Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
iziboy

#21951 Re: RE: Re: Android OS

Post by iziboy »

zdruzdjo wrote: Evo sad motam po glavi i ne znam na pamet kolika je rezolucija kamere na mom telefonu. Pojma nemam.
eto kolko se i ti razumiješ, kad ti je rezolucija bitna
a ona uglavnom nevažna za kvalitet kamere
Fauja Singh

#21952 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Ne vidim zasto bi bilo besmisleno raspravljati o kvaliteti kamere na telefonu? Ok, jasno je i laicima da fotoaparati daju bolje slike, ali nemaju svi potrebu za fotoaparatima, ja evo imam solidan fotoaparat ali nemam ga bas naviku sa sobom nositi osim kad idem na more, kad je rodjendan djeci i sl.
G3 mi obavlja odlicno posao, a da ne govorim kakve slike daje npr. S7 sa sirinom blende f/1.7.
Dok npr. sa prijasnjim Nexusom 4 nisam mogao napraviti slike ako je iole losije osvjetljenje ili ako se objekat koji slikam pomjera, tako dijete nisam mogao uslikati a da ne bude mutna slika osim kad spava.
Tako da se moze raspravljati o kvaliteti kamere, a kome je potreban fotoaparat imaju teme o digitalnoj fotografiji i ljudi tu diskutuju o fotoaparatima, objektivima...

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
iziboy

#21953 Re: Android OS

Post by iziboy »

nisamm siguran da će bilo koji laik/amater primjetiti ama baš ikakve razlike između slika s mobitelom ova dva vrhunska flagshipa http://www.smartphonehrvatska.com/2016/ ... ju-kameru/
i bilo kojeg foto aparata pa i najboljih možda
pogotovo ako se slike gledaju na kompjuteru ili mobitelu
možda bi se razlika primjetila tek izradom klasičnih fotografija na papiru i to većih formata
tako da je sve ostalo čisto preseravanje
zdruzdjo

#21954 Re: RE: Re: RE: Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

iziboy wrote:
zdruzdjo wrote: Evo sad motam po glavi i ne znam na pamet kolika je rezolucija kamere na mom telefonu. Pojma nemam.
eto kolko se i ti razumiješ, kad ti je rezolucija bitna
a ona uglavnom nevažna za kvalitet kamere
Super
Razumijes se ti.
I bas meni je nevazna. Fakat si pogodio. Iskreno moze biti 1-5-12-14-15 mp savrseno me bk. Znam koliko mi aparat ima i koji objektiv da koristim za sta.

A o tome da li se razumijem ili ne mmmmmm.....ma suvise imam godina da bih padao na teen furke tipa mjerenje duzine.....qu...

Ne kazem da si teen ali...
zdruzdjo

#21955 Re: RE: Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

iziboy wrote:nisamm siguran da će bilo koji laik/amater primjetiti ama baš ikakve razlike između slika s mobitelom ova dva vrhunska flagshipa http://www.smartphonehrvatska.com/2016/ ... ju-kameru/
i bilo kojeg foto aparata pa i najboljih možda
pogotovo ako se slike gledaju na kompjuteru ili mobitelu
možda bi se razlika primjetila tek izradom klasičnih fotografija na papiru i to većih formata
tako da je sve ostalo čisto preseravanje
Evo u svom ovom tekstu koji si zakacio ni na jednom mjestu s ne spominju tri stvari koje su esencijalne u fotografiji i njenom kvalitetu. Necu reci koje namjerno.
Znaci oni koji su pisali tekst se razumiju u fotografiju ko mara u kriv quratz.
Najvaznija je stvar hdr!!!! I snimanje u 1080.
iziboy

#21956 Re: Android OS

Post by iziboy »

to što ti ne znaš čitat je nešto drugo, jer ljudi su spomenuli
Usporedimo li kamera aplikacije i jedna i druga raspolažu impresivnim setom mogućnosti i ručnih postavki od ISO osjetljivosti, preko ručnog fokusiranja, brzine okidača, duljine ekspozicije, balansa bijele…
ali je sasvim treće što nisu htjeli ići dublje i testirati manuel mod
nego se isključivo držali onoga što odradi "automatika" kod oba mobitela
mufa1

#21957 Re: Android OS

Post by mufa1 »

Hahaha cuj najvazniji HDR i snimanje u 1080 [emoji23] [emoji23]
A sto ne ide bar na 4k? De ljudi mani te se šuplje...

zdruzdjo

#21958 Re: RE: Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

iziboy wrote:......nego se isključivo držali onoga što odradi "automatika" kod oba mobitela
Dobro i šta tebi to kaže?
zdruzdjo

#21959 Re: RE: Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

iziboy wrote:to što ti ne znaš čitat je nešto drugo, jer ljudi su spomenuli
Usporedimo li kamera aplikacije i jedna i druga raspolažu impresivnim setom mogućnosti i ručnih postavki od ISO osjetljivosti, preko ručnog fokusiranja, brzine okidača, duljine ekspozicije, balansa bijele…
ali je sasvim treće što nisu htjeli ići dublje i testirati manuel mod
nego se isključivo držali onoga što odradi "automatika" kod oba mobitela
Kolika je iso osjetljivost, na koliko se vidi sum, da li je ostro na vecoj iso, kolika je maksimalna a kolika minimalna brzina okidaca, ima li bulb opciju.....Daj ba ako vec radis recenziju onda ides u dubinu.
Ovo sto su oni napisali u ovom tekstu je mogao isto uraditi svaki 16-ogodisnjak da mu das podatke od oba telefona i oba telefona u ruke i kazes slikaj.

Zamisli ekipu top gear-a koja kaze xy auto ima xy bhp, xy ccm, xy od nula do 100. I kraj recenzije.
Nego iskljuci traction control pa ga malo zavrti po stazi, pa provozaj pa nasiluj, pa reci sta ima od opreme lux i kakva je za koristenje, pa daj stigu da ga zavrti po stazi.....i to je recenzija. Kad ljudi nadju manu i na ferariju.
Sarajevski-Seljak

#21960 Re: Android OS

Post by Sarajevski-Seljak »

'ebo vas kamere. Imal ko kakvu dobru m3u listu, trebaju mi sportski i njemacki kanali :)
Hakiz

#21961 Re: RE: Re: Android OS

Post by Hakiz »

zdruzdjo wrote:Kad ljudi nadju manu i na ferariju.
Teško naći manu Italijanskom autu :P
supercali

#21962 Re: Android OS

Post by supercali »

Ovaj izi je dilajla ignorisite ga dok nije poceo stavljati tabele i kitofon
iziboy

#21963 Re: RE: Re: Android OS

Post by iziboy »

zdruzdjo wrote:
iziboy wrote:......nego se isključivo držali onoga što odradi "automatika" kod oba mobitela
Dobro i šta tebi to kaže?
pa kaže upravo to, fokusirali su na ono što važi za 98% korisnika koji nikad neće uću u manuelno podešavanje, nego se oslonit na automatiku, pa su i željeli da prikažu šta pruža ta automatika na jednom i na drugom mobitelu
na iphonu npr. uopšte i nemaš nikakvih podešavanja, čak ni rezolucije slike, što je mene neprijatno iznenadilo kada sam kupio iphone 4, a naročito što sam prije toga koristio samsung s8300 koji je još 2010.imao sva živa podešavanja slike, čak ni mnogi današnji mobiteli nemaju, i usitinu su mu slike bile izuzetne
zdruzdjo

#21964 Re: RE: Re: RE: Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

iziboy wrote: na iphonu npr. uopšte i nemaš nikakvih podešavanja, čak ni rezolucije slike, što je mene neprijatno iznenadilo kada sam kupio iphone 4, a naročito što sam prije toga koristio samsung s8300 koji je još 2010.imao sva živa podešavanja slike, čak ni mnogi današnji mobiteli nemaju, i usitinu su mu slike bile izuzetne
Pa vecina ljudi nema pojma sta je traction control i kako radi ali mu u recenziji moras objasniti sta i kako radi i sta se dobije sa tim i kakvi su rezultati.
Nebitno.
Iphone inace vodi glupavu politiku oko telefona tako da im je sve na nekoj njima razumljivoj nazovi automatici. I uvijek im je objasnjenje za takve poteze "ma sto ce ti to drukcije".

Moj pokusaj ovdje nije da se svadjam. Pokusavam objasniti ljudima kojima je to zvijezda vodilja da je kamera na telefonu side thing i da na prostoru od 4-5 milimetara se ne moze smjestiti iole kvalitetna optika da bi kamera na telefonu bila "odlicna". A tako nesto nema alternative nego jednostavno mora.
iziboy

#21965 Re: Android OS

Post by iziboy »

za 90% korisnika, uključujući i mene te slike su sasvim zadovoljavajuće i niko ne bi primjetio bitnije razlike u odnosu na profesionalne slike u 90% slika, pogotovo, kao što sam ranije rekao, što se uglavnom gleda na samom mobu ili kompu, tek izradom na klasičnom papiru u većim formatima te razlike bi bile uočljive
e gdje nastaju dobre razlike ? a i razlog što sam pitao onog za njegov samsung,
u uslovima smanjene vidljivosti, kada mobitel zakaže i kao što sam rekao vide se junaci na toj muci
odnosno kvalitenije kamere u kvalitentijim mobitelima daju korisnu/dobru sliku/video, oni lošiji daju maltene neupotrebljive slike/video
supercali

#21966 Re: Android OS

Post by supercali »

pa ako si ti taj kojem su zadovoljavajuce koji kurac pitas kakve su slike u mraku i sl

znas u cemu je razlika?
slika li amater ili profesionalac
a ti si amater
ajd sad sibni neku tabelu ili neki test pa da nam bude jasnije
Mega Man X

#21967 Re: Android OS

Post by Mega Man X »

Ccc čime se vi zamarate..

Ko hoće profesionalnu kameru nek je kupi i nek se qrči.
Ko hoće slikati sa telefonom, nek slika.
Ko ne želi slikati nešta u noći, nek ne slika.

Isto dječurlija u vrtiću.. postali ste smorovi.
Dr Kova

#21968 Re: RE: Re: Android OS

Post by Dr Kova »

Mega Man X wrote:Ccc čime se vi zamarate..

Ko hoće profesionalnu kameru nek je kupi i nek se qrči.
Ko hoće slikati sa telefonom, nek slika.
Ko ne želi slikati nešta u noći, nek ne slika.

Isto dječurlija u vrtiću.. postali ste smorovi.
[emoji122][emoji106][emoji106][emoji108]

Dobro je sve
Quaresma

#21969 Re: Android OS

Post by Quaresma »

supercali wrote:Ovaj izi je dilajla ignorisite ga dok nije poceo stavljati tabele i kitofon
čovjek naprosto ne odustaje.
Sanchez22

#21970 Re: Android OS

Post by Sanchez22 »

Na telefonu mi se zvono iskljucuje samo od sebe,prije mi se to nije desavalo.Prvo su se aplikacije same zatvarale pa sam vratio na fabricka podesavanja,medjutim evo novog problema.Sta bi ovo moglo uzrokovati ?
supercali

#21971 Re: Android OS

Post by supercali »

Namjestio mozda da te ne ometa u odredjenom vremenu pa iskljuci sve zvukove
Sarajevski-Seljak

#21972 Re: RE: Re: Android OS

Post by Sarajevski-Seljak »

Sanchez22 wrote:Na telefonu mi se zvono iskljucuje samo od sebe,prije mi se to nije desavalo.Prvo su se aplikacije same zatvarale pa sam vratio na fabricka podesavanja,medjutim evo novog problema.Sta bi ovo moglo uzrokovati ?
Jel HTC mozda? HTC je imao taj bug na androidu 5.1.

Gesendet von meinem HUAWEI CRR-L09 mit Tapatalk
Dr Kova

#21973 Re: Android OS

Post by Dr Kova »

mufa1 wrote:Kad već spominjete slike po mraku, evo ja cu dat bilo kome dslr kameru i objektiv od 2500 eura, i 99% ce vas napravit lošu sliku, tj mutnu (jer će 99% ljudi okrenut na automatik i slikat, kao sto slika i sa telefonima, izvadi iz dzepa i okini).. Nije poenta u tome da li telefon ima dobru optiku ili senzor, nego dacli ima pro opcije za manuelni modus slikanja, a to za sad imaju samo neki telefoni, lg je prvi poceo sa g4 modelom, samsung ima takodje, ali nema bas potpune opcije, bas danas gledam kod kolege huawei p9, strava kakve opcije ime, bas ko kod dslr, od 1/8000 sek pa do 30 sekundi. E tu se krije tajna. Uzmite jedan takav telefon, kupite onaj jedan mali stativ za telefone, stavite tajmer 5 sekundi, i onda tu ekspoziciju od 30 sekundi, i divite se nocnim slikama napravljenim sa telefonom. Jer upravo tako se slika po noci i sa dslr-om od 6500eura.

:thumbup: :thumbup: objasnio. Pravio sam i ja čuda navečer sa manuelnim postavkama na mobu i stativom
Sanchez22

#21974 Re: RE: Re: Android OS

Post by Sanchez22 »

Sarajevski-Seljak wrote:
Sanchez22 wrote:Na telefonu mi se zvono iskljucuje samo od sebe,prije mi se to nije desavalo.Prvo su se aplikacije same zatvarale pa sam vratio na fabricka podesavanja,medjutim evo novog problema.Sta bi ovo moglo uzrokovati ?
Jel HTC mozda? HTC je imao taj bug na androidu 5.1.

Gesendet von meinem HUAWEI CRR-L09 mit Tapatalk
Nije,samsung je.Ipak je jedna aplikacija pravila problem.Zanima sto se aplikacije podju same zatvarati,to mi se desava duze vrijeme.Ne mogu naci razlog.
iziboy

#21975 Re: Android OS

Post by iziboy »

Buckethead wrote:
mufa1 wrote:Kad već spominjete slike po mraku, evo ja cu dat bilo kome dslr kameru i objektiv od 2500 eura, i 99% ce vas napravit lošu sliku, tj mutnu (jer će 99% ljudi okrenut na automatik i slikat, kao sto slika i sa telefonima, izvadi iz dzepa i okini).. Nije poenta u tome da li telefon ima dobru optiku ili senzor, nego dacli ima pro opcije za manuelni modus slikanja, a to za sad imaju samo neki telefoni, lg je prvi poceo sa g4 modelom, samsung ima takodje, ali nema bas potpune opcije, bas danas gledam kod kolege huawei p9, strava kakve opcije ime, bas ko kod dslr, od 1/8000 sek pa do 30 sekundi. E tu se krije tajna. Uzmite jedan takav telefon, kupite onaj jedan mali stativ za telefone, stavite tajmer 5 sekundi, i onda tu ekspoziciju od 30 sekundi, i divite se nocnim slikama napravljenim sa telefonom. Jer upravo tako se slika po noci i sa dslr-om od 6500eura.

:thumbup: :thumbup: objasnio. Pravio sam i ja čuda navečer sa manuelnim postavkama na mobu i stativom
ko će bolan nosat stativ, ili čačkat par minuta po postavkama, tu se radi da ti se ukaže prilika da nešto slikaš, izvadiš mob, okineš i kraj priče
kvaka je u tome da i sa automatikom ima razlike u kvaliteti snimka između mobitela i naravno da će s7 sa otvorom blende od f/1. 8 i sa automatikom imat bolje slike od mnogih drugih, ali ajd izvali milju i još nešto za njega.... stoga sam pitao onog kakav je a5 u tom segmentu jer je prihvatljiv mob i sa cijenom

i nije tačno da tek sad imaju neki mobiteli podešavanja, već reko još 2010. na samsungu s8300 na kameri imo sva moguća podešavanja u manuelnom modu, a i na automatici pravio odlične slike
ali pregazilo ga vrijeme u drugim segmentima tako da sam ga morao mjenjati
Post Reply