Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#21951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Razocaran u demokratiju, vlast, glasa za Nazije ili Saru.
Razocaran u svijet, drustvo, nije to to, pusti bradu.
Dosadno mu, hoce nova iskustva, avanturu, ode u Siriju i prikljuci se ISIL-u
Razocaran u svijet, drustvo, nije to to, pusti bradu.
Dosadno mu, hoce nova iskustva, avanturu, ode u Siriju i prikljuci se ISIL-u
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedina teror skupina kojoj bih se mogao prikljuciti jeste da oslobodimo one jadne zivotinje u pionirskoj 
- hatemondays
#21953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam ni poredio carsiju sa zapadom, meni je mahala u mene otisla u losijem smjeru sto se tice sigurnosti. Samo uporedjujem sa prethodnim stanjem.Tango556 wrote: ↑28/08/2024 00:16U istom smo naselju odrasli , čitav život sam bio tu i sada kada dodjem meni djeluje čak sigurnije , ne znam odakle ti taj osjećaj. Meni djeluje dosta življe , vise se stvari dešava vise ima opcija u naselju.hatemondays wrote: ↑27/08/2024 22:32 U vezi sigurnosti u carsiji, nikad se u zivotu nisam okretao ide lu neko iza mene u kasnim satima. E bogami sad jesam.Moram priznati da su Kovacici i Grbavica daleko od nekog bezbriznog setkanja. Nikad veci broj klosara i narkomana na ulicama. Ljudi sa glavama u kontejnerima o prljavstini necu ni da pricam. Nije ovo kritika ovo su cinjenice. Nesto ne valja a sta ja kao povremeni turista u svom bivsem gradu to ne bi znao reci.
Ima jedna dobra stvar koja se uzgleda promjenula, znaju stati na pjesackom a da ti ne daju ruzni pogled.
Gdje god sam na zapadu bio vidio sam dosta dzankera koji se na otvorenom drogiraju , i to u gradovima veličine Sa, to još nije došlo kod nas. Ne kažem da u Sa nema sranja ali mislim da procentualno vise ima sranja po zapadu nego ovdje.
@ bato , oprao sam pendzere od onih usranih golubova, probah komsiju podmititi sa 2 stoje da vise ne hrani golubove, odgovor je bio sarajevska klasika, ostavi te pare za onu malu sa Stupa a ja cu hraniti ptice. Nasmijasmo se oba , rukovasmo se i adio vidimo se opet za 2 godine. A i ja serem, tu naletim ponekad u sesnes (ko nasa repka) i ja bi njima da glumim glumca.
-
sarajevo-x.com
#21954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Glavni razlog i medju "nasim" i medju nijemcima je taj sto ti migranti bilo iz Sirije ili sad iz Ukrajine nece da rade.anelsol wrote: ↑12/09/2024 20:00 Danas razgovaram sa jednim poznanikom koji je u ratu izbjegao u Njemačku, i uzeo njihovo državljanstvo. Dotakosmo se teme izbora i kaže glasao za AFD, što mi je bilo onako poprilično šokirajuće, posebno jer potiče iz partizanske porodice. On se kratko kroz priču dotakao pitanja imigranata, kako Njemačka nije ista itd. Je li moguće da naši ljudi koji su i sami bili migranti posmatraju pitanje migracije na tako ekstreman način. Zamolio bih forumaše koji žive u DE da daju svoje mišljenje je li to dominantan razlog zbog čega desnica u Njemačkoj raste?
Ovi ih primili u nadi da ce imati jeftinu radnu snagu koja ce raditi poslove koje niko nece a ispostavilo se da i oni nece, odnosno mali procenat hoce.
Isto tako tesko se asimiliraju u drustvo, tipa osnovne kulture nemaju.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
konami666
#21956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je po meni jako dosadan život. Uvaliti se baki i majci na grbaču i onda još eto kao neka rješava stambeno pitanje sa strane ko da je to najvažnije u životu. I još kao ako je na budžetu, super! Nula razvoj profesionalni i mentalni. Mene bi to u grob otjeralo.mali_balon wrote: ↑12/09/2024 05:45Koje pitanje nema rijeseno.....ako je sama ili sam kod babe i matere na kazanu i ako se uhljebio onda nek ostane i uziva, stambeno pitanje neka rijesava sa buducim partnerom...ucenik1234 wrote: ↑11/09/2024 22:19 bliska osoba ima ponudu za 3000Eur (kad 14 plata podijeli na 12 mjeseci) netto u Austriji, a trenutno ima 2600KM, nema rijeseno pitanje. Sta biste vi odlucili?
2600KM je fina plata i BiH...sad kaf skontas ako bracni partner donese makar 1000 znaci ekstra, dosuse ne moze se zivjeti instagram zivot ali moze fino i normalno
-
konami666
#21957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne u Njemačkoj ali Švedska. Da, tako naši ljudi b/h/s posmatraju nove imigrante. Ne samo naši ljudi nego svi imigranti koji rade i plaćaju porez.anelsol wrote: ↑12/09/2024 20:00 Danas razgovaram sa jednim poznanikom koji je u ratu izbjegao u Njemačku, i uzeo njihovo državljanstvo. Dotakosmo se teme izbora i kaže glasao za AFD, što mi je bilo onako poprilično šokirajuće, posebno jer potiče iz partizanske porodice. On se kratko kroz priču dotakao pitanja imigranata, kako Njemačka nije ista itd. Je li moguće da naši ljudi koji su i sami bili migranti posmatraju pitanje migracije na tako ekstreman način. Zamolio bih forumaše koji žive u DE da daju svoje mišljenje je li to dominantan razlog zbog čega desnica u Njemačkoj raste?
- Dope_Man
#21958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije da bih ja glasao za AfD da sam tamo, al nije tesko ni razumjeti zasto mu se gade NEKI migranti iako je i sam migrant. Prvo treba shvatiti da postoje legalni i ilegalni migranti. Naravno da niko u startu ne voli da gleda kako ljudi bez ikakvih provjera budu pusteni u drustvo.anelsol wrote: ↑12/09/2024 20:00 Danas razgovaram sa jednim poznanikom koji je u ratu izbjegao u Njemačku, i uzeo njihovo državljanstvo. Dotakosmo se teme izbora i kaže glasao za AFD, što mi je bilo onako poprilično šokirajuće, posebno jer potiče iz partizanske porodice. On se kratko kroz priču dotakao pitanja imigranata, kako Njemačka nije ista itd. Je li moguće da naši ljudi koji su i sami bili migranti posmatraju pitanje migracije na tako ekstreman način. Zamolio bih forumaše koji žive u DE da daju svoje mišljenje je li to dominantan razlog zbog čega desnica u Njemačkoj raste?
Zatim je tu stepen integracije. Balkanci, iako imaju tendenciju da se grupisu kao i svaki drugi, su opet puno otvoreniji za integraciju i, ako nista, kulturoloski smo slicni onom sto ocekujes od drustva u Njemackoj. Dobar dio ovih sa bliskog istoka ili Afrike dolaze iz drasticno razlicitog drustva, i sto je najgore ne zele da shvate da nisu vise tamo gdje su bili. I neki od njih, iako su svojom voljom otisli u Evropu/Njemacku, odbijaju lokalne norma i pravila sad kad su tu.
Svaka cast svakom normalnom covjeku sa bilo kog coska planete koji je legalnim putem dosao da gradi zivot u drugoj drzavi. Al cinjenica je da je Evropa dopustila da udje svasta (uostalom i po BiH ima svasta od iste sorte) i da dio njih stvara negativnu sliku, a onda covjek zakljuci o citavoj grupi na osnovu toga i ekstremizira se jer zeli onu Njemacku u koju je on dosao i kojoj se on prilagodio.
- Ecci
#21959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
AFD je nacisticka partija, Njemacka Nijemcima i gotovo, migrantima se sluze iskljucivo u populisticke svrhe.
Nema opravdanja glasati za takve partije osim ako covjek koji glasa nije sam nacista i zeli da zivi u takvoj drzavi.
Svi ostali glasaci su korisni idioti.
Vise od polovine migranata koji su od 2015 dosli u Njemacku su zaposleni i rade.
Nema opravdanja glasati za takve partije osim ako covjek koji glasa nije sam nacista i zeli da zivi u takvoj drzavi.
Vise od polovine migranata koji su od 2015 dosli u Njemacku su zaposleni i rade.
- Ozimician
#21960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad nestane meze, onda krene prica bezveze.
Ekonomija jednostavno ne ide kako je nekad isla, inflacija ubila standard, koga cemo okriviti - pa naravno migrante.
Populizam. Nije da to vec nije vidjeno.
(uz to za AfD glasaju najvise dijelovi Njemacke gdje migranata ima u tragovimai upravo ti dijelovi Njemacke stoje ekonomski najlosije)
Ekonomija jednostavno ne ide kako je nekad isla, inflacija ubila standard, koga cemo okriviti - pa naravno migrante.
Populizam. Nije da to vec nije vidjeno.
(uz to za AfD glasaju najvise dijelovi Njemacke gdje migranata ima u tragovimai upravo ti dijelovi Njemacke stoje ekonomski najlosije)
- anelsol
#21961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko sam mogao shvatiti iz tog razgovora ponajviše mu smetaju privilegije koje Ukrajinci imaju, mada je i ostale spomenuo u negativnom kontekstu. Pa navodi, ne znam da li je tačno, privilegovan status koji imaju te izbjeglice u vezi naknade za rentanje stanova koje im snosi Njemačka država, do nekih apsurdnih cifara koje ne bi da spominjem, pa čak i kod kažnjavanja u saobraćaju, gdje se izbjegavaju kazne za utomobile sa ukrajinskim tablicama i sl.sarajevo-x.com wrote: ↑13/09/2024 06:22Glavni razlog i medju "nasim" i medju nijemcima je taj sto ti migranti bilo iz Sirije ili sad iz Ukrajine nece da rade.anelsol wrote: ↑12/09/2024 20:00 Danas razgovaram sa jednim poznanikom koji je u ratu izbjegao u Njemačku, i uzeo njihovo državljanstvo. Dotakosmo se teme izbora i kaže glasao za AFD, što mi je bilo onako poprilično šokirajuće, posebno jer potiče iz partizanske porodice. On se kratko kroz priču dotakao pitanja imigranata, kako Njemačka nije ista itd. Je li moguće da naši ljudi koji su i sami bili migranti posmatraju pitanje migracije na tako ekstreman način. Zamolio bih forumaše koji žive u DE da daju svoje mišljenje je li to dominantan razlog zbog čega desnica u Njemačkoj raste?
Ovi ih primili u nadi da ce imati jeftinu radnu snagu koja ce raditi poslove koje niko nece a ispostavilo se da i oni nece, odnosno mali procenat hoce.
Isto tako tesko se asimiliraju u drustvo, tipa osnovne kulture nemaju.
Nekako imam osjećaj da mu je krivo što on kao izbjeglica nije imamo nikakve privilegije, a ovima se daje sve.
- Ecci
#21962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To za saobracaj ne vjerujem, kaznice Solca da prodje kroz crveno a ne neke Ukrajince.
Druge privilegije imaju, kudikamo vece od onih koje su imali nasi 90'. Bice i tu brzo ogranicenja, zloupotrebljava se naknada koju primaju.
Opet, ne bih zavidio nikome ko je pobjegao od unistenja i ubijanja.
Druge privilegije imaju, kudikamo vece od onih koje su imali nasi 90'. Bice i tu brzo ogranicenja, zloupotrebljava se naknada koju primaju.
Opet, ne bih zavidio nikome ko je pobjegao od unistenja i ubijanja.
- Ozimician
#21963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To sa Ukrajincima najvise nervira druge migrante, jer nijedna druga migrantska grupa nije dobila tolike privilegije kao oni. Usput su jos i jako bahati i nezadovoljni svime sto su dobili, uglavnom misle da zasluzuju vise od toga. Tacno je da je dolazak Ukrajinaca uticao zestoko na ponudu i dostupnost nekretnina. Svako ce radije izdati nekretninu Ukrajincu (posto full troskove drzava snosi) nego nekome ko tek dolazi npr. iz BIH i sam treba da snosi trosak stanovanja.
Sto se kaznjavanja u saobracaju tice, to se odnosi uglavnom na radare i na kazne za parkiranje (jer do njih ne mogu doci preko tablica), ne na situacije kad te policija zaustavi, pa onda kad vidis Ukrajinca koji vozi SUV od 100k €, ne placa parking, ostavi auto danima na placenom javnom parkingu gdje je sat 2€ jer zna da ga nece platiti. Itd. - takve stvari postoje i nerviraju (nisu toliko rasirene, ali su vidljive ipak).
Njemcima Ukrajinci manje smetaju od migranata tamnije puti.
(moj utisak, ne mora znaciti da je tacan)
Sto se kaznjavanja u saobracaju tice, to se odnosi uglavnom na radare i na kazne za parkiranje (jer do njih ne mogu doci preko tablica), ne na situacije kad te policija zaustavi, pa onda kad vidis Ukrajinca koji vozi SUV od 100k €, ne placa parking, ostavi auto danima na placenom javnom parkingu gdje je sat 2€ jer zna da ga nece platiti. Itd. - takve stvari postoje i nerviraju (nisu toliko rasirene, ali su vidljive ipak).
Njemcima Ukrajinci manje smetaju od migranata tamnije puti.
(moj utisak, ne mora znaciti da je tacan)
-
sumirprimus
#21964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
bolje biti i migrant nego ostat zivit u bih.
ovo je ludnica ksenobofije, nacionallizma, lokalnog sikanizma, prostakluk,a nemorala, nema skoro ni jedne pozitivne vrijednsoti.samo bjezat glavom bez obzira.
ovo je ludnica ksenobofije, nacionallizma, lokalnog sikanizma, prostakluk,a nemorala, nema skoro ni jedne pozitivne vrijednsoti.samo bjezat glavom bez obzira.
- anelsol
#21965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Apsolutno se slažem. Ne shvatam šta ti naši ljudi misle tamo. Evo ovaj konkretno što sam ga spominjao nacisti u drugom svjetskom ratu strieljali njegovu maloljetnu tetku, koje je tada bila SKOJ-evka, i po njoj majka mu dobila ime. I sad on glasa za malo zakamuflirane naciste.Ecci wrote: ↑13/09/2024 09:29 AFD je nacisticka partija, Njemacka Nijemcima i gotovo, migrantima se sluze iskljucivo u populisticke svrhe.
Ako je AFD protiv imigracije, kako će doći do radne snage koja je očajnički potrebna Njemačkoj. Hoće li Njemce natjerati da imaju po troje-četvero djece?. Čisto sumnjam. I oni bi da se j...bu a da im ne uđe.
- Ozimician
#21966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta znaci "ocajnicki potrebna radna snaga" ?
Tako gdje AfD vlada sigurno nije.
- anelsol
#21967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#21968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa bombarduju i u BiH kako nedostaje radnika.anelsol wrote: ↑13/09/2024 10:56Govorim na saveznom nivou. Pa bombarduju nas time godinama da im nedostaje radne snage. A plan AFD-a, barem kako oni kažuj, je da do 2029. godine preuzmu vlast na saveznom nivou.
To obicno dovede do pogresne percepcije.
Trenutno je u Njemackoj u toku najveci lay-off radne snage od ujedinjenja, raskidaju se kolektivni ugovori. Naravno poslova poput McD i DHL ce uvijek biti.
- anelsol
#21969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako se desi pad autoindustrije u Njemačkoj, a sve ide ka tome, cijela Evropa će debelo osjetiti posljedice, a u tom slučaju, po mom misljenju, velika je vjerovatnoća da će vlast na saveznom nivou uzeti desničari. Bit će zanimljivo pratiti da li će se i na koji način to odraziti na odnos prema našim ljudima gore.Ozimician wrote: ↑13/09/2024 11:01Pa bombarduju i u BiH kako nedostaje radnika.
To obicno dovede do pogresne percepcije.
Trenutno je u Njemackoj u toku najveci lay-off radne snage od ujedinjenja, raskidaju se kolektivni ugovori. Naravno poslova poput McD i DHL ce uvijek biti.
- Ozimician
#21970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije pitanje "ako" nego "koliko" jer se pad vec desava uveliko, dionice su pale preko 30%, svi najavljuju smanjenje broja radnika i zatvaranje tvornica.anelsol wrote: ↑13/09/2024 11:19 Ako se desi pad autoindustrije u Njemačkoj, a sve ide ka tome, cijela Evropa će debelo osjetiti posljedice, a u tom slučaju, po mom misljenju, velika je vjerovatnoća da će vlast na saveznom nivou uzeti desničari. Bit će zanimljivo pratiti da li će se i na koji način to odraziti na odnos prema našim ljudima gore.
Tesko da ce desnicari uzeti vlast jer imaju nikakav koalicioni kapacitet (naravno niko opet ne zna sta donosi sutra).
Na Zapadu imaju CDU koja je zapravo najveca brana radikalima. Na Istoku su svojevremeno krscanske stranke bile zabranjene i onda nisi imao buffer pa je desnica otisla u AfD.
To je ono sto sam i napisao, kad kola krenu nizbrdo, narod treba vjesticu da je spali - migranti su najlaksa meta.
Na nase ljude nece uticati pretjerano, najvise zbog boje koze. Niko iz aviona ne vidi da si migrant. Jedino sto ce se desavati je sto ce neke kolege na poslu malo slobodnije pricati o onome sto svakako vec misle.
- zubi
- Ecci
#21972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemaju ideju sta ce bez radne snage, nemaju nikakvo rjesenje za vecinu stvari koje bi trebalo rjesavati, samo vrte istu pricu i pokusavaju profitirati. Populizam u svom najcistijem obliku. Najvise glasova u bivsem DDR-u, razocarani demokratijom.anelsol wrote: ↑13/09/2024 10:46Apsolutno se slažem. Ne shvatam šta ti naši ljudi misle tamo. Evo ovaj konkretno što sam ga spominjao nacisti u drugom svjetskom ratu strieljali njegovu maloljetnu tetku, koje je tada bila SKOJ-evka, i po njoj majka mu dobila ime. I sad on glasa za malo zakamuflirane naciste.Ecci wrote: ↑13/09/2024 09:29 AFD je nacisticka partija, Njemacka Nijemcima i gotovo, migrantima se sluze iskljucivo u populisticke svrhe.
Vise od polovine migranata koji su od 2015 dosli u Njemacku su zaposleni i rade.![]()
Ako je AFD protiv imigracije, kako će doći do radne snage koja je očajnički potrebna Njemačkoj. Hoće li Njemce natjerati da imaju po troje-četvero djece?. Čisto sumnjam. I oni bi da se j...bu a da im ne uđe.
Nisu bili kad su bezvrijedne DDR Marke mijenjali za DM po kursu 1:1
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A nije ni BRD-u bilo mrsko cerupati njihovu imovinu kroz Treuhandanstalt.
- konoplja
#21974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oni kojim zeludac ne moze AfD svariti, a protive se ovoj kolicinski enormnoj giga imigraciji, za njih je sad tu ljevicarski BSW.
- Ozimician
#21975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bukvalno je sva proizvodnja u DDR preko noci unistena._BataZiv_0809 wrote: ↑13/09/2024 12:49 A nije ni BRD-u bilo mrsko cerupati njihovu imovinu kroz Treuhandanstalt.
Kod nas bi se zvalo - divlja privatizacija.