GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
BadBoy
#21951 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
I cijena električne energije u BiH nije ekonomska. Zapamtite to. Haos bi bio da jeste.
-
nlt
#21952 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
sto bi bilo cool da je ekonomska cijena struje, gdje god okrenes bio bi mrak, u kući mrak, na cesti mrak, doduše u kući bi radili televizori+ svijeća
- studiorum_tuzlaensis
#21953 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A koja je to ekonomska cijena struje, nek nam uvaženi gospodin iznad kaže?
Termoelektrane, rudnike i hidroelektrane su napravili ljudi koji troše tu struju, a ne tamo neki stranci. Stoga, cijena struje treba da bude takva da pokrije održavanje mreže i eventualno investicije da bi se održala pokrivenost domaće potrošnje. Ja koliko vidim, Elektropriveda je do priključenja rudnika u koncern uvijek poslovala više nego pozitivno.
Stoga, cijena struje nije visoka kume moj.
Termoelektrane, rudnike i hidroelektrane su napravili ljudi koji troše tu struju, a ne tamo neki stranci. Stoga, cijena struje treba da bude takva da pokrije održavanje mreže i eventualno investicije da bi se održala pokrivenost domaće potrošnje. Ja koliko vidim, Elektropriveda je do priključenja rudnika u koncern uvijek poslovala više nego pozitivno.
- drug_profi
#21954 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije tj. nije onolika kolika bi mogla i trebala biti da se omoguci razvoj, ali pokriva troskove poslovanja.BadBoy wrote:I cijena električne energije u BiH nije ekonomska. Zapamtite to. Haos bi bio da jeste.
- drug_profi
#21955 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da je malo skuplja karta ne bi tek bilo racunice da se vozis. Pa bio bi jeftiniji taksi za 4 osobe nego 4 karte.Thorgerson wrote:
GRAS prvo nema ekonomsku cijenu karti. I nema dovoljno priliva iz budžeta. Ma šta neko ovdje mislio i smatrao. To je činjenica. I zato se GRAS raspada.
A da ne govorim ako imas vlastito vozilo npr. na LPG da ti je i sad jeftinije voziti se autom nego grasom.
- studiorum_tuzlaensis
#21956 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
I dalje, analogija je niđe veze. I GRAS IMA MONOPOL, puno veći od BH Telecoma. Ja mogu promijenit operatera za 5 minuta, ali koristit tramvaj moram GRASov. Ako krenem trolom, opet GRAS, ako hoću komericjalu OPET GRAS!?! Doduše malo im je Centrotrans ušo , onda je nastala ona uzeše nam poso.
Ljudi se voze džaba, a 700 ljudi u kancelarijama grije se i drka kurac.
Ma hajte molim Vas.
Istjerat pola bagre. Gusinje, Rožaje A bogami i Sjenica, viška hiljadu guzica.
Ma hajte molim Vas.
-
tempuser
#21957 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Razlika je sto su EP i BH Telecom "samo" Javna i profitabilna preduzeca, koja BTW nemaju monopol (pogotovo Telecom), i prikopcana su na budzet tako da ga pune, dok je Gras Komunalno Javno preduzece koje je do 2013 imalo apsolutni monopol i cije je funkcija pruzanje primatnoh usluga, a koje prikopcano na budzet tako da ga prazni.Thorgerson wrote:
Zapamtite ovo, radnici GRAS-a nisu nista drugaciji nego radnici bilo koje druge javne institucije. Neka vam to udje vise u glavu. Dakle, ima tu vrijednih ljudi, a ima i neradnika teških. Kod privatnika je to malo teže. Možeš bit neradnik 1, 2, pa i 3 mjeseca. Nakon toga ti je noga.
Jedina razlika izmedju radnika GRAS-a i između radnika Elektroprivrede ili BH telecoma ili uposlenika Opštine jeste što ovi imaju ili monopol ili su prikopčani na odgovarajući budžet. A situacija sa radnicim je apsolutno ista. Imaš radnike koji tegle i vuku i imaš na to hrpu neradnika koji su tu, eto..statiraju.
Tvoj komentar ima smisla, ali i dalje ne opravdava i ne objasnjava indolentnost radnika. Cijela drzava znala da ih je bilo duplo vise zaposlenih sa nerealnim platama i da ce propasti, jedino oni nisu!?!J
Last edited by tempuser on 30/11/2018 15:57, edited 1 time in total.
- vješalica
#21958 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
za gras se ne moze tvrditi da je imao ikakav monopol jer do ulaska te kvalitetnije konkurencije,niko se nije ni javljao ni nudio osim suplje po novinama gdje su se kreteni radovali turistickom autobusu da ce ih vozat na liniji vijecnica dobrinja za marku
pa ga lijepo skunuse na 2 maruna
pa ga lijepo skunuse na 2 maruna
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21959 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eh ljepote u Talinu, tamo Gras dzaba vozi ljude.

-
BadBoy
#21960 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Druže moje, cijena el. energije kod nas uopšte nije cost-reflective i drži se niskom upravo zato da bi se kupovao socijalni mir. Elektroprivrede kao najveći proizvođači el. energije za sada tavore jer se gro energije proizvodi iz postrojenja starih 50-60 godina (sve hidroelektrane na Neretvi, sve termoelektrane) koje su do sada već amortizovane i otplaćene.studiorum_tuzlaensis wrote:A koja je to ekonomska cijena struje, nek nam uvaženi gospodin iznad kaže?
Ovakva situacija nije dugoročno održva.
Ali to nije tema ovog podforuma.
- studiorum_tuzlaensis
#21961 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Znam ja dobro sve o čemu ti govoriš, zato i iznosim ovakve tvrdnje. CIjena struje treba da reflektuje platežnu moć stanovništva a ne da bude "ekonomska". Dok je prosjek plate 800, a većina ljudi živi od 550, ova cijena je taman, čak i skupa.
-
BadBoy
#21962 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
To je tako upravo iz tog razloga, ali se ne slažem da treba biti tako. Ali onda nema ni razvoja države i društva ni novih investicija. To je već priča za neku drugu temu.
-
BadBoy
#21963 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Znam, upravo i govorim o toj cijeni za javnu uslugu (domaćinstva i kupci na 0.4 KV) koju odobrava FERK. Ali razumijemo se, da ne idemo u off-topictempuser wrote:Ne zaboravi da se ne prodaje sva struja po cijeni za gradjanstvo, postoje tzv industrijske tarife, a dio struje se izvozi.BadBoy wrote:To je tako upravo iz tog razloga, ali se ne slažem da treba biti tako. Ali onda nema ni razvoja države i društva ni novih investicija. To je već priča za neku drugu temu.
-
tempuser
#21964 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Elem po funkciji i namjeni tesko da mozes neck to neck porediti javno i javno komunalno preduzece.BadBoy wrote:
Znam, upravo i govorim o toj cijeni za javnu uslugu (domaćinstva i kupci na 0.4 KV) koju odobrava FERK. Ali razumijemo se, da ne idemo u off-topic
- Sodom1
#21965 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako ovo izgleda ,studiorum_tuzlaensis wrote:I dalje, analogija je niđe veze. I GRAS IMA MONOPOL, puno veći od BH Telecoma. Ja mogu promijenit operatera za 5 minuta, ali koristit tramvaj moram GRASov. Ako krenem trolom, opet GRAS, ako hoću komericjalu OPET GRAS!?! Doduše malo im je Centrotrans ušo , onda je nastala ona uzeše nam poso.
Ma hajte molim Vas.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
BadBoy
#21967 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kad je ovo dresdener najavio da će se početi dešavati. Nažalost, bit će samo gore i dok ne padne mrtva glava ništa se neće promijeniti.
Naravno glavni krivac za ovo je konkurencija.
Naravno glavni krivac za ovo je konkurencija.
-
zijancer
#21968 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
jao, danas oko 11:00 sam tu prešla ulicu, na potezu američka ambasada - muzej
i dok se tramvaju upalilo crveno, stojim i gledam u šine, i primijetim da je kod vara na spoju oštećenje, fali polukružni komadić od cca. 2 cm2 na jednoj šini
onda gledam kako ostalo izgleda, na šini prema muzejskoj strani ..zavaren fiksator bočno (liči na one ratne fiksatore za kosti), u dužini 2 m, i to se odlomio na prve dvije tačke
kontam..bi li mog'o zbog ovoga izletit tramvaj
.. ma neema šanse ja sam paranoik
ali ipak kazem jednom cupavcu, namoj se tu vozit ovih dana da ipak ne iskoči
kad ono stvarno
i dok se tramvaju upalilo crveno, stojim i gledam u šine, i primijetim da je kod vara na spoju oštećenje, fali polukružni komadić od cca. 2 cm2 na jednoj šini
onda gledam kako ostalo izgleda, na šini prema muzejskoj strani ..zavaren fiksator bočno (liči na one ratne fiksatore za kosti), u dužini 2 m, i to se odlomio na prve dvije tačke
ali ipak kazem jednom cupavcu, namoj se tu vozit ovih dana da ipak ne iskoči
kad ono stvarno
- O'zone
- Globalni moderator
#21969 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Banned user for reason “Kršenje pravila foruma vrijeđanje”studiorum_tuzlaensis wrote:nisam ja nazvao GRAS monopolistom, pročitaj jebene postove jednom u životu. Ti se okreni falusu i kuhinji, znaš dobro zašto.vješalica wrote:tramvaj je u vlasnistvu grasa oko 140 godinastudiorum_tuzlaensis wrote:I dalje, analogija je niđe veze. I GRAS IMA MONOPOL, puno veći od BH Telecoma. Ja mogu promijenit operatera za 5 minuta, ali koristit tramvaj moram GRASov. Ako krenem trolom, opet GRAS, ako hoću komericjalu OPET GRAS!?! Doduše malo im je Centrotrans ušo , onda je nastala ona uzeše nam poso.
Ma hajte molim Vas.
ti to nazivas monopolom?
nazivas monopolom nesto sto koristis dzabe i seres na kvadrat?
» studiorum_tuzlaensis
15 dana
- Logovan
#21970 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Opet iskočio tramvaj.
Čeka se da neko pogine zbog nerada razno raznih uhljeba, pa bi se onda nešto pokrenulo. Ustvari, možda ni tada ne bude promjena nikakvih.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#21971 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Na onoj lokaciji je barem 20 puta iskakao iz sina, a najgore je bilo kad je holanđanin iskočio
- Sodom1
#21972 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jel na istom mjestu iskocio i onoj vozacici tramvaja?
- holowey
#21973 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
njoj cini mi se nije iskocio nego skretnica ostala usmjerena prema zeljeznickoj a ona nanijetila ici pravo...Sodom1 wrote:Jel na istom mjestu iskocio i onoj vozacici tramvaja?
-
dresdener78
#21974 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zijancer wrote:jao, danas oko 11:00 sam tu prešla ulicu, na potezu američka ambasada - muzej
i dok se tramvaju upalilo crveno, stojim i gledam u šine, i primijetim da je kod vara na spoju oštećenje, fali polukružni komadić od cca. 2 cm2 na jednoj šini![]()
onda gledam kako ostalo izgleda, na šini prema muzejskoj strani ..zavaren fiksator bočno (liči na one ratne fiksatore za kosti), u dužini 2 m, i to se odlomio na prve dvije tačkekontam..bi li mog'o zbog ovoga izletit tramvaj
.. ma neema šanse ja sam paranoik
ali ipak kazem jednom cupavcu, namoj se tu vozit ovih dana da ipak ne iskoči![]()
kad ono stvarno
Pruga se bukvalno raspada, nažalost kao što sam već ranije rekao... sarajevskom tramvaju ostaje godina dvije jer će biti tramvajska pruga definitivno neupotrebljiva. I one guzonje i glavonje u kantonalnim foteljama jesu totalno van realnosti ako misle da par miliona će nešto da popravi.
Da vas uvedem u svijet REALNIH CIJENA.
U mađarskom gradu Miškolc su realizovali KOMPLETAN REMONT tramvajskog sistema, otprilike 10 km novih dvokolosiječnih pruga zajedno sa stajalištima, nabavku 31 niskospodnih modernih tramvaja sa klimom, wi-fi. U Miškolcu tramvajski sistem dosta podsjeća na Sarajevo, jedna preduga linija sa jednim kratkim odvojkom (do bivše tamošnje željezare), prolazi kroz cijeli grad dugačkog oblika.
Cijena: 37,7 milijardi forinta što je otprilike 227 miliona KM!
Nešto od toga je sufinansirala EU, ali opet ogromne iznose je morao platiti grad Miškolc.
I tu pričamo o "istočnjačkim" cijenama dakle plusminus i realno za BiH, jer na Zapadu je sve još skuplje, npr. jedan kilometar nove tramvajske pruge u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji itd. košta ovisno o konkretnim prilikama 10-20 miliona EUR, jedan kilometar metro-a DESET PUTA VIŠE. Bez vozila.
Onih tu i tamo par miliončića o kojima ona politička bagra priča u medijima je dovoljno za pritezanje davno korodiranih šarafa.
I da se koristi neka "jednostavnija" tehnologija (što je idiotizam jer takva pruga će biti naravno puno manje izdržljiva i kvalitetna), cijene kretaju na nivou DESETINA MILIONA MARAKA i samo za sanaciju pojedinih dionica tramvajske pruge.
Preuzeto sa webstranice URBANRAIL.NET:
Šema tramvajskih pruga i linija u Sarajevu:

Šema tramvajskih pruga i linija u Miškolcu:

- problemnatravunu
#21975 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Isto sam i ja uvijek radio u rijetkim momentima kad sam bio prisiljen koristiti javni prijevoztempuser wrote:Oko 10.30 na Poflicima udjem u tramvaj prema gradu u kojem je bukvalno 7 ljudi. Ponistim kartu i sjednem do ponistaca. Na Kampusu ulaze trojica revizora i 4 putnika i namjerno stavim kartu dzep. Kontrolisu curu ispred mene, mladjeg lika koji ponistio kartu pred njima, oboje usli na Campusu, pored mene prolaze bez rijeci. I onda im je narod kriv za slabu kontrolu...