ozbiljno? ašćare nije?oridjidji wrote:Jos da dodam da ovaj intervju sa Vildanom nikada covjek nije ni dao.
SDA-All about
- JThomas
#21926 Re: SDA-All about
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#21927 Re: SDA-All about
odoste daleko od jedne pogrešno pročitane riječi.... pod "klanjem oko kazana" mislio sam na bespoštednu borbu oko dijela tala kad se buđet popuni kešom MMF-a
nešto ko kad se djeca biju ko će više pojest iz istog tanjira
-
The BEN10
#21928 Re: SDA-All about
JoseMujica wrote:vego oridjidji da nisi i ti rod pa si se upalio ko hepo kocka
-
oridjidji
#21929 Re: SDA-All about
Izmisljen intervju 100%.JThomas wrote:ozbiljno? ašćare nije?oridjidji wrote:Jos da dodam da ovaj intervju sa Vildanom nikada covjek nije ni dao.
-
oridjidji
#21930 Re: SDA-All about
doduse do mene je... a sad je aktuelna prica oko Kazana, pa me prenese na to... izvinjenjeJoseMujica wrote:odoste daleko od jedne pogrešno pročitane riječi.... pod "klanjem oko kazana" mislio sam na bespoštednu borbu oko dijela tala kad se buđet popuni kešom MMF-a
-
oridjidji
#21931 Re: SDA-All about
Gore su nasi sugradjani pobijeni i u to nema sumnje. Zlocin se desio. Jednog je lika starog Sarajliju Srbina iz jedne potvrdjene price ubio zato sto mu je htio praviti dernek u stanu, a ovaj mu rekao, pa citava zgrada prazna, ti hoces bas u mome stanu da pravis. Iz objesti covjeka ubio.Klasicni zlocin iz mrznje. Citava mu porodica ostala tu svo vrijeme rata.jefff wrote:Ja u vezi slucaja Caco više ne vjerujem nikome ništa. Prije sam bio naivan pa sam vjerovao službenim izvještajima ali vremenom sam uvidio da su to sve same laži, konstrukcije i obmane.
Odakle su oni dovukli te leševe i pobacali u jamu to sami Bog zna. Gdje su ti ljudi i kada ubijeni i to samo Bog zna. Ja više ne vjerujem da je to Caco i njegovi odradili. Prije je to spletka Izetbegovićeve privatne parapolicije, Ševa i raznih ptičica nego Cacin posao. Sve je to misterij.
- GeeTnT
#21932 Re: SDA-All about
Prikupis dokaze, pronadjes svjedoke i pravac tuzilastvo... Kao Bosnjak bi prvi dao svoj doprinos da se taj smrad kazni.oridjidji wrote:Gore su nasi sugradjani pobijeni i u to nema sumnje. Zlocin se desio. Jednog je lika starog Sarajliju Srbina iz jedne potvrdjene price ubio zato sto mu je htio praviti dernek u stanu, a ovaj mu rekao, pa citava zgrada prazna, ti hoces bas u mome stanu da pravis. Iz objesti covjeka ubio.Klasicni zlocin iz mrznje. Citava mu porodica ostala tu svo vrijeme rata.jefff wrote:Ja u vezi slucaja Caco više ne vjerujem nikome ništa. Prije sam bio naivan pa sam vjerovao službenim izvještajima ali vremenom sam uvidio da su to sve same laži, konstrukcije i obmane.
Odakle su oni dovukli te leševe i pobacali u jamu to sami Bog zna. Gdje su ti ljudi i kada ubijeni i to samo Bog zna. Ja više ne vjerujem da je to Caco i njegovi odradili. Prije je to spletka Izetbegovićeve privatne parapolicije, Ševa i raznih ptičica nego Cacin posao. Sve je to misterij.
Medjutim, ovo nije adresa za izbacivanje tih informacija, osim ako taj smrad nije bio SDA celnik, a sumnjam jer bi ga ti sigurno imenovao.
Zakljucak...niko nije kriv dok se ne osudi.. sve ostalo je suplja ili provokoatorska.
-
oridjidji
#21933 Re: SDA-All about
Caco je ubijen kako ces mu ponovo suditi.GeeTnT wrote:Prikupis dokaze, pronadjes svjedoke i pravac tuzilastvo... Kao Bosnjak bi prvi dao svoj doprinos da se taj smrad kazni.oridjidji wrote:Gore su nasi sugradjani pobijeni i u to nema sumnje. Zlocin se desio. Jednog je lika starog Sarajliju Srbina iz jedne potvrdjene price ubio zato sto mu je htio praviti dernek u stanu, a ovaj mu rekao, pa citava zgrada prazna, ti hoces bas u mome stanu da pravis. Iz objesti covjeka ubio.Klasicni zlocin iz mrznje. Citava mu porodica ostala tu svo vrijeme rata.jefff wrote:Ja u vezi slucaja Caco više ne vjerujem nikome ništa. Prije sam bio naivan pa sam vjerovao službenim izvještajima ali vremenom sam uvidio da su to sve same laži, konstrukcije i obmane.
Medjutim, ovo nije adresa za izbacivanje tih informacija, osim ako taj smrad nije bio SDA celnik, a sumnjam jer bi ga ti sigurno imenovao.
Zakljucak...niko nije kriv dok se ne osudi.. sve ostalo je suplja ili provokoatorska.
Pa dobro kad ti to isprica druga od rhm. Bajramovica - Cele, a sin tog upokojenog Srbina mu je dobar jaran, nema bas osnove da se u takvo sto sumnja. Cuj provokatorska je prica da je Caco ubijao civile u Sarajevu. Pitaj one koji su lezali zbog Kazana, sta je gore bilo poput Bejtica
Ajmo da vidimo sta je Divjak u svoje vrijeme pisao Aliji o tome...
http://www.camo.ch/pismo-predsjedniku.htm
- GeeTnT
#21934 Re: SDA-All about
Zbog svojih zlocina je stradao... Moze se takodje sprovesti i sudski postupak..zasto ne.
Medjutim, to opet sve nema nikakve veze sa temom i danasnjom aktualnom politickom situacijom sda..
Imam i ja jarana koji i danas dan prepoznaju ubice po ulicama Zvornika, a o Prijedoru da ne govorim....Foca...ihh
Ovaj forum je pun tih prica i ostale su zapisane, ali u temama predvidjenim za zlocine.. Kontas
Medjutim, to opet sve nema nikakve veze sa temom i danasnjom aktualnom politickom situacijom sda..
Imam i ja jarana koji i danas dan prepoznaju ubice po ulicama Zvornika, a o Prijedoru da ne govorim....Foca...ihh
Ovaj forum je pun tih prica i ostale su zapisane, ali u temama predvidjenim za zlocine.. Kontas
-
oridjidji
#21935 Re: SDA-All about
Kontam...GeeTnT wrote:Zbog svojih zlocina je stradao... Moze se takodje sprovesti i sudski postupak..zasto ne.
-
HM 2011
#21936 Re: SDA-All about
POGLED NA PROFIL, IDEOLOGIJU, POLITIKU: Fadil Novalić
Fadil Novalić, iako se nalazi na jednoj od najodgovornijih političkih funkcija, za sebe kaže da je, ipak, privrednik i da se ne može osjećati kao političar. Rođen je 1959. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a na Mašinskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je na Odsjeku motori i motorna vozila 1983.
U “Famosu/Daimler-Benzu” 1990. godine stekao je stručno obrazovanje iz oblasti tržišne ekonomije po McKinseyju iz oblasti mehanizama restrukturiranja fabrika. U TMD Gradačac Famos od 1983. do 1990. bio je rukovodilac za razvoj, od 1990. do 1996. predsjednik Upravnog odbora, zatim direktor, a od 2001. do 2013. glavni menadžer u TMD - Automobilska industrija (“Cimos” TMD).
Bavio se privatnim biznisom (metaloprerađivačka - automobilska industrija), te bio član nadzornih odbora “Wagner-automotive” i “Namještaja” Gradačac do prošle godine. Bio je uključen u nekoliko projekata. Među njima je TMD - Automobilska industrija (većinsko vlasništvo “Cimos” Slovenija), koja je postala peti izvoznik u BiH i jedna od najboljih fabrika u organizacijsko-tehnološkom smislu, u restrukturiranje TMD-a Gradačac po McKinseyju i po Kotleru, te implementiranje Zakona o privatizaciji u Famosu.
Učestvovao je u izgradnji mreže kompanija koje sarađuju s automobilskom industrijom Evrope. Predsjednik NK Zvijezda Gradačac, predsjednik Društva privrednika Gradačac. U ratu je od 1992. do 1995. godine bio dobrovoljac, pripadnik 107. gradačačke brigade Armije RBiH. Oženjen je i otac tri kćerke.
1. Osjećate li ovih dana vjetar u leđa?
- Naravno! Stabilna većina mnogo znači za provođenje akcionog plana Reformske agende. Osjeća se politička i svaka druga stabilnost.
2. Jesu li dani bure prošli, može li brod nastaviti ploviti?
- Brod plovi dalje. Samo što se sada plovi stabilnije i brže.
3. Meteorološkim rječnikom rečeno, kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu?
- Očekujemo stabilne vremenske prilike bez obilnih padavina.
4. Sada imate malu prepreku u reformi državne službe - Ustavni sud FBiH. Zadaje li Vam ovo brigu?
- Što se mene tiče, ne. Za nas je reforma javne uprave otpočela. Nastavljamo raditi na zakonskim rješenjima, a na Sudu je da donese odluku.
5.Može li se ovaj glomazni federalni aparat uopće reformirati?
- Uvjeren sam da može, kroz set zakona koji će osigurati fleksibilnost, odnosno horizontalno i vertikalno pomjeranje uposlenika, te uvećati odgovornost i efikasnost. Vjerujem da smo na dobrom putu.
6.Jeste li se šalili kada ste kazali da će se povećati primanja službenicima?
- Vlada će raditi na novim zakonima o harmonizaciji plaća. No, ni u kom slučaju neće doći do povećanja primanja, jer bi to dovelo do još većeg jaza između uprave i realnog sektora.
7. Ima li (socijalnog) mira u kući zvana Federacija?
- Činimo sve što je u našoj moći da stabiliziramo socijalne i društvene prilike, a to se vidi i iz programa rada Vlade i pokrenute reforme koja je dijelom usmjerena na reformu socijalnog sektora.
8. Mogu li penzioneri biti rahat?
- Mi ispunjavamo svoj dio sporazuma s penzionerima. Svjedoci smo da je stabilizirana isplata penzija, a set zakona iz oblasti PIO/MIO će osigurati dodatnu likvidnost.
9. Hoćemo li morati strepiti za federalnu kasu u narednoj godini?
- Nećemo!
10. Brinu li Vas žestoki okršaji u RS?
- Brinu! Za napredak BiH potrebna je stabilnost u oba entiteta.
11. Bojite li se za kredit MMF-a zbog sukoba u RS?
- Očekujemo da RS u najkraćem roku usvoji zakon o radu, jer će nam to otvoriti vrata za pregovore s MMF-om.
12. Osjećate li se u ovom momentu više kao privrednik ili kao političar?
- Ja sam privrednik i ne mogu se osjećati kao političar.
13. Kako je biti na najodgovornijoj poziciji u FBiH?
- Složeno! Ovo je veliki izazov, a ujedno i velika odgovornost.
14. Koji Vam je bio najteži period u posljednjih šest mjeseci?
- Definitivno onaj kada je usvajan Zakon o radu, jer nismo imali definiranu parlamentarnu većinu.
15. Imate li vremena za porodicu?
- Trudim se da pronađem vremena. Svakako ovaj posao to teško dopušta.
16. Šta najviše volite raditi u slobodno vrijeme?
- Kad god pronađem vremena, odem u rodni Gradačac ili idem na planinarenje.
17. Koji Vam je jutarnji ritual?
- Mogu samo reći da sam ranoranilac i da dan odmah započinjem s radom na obavezama.
18. Je li čaša polupuna ili poluprazna?
- Čaša je uvijek polupuna.
19. Sarajevo ili Gradačac?
- I Sarajevo i Gradačac i Mostar i Tuzla...
20. Koju knjigu trenutno čitate?
- Ima ih više. Trenutno najviše čitam Zakon o šumama.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/202994/novali ... 3tptn.dpuf
Volim ovo očitovanje, jer u jedinstvu je snaga....
Fadil Novalić, iako se nalazi na jednoj od najodgovornijih političkih funkcija, za sebe kaže da je, ipak, privrednik i da se ne može osjećati kao političar. Rođen je 1959. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a na Mašinskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je na Odsjeku motori i motorna vozila 1983.
U “Famosu/Daimler-Benzu” 1990. godine stekao je stručno obrazovanje iz oblasti tržišne ekonomije po McKinseyju iz oblasti mehanizama restrukturiranja fabrika. U TMD Gradačac Famos od 1983. do 1990. bio je rukovodilac za razvoj, od 1990. do 1996. predsjednik Upravnog odbora, zatim direktor, a od 2001. do 2013. glavni menadžer u TMD - Automobilska industrija (“Cimos” TMD).
Bavio se privatnim biznisom (metaloprerađivačka - automobilska industrija), te bio član nadzornih odbora “Wagner-automotive” i “Namještaja” Gradačac do prošle godine. Bio je uključen u nekoliko projekata. Među njima je TMD - Automobilska industrija (većinsko vlasništvo “Cimos” Slovenija), koja je postala peti izvoznik u BiH i jedna od najboljih fabrika u organizacijsko-tehnološkom smislu, u restrukturiranje TMD-a Gradačac po McKinseyju i po Kotleru, te implementiranje Zakona o privatizaciji u Famosu.
Učestvovao je u izgradnji mreže kompanija koje sarađuju s automobilskom industrijom Evrope. Predsjednik NK Zvijezda Gradačac, predsjednik Društva privrednika Gradačac. U ratu je od 1992. do 1995. godine bio dobrovoljac, pripadnik 107. gradačačke brigade Armije RBiH. Oženjen je i otac tri kćerke.
- Naravno! Stabilna većina mnogo znači za provođenje akcionog plana Reformske agende. Osjeća se politička i svaka druga stabilnost.
- Brod plovi dalje. Samo što se sada plovi stabilnije i brže.
3. Meteorološkim rječnikom rečeno, kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu?
- Očekujemo stabilne vremenske prilike bez obilnih padavina.
4. Sada imate malu prepreku u reformi državne službe - Ustavni sud FBiH. Zadaje li Vam ovo brigu?
- Što se mene tiče, ne. Za nas je reforma javne uprave otpočela. Nastavljamo raditi na zakonskim rješenjima, a na Sudu je da donese odluku.
- Uvjeren sam da može, kroz set zakona koji će osigurati fleksibilnost, odnosno horizontalno i vertikalno pomjeranje uposlenika, te uvećati odgovornost i efikasnost. Vjerujem da smo na dobrom putu.
- Vlada će raditi na novim zakonima o harmonizaciji plaća. No, ni u kom slučaju neće doći do povećanja primanja, jer bi to dovelo do još većeg jaza između uprave i realnog sektora.
- Činimo sve što je u našoj moći da stabiliziramo socijalne i društvene prilike, a to se vidi i iz programa rada Vlade i pokrenute reforme koja je dijelom usmjerena na reformu socijalnog sektora.
- Mi ispunjavamo svoj dio sporazuma s penzionerima. Svjedoci smo da je stabilizirana isplata penzija, a set zakona iz oblasti PIO/MIO će osigurati dodatnu likvidnost.
- Nećemo!
- Brinu! Za napredak BiH potrebna je stabilnost u oba entiteta.
- Očekujemo da RS u najkraćem roku usvoji zakon o radu, jer će nam to otvoriti vrata za pregovore s MMF-om.
- Ja sam privrednik i ne mogu se osjećati kao političar.
- Složeno! Ovo je veliki izazov, a ujedno i velika odgovornost.
- Definitivno onaj kada je usvajan Zakon o radu, jer nismo imali definiranu parlamentarnu većinu.
- Trudim se da pronađem vremena. Svakako ovaj posao to teško dopušta.
- Kad god pronađem vremena, odem u rodni Gradačac ili idem na planinarenje.
- Mogu samo reći da sam ranoranilac i da dan odmah započinjem s radom na obavezama.
- Čaša je uvijek polupuna.
- I Sarajevo i Gradačac i Mostar i Tuzla...
- Ima ih više. Trenutno najviše čitam Zakon o šumama.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/202994/novali ... 3tptn.dpuf
Volim ovo očitovanje, jer u jedinstvu je snaga....
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#21937 Re: SDA-All about
IZMISLJENI INTERVJU SA FADILOM NOVALICEM FEDRERALNIM PREMIJEROM.
Fadil Novalić je jedan od rijetkih političara koji je imao hrabrosti postati federalnim premijerom. Ističe da mu je politički uzor ni manje ni više nego Adnan Terzic. Vjeruje u PDV naplatu a raduju ga male stvari poput akcija SIPE...sve u svemu postavljeno mu je par pitanja....
Nedavno smo imali jedan od sastanaka sa SBB-om u njihovom tornju. Popeli smo se na vrh tornja da malo promotrimo situaciju od Marin-dvora do Carsije i mogu reći da je prilicno puhalo...doduše na samo u ledja , ako bi se okrenuli prema vjetru puhalo bi u lice....
Kako gdje. Ja imam samo vikendicu na moru , nemam jahtu.....koliko znam na Jablanickom nema bure.....
Malo do umjereno oblačno i pretezno sunčano tako piše u Avazu.
Ako se Dodik ne sekira zbog sudova zašto bih se ja sekirao? I šta taj Sud misli ? Da je iznad zakona ?
Uvjeren sam aparat nije glomazan. Reforma ide u smislu širenja aparata jer tu je novi koalicijski partner. Pa ne mogu baš svi oni raditi samo u Dnevnom Avazu. Država mora biti osjetljiva i osjetiti potrebe svojih glas.....gradjana. I ko kaže da nezbrinjavamo i nezaposljavamo?
Ni najmanje. Kada ste vi zadnji put bili u Zari? Znate li koliko košta zimovanje na Jahorini. Neko to mora da plati....
U budućnosti ce ga biti sve više. Realno nezaposlenost je velika i mnogi neće ostvariti pravo na penziju , istovremeno trenutni penzioneri će prirodnim putem kad-tad to prestati biti pogotovo zbog slabe platežne moći.....socijalna situacija nije loša ali kako vrijeme bude islo bice jos bolja...priznacete dijelom je za to odgovorna i vlada.....
Pa mogu. Penzijom mogu platiti račune i kupiti pola kile hljeba dnevno....svakako ne mogu puno pojesti..shvatam da ne mogu nabaviti baš sve lijekove....ali puno lijekova jednostavno nije zdravo...pitajte doktore....
Imamo sjajno osiguranje. Nećete jer je pod video-nadzorom 24 h.
Ma to će se brzo smiriti. Vrlo je važno da novinari televizije Bijeljina ne postavljaju pitanja Dodiku i sve ok.
Ma bilo me malo strah zbog svadbe Dodikovog sina.....valja to sve platiti , organizirati....kada je to prošlo ovo ostalo je sitnica...
Zvali su me iz Revicona i postavili slično pitanje....ne bih se smio sam sa sobom opkladiti šta sam....oba zanimanja su dio moje duše podjednako.....jednostavno to je povezano...jedno je sigurno ja sam predsjednik....
Nije lose. Auto , telefon , plata , pausali......ako zafali love tu je MMF......doduse male probleme pravi opozicija ali ih odmah pozovemo u koaliciju i riješimo....
Definitivno kolebanje Zeljka Komsica. Da je trazio da postane federalni premijer ne bih na to pristao.....po cijenu koalicije sa svim strankama izuzev njegove.
Nemam puno vremena. Ipak kada Sef Porodice zakaze sastanak odem....najcesce se to poklopi sa sjednicama glavnog odbora......
Odem medju penzionere,običan svijet.....požalimo se na teske ekonomske prilike , na mala primanja.....vazno je da se razumijemo.....
Od neki dan prvo ujutru prelistam Avaz u kafu....zlu netrebalo...
Čaša je uvijek od stakla da ne kažu da smo obećali i zlatne čaše sa kasikama.
Pa volim posjetiti raju u Gradaccu na dnevnoj bazi, odigrati koju partiju domina , rucati.....popodne odspavati u autu dok me vraćaju u Sarajevo.....dakle i Gradacac i Sarajevo
Nova klasa od Milovana Dolaska.....
Fadil Novalić je jedan od rijetkih političara koji je imao hrabrosti postati federalnim premijerom. Ističe da mu je politički uzor ni manje ni više nego Adnan Terzic. Vjeruje u PDV naplatu a raduju ga male stvari poput akcija SIPE...sve u svemu postavljeno mu je par pitanja....
Nedavno smo imali jedan od sastanaka sa SBB-om u njihovom tornju. Popeli smo se na vrh tornja da malo promotrimo situaciju od Marin-dvora do Carsije i mogu reći da je prilicno puhalo...doduše na samo u ledja , ako bi se okrenuli prema vjetru puhalo bi u lice....
Kako gdje. Ja imam samo vikendicu na moru , nemam jahtu.....koliko znam na Jablanickom nema bure.....
Malo do umjereno oblačno i pretezno sunčano tako piše u Avazu.
Ako se Dodik ne sekira zbog sudova zašto bih se ja sekirao? I šta taj Sud misli ? Da je iznad zakona ?
Uvjeren sam aparat nije glomazan. Reforma ide u smislu širenja aparata jer tu je novi koalicijski partner. Pa ne mogu baš svi oni raditi samo u Dnevnom Avazu. Država mora biti osjetljiva i osjetiti potrebe svojih glas.....gradjana. I ko kaže da nezbrinjavamo i nezaposljavamo?
Ni najmanje. Kada ste vi zadnji put bili u Zari? Znate li koliko košta zimovanje na Jahorini. Neko to mora da plati....
U budućnosti ce ga biti sve više. Realno nezaposlenost je velika i mnogi neće ostvariti pravo na penziju , istovremeno trenutni penzioneri će prirodnim putem kad-tad to prestati biti pogotovo zbog slabe platežne moći.....socijalna situacija nije loša ali kako vrijeme bude islo bice jos bolja...priznacete dijelom je za to odgovorna i vlada.....
Pa mogu. Penzijom mogu platiti račune i kupiti pola kile hljeba dnevno....svakako ne mogu puno pojesti..shvatam da ne mogu nabaviti baš sve lijekove....ali puno lijekova jednostavno nije zdravo...pitajte doktore....
Imamo sjajno osiguranje. Nećete jer je pod video-nadzorom 24 h.
Ma to će se brzo smiriti. Vrlo je važno da novinari televizije Bijeljina ne postavljaju pitanja Dodiku i sve ok.
Ma bilo me malo strah zbog svadbe Dodikovog sina.....valja to sve platiti , organizirati....kada je to prošlo ovo ostalo je sitnica...
Zvali su me iz Revicona i postavili slično pitanje....ne bih se smio sam sa sobom opkladiti šta sam....oba zanimanja su dio moje duše podjednako.....jednostavno to je povezano...jedno je sigurno ja sam predsjednik....
Nije lose. Auto , telefon , plata , pausali......ako zafali love tu je MMF......doduse male probleme pravi opozicija ali ih odmah pozovemo u koaliciju i riješimo....
Definitivno kolebanje Zeljka Komsica. Da je trazio da postane federalni premijer ne bih na to pristao.....po cijenu koalicije sa svim strankama izuzev njegove.
Nemam puno vremena. Ipak kada Sef Porodice zakaze sastanak odem....najcesce se to poklopi sa sjednicama glavnog odbora......
Odem medju penzionere,običan svijet.....požalimo se na teske ekonomske prilike , na mala primanja.....vazno je da se razumijemo.....
Od neki dan prvo ujutru prelistam Avaz u kafu....zlu netrebalo...
Čaša je uvijek od stakla da ne kažu da smo obećali i zlatne čaše sa kasikama.
Pa volim posjetiti raju u Gradaccu na dnevnoj bazi, odigrati koju partiju domina , rucati.....popodne odspavati u autu dok me vraćaju u Sarajevo.....dakle i Gradacac i Sarajevo
Nova klasa od Milovana Dolaska.....
- It_is_a_Leclerc
#21938 Re: SDA-All about
"Najviše čitam Zakon o šumama"

- Banksy
#21939 Re: SDA-All about
ODLIČAN intervju:
AUTOR KNJIGE O ALIJI IZETBEGOVIĆU
Mustafa Čengić: Nisam imao nikakve zle namjere, ne želim pisati ono što se dopada narodu
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=17785
Definitivno, moja knjiga nije proizvod zle namjere, nego nastojanja da se otkrije istina, da se raspakuje mit koji Bošnjacima sprečava da misle svojom glavom. Da se oslobođeni tog mita i Velike laži okrenu budućnosti umjesto što su zaronjeni u prošlost. Stranka demokratske akcije, na čelu sa biološkim Izetbegovićevim nasljednikom, jednu ogromu izmanipulisanu, nezrelu i neobrazovanu bošnjačku masu nastoji što duže zadržati u zatočeništvu Velike laži na osnovu koje se održava na vlasti. Da nije mita o Aliji, Stranka demokratske akcije bi se već odavno našla na političkim marginama jer nema šta da ponudi, jer se istrošila i jer je ogrezla u u lopovluk i nemoral. Istina ne zavisi od mnoštva i trenutne snage koja nameće i podržava Veliku laž.
- asurbanipal
#21940 Re: SDA-All about
oridjidji wrote:
Danas BiH ima druge izazove, ali sejtanova braca politicari, rasipnici svega drustvenog, danas drkaju po parlamentima, citaju novine, zajebavaju se, a svoju politiku po kafanama vode, dogovarajuci talove, iskreno im se jebe za narod, moc je samo valuta za koju brinu, a neodgovorni, guzicu malo stegnu od prpe kad narod nezadovoljan popali koju instituciju, pozivajuci ih za odgovornost. Sljedeci put nece paliti institucije, zapalice kuce manijacima lopovskim, a neki ce mozda i stap dobiti u dupe ko Gadafi. Kao takvi i svima drugima su posluzili kao opravdanje da budu kao i oni, neprofesionalni, neeticni, nesposobni i drustveno iz godine u godinu beskorisniji i ako ovo drustvo potone u novi val anarhije i beznadja, oni ce biti krivi za to.
Sto se mene tice, svoju bitku bijem na poslovnom nivou, radim, ucim nove stvari svakodnevno, privredjujem radeci i za drugog i privatno, pokusavajuci da sebi i svojoj porodici omogucim sto bolji zivot. Imam vrijednosti iza kojih mogu stati i reci da ovo sam uradio sam ili udruzivsi se s drugim. Posto sam IT strucnjak, u tome smjeru se izgradjujem sve vise i vise i sebe u buducnosti ne vidim kao nekoga ko ima namjeru citav zivot raditi za druge, vec kao moguceg poslodavca. Iskreno od nasih politicara sam kao mladji mogao ocekivati da ce zdravije temelje udariti ovome drustvu, smanjiti birokratiju, donjeti dobre zakone koje ce poboljsati poslovne prilike u BiH, isto tako privuci investicije, a time donjeti radna mjesta svima, ali vidim da od toga nema nista, kao ni od onih Bakirovih 100 000 za ovoga mandata. Poslje izrecenog ne znam kako ima obraza da se pojavi igdje. Iz SDA postujem samo tesanjsku svitu, mogu proci i ovi iz Gradačca, ovi u SA su jad i cemer, samo teret ovoj drzavi.
Aferim
- asurbanipal
#21941 Re: SDA-All about
Mustafa Čengić intervju: Apsurdno je da su Bošnjaci vodili rat za podjelu zemlje, a da toga nisu bili svjesni
Da nije mita o Aliji, Stranka demokratske akcije bi se već odavno našla na političkim marginama jer nema šta da ponudi, jer se istrošila i jer je ogrezla u lopovluk i nemoral. Istina ne zavisi od mnoštva i trenutne snage koja nameće i podržava Veliku laž. Kad – tad sve dođe na svoje.
http://www.frontslobode.ba/vijesti/inte ... li-svjesni
- biske
#21942 Re: SDA-All about
pratim u oslobođenju feljton. današnji uvodni citat je vrhunski...Banksy wrote:ODLIČAN intervju:
AUTOR KNJIGE O ALIJI IZETBEGOVIĆU
Mustafa Čengić: Nisam imao nikakve zle namjere, ne želim pisati ono što se dopada narodu
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=17785
Definitivno, moja knjiga nije proizvod zle namjere, nego nastojanja da se otkrije istina, da se raspakuje mit koji Bošnjacima sprečava da misle svojom glavom. Da se oslobođeni tog mita i Velike laži okrenu budućnosti umjesto što su zaronjeni u prošlost. Stranka demokratske akcije, na čelu sa biološkim Izetbegovićevim nasljednikom, jednu ogromu izmanipulisanu, nezrelu i neobrazovanu bošnjačku masu nastoji što duže zadržati u zatočeništvu Velike laži na osnovu koje se održava na vlasti. Da nije mita o Aliji, Stranka demokratske akcije bi se već odavno našla na političkim marginama jer nema šta da ponudi, jer se istrošila i jer je ogrezla u u lopovluk i nemoral. Istina ne zavisi od mnoštva i trenutne snage koja nameće i podržava Veliku laž.

- madner
#21943 Re: SDA-All about
Realno, problem sa tom knjigom je da oni sto su je u stanju procitati vec imaju to misljenje, dok ovi sto misle drugacije i ne mogu skontati pola napisanog.
- Banksy
#21944 Re: SDA-All about
Apsolutno je u pravu. I to nije samo Izetbegovićev diplomatski neuspjeh, to je najveći grijeh i najveće zlo koje je nas, nakon agresije, zadesilo i koje nam je tako tragično odredilo živote i sudbine, i kao državi , i kao bosanskohercegovačkom narodu, i nama svima, pojedinačno. Nakon što se malo promisli o tom djelu i njegovim efektima, pitanje koje se samo nameće je da li je to učinjeno zbog Izetbegovićevog neznanja, nesnalaženja i nedoraslosti mjestu i vremenu, ili je taj potez bio smišljen i namjeran s dugoročnom vizijom disolucije BiH na tri etnički čista dijela.biske wrote:pratim u oslobođenju feljton. današnji uvodni citat je vrhunski...Banksy wrote:
Septembra '93. sjesti u Ženevu s Karadžićem i Bobanom kao ravnopravnim sugovornicima, te tako nas koji smo ostali ovdje svesti na jednu od ravnopravno odgovornih zaraćenih strana, mogao je učiniti i kratkovid i smušen lider, no istovremeno očistiti armijski vrh od nebošnjaka i odustati od Platforme Predsjedništva kojom je BiH definirana kao jedinstvena, multietnička, građanska država - zbog čega su mu protestno pismo uputili i oni s kojima je dijelio predsjedništvo, Nijaz Duraković prije svih - daju težinu onim teorijama koje tvrde da je sve učinjeno svjesno i promišljeno i da se od početka išlo na svoj feudalni fildžan.
Izašla sam iz rata s jakom patriotskom emocijom, čvrsto ubijeđena u Alijinu nevinost. Kako vrijeme odmiče, kako se osvrćem oko sebe i gledam u šta se pretvorio grad i ovaj komad zemlje na kojem sam ostala, kako nam se društvo polako pretvara u mini feud 20 vladajućih mladomuslimanskih porodica, oštrom linijom podijeljen od sličnog hrvatskog i srpskog feuda, kako se, nakon 20 godina mirovanja, iz trezora izvlače vreće i vreće za mog Bakira, a javnosti se kao kišobran nameću Turska i Erdogan, kako se kompletno društvo iz sekularnog prebacuje u religijski mode, kako se hiljadu takvih, sličnih stvari svakodnevno slažu, sklapaju i zatvaraju krug, jako mi je teško oteti se dojmu da taj krug već odavno nije isprojiciran i do u detalje iskreiran, davno prije nego je zapucala prva puška ili bar odmah nakon onog prvog pucnja.
Znam da Oslobođenje daje feljton, ali ne kupujem ga redovno, pa ću vjerovatno kupiti knjigu.
Intervju iznad je odličan, a Izetbegović briljantno portretiran.
- It_is_a_Leclerc
#21945 Re: SDA-All about
Alija Izetbegović je, na stranu sve njegove ljudske kvalitete, iznimno slab i netaktičan političar koji je stalno pregovarao i nekako uspijevao ispregovarati najlošije uslove za bosansku stranu. O tome da je pristao pregovarati (unatoč inzistiranju Jovana Divjaka da se hitno i demonstrativno napuste svi pregovori u Ženevi na kojima se pregovara sa Mladićem) sa ljudima koji su već u tom momentu bili ratni zločinci, da je dopustio Harisu Silajdžiću da (po autorima knjige "Smrt Jugoslavije") ide buditi Holbrooka da pita može li FBiH pripasti Ustikolina u kojoj ima neka džamija; o tome da je dozvolio da se kroz uvođenje stranih boraca do kraja islamizira i debelo kompromituje ideja borbe za državu svih njenih građana, da i ne govorim.
-
VjecitiStudent
#21946 Re: SDA-All about
I još da dodam: S obzirom da je AI bio itekako vješt u unutarstranačkim sukobima, kad je trebalo iz stranke istjerivati sve one koji su ga mogli eventualno ugroziti, od Zulfikarpašića, preko Silajdžića pa nadalje, s obzirom da je znao biti itekako okrutan prema bilo kakvim pokušajima ugrožavanja vlasti (Sefer), teze o naivnosti i dobroti uopće ne stoje. Ništa što se poslije desilo nije bilo slučajno.Banksy wrote: ...
Apsolutno je u pravu. I to nije samo Izetbegovićev diplomatski neuspjeh, to je najveći grijeh i najveće zlo koje je nas, nakon agresije, zadesilo i koje nam je tako tragično odredilo živote i sudbine, i kao državi , i kao bosanskohercegovačkom narodu, i nama svima, pojedinačno.
...
Ovo što se sada dešava samo je ostvarivanje prioriteta zacrtanih u ranim danima vladavine, gdje je dobrobit njegove djece i njihovih porodica bio nulti prioritet, dobrobit njegovog mladomuslimanskog kruga bio prvi, ustanovljavanje religijskog društva u osvojenom dijelu teritorije drugi, ..., negdje pri dnu brige je bio narod, feudalcima je uvijek trebalo robova, dok same države Bosne i Hercegovine nije bilo nigdje.
Last edited by VjecitiStudent on 02/11/2015 17:44, edited 1 time in total.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#21947 Re: SDA-All about
Banksy wrote: Kako vrijeme odmiče, kako se osvrćem oko sebe i gledam u šta se pretvorio grad i ovaj komad zemlje na kojem sam ostala, kako nam se društvo polako pretvara u mini feud 20 vladajućih mladomuslimanskih porodica, oštrom linijom podijeljen od sličnog hrvatskog i srpskog feuda, kako se, nakon 20 godina mirovanja, iz trezora izvlače vreće i vreće za mog Bakira, a javnosti se kao kišobran nameću Turska i Erdogan, kako se kompletno društvo iz sekularnog prebacuje u religijski mode, kako se hiljadu takvih, sličnih stvari svakodnevno slažu, sklapaju i zatvaraju krug, jako mi je teško oteti se dojmu da taj krug već odavno nije isprojiciran i do u detalje iskreiran, davno prije nego je zapucala prva puška ili bar odmah nakon onog prvog pucnja.
-
HM 2011
#21948 Re: SDA-All about
Akademskim riječnikom rečeno:sabina1 wrote:Banksy wrote: Kako vrijeme odmiče, kako se osvrćem oko sebe i gledam u šta se pretvorio grad i ovaj komad zemlje na kojem sam ostala, kako nam se društvo polako pretvara u mini feud 20 vladajućih mladomuslimanskih porodica, oštrom linijom podijeljen od sličnog hrvatskog i srpskog feuda, kako se, nakon 20 godina mirovanja, iz trezora izvlače vreće i vreće za mog Bakira, a javnosti se kao kišobran nameću Turska i Erdogan, kako se kompletno društvo iz sekularnog prebacuje u religijski mode, kako se hiljadu takvih, sličnih stvari svakodnevno slažu, sklapaju i zatvaraju krug, jako mi je teško oteti se dojmu da taj krug već odavno nije isprojiciran i do u detalje iskreiran, davno prije nego je zapucala prva puška ili bar odmah nakon onog prvog pucnja.Brilijantno
Knjiga koja je objavljena a uzimajući u obzir period u kojem je objavljena kao i vremenski period kojim se bavi - je najniži oblik revizionizma historije. Čak i da ima zrno istine u kompletnoj knjizi - autor bi prvo trebao razmotriti posljedice objavljivanja takvog djela, te zbog toga isto svrstavam najniže etički rangirano. Rezultat ovakvog pisanog djela može biti samo mržanja, koja i ako je i mrvicu opravdana, debelo je zakasnila, te kao takva pravi samo štetu. Obzirom da je sve bazirano na ideološkim konstrukcijama (šta ako, ali itd...) kompletno djelo a ne samo dio. nije zasnovano na uvidu u cjelokupni činjenični sklop nego na subjektivnom doživljaju djela drugog pojedinca od strane autora.

-
kike-tike
#21949 Re: SDA-All about
Akademskim riječnikom rečeno:
Knjiga koja je objavljena a uzimajući u obzir period u kojem je objavljena kao i vremenski period kojim se bavi - je najniži oblik revizionizma historije. Čak i da ima zrno istine u kompletnoj knjizi - autor bi prvo trebao razmotriti posljedice objavljivanja takvog djela, te zbog toga isto svrstavam najniže etički rangirano. Rezultat ovakvog pisanog djela može biti samo mržanja, koja i ako je i mrvicu opravdana, debelo je zakasnila, te kao takva pravi samo štetu. Obzirom da je sve bazirano na ideološkim konstrukcijama (šta ako, ali itd...) kompletno djelo a ne samo dio. nije zasnovano na uvidu u cjelokupni činjenični sklop nego na subjektivnom doživljaju djela drugog pojedinca od strane autora.
[/quote]
Pa i tvoje vidjenje knjige je subjektivno, isto kao i lika i dijela doticnog. Uostalom vjerovatno je nisi ni procitao a pises o njenoj subjektivnosti.
[/quote]Pa i tvoje vidjenje knjige je subjektivno, isto kao i lika i dijela doticnog. Uostalom vjerovatno je nisi ni procitao a pises o njenoj subjektivnosti.
- Better Man
#21950 Re: SDA-All about
Vidi ko nam se javlja. Veliki zaštitnik i branitelj SDA i njihovog kriminala i uništavanja države. Ovo što sam vidio, tj. pročitao iz novina djelove knjige i njegov intervju, mogu kazati da je čovjek 100% u pravu. Samo glupi Bosanac nikako da skonta koja je nama podvala bila u liku Alije Izetbegovića. I to su nam ga podvalili oni koji su projektovali Agresiju i ratne zločine. Oni su bili najveći zagovornici njegovog puštanja iz zatvora, jer du sa njim sklopili đavolji deal.HM 2011 wrote:Akademskim riječnikom rečeno:sabina1 wrote:Banksy wrote: Kako vrijeme odmiče, kako se osvrćem oko sebe i gledam u šta se pretvorio grad i ovaj komad zemlje na kojem sam ostala, kako nam se društvo polako pretvara u mini feud 20 vladajućih mladomuslimanskih porodica, oštrom linijom podijeljen od sličnog hrvatskog i srpskog feuda, kako se, nakon 20 godina mirovanja, iz trezora izvlače vreće i vreće za mog Bakira, a javnosti se kao kišobran nameću Turska i Erdogan, kako se kompletno društvo iz sekularnog prebacuje u religijski mode, kako se hiljadu takvih, sličnih stvari svakodnevno slažu, sklapaju i zatvaraju krug, jako mi je teško oteti se dojmu da taj krug već odavno nije isprojiciran i do u detalje iskreiran, davno prije nego je zapucala prva puška ili bar odmah nakon onog prvog pucnja.Brilijantno