinaca
Danguba

#219644 Re: Ukrajina

Post by Danguba »

Rusija nije ni okrnjena rekli bi neki.
Rusija je jaca danas nego prije 2022.g. rekli bi isti.

Rat te topi a da i ne znas koliko. Sto duze to bolje za okupatora. :mrgreen:

Zali boze branilaca i one neduzne djece koje Putin salje da ginu u tudjoj zemlji.
Branioci nemaju taj luksuz da biraju, na zalost.
zigzag

#219645 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

alijagoro wrote: 17/09/2025 22:56
zigzag wrote: 17/09/2025 22:48 Što duže traje ovo ludilo, teže će posljedice po rusiju biti.

Mogu li Ukrajinci pratiti tempo,Rusa ima vise,pa mogu podnijeti i malo vece gubitke na osnovu Ukrajinaca
Koliko je tebi godina? I ako si nešto stariji jesi li ratovao u diznilendu.

Ko te pita "možeš li pratiti tempo" kad braniš zemlju i porodicu od četničije. Nije u Ukrajini termin malog futbala pa da nemaju kondicije.
karanana

#219646 Re: Ukrajina

Post by karanana »

daj boze da grijesim ali pronalazim se u izjavama da rusija nije ni okrnjena i da jeste jaca nego 2022. ako nije pukla 2022. nece nikad. koliko je zivot prosjecnog rusa drugaciji danas nego u jesen 2021?
zigzag

#219647 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Nekom će izaći na nos milion mrtvih ( do sada) nizašta.
Putinu ili poslije njega vidjeće se...
zilog

#219648 Re: Ukrajina

Post by zilog »

karanana wrote: 17/09/2025 23:11 daj boze da grijesim ali pronalazim se u izjavama da rusija nije ni okrnjena i da jeste jaca nego 2022. ako nije pukla 2022. nece nikad. koliko je zivot prosjecnog rusa drugaciji danas nego u jesen 2021?
Mnogo, ukoliko mu zena vozi novu Ladu... :mrgreen:

Kazes Rusija nije okrnjena?
Sama cinjenica da se, nekada druga armija svijeta, vec mjesecima koprca, da zauzmu gradic, dovoljno govori o tome koliko je okrnjena. Koliko se god ti upinjao da zanijeces to.

Necu ni spominjati sta su napravili drugoj najvecoj izvoznoj grani, poslije energenata - naoruzanju. Nekada su projicirali moc time, hoce li nekom isporuciti S-400, ili pak S-300, danas ni Gerana ne mogu izvesti, ako im Kina ne da komponente...

Rusija je razvaljena. Necemo to vidjeti po ukrajinskoj zastavi na Kremlju, vidimo svaki dan, na nekadasnjem divu, kojeg Kina drzi u zivotu, za svoje potrebe.

Rusija, koja bi, da je normalna drzava, glatko trebala imati 3 milijarde stanovnika i ekonomiju vecu od svih ostalih zajedno, zivotari sa ekonomijom u rangu spanske i populacijom manjpm od Bangladesa. Toliko o tome...
drug_profi

#219649 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Mislim da su velike šanse da se rat proširi po Evropi. NE mislim da su veće od 50% ali su velike, veće od zanemarivih, jer je narativ sile, prava jačeg, povampirenog nacizma i rasizma, dobio zamah i može lako u jednom trenutku, nakon nekih izbora u nekoj zemlji dovesti proruske vlasti koje ce samo dalje pojacavati taj trend. Rusija je previse silna da ne moze da se bavi rovarenjem na vise frontova. Evo ih u ofanzivi i kod nas.
Last edited by drug_profi on 18/09/2025 00:40, edited 1 time in total.
drug_profi

#219650 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

alijagoro wrote: 17/09/2025 22:56 Mogu li Ukrajinci pratiti tempo,Rusa ima vise,pa mogu podnijeti i malo vece gubitke na osnovu Ukrajinaca
Ukrajina nema izbora, mora se braniti. Rus moze izabrati da ne ide vise u smrt. Nista mu nece faliti, a jedini neprijatelj mu je njegova vlada.
Post Reply